- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Hozzászólások
Egy reggel, egy ebéd után.
I don't run often, but when I do, I run as administrator.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Egy reggeli után, egy ebéd után.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Egyet reggel és vagy jön egy második dél körül, vagy az már elmarad de, ha nem akkor is többnyire "csak" koffeinmentes. Tehát, kb. napi 1,3. :)
Azért reggel és nem reggeli után, mert a napi első azaz egyetlen étkezésem általában délután öt körül van egy visszafogottab főétkezés formájában.
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Ötöt jelöltem. Érdeklődöm, hogy miért nem lehet értéktartományt megadni? Gyakran van olyan nap, hogy 4-et iszom.
Nem ragozom tovább, mert nem a szavazást nyitó ekézése a cél. Bár volna rá igény :)
Még nincs aláírásom.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
aztakurva, vizet iszol?
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Volt egy idő, amikor én is korlátlan mennyiségű kávét megittam. Rendes, mezítlábas presszó kávét.
Sajnos ez már régen elmúlt. Továbbra is nagyon szeretem a kávé ízét, de ha napi 1-nél többet iszom, akkor éjszaka nem alszom.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Instant kv. Azt hiszem az gyengébb mint a rendes főzött.
Még nincs aláírásom.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Nana! :D
Tudok instantból is olyat készíteni, amibe 2x...3x annyit teszek, mint az előírt adag.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Így van. Az instant is lehet erős, ha telerakod, mondjuk akkor ihatatlanul keserű is lesz, amit se cukorral, se édeskével, se tejjel, se tejszínnel nem lehet elnyomni. Az instantot utálom, csak vészhelyzetben iszom meg.
“The world runs on Excel spreadsheets.” (Dylan Beattie)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
nem tudok olyan vészhelyzetet elképzelni h instant kávét igyak :)z
“Luck Is What Happens When Preparation Meets Opportunity" - Seneca
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Nem is kell semmivel elnyomni. Én képes vagyok ilyen durva instantot feketén meginni, nem rakok bele semmit (mint ahogy a jó kávéba sem rakok semmit).
Életem egyik fontos felismerése, hogy nem kell mindig jó kávét inni.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Életem egyik fontos felismerése, hogy nem kell mindig jó kávét inni.
s/mindig jó kávét inni/sznobnak lenni/g
:)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Úgy valahogy. Csak egy, a sok hasonló videó közül: https://www.youtube.com/watch?v=etnMr8oUSDo&t=557s
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
>4-et iszom.
Nekem is van amikor csak 4-et.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Általában kettő, reggeli és ebéd után, office napokon rendszeres volt a három (egy reggeli után otthon, egy beérkezés után, egy ebéd után).
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Ketto reggel. Az elso egyedul a masodik az asszonnyal. teljesen folosleges a masodik viszont jobegyutt kavezni :-)
Harmadik ebed utan.
van hogy lecsuszik a negyedik is de ugyanugy a home office potcselekves amikor lejovok az emeletrol dumalni picit
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Pótcselekvésre vagy mert dög meleg van, én valamilyen ízes sört szoktam nyitni délután 3 körül. Kell valami édes, ízes.
Így van ez egy jó kerti munka után is. Ott a kalória és a hideg a hiánypótló.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Reggel, reggeli után kettővel bootolok, aztán ebéd után jöhet a harmadik
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Aki nem kávézik, az nekem minimum gyanús! :-)
Fénykoromban lecsúszott 12 is. Most is double-shot-osával megy, de ennyit azért már nem iszom. Nyolcat jelöltem.
A nyári melegben van, hogy egy encsiüccsivel leöblítem.
Mindenkinek van valami függősége. Nekem az egyik a koffein.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Kulturember teat iszik.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Eltartott kisujjal, szigorúan délután 5-kor, tejjel hígítva.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Ha valaki tejet ont a Taiwan hegyeirol szarmazo oolongomba, akkor inkabb leulom azt a 20 evet :)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Ha nem Da Hong Pao, akkor tökmindegy. Az odabasz. :-)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Milk oolong, és tejet se kell bele önteni, mert már benne van (a nevében) :)
/* bocs az esetleges helyesirasi hidakert */
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Teát IS iszom.
Szoktam hozni kínából fasza zöld teákat. De feketét is fogyasztok. Szigorúan jó savasan, túlkivonatolva. :D
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
2. Egyet reggel hogy elinduljanak bizonyos biológiai folyamatok, egyet pedig ebéd után hogy a kajakómát valahogy átvészeljem :)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Bár nem érdekes hogy milyet, de hétvégeken és este általában koffeinmenteset.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Én csak főzni szeretem a kávét, mert az illatát szeretem, de az ízét ki nem állhatom, így nem iszom. Szerencsére a feleségem és a lányaim szeretik a kávét, nekik szívesen főzök reggelente.
Mindezek apropóján körbenézegettem a kávéfőzés témakörében, és jelentem, legalább annyiféleképpen csinálják a kávét, mint a teát. Mi bialettiben főzzük a feketét általában, de van egy szifonos főzőnk is, ha vendég van és az átfolyósat szereti, akkor inkább azzal bohóckodunk. A környékünkön szokásos átfolyós-szűrős kávéfőzőből kijövő dolgot senki nem szereti nálunk, azt hanyagoljuk. Amit még ki fogok próbálni, az a cold brew coffee, és talán egyszer beruházok egy jó presszógépre is.
(Kicsit gyanítom, hogy akik itt 1-2-re szavaztak, azok inkább kotyogósban vagy presszógépben főznek, akik meg 4-5, vagy többre, azok inkább átfolyós kávét isznak. Persze csak tipp, és mindig vannak kivételek.)
Csaba
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Javaslom próbáld ki az AeroPress-t. Én olasz presszógép mellé vettem, utazós motyónak. Aztán annyira bejött az íze, meg a hangulata, hogy délután már csak azt iszom.
Meg ha igazán szereted a főzés folyamatát, érdemes egy darálót beszerezni. De vigyázz, mély a nyúl ürege. :D
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Jaja, daráló már van, most szerintem milk frother a következő kütyü :)
AeroPress-t megnézem.
Csaba
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
"de az ízét ki nem állhatom, így nem iszom"
Az ízével mai napig így vagyok, de már iszom, így: 1/3-ad kávé (ez lehet expresso vagy dupla expresso adag), ez egy 2.5-3dl-es bögrébe, felöntve 2/3-adnyi tejjel. Bele méz. A méztől egyébként is jobb íze lesz szerintem, mint cukorral. A tej+méz kombótól pedig egy kellemes kávés ízű édes ital lesz. A mézzel lehet operálni, hogy mennyire maradjon meg a kávé keserű ízvilága.
Pár éve szoktunk rá asszonnyal. Kezdetben egy inoxos kínaiban kapható klasszikus kotyogós vált be, 2 személyes. Ez nem megy indukcióson így lett egy Bialetti Venus 4 személyes. Indukcióson kb 10mp után már rotyog. Gázon sokan tökölt mindkettő.Bialetti Venus 4 csésze, indukciós moka vízforralóBialetti Venus 4 csésze, indukciós moka vízforralóBialetti Venus 4 csésze, indukciós moka vízforraló
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Ízesített kávékból is van sok, pl. Frei kávék, esetleg keverve. Lehet, hogy a kávé ízéért kevésbé rajongóknak az bejönne. Vagy a sokkal kevésbé pörköltek.
Nekem egy ideje már eszpresszógépem van (nem automata, én darálok, ez egy külön rituálé) - a cremát a tetején külön öröm nézni, az íz intenzívebb. Mézzel, tejszínnel, ha csak lehet. Ha elfogy a tejszín, akkor habosítok tejet, de a tejeskávé ront a hangulatán az egésznek. 🙂
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Én simán lefőzöm a kávét, korábban kotyogós volt, de az asszony nem szerette a kesernyésségét, most darálós van, aztán ha olyanom van, akkor rakok bele egy kis extra ízt: https://www.mall.hu/egeszseges-elelmiszerek/monin-coffee-box-mini-5-x-0…
Ilyen Monin szirupokból van egy pár íz, meglepően kiadós, simán megéri az árát. A mézeskalács íz mindent visz! :-)
Csak most nézem, hogy amit példaként linkeltem az 5x fél deci. Ami nekem van, azok 2 decis üvegek. Asszem MediaMarktban vettem, cirka 2.000 Ft darabja.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Uh, de szornyen neznek ki. Igy ranezesre minimum tomeny cukor / edesito / rakkelto szarokkal van tele es gondolom piszkosul hizlalnak is.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Otthoni Starbucks.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
A cold brew az nem lesz egy szofisztikált dolog (íz, aroma), előtte javaslom a french press-t. (És lehet vele lehet cold brew-t is meg habosítani is meg teát is...) :)
Szerk: az átlag otthoni kv készítés az rossz kv-ból, rossz vízzel zajlik (mint ahogy a tea készítés is), a "rendes" (szűrt) vízzel nagyot lehet dobni az élményen és azzal hogy... nem nem mondom tovább, mert egy "végtelen" mélységű üreg. :) Az ízhibák egy részét egy pici tejjel édesítve (nagy részt) el lehet venni vagy enyhíteni (teában is, helló angolok) és akkor jobban élvezhető lesz maga a kv, és nem kell mellé más édesítő, ízesítő dolog - már ha persze A KV ízét, aromáját szeretnénk élvezni és nem csak gyorsan legurítani valamit ami élénkít és pisiltet. :)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
az átlag otthoni kv készítés az rossz kv-ból, rossz vízzel zajlik
Ezt én is így látom, szerintem a rossz kávé részt már átléptük (mostanában frissen őrölt Miscela d'Oro kávét készítek, épp most ilyet), a rossz víz részhez tudsz valami pointert adni?
Még hozzáteszem, hogy a tapasztalatom szerint sokaknak nincs is igénye jó ízű vagy minőségű kávéra, leginkább csak mennyiségre isszák a mindegy mit, csak kávé legyen rajta a felirat. Ezt én biztosan nem csinálnám...
Csaba
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Vízre hirtelen ez: https://www.coffeecircle.com/en/e/coffee-water
Hogy mennyit akar valaki foglalkozni ezzel (is), az egyéni döntés kérdése. Én személy szerint valamilyen/akármilyen szűrtet/palackozottat használok, de van olyan ismerős, aki maga készíti a "kávévizet". :)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Nekem van vízszűrő a kávéfőzőhöz a víztartályban. (Aquaclean)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Ha rendszeresen cserélve is van, akkor az egy jó alap. :)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Figyelmezet rá a kávéfőző, hogy ideje cserélni.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Mi RO vízből főzünk kávét. 0,1 uS/cm alatti vezetőképességűből. Ebben gyakorlatilag semmilyen ion nincsen.
Így a kávéfőzőinket nem kell vízkőteleníteni. A belsejük úgy néz ki, mint az új.
Ha nem áll rendelkezésre ilyen víz (nyaralás, túra, kempingezés során - van, hogy viszek palackban, de van, hogy elfelejtem vagy elfogy), akkor egy fémbögrében öt percig forralok vizet, amit aztán félre teszek későbbi kávéfőzés céljára.
Régóta gondolkodom egy kis desztilláló készítésén, amit benzinfőző fölé téve, némi hűtővízzel feltöltve lehetne használni.
Tudom, hogy ez nem lesz annyira tiszta, mint a 0,1-es víz, de szerintem kávéfőzéshez bőven megfelelő és jelentős vízkőkiválás se fog fellépni.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Ebben gyakorlatilag semmilyen ion nincsen.
A víz részben oxónium és hidroxid ionokra disszociál, innen jön a pH is. Mindamellett értem, hogy egyéb, szennyező ionra gondolsz.
tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Egy automatában (amit a legtöbben vesznek kávégép név alatt) még van pár érzékeny dolog, ami hamarabb elromlik, mint hogy a vízkő probléma előjönne normál karbantartás mellett.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Különösképpen, ha egy napi néhány kávé lefőzésére, otthoni használatra tervezett gépet az egész cég folyamatosan használ. :)
tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Jah egyrészt a kenés, másrészt maga a ,,kávékő" is lerakódik.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Kávéra a legjobb a fordított ozmozis (RO) víz. Ilyen szűrőket 20eFt nagyságrendben lehet kapni. Kicsit macerás, kb 1 óra alatt folyik le 20 liter. Egy kávéhoz mondjuk nem kell sok.
Mivel nulla a keménysége és kvázi csak H2O, így tökéletes oldószer.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
> és kvázi csak H2O, így tökéletes oldószer.
en ugy tudom az ilyen viz mergezo/karos az emberi szervezetre, mert nincsenek benne asvanyi anyagok, cserebe az emberben levoket oldja ki / higitja... persze egy cseszenyi mennyiseget vszinu tulel mindenki :)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Én nagyjából 15 éve szinte csak RO vizet iszom. Semmilyen negatív tapasztalatom nincs. Egészen biztosan nem mérgező, az hülyeség, de a "kioldás" sem igaz.
https://academic.oup.com/jcem/article/91/9/3598/2656772
Ezen kívül az RO szűrőkben van utánsózó patron, ami old ásványi anyagokat a vízbe, ha akarod használod, ha akarod nem, kapcsolható.
Egy dolog amit tapasztattam, hogy ha sportolsz akkor többet kell inni belőle, mint az "energiaitalokból" (ami nálam, víz, narancslé, só keveréke) de ez az ozmozitása miatt van, lassabban "szívódik" fel, lassabban jut a sejtekbe, de ilyenkor az normál víz is "kevés".
Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Ha sokat megiszol, akkor valóban megtámadhatja a gyomrot. De nem egy-két deci.
Másrészt, ha nem tisztán iszod, hanem kávét, teát főzöl belőle, a kivonatolódáskor úgyis tele megy ionnal, úgy már nem bánt egyáltalán.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Így van. Ilyet használunk mi is, csak ipari cucc állítja elő. Pusztán a kávé miatt lehet nem vágnék bele, de ha már van, adja magát, hogy ezzel főzzünk.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Akváriumhoz vettem az RO-t, mert a budapesti csapvíz brutál kemény. 50%-ban hígítottam RO-val.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Nálunk olyan kemény a csapvíz, hogy a WC tartályt is rendszeresen vízkőteleníteni kell, mert elakad az úszó. Lágyító lesz a vége. Csak a konyhai hidegen marad nyers víz.
Engem főleg az zavar, hogy brutál hamar vízköves lenne a kávéfőző. Ha már ott az RO, akkor miért ne. Orchideák is ezt kapják, meg hűtőfolyadékot is ebből keverek.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
kávébe amúgy nem a 0 oldott anyag tartalmú a legjobb. én pl megveszem az 5L-es desztvizet és visszasózom recept szerint.
“Luck Is What Happens When Preparation Meets Opportunity" - Seneca
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Hm, ez érdekes. Azt gondolnám az a legjobb, ha minél többet ki tud oldani belőle a víz, mint oldószer és nem viszi el az ízét a víz esetleges mellék íze. Pl. Bp 3. kerületben elég vad íze van a csapvíznek. Vidéken pl. ahol a Tiszából nyerik, sokkal kellemesebb, lágyabb, szomjamat is jobban oldja. A lágyság amúgy mérve is igazolt. Bp. 3. kerület 22 GH, 15KH, említett vidéken 8GH, 4KH.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
hogy pontosan miért van így nem tudom. járok barista társaságba, cuppingra, ismerek bajnok baristákat, onnan az infok. aki versenyeken nyer, mindenki saját vizet használ , nem csap vagy szűrt vizet, és nem 0-ásat.
“Luck Is What Happens When Preparation Meets Opportunity" - Seneca
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
aki versenyeken nyer, mindenki saját vizet használ
A tejeskávét meg saját tejjel isszák?
:)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
hát nem is tesco gazdaságos nagyüzemi tejnek hazudott szarral
“Luck Is What Happens When Preparation Meets Opportunity" - Seneca
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
A későn ebédelők kedvéért a saját forró csokoládéról inkább ne beszéljünk.
:)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Persze, mert a vízminőség az kritikus, kávénál és teánál is. Sok helyen az a baj indításból, hogy az igénytelen, túl kemény csapvíz az nem olyan hozzá, akkor se, ha az ember 5 menetben szarrá-húggyá forralja.
“The world runs on Excel spreadsheets.” (Dylan Beattie)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Egy jo Szentkiralyi-Szarvasi-EzustOmnia kombot semmi nem tud uberelni. :)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
RO szűrő a teával és a kávéval is csodát tesz.
https://protfilt.hu/termekkategoria/ro-forditott-ozmozis-viztisztito/
És az ivóvízzel is :) Ha megszoktad, utána ihatatlan lesz a csapvíz.
A laica és társai a kb semmi szintjén vannak. Pénzkidobás.
Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Én még nem próbáltam ezeket, de hallottam ilyen ozmózisos szűrőkről. Ennyiért ajánlom is, hogy csodát tegyen, 60-600 ezer forint közötti áron egy kisebb vagyon. Ennyiért még a kávét is lefőzheti helyettem.
“The world runs on Excel spreadsheets.” (Dylan Beattie)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Túlzás az az ár. Itt érdemes szétnézni: https://www.tropicalfish.hu/index.php?route=product/category&path=331
Nekem ez van: https://www.tropicalfish.hu/index.php?route=product/product&path=331&product_id=2875
Vettem a fürdőszoba falán lévő mosógép sarokszelep helyére egy MOFÉM 2-es leágazást. Egyikre ment vissza a mosógép, a másikra meg egy ilyen:
bekötő idom és abba egy ilyen golyós csap.
+ pár méter ilyen fehér "festo" csövet, hogy összekössem a golyóscsappal az RO szűrőt, meg a kifolyó nyílásait elvezessem valahova.
Ha megnyitom, az előbb linkelt RO cuccból csöpög a 0-ás víz a tiszta ágon, a "szennyvíz" ágon pedig a kemény viz.
Ez a cucc budapesti 6 bar társasházi nyomáson 1 óra alatt megtölti a 20 literes akvárium vödrömet.
Vidéken még nem próbáltam. 2-3 bar van, cserébe harmad olyan kemény.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
"Persze csak tipp, és mindig vannak kivételek."
Én pl. délután koffeinmentes eszpresszót iszom. Reggel simát, délelőtt ha iszom, szintén, ebéd után koffeinmenteset, ha már elmúlt 1 óra, utána meg végképp káros a koffein. Néha összejön így a 4.
Elsősorban az íz és illat miatt iszom, mézzel és egy kiskanálnyi tejszínnel.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
8 pluszminusz 2, sima presszó, itthon tejjel felöntve, ez napi 1 liter tej, melóban tejpor.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Ejszakankent tudsz igy aludni?
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
6-7 után már nem iszok kávét, így simán. Nekem alapból olyan alacsony a vérnyomásom, hogy ott helyben kiállítják a halotti bizonyítványomat, ha nem így méretem a vérnyomásomat, ezért is jelent rám nagy veszélyt az orvostársadalom elöregedése... :-)
http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=287ha_magasabb_vernyomast…
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Oke, de az alvashoz nem alacsony vernyomas kell. Az az ajulas inkabb, nem?
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
soha nem iszom egyből ébredés után, legalább egy hideg zuhany, vagy séta, vagy edzés az első előtt mindig van.
második még délelőtt, meg még egy délután.
vannak kivételes napok mint ma, amikor a kávézóban ittam kapásból kettőt, itthon munka előtt még egyet, és még fogok délelőtt is , meg délután is :D
mivel filter kávét készítek ( aeropress, v60) , nálam a rituálé számit. ha megnyomok egy gombot és kész, az nem számít nekem kávézásnak.
“Luck Is What Happens When Preparation Meets Opportunity" - Seneca
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Vezetés közben, kb. havonta egyszer iszom egy capuccinót.
disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Csak otthon reggel, reggeli után. Irodában nincs kávéfőző, meg amúgy is, nagyon válogatós vagyok, jó kávé kell, h legyen. Hétvégén otthon meg simán 3-5. Imádom az ízét, sajna hatása kb 0 rám.
Régebben edzés után is ittam este 7 fele, de ahogy öregedtem, kiderült, h annyi hatása azért lett, h tönkrevágja az alvásom.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
régebben 6-7 volt naponta.
csak úgy tudtam letenni a cigit, ha a kávét is abbahagyom, így most 0.
4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
duplakave 1-nek szamit vagy kettonek?
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Te is felfedezted ezt a cheat lehetőséget... :)
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
mindet?
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Mondjuk "átlag" 1,5.
Hétvégén 0, elvonózok. Hét közben pedig többnyire 1 ebéd után. De az néha dupla cappuccino, ezzel cheatelek. :) Ritkábban előfordul, hogy 2.
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Általában kettő, néha egy, még néhább nulla. :) Az első ebéd után 1 óra körül, a második délután 3 óra felé jellemzően. Reggel illetve délelőtt nem kávézom.
tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Általában napi 2, de pár éve kizárólag koffeinmentest. Az én idegeimet nem pörgetni kell, hanem csillapítani :)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Büszkén húztam be az abszolút nullát :)
Egyébként a kávé nem más, mint a globális elnyomóhatalom eszköze, a munkavállaló kizsigerelése, semmi más. Alvás helyett igyál kávét, hát kösz, de nem.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Hülye. Ha a cég akarna komolyan pörgetni minket, akkor nem kávé, hanem amfetamin automata lenne a folyosón. Heisenberg minőségű. :-)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Heisenberggel vigyázni kell mert alkotott egy bizonytalansági tézist. Ha imbolyogni kezdesz a munkahelyeden az fel fog tűnni előbb-utóbb. :)
Még nincs aláírásom.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Ó, ez egy műszaki probléma, abban jó vagyok. Szinkronizálni kell az imbolygókat, ha mind egy irányba dőlünk, akkor senki nem imbolyog. :-)
A megoldás az, hogy hajóra kell költöztetni a céget, ez egyrészt vezérelni fogja a dőlés irányt, másrészt egészen trükkös adózási lehetőségeket nyit meg. Szólok is a fejeseknek, hogy van egy remek ötletem...
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Íze miatt issza szerintem az emberek jelentős része. Felnőtt ember csokija.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Ez a könyv nagyon jó, ajánlom minden érdeklődönek, alvásról, ébrenlétről, alkoholról, koffenről, szokásokról, életkorról, ritmusokról:
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Nem szeretek rendszeresen kávézni, mert nekem nem azt a nyugodt fókuszt adja, amit szeretek. Akkor használom csak, ha kifejezetten alváshiány van, mert azon jól átvisz. Jah meg azt sem szeretem, hogy hozzászokik az ember, ha folyamatosan használja.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
pont ugy vagyok a kvval mint az alkohollal: ha megkinalnak akkor elfogadom, de magamtol nem jutna eszembe inni.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Azt mondjak, hogy akarmennyi kavet le lehet huzni egy nap, de az utolso legalabb 9 oraval alvas elott legyen es akkor franko vagy.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Ez nem teljesen így van, kb 4 óra a koffein felezési ideje. Pont azokat a receptorokat blokkolja, amit a melatonin foglalna el, amikor el kellene ámosodnod.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Vagyis tul sok a 9 ora vagy tul keves?
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Felezési idő. 9 óra múltán ~ negyede a koffeinmennyiség. Ha kétszer annyit vagy fele annyit iszol, akkor is.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Ja igy ertem. Viszont ha tobbet iszol akkor valoszinuleg nagyobb a toleranciaszinted is, de amugy oke.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Az biztos. Én pl. ha egy hónapig nem iszom, akkor már egy pofa kávé felébreszt. Aztán pár hét, és mintha vizet innék :)
Viszont ettől még szétrontja az alvásom, szóval dél után már semmi koffein.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Majd 48 vagyok, fél kezemen megszámolhatom hányszor ittam kávét. Ébren maradással nincs probléma, 6-kor kelek, 23 óra után fekszem le.
Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Napi 12 meg sem kottyan.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Te viszont valami lassítót/tompítót használhatsz!
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
8 energiaitalra már egészségtelen lenne kávét inni, így nulla...
Nagy Péter
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Pellini Vivace szemes kávé, otthon darálva, kotyogóssal főzve (víz az alsó részben előtte külön felforralva), nyáron hideg - télen meleg tej mezei IKEA-s tejhabosítóval felturbózva, kis fahéj a tetejére.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
8-10 csészének megfelelő mennyisséget iszok meg kb., de ez hozzávetőleges, inkább teás vagyok egyébként. Az utóbbi 20 évben egyre inkább koffein folyik az ereimben, lassan már a vércsoportom is az lesz. Ahogy idősödök, nem bírom máshogy a melót meg a terheket. Nehéz lemérni, hogy mennyi kávé, mert változó, az erőssége, mennyisége, gyakorisága is, hiszen fekete vagy zöld teával, vagy kólával, vagy energiaitallal van keverve naponta változó arányban, azok is eltérő erősségben és mennyiségben vannak.
Összességében túl sok koffeint viszek be, ennyi tuti nem jó a szervezetnek. Próbáltam már valamennyire csökkenteni, de nem sikerült túl jelentősen.
Ha valaki csak kávét iszik, annak is nagyon nehéz az erősségét és koffeintartalmát mérni. Emlékszek régen dolgoztam együtt egy székely gyerekkel, az az irodában román minikotyogót feltett mobil minirezsóra, valami zöld csomagolású, őrölt Eduscho-t vagy mit főzött, lehetett akár Jacobs is, jól megtömte a kotyogót, de egész kevés lett, azt is még elosztogatta háromfelé kicsi csészékben. Mikor nekem öntötte, én mondtam is neki, hogy viccel velem, én nem ilyen babaházas csészével, hanem vödörrel iszom, de azért erősködött, hogy kóstoljam meg. Az első kortyra akkorát ütött a cucc, hogy alig imbolyogtam, a nyaki verőerem a torkomban dobogott.
Ehhez képest meg sok irodában (főleg, ahol modern, csepegtetős, papírfilteres kávéfőzőt hasznának) meg automatában olyan híg és gyenge a kávé, mint a lábvíz.
Apropó, kéne egy szavazás, hogy ki hogy issza a kávét, és milyen kávét iszik. Kotyogós, filteres, eszpresszógépes, instant, stb., tejjel, tejszínnel, cukkorral, édesítővel, fahéjjal, kakaóval, vagy mivel mással issza, vagy feketén. Nálam változó, kávéja is válogatja, általában édeske, tej (itt az angoloknál sajnos nem tejszínezik), de ez a kávé minőségétől is függ, mert ha jófajta, finom kávé, akkor nem igényli, hogy az ember szétpacsmagolja, akkor akár feketén, vagy egy minimális édesítővel megiszom. A cukrot kerülöm, nem csak a súlyom miatt, hanem szétszomjaztat, meg szétsavasítja, elveszi a jó kávé, tea ízét.
“The world runs on Excel spreadsheets.” (Dylan Beattie)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Ahogy idősödök, nem bírom máshogy a melót meg a terheket.
En mondjuk el tudom kepzelni, hogy nemcsak a kor szamit, hanem az evek alatt kialakult koffein-tolerancia is. :)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Igen. En minden tovabbi nelkul alszom akar 12 orat masfel liter eros fekete tea utan is. Igy oregecskedve azert mar fel kell kelni olajat cserelni az ejszaka kozepen, de az meg megy csukott szemmel :)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Ez is benne van a pakliban természetesen. Sajnos. Ha viszont nem iszok, akkor nem az, hogy elvonási tünet lesz, de semmire se leszek jó. Nem akarok magammal kicseszni.
“The world runs on Excel spreadsheets.” (Dylan Beattie)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Nagyon sokáig nem ittam kávét, mert egyszerűen ihatatlan vacaknak tartottam, amíg bele nem szaladtam egy olyan ismerősbe aki ért a kávéhoz. Legnagyobb döbbentemre hitetlen finom eszpresszó kávét adott. Most ott tartok, hogy 0-3 közötti kávét iszom egy nap, de csak olyat amit magamnak készítek, vagy profi barista csinálja.
Egy friss pörkölésű, jó őrlővel és géppel készített kávé köszönő viszonyban sincs a többi kávénak csúfolt borzadvánnyal. Ez nekem olyan mint a pálinka, amihez némileg értek, néha zsűrizek is versenyen. Abból is csak a minőséget iszom meg, ezért ritkán és keveset fogyasztok. A minőségi pálinka ott kezdődik, hogy vakkóstolással megmondod milyen gyümölcsből van.
A kéve minőség meg valahol onnan indul, hogy nem teszel bele semmit. A jó kávét csak elrontani lehet, a cukorral, tejjel, meg a por lapú méreg kemikáliákkal amiket krémpornak vagy minek csúfolnak.
Tényleg, arról is kéne szavazás ki, mit tesz még a kávéba.
Most gyűjtögetek profi gépre, mert az asszony eléggé kiakad, hogy hét számjegyű kávéfőzőt akarok venni :)
Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Tejszín azért egy jó kávén sem ront azért. :) De ilyen cukrot, meg ilyeneket csak lányok használnak.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Mondjuk a legtöbb embernek a kávé az leginkább egy stimuláns. Az összes ilyen egyéb tulajdonság csak díszítés :D
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
pont mint a kaja. a legtobb ember azert eszik mert ehes, csak nehany van aki "mosogatni" jar a ***-os ettermekbe a maszatos tanyerokat :)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Hát szerintem is, csak azt nem értem miért nem koffein tablettát használnak, azt sokkal precízebben lehet adagolni :D
Én éjszakai teljesítmény túrán szoktam használni, tök jól működik, ellentétben a kávéval :)
Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
A kávét az ízéért isszuk, meg olyankor lehet lazítani kicsit. Bár előfordul, hogy bedöntöm forrón futtában, de legtöbbször cigi-kávé kombó játszik.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Gondolom ez még az irodás időkből jön, ahol ingyen volt a kávé... :D És ez volt az egyedüli esély, ha bármi miatt nem volt jó a fókusz.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
A kéve minőség meg valahol onnan indul, hogy nem teszel bele semmit. A jó kávét csak elrontani lehet
Nagy plusz.
Nekem nincs bajom azzal, ha valaki a kávéba cukrot (meg mindenfélét) tesz, csak azt már ne nevezzük kávénak. Ilyenkor mindegy is, miből főzöd, úgyis teljesen megölöd.
Most gyűjtögetek profi gépre
Magam is mozogtam ezen a tökéletes-presszó-elkészítése tengelyen. Jó is a jó presszókávé, nincs ezzel baj. Számomra viszont onnaltól, hogy tökéletesen reprodukálható, elveszik a lelke. Míg valamilyen kézi kávéfőzési módnál mindig benne van az aznapi ügyességed, hangulatod. És nem az van, hogy ,,sikerül" vagy ,,nem sikerül" (persze ha még rutintalan vagy, durván el lehet rontani), hanem az van, hogy más, mindegyik ,,máshogy jó", egyedi.
Presszót magam ritkán csinálok. Van mindenféle kávéfőzőm. Az ,,áztatósat", átfolyósat nem kedvelem. A határeset talán a napoletana, megfelelő kávéval, őrléssel. Itt pl. kiváló alapanyag a méltatlanul lenézett robusta.
A mainstream kávém egy hagyományos Bialetti Brikkában készül, amiben egy súly fokozza a nyomást, mint régen a kotyogóban. Valamint a kétszemélyes kávéfőzőhöz egy háromszemélyes tölcsér tartozik. Megfelelően használva rendkívül gazdag kávét lehet vele készíteni.
Magam mindig sötétre pörkölök, ugyanakkor nyitott vagyok, amikor világos vagy közepes pörkölésű kávéval kínálnak. Gyakran lehet találni az ízvilágukban valami érdekeset.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Nekem nincs bajom azzal, ha valaki a kávéba cukrot (meg mindenfélét) tesz, csak azt már ne nevezzük kávénak. Ilyenkor mindegy is, miből főzöd, úgyis teljesen megölöd.
Pontosan. Szerintem azért nyomja tele többség mindenféle vacakkal (pl édeske, pfuj) mert szar kávét isznak.
A profi gép alatt nem automatát értek, hanem full manuálist, csak éppen jobb bojler, fém csövek és víztartály (undorító a műanyag íz), állítható hőmérséklet, nyomás stb.
Mondjuk egy ilyesmi Lelit Bianca PL162T
Szeretem a kézzel pepecselést :)
Ja, meg a kart egy kézzel is bele lehessen tenni és ne boruljon fel :)
Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Jah egy ilyen gép jó kiindulás lehet a paraméterekkel való játszadozásra. Éld ki magad, gyűjts tapasztalatot.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Mondjuk a tartály és a vízcsövek ebben is műanyagból vannak.
De amiért végül is megint beleszólok, az az, hogy ha újrakezdeném, akkor pont fordított arányban költenék a főző- és darálómasinára.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
A mainstream kávém egy hagyományos Bialetti Brikkában készül, amiben egy súly fokozza a nyomást...
Ezt fejtsd ki légyszi! Modoltad a Brikkát?
Érdekelne, hogy hogy lehet jobbat főzni vele, mert a mokka/kotyogós kávé... hát...
Én az eddigi legjobb kávét szifonból ittam, második a french press (nem zavar a zacc a végén).
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Ezt fejtsd ki légyszi! Modoltad a Brikkát?
Régen a Brikka (amilyen nekem is van) még ilyen volt.
A Brikka és a mokka között óriási különbség van. Mokkám is van, bizonyos kávéfajtákat azon főzök le, de ritkán használom.
A szifon látványos, érdekes, és jó dolgokat lehet vele csinálni. Érdekességként szeretem, de nem a mainstream kávém.
A mokkát, brikkát nem kell lenézni. Ezek ,,folyamatérzékeny" főzők, jól kell tudni velük bánni. Ha sokat használod, kiismered. Alapanyag- és hangulatfüggő is, épp hogyan főzök.
Szerintem kávézás terén fontos a nyitottság. Nem szabad csak a komfortzónádban mozogni. Pl. ha olyan kedvem van, főzök egy török kávét. Messze nem ez a kedvenc elkészítési módom, de jó néha szürcsölgetni, ízlelgetni és elmerengeni rajta.
Az íz- és illatélménynek fontos része szerintem a pszichológiai-kulturális háttered. Pl. bizonyos fajta teákat szeretek szándékosan túlkivonatolni, mert ehhez az érzéshez van bekötve valami az agyamban.
Valószínű eleve különbözik az ízlésünk - abból ítélve, hogy Neked a szifon-frenchpress vonal jön be. Számomra ezek inkább izgalmas érdekességek, amikkel néha kísérletezek. Teljesen rendben van ez így. Valamint szerintem idővel is változik az ember ízlése, van, hogy egyszer csak ráállsz egy vonalra, amit korábban egyáltalán nem tartottál érdekesnek.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Ja hogy a régi Brikka - ez megzavart.
Melyik főző/főzési módszer nem folyamatérzékeny? Ne viccelj. :D
Igen különbözők vagyunk, én pl soha nem készítenék olyan kávét, ami papíron (szűrőn) folyik át. :)
Én az automata, french press, mokka és nyáron most a cold brew között váltogatok időtől, kedvtől függően. A szifont ritkán veszem elő.
A török is érdekel, de nem akarok beruházni még egy (spec) őrlőre.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Dolgokat kipróbálni spec. cuccra beruházás nélkül is lehet. Ha van olyan őrlőd, aminek állítható a finomsága (akár egy hario kerámia őrlő), az kezdetnek több, mint elég. Szerintem.
Hagyományosan se vitték túlzásba ezeket a dolgokat, száz éve se spec. eszközöket használtak.
Pörkölni is lehet akár egy serpenyőben is. Céleszközt is könnyebb úgy választani, ha már kínlódtál valamivel, van egy kialakult képed a problémákról, buktatókról.
Cold brew nekem még nem sikerült olyanra, amivel elégedett lettem volna. Igaz, nem csináltam teljes DoE-t, csak párszor próbálkoztam. Ki tudja, lehet egyszer annak is eljön az ideje.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Hát a törökkel kapcsolatban azt olvastam, hogy ahhoz kell a legfinomabb őrlés, amit ezek a hario és társai nem tudnak - akkor meg nem lesz az aminek kéne lennie. Igazából török vagy olyan területen/helyen kellene kipróbálni (inni) először, ahol van hagyománya mert akkor tudnám hogy mi az amit jónak tekinthetnék.
A saját pörköléssel, komoly eszpresszózással kapcsolatban azon a véleményen vagyok (mint Hoffmann), hogy nem akarok még egy k*rva drága és/vagy időigényes hobbit. :)
A cold brew az leginkább az olyan kávé mennyiségi "elhasználására" való, amit már másra nem szívesen használnál. Én pl nyáron a hűtőből a koffeinmentes ivását oldottam meg így. :)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Szerintem több száz éve se voltak speciális őrlői a pórnépnek, mégis főztek így kávét. Meg lehet persze próbálni, milyen az őrlési finomság fokozásának hatása az ízvilágra. Le lehet menni akár egészen a szubmikronos szemcseméretig, ahol már észre se venni, hogy zacc is van benne.
Jó, ha különféle forrásokból tájékozódik az ember, ugyanakkor szerintem érdemes óvakodni a prekoncepcióktól. Tartsd meg a kísérletező kedvedet! ;-)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
A napi kávéfogyasztás nálam egyenes arányban áll a gyerekek számával. Amíg nulla gyerek volt, addig nulla kávé.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Es ha elerik a 18-at, akkor leteszed a kavet? :D
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni