[OT] Hány kávét iszol naponta?

Címkék

Vegyünk egy átlagos munkanapot és nem érdekes milyen kávét iszol, csak az hogy hányszor.

Választások

Hozzászólások

Egy reggel, egy ebéd után.

I don't run often, but when I do, I run as administrator.

Egyet reggel és vagy jön egy második dél körül, vagy az már elmarad de, ha nem akkor is többnyire "csak" koffeinmentes. Tehát, kb. napi 1,3. :)
Azért reggel és nem reggeli után, mert a napi első azaz egyetlen étkezésem általában délután öt körül van egy visszafogottab főétkezés formájában.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Ötöt jelöltem. Érdeklődöm, hogy miért nem lehet értéktartományt megadni? Gyakran van olyan nap, hogy 4-et iszom.
Nem ragozom tovább, mert nem a szavazást nyitó ekézése a cél. Bár volna rá igény :)

Még nincs aláírásom.

Így van. Az instant is lehet erős, ha telerakod, mondjuk akkor ihatatlanul keserű is lesz, amit se cukorral, se édeskével, se tejjel, se tejszínnel nem lehet elnyomni. Az instantot utálom, csak vészhelyzetben iszom meg.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Általában kettő, reggeli és ebéd után, office napokon rendszeres volt a három (egy reggeli után otthon, egy beérkezés után, egy ebéd után).

Ketto reggel. Az elso egyedul a masodik az asszonnyal. teljesen folosleges a masodik viszont jobegyutt kavezni :-)

Harmadik ebed utan.

van hogy lecsuszik a negyedik is de ugyanugy a home office potcselekves amikor lejovok az emeletrol dumalni picit 

Reggel, reggeli után kettővel bootolok, aztán ebéd után jöhet a harmadik 

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Aki nem kávézik, az nekem minimum gyanús! :-)

Fénykoromban lecsúszott 12 is. Most is double-shot-osával megy, de ennyit azért már nem iszom. Nyolcat jelöltem.
A nyári melegben van, hogy egy encsiüccsivel leöblítem.
Mindenkinek van valami függősége. Nekem az egyik a koffein.

2. Egyet reggel hogy elinduljanak bizonyos biológiai folyamatok, egyet pedig ebéd után hogy a kajakómát valahogy átvészeljem :)

Bár nem érdekes hogy milyet, de hétvégeken és este általában koffeinmenteset.

Én csak főzni szeretem a kávét, mert az illatát szeretem, de az ízét ki nem állhatom, így nem iszom. Szerencsére a feleségem és a lányaim szeretik a kávét, nekik szívesen főzök reggelente. 

Mindezek apropóján körbenézegettem a kávéfőzés témakörében, és jelentem, legalább annyiféleképpen csinálják a kávét, mint a teát. Mi bialettiben főzzük a feketét általában, de van egy szifonos főzőnk is, ha vendég van és az átfolyósat szereti, akkor inkább azzal bohóckodunk. A környékünkön szokásos átfolyós-szűrős kávéfőzőből kijövő dolgot senki nem szereti nálunk, azt hanyagoljuk. Amit még ki fogok próbálni, az a cold brew coffee, és talán egyszer beruházok egy jó presszógépre is. 

(Kicsit gyanítom, hogy akik itt 1-2-re szavaztak, azok inkább kotyogósban vagy presszógépben főznek, akik meg 4-5, vagy többre, azok inkább átfolyós kávét isznak. Persze csak tipp, és mindig vannak kivételek.)

Csaba

Javaslom próbáld ki az AeroPress-t. Én olasz presszógép mellé vettem, utazós motyónak. Aztán annyira bejött az íze, meg a hangulata, hogy délután már csak azt iszom. 

Meg ha igazán szereted a főzés folyamatát, érdemes egy darálót beszerezni. De vigyázz, mély a nyúl ürege. :D 

"de az ízét ki nem állhatom, így nem iszom"

Az ízével mai napig így vagyok, de már iszom, így: 1/3-ad kávé (ez lehet expresso vagy dupla expresso adag), ez egy 2.5-3dl-es bögrébe, felöntve 2/3-adnyi tejjel. Bele méz. A méztől egyébként is jobb íze lesz szerintem, mint cukorral. A tej+méz kombótól pedig egy kellemes kávés ízű édes ital lesz. A mézzel lehet operálni, hogy mennyire maradjon meg a kávé keserű ízvilága.

Pár éve szoktunk rá asszonnyal. Kezdetben egy inoxos kínaiban kapható klasszikus kotyogós vált be, 2 személyes. Ez nem megy indukcióson így lett egy Bialetti Venus 4 személyes. Indukcióson kb 10mp után már rotyog. Gázon sokan tökölt mindkettő.Bialetti Venus 4 csésze, indukciós moka vízforralóBialetti Venus 4 csésze, indukciós moka vízforralóBialetti Venus 4 csésze, indukciós moka vízforraló​​​​​​​

Ízesített kávékból is van sok, pl. Frei kávék, esetleg keverve. Lehet, hogy a kávé ízéért kevésbé rajongóknak az bejönne. Vagy a sokkal kevésbé pörköltek. 

Nekem egy ideje már eszpresszógépem van (nem automata, én darálok, ez egy külön rituálé) - a cremát a tetején külön öröm nézni, az íz intenzívebb. Mézzel, tejszínnel, ha csak lehet. Ha elfogy a tejszín, akkor habosítok tejet, de a tejeskávé ront a hangulatán az egésznek. 🙂

Én simán lefőzöm a kávét, korábban kotyogós volt, de az asszony nem szerette a kesernyésségét, most darálós van, aztán ha olyanom van, akkor rakok bele egy kis extra ízt: https://www.mall.hu/egeszseges-elelmiszerek/monin-coffee-box-mini-5-x-0…

Ilyen Monin szirupokból van egy pár íz, meglepően kiadós, simán megéri az árát. A mézeskalács íz mindent visz! :-)

Csak most nézem, hogy amit példaként linkeltem az 5x fél deci. Ami nekem van, azok 2 decis üvegek. Asszem MediaMarktban vettem, cirka 2.000 Ft darabja.

A cold brew az nem lesz egy szofisztikált dolog (íz, aroma), előtte javaslom a french press-t.  (És lehet vele lehet cold brew-t is meg habosítani is meg teát is...) :)

Szerk: az átlag otthoni kv készítés az rossz kv-ból, rossz vízzel zajlik (mint ahogy a tea készítés is), a "rendes" (szűrt) vízzel nagyot lehet dobni az élményen és azzal hogy... nem nem mondom tovább, mert egy "végtelen" mélységű üreg. :) Az ízhibák egy részét egy pici tejjel édesítve (nagy részt) el lehet venni vagy enyhíteni (teában is, helló angolok) és akkor jobban élvezhető lesz maga a kv, és nem kell mellé más édesítő, ízesítő dolog - már ha persze A KV ízét, aromáját szeretnénk élvezni és nem csak gyorsan legurítani valamit ami élénkít és pisiltet. :)

az átlag otthoni kv készítés az rossz kv-ból, rossz vízzel zajlik

Ezt én is így látom, szerintem a rossz kávé részt már átléptük (mostanában frissen őrölt Miscela d'Oro kávét készítek, épp most ilyet), a rossz víz részhez tudsz valami pointert adni? 

Még hozzáteszem, hogy a tapasztalatom szerint sokaknak nincs is igénye jó ízű vagy minőségű kávéra, leginkább csak mennyiségre isszák a mindegy mit, csak kávé legyen rajta a felirat. Ezt én biztosan nem csinálnám...

Csaba

Vízre hirtelen ez: https://www.coffeecircle.com/en/e/coffee-water

Hogy mennyit akar valaki foglalkozni ezzel (is), az egyéni döntés kérdése. Én személy szerint valamilyen/akármilyen szűrtet/palackozottat használok, de van olyan ismerős, aki maga készíti a "kávévizet". :)

Mi RO vízből főzünk kávét. 0,1 uS/cm alatti vezetőképességűből. Ebben gyakorlatilag semmilyen ion nincsen.
Így a kávéfőzőinket nem kell vízkőteleníteni. A belsejük úgy néz ki, mint az új.

Ha nem áll rendelkezésre ilyen víz (nyaralás, túra, kempingezés során - van, hogy viszek palackban, de van, hogy elfelejtem vagy elfogy), akkor egy fémbögrében öt percig forralok vizet, amit aztán félre teszek későbbi kávéfőzés céljára.
Régóta gondolkodom egy kis desztilláló készítésén, amit benzinfőző fölé téve, némi hűtővízzel feltöltve lehetne használni.
Tudom, hogy ez nem lesz annyira tiszta, mint a 0,1-es víz, de szerintem kávéfőzéshez bőven megfelelő és jelentős vízkőkiválás se fog fellépni.

Én nagyjából 15 éve szinte csak RO vizet iszom. Semmilyen negatív tapasztalatom nincs. Egészen biztosan nem mérgező, az hülyeség, de a "kioldás" sem igaz. 

https://academic.oup.com/jcem/article/91/9/3598/2656772

Ezen kívül az RO szűrőkben van utánsózó patron, ami old ásványi anyagokat a vízbe, ha akarod használod, ha akarod nem, kapcsolható.

Egy dolog amit tapasztattam, hogy ha sportolsz akkor többet kell inni belőle, mint az "energiaitalokból" (ami nálam, víz, narancslé, só keveréke) de ez az ozmozitása miatt van, lassabban "szívódik" fel, lassabban jut a sejtekbe, de ilyenkor az normál víz is "kevés".

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Nálunk olyan kemény a csapvíz, hogy a WC tartályt is rendszeresen vízkőteleníteni kell, mert elakad az úszó. Lágyító lesz a vége. Csak a konyhai hidegen marad nyers víz.
Engem főleg az zavar, hogy brutál hamar vízköves lenne a kávéfőző. Ha már ott az RO, akkor miért ne. Orchideák is ezt kapják, meg hűtőfolyadékot is ebből keverek.

Hm, ez érdekes. Azt gondolnám az a legjobb, ha minél többet ki tud oldani belőle a víz, mint oldószer és nem viszi el az ízét a víz esetleges mellék íze. Pl. Bp 3. kerületben elég vad íze van a csapvíznek. Vidéken pl. ahol a Tiszából nyerik, sokkal kellemesebb, lágyabb, szomjamat is jobban oldja. A lágyság amúgy mérve is igazolt. Bp. 3. kerület 22 GH, 15KH, említett vidéken 8GH, 4KH.

hogy pontosan miért van így nem tudom. járok barista társaságba, cuppingra, ismerek bajnok baristákat, onnan az infok. aki versenyeken nyer, mindenki saját vizet használ , nem csap vagy szűrt vizet, és nem 0-ásat.

“Luck Is What Happens When Preparation Meets Opportunity" - Seneca

Persze, mert a vízminőség az kritikus, kávénál és teánál is. Sok helyen az a baj indításból, hogy az igénytelen, túl kemény csapvíz az nem olyan hozzá, akkor se, ha az ember 5 menetben szarrá-húggyá forralja.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

RO szűrő a teával és a kávéval is csodát tesz.

https://protfilt.hu/termekkategoria/ro-forditott-ozmozis-viztisztito/

És az ivóvízzel is :) Ha megszoktad, utána ihatatlan lesz a csapvíz.

A laica és társai a kb semmi szintjén vannak. Pénzkidobás.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Én még nem próbáltam ezeket, de hallottam ilyen ozmózisos szűrőkről. Ennyiért ajánlom is, hogy csodát tegyen, 60-600 ezer forint közötti áron egy kisebb vagyon. Ennyiért még a kávét is lefőzheti helyettem.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Túlzás az az ár. Itt érdemes szétnézni: https://www.tropicalfish.hu/index.php?route=product/category&path=331

Nekem ez van: https://www.tropicalfish.hu/index.php?route=product/product&path=331&product_id=2875

Vettem a fürdőszoba falán lévő mosógép sarokszelep helyére egy MOFÉM 2-es leágazást. Egyikre ment vissza a mosógép, a másikra meg egy ilyen: 
bekötő idom és abba egy ilyen golyós csap.

+ pár méter ilyen fehér "festo" csövet, hogy összekössem a golyóscsappal az RO szűrőt, meg a kifolyó nyílásait elvezessem valahova.
Ha megnyitom, az előbb linkelt RO cuccból csöpög a 0-ás víz a tiszta ágon, a "szennyvíz" ágon pedig a kemény viz.
Ez a cucc budapesti 6 bar társasházi nyomáson 1 óra alatt megtölti a 20 literes akvárium vödrömet.
Vidéken még nem próbáltam. 2-3 bar van, cserébe harmad olyan kemény.

"Persze csak tipp, és mindig vannak kivételek."

Én pl. délután koffeinmentes eszpresszót iszom. Reggel simát, délelőtt ha iszom, szintén, ebéd után koffeinmenteset, ha már elmúlt 1 óra, utána meg végképp káros a koffein. Néha összejön így a 4.

Elsősorban az íz és illat miatt iszom, mézzel és egy kiskanálnyi tejszínnel. 

8 pluszminusz 2, sima presszó, itthon tejjel felöntve, ez napi 1 liter tej, melóban tejpor.

6-7 után már nem iszok kávét, így simán. Nekem alapból olyan alacsony a vérnyomásom, hogy ott helyben kiállítják a halotti bizonyítványomat, ha nem így méretem a vérnyomásomat, ezért is jelent rám nagy veszélyt az orvostársadalom elöregedése... :-)

http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=287ha_magasabb_vernyomast…

soha nem iszom egyből ébredés után, legalább egy hideg zuhany, vagy séta, vagy edzés az első előtt mindig van. 

második még délelőtt, meg még egy délután. 

 

vannak kivételes napok mint ma, amikor a kávézóban ittam kapásból kettőt, itthon munka előtt még egyet, és még fogok délelőtt is , meg délután is :D

 

mivel filter kávét készítek ( aeropress, v60) , nálam a rituálé számit. ha megnyomok egy gombot és kész, az nem számít nekem kávézásnak.

“Luck Is What Happens When Preparation Meets Opportunity" - Seneca

Vezetés közben, kb. havonta egyszer iszom egy capuccinót.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Szerkesztve: 2024. 09. 04., sze – 11:24

Csak otthon reggel, reggeli után. Irodában nincs kávéfőző, meg amúgy is, nagyon válogatós vagyok, jó kávé kell, h legyen. Hétvégén otthon meg simán 3-5. Imádom az ízét, sajna hatása kb 0 rám.

Régebben edzés után is ittam este 7 fele, de ahogy öregedtem, kiderült, h annyi hatása azért lett, h tönkrevágja az alvásom.

régebben 6-7 volt naponta.

csak úgy tudtam letenni a cigit, ha a kávét is abbahagyom, így most 0.

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

duplakave 1-nek szamit vagy kettonek?

Mondjuk "átlag" 1,5.

Hétvégén 0, elvonózok. Hét közben pedig többnyire 1 ebéd után. De az néha dupla cappuccino, ezzel cheatelek. :) Ritkábban előfordul, hogy 2.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Általában kettő, néha egy, még néhább nulla. :) Az első ebéd után 1 óra körül, a második délután 3 óra felé jellemzően. Reggel illetve délelőtt nem kávézom.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Általában napi 2, de pár éve kizárólag koffeinmentest. Az én idegeimet nem pörgetni kell, hanem csillapítani :)

Büszkén húztam be az abszolút nullát :)

Egyébként a kávé nem más, mint a globális elnyomóhatalom eszköze, a munkavállaló kizsigerelése, semmi más. Alvás helyett igyál kávét, hát kösz, de nem.

Ó, ez egy műszaki probléma, abban jó vagyok. Szinkronizálni kell az imbolygókat, ha mind egy irányba dőlünk, akkor senki nem imbolyog. :-)

A megoldás az, hogy hajóra kell költöztetni a céget, ez egyrészt vezérelni fogja a dőlés irányt, másrészt egészen trükkös adózási lehetőségeket nyit meg. Szólok is a fejeseknek, hogy van egy remek ötletem...

Nem szeretek rendszeresen kávézni, mert nekem nem azt a nyugodt fókuszt adja, amit szeretek. Akkor használom csak, ha kifejezetten alváshiány van, mert azon jól átvisz. Jah meg azt sem szeretem, hogy hozzászokik az ember, ha folyamatosan használja.

Szerkesztve: 2024. 09. 04., sze – 17:04

pont ugy vagyok a kvval mint az alkohollal: ha megkinalnak akkor elfogadom, de magamtol nem jutna eszembe inni.

Azt mondjak, hogy akarmennyi kavet le lehet huzni egy nap, de az utolso legalabb 9 oraval alvas elott legyen es akkor franko vagy.

Majd 48 vagyok, fél kezemen megszámolhatom hányszor ittam kávét. Ébren maradással nincs probléma, 6-kor kelek, 23 óra után fekszem le.

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

Szerkesztve: 2024. 09. 05., cs – 00:33

Napi 12 meg sem kottyan.

8 energiaitalra már egészségtelen lenne kávét inni, így nulla...

Nagy Péter

Pellini Vivace szemes kávé, otthon darálva, kotyogóssal főzve (víz az alsó részben előtte külön felforralva), nyáron hideg - télen meleg tej mezei IKEA-s tejhabosítóval felturbózva, kis fahéj a tetejére.

Íme:
https://static.kruska.hu/hup/KV.jpg

Szerkesztve: 2024. 09. 06., p – 01:19

8-10 csészének megfelelő mennyisséget iszok meg kb., de ez hozzávetőleges, inkább teás vagyok egyébként. Az utóbbi 20 évben egyre inkább koffein folyik az ereimben, lassan már a vércsoportom is az lesz. Ahogy idősödök, nem bírom máshogy a melót meg a terheket. Nehéz lemérni, hogy mennyi kávé, mert változó, az erőssége, mennyisége, gyakorisága is, hiszen fekete vagy zöld teával, vagy kólával, vagy energiaitallal van keverve naponta változó arányban, azok is eltérő erősségben és mennyiségben vannak.

Összességében túl sok koffeint viszek be, ennyi tuti nem jó a szervezetnek. Próbáltam már valamennyire csökkenteni, de nem sikerült túl jelentősen.

Ha valaki csak kávét iszik, annak is nagyon nehéz az erősségét és koffeintartalmát mérni. Emlékszek régen dolgoztam együtt egy székely gyerekkel, az az irodában román minikotyogót feltett mobil minirezsóra, valami zöld csomagolású, őrölt Eduscho-t vagy mit főzött, lehetett akár Jacobs is, jól megtömte a kotyogót, de egész kevés lett, azt is még elosztogatta háromfelé kicsi csészékben. Mikor nekem öntötte, én mondtam is neki, hogy viccel velem, én nem ilyen babaházas csészével, hanem vödörrel iszom, de azért erősködött, hogy kóstoljam meg. Az első kortyra akkorát ütött a cucc, hogy alig imbolyogtam, a nyaki verőerem a torkomban dobogott.

Ehhez képest meg sok irodában (főleg, ahol modern, csepegtetős, papírfilteres kávéfőzőt hasznának) meg automatában olyan híg és gyenge a kávé, mint a lábvíz.

Apropó, kéne egy szavazás, hogy ki hogy issza a kávét, és milyen kávét iszik. Kotyogós, filteres, eszpresszógépes, instant, stb., tejjel, tejszínnel, cukkorral, édesítővel, fahéjjal, kakaóval, vagy mivel mással issza, vagy feketén. Nálam változó, kávéja is válogatja, általában édeske, tej (itt az angoloknál sajnos nem tejszínezik), de ez a kávé minőségétől is függ, mert ha jófajta, finom kávé, akkor nem igényli, hogy az ember szétpacsmagolja, akkor akár feketén, vagy egy minimális édesítővel megiszom. A cukrot kerülöm, nem csak a súlyom miatt, hanem szétszomjaztat, meg szétsavasítja, elveszi a jó kávé, tea ízét.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Nagyon sokáig nem ittam kávét, mert egyszerűen ihatatlan vacaknak tartottam, amíg bele nem szaladtam egy olyan ismerősbe aki ért a kávéhoz. Legnagyobb döbbentemre hitetlen finom eszpresszó kávét adott. Most ott tartok, hogy 0-3 közötti kávét iszom egy nap, de csak olyat amit magamnak készítek, vagy profi barista csinálja.

Egy friss pörkölésű, jó őrlővel és géppel készített kávé köszönő viszonyban sincs a többi kávénak csúfolt borzadvánnyal. Ez nekem olyan mint a pálinka, amihez némileg értek, néha zsűrizek is versenyen. Abból is csak a minőséget iszom meg, ezért ritkán és keveset fogyasztok. A minőségi pálinka ott kezdődik, hogy vakkóstolással megmondod milyen gyümölcsből van.

A kéve minőség meg valahol onnan indul, hogy nem teszel bele semmit. A jó kávét csak elrontani lehet, a cukorral, tejjel, meg a por lapú méreg kemikáliákkal amiket krémpornak vagy minek csúfolnak.

Tényleg, arról is kéne szavazás ki, mit tesz még a kávéba.

Most gyűjtögetek profi gépre, mert az asszony eléggé kiakad, hogy hét számjegyű kávéfőzőt akarok venni :)

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Hát szerintem is, csak azt nem értem miért nem koffein tablettát használnak, azt sokkal precízebben lehet adagolni :D

Én éjszakai teljesítmény túrán szoktam használni, tök jól működik, ellentétben a kávéval :)

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

A kéve minőség meg valahol onnan indul, hogy nem teszel bele semmit. A jó kávét csak elrontani lehet

Nagy plusz.
Nekem nincs bajom azzal, ha valaki a kávéba cukrot (meg mindenfélét) tesz, csak azt már ne nevezzük kávénak. Ilyenkor mindegy is, miből főzöd, úgyis teljesen megölöd.

Most gyűjtögetek profi gépre

Magam is mozogtam ezen a tökéletes-presszó-elkészítése tengelyen. Jó is a jó presszókávé, nincs ezzel baj. Számomra viszont onnaltól, hogy tökéletesen reprodukálható, elveszik a lelke. Míg valamilyen kézi kávéfőzési módnál mindig benne van az aznapi ügyességed, hangulatod. És nem az van, hogy ,,sikerül" vagy ,,nem sikerül" (persze ha még rutintalan vagy, durván el lehet rontani), hanem az van, hogy más, mindegyik ,,máshogy jó", egyedi.
Presszót magam ritkán csinálok. Van mindenféle kávéfőzőm. Az ,,áztatósat", átfolyósat nem kedvelem. A határeset talán a napoletana, megfelelő kávéval, őrléssel. Itt pl. kiváló alapanyag a méltatlanul lenézett robusta.

A mainstream kávém egy hagyományos Bialetti Brikkában készül, amiben egy súly fokozza a nyomást, mint régen a kotyogóban. Valamint a kétszemélyes kávéfőzőhöz egy háromszemélyes tölcsér tartozik. Megfelelően használva rendkívül gazdag kávét lehet vele készíteni.

Magam mindig sötétre pörkölök, ugyanakkor nyitott vagyok, amikor világos vagy közepes pörkölésű kávéval kínálnak. Gyakran lehet találni az ízvilágukban valami érdekeset.

Nekem nincs bajom azzal, ha valaki a kávéba cukrot (meg mindenfélét) tesz, csak azt már ne nevezzük kávénak. Ilyenkor mindegy is, miből főzöd, úgyis teljesen megölöd.

Pontosan. Szerintem azért nyomja tele többség mindenféle vacakkal (pl édeske, pfuj) mert szar kávét isznak.

A profi gép alatt nem automatát értek, hanem full manuálist, csak éppen jobb bojler, fém csövek és víztartály (undorító  a műanyag íz), állítható hőmérséklet, nyomás stb.

Mondjuk egy ilyesmi Lelit Bianca PL162T

Szeretem a kézzel pepecselést :)

Ja, meg a kart egy kézzel is bele lehessen tenni és ne boruljon fel :)

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

A mainstream kávém egy hagyományos Bialetti Brikkában készül, amiben egy súly fokozza a nyomást...

Ezt fejtsd ki légyszi! Modoltad a Brikkát?

Érdekelne, hogy hogy lehet jobbat főzni vele, mert a mokka/kotyogós kávé... hát...

Én az eddigi legjobb kávét szifonból ittam, második a french press (nem zavar a zacc a végén).

Ezt fejtsd ki légyszi! Modoltad a Brikkát?

Régen a Brikka (amilyen nekem is van) még ilyen volt.
A Brikka és a mokka között óriási különbség van. Mokkám is van, bizonyos kávéfajtákat azon főzök le, de ritkán használom.
A szifon látványos, érdekes, és jó dolgokat lehet vele csinálni. Érdekességként szeretem, de nem a mainstream kávém.
A mokkát, brikkát nem kell lenézni. Ezek ,,folyamatérzékeny" főzők, jól kell tudni velük bánni. Ha sokat használod, kiismered. Alapanyag- és hangulatfüggő is, épp hogyan főzök.

Szerintem kávézás terén fontos a nyitottság. Nem szabad csak a komfortzónádban mozogni. Pl. ha olyan kedvem van, főzök egy török kávét. Messze nem ez a kedvenc elkészítési módom, de jó néha szürcsölgetni, ízlelgetni és elmerengeni rajta.

Az íz- és illatélménynek fontos része szerintem a pszichológiai-kulturális háttered. Pl. bizonyos fajta teákat szeretek szándékosan túlkivonatolni, mert ehhez az érzéshez van bekötve valami az agyamban.

Valószínű eleve különbözik az ízlésünk - abból ítélve, hogy Neked a szifon-frenchpress vonal jön be. Számomra ezek inkább izgalmas érdekességek, amikkel néha kísérletezek. Teljesen rendben van ez így. Valamint szerintem idővel is változik az ember ízlése, van, hogy egyszer csak ráállsz egy vonalra, amit korábban egyáltalán nem tartottál érdekesnek.

Ja hogy a régi Brikka - ez megzavart.

Melyik főző/főzési módszer nem folyamatérzékeny? Ne viccelj. :D

Igen különbözők vagyunk, én pl soha nem készítenék olyan kávét, ami papíron (szűrőn) folyik át. :)

Én az automata, french press, mokka és nyáron most a cold brew között váltogatok időtől, kedvtől függően. A szifont ritkán veszem elő.

A török is érdekel, de nem akarok beruházni még egy (spec) őrlőre.

Dolgokat kipróbálni spec. cuccra beruházás nélkül is lehet. Ha van olyan őrlőd, aminek állítható a finomsága (akár egy hario kerámia őrlő), az kezdetnek több, mint elég. Szerintem.
Hagyományosan se vitték túlzásba ezeket a dolgokat, száz éve se spec. eszközöket használtak.
Pörkölni is lehet akár egy serpenyőben is. Céleszközt is könnyebb úgy választani, ha már kínlódtál valamivel, van egy kialakult képed a problémákról, buktatókról.

Cold brew nekem még nem sikerült olyanra, amivel elégedett lettem volna. Igaz, nem csináltam teljes DoE-t, csak párszor próbálkoztam. Ki tudja, lehet egyszer annak is eljön az ideje.

Hát a törökkel kapcsolatban azt olvastam, hogy ahhoz kell a legfinomabb őrlés, amit ezek a hario és társai nem tudnak - akkor meg nem lesz az aminek kéne lennie. Igazából török vagy olyan területen/helyen kellene kipróbálni (inni) először, ahol van hagyománya mert akkor tudnám hogy mi az amit jónak tekinthetnék.

A saját pörköléssel, komoly eszpresszózással kapcsolatban azon a véleményen vagyok (mint Hoffmann), hogy nem akarok még egy k*rva drága és/vagy időigényes hobbit. :)

A cold brew az leginkább az olyan kávé mennyiségi "elhasználására" való, amit már másra nem szívesen használnál. Én pl nyáron a hűtőből a koffeinmentes ivását oldottam meg így. :)

Szerintem több száz éve se voltak speciális őrlői a pórnépnek, mégis főztek így kávét. Meg lehet persze próbálni, milyen az őrlési finomság fokozásának hatása az ízvilágra. Le lehet menni akár egészen a szubmikronos szemcseméretig, ahol már észre se venni, hogy zacc is van benne.

Jó, ha különféle forrásokból tájékozódik az ember, ugyanakkor szerintem érdemes óvakodni a prekoncepcióktól. Tartsd meg a kísérletező kedvedet! ;-)

A napi kávéfogyasztás nálam egyenes arányban áll a gyerekek számával. Amíg nulla gyerek volt, addig nulla kávé.