Jól fizető Öböl-menti munkák reményében

Üdv!

 

A címben említett, Öböl-menti államok eléggé rá vannak mozdulva igazából mindenre, de az élelmiszerre és az IT megoldásokra kiváltképp.

Úgy tűnik lesz egy expo, aminek a fő irányvonala összekötni a magyar kkv-ket ezzel a térséggel.

Gondolkodom a regisztráción.

Szerintem már csak azért is érdemes ellátogatni, mert ha nem is akarsz keletre mozdulni vagy nincs saját céged, vállalkozásod, akár találhatsz magadnak új munkahelyet, új ismerősöket vagy olyan céget aki meg tudja csinálni az általad elképzelt munkát. Mindehhez a belépés ingyenes és nem.is kell messzire menni hozzá.

Mivel ilyen eddig Magyarországon nem volt még, valószínűleg a műfaj mindenkinek új lesz. Már csak emiatt is fúrja a kíváncsiság az oldalamat.

https://hungulf.com

Egyelőre csak egy videó van, aminek kb. az első 5 percét el is lehet tekerni, de a regisztráció során illetve utána jönnek a további infók. Gondolom a várható létszám alapján fogják a helyszínt is majd később meghatározni.

Nektek mi a véleményetek erről a kezdeményezésről?

Azt biztosan tudom, hogy mivel a sok méhész ismerősöm nagyon nehezen tudja csak értékesítési a minőségi magyar mézet, konkrétan a nagy áruházakba be sem jutnak mert a kínai olcsó köpülmények meg a vizezett, cukrozott tisztázatlan eredetű akármik kiszorítják. Sajnos a szabályozás nagyon megengedő. Nekik ez mindenképpen segítség lesz, hogy ne adják fel azt amit csinálnak. (sajnos sokan abbahagyták már)

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 09. 18., sze – 08:50

Én marhatenyésztőtől hallottam, hogy araboknak árulja halal minősítéssel a portékáját. Tisztességes fűvel táplált legelő állataik voltak, és itthon nem volt rá elég kereslet az ára miatt.

Programozással labdába lehet rúgni?

Erről személyes tapasztalatom is van. Természetvédelmi területen engedéllyel legeltetett állatok, amik soha nem láttak antibiotikumot de ipari takarmányt sem. Ezeket az állatokat aztán viszik a kamionnal Törökországba. Itthon se vágóhíd, se kereslet nincs rá. Ez amúgy sajnálatos, hogy az ipari hulladékkal mérgezi magát mindenki. Én annak ellenére, hogy nem vagyok túlfizetve, a minőségi élelmiszer az első amit keresek. Minden más csak utána következik.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Ne keverd a szezont a fazékkal. Soha nem beszéltem halal vágásról. Egyszerűen nincs annyi vágóhíd amennyi képes lenne ennyi marhát feldolgozni. Magyarországon. De! Nem is kell, mert nincs igény a minőségi legelő állat húsára.

 

Mi azt csináljuk, hogy veszünk egy élő marhát 5-en, szólunk egy hentesnek aztán nem disznót vágunk hanem marhát. Így megfizethető áron hozzá lehet jutni. A mélyhűtőben legyen hely.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Care must be taken that the nervous system is not damaged, as this may cause the animal to die before exsanguination has taken place. During the swipe of the blade, the head must not be decapitated, since it is impermissible for the blade to touch the spinal cord.

Occlusions slow blood loss from the carotids and delay the decline in blood pressure that prevents the suffering brain from blacking out. In one group of calves, 62.5 percent suffered from ballooning. Even if the cut to the neck is clean, blood is carried to the brain by vertebral arteries and it keeps cattle conscious of their pain.

"azonnal meg kell halnia, nem szenvedhet", aha.

Le is van írva, hogy hogyan kell csinálni, hogy ne szenvedjen az állat. A lényeg itt a kivéreztetés. A disznókat ugyanígy vágták és a vért felfogták egy tálba, majd megsütötték. Én biztos nem ettem volna belőle, de nem kell ehhez halalnak lenni.
Egyébként ha jól tudom, a mekinek usában ugyanígy vágják a marháit. De lehet, hogy burgerking volt, már nem emlékszem, nálam egykutya mind.
De ha már állatvádelem: a szteroidoktól felhízlalt marhák izomszövetei gyakran olyan gyorsan és olyan nagy mértékben növekednek, hogy gyakorlatilag leszakad a bőrük, konkrétan kilóg az izomszövetük a nyílt levegőre. Talán EU-ban még nem tart itt az "állattenyésztés", de amcsiknál minden eszköz megengedett. Profit az első, minden más csak utána következik.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Elárulok neked egy módszert, hogy lehet 2 emberrel leszúrni egy disznót 120 vagy 200kg-os mind1.

Apámmal évi 4-8 disznót vágtunk, de volt hogy másnak is, akkor lényegesen több. Volt némi gyakorlatom benne - 14 évesen szúrtam az elsőt, addig csak vérnek való lábast tartottam.

A módszer:

- a disznó eléggé ösztön lény és ha egy kötelet ráhurkolsz az orrára és a szájába, akkor húzza egy irányba - ki lehet kötni egy fához és saját maga feszíti a kötelet - úgy akar szabadulni a kötélből, hogy csak húzza.

Mert előtte te állsz és az ellenkező irányba akar menni, vagyis hátra felé - így már felszabadul mindkét kezed és akkor homlokon tudod lőni a taglópisztollyal (EU szabvány). Szemei összeakadnak, mert a tagló pisztoly tüskéje jó 2-4cm-re beszakítja a homlokát az agyáig. Előtte a segítő a bal első lábára kötél hurkot tesz és a lövés után rögtön kirántja a lábát - de te is segítesz fellökni a disznót - ha már a földön van, már nincs tudatánál, de még védekezik - gyorsan összekötöd a balelső lábát a jobb hátsóval - ez matt, már nem tud megmozdulni, akkor a füle alatt 5-10cmre jobb oldalt (baloldalán fekszik) megszúrod és elvágod a nyaki ütőeret - mint a csapból ömleni fog a vér a segítőnek már előtte oda kell tartani a tálat, hogy abba folyjon. Azt nem mondtam közben hátul ne legyen senki, mert ürít a disznó és a cipőd olyan lesz. Még ráng egy fél percig és annyi.
Ha már vége lehet mosni, pörkölni, körmét leszedni, darabolni.
 

Darabolás:

Elsőre a 4 sonkát vágod körbe és le majd két féléképpen tudod folytatni hátán kezded felbontani vagy a hasán. A vágóhídon ott fel van húzva a hús kampóra én az otthoni deszkás verziót tudom.

 

Szóval nem kell 4 ember. Egyszer egy közel 400kg-os kan disznót vágtunk le, az nem ment simán - nem írnám le (horror). Már kiakartam hozni a puskát és fejbe lövöm, hogy dögöljön már meg.

Van két ismerősöm is (IT KKV) akik nagy erőkkel nyomulnak araboknál. 
Anyagilag megértem, stratégiailag - nem is tudom. De talán a stratégiai szinten gondolkodás nem is a kkv-k dolga.
Mondjuk amilyen szinten a németek elárulták / elárulják az EU-t Iránnak, a magyar kkv-k nem tudnak akkora kárt tenni. 
Azt nem tudom hogy a kínai vagy az arab irány-e a jobb. Gazdaságilag a kínai veszélyesebb, katonailag az arab.

Gábriel Ákos

Itt nem Iránról van szó. Egyébként meg röviden tömören annyi a véleményem, hogy nem kéne bezárkózni, mert csúnya vége lesz.

Németország járulékos veszteség.

 

A globalista szabadkereskedelm elveit jelenleg pont a globalisták akadályozzák minden lehetséges módon.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

+1, ma is, fhansziák ugyanez. Nos, thanks but no thanks. 1.3-1.4 milliárd ember beszél angolul. Vétek lenne otthagyni, vagy éppen csak munka miatt megtanulni (esetemben: újratanulni) németül. Inkább tanulnék olaszul, csak úgy hobbyból.

Egyébként dolgoztam német ügyfélnek, franciának, spanyolnak, kb. soha többé kategóriásak. Merev, lassú, maradi cégek. Kb. megálltak a 90-es években. Jut eszembe, volt német kalandnőm a kétezres évek elején, szerette :D

echo crash > /dev/kmem

Nehogy azt hidd, hogy kevésbé kockázatos.

Hely az lenne néhol az igaz, de valami okból kifolyólag nem igazán sikerül ezeket a helyeket feltölteni.
Dolgozik a területen több ismerősöm is. Még bírják, de katasztrófa ami ott megy.

Kicsit gondolj bele mi lehet az oka, hogy amikor az ID.3 megszületett, illetve mire legyártották, nem volt végleges, használható szoftver? Sőt, sokáig emiatt értékesíteni sem lehetett, mert a jármű alkalmatlan volt mindenféle használatra. Egy ekkora cégnek egy ekkora országban Európa közepén nincsenek épeszű programozói? Nem, nem erről van szó. Vannak nekik. Vagyis leginkább voltak. Csak az épeszű vezetők hiányoztak.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Mi Hazánk :D Ez ám a patrióta mentalitás. Csurka forog a sírjában....

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @

Ezzel mit szeretnél mondani? Nem mindegy ki gyártotta? Volt egy katonai akció, megtörték az eszközöket, az akció célja az volt, hogy kárt okozzanak. Az akció sikeresen zajlott.

 

Német tervezőlmérnökök által tervezett, a konténer Continental gyárban magyar román, bolgár vendégmunkások által gyártott fékberendezések hibásodnak meg. Eddig amit hivatalosan elismertek, az a BMW-nek mésfél millió járműve. De rossz pletykák szerint érintett lesz a Ford, Renault is. Érdekes módon a kontiból most válik ki az Automotive részleg. Itt ki volt a hülye?

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Menj oszt' vegyél mézet a magyar termelőktől. Vagy barackot, szőlőt. Ja, Lidl-be jársz? Aldiba? Ott nem fogsz vele találkozni.

Akkor rohadjon rájuk. Ez a megoldás?

Magyar legeltetett marha húsát mikor láttad utoljára boltban?

A magyar informatikus csak a 4iG-nek dolgozhat? Neee

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

BTW méz.

Van valami labor, ahova viszek mézet és megallapitjak hány százaléka méz? És emberi áron van (2-10eFt).

Lehet online is, feladom borítékba, és visszakapom az eredményt.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

ugye nemrég volt a hírekben, hogy valamelyik állami rendezvényen "zacskós mézet" osztogattak, amit a méhészek egyesülete elküldött független (német) laborba, ahol megállapították, hogy az se magyar nem volt, se nem tiszta méz...

röviden: igen van, az emberi ár az már más kérdés...

ps: ha rendszeresen fogyasztasz mézet (nálunk mondjuk úgy heti kb fél-1 kg fogy el) akkor szerintem ismerkedj össze méhésszel és vásárolj tőle.
nekem van pár ismerősöm és rokonom, aki méhészkedik (van, aki főállásban, van aki fizetés-kiegészítésképpen) bennük megbízok, hogy jó és tiszta mézet adnak, és tőlük vásárolok. Jellemzően 2500-3500Ft közötti áron (/kg)

> Esetleg emellett elmész és megnézed, hogyan dolgozik? 

 

Nem akarok nyuszinak tunni, de allergias vagyok a darazscsipesre. Mehcsipessel meg nem kiserleteztem.

Mondjuk nagyon nem lehetek allergias, mert multkor a surgossegin azt mondtak, hogy mar meg kellett volna halnom, igy nem vagyok en allergias, hiaba remegek es hallucinalok, es nem igen latok.

(kb. csipestol szamitva 20 perc alatt ertunk be. En nem tudtam vezetni.)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Tudtommal ez nem így működik, hanem az összerevőket vizsgálják.

Kicsit ebbe jobban bele kéne mélyedni.
Tudom hozni az olívaolajat példának. Az igazi, monovarietal hegyi olíva polifenoltartalma akár a 2000mg/kg mennyiséget is meghaladhatja. Miközben a boltokban kapható "extra szűz" olajkutyulékok polifenoltartalma 50-100 mg/kg. Tehát ha komolyan vennénk a minősítést, akkor az 1000mg/kg alatti polifenoltartalmú olajokat nem engedném árusítani. Ott van például a pogácsa olaj, amit a termelők lámpaolajnak használnak, a neve is az egyébként, nálunk meg a boltban ugyanúgy olívaolajként árulják. A hülye magyarnak jó lesz az is. Annak hány százaléka olívaolaj?
100, csak nem mindegy milyen módon és miből lett előállítva.

Szóval ugyanez igaz a mézre is. Nincs ilyen mérőszám, hogy hány százaléka méz. Beltartalmi értékei vannak.
Tudod mit kapnak a gyerekek az óvodában? "Mézpótló" nevű ipari hulladékot. Ők azt hiszik, hogy az méz. Nagyon sokan azt hinnék. Összetevők: víz, cukor, színezék.

Akkor még a vaj-margarin sztoriba bele sem kezdek. Ezek a dolgok egyértelműen a nagy élelmiszeripari konglomerátumok profit érdekében hozott megtévesztéseikről szólnak.
Egészségügyi oldalról a témában elég okos kutató Prof. Dr. Paul Clayton. De említhetjük akár a mostanában oly' felkapott Schwab Richárd nevét is. 

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

akác. Tavaly 2 kanál/teasbogrevel ittam iden 4-5ot teszek bele, es kicsit lelkiismeret furdalásom van, hogy pazarlom, pedig kb. alig van íze.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A méz egy túltelített cukoroldat, a méhek az elkészült mézet besűrítik 18-15%-os víztartalomra (refraktométerrel vizsgálják a méhészek), a tizennyolc az átlagos a tizenöt az igen kiváló.

A méz víztartalma nagyban függ az időjárástól magas páratartalom mellett magasabb nem tudják jobban kipárologtatni, magas hőmérséklet, alacsony páratartalom mellett alacsonyabb.

Akkor lehet nagyon híg, ha a méhész kapzsi volt és magasabb víztartalommal pergette ki a mézet, az ilyen méz könnyebben romlik.

A méz kristályosodását a benne lévő gyümölcs és szőlőcukor aránya határozza meg, minél magasabb a szőlőcukor aránya annál hamarabb kristályosodik, a repceméz pergetés után pár napon belül bekristályosodik mert magas a szőlőcukor tartalma, az akácmézben sokkal több a gyümölcscukor így az lassabban kristályosodik.

Nem merném kijelenteni hogy lehetetlen, de amúgy nem látom eldöntöttnek úgy sem, hogy most megint elkezdtem rákeresni (még releváns xkcd is van). Egyébként is a mézben azért akadnak aminosavak meg különböző enzimek is, nem? Csak mert az endless shelf-life meg piramisos cikkek azzal érvelnek főleg, hogy "végülis a méz csak savas cukor".

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

A méhek tudják mikor jó a méz, amikor elkezdik lefedni (a sejtet méhviasszal befedik) biztos lehet a méhész, hogy a méz elég érett.

Ha a méhész ezt nem várja meg és hamarabb kezd pergetni a méz víztartalma még  20-21% vagy több, akkor állás közben a hígabb fázis feljön a méz tetejére, ennek koncentrációja már nem elég a mikroorganizmusok szaporodásának gátlásához, így a méz elkezd erjedni.

A megfelelően beérlelt méz légmentesen lezárva szinte tényleg korlátlan ideig eltartható, a minősége viszont változni fog. A mézben lévő enzimek amivel a méhek a nektárt mézzé alakítják tovább működnek.

A tanárunk azt mondta (ő próbálta ki), hogy a kb. tíz éves akácméz szinte fekete, de ehető, látni viszont nem láttam.

Az egyiptomi mézről én is halottam az alábbi linkeket találtam:

https://index.hu/tudomany/til/2018/05/12/miert_nem_romlik_meg_soha_a_me…

https://www.smithsonianmag.com/science-nature/the-science-behind-honeys…

https://books.google.hu/books?id=vCqoog8WH3gC&pg=PA122&dq=honey,+egypti…

Nem tudom, honnan szedted ezt, hogy fedettnek kell lennie, különben beerjed, ez marhaság. Valóban a víztartalomtól függ az erjedés, de a fedetlen sejteknek sem túl nagy a víztartalmuk. A méhek akkor fedik őket, ha megtelt a sejt. Az erjedés magára hagyott, fedett lépek esetén is bekövetkezhet. Nagyon csapadékos idő kell ahhoz, hogy a víztartalom túl magas legyen.

Kedves zdesigner!

Nem azt mondtam, hogy fedettnek kell lennie, hanem azt, hogy ha méhek elkezdik fedni akkor szinte biztos, hogy elég érett a méz és elég alacsony a víztartalma, természetesen az időjárás ez nagyban befolyásolja mint fentebb is írtam.

Az erjedést a már kiüvegezett mézre írtam a sejtekben nem fog megerjedni a méz egy méhek által kezelt lépben.

Mi az, hogy "kapzsi volt"? Akkor pörget, amikor tud. Ha az adott évben valami levirágzott, akkor vinni kell őket másra, előtte el kell szedni a mézet és pörgetni kell, különben másfajta virág méze fog keveredni az előzővel és a vegyes méz a kutyának se kell. Szerinted a méhészek víztartalmat méregetnek és szárítják a mézet, vagy mi?

vegyes méz a kutyának se kell

Mondjuk ezt világéletemben nem értettem, hogy egy vegyes virágmézhez képest mi a fene olyan extra van egy (amúgy full prosztó kommersz) akácmézben, ami miatt utóbbi az előző árának másfélszeresébe kerül? A buta divatolást fizetteti ki a méhész az ostoba vevőkkel?

Az akác igazából egy semleges ízű méz összehasonlítva a hárs, vagy vaddohány (selyemfű ki hogy ismeri), vagy repce, vagy akár a napraforgó ízével.

Minden méznek megvan az értéke.

Az akácmézet azért szeretik jobban, mert hosszan folyékony marad.

Itt Magyarországon sajnos a méhészeknek köszönhetően az emberek fejében az él, hogy a mézek folyékonyak.

Ez a 60-90-es évek méhészeinek köszönhető akik mindig vitték magukkal a cukros zsákot  is, a répacukorból készült "mézet" tartalmazó méz sokkal lassabban fog bekristályosodni.

Aztán, hogy egyre precízebb lett a labortechnika ezt ma már nem tudják megtenni, illetve azért vannak akik próbálkoznak.

Kedves zdesigner!

A felelős, tudatos méhészek pergetés előtt megnézik a méz víztartalmát és nem használnak mézszárítót, (https://www.apiprodukt.hu/eshop/mezszarito-dehumifikator-220-l-300kg-pr…), de tudok olyan nagy méhészt itthon aki használja a fenti gépet ami a kínai méhészeknél szériatartozék.

Akácon amikor több kilométeres távolságban nincs semmilyen más virág nem fog belehordani semmit, először csak kutatnak, utána rabolnak ezért tervezetten kell pergetni, megtalálva az egyensúlyt a méz érettsége és a hordás várható vége között.

Rakodó kaptárakkal, szöktetéssel viszonylag egyszerűbb a rablás kockázatát elkerülve a mézet elvenni, bár elég korán kell kelni és gyorsan dolgozni.

"a vegyes méz a kutyának se kell" hát nem tudom itt felénk ezt adják el a szüleim a legnagyobb mennyiségben.

Hat, eleg problemas terulet. Nagyon nagy a pancsolt mezen huzhato haszon, sok penzt forgatnak vissza a hamisitvanyok fejlesztesebe. Igy nagyon nehez megkulonboztetni az igazitol, draga multatsag a jo labor.

Allitolag torok testvereink verprofik ebben.

Biztosan igazi mezet utoljara nagyfater kaptaraibol lattam az asztalon.

Ugyanitt termelői méz eladó :-) Igaz, ebben az évben kezdtem 3 családdal, de kb 200 kg mézem lett. Eredetileg csak a saját családomat akartam jól tartani, de túltermelődött az ügy. Én sem bíztam már senkiben, magam belevágtam. Nagy móka, de munka mellett nem egyszerű. Viszont azt eszed, amit kipergetsz, ez nagy élmény. Mindenkit biztatok az élelmiszer-önellátásra, tudva azt, hogy a 100% elérése lehetetlen. De legalább könnyítsük ki az életünket, amennyire lehet.

Ruff János - A méhészmester könyve (Jól használható sok hasznos információval, jól összefoglalt kezdőknek is érthetőbb)

Dr. Vicze Ernő: A méhész is szakmunkás (Mint a fenti)

Örösi Pál Zoltán - Méhek között (A magyar méhészet bibliájának szokták hívni, rengeteg információ, fantasztikus ábrák, koránál fogva viszont sok dolog már elavult, ezt leszámítva, ha valaki komolyan akar foglalkozni a méhészkedéssel elolvasandó.)

A legjobb viszont mindenek előtt elmenni egy méhészhez, nem azt kérni, hogy tanítson, hanem ott lenni vele egy teljes szezonban ősztől-őszig.

https://www.facebook.com/mezerdo/?locale=hu_HU sok hasznos információt tesznek közzé, ha jól tudom bemutatót is szoktak tartani.

http://www.omme.hu/ jobb oldalt keretes rész, Bemutató méhészetek

Cozi - gratula, irigy vagyok !  Merre laksz ? Melyik tájegység?

Akác méz, vegyes virág, erdei virág ?

én ezt nyugdíjas korom közeledtével tervezem - a családban azt hitték, hogy megőrültem.

Nagyapámnak volt kaptára. Imádom a méheket, kezemen mászhatnak - nem idegesít.

Zsámbéki medence keleti része, a honlap jó ötlet, de az idei évben elsőként a családi/rokoni/közeli ismerősi "ügyfélkör" kiépítése volt a célom, meg a szakma kitanulása, gyakorlása - meló és gyerekek mellett.

Repcéről idén lemaradtam, de akác, hárs, napraforgó az idei kínálat.

Azt tudni érdemes, hogy belterületen szinte lehetetlen méhészkedni, mert biztos akad egy szomszéd, akinek vélt vagy valós baja van a méhekkel. Külterületen gyakorlatilag azt csinálsz, amit akarsz (mármint a törvény keretén belül). Kell egy szigetelt épület, ahol a szerszámokat és a kaptárok darabjait tartod, kell egy pergető és a kipergetés munkafolyamatát el tudod végezni, kell valahol tárolnod a mézet, majd palackoznod, dobozolni az üres és teli üvegeket. Jó, ha van folyóvíz, mert a méz ragad :-) Nekem eddig fél misiben van a történet (igazából ha mindent hozzáveszek, akkor jóval több), de az első év simán visszahozza az árát (visszahozná, ha pénzzé tudnám tenni az összes mézet, de leginkább nem). Így távolról is biztatlak, hogy próbáld ki (a méhészkedést, vagy bármit, ami termelő és teremtő elfoglaltság), de ne várj a nyugdíjig, mert az élet rövid, másrészt meg ugyan nem tartom magamat öregnek, de ehhez nem árt az erőnlét. Amikor egy mézzel teli fiókot cipelek, nem tudom eldönteni, hogy örüljek-e a mézhozamnak, vagy dohogjak, mert alig bírom elvinni, annyira nehéz.

Most éppen azt nézem, hogy ha sikerül a telet túlélni, akkor jövőre már mérsékelt nyereséggel számolhatok. Ha meg nem, akkor drága tapasztalattal :-)

Sok utolsó mondást hallottam, például a Zrínyi féle "Szelíd ez a disznó, nem bánt!" szöveg is eszembe jutott a záró mondatodnál. Persze, méhész ruhába megyek, mert kipróbáltam egyszer nélküle, mivel "szelídek ezek, nem bántanak", de amikor az egyiknek eszébe jut megkóstolni, pillanatok alatt jön a többi is. A méhész ilyenkor fut (legalábbis én) :-) . Nem szabad könnyelműsködni. Időjárás, környezeti terhelés, hordás eredményessége, az éppen virágzó növény fajtája, a testszag, mindegy, egy pillanat alatt megváltozik a hangulatuk, és a házi méhekből előtör a vadállat. Az asszonynál láttam utoljára ilyen jelenséget :-)

Összességében köszönöm az érdeklődést, szívesen válaszolok vagy mesélek, ha van érdeklődés.

Illetve, ha korábban merült volna fel ez a fórumszál, akkor a SysAdminDay-re vittem volna Trey-nek mézet, és kibuliztam volna a hivatalos "HUP méz" termékvonalat, de akkor ezt most csak egy ötletként elpuffantom. :-)

Ha tényleg érzékeny vagy a méhcsípésre (allergiás roham), akkor ne kísértsd a sorsot. Ha csak lelkileg nem vagy felkészülve, akkor meg rajtad múlik az ügy. Volt, hogy bemásztak a ruhám alá, nem tudtam eldönteni, hogy a kalapomon lévő hálón kívül vagy belül vannak-e, belül voltak :-) Futás, csípés elviselése, szókimondó nyelvhasználat segít ilyenkor, legközelebb pedig a még gondosabb odafigyelés a ruházatnál. Felzaklatott az eset pár percre, de Torrente bölcs mondása jut ilyenkor eszembe: Ha meg kell b*szódni, hát meg kell b*szódni. Ez még az elején volt, azóta nagyon odafigyelek.

Állítólag aloa vera sokat segít, én is tartok cserépben.

A méhész ruha alá felveszel valami vastag pólót, meg farmert, jól záródó bakancsot, akkor egész jól elvagy. Nem kell kapkodni, meg a füstölő a méhész egyik legjobb barátja, közvetlenül a kaptárszolga mellett.

mi kb. csak azt vesszuk. De nagyon nem.

A teliszalami igen, de pl. most vettem vadasz szeletet, aszem cseh volt, a majkrem talan szerb. A virsli szinten nem magyar (van vagy 4 fajta, pulyka, csirke, becsi, stb).

 

De legalább nincs benne annyi vegyszer. A majkrem kifejezetten olcsó.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A disznó horvát, a csirkemellsonka lengyel. De lehet, hogy a pulyka is.

 

Egyébként én is valahol itt kezdtem még pár évvel ezelőtt, aztán eljutottak hozzám Mester Károly videói, írásai, személyesen is volt lehetőségem találkozni vele. Aztán jött Schwab Richárd, aztán Prof. Dr. Paul Clayton és könyve(i).
Már az elején tudtam, hogy nincs vegyszermentes hús a boltokban, de miután ezt az utat bejártam, már biztos vagyok benne. Ez jelenleg egy sajnálatos tény, lehet illetv elehetne is rajta változtatni, de addig is valahogy meg kell oldani amit lehet. Mi otthon vetettünk balkonládába retket, salátát. Már kikelt :)

Van udvarunk, de nincs kedvem gazolni meg védeni hidegtől-melegtől. Bent a párkányon az ablakban tökjól érzi magát.

Vetettem 2 körtefát is, még cserépben vannak, de az egyiket hamarosan kiültetem a helyére. Reményeim szerint lesz belőle árnyék és körte is.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

És aztán a körtefát mivel véded meg a gombától / fagytól / bogártól? Permetezni sajnos kell.Mindent elkap valami fajtabetegség. A permetszer meg rohadtdrága, és hozzá még látszólag hatástalan is mert az eu betiltat minden vegyszert ami káros az emberre. Amik meg forgalomban maradnak, azok meg egészségesek a gombára, rovarra.

Ez úgy működik, legalábbis mifelénk, hogy egy olyan ökoszisztémát építesz, hogy az működjön. Tehát nem a körtefát védem, hanem az egész kert legyen egészséges. Vannak olyan növények, amik távol tartják a kártevők egy részét, vannak olyan növények amik csalogatják a hasznosabb élőlényeket. Ha megjelennek a katicák, nem tolom le rovarölővel, hanem hagyom, hogy lezabálják a tetveket.

Egyébként a Hymagro-sol és a Hymagro Plantmix sokat segít, egyik sem vegyszer. Működik a réz, a lemosózás, a meszelés, sárga vagy kék lap, ragasztózás... ezek egyike sem veszélyes. És akkor még a mostanában egyre divatosabb mikrobiológiai szerekről nem is beszéltünk.

Faternak van kb. 20 gyümölcsfája a szilvától a mindenféle barackon át a birsen a zöldalmán a meggytől a dióig, de soha egyik sem látott még sem gombaölőt, sem pedig rovarölő idegmérget.

Van egy barackfám, amivel küzdök, mert állandóan tafrinás, de kivágom a francba én nem kínlódok vele. Van helyette olyan fajta, ami bírja a strapát. Van egy gyönyörű szép sárgabarackom, egy csepp ilyen vegyszert soha nem látott.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

dolgoztam arab ügyfélnek Öböl menti államba.... hát kell hozzá idegrendszer....