"Betiltaná az erkélynapelemeket a kormány, és a tetőkön is szigorítana"

https://g7.hu/kozelet/20240930/betiltana-az-erkelynapelemeket-a-kormany…

"..Jogszabálytervezetet nyújtott be a településrendezési és építési követelmények alapszabályzatáról múlt hétfőn a Lázár János által vezetett Építési és Közlekedési Minisztérium. A közel 100 oldalas dokumentum a napelemek elhelyezését is szigorúan szabályozná."

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 09. 30., h – 14:58

Wow! Már majdnem akartam napelemet, de akkor inkább építek egy kis szénerőművet a kert végébe.

Mi a motiváció? Hogy szép legyen az épített környezet? Vagy benne van az esetleges tűzveszély is?

csakis gáz és olaj erőművet építhetsz és csak oroszországból vásárolhatod.
Ezek ugyanazok, akik a visítottak, hogy nem engedi az eu az oroszoktól az importot (nem volt igaz) és közben büntetést fizettettek a thermo enegriát használó távfűtő céggel, mert nem fogyasztott el elég orosz gáz.

Szerkesztve: 2024. 09. 30., h – 15:03

Amúgy ennek mi értelme. Azt megértem, hogy az csúcstermelés (néha negatív áramár) idején az MVM hálózatába visszatáplálás és azután a csúcsfogyasztás+termelési mélypont idején a kivétel az nagyon nem éri meg az MVM-nek (és az államnak sem), és a tárolási kapacitás kiépítése is sok pénz és sok környezetrombolás lenne, például én sem szeretném, hogy a Pilisbe felkúrjanak egy gecinagy beton gátat + csőrendszert, és elárasszanak egy teljes völgyet egy gravitációs tároló építéséhez. 

De ha valaki a saját áramát használni vagy tárolni akarja, akár az elektromos autó(flottá)jában, akár valami nagy akkuban, akkor miért kell ezt megnehezíteni. 

Vagy az van a háttérben, hogy Paks 2 nagyon nem lenne megérős, ha a lakosság+kisvállalkozók önellátóbbakká válnának? Az akkugyárak nem viszik el a báziskapacitást?

Hát, ilyen adaptációs ütem mellett félő, hogy mire Paks2 elkészül, messze nem lesz annyira kiéhezve plusz energiára az ország...

A hálózat terhelését könnyen szabályozhatnák azzal, hogy csak saját tároló építése mellett lehessen napelemet telepíteni, és távvezérelhető eszközzel lehessen betáplálni, amit az MVM aktivál vagy kikapcsol (nyilván cizelláltabban szabályzva, nem így pőrén). De mivel nem ez az irány, valószínű nem a túl sok betáplálásttól szerenék megkímélni az MVM-et, hanem az államkasszába szeretnék azt a pénzt látni, ami nem megy bele az otthon ingyen termelt áram miatt, és ez az össze egyre csak növekszik az egyre több magáncélú napelem miatt.

messze nem lesz annyira kiéhezve plusz energiára az ország

Ne hülyéskedj, Paks 1. élettartama is véges, nem csak kapacitás növelés a cél.

Ráadásul energia felhasználás szintjén is ekkora méretben gondolkozz:

https://en.wikipedia.org/wiki/Synchronous_grid_of_Continental_Europe

Érdekes lehet a matekja ennek, nem tudom. Ugye az új panelek ugyanakkora felületen ma sokkal több áramot termelnek, mint 10 évvel ezelőtt. Ha az inverterben van még kihasználatlan kapacitás, lehet, hogy van olyan matek, amely mellett megéri a 10 éves paneleket most lecserélni kevesebb új panelre, mint várni a cserével még néhány évet, amikor végképp kifut az éves szaldó elszámolás. Aztán jön az inverter csere az új panelek élettartamán belül, ami megint felborít minden számítást. Rendesen el lehet molyolni ennek a matekjával mondjuk egy 15-20 éves futamidőre.

Ráadásul tíz éves jövőképen belül belépnek a már megfizethető, racionálisan beszerezhető akkumulátorok is. És ki tudja megmondani, hogy ilyen időtávon belül maradnak-e a rezsicsökkentett villanyáram tarifák, vagy mi is fizetjük majd azt az árat, amibe a német pógárnak kerül az Umweltbewusstsein? Sok az ismeretlen. Jósolni pedig nehéz, különösen a jövőt illetően.

A hálózat terhelését könnyen szabályozhatnák azzal, hogy csak saját tároló építése mellett lehessen napelemet telepíteni, és távvezérelhető eszközzel lehessen betáplálni, amit az MVM aktivál vagy kikapcsol (nyilván cizelláltabban szabályzva, nem így pőrén).

Ez cégeknek évek óta kötelező (TLDR: Mavir vezérelheti, kötelező akku): https://wattler.eu/2022/08/napelem-szabalyok/

De mivel nem ez az irány, valószínű nem a túl sok betáplálásttól szerenék megkímélni az MVM-et, hanem az államkasszába szeretnék azt a pénzt látni, ami nem megy bele az otthon ingyen termelt áram miatt, és ez az össze egyre csak növekszik az egyre több magáncélú napelem miatt.

Az igazi szopás a lakosság, ahol toltál ezerrel az egészet az iparág jelzései ellenére, hogy baj lesz és baj lett, mert ezek nem szabályozhatóak.

Ugye a lakossag se lenne problema, ha idoben kapcsoltak volna (pun intended), es foglalkoztak volna legalabb muszaki kovetelmeny szinten az - egybkent 10+ eve letezo - smartgrid rendszerekkel kompatibilis inverterekkel. Csakhat ugye, miutan Nemetorszag, majd Csehorszag vegigszivta ezt, par ev mulva a mi donteshozoinkat is letolt gatyaval erte, hogy az emberek elkezdenek nagy szamban napelemeket telepiteni...

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Analógia: Inkább a mezőkön tiltsák be, kevésbé zavarja egy tetőn vagy udvaron lévő napelem a szépérzékemet, mint amikor a szép zöld tájon van egy pár hektáros farm. De persze kiegyezhetünk, elég, ha jól teleültetik fával, hogy semmilyen irányból ne látszódjon, hogy ott napelem van. Az, hogy ez fizikailag értelmetlenné teszi a beruházást, az most nem szempont. 

Tipp: az otthoni méretben kezd konkurenciát jelenteni a mezősnek, ami így kezd nem megérős lenni, és nekik jobb a lobbi erejük

Az értékes termőtalajon sajnos napelem nélkül sem termelnek semmit, mert sokaknak (a spekulánsoknak, nem aki növénytermesztésből szeretne élni) elég amit terület alapú kvótát kap az egész földre egy pici részének a megműveléséért cserébe. Azoknak ez talált pénz, és biztos vagyok benne, hogy azt senki sem ellenőrzi, hogy olyan területre kerül-e a napelem, ami után egyébként támogatást vesznek fel.

De, ellenorzik. Legalabbis az egyszeru gazdat igen. Dronokrol csinalnak felvetelt a teruletrol nehany havonta es megnezik, hogy azt csinalod-e, ami alapjan a terulet-alapu illetve a termeleshez kotott kozvetlen tamogatast kapod. Annyira nem vagyok expert benne, lehet, hogy csak az utobbi miatt van ellenorzes.

(Ez az EU-s szabalyozas hulyesege, hogy a sima teruletalapu tamogatassal a "nem termeles"-t tamogatjak, hogy ne legyen tultermelesi valsag es emiatt osszeomlo felvasarlasi arak. Ugye kukoricabomba, buzabomba es hasonlok... emlekszunk meg Torgyan-doktor szlogenjeire. Ugy tudom napirenden van, hogy a teruletalapu tamogatast jovedelemalapura valtoztassak.)

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

En is szoktam emlegetni, hogy termofoldre mar par eve (amikor volt a hirtelen nagy napelemstop, majd ujra engedelyezes) uj telepitesre csak ilyet lenne szabad engedelyezni. Es nem, az hogy a kecsket bekuldjuk, hogy legelje le a gyomot a napelemek kozott (mert akkor nem kell fuvet nyirni es nem kap birsagot sem a parlagfu miatt) az nem agrivoltaikus termeles.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Lázár János, a vasúti dolgok után új kihíásokat keres.

Jogos...

 

Bár, amúgy szomorú az egész. Engem leginkább az borított, ahogy a reptérről bejövő utat fogják kiszélesíteni vasút helyett. Tényleg ez aztán az, ami nagyon fontos lenne egy jó országhoz, hogy a reptérre el lehessen jutni gyorsan, kényelmesen, kiszámítható idő alatt és lehetőleg egy darab átszállással gyorsan tovább a többi nagyvárosba. És basszus autóutat épít, amikor komolyan, aki autózik, annak sem jó kocsival a reptérre, mert ugye az autóval valamit csinálni kell. Ez a csávó tényleg a jó példája annak, amikor nincs már semmi hely az értelmes, kritikus párbeszédnek, csak egy ember dönt saját korlátozott tapasztalata és gondolatai alapján (meg persze a hűbéresei rángatásának engedve).

"A jövőben csak a tető síkjával párhuzamosan lehet napelemet elhelyezni, és lapostetőn is csak akkor lehet ettől eltérni, ha a szerkezet így sem lesz látható az utcáról."

4 emeletes épület - mondjuk a Gellért-hegy lábánál, de az utca amiről nézném az a hegy tetején van - akkor most bukta?

B+B+B+

(Az Apa Zenél-féle számban a névsort aktualizálni kéne Lézer Johnnyval.)

A szélerőművek után a napelem is "csúnya" lett. 😒

Ez ugye jogtechnikailag megint egy hataskor-elvonas az onkormanyzatoktol. A telepuleskepi szabalyok eddig az onkormanyzatok hataskoreben voltak. Persze kiveve a "kiemelet nemzetgazdasagilag fontos" beruhazasokat... de ez egy felmentes volt a szabalyok alol. Ez most egy forditott iranyu, kozpontilag tilto jogosultsag-elvonas.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Én azt javaslom, hogy mindent, amit zöld, összebaszva, taknyolva, valahogy, ahogy úgy gondoljuk hozzá nem értőként, és jó ak találjuk, azt lehessen. Ész, szakértelem, tervezés, minőségi kivitelezés? Neee, az minekaz. Zóbááán!

hup.hu##article[data-comment-user-id="16401"]

hup.hu##article[data-comment-user-id="4199"]

Eddig is válllalkozók telepítették minden jogszabályt és műszaki előírást betartva. Itt csupán esztétikai indokok vannak megemlítve nem műszakiak.

Ez simán a már bevált szélerőműves trükk. Nem tiltanak, csak ellehetetlenítenek.

Orbán meg sem lett említve. Ez Lázár János miután végzett a MÁV rendberakásával...

Ha az lenne a gond, hogy bezavar a nagy hálózatba, akkor arra már van pár megoldás (el kell helyben fogyasztani vagy bizonyos kapacitás felett egy utcában csak akkor, ha a trafó mellé le tud rakni a villamos művek egy akksi konténert). Itt vagy megint a haveroknak akarnak kedvezni/piacot lenyúlni, vagy rosszabb. Pl Vlagyi morcos, mert kevesebb a bevétel meg a függőség.

Autonomia legkisebb morzsaja is veszelyes. Ezt kell megerteni. Az volt, az ma is es foleg az a jovoben.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.