4,76 nap alatt, de végül bebootolt a Linux kernel az Intel 4004-en

Címkék

Dmitry Grinberg hardver hacker nemrégiben elért valamit, ami lehetetlennek tűnik: elindította a Linuxot az Intel 4004-en, a világ első kereskedelmi mikroprocesszorán. Ez az 1971-es CPU mindössze 2300 tranzisztort tartalmaz, és eredeti órajele 740 kHz volt, ami modern szemmel nézve rendkívül primitívnek számít. És lassú is — körülbelül 4,76 napig tart, mire a Linux kernel elindul rajta.

Részletek itt.

(A cikk nyomokban Mesterséges Intelligencia által szolgáltatott adatokat tartalmaz, így a tartalmát érdemes duplán ellenőrizni!)

Hozzászólások

Obligát kérdés: mi a helyzet a Doom-mal?!

trey @ gépház

"If you're skeptical that this feat is possible with a raw 4004, you're right: The 4004 itself is far too limited to run Linux directly. Instead, Grinberg created a solution that is equally impressive: an emulator that runs on the 4004 and emulates a MIPS R3000 processor"

Ez így csalás, nem? Szerintem inkább javascript interpretert kellett volna írnia, mert azon is fut már Linux.

Igen, kicsit csalás, mert MIPS emulátort futtat, és abban fut a Linux, de azért durva, hogy végül tökéletesen fut neki, és heteket töltött csak azzal, hogy bebootolja, egy alap uptime parancs is több napig fut le neki, azt írja a csávó, hogy az exec-fork vesz el sok időt.

Gyakorlati haszna nincs, de szép teljesítmény. Van ideje dögivel, az biztos.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

szép teljesítmény

Egyszer a tévében hallottam: Műmellekkel dicsekedni olyan, mintha valaki arra lenne büszke, hogy hibátlanul fingotta el a Für Elise-t.

Egyébként a linux i386-ra készült, annál kisebb processzoron nem csak a szó/utasítás szélessége kisebb, hanem mmu sincs. Kb. olyan, amikor egy roller csapkod a szárnyaival és repül - ami pont olyan mint egy galamb. :-D

Na jó jó, de systemd van-e rajta?

Anélkül nincs Linux....

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Várjuk nagyz-t, hogy megkérdezze minek ez a projekt és mennyivel lesz olcsóbb tőle a kenyér nyugaton. A fickó meg menjen inkább Netflixet nézni airplayen, mert az legalább működik.

Vajon meddig tart rajta elindítani egy vim-et?

És mennyi idő kilépni belőle? :O

Ha NetBSD-vel próbálkozott volna, akkor az már tegnap beindult volna emuláció nélkül. ;)

Ez is mutatja hogy csak felesleges e-hulladék az összes mai proci. Már 71-ben tudtak olyat gyártani ami a mai napig működik.
De a fősodratú mérnök urak lusták optimalizálni...4!

Nem, de lehetne.

Lesz még itt Linux csövön, relén is :)