Érkeznek az új AMD Ryzen CPU-k

Címkék

A fenti bontásban és ütemezésben ☝‍️

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 08. 08., cs – 10:43

Lehet, hogy Michael kicsit túl hamar élesítette a cikket? (edit: amúgy nem, szokatlan módon most a tesztekre az embargó egy nappal a hivatalos megjelenési dátum előtt oldódott fel)

https://www.phoronix.com/review/ryzen-9600x-9700x

tldr:

  • itt nincs olyan teszt ahol a 9700x a 7700x-nél rosszabbul teljesítene
  • a nagy többség kis előrelépést mutat: 1-10% a 7700x-hez képest, közben a fogyasztás csökkent
  • van az AVX512-es kategória, ahol a vártaknak megfelelően +50% vagy kicsivel afeletti növekedés van
  • a crypto tesztekben egészen nagy, 2x-est meghaladó ugrások is vannak a zen4-hez képest, az Intel korábban érinthetetlen volt ebben a kategóriában, a 9700x és 9600x most kényelmesen veri a mezőnyt
  • és van a meglepetéskategória: python, javascript böngészőkben vagy külön v8 engineben +25-30% körüli előrelépés. Pythonban az Intel korábban utólérhetetlen volt, most az AMD behozta a teljes lemaradást. PHP majdnem +40%, itt is korábban az Intel érinthetetlen volt. Apache HTTPd, memcached produkáltak még váratlanul nagy ugrást.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Viszont az AVX512 az semennyit nem segít ha csak 128 v. 256 bites SIMD kódot kell futtatni. Márpedig az igazi AVX512-es kód ritka, mint a fehér holló. Mivel desktopon az intel teljesen dobta az avx512-t évekkel ezelőtt, a játékfejlesztők se használják kb sehol. Így hiába lett egy brutális feldolgozószörny a zen5, ha azt semmi valós felhasználású játékban nem lehet kamatoztatni.

Az nem működik h. az AVX1-2 kódot az AVX512 hardver majd dupla-négyszeres sebességgel fogja tudni futtatni. Ha nem 512 bites utasításokat kell futtatni, az extra erő szószerint elpárolog, kihasználatlan marad.

Ez így nem nagy segítség a családoknak a csodaváró playstation-emulátor RPCS3 fanoknak, mert az csak 128 bites SIMD-t használ, így nem lesz dupla-tripla-négyszeres gyorsulás a zen3/4-hez képest.

Megnézheted a tesztben, hogy mik voltak azok amik nagyot gyorsultak AVX512-től. Azért most már volt egypár.

Az AVX512-nek szerintem a legnagyobb lökést pont az adta mostanában, hogy az AMD elkezdte normálisan implementálni.

- Az, hogy az Intel dobta desktopon az AVX512-t (legyünk pontosak, saját P-core, E-core-os feature mismatch balfékségük miatt nem tudtak jobbat kitalálni, minthogy letiltják a P-coreban is és ezt már 3 generáció óta nem érzik elég nagy problémának, hogy megoldják) az csak egy dolog.
- Az hogy az AVX512 vagy tucatnyi önálló (kvázi-független) extensionből áll, amiket az Intel visszafele inkompatibilis módon random ki-be rakogat az egyes generációkban egy fájdalmasabb dolog (Linus ezért fakadt ki korábban). Gyakorlatilag mindegyik subset-re teljesen önálló code-patht kellhetett csinálni. Többféle extensionből vegyesen használni utasításokat "necces" volt.
- Az, hogy sok generáción keresztül a Xeon-okban sem minden modellben volt, hanem külön megoldókulcs kellett hozzá, hogy melyikben van, melyikben nincs szintén nem tett jót.
- Végül a "negatív turbó", vagyis ha processzor ráfutott akárcsak 1db AVX512-es utasításra, akkor az _alap_ (nem turbo) órajelhez képest kb 1,1GHz-el lejjebb ugrott az órajele és ms-okig tartott, mire ebből visszajött (sok szerencsét erre kernel ütemezőt optimalizálni...) szintén demotiválta a fejlesztőket. Vegyes kódban többet buktál vele, mint amennyit nyertél, csak ott volt értelme használni, ahol szinte tisztán AVX512-es ciklusmag futott hosszan. Ez a hyperthreading-et is megcsapta, mert ugyanazon a magon a másik thread is belassult tőle.

Nem zsenik az AMD-nél, egyszerűen csak common sense módon álltak hozzá és elkerülték az Intel érthetetlen döntéseit. És hogyhogynem az utóbbi kb 1 évben egyre több projekt kezdte használni az AVX512-t (legalábbis azt a viszonylag-komplett subsetet, amit az AMD implementált a Zen4-ben). A Zen5-re az AMD szigorúan csak bővítette a subsetet, nem vett ki semmi régebbit.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Igen, ezt én is néztem, hogy a legtöbb tesztelő csalódásnak tartja. A fogyasztás lement, de árban meg drágább. Bár azt is hozzá kell tenni, hogy ők Windowson tesztelték, nem Linuxon. Mindenesetre én ezeknek a teszteknek hiszek, nem a Phoronixnak, arról már párszor bebizonyosodott, hogy nem sok köze van a valósághoz (főleg a fájlrendszer és disztróbenchmarkoknak, de a többi sem sokkal megbízhatóbb). Pedig van értelme Linuxon tesztelni, mert ott az új utasításkészletekhez hozzá tudsz fordítani mindent, míg Windowson nem arra van fordítva.

Mondjuk én az AMD-t itt nem hibáztatnám, nem akart a végtelen, brutális boost-tal az Intel hibájába esni, meg most tippem szerint megint lassulni fog a fejlődés, hiába a 4nm-es csíkszélesség, már nem hoz annyit a konyhára az 5-7 nm-hez képest, nem látunk már akkora generációs ugrásokat, azok egyre kisebbek lesznek. Lesz egy szint, hogy az energiakeret meg a cacke-igény miatt a magok számát se tudják már hová növelni, ha kis hibridmagokról van szó (mint az Intel-féle E-core), akkor se. Freki szintén nem lesz már látványosan emelhető, 5-6 GHz között érik el a plafont. Érjük el a szilíciumos gyártástechnológia végét.

GPU-ban dettó, ott is már az Nvidia az RTX4xxx-es szériával már csak úgy domborított, hogy 1000+ W-os táp kell hozzá, meg paksi atomreaktor, hogy bírjad árammal. Nincs nagyon már ezt hova tovább nyomni.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Nem lesz elég természetesen. De most ez a technológia falba ütközik. Gondolom egy idő után lesz helyette valami nanotechnológia, amivel lemennek még kisebb csíkszélességre. Mondanám még a kvantumgépeket, de azok is olyanok, mint a jeti, hogy senki nem látott még hasznosan működni, csak ilyen-olyan tesztlaborban lévő kísérleti prototípusok vannak, amikkel nem sok hasznosat lehet csinálni.

Addig marad ez, meg az, hogy a fejlesztők a bloatot mellőzik, meg jobban optimalizálnak, ha jobb teljesítményt akarnak.

Nyilván a 640 KB-ről is mindig tudni lehetett, hogy nem lesz elég. Az a 16 bites procinak volt a limitációja 20 bites címbusz mellett, ami valójában 1024 KiB, de az IBM PC fejlesztői úgy döntöttek, hogy ebből nem csak a videómemória jön le, hanem a BIOS és egyéb ROM-ok területére is elkülönítenek 384 KiB-ot. Nagyon gyorsan meghaladott lett, 3 évre rá jött a 286-os 24 bites címbusszal, ami már 16 mega memóriát támogat, még 3 évre rá a 386-os, 32 bites címbusszal. Ami miatt sokáig szívtak a 640 KB-os memóriakorláttal, annak inkább az volt az oka, hogy a MS a DOS-szal, és a főbb húzóalkalmazások fejlesztői megtartották ezt a 16 bites, valós módú korlátot, meg a végtelenségig életben tartották toldozgató trükkökkel (EMS, XMS, UMB, DOS extender védett módja), mindezt a visszafelé kompatibilitásra hivatkozva.

Vannak sajnos ilyen stagnáló időszakok, a már említett Intel-féle tikk-takk-ozás is ilyen volt, mindenkit 2-4 magon, 2-8 szálon, 2-8 MB cache-en tartottak, és a generációk között alig voltak ilyen pár %-os különbségek, mert a Ryzen-ig nem volt ellenfél, aki megszorongatta őket, és mikor lett is, akkor is nehezen mozdultak ki a 14 nm-ről, lényegében nem is tudtak, csak mással gyártatnak most már.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

ujfent megjosoltad, hogy itt a veg.
amugy egy am5 refresh-tol mit varsz? :) nott a hatekonysag 105 > 65W TDP (barmit is jelentsen :D valosagban inkabb kb. 144W vs 88W multicore full load, 40%!), ez mellett (ellenere?) extra utasitaskeszlet-motor es predikcios logika is kerult bele. hint: kb 1.5Mrd tranzisztorral van tobb a 9700x-ben, mint a 7700x-ben. a fejlesztgetok meg majd optimalizalnak ra, hogy abban a par taszkban eltunjon a regresszio.
es kompatibilis maradt visszafele.
adjal ezeknek is annyi elektront, mint az ugyanannyi magos elodjuknek, akkor lehetne talan fair osszehasonlitasrol beszelni.
meg mindig nagyobb elorelepes, mint a fogyasztast 400W-ra huzni.
vard meg a nagytesoit is, mert ezek csak a kozepkategorias jatszos desktop cpu-k.
ha 4-5 evig nem jonne ki semmi, akkor meg az lenne a bajod, hogy nem fejlodtek az elmult 4-5 evben! :)
hint: https://www.cpu-monkey.com/en/compare_cpu-amd_ryzen_7_1800x-vs-amd_ryze…
en pl a 2600-at csereltem 5600x-re 4-5 ev utan, elleszek ezzel a kov. 4-5 evben. az mar 8-10 ev egy platformon!
nem kell minden uj cpu bejelentes utan a boltba rohangalni :D a regi pedig tokeletes lesz nasnak/jatszos szerverecskenek 32G rammal. es kevesebbet kell ralocsolnom, mint egy f*shalom legalja cpu-s par ev alatt EoL nas ara. :)

Nekem szintén, még a Ryzen 2600 is megfelel, amit 5 éve vettem, következő 5 évre elég lesz. Nem X-es, nincs tuningolva. Ha megunom, lehet egyszer dobok én is bele egy Ryzen 5600-5700X-et, 5800X3D-t, ha olcsó lesz. 5950 is szóba jöhetne, de szerintem azt nem bírnák az alaplapi VRM-ek. Nekem csak 16 giga RAM-om van, de az is elég, ha nem lesz, bővítek én is 32-re, nem egy nagy pénz az se már, DDR3-DDR4 elég olcsó.

Főleg, hogy nekem nem is ez a fő gépem, hanem egy Ryzen 6800H-s laptop, az még erősebb, egyenesen overkill, azt is még min. 5 évig tervezem hajtani, ha hamarabb össze nem fossa magát, és nem lesz gazdaságos a javítása. Feleslegesnek látom a mindig legújabb gent, meg a 32-64 giga memóriát, csak még több pénzem feküdne hardverben, és még inkább nem használnám ki. Nem a legújabb játékokkal játszok, és Linux megy, abból is a soványabbik.

Maradjunk abban, hogy nem lett rossz a 9700X. Túl van árazva, mert még új, meg sokaknak azért csalódás, mert a 7700X túl volt húzva gyárilag, legmagasabban tartotta a turbózást, energiakeretet, és úgy futott annyit, mint most energiatakarékosabbra leszabályozott 9700X. Én örülök, hogy az AMD a realitás, kisebb fogyasztás irányába ment, hogy ne fusson zátonyra, mint az Intel az izomból túlhúzott (és emiatt degradálódott) 13-14. gennel, amiből most botrány van. Tehát nem a mostani gen lett gyengébb, hanem az előző lett túlhajtva.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

A GPU hanyszor lesz gyorsabb a legjobb Intel Iris-hez kepest?

A GPU gyengébb lett ezekben, mint a Ryzen 5 8600G-ben. 
Ha integrált GPU-s játékra vennél CPU-t, akkor inkább a 8600G a jó választás, az kb. a 7000-es sorozat erejét hozza CPU szinten, de közben a legtöbb játékhoz elegendő benne a GPU (GTA V pl 60-80 fps).

Nagy Péter

Lassabb, de szándékosan, ezekben az X-es asztali procikban egy nagyon durván visszavágott, kevés feldolgóegységes integrált GPU van. Jelentősen vissza van vágva a G/H/U-s procikban lévőkhöz képest.

Az AMD már kezdetben megmondta, hogy az asztali, nem APU-nak szánt procikban a GPU csak arra szolgál, hogy legyen kép, irodai feladatokra elég legyen, meg tudjál videót nézni. Ha komolyabb kell, dedikált GPU-t kell vegyél.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Legalább olcsóbb lesz a 5950X :-)

Érdekes "fejlődés" hogy sok benchmarkban lemarad az elődjétől. Ugyanakkor a jelentősen csökkent fogyasztás mindenképp pozitív.

Amolyan semleges. Emiatt nem fog senki rohanni gépet venni. Akinek nagy teljesítmény kell, valószínűleg marad a 7000-es szériánál, de egy tipikus nem erőműbe jó választások lehetnek ezek a procik.

De gyorsan szedje össze magát az intel, mert egy szereplővel nincs fejlődés.

Ez egy érdekes olvasgatnivaló: http://www.numberworld.org/blogs/2024_8_7_zen5_avx512_teardown/ (igen http, ez valami olyannyira web1.0 blog, hogy még https sincs rajta...)

Teljes deep-dive lebontása a végrehajtóegységeknek, tesztekkel ellenőrizve az AMD állításait az egységek szélességéről, latencyről stb.

tldr: egészen elképesztően jónak mondja az AVX512 implementációt, microbenchmarkokban 95-98%-al gyorsabb a Zen4-esnél és köröket ver az Intel nyakatekert throttling-okkal megfojtott implementációjára. Viszont a memóriasávszélesség nagyon kevés az egységek etetéséhez ezért nem tud valóságban kb 50%-nál többet hozni.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

valaki probalta mar a 15097-es trace flaget?

gyorsabb lett tole valami? mennyivel?

https://learn.microsoft.com/en-us/sql/t-sql/database-console-commands/d…

"Enables AVX-512 support for SQL Server 2022 (16.x) and later versions.

Important: We recommend enabling AVX-512 support for the following CPUs:

- Intel Ice Lake and later
- AMD EYPC Genoa and later

Applies to: SQL Server 2022 (16.x) and later versions.

Scope: Global or session."

neked aztan fura humorod van...

Egy ideig még jól el leszek a Ryzen 7600X + RX 6900XT kombóval.

Ha még az Alan Wake 2 is megy ultra részletességgel, akkor így nem kell upgrade -ben gondolkodni.

Játékhoz a 6 mag elegendő, a pénz nagy részét inkább a GPU -ra érdemesebb fordítani.Ezt javasolja szinte mindig a PC Builder YT csatorna is. Persze, ha videó vágás is szempont (content creator), akkor szóba jöhetnek a több magos procik.

De ha most kéne PC -t építeni, akkor a 9600X -et választanám alapnak. (Játékhoz)

Szerkesztve: 2024. 08. 11., v – 23:25

Volt már.