The Cheating Device (ChatGPT on a TI-84)

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 09. 22., v – 17:10

Érdekes mindegyik link. De mi a kérdés?

Szerkesztve: 2024. 09. 22., v – 19:08

Most pedig valahol izzadnak azok a marketing bullshitterek, akik a Windows 11 tollvonással megalkotott hardverkövetleményeit, meg az AI™ forradalmat™ az újravásároltatandó PC-kbe épített AI™ chip meglétében látják.

Éppen ezt mondtam. Minden esetben egy külső eszközön fut, sőt a Microsoft is erre rendezkedik be éppen a miatta visszakapcsolt atomerőművével.

Pont ezért invalid az összes olyan újravásároltatást célzó marketing, hogy a tizenX-edik generációs csiligány új Win11-es szutyok majd azért lesz nekünk jó, mert abban már van AI chip, meg a billentyűzetén AI gomb. Meg a Windows 11 futtatásához is emiatt kötelező új hardver - jobb híján, mással úgyse tudják indokolni, de igazából emiatt se, mert az AI úgyis az adatközpontokban fog futni.

bar nekem meg nincs ai cucc a notimban, de ha egyszer kelleni fog, akkor olyat veszek ami helyben van: akkor is tudom hasznalni ha nincs net/befosik az ai szolgaltato vagy akkor is ha lekapcsoljak a szolgaltatast.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Na és melyik AI szolgáltató lesz az, aki engedi, hogy offline használd? Jahogy egyik sem, mert akkor nem javíthatja az AI szolgáltatása színvonalát élősködhet az adataidon.

Majd valami open-source változatot össze tudsz hegeszteni, amihez véletlenül sem lesz teljesértékű driver, meg API a chiphez.

Az Apple-nek lassan az USB kábelét sem tudod offline teljesértékűen használni ha így haladunk tovább. Majd beazonosítja a rendszer, de ha nem tudja ellenőrizni internet hiányában akkor csak korlátozottan fog mondjuk működni. 
Félve kérdezem... esetleg már van is ilyen?

Mint minden, egyszer ez is ki fog kerülni a hétköznapi polgári használatba ugyonolyan kötelező háztartási kellék gyanánt mint a partvis. Simán el tudom képzelni, hogy 20-30 éven belül már a gyerekek is saját AI-t progrramozzanak a LEGO játékfigurákba a neten keringő vagy fillérekért vásárolható kódmodulok összerakosgatásával. Azt is reálisnak tartom, hogy az AI offline lesz és bele fog férni egy ujjhegyni chipbe: pont ugyanúgy fogják vásárolgatni és cserélgetni mint a RAM-okat.

Mindegyik és egyik sem. Jelenleg is afelé mennek, hogy a nagy modell ugyan szerveren fut, de annak minél kevesebbet kelljen futni, mert drága. Ehhez a kliens oldalon célszerű futtatni egy egyszerűbb, célzottabb változatot, ami előrágja az adatot és csak a lényeges részt küldi be emészthető formátumban. Ugyanis az adat mozgatása is drága. Szerver oldalon is egyre inkább szedik szét, hogy ne minden apró kérés az orákulum giga modellbe menjen egyesével, mindegyikhez hozzácsapva a teljes kontextust. Plusz szerver oldalon a realtime elég kihívás. Ne félj, attól az adataid még eljutnak oda, csak optimalizálva, a szükséges és elégséges formában. 

Például ők: https://www.topazlabs.com/

Megy offline, egyedül azért kell időnként (hetenta? Havonta? Passz.) bejelentkezni, hogy ellenőrizze, nem kalóz másolt példányt futtatok-e. Amúgy öröklicences, ezért voltam hajlandó megvenni. A félrefókuszált képeket nagyon szépen visszarángatja az életbe.

Az energiaéhségét meg előnyömre fogom fordítani, télen fogom feldolgozni a nyári képeket, úgyhogy a hulladékhő faszán be fogja fűteni a lakást. :-)

Ezt írtad:

"Na és melyik AI szolgáltató lesz az, aki engedi, hogy offline használd? Jahogy egyik sem, mert akkor nem javíthatja az AI szolgáltatása színvonalát élősködhet az adataidon."

 

Vagyis offline működik a Te értelmezésed szerint, hiszen nem élősködhet az adataimon, lévén az adataim a gépemen maradnak.

Az MI -nél az öröklicensz de X idő múlva már nem fejlesztett modell egy érthető üzletpolitika, elvégre elég tempósan avulnak a modellek, a felhasználók előbb-utóbb elcsábulnak a legújabb tudására. Magasról tojnak az én képeimre, van a neten elég amin gyakorolhat az AI. Ez egy jó deal nekem is és nekik is.

Vagyis offline működik a Te értelmezésed szerint, hiszen nem élősködhet az adataimon, lévén az adataim a gépemen maradnak.

Onnantól, hogy felkapcsolódik az internetre, ellenőrizni a licenszed érvényességét (röviden: hazatelefonál), az adataid már nem biztos, hogy a gépeden maradnak.

Magasról tojnak az én képeimre, van a neten elég amin gyakorolhat az AI.

Igen, a "miért pont engem hallgatnának le" típiusú nemtörődömség tipikus esete vagy.

Ez egy jó deal nekem is és nekik is.

Legalább is te így definiálod magadnak a megalkuvást.

Aminek a működőséhez akár folyamatosan, akár szakaszosan (hetente, havonta) haza kell telefonálnia, az se nem működik offline, se nem garantált, hogy nem élősködik az adataidon. Offline az az alkalmazás, ami tetszőleges ideig offline működtethető (pl. Internet-előfizetéssel nem rendelkező felhasználó által is), soha nem telefonál haza semmilyen célból és minden funkcionalitása működik offline.

Azta! Ha kitaláltad, hogy a néhány havonta/hetente pár másodperces hazatelefonálás alatt hogyan tud néhány tucat, max 100 GB RAW állományt feltölteni, ne tarts magadban, mert ilyen sávszélességre szüksége lenne a világnak.

A többihez jó rettegést. :-)

Ja, hogy mutassak még egy full offline AI megoldást: https://github.com/ggerganov/whisper.cpp

Remélem ezzel nem az lesz a bajod, hogy ez sem offline, hiszen le kell tölteni az internetről... :-)

Nincs rettegés a részemről. Megállapítás volt, hogy nem működik offline az alkalmazás, így nem tekinthető teljesértékű offline alkalmazásnak.

Megnézted egyébként, hogy mit küld ki az alatt a pár másodperc alatt, vagy csak a szokásos naivitásod próbálod kedvezőbb színben feltüntetni?

Remélem ezzel nem az lesz a bajod, hogy ez sem offline, hiszen le kell tölteni az internetről... :-)

Nem, ez valóban egy offline megoldás. Ellentétben a te hazatelefonáló "offline" proprietary szoftvereddel. Csak te akarod összemosni a két dolgot, ami nem tartozik össze.

Bocsass meg. Valoban nem ellenoriztem le, hogy atkuldi-e azt a kozel 100 GB RAW allomanyt az alatt a par masodperc alatt.

Ne nevettesd mar ki magad, hogy osszemosod az authentikaciot az adatfeltoltessel.

A Topaz osszes termekenel konkretan leirjak, hogy nem kuld fel semmilyen adatot, mindent helyben szamol. Ha most az jon,, hogy te ebben nem hiszel, akkor legyen, ne higyj benne.

Valoban nem ellenoriztem le, hogy atkuldi-e azt a kozel 100 GB RAW allomanyt az alatt a par masodperc alatt.

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab

Senki nem beszélt 100 GB RAW állomány átküldéséről. Ezt te keverted ide, hogy könnyebben megtámadhasd a véleményem.

Ne nevettesd mar ki magad, hogy osszemosod az authentikaciot az adatfeltoltessel.

Ellenőrizted, hogy valóban csak egy autentikáció történik és semmilyen más (akár kilobájtos) adat nem kerül ki a gépedről, ami egy autentikációhoz nem feltétlenül szükséges?

A Topaz osszes termekenel konkretan leirjak, hogy nem kuld fel semmilyen adatot, mindent helyben szamol. Ha most az jon,, hogy te ebben nem hiszel, akkor legyen, ne higyj benne.

Azt kérdeztem, ellenőrizted-e, nem azt, hogy hiszel-e benne. Szóval válaszolsz?

Ember, 20+ megabyteos RAW fileokat dolgoztatok fel vele, gyakran batch uzemmodban. Ebbol max olyan metaadatokat tudna ellopni, hogy mit tudom en  a felesegemnek milyen messze van a szeme az orratol. Pont leszarom ha megtudja, nekem eleg az, hogy nem viszi el a teljes kepet, hogy aztan eladjak reklamarcnak.

Te offline elsz, vagy mi? A HUP forgalmat is elemzed, nehogy Trey lenyulja a szemelyes adataidat, es betegre keresse magat vele? En bevallom, hogy nem elemzem a Topaz AI forgalmat, te be mered vallani, hogy nem elemzed a HUP forgalmat? Vagy elemzed?

Pont leszarom ha megtudja

Erről ennyit, tehát vígan kiszolgáltatnád a személyes adataidat, ha az alkalmazás hazatelefonálna velük. Elég, ha ennyit mondasz, nem kell kilobájtokról sem beszélni.

En bevallom, hogy nem elemzem a Topaz AI forgalmat, te be mered vallani, hogy nem elemzed a HUP forgalmat?

Elemeztem annyit, hogy biztosan állíthatom, hogy nincs olyan személyes adatom, ami kimegy és nem akarom, hogy kimenjen. A reklámok, a Twitter és egyéb betétek pedig blokkolva vannak. Itt akkor emlékeztetnélek, hogy továbbra is egy általad offline-nak mondott alkalmazásról beszélünk, amit ha veszélyben érzed az igazad, máris próbálsz online alkalmazásokkal (HUP) összemosni. 🤡

A vita köztünk abban volt, hogy én nem nevezek offline alkalmazásnak egy olyan szoftvert, aminek a rendeltetésszerű használatához szükség van Internetre. Csinálhat akármennyi műveletet offline. Ha nem működik internetmentes közegben, akkor nem offline alkalmazás. Márpedig a proprietary cuccod nem működik. Sajnálom, ha ettől kognitív disszonanciád támad.

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab ugyanis nem a "tisztán offline" volt a kritérium, hanem az adataidon való élősködés elkerülése.

Ezt a kritiriumot te magad fogalmaztad meg:

"Na és melyik AI szolgáltató lesz az, aki engedi, hogy offline használd? Jahogy egyik sem, mert akkor nem javíthatja az AI szolgáltatása színvonalát élősködhet az adataidon."

 

A Topaz AI megfelel a kérésednek, ugyanis nem élősködik az adataidon, lévén az authentikációhoz konkrétan fél évente egyszer van szükség internetre.

Onnantól kezdve fél évig 100% offline használhatod. Ezalatt sejtheted, hogy jó pár száz giga adatot dolgoz fel, főleg, ha nem csak a Photo AI, hanem a Video AI modult is használod.

Fél év múlva újra kell neki egy email+jelszó beírás erejéig pár perc internet, aztán újra kihúzhatod a kábelt a gépből, csak ne feledkezz meg egy vakdugóról, mert fél év alatt beporosodik a csatlakozó.

Bocs, de nekem ez megfelelően offline működést jelent az adatok tekintetében. Vagy egyedül lennék ezzel az állásponttal?

A Topaz AI megfelel a kérésednek, ugyanis nem élősködik az adataidon, lévén az authentikációhoz konkrétan fél évente egyszer van szükség internetre.

Erről jelenleg fogalmad nincs, és nem is érdekel, mert elhiszed nekik, hogy nem élősködnek.

A többiben szerintem szokás szerint egyetértünk, csak próbálod a saját narratívádat előnyösebbnek feltüntetni, az alapvető felhasználói tudatosságot hátrányosabbnak beállítani, meg eltagadni azt, hogy egy alkalmazás offline működése pontosan azt jelenti, hogy Internet nélkül működik (igen, az aktiválása is).

Szép terelés, miszerint engem bármiféle narratíva érdekel - jelzem, nem érdekel.

Azt állítottad, hogy nincs olyan szolgáltató amelyik ne élősködne az adatainkon, mire én mutattam egyet, amelyiknek az adatfeldolgozása offline. Ennyi történt. Nem hoztam létre narratívát, csupán rámutattam a valóság egy szeletére. Bocs, ha kényelmetlen.

Ha félsz, hogy fél évente abban az 5 percben míg leellenőrzi a licensz kulcsot feltölti az elmúlt félév offline használatának több száz gigáját, csak válaszd le addig az adathordozót. Aztán jöhet újabb fél év kihúzott wifi kábellel.

Elképesztő, milyen szélsőséges vagy, neked tényleg csak az jó amihez postán küldik a telepítő lemezt, és sárga csekken fizetsz, hogy küldjenek hardverkulcsot is?

Nem kell lobogtatni a paranoid kártyát, sem szalmabábozni.

Én tudatosabb, kíváncsibb és elővigyázatosabb vagyok szoftverhasználatban és szigorúbban értelmezem az "offline szoftver" fogalmát. Ennyi a különbség köztünk ebben a tekintetben.

Elképesztő, milyen szélsőséges vagy, neked tényleg csak az jó amihez postán küldik a telepítő lemezt, és sárga csekken fizetsz, hogy küldjenek hardverkulcsot is?

Az offline szoftver működjön offline, Internet nélkül, különben nem offline. Az aktiválás mikéntje részletkérdés, de az a szoftver, amit hetente haza kell telefonáltatni licenszellenőrzés céljából, az nem működik offline. Ilyen kibaszott egyszerű.

Akkor ne szalmababozz.

Te szalmabáboztál.

Teny: Nem hetente, hanem 6 havonta. 

Te írtad: egyedül azért kell időnként (hetenta? Havonta? Passz.)

Egyébként teljesen mindegy, hány havonta. Egy szoftver akkor tekinthető teljesértékű offline szoftvernek, ha Internet nélkül is működik. A te AI cuccodra ez nem igaz. Számos más módja van az aktiválásnak az online kapcsolaton kívül, csak babzsákfejlesztőék nem biztos, hogy le akarják implementálni, ezért nem nevezhető offline-nak a szoftverük.

Teny: Nem kerulnek az internetre az adataid.

Nem tudhatod, ha nem néztél utána. Márpedig saját bevallásod szerint struccpolitikát folytatsz és nem néztél utána.

"Te szalmabáboztál."

Már nem is emlékszel erre? https://hup.hu/comment/3117706#comment-3117706

 

"Te írtad: egyedül azért kell időnként (hetenta? Havonta? Passz.)"

Így van, ezt írtam, mert nem emlékeztem pontosan, hogy mennyi időnként, csak azt tudtam, hogy sok. De aztán a kedvedért utánanéztem és kiderült, hogy konkrétan 6 havonta kell neki pár perc internet az authentikációhoz. Az adatfeldolgozás simán indul kihúzott kábel mellett.

 

"Számos más módja van az aktiválásnak az online kapcsolaton kívül, csak babzsákfejlesztőék nem biztos, hogy le akarják implementálni"

Ez mókás, te hogyan implementálnál le egy offline szolgáltatást? Telefon? Fizikai ügyfélszolgálat? Galambtenyésztés? Fizikai hardverkulcs? Csigaposta?

 

"Márpedig saját bevallásod szerint struccpolitikát folytatsz"

Helyette nem vagyok alusipkás. Nekem nincs időm arra, hogy újra és újra ellenőrizzem az összes szoftver komponenst a gépemen, hogy ki merre pofázik. BTW, te ma már elemezted a HUP forgalmát, hogy kikerül-e valami nem kívánt adat a gépedről, vagy struccpolitikát folytatsz, és úgy teszel, mintha a böngésző megbízható lenne, csak azért, mert egyszer már elemezted a HUP forgalmát, és akkor éppen nem találtál semmit?

Annyira, amennyire te átnézed a proprietary Google Chrome (vagy legalább az alapjául szolgáló Chromium) és más böngészők forráskódját, exe-jét minden frissítés előtt. 🤡 Jahogy nem nézed át.

Egyébként VirusTotal-lal mindent is átnézek, mielőtt telepítek vagy elindítok. Igen, az XP-s böngészőket is. Te viszont semmit nem nézel át, mert vakon bízol a multikban.

nem nezem at, de nem is teszek kinyilatkoztatasokat, hogy az altalam hasznalt appok nem viszik el az adataimat, de nem is erdekel. "kockazatkezeles", nezavar hogy tudja a meta hogy epp a corvin sorfeszten jartam. hat vigyek az infot! \o/

nyilvan erzekeny adatokat meg nem osztok meg. de megnyugtatlak, rolad is pontosan sok mindent tudnak, akkor is ha atnezed az exet virustotallal :D

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

hat vigyek az infot! \o/

Nem kell büszkén coming outolni a Stockholm-szindrómáddal. Eddig is nyilvánvaló volt.

nyilvan erzekeny adatokat meg nem osztok meg.

Van különbség abban, kinek mi az érzékeny.

megnyugtatlak, rolad is pontosan sok mindent tudnak, akkor is ha atnezed az exet virustotallal :D

Te, akit "nem is érdekel", biztos jobban tudod ezt is. 🤡

Ez mókás, te hogyan implementálnál le egy offline szolgáltatást?

Ha a felsoroltak közül kell választani, akkor mind a telefonos aktiválást, mind az SMS-alapú aktiválást, mind a hardverkulcsot reális alternatívának tartom az online kapcsolódás kiváltására. Ezek közül én az SMS-alapú aktiválást választanám.

Továbbá van még olyan módszer is, hogy online történik az aktiválás, egyszer, egy aktiválókóddal úgy, hogy az alkalmazás maga nem csatlakozik sehova, te írod be az alkalmazásba a kulcsot. Ezt pedig triviálisan lehet hardverazonosítóhoz (pl. alaplaphoz) kötni, vagy bármi olyan dologhoz a gépen, ami általában nem változik.

Helyette nem vagyok alusipkás.

Mondtam, hogy tedd el a paranoid kártyát. Én sem vagyok alusipkás, csak szigorúbban értelmezem a fogalmakat és nem tekintek offline működő szoftvernek egy olyan szoftvert, aminek periodikusan online kapcsolatra van szüksége ahhoz, hogy tovább működjön. Ez egyébként független attól, hogy mit telefonál haza.

BTW, te ma már elemezted a HUP forgalmát, hogy kikerül-e valami nem kívánt adat a gépedről, vagy struccpolitikát folytatsz, és úgy teszel, mintha a böngésző megbízható lenne, csak azért, mert egyszer már elemezted a HUP forgalmát, és akkor éppen nem találtál semmit?

Ha úgy gondolom, hogy már nem bízom a HUP-ban, akkor majd elemzem még egyszer. Én legalább azonban elemeztem és ez az, ami megkülönböztet minket. Ja meg az, hogy én nem mosok össze egy online portált egy általad offline-nak hazudott online alkalmazással.

Már most van lokálisan futtatható LLM kiszolgáló, nem is kell nagyon csúnya dolog hozzá, hogy menjen, és otthoni terheléshez még AI chip se kell hozzá, egy jobbfajta videókártya elég.

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

Ezeknek vsz nem a helyi teljesítmény optimalizálás a lényege, hanem hogy ugyanaz a képesség legyen elérhető mindenhol, gép típustól és felszereltségtől függetlenül. Az AI gyártók (jelen esetben konkrétan az MS) vsz nem szeretnének azzal foglalkozni, hogy milyen videokártyát vettél és melyik driver verzión vagy, az oprendszerbe épített megoldásukhoz legyen elég ami az oprendszerrel jön. A megoldás adott volt, a hardver gyártókkal már pilotolták a w11 kötelező hw minimum során - ki lehet kényszeríteni a váltást, és akkor mindenkinek jól megy a biznisz. 

itt jártam

Vortex Rikers NC114-85EKLS