WinWord 2.0-s fájlok megnyitása Linux alatt

Fórumok

Nem boldogulok WinWord 2.0-s fájlok megnyitásával, amit egy 30 éves archívumomban találtam. A LibreOffice nem nyitja meg, vagyis igen, de csak egy üres oldalt mutat belőle, a catdoc az megnyitja, de ott az a csavar, hogy csak a jelszó nélkülieket nyitja meg. Pedig nekem megvan a jelszó is, ami nyitná a dokumentumokat, de a catdoc nem veszi be.

Meg lehetne ezt valahogy natív Windows, MS Office, virtuális gépezés nélkül nyitni? Próbáltam Word 2.0-5.5 DOS változatokat Doxbox-staging-ben, de azok csak a Word for DOS fájlokat nyitják meg, a Word for Windows-zal készülteket csak krix-krax-ként jelenítik meg.

A Word 6, 95, 97, 2003-as .doc doksikat érdekes megnyitja a LibreOffice, igaz nem teljesen jól formázza őket, de nekem megfelel, csak bele akarok olvasni a doksikba. A Word 2.0, WinWord 2.0 viszont olyan régi formátum, hogy semmi sem támogatja már, beleértve a modern MS Office-t sem. Natív Windows most nincs a közelemben, ezért inkább tisztán linuxos megoldás érdekelne.

Valami ötlet, hogy mivel lehetne ezt megnyitni, ami nem teljesen elavult szoftver, hogy ne kelljen virtuális gépezni és emulátorozni hozzá. Mert végül lehet felpattintom Dosbox-ba a Win 3.1-et, arra feltelepítem valamelyik archív oldalról a Word for Windows 2.0-t, de azt overkillnek, meg gányolásnak érzem. Nem igaz, hogy nem nyitja ezeket meg valami, ami a jelszót alap szinten kezeli rajta. Online megoldás is játszik.

A pandoc most nincs fent, azzal érdemes lenne nekimenni? Szerk.: ahogy nézem, az csak docx-et támogat.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 09. 24., k – 16:02

Esetleg próbáld AbiWord-el.

Ha az sem, akkor wine alatt régi WinWord. Ehhez azonban előbb winecfg, majd az "Application" tabon a "Windows Version"-t vedd régebbire, hogy gond nélkül tudja futtatni. Windows 10 módban biztos nem fog menni a régi WinWord.

Sajnos az AbiWord se viszi, a jelszó nélküli fájlokat se, amik Word 2.0-sak, csak a 6.0-sakat. Arra már rájöttem, hogy nem is formátum a baj, hanem jelszavazott fájlok, és azokat nem kezeli semmi. A Word 6.0 fájlokból a jelszavasakat is lekezeli minden, de a Word 2.0-ből nem. Ami meg is eszi a Word 2.0-s fájlokat, az csak a jelszó nélkülit. Az a baj, hogy a jelszót hiába tudom, nem tudom róla levenni, mert ahhoz megint az kéne, hogy valami megnyissa először.

Így szerintem is az lesz, valami régi Word-öt vagy MS Office-t telepítek, ami még kezelte ezeket, de reménykedtem benne, hogy lesz erre valami kulturáltabb, natív eszköz már így 2024-re.

Ezek még olyan doksik, amik 1993-1994-ben készültek egy 386DX 40 MHz-es, 4 MB RAM-os Philips PC-n, Windows 3.1 + Word for Windows 2.0 alatt, tehát még nem is MS Office volt, hanem különálló Word 2.0, Excel 4.0 volt még a gépen.

Sajnos akkoriban, a netes idők előtt használtunk ilyen szutykokat, mert nem volt más. Nem volt annyi alternatíva, meg nem gondolkodtunk a formátumok nyíltságában, öregedésében. Sajnos ezt sokan a ami napig nem értik, hogy pontosan ez a baj a proprietary zárt formátumokkal, később csak a szívás lesz velük, lehet emulátorozni, stb..

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

tehát még nem is MS Office volt, hanem különálló Word 2.0, Excel 4.0 volt még a gépen

Igen, ennek a telepítőjét linkeltem, mára már abandonware, szabadon letöltheted onnan. Wine-al megy, csak le kell venni a "Windows Version"-t.

Nem volt annyi alternatíva, meg nem gondolkodtunk a formátumok nyíltságában, öregedésében.

Én igen, ki is akadtam elég rendesen anno, amikor a prof azzal dobta vissza a szakdolgozatom, hogy LaTEX-ben van, neki .doc-ot adjak! Leizzadtam, mint kurva a templomban, mert se Windowsom, se WinWordöm nem volt, LibreOffice meg még a kanyarban sem volt (talán kezdetleges StarOffice volt már).

Sajnos ezt sokan a ami napig nem értik, hogy pontosan ez a baj a proprietary zárt formátumokkal, később csak a szívás lesz velük, lehet emulátorozni, stb.

+sok!

A Word 2.0, WinWord 2.0 viszont olyan régi formátum, hogy semmi sem támogatja már, beleértve a modern MS Office-t sem

De, támogatja, csak - biztonsági okokból - a Trust Centerben alapból ki van kapcsolva. Egy mozdulattal bekapcsolható. (File -> Options -> Trust Center -> Trust Center Settings -> File Block Settings)

Natív Windows most nincs a közelemben, ezért inkább tisztán linuxos megoldás érdekelne.

IMHO fölösleges vele szívnod Linuxon, mert az eredmény erősen kétséges, pláne, ha ilyen csemegék vannak hozzá, mint jelszavas védelem. Keress valakit, akinél van rendes Word. Nem lesz nehéz találni. A Windows desktop piaci részesedése meglehetősen nagy, mint tudjuk - és a többségén lesz Word is...

Office 97? A Wine is szépen támogatja. Amennyi idő alatt megírsz egy kommentet, addig fel is tudod tenni. 😉

Végül majdnem ez lett. A winworldpc.com-ról leszedtem az Office 97 Prof-ot, de az sajnos nem települt Wine alatt, valami ideiglenes fontfájlt nem talált a telepítő. Az Office 4.0 viszont települt, abban volt Word 6.0, ami megnyitotta a 2.0-ás fájlokat is, a jelszavazottakat is. Igaz nem futott rendben, minden fájlmegnyitáskor reklamált, hogy a fájlt nem tudta megnyitni, meg valami nem létező fonetikai betűtípust akart használni minden dokumentumban, az ékezeket is haza voltak vágva, pedig az akkori szabvány 852-es kódlappal voltak írva, ami a magyar Win 3.1 és magyar Word is használt akkoriban, most mégse jó az ő, ű, Ő, Ű. Ráadásul, mikor be próbálom zárni a Word-öt, hibával összeomlik, meg a vágólap se működött benne (pedig nem használok Waylandet sem, csak hagyományos X.org-ot). Szóval nem tökéletes, de végül a dokumentumokat el tudtam olvasni, a jelszavasakat is.

A topikot nem jelölöm megoldottnak, hátha valaki később talál egy natív linuxos megoldást.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

az sajnos nem települt Wine alatt, valami ideiglenes fontfájlt nem talált a telepítő

Ez állandó probléma, és licensz okokból nincs rá gyári megoldás wine alatt. Én bezippeltem egy original Windows fonts mappáját, azóta ha új wine prefix-et csinálok, azzal kezdem, hogy kicsomagolom alá és nincs több gondom. Nagyon háklis a hiányzó core fontokra a Windows, de mivel ezek benne vannak az alap telepítésben, natívan ezt sosem veszed észre. Néhány distro tartalmaz font csomagot ugyan, meg van a winetricks corefonts trükk is, de ezek nagyon sokszor nem elegek.

valami nem létező fonetikai betűtípust akart használni minden dokumentumban, az ékezeket is haza voltak vágva, pedig az akkori szabvány 852-es kódlappal voltak írva

Ott vannak azok jól, csak font hiányában nem látszanak. Próbáld meg copy'n'paste-elni egy plain text-be (másik wine-os proggiba, mondjuk notepad-be), aztán iconv 852-ről UTF-8-ra és meg fognak jelenni az ékezetek jól.
Vagy méginkább keríts egy Windows-t, másold át a fonts mappáját úgy ahogy van a wine prefix alá és minden gondod meg fog szűnni.

pár éve vitatkoztam az akkor itt jelenlevo MS VIP maestroval, hogy hátizé, ezek a régi fileok még az mswordnek is problemasak, akkor ő egy ilyen "hello world" jellegu doksival vegigvitte, hogy nahat meg tudja nyitni az ujabb verziokban ; pedig egy ennel komolyabb doksi valójában már a 2003 -as worddel se biztos, hogy ugy nez ki, ahogy anno kinyomtattak ; főleg ha valami expertebb formázás / tordeles van benne, a makrókról már nem is áradozok, mert olyat mondjuk azt ecceri user nemnagyon hasznal ; de a normal.dot elteresei is tudnak neheziteni a helyzeten.

HUP te Zsiga !

minden fájlmegnyitáskor reklamált, hogy a fájlt nem tudta megnyitni

Korrekció: félreírtam, nem azt írta, hogy nem tudja megnyitni, hanem hogy a fájlt nem tudja regisztrálni, de ha kinyomom a hibaüzenetet, akkor megnyitja azért.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Antiword is a free MS Word reader for Linux and RISC OS. There are ports to FreeBSD, BeOS, OS/2, Mac OS X, Amiga, VMS, NetWare, Plan9, EPOC, Zaurus PDA, MorphOS, Tru64/OSF, Minix, Solaris and DOS. Antiword converts the binary files from Word 2, 6, 7, 97, 2000, 2002 and 2003 to plain text and to PostScript TM.

PCjs Machines Microsoft Word for Windows 2.0c (online emulator)

A jelszóval sajnos nem tudom, hogy boldogulnak.

Ez az első ismeretlen. Egész jó lenne, de 1) jelszavas doksikat nem támogat, egyenesen kiírja, 2) nem jelszavas, de nagyon rövid doksikkal se boldogul, azt írja, hogy túl rövid stream. Viszont cserében jobban boldogul a ékezetekkel, cp852-es kódolással, mint a catdoc.

Ezt a PCjs WinWord emulátort is megtaláltam, ez természetesen boldogul a jelszóval, mindennel, mert eredeti Word for Windows 2.0, de pain in the ass floppyképekként bevinni rá a megnyitandó fájlokat.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Ez megtaláltam, ezzel derítettem ki a doksik jelszavát eredetileg, de ez DOS és Windows only, és csak a dokumentum elejét nyitja meg, az első pár sorát, annak bizonyítékaként, hogy már nem kódolt. Abban igazatok van, hogy ezt át lehetne könnyen portolni Linux, unixlike rendszerekre.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Tanulsag: kizarolag szeles korben hasznalt, open-source tool-lal encrypt-elunk.

Persze, ezt tudom is vagy másfél évtizede már, de ezek ~30 éves doksik, akkor nem törődtünk még ilyenekkel. Eleve akkoriban az OSS nem volt széles körben használva, meg egy csomó embernek nem volt hozzá nete se. Nyilván most már nem használnék ilyen fost, ahogy írtam is.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Az első nem támogatja a Word 2.0-ás fájlokat egyáltalán, még a jelszó nélkülieket sem, eleve a formátumot is félreazonosítja mp3-nak.

A zamzar nem panaszkodik, az átkonvertálja, de a végeremény csak pár karakternyi krix-krax. Sajnos számos online konvertert próbáltam már, de egyik sem támogat Word 95-nél régebbi Word formátumokat, sőt, olyanok is vannak, amik Word 2007-nél (docx ebben lett bevezetve) régebbieket se kezelik.

Szerintem is az lesz, hogy a fentebb linkelt WU nevű projektet átírom Linux/unixlike rendszerekre, hogy leforduljon, és megüsse a catdoc szintjét. Elég szomorú, hogy ezt nem csinálta még meg senki, ezt is nekem kell. Persze, ez egy régebbi formátum, valahol megértem, nincs erre tömegigény, de amit nem értek, hogy ennél régebbi formátumok kezelése is néha meg van oldva más programoknál, ezt a Word 2.0-s támogatást meg nem csinálta még meg senki, vagy csak foghíjasan.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

hat szerintem aki meg winword 2.0-at hasznalt az ma mar nyugdijas, es unokazik stb inkabb :)

en se ma kezdtem, fiatal se vagyok, de mar akkor is 5.0as dos-os es 6.0-as winword volt

lazan kapcoslodik, hogy mar a dos-os word 5.0 nem volt Y2k kompatibilis, 2000-es datumnal mar kifagyott menteskor. a microsoft allapontaj az volt 1999 vegen hogy ok ezt mar nem patchelik, hasznald a winword-ot helyette. en irtam hozza y2k patchet akkor...

A wu portolás nálam ennyit jelentett:

// #include <process.h>

#include <iostream>

using namespace std;

valamint a void main helyett int main -re módosítása.

Értelemszerűen mivel nincs ilyen jelszavazott word 2-s doksim, ellenőrizni sem tudom, hogy tényleg tud-e belőle jelszótlan word doksit csinálni.

Persze a catdoc-ot nem fogja megütni, mert nem arra szolgál, de miután leszedi (?) a jelszót, lehet nekiugrani újra azokkal, akik legalább elvben kezelik a régi word fájlokat.

Szerkesztve: 2024. 10. 08., k – 23:00

Jé, Raynest utololérte a legacy karma.

Hol vannak most a terminálos szutykaid? Csak nem cserbenhagytak?

Meg is érdemled, hogy szopj egy kicsit, azok után, amennyit napi szinten mocskolod a régi jó dolgokat.

catdoc és társai? Régen egy rakat ilyet használtam, igaz, nem jelszavas fájlokra.

Csaba