Kiadták a Winamp forráskódját

Címkék

Májusban megígérték, hogy szeptember 24-én kiadják a Winamp forráskódját. A forráskód elérhető a GitHub-on. Licence "Winamp Collaborative License (WCL) Version 1.0.1".

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 09. 26., cs – 08:54

A licence sérti a GitHub felhasználási feltételeit. A licencben deklaráltan tiltják a forkolást, miközben a GitHub felhasználási feltételeiben benne van, hogy publikus tárolót lehet forkolni.

https://github.com/WinampDesktop/winamp/issues/6

 

A tároló tartalmazott proprietery kódot is (a Shoutcast szerver kódját), ezt a fejlesztő azzal akarta megoldani, hogy egy commitban törölte a kódot. De ez nem megoldás, a historyban továbbra is ott van.

A mai időkben már bármi lehetséges a retrodivat szárnyain. Pár éve egész nagy siker lett a Mega Drive Mini. Az ember elvárna legalább egy fpga megoldást egy ilyen fizikai terméknél. De nem! ARM lapka + Linux + emuláció.
Jeri Ellsworth C64 Direct-to-TV-je ASIC-et használt ahogy kell. 
De ez így szerintem retróban is igénytelen. Ezzel az erőben egy régi Mega Drive házba, vagy egy 3D nyomtatottba is bele lehet tenni egy RPi3-mat valamelyik retroGamer disztróval oszt tsókolom! :-D Sőt úgy még Nintendo módba is átkapcsolható, amit a Mega Drive sohasem tudott. 

Szóval simán el tudom képzelni, hogy lenne kereslet a jó retró WinAmp-ra linuxon is. Illetve pluginekkel ellátva a ma divatos streaming music szolgáltatásokhoz, már amelyikhez lehet. Értelme nincs sok, de hát antik és baró! :-) 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Igen, megy a kabaré. Nem csak hogy a github feltételeit sérti, de önmagának is ellentmond a licenc, meg közzétettek olyan kódot, ahogy írod is, amihez nem volt licencük. Az issue-k szét vannak trollkodva. Részletek, nem neked, de annak, aki még nem látta.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Wow! Fordul Linuxra? Lehet portolni? Az eredeti skinnel?

A Winamp hangminősége (mint minden más lejátszóé) a kimeneti pluginok, és a hangkártya függvénye, tehát ha nálad szarul szól, akkor érdemes lenne rendberakni a cájgot!. :)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Fordul a rákot, tele van Windows-specifikus szutyokkal pl. DirectX.

Ez az egész felesleges is, Linuxra mindig is volt klónja, XMMS, Audacious, QMMP, stb.. Épp úgy lehet őket skinezni ugyanazokkal a Winamp skinekkel, meg vannak hozzájuk pluginek is, akinek ez a retrós életérzés kell, az megkapja egy független kódbázistól.

Ennek ellenére valóban retró érdekkesség lenne, ha az eredeti kódot normálisan OSS-á teszik, de hát ez van. Ahogy a fentebbi linkelt videón mutattam, ezek csak pár rakás szerencsétlenség, akik rátették a kezüket a Winamp kódjára, nem az eredeti fejlesztők. Próbálnak vele kódbeli hozzájárulást szerezni ingyért, ennyi a történet. Eszük ágában nincs ténylegesen is OSS-á tenni.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

XMMS tudta használni a WinAmp skinjeit. Így sosem hiányzott igazán Linuxon a WinAmp.

Én általában az mplayer továbbfejlesztésével, az mpv-vel hallgatom az audiófájlokat, stream-eket. Egyszerűen mert ebben nyitja meg őket a fájlkezelőm. Zenelejátszót nagyon ritkán veszek elő, az cmus, ha egész albumokat, diszkográfiákat hallgatok, egyébként csak 1-2 kósza fájlt játszok le, ahhoz bőven elég az mpv.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Ez az eredeti v5.666 (legutolsó ismert  hivatalos kiadás) vagy valami újabb / másabb?

Ma már elég kevesen hallgatnak zenét számítógépről.

Én szerettem a winampot, de amit most raktam fel, az mindig kifagy.

hup.hu##article[data-comment-user-id="16401"]

hup.hu##article[data-comment-user-id="4199"]

Én pl csak azon hallgatok. Bár mobilon is fenn van a foobar2000. Linuxon Mplayer.

---------------------------
Winamp Installer
---------------------------
Winamp 5.90 will not run until you install the required Microsoft VS2019 runtime from:
https://aka.ms/vs/16/release/vc_redist.x86.exe
Download now?

Ez meg gáz.

Én boomer létemre már évek óta csak spotify-on hallgatok zenét. Ki hallgat még ilyen offline mp3 gyűjteményeket?

Én. Mert miért kéne online hallgatni azt, ami 10-20-30 éve változatlan?

Meg így az a folder megy azzal a számokkal amit én akarok.

A spotifyt próbáltam anno, egyáltalán nem győzött meg a premium se. Rádiónak jó, hogy valami szóljon, tök mindegy mi, de tematikus hallgatásra irdatlan szar volt, két opció létezett: hogy az a 5-10 számot ajánlotta fel mindig, amit megkerestem párszor és meghallgattam, ha meg csak úgy elkezdtem hallgatni valamit, akkor elment tök más irányba. A youtube 100x jobb volt.

A youtube-bal viszont az a baj, hogy az utóbbi időben különbséget teszt az eszközök között. Tök mást ajánl a tévén, a telefonon meg a számítógépen, mintha 3 különböző profillal lennék belépve. Amit egy részről értek, más részről meg ha a kocsiba telefonról is azt a zenét akarom hallgatni, amit amúgy nap közben szoktam a gépen, az kb. mission impossible. Ugyanígy ha a gépről akarom folytatni annak a nézését, amit a TV-n elkezdtem.

"Sose a gép a hülye."

Nem is az ajánlórendszerével van a legnagyobb bajom, bár az se valami jó, hanem nálam mindig is a Spotify hangminősége kásás, tompa volt, a prémium előfizetéssel, legjobb minőségre állítás mellett is úgy szólt sajnos. Ezért én Tidal-t hallgatok helyette, Tidal Hi-Fi előfizetéssel, annak kifogástalan a minősége, nem csak a tömörítetlen változatnak, de a 320 kbps-os aac változatnak is. Az ajánlórendszere ennek sem a legjobb, de egy fokkal normálisabb, mint a Spotify-é, viszont a szolgáltatás drágább is havonta.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Szerkesztve: 2024. 09. 27., p – 09:58

Micsoda? Siman csak felraktak githubra? Nem kell vegbelbol DNS mintat postazni, hogy megkapjuk? De meg 3 "ingyenes 30 napos trialra" se kell feliratkoznunk bankkartya megadasaval, mielott megtekinthetnenk a forraskodot? Nem kell megneznunk masik 8 helyen, hogy milyen szponzoraiknak koszontek meg, hogy ez a forraskod megosztodhatott? Csak szimplan szoltak elore, hogy ezen a szeptemberi napon kiadjak majd es csak ugy fel is raktak githubra?

Hat ez igy nekem gyanus. Tuti van itt valami atveres. Azert megiscsak 2024 van gyerekek. :)

Szerkesztve: 2024. 09. 27., p – 23:32

Értelme ennek max. annyi lesz, hogy ebből is fejleszt valaki egy Win11-only és/vagy Linux-os csiligány, tablet- vagy érintőképernyőbuzi, óvodás kinézetűre butított bloatwaret és bemocskolja az eredeti verziók jól megérdemelt hírnevét.

A nyilvánosságra hozás módja pedig nevetséges.

Mondom ezt, mint az eredeti WinAmp-ot napi szinten használó valaki.

Csinálhat belőle, de a licenc jelenleg megtiltja, hogy közzétegye, terjessze. Ha ez megnyugtat, pont ezen háborognak. Igen, mindenki szerint nevetséges. Mivel elég sok windowsos függőség van benne, elég nehéz lenne más OS-re portolni, pedig egy fincsi csiligány, Wayland+Vulkan only, Qt6-os verzió azért megörvendeztetne, ne tagadd. Még jobb lenne, ha valami frankó kis Electron appot gyúrnának belőle, elindítanád, és megenné induláskor az összes RAM-od.

Mondjuk az 5.x-es Winamp-ok sose voltak a legjobbak. A 2-es ág végső verzióját, a 2.91-eset használtam anno. Ma már nem tudnám, a felülete nem skálázódik, már FullHD felbontáson is apró, 4K-n meg mákszemeket látsz belőle, mikroszkóp kell hozzá. A másik, ami zavar benne, hogy nem kezelnek a klasszik verziók több lejátszási listát vagy gyűjteményt, nem lehet benne szűrni, rendezni, stb.. Nem kezel albumborítót, dalszöveget, stb.. 32 bit only, ezért én kb. ahogy megjelent, átálltam helyette foobar2000-re, míg windows-oztam. Az 5-ös verzió ezeket tudja, van belőle 64 bites, stb., de azzal meg az a baj, hogy a felületét telerakták mindennel, és elég átláthatatlan, meg a régi feelingjét nem hozza.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

A Winamp 0.96 beta kiadást egy kis barkácsolással felrakhatod Windows 3.1-re is, csak kell a WIN32S extender, a DIB engine, meg néhány hasonló win95 teszt/preview fejlesztési cucc...hang nem biztos, hogy lesz, de szépen fut.

Hülyeségért nekem sem kellett a szomszédba járnom annak idején. :)

-
"Attempting to break SpeedLock can damage your sanity"

Nem hülyeség az. Emlékeim szerint én is futtattam egy ideig Winamp-ot Win 3.1-en, azt már meg ne kérdezd, hogy melyik verziót, de egy viszonylag korait. Rendesen települt, futott, hang is volt. Ami miatt akkor még nem használtam, mert Winplay3 ment helyette, az „felezett” minőségben több CPU ciklust spórolt, és az akkori gyenge gépemnek (AMD 5x86-P75 133-160 MHz-en járattam) sokat jelentett, nem csak hogy nem akadt, de az egeret is lehetett mozgatni, a Winamp is tudott felezett minőséget, de az sokkal jobban a határon volt. DOS alatt meg az mpxplay-t és a cubicplayert használtam erre, azok se akadtak, de a határon voltak. Az mp3-hoz inkább kellett egy 100 MHz feletti Pentium azért, 486-oson is ilyen spéci szoftverekkel lehetett elérni, hogy ne akadjon, és a bitrátában sem lehetett 128 kbps-nál magasabbra menni, 160 talán még a határon volt, 192 és felette már akadt mindenben, nem lehetett kitrükközni, a hardver volt neki túl gyenge.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Cyrix 486DX2-80-am volt 1997-1999 körül, azon a Winamp 2.9x monoban, 22kHz-en épp elvitte az mp3-akat W95 alatt, de ahogy írod, ha nagyon rángattam az egeret, akkor beszaggatott. Mindenesetre számomra így is mesés volt. MPXplay tetszett, Cubic Player meg nekem inkább a modulokra vált be.

Pár éve összeraktam egy retro Cyrix 486DX2-66MHz-es gépet (sajnos 80MHz-es Cyrixom már nincs, a TI-t meg még nem próbáltam ki), azon mpxplay-jel ment a zene. Szépen vitte 44.1kHz-en sztereoban a magas bitrátájúakat is. Aztán egyik számnál beszaggatott... és kiderült, hogy az 48kHz-es volt :D hát azt már nem bírta.

Nekem a mai napig a Winamp korai változatai az etalon, ezért nem is tudtam az ilyen Audacious meg hasonlókat megszokni. XMMS elment, most még talán a QMMP, ami bejön. Szoktam magam cmus-sal is kínozni, de sosem szerettem meg.

Ez egy kicsit döbbenetes. Még az mp3 lejátszás is csak egyszerű kitömörítés, aminek közel 0 a cpu felhasználása. A buszsebesseg meg nagyságrendekkel nagyobb a hangstream igényeinél.

Igaz, AMD K8 kategóriát is megizzasztottam 6 csatornás SACD (5.644.800 Hz/1bit) dekódolás+újrakeveréssel, de nem akadt.

> az mp3 lejátszás is csak egyszerű kitömörítés, aminek közel 0 a cpu felhasználása

annyira azert nem egyszeru.

kell ugye a bitstream olvasas huffman dekodolassal, ez nem annyira bonyi de sok cpu ciklust el tud vinni a bitek ide-oda tologatasa, bufferelese, attol fugg mennyire jol van optimalizalva. plusz olyan mokak hogy az elozo frame nem hasznalt bitjeit a kovetkezo frameben felhasznalhatjak (emiatt gaz a seek-eles mp3-ban akkor is ha CBR).

aztan johet az MDCT szamolasa, ez ha van FPU akkor nem akkora melo (de sok ido!), de ugye 486 idejen ez meg nem volt mindenkinek, CPU-val meg eleg maceras volt kiszamolni foleg teljes pontossaggal. az MMX sokat dobott ezen is.

ha stereo akkor azzal is van melo, mert nem kulon letaroljak a 2 csatit, hanem a joint-stereo kodolas eseten trukkoznek.

vegul - mivel az akkori hangkalyhak 8/16 bit int-et tudtak csak kezelni - konvertalni kellett a float-ot signed int-re ugy hogy min/max korlatozas is legyen, amire mindenfele trukkoket talaltak ki, hogy gyors legyen.

majd persze ki kellett DMA-zni a hangkartyaba, es ugyan nem sok adat (176kByte/sec) azert az akkori gepeken ez is ido volt.