A bezzegnyugati egészségügyről ...

Ónodi Henrietta - olimpiai arany- és ezüstérmes tornász - március 28-án egy floridai élelmiszerboltban (abban a városban, ahol él kb. 1998 óta) hirtelen összeesett. Azonnal kórházba szállították, útközben többször is leállt a szíve. Stabilizálták, és kórházba szállították, ahol szinte teljes artériás elzáródást diagnosztizáltak nála. Azonnal megműtötték, hogy megmentsék az életét. Jelenleg is kórházban van kezelés alatt.

Eddig tart az amerikai egészségügy egy nem túl combos biztosítással.

Jelenlegi állapota hosszú távú gondozást és kiterjedt rehabilitációt igényel, hogy visszanyerje egészségét. A jelenlegi biztosítása nem fedezi a gyógyuláshoz szükséges ellátást.

Ezért a rokonai tornászkörökben és egyebek mellett Magyarországon kalapoznak neki egy, a GoFundMe-en indított kampányban, hogy kezeltetni tudják.

Mindezekkel együtt, alig várnám, hogy egy, az amerikaihoz hasonló egészségügyet vezessenek be itthon is. Akkor majd megtudná a sok léhűtő, hogy mit is várhat el: amennyit befele fizettél, bro!

🤷‍♂️

#nincsazonkológiánkétnapjalégkondi

Hozzászólások

Kulja úrral szívesen elbeszélgetnék a magyar állapotokról. Meg arról, hogy mit terveznek, mi az eü. programjuk.

trey @ gépház

A jelenlegi program mellett a februárban szívinfarktust kapott kollégám heteket töltött el a soproni szívszanatóriumban, ahol alapos kivizsgálás, rehabilitáció után életmódtanácsokkal stb. bocsátották útjára felépülve. Már dolgozik jó ideje. Az ő állami ellátása ezt 100%-ban fedezte.

trey @ gépház

bocsátották útjára felépülve.

Az azért nem teljesen így van. Úgy tudom 3 hetet fizet az állam ilyen létesítményben, beutalás pedig az infarktus után 2-4 héttel, telítettségtől függően. Egy rehabilitáció legalább 1 év. Attól, hogy aktuálisan épp nem fáj semmi még nem jelenti azt, hogy minden rendben

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @

Jól van, jól van! Esetünkben kriptaszökevényről, meg "elfekvőbe tett mama"-ról volt szó, hanem edzésileg karbantartott emberről.

Mondjuk az a 3 hét, amire te itt legyintettél az USA-ban:

21 * 500 000 = 105 000 000 forint

trey @ gépház

Véleményed szerint.

bár a "jogos kérdés" vitaalap lehet, a nem sikerült válaszolni már kevésbé

Valami a nyitóhoz? Mert eddig bohóckodáson kívül semmit sem sikerült.

A nyitóhoz a nyitó alá reagálnék, a többit kifejtettem már

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

És ezt kéne itthon megfinanszírozni a közösből napi 380 forintos befizetések mellett is. Hogyan? Mondjuk te vagy a felelős minisztere ennek. Érdekeltének a részletek.

Illetve, egy szám, hogy a 9,x millióból ki fizet bare mininum-ot befele. Mert engem, aki havi sok százezret fizetek be, érdekelne.

trey @ gépház

~70 millás számla? Na ezért van, hogy kölcsönből fedezik a kórházi ellátásukat az amerikaiak aztán egy életen át törlesztik! Jó kis rendszer! Ezt akarja @trey - de ha még csak ő akarná, az hagyján...a Fidesz is ezt akarja, azért nincs EÜ koncepciójuk, mert ezzel nem lehet kiállni a választók elé. Sunyi módon akarják lenyomni a torkunkon! 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Halló, ezt azok fizetik, akiknek nincs rendes biztosításuk! Heni is fizethetett volna a nagy amerikai jólétben magasabb összegű biztosítást ... csak hát ... amíg nem volt baj, addig minek fizetett volna, nem?

Én itthon ha - tfh. - fizetek 500 e forintot havonta, akkor ne ugyanazt kapjam ám, amit a 11 300 forintot fizető. Ugye? Sajnos én most pont ugyanazt az ellátást kapom. Akkor is, ha alig veszek igénybe valamit a befizetésem mellett, mert olykor a magánba megyek műttetni magam, akkor is, ha nem csak egy állás után fizetek.

Hol itt az igazság, Zoltán?

Tisza Párt mit ígér a keményen fizetőknek? Mi lesz?

trey @ gépház

> Sajnos én most pont ugyanazt az ellátást kapom.

Igen, és ez így van jól! Nagyob jövedelem esetében nagyobb mértékben kell hozzájárulni a közös terhekhez - ez az igazságosság. 
A megoldás az állami ellátás színvonalának drasztikus emelése és továbbra is maradnia kell a társadalmi szintű kockázatközösségnek! Ebben az esetben tulépp a magánellátást be sem kéne tiltani, ha megfelelő színvonal lenne az állami ellátásban a magánellátás életképtelen lenne. és magától megszűnne!

A Tisza párt - mint korábban is írtam: véleményem szerint - hibrid rendszerben gondolkodik. Ez következik a középre politizálásából. A kizárólagos állami EÜ rendszer, amit én szorgalmaznék, túl sarkos álláspont lenne egy centrális pártnak. De ez csak az én véleményem. Majd meglátjuk, ha elkészülnek az EÜ-i koncepcióval - nyilván pár hónapos párttól irrális elvárás ezt követelni. De dolgoznak rajta! 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

A megoldás az állami ellátás színvonalának drasztikus emelése és továbbra is maradnia kell a társadalmi szintű kockázatközösségnek!

Szerintem most van egy hallgatolagos kompromisszum a rendszerben, hogy a profitabilis ellatast "elvihetik" a maganintezmenyek, akik ebbol jol megelnek, viszont ezzel tehermentesitik az allami szektort. Ha holnap osszecsomagolnank a teljes maganszektort, es bemenne az egesz a TB ala, akkor ugyanakkora bevetel mellett sokkal tobb ellatast kene nyujtani, es meg jobban megrokkanna az eu, mint most.

Én nem tudom h ki az aki hozzájárult egy ilyen kompromisszumhoz, én biztos nem, de ettől eltekintve logikus amit írsz! Hosszú idő alatt kifinomodott rendszert nem egyszerű rövid idő alatt megváltoztani! Persze kivéve a Gyevibirót, mert neki semmibe sem telik estéről-reggelre bármit átírni! 

Amíg gengszterek vezetik ezt az országot addig értelmetlen bármi változtatás. Sőt inkább a változás-ellenesség lehet jó taktika polgárok részérúl, mert mindig a változás az ahol jobban tudnak lopni a gengszterek! 
Elsődlegesen azért nincs elég pénz a eü-ben, mert alacsonyak a fizetések Magyarországon, "köszönhetően" annak, h a kormányzat megtesz mindent annak érdekében, h kiszolgálja a multik bérek letörésére irányuló érdekét! SZóval ha keveslik a pénzt, akkor tessenek emelni a béreket, arányosan több lesz a befizetés is! Másodlagosan meg azért nincs pénz mert azt a keveset is lenyúlják az eü-s gazdasági vezetők, meg az orvosbárók karöltve a politikusokkal. Nem is leplezett cél az állami ellátó teljes kivéreztetése, és káosz előídézése az egészsségügyben, h végül a káoszból már csak magánszolgáltatók felé tudjanak menekülni a polgárok, maguk is akarván azt a rendszert. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

A szívizom károsodás nem így működik. Az oxigénhiány pont ugyanannyira roncsolja az "elfekvős mama" sívét, mint az élsportolóét. Infarktus után már csak az 6 hét, hogy meg lehessen állapítani a károsodás mértékét. De kérdezz rá olyan adatokra (amikor beszélgettek), hogy mennyi volt az EF értéke az ultrahangnál az infarktus másnapján és amikor a szanatóriumban volt, meg utána a 2 hónapos kontroll alkalmával.

Meg ha ez ilyen könnyen menne, nem az lenne a protokoll, hogy az eset után 1-2-3-6-12 hónappal kell kontrollra járni.

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @

Nem tudom nálatok hogy megy, de most megnézve a bérjegyzékem, abban van egy olyan tétel, hogy "Társadalombizt. járulék, 18,5%:". Az összeg a kettőspont mögött köszönőviszonyban sincs az általad említettel (még akkor se, ha havi 11k-t számolok).

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @

Ezt a 11 forintot honnan veszed?

https://hup.hu/comment/3091997#comment-3091997

Kérlek keress egy statisztikát, ami megmutatja, hogy hány 11 forintot fizető van a rendszerben.

Semmit sem fizet:

  • nyugdíjas
  • gyerek
  • tanuló

Van 4,7 millió dolgozó. Kik fizetnek minimumot? Egyéni vállalkozók, a kisadózók, a minimálbér alatt keresők, részmunkaidősök.

9.x millió embert kell ellátni.

trey @ gépház

Ebben egyetértünk. Ennek ellenére, vagy pont emiatt eddigi tapasztalatok alapján csak pozitívan tudok nyilatkozni a magyar egészségügyről (a.k.a. worksforme). Bár ugyanakkor nem is vonnék le belőle messze menő következtetéseket, mert eddig, amíg ugyan szükségem volt rá, az osztrák határtól ~ 20 km-re lévő nagyváros kórházához volt szerencsém. Nem vagyok róla meggyőződve, hogy az ország keleti felén is hasonló megelégedettségről tudnék beszámolni.

Szabad kórház- és orvosválasztás van.

Mint ahogy azt Móricka elképzeli.

 

CSHT szabadon választhatsz orvost, de az orvos dönti el, hogy beleférsz-e a keretbe és ellát-e. Kórházválasztás? Persze, kiseggeled a várólistát és mehet. Nem véletlenül vannak területileg illetékes intézmények, hogy kötelező ellátni ha odamész. Megnézném, amikor a győri lakcímeddel bepróbálkozol egy debreceni SZTK-ban rendelőintézetben

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @

Ez kéne ide is!

Mindezekkel együtt, alig várnám, hogy egy, az amerikaihoz hasonló egészségügyet vezessenek be itthon is. Akkor majd megtudná a sok léhűtő, hogy mit is várhat el: amennyit befele fizettél, bro!

Akkor erre adod a +1-et, nem?

trey @ gépház

Meggyet szedegetsz. Nálunk (Európában) ezek a 100% önellátó rendszerek történelmileg nem léteztek, mert van egy olyan vívmány, hogy közteherviselés. Ha a csöves (mert ugyebár senkit sem hagyunk az út szélén) beteg, a többiek állják a számlát. Ugyanez vonatkozik a keresőképtelenekre (18 alattiak, nyugdíjasok). Őseink már elég korán rájöttek, hogy ez nem a vadnyugat.

Mi a megoldás? Szülj még egy magyart, legyen több dolgozó, mint az aki nem az. Problem solved. Ja, hogy nem olyan a gazdasági környezet, hogy bevállalj 3-4 gyereket? Tessék a kormányhoz fordulni. Ja, tudom, menj másod, harmad, negyed, ötödállásba és lesz pénzed 4-5 gyereket nevelni.

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @

ROTFL

Sejtettem, hogy jön a kitolatás :D Az a baj veletek, hogy jó ez így nektek, csak a színház kell mellé. A sírás-rívás. :D

Hát, ki szavazott arra, hogy a szocializmus helyett kapitalizmus legyen? Kb. mindenki.

Na, akkor nem kéne mazsolázgatni a kapitalizmusból. A kapitalizmusban bizony az út szélén hagynak.

trey @ gépház

Ettol meg persze lehetne olyan, hogy a valoban raszoruloknak (szegenyek, gyerekek, nyugdijasok, stb.) kifizetjuk a kozosbol, ahogy eddig, de aki csal, es nem fizeti be a sajat reszet (pl. feketen dolgozok, es kulonosen ezek foglalkoztatoi), azokat kukoricara terdepeltetjuk.

Ertsd, mondjuk 10k elcsalt ado = 1 nap letoltendo. Eleg hamar rend lenne. Van otletem amugy a felderitesi arany kozel 100%-ra novelesere is, a komoly erdeklodoket (tanacsadoi oradij megjelolesevel) privatban varom!

Pedig most is vannak. A "kínai üzlet", "kínai étterem" mond neked valamit? Az "arab tulajdonos" kifejezést hallottad már? "Albán pékség"?* Stb. Van itt annyi lehetőség és lóvé, hogy a csóró (és nem annyira csóró) országokból érdemes idejönni. A feketéző magyar vállalkozók tömeges lecsukása vákuumot hozna létre.

 

 

* Nem állítom, hogy a felsorolt halmazba tartozó vállalkozók mind megkerülik a törvényeket, de tudomásom szerint úm. magas fokú kreativitás jellemző rájuk.

:)

Miért, nem lesz szükség kenyérre? Nem lesz szükség a kínai étkezdében kapható kajára és a kínai boltban megvásárolható termékekre? Nem lesz szükség az arab tulajdonos pénzére, kapcsolataira?

Gondolod, hogy

  1. nem fognak olyanok jönni, akik elég okosnak hiszik magukat a rendszer nyereséges kijátszásához?
  2. nem fognak olyanok jönni, akik tényleg elég okosak a rendszer nyereséges kijátszásához?

:)

A teoretikus felvetésedre? Bármi lehet. A megoldandó feladatot kellene előbb leírni. Azon kívül persze, hogy minél átláthatóbb gazdasági folyamatokat akarsz látni. Feltételezem, hogy a kisebb-nagyobb adócsalókat okkal nem kapják el. Hogy miért, nem tudom. Mármint azt nem tudom, hogy a kisebb halakat miért hagyják úszkálni. Egyik oka lehet, hogy ezek a vállalkozók és alkalmazottaik a céges beszerzéseken és a fogyasztásukon keresztül mozgásban tartják a gazdaságot, illetve adóbevételt (ÁFA, különadók) generálnak (miközben a munkájuk nem annyira értékes a piac/cégvezető számára, hogy meg tudják termelni a jövedelem után fizetendő adóterheket fedező összeget).

:)

A megoldandó feladatot kellene előbb leírni.

Megoldast talalni arra, hogy ne a kozepes vs nagybefizetok mutogassanak egymasra, hanem vegye ki a reszet a kozteherviselesbol az is, aki most siman csak "nem akarja" befizetni a ra eso reszt.

miközben a munkájuk nem annyira értékes a piac/cégvezető számára, hogy meg tudják termelni a jövedelem után fizetendő adóterheket fedező összeget

Valoszinuleg, bar nem csak az feketezik, aki a minimalber melle kap egy huszast boritekban. Ennel sokkal nagyobb penzek is mennek, IT-ban sem pelda nelkuli a kkv szektorban. Marpedig a berminimum + 400k zsebbe boven nem a nulla hozzaadott erteku kategoria.

Megoldast talalni arra, hogy ne a kozepes vs nagybefizetok mutogassanak egymasra, hanem vegye ki a reszet a kozteherviselesbol az is, aki most siman csak "nem akarja" befizetni a ra eso reszt.

Szerinted mi a kiindulási állapot (számszerűsítve kb. mi a helyzet most)? Mi szükséges az elképzelésed megvalósulásához, milyen számokkal lennél elégedett és milyen időtávon? Az eddigi intézkedések szigorítása, továbbvitele jó út, vagy kellenek újak is, illetve meg kell-e szüntetni bizonyos dolgokat? Számodra milyen intézkedések elfogadhatóak és elfogadhatatlanok? Stb.

 

Valoszinuleg, bar nem csak az feketezik, aki a minimalber melle kap egy huszast boritekban. Ennel sokkal nagyobb penzek is mennek, IT-ban sem pelda nelkuli a kkv szektorban. Marpedig a berminimum + 400k zsebbe boven nem a nulla hozzaadott erteku kategoria.

Vannak olyanok is, akik egyáltalán nem rendelkeznek munkaviszonnyal. A három esetet hatékonyan és fenntarthatóan meg lehet oldani egy intézkedéssel? Úgy értem, ami az egyikre gyógyír, az a másik kettőt is gyógyítja-e.

:)

Ez így faszság. Területi ellátási kötelezettség van. Nem mindegy, hogy fekvőbeteg, járóbeteg vagy SBO ellátásról beszélsz.

Amennyiben mégis más kórházba vagy orvoshoz akarsz menni, akkor
- Egyeztetni kell a fogadó intézménnyel és orvossal. Nem kötelesek fogadni.
- Jó eséllyel fizetős lesz a buli.

Térítéses rendszerben (ahol nem a TB fizet) a napi ellátás (szoba + étkezés) 55 eur / nap (21k huf), ezen felül vannak a vizsgálatok.

Mondjuk nézzünk egy "alapcsomagot":

- Kardiológiai szakvizsgálat  (1x): 50 eur

- Kontroll (1x): 40 eur

- Echo (2x, befekvéskor, távozáskor): 110 eur

- Nyugalmi EKG (befekvéskor 1x): 30 eur

- Terheléses EKG (1x): 40 eur

- Labor (1x), teljes vk, máj, vese, vércukor, ionok, lipidek, vizelet: 83 eur

- csoportos torna (napi 1x): 8 eur/alkalom, hétköznap. Legyen 16 nap, 128 eur

 

Ez összesen: 1636 eur / ~647k huf és csak alap dolgokat néztem.

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @

Na, a matekon felhúztad magad? Nem, barátom. Már ennél a jó világnál is hisztériázva szirénáztok, hogy szar. Pedig kiderült: nem is szar, csak az ingyenélőket kell eltartani kevés befizetésből. De mert ti aztán nagyon szociálisan érzékenyek vagytok, ehhez aztán hozzá ne merjenek ám nyúlni, mert mi lesz a szegényekkel ...

Mi lenne? Az ami Amerikában.

Hogy is volt a vizitdíjnál?

Nincs egy hete, hogy leírtam, hogy a Kurcsány kormány egyetlen jó lépése volt. Csak az is elkúrva.

trey @ gépház

Nem tudom, hogy kinek a haverjai vittek koporsókat felvonulásra, amikor a kormány arról döntött, hogy megszünteti a potyautasok okoskodást :D

(Természetesen, akkor is hazudozva, mert nem a nyomorultakat akarták kiszűrni, hanem az Ausztriában dolgozó, itthon semmit sem fizető, de ide eü. ellátásba járó kóklereket. )

trey @ gépház

Örülök hogy kollégád jól van. Máshol az országban ez a csodálatos eü rendszer nem működik tökéletesen. Édesanyámnak tavasszal 1 hónapot csúszott volna a sugárkezelése mert elromlott az egyetlen működő berendezés az egész megyében. Ismerősön keresztül másik megyében sikerült megoldani szerencsére.

Hát nem gondolnám h Kulja úr rászorulna a véleményedre! De sztem hibrid rendszert akarnak majd - úgyhogy elköltheted a pénzed a továbbiakban is a magánorvosok javára. A kizárólag állami ellátás túl sarkos terv lenne egy középre igyekvő pártnak - sajnos. Discord eléggé leült. De azt elvileg olvassák, vannak ott EÜ dolgozók is - nekik add elő a tutit! Ha vannak értelmes javaslatok akkor lehet felfigyelnek rá! 

Hja és persze be van ígérve h nyilvánosságra fogják hozni az EÜ-i koncepciót. Dolgoznak rajta. Az EÜ abszolút prioritás a Tiszánál. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Hát nem gondolnám h Kulja úr rászorulna a véleményedre!

Arra nem is, hanem a szavazatunkra :D Azért kellene teperni!

Discord eléggé leült.

:(

Ha vannak értelmes javaslatok akkor lehet felfigyelnek rá! 

Én adjak tippeket? Azoknak, akik ezért lóvét vesznek fel? :D Van az a pénz!

Hja és persze be van ígérve h nyilvánosságra fogják hozni az EÜ-i koncepciót. Dolgoznak rajta. Az EÜ abszolút prioritás a Tiszánál. 

:D 🍿 Kíváncsi leszek, hogy mit hoznak ki 380 forintos napidíjból :D

trey @ gépház

Az ország jobbá tételéhez mondod el a véleményed, adsz javaslatokat, qrvamindegy, hogy melyik oldal fogja meghallgatni, a fontos az, hogy melyik fogja megvalósí^H megigérni...

Amíg ellenfélnek, vagy akár ellenségnek tekinti az ország egy jelentős része a politikában a többi pártot, a más nézeteket vallókat, addig lóf@sz lesz, nem normális politizálás. A politika nem háború a más nézeteket vallók ellen, nem harc, hanem a közös jövő és jelen alakítása. Persze ehhez nem háborúra kattant agyú vezető és nem ilyenre mosott agyú fél ország kellene...

Akkor felreertettem, hogy mit ertesz "Be kéne dobni a témát" alatt. Az Index fooldalon nem tudsz vitat szervezni, ott max a konkluziot tudod kihirdetni, ha mar van.

Szakmai vitakban egyebkent meglehetosen keves orbanozas volt eddig, en belehallgattam egy-ket vitaestbe, ezek most 2 hete mennek kb., es meglepo modon nem arrol szoktak beszelni a felszolalok, hogy minden szar, meg nem a demagog panelek voltak unalomig ismetelve, hogy "Orban ellopta", hanem ervekkel, adatokkal alatamasztott beszelgetesek voltak. Olyan emberek kozott, akik az adott temaval foglalkoznak a valo eletben is, nemcsak a Facebook kommentszekcioban.

Mondanam, hogy hallgass bele te is, de az eloiteleteid miatt ugysem fogsz, en viszont meglepodtem, hogy mennyire korrekt, ketoldalu beszelgetesek voltak a szakpol temakban. Hogy a partprogramba mik fognak ezekbol bekerulni, az meg majd kiderul.

Nem kéne ezt nyilvánosan csinálni?

Ez már nem a bedobásra vonatkozott, hanem a tájékoztatásra.

ondanam, hogy hallgass bele te is, de az eloiteleteid miatt ugysem fogsz, en viszont meglepodtem, hogy mennyire korrekt, ketoldalu beszelgetesek voltak a szakpol temakban

Nincs időm értelmiségi fingreszeléseket és elméleti szakembereket hallgatni arról, hogy most mi szar, majd ha ők lesznek, akkor minden más lesz. Ezért kellene erről összefoglaló.

Az ilyen MagyarPéteres napi populista haknikra, mint a vagyonosodási vizsgálat lesz mindenki ellen aki kőgazdag lett, miközben itt a HUP-on azt hallgatom, hogy hülye vagyok, mert ez megszűnt ...

trey @ gépház

Ugyanazt a mechanizmust használod ki, mint bármely celeb, pld. Győzike. Az emberek jó részét megbotránkoztatja, de mégis követik/nézik/összevissza kommentelik/reagálják. Te ugyanaz vagy, csak nem zebramintás bundával kerülsz be a hírekbe, hanem a rolexekkel, meg egyéb hülyeségekkel, mi pedig ugyanazok vagyunk, mert ahelyett, hogy leszarnánk, és itt hagynánk téged az oldaladdal, írogatunk ide, és csináljuk neked a bevételt.

A különbség csak annyi, hogy te egy szűk körben csinálod ezt, és az ellátási lánc is elég rövid (nem ír rólad az index, nem mutogatnak az RTL-ben), viszont így a profit is kisebb értékvesztéssel jut a zsebedbe. :)

Kapcsold ki a kommenteket három hónapra, és bizonyítsd be, hogy téged nem ez a "médiafigyelem" éltet.

Ugyanazt a mechanizmust használod ki, mint bármely celeb, pld. Győzike. Az emberek jó részét megbotránkoztatja, de mégis követik/nézik/összevissza kommentelik/reagálják.

:D :D :D

Te ugyanaz vagy, csak nem zebramintás bundával kerülsz be a hírekbe, hanem a rolexekkel, meg egyéb hülyeségekkel,

:D :D :D

mi pedig ugyanazok vagyunk, mert ahelyett, hogy leszarnánk, és itt hagynánk téged az oldaladdal, írogatunk ide, és csináljuk neked a bevételt.

:D :D :D

A különbség csak annyi, hogy te egy szűk körben csinálod ezt, és az ellátási lánc is elég rövid (nem ír rólad az index, nem mutogatnak az RTL-ben), viszont így a profit is kisebb értékvesztéssel jut a zsebedbe. :)

:D :D :D

Kapcsold ki a kommenteket három hónapra, és bizonyítsd be, hogy téged nem ez a "médiafigyelem" éltet.

:D :D :D

Médiafigyelem :D Ne ölj meg :D Pls. :D

trey @ gépház

Persze és ez is hazugság. Már a bejegyzés címe is az volt, hogy Politika visszafogva és nem Politka megszüntetve.

Hidd el, alaposan megfogalmazok minden ilyet:

A fentiektől azt várom, hogy csökkenni fog a politikai aktivitás az oldalon. Amennyiben nem, a fentieket felül fogom vizsgálni.

Hát, bazmeg: felülvizsgáltam :D

trey @ gépház

Az a baj, hogy én arról vártam volna valamit, hogy a hazug Peti hogyan köp fel és áll alá vagy sem  "a Karácsonyt nem támogatjuk, majd ügyek mentén működünk együtt" dumájának és hogy ehhez miért kell Karácsonnyal egyáltalán találkozni, de valójában semmi sem derült ki.

Hát, ez itt a probléma. Hogy valamihez, amihez egyetlen egyszer sem kellett volna találkozni, még majd többször is találkoznak :D :D :D

Az dicsérendő, hogy a semmit nem eresztették bő lére. Ez is valami!

FYI: állítás volt: Erre még egy tweet is sok.

trey @ gépház

"miért kell Karácsonnyal egyáltalán találkozni, "

Karácsony a főpolgármester. Eddig stimmt? Oké. A közgyűlés 33 főből áll, ebből 10 fő FIDESZ-KDNP, 10 fő Tisza, 7 fő Párbeszéd-Zöldek-DK-MSzP koalíció, 3 fő Vitézy-LMP-Zöldek (ez másik zöldek), illetve 3 fő Kutyapárt.

"hazug Peti" a két legnagyobb frakció egyikének a képviseletében ült le beszélgetni a főpolgármesterrel. Nem azért, hogy 10+7=17 fő (elég a többséghez) koalíció alakuljon, hanem azért, hogy látható legyen mindkét résztvevő számára az, hogy milyen levek, milyen célok vezetik majd őket a közgyűlésben, illetve a város irányítása során.

A FIDESZ tartja magát ahhoz, hogy nem kell találkozni egyszer sem, de ezt tudtuk előre - mondjuk 10 fővel egy 33 fős közgyűlésben önállóan kevesek lesznek ahhoz, hogy bármilyen döntést megtorpedózzanak, bár biztos vagyok benne, hogy minden erejükkel (és a kormányzati hátszéllel) ezt fogják csinálni.

mondjuk 10 fővel egy 33 fős közgyűlésben önállóan kevesek lesznek ahhoz, hogy bármilyen döntést megtorpedózzanak, bár biztos vagyok benne, hogy minden erejükkel (és a kormányzati hátszéllel) ezt fogják csinálni.

Lehet meg Fidesz-DK koalicio, nyugi. Osszeno, ami osszetartozik!

Szerintem aki 'bezzegnyugati' (mi a fene az?) egészségügyről beszél, az legkevésbé az Egyesült Államokra gondol, inkább Nyugat-Európára.

Trey azert ment maganba, hogy ne foglalja eloletek el a helyet az allamiba. O meg a koltekezesben is egy hos.

 

Semmi esetre se azert mert parazott volna, hogy nem jon ki egy darabban 3 ev varolistazgatas utan.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

ide szúrnám, hogy egész állami szférában a proli munkatemó a jellemző. mindenhol úgy dolgoznak hogy jólvanazúgy, kit érdekel, majd halad előre valamikor, ne erőlködj. ha valaki kicsit is jobban teper akkor meg rászólnak, hogy ennyire ne már, mert a végén ez lesz az alap. :D igaz történet alapján.

Szívinfarktussal (vagy gyanúval) semmilyen időpont nem kell, mentőt kell hívni, azonnal bevisz a kórházba. Vagy be kell sétálni az ügyeletre.

Én egy gyomorfájdalommal mentem be tavaly februárban a sürgősségire, az első az volt, hogy 30 percen belül levizsgáltak szívinfarktusra.

Az egészségügyben triázsolás van, ha valami nem sürgős, akkor halasztják.

trey @ gépház

Tudod, ha valami nem sürgős és időben kezelik, akkor sokkal kisebb költséggel és idővel, kevesebb rizikóval lehet gyógyítani. Talán nem kellene megvárni, amíg naponta háromszor kell újraéleszteni a pácienst.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Kapcsolódó sztori: A héten tűz volt az egyik közeli családi házban. A ház kompletten égett. Már a fél falu hívta a tűzoltóságot, hogy mikor tudnak kiérni. Az egyik kocsit - ő maradt itt legtovább - 56 km-ról (Google szerint az út 1 óra 10 perc) küldték. EU, Magyarország, Pest megye, 2024. No komment.

Sok tapasztalatom nincs vele, lévén nem ott dolgozom, egészségügyi ellátást pedig egyszer vettem igénybe, de azt a biztosító fizette (baleset). Ja, a kórház túlzsúfolt volt (síterep, több baleset volt, mint amennyire méretezve voltak), így én 'pótágyon' voltam, harmadikként egy kétszemélyes kórteremben, ráadásul a műtétemet is halasztották egy nappal, mert gondolom voltak sürgősebb esetek.

Ami érdekes volt, hogy úgy nagyjából 4M Ft lett volna (átszámítva) az egész móka, de mondták, hogy ha van EU egészségbiztosítási kártyám, akkor az egész költség valami 95%-át állja a TB. Nem volt, de azt mondták, elég, ha itthon kiváltom utólag, és elküldöm bescannelve. Ezzel én ugyan nem jártam jól, de a biztosító annál inkább. Ezek alapján ha mondjuk Franciaországban lettem volna biztosított, várhatóan ingyen lett volna az egész, azaz belefért volna a normál TB-járulákba. Igaz, ez nem havi 11300 Ft, hanem az én TB befizetésem.

Részben. Az kiderült belőle, hogy EU-s TB kártya ellenében a kórházi költség igen jelentős részét finanszírozza az EU-s TB. És igen, amin rugózol folyamatosan: a havi 11500 Ft-ot fizetőnek is, ha van EU-s TB kártyája. És hogy fokozzam: Magyarországon a nyugdíjas nem fizet TB-t, ellátás viszont jár. 0 Ft befizetésével.

Nyugat-Európában tudtommal országonként eltér, hogy mennyit finanszíroz a TB és van-e önrész. Viszont a TB-finanszírozás megillet mindenkit, aki EU országban biztosítottnak számít. Ha ennél többet szeretnél, akkor az egyes országok szabályozásának nézz utána.

Ha pontosan tudod, akkor mi a fenének kérdezősködsz?

Nincs meg, mert te a 11300 Ft-ból indultál ki, márpedig az emberek meglehetősen nagy része ennél sokkal többet fizet, és kevesebb ellátást vesz igénybe. Ahogy minden biztosítás esetén így van, azok is fizetik a leégett ház újraépítését, akiknek nem volt biztosítási eseményük. Az említett esetben (franciaországi baleset) a biztosító fizette azt, hogy lehoztak a hegyről, fizette a taxit a kórházba, az orvosi vizsgálatot, műtétet, kórházi ellátást, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt, a hazaszállítást (Genfig taxi, onnan repülő +1 szállodai éjszaka, onnan betegszállító), a biztosítás került kb. 6000 Ft-ba. A biztosító pedig nem ment csődbe, sőt, a következő évben is megkaptam a kedvezményes kupont.

És valahogy nem rohadnak le a francia kórházak.

Számokat pls., mert ez így lóg a levegőben.

Leírsz valamit, aztán mással ellenőrizteted, nem semmi rabszolgáid vannak.

https://www.ksh.hu/stadat_files/gdp/hu/gdp0020.html

Pont egy nagyságrendet tévedtél, az átlagmagyar 2022-ben kb. 110 ezret fizetett, az aktuális számok ennél nyilván még magasabbak.

9,x millióból 4,7 millió dolgozik. Vagyis a fele/többség semmit vagy a minimumot fizeti. A 4,7 millióból 1 millió kisvállalkozó van, amelyik a kb. a minimumot fizeti. Aztán ott vannak a közmunkások és a minimálbéren tengődök ...

:D

Szép ez az "átlag magyar" csak kiderül, hogy azért jön ki az átlag, mert mondjuk én sok százezret fizetek a főállásom után, de még az is lehet, hogy másodállásom után _is_ fizetek ...

trey @ gépház

Szerencsére a chatgpt-vel nem kell sok időt elégetnem, hogy ellenőrizzem a teóriádat:

4,7 millió ember 7047 milliárd forint tb járulékot fizetett be egy évben. A tb járulék a bruttó bér 18,5%-a. Ha 2 millió ember a minimum tb járulékot fizeti (havi 11300 forint), akkor átlagban mekkora a bruttó bére a fennmaradó 2,7 millió embernek?

A válasz:

A feladat megoldásához a következő lépéseket kell elvégezni:

  1. Kiszámítjuk a minimum tb járulékot fizető 2 millió ember által befizetett összes tb járulékot: 2,000,000 fo˝×11,300 Ft×12 hoˊnap2,000,000 \text{ fő} \times 11,300 \text{ Ft} \times 12 \text{ hónap}2,000,000 fo˝×11,300 Ft×12 hoˊnap

  2. A teljes befizetett tb járulékból kivonjuk a minimum tb járulékot fizetők által befizetett összeget, így megkapjuk a fennmaradó 2,7 millió ember által befizetett összeget.

  3. Kiszámítjuk az átlagos bruttó bért a fennmaradó 2,7 millió ember esetében úgy, hogy az összes befizetett tb járulékukat elosztjuk 0,185-tel (ami a tb járulék mértéke), majd elosztjuk 2,7 millióval.

Számoljuk ki ezeket a lépéseket!

Az alábbi eredményeket kaptuk:

  1. A minimum tb járulékot fizető 2 millió ember egy évben összesen 271,2 milliárd forint tb járulékot fizetett be.
  2. A fennmaradó 2,7 millió ember összesen 6775,8 milliárd forint tb járulékot fizetett be egy év alatt.
  3. A fennmaradó 2,7 millió ember átlagos bruttó bére havi 18,312,973 forint.

Szerintem itt rosszul számol(tat)tál.

A 11 300 forint az az egészségügyi szolgáltatási járulék összege. Ezt azok fizetik, akik semmilyen más módon nem jogosultak a TB-re (nincs munkahelyük, nem diákok, nyugdíjasok, stb.).

Akinek van munkahelye, az (legalább) a nettó minimálbér 7%-kát fizeti. A Google szerint a nettó minimálbér 2024-ben havi 177 400 Ft, ennek a 7%-ka 12 418 Ft. Nem tűnik nagy különbségnek, de 2 millió embernél már számottevő.

És ami a legfontosabb, ez a 11 300 Ft nem a teljes TB járulékot teszi ki. Ez csak az egészségbiztosítási járulék helyett fizetik, akiknek ezt más nem téríti. Így a 3-ik pontban a 18.5%-kal számolni elég értelmetlen.

Ne nekem címezd kérlek!

https://hup.hu/comment/3091997#comment-3091997

De rajtam aztán ne múljon:

4,7 millió ember 7047 milliárd forint tb járulékot fizetett be egy évben. A tb járulék a bruttó bér 18,5%-a. Az egészségügyi szolgáltatási járulék a bruttó bér 7%-a. Ha 2 millió ember a minimum egészségügyi szolgáltatási járulékot fizeti (havi 12418 forint), akkor átlagban mekkora a bruttó bére a fennmaradó 2,7 millió embernek?

Válasz:

A fennmaradó 2,7 millió ember átlagos bruttó bére a megadott paraméterek alapján körülbelül 13,51 millió forint.

Valóban, sokkal reálisabb!

Azt, amit tényleg a dolgozó fizetéséből vonnak le. De mivel a dolgozó fizetése alapján fizeti a munkaadó is a TB-járulékot, nyugodtan lehet úgy számolni, hogy azt is a dolgozótól vonják le, csak nem is látja. Munkaadói szempontból a bérköltség része. A hiba itt inkább az volt, hogy a TB-befizetés a táblázatban tartalmazza a nyugdíjjárulékot is, az egészségbiztosításra befizetett összeg ennél jóval kevesebb.

Szerintem ugyanarról beszélünk:

"Munkaadók tényleges társadalombiztosítási hozzájárulásai": Amit a munkaadó fizet meg a munkavállaló bruttó bérén felül (szochó).

"Háztartások tényleges társadalombiztosítási hozzájárulásai": Amit a munkavállaló bruttó fizetéséből vonnak le (TB járulék).

(szerintem)

Igen, erről van szó. Viszont továbbra is tartom, hogy attól, hogy a munkáltató fizeti be (még a bruttó bér előtt, de a bruttó bér alapján) az tulajdonképpen az egyénhez kötött befizetés, akkor is, ha technikailag nem ő fizeti be. Nem tudom, törvényi kötelezettség-e, de nálunk az éves elszámolásban (és talán a havi bérjegyzéken is) szerepel, hogy mennyit fizettek be utánunk.

mert van, aki egyáltalán nem fizet járulékot, hiába van hozzá bére (pld. családi adókedvezmény).

Tudtommal a családi adókedvezmény az SZJA-ra vonatkozik.

Tíz percet töltöttem el vele, ha segítesz kijavítani, megköszönöm.

A fentebb linkelt költségvetési tervezet alapján számoltam:

  • Ez alapján a tervezett befolyó egészségbiztosítási járulék 2023-ban 1 528,5 milliárd forint volt. Ez a számításod szerint a 4,7 millió foglalkoztatott befizetése.
  • Az a feltételezés a számításod alapján, hogy ebből 2 millió minimálbérnek megfelelő befizetést teljesített. 2023-ban a minimálbér havi nettó 154 300 Ft volt. Ennek 7%-ka (egészségbiztosítási járulék) 10 801 Ft. Ezt évesítve és 2 millió emberre felszorozva 259 milliárd forint jön ki. Tehát a 1 528,5 milliárd forintból ennyit fizettek be a minimálbért kapók.
  • A maradék 1 269 milliárd befizetés a maradék 2,7 millió ember között oszlik szét. Ha ezt leosztjuk, kijön, hogy ebben a csoportban egy ember éves EB járulék befizetése évi 470 102 Ft, havi 39 175 Ft.
  • Ez alapján az átlag havi nettó bér 559 640 Ft volt a nem minimál bért fizetők csoportjában.

Tudtommal a családi adókedvezmény az SZJA-ra vonatkozik.

Rosszul tudod. A járulékokra is vonatkozik (egy ideje). Négy gyerekkel 400 bruttónak 400 a nettója (jó, 2e-et csaltam, ha azt levonod, bruttó==nettó).

A kedvezmény a személyi jövedelemadó összegét érinti elsősorban, abban az esetben, ha a szülő szja-köteles jövedelme olyan alacsony, hogy nem tudja kihasználni a kedvezményt, úgy a járulékalapját is felhasználhatja.

https://otthonapenzugyekben.hu/csaladi-adokedvezmeny-2024/

Az a feltételezés a számításod alapján, hogy ebből 2 millió minimálbérnek megfelelő befizetést teljesített.

A 2 milliót én írtam le, de amúgy nem az én feltételezésem.

Ez a legközelebbi, amit találtam, és megválaszolhatja a kérdést, de ez is négy évvel ezelőtti: https://www.ksh.hu/stadat_files/jov/hu/jov0005.html

Ha itthon tortenik meg vele ugyanez, akkor max arra kalapozhatnanak hogy koporso vagy urna legyen.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

5 misi hetente egy utokezelesert azer' nem semmi.
Heti szinten ennyiert svajcban is utokezelnek, amire azert szivesebben epitenék, mint az USA egeszsegugyi rendszerére.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Jelen esetben egy amerikai magánklinika/szanatórium, és mivel totálisan nulla az infó arról, hogy pontosan (vagy akár csak megközelítőleg) milyen kezelésre, gondozásra, ápolásra van szükség, így a valós költség még csak meg sem saccolható. Ne felejtsük el, hogy többször megállt a szíve ( =összeomlott a keringése), ami még azonnali, gyors és sikeres beavatkozás ( =keringés újraindítása) esetén is komoly szövődményeket is okozhat.

 

> Jelen esetben egy amerikai magánklinika/szanatórium

Nah hát ha rájuk van bízva, akkor a határ a csillagos ég! Heti 5 millió? Hát nem tudom mi fenét csinálhatnak ennyiért, de háát menjenek a picsába...nyilvánvaló kifosztó rendszer. Nem csodálom h erre nem terjed ki a biztosítás..

Mégiscsak jobb, ha van állami kontroll! Ha nem is direktben az árszabásban, de indirekten ha szerződnie kell a tb-vel a magánellátónak, akkor lesz ráhatása az államnak az árképzésre. Meg úgy eleve fenyegetve van az ellátó h kipenderítik a szeződöttek közül. 

@trey is csak addig okoskodik itt az amerikai rendszer felől, amíg nem ő kerül abba a helyzetbe, h mindenét pénzé téve sem tudja kifizetni az ellátás költségét és neten kell kalapoznia az egyetlen csodatevő eljárás finanszírozásáért, h a jövöben mondjuk ne a seggén keresztül kelljen táplálni. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

@trey is csak addig okoskodik itt az amerikai rendszer felől, amíg nem ő kerül abba a helyzetbe, h mindenét pénzé téve sem tudja kifizetni az ellátás költségét és neten kell kalapoznia az egyetlen csodatevő eljárás finanszírozásáért, h a jövöben mondjuk ne a seggén keresztül kelljen táplálni. 

Na, már vártam a drámatagozatot! :D Megjött! Lehet, hogy elkezdek előre már most kalapozni, hogy mire szükségem lesz rá, meglegyen! 🤔

trey @ gépház

azt szeretném tudni hogy a faszomba jön ide Amerika. 

Ízlelgessük picit: "Jelenlegi állapota hosszú távú gondozást és kiterjedt rehabilitációt igényel" - nem lehet tudni, hogy a többszöri szívmegállás milyen károsodásokat okozott, mi az, amit ennek a "hosszú távú gondozás"-nak, illetve "kiterjedt rehabilitáció"-nak le kell fednie. Nagyon nem mindegy ugyanis...

Értő olvasás. Te annyit látsz, fogsz fel belőle, hogy "szívinfarktus - mi a tök kerül ennyibe az utókezelésben", miközben a valós eseménysorozat nem "csak ennyi". A keringés többszöri összeomlása elég súlyos következményekkel tud járni; hogy valójában milyen állapotban van Egérke, arról NULLA információt közöltek, de a leírtak alapján a "nagyon rossz" sem kizárt. Sőt.

Azt SEM lehet tudni, hogy milyen kezelésre, rehabilitációra, ápolásra van szüksége... Nem minden rehabilitációs kezelést lehet megkapni idehaza sem 100% TB-alapon, egy alapszintűt igen (ha ki tudod várni a sorodat), de sajnos közeli példa: agyvérzés utáni felépüléshez a rehabilitáció és a gondozás addig tart, amíg az aktuális körülményeinek (pl. van segítsége a mindennapi életvitelhez) szükséges minimális szintre nem hozzák, azaz segédeszközzel fel tud kelni, tud épületen belül mozogni - utána a finomabb mozgások helyreállításához, de akár csak a részlegesen bénult végtagok rendszeres mozgatásához azok állapotának megfelelő gyógytorna már nincs ingyen.

Jobbulást kívánok Henriettának!

off.1: Egyébként ismerek néhány embert, akik a bezzegnyugaton dolgoznak/élnek, de ha valami komolyabb bajuk van hazajönnek, mert itthon sokkal jobb ellátást kapnak.

off.2: A magyar egészségügybe akármennyi pénzt bele lehetne tolni, akkor sem változna az azt működtetők hozzáállása. Csak egy példa: a háziorvos múlt hét csütörtökön trombózis gyanúval beküldött a sürgősségire. Percre pontosan 5 órát töltöttem ott, a konkrét vizsgálatok max fél órát vettek igénybe. A fennmaradó időt egy lefixált kerekes székben töltöttem, és külön felhívták a figyelmem, hogy ne mászkáljak. Ez idő alatt senki nem jött oda megkérdezni, hogy vagyok, kérek-e egy pohár vizet. A mielőtt kidobtak volna, a doktornő még tájékoztatott, hogy ez bizony mélyvénás trombózis és felírt vérhígító injekciót, amit magamnak kell beadni. Még próbáltam volna beszélni vele, de el kellett rohannia valami beteg átadásra, és futtában még mondta, hogy a nővérpultnál majd szólítanak. 

off.3: Másnap hívtam a háziorvost, hogy mi volt. Mondja, hogy már olvasta a jelentést. Mást nem mondott, csak kérdezte, hogy táppénzre vegyen-e. Kösz, nem kell! Erre lebaszta a telefont. Én meg csak pislogtam, hogy ilyenkor mi van.

off.4: Amíg a sürgin ücsörögtem, ráértem túrni a netet és megnézni, hogy mi a franc ez. Olvastam a kezelésről, de ezekről sem a kórházban, sem a háziorvostól nem kaptam információt. A háziorvos konkrétan meg volt sértődve amikor hétfőn elmentem hozzá és megkérdeztem, hogy akkor mi is a terápia, mert erről senki nem szólt egy szót se, és arról sem, hogy mi a teendő ha belőttem mind a 20 adag vérhígítót.

off.5: Ezek csupa olyan dolgok voltak, amik nem kerülnek semmibe, csak egy kis odafigyelésbe.

off.6: Ha itt ilyen, akkor a bezzegnyugaton vajon milyen lehet?

off.7: A kórházban és a háziorvosnál is már-már high-tech környezet van, profi új műszerek és felszerelés. Egy idős néninek az volt a lefőbb problémája, hogy túl hideg a légkondi és egy kicsit lejjebb kellene tekerni.

[Falu.Me]==>[-][][X]

1. Usa egészségügyi számla készhetvételekor részletes számlát kell kérni. Néha a biztosítottaknak drágábban adnak mindent, persze papíron, majd ha kifogyott a keret, akkor lehet lehúzni a parasztot.

2. Havi többmilliós kemót kaphatnak a betegek, havi párezer forintos magyar biztosításért otthon. Hát, nem egyforma a kettő

hup.hu##article[data-comment-user-id="16401"]

hup.hu##article[data-comment-user-id="4199"]

Tudod vannak emberek, embertípusok, akik nem igazán passzolnak. Te pont ilyen vagy. Persze bizonyos szempontból büszke lehetsz ama adottságodra, hogy reakciót vagy képes kiváltani az emberekből, bár a topicot elnézve 90% nem az általad elvárt reakciót adja. Persze ez csak és kizárólag az ő hibájuk, tudom. De hát most akkor nem a kattintás és az oldalletöltés a lényeg? Nem igazán értem akkor mivel lehet kedvedre tenni mester....

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @

Tudod vannak emberek, embertípusok, akik nem igazán passzolnak. Te pont ilyen vagy.

Ez mit jelent? Hogy nem tudsz elengedni, muszáj követned és reagálod? :D Szakember nem tudna ezen segíteni?

(PS: eddig is tudtam, hogy mi táplálja a kitüntetett figyelmed felém, ismerem az te embertípusod, kb. 8 éves korom óta szopatom ezt a típust ... szándékosan :D)

trey @ gépház

Kettőnk közül nem én erőlködök itt nap mint nap. A közléskényszer részedről áll fenn. Persze lehet itt fellengzősen mondogatni, hogy "aki mondja másra, az mondja magára", de a lényegen nem változtat.

Érdekes lenne megnézni, hogy hány flame kommentet szülsz naponta átlagosan vs egy regular hupu. Van egy sejtésem...

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @

Erőlködök? Ezt te honnan veszed? Holt nyugodtan megírom amit akarok.

Te valami olyasmit szeretnél láttatni, ami nincs.

Érdekes lenne megnézni, hogy hány flame kommentet szülsz naponta átlagosan vs egy regular hupu. Van egy sejtésem...

Van valami erkölcsi limited erre? Pont annyit, amennyit szeretnék. Problémád ezzel? Sok talál be? Nem tudod kikerülni? Vonz mint legyet a sza molylepkét a petróleumlámpa? Mondd mi a baj? :D

trey @ gépház

Bajod itt max neked van, amikor belenyomják az orrodat abba a bizonyos sza petróleumlámpába. Amit te győzelemnek könyvelsz el, az többnyire csak az, hogy rád hagyják. Naponta vívod itt a szélmalomharcot mint egy modern kori eDon Quijote.

A kommentjeidből pontosan látszik, hogy mikor talál be valami és kerülsz hiperstimulált állapotba. Szinte még az is látszik, hogy mikor duzzad meg az ér a homlokod közepén.

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @

Hogyne :D Neutrino a 2024-es év Oláh "TV-n keresztül gyógyítok" Imréje! Átlát a kábelen :D

Értem az erőlködésed, szeretnéd ha csöndbe lennék, kevesebb lenne a számodra kellemetlen szöveg. :(

A rossz hírt te is tudod.

Kifejezetten élvezem, ahogy kapálódzol. :D

Azt javasolnám, hogy többet foglalkozz a témákkal, kevesebbet velem. Mert a végén még azt hiszem, hogy szeretnél tőlem valamit és a kötekedő közeledésed csak kb. olyan, mint amikor a fiúk húzogatják a nekik tetsző lányok copfját az isiben :D

trey @ gépház

Mindezekkel együtt, alig várnám, hogy egy, az amerikaihoz hasonló egészségügyet vezessenek be itthon is. Akkor majd megtudná a sok léhűtő, hogy mit is várhat el: amennyit befele fizettél, bro!

Ez még az USA-ban sem egészen így működik, lásd Medicaid, Medicare. Ahogy az is mese, hogy annyit kapsz, amennyit befizettél,  befizetésekből havi több tízmilliárd dollár profitra tesz szert pár ember, azt bizony a befizetésekből teszik el.

Az ilyen miért nem amcsiban koldul?

Már nem tudok érte senkit hibáztatni.., ha a senki által nem kívánt baj bekövetkezik, kapaszkodnak az emberek minden szalmaszálba.

Nálunk az elmúlt 50 év tapasztalatának következménye az, hogy ha valaki beteg lesz, senki sem kezd el matekozni a várható jövőt illetően.

De a nyugati polgári világban az emberek megtanulták, hogy mindent már jó előre pénzben kell kiszámítani. - Kicsit olyan "elsajátítás" ez, mint az amerikai "keep smile".

(Mikor az ember viszontlát egy számára kedves, gyerekkori barátot, - aki 18 évesen hagyta el az országot, - és több évtized amerikai kint tartózkodás után először lát.., egy furcsaság rögtön "leesik", mi az a szélesen, fogakat mutogató kínvigyor, ami soha sem törlődik az arcáról? - Azután fél óra eltelte után, napirendre térünk felette, és elfogadjuk vele együtt azt is...)

Csillió oka lehet. Florida tudtommal nem a legolcsóbb állam. Lehet valami puccos helyen kezelteti magát, ahol csak ez vizit mondjuk 4000 dolcsi :D

El tudom képzelni, hogy a biztosítása is olyan amilyen, mret lehet venni havi pár dolláros biztosítástól a csillagos égig :D 

Valószínűleg, ha mondjuk átmenne detroitba, vagy valami csóróbb államba lehet tizedennyiért kezelnék. Lehetne még sorolni. Az igazság náluk lesz úgyis :D

Kedvenc műkincskereskedőnknek is volt erről videója, mikor beverte a fejét, végén ha jól rémlik 9 milliós dolcsis számlát kapott ...

Fedora 40, Thinkpad x280

"Mindezekkel együtt, alig várnám, hogy egy, az amerikaihoz hasonló egészségügyet vezessenek be itthon is."

Minden épeszű ember számára elrettentő példa az amerikai egészségügy.

A bezzegnyugat egy fideszes szófordulat. Az az alapja, hogy a jelenlegi helyzeten változtatni kívánók nem a Belorusz, Török, Azeri vagy Orosz példákat hozzák fel hanem nyugati jó megoldásokat. (És ebbe nem tartozik bele az USA ultraliberális működése.) A példát felhozók kivétel nélkül tudják, hogy ott sem működik minden jól. És ha van ilyen akkor jön a bezzegnyugat kártya. Fülbevalós, hagyományos Trombi megkönnyezné ezt a Megafon posztot.
Az, hogy tudsz róla a szabad sajtónak köszönhető.
Ha valaki a Magyar Nemzetből tájékozódik akkor itthon minden rendben van.
 

ui: A nyugati életvitelt elutasító Fideszesek már utaznak Beloruszba? Vagy inkább különgéppel Párizsba. Csak megnézni, hogy rohad.
Aztán a Tusnádon a székely virtus része a pisztáciás lángos vagy a smarties-os csokis lángos? Vagy csak meg akarták mutatni, hogy nyugaton így rombolják a hagyományokat?

Isten áldja meg Orbán Viktort a mi jótevőnket aki gazdasági nagyhatalmat varázsolt a hazánkból.

Szerkesztve: 2024. 08. 01., cs – 17:52

vicces mikor az sztárolja a magyar egészségügyet havi 12 ezer forintert aki igénybe se veszi. mint mikor Hevi mondja meg angliából hogy mi legyen. vagy mikor külföldiek kapnak család támogatást. olyanok akik soha a budos életbe egy forintot se adóztak ide. de mégis van beleszólásuk (marmint kötelezően a fideszre kell szavazni) hogy itthon hogyan éljünk. :) (ilyenkor persze nem gond ha külföldi mondja meg hogyan éljünk, csak akkor ha brüsszel!4!4!4!4)

ja és nem kell a bullshit. azért mentel magánba trey mert te is pontosan tudod hogy a közellátás egy rakás szar és nem bízol benne te se. 

javaslom hasonlítsd inkább össze pl a svéd egészségüggyel a miénket vagy finnel. nem csak amerika és magyarország létezik a térképen. 

mondjuk en inkabb szeretnem dragan tulelni, mint olcson nem

de ott tulelte. nalunk addig kocsikazna a mento vele (ha egyaltalan meg el mire kiernek, mert ugye az se 10 perc) a korhazak kozott, mert egyik se tudja/akarja fogadni, hogy nem rehabra hanem temetesre gyujtenenek neki...

Érdekes, a kollégám szombati napon kihívta, mert szarul érezte magát, a mentő 5 perc alatt beért vele a Petz-be, szombaton fél órán belül már katéterezték a szívét, kapott egy értágító hálót bele, 3 nap múlva kiengedték. Rá 2 hetére már a soproni szívszanatóriumban volt. 1 hónap múlva meg dolgozott már. Azóta is dolgozik, ma is bent van ;)

#worksforhim

(mégis jó, hogy a Dézsi Győrben összegründolt egy erős szívközpontot :D)

trey @ gépház

attól, hogy nálatok Győrben ez működik, nem mindenhol van ez az országban. néha kicsit nézz szét más helyeken is. a saját buborékodban működik, nagyszerű, ki a faszt érdekel, mikor az ország keleti részén meg megdöglesz. tudom tudom, lakhelyet választani tudni kell, költözzön minden magyar ember győrbe és akkor meg is van oldva a probléma. 

nem, ebben az országban minden tökéletesen működik. :D

kormány választás előtt: nem lesz adóemelés, nem lesz leépítés, nem lesz megszorítás

emberek: állami szférában azé' jó dógozni mer az biztos és nyugodt, nyugdíjba lehet onnan menni! \o/

kormány választás után: Azonnali megtakarításokat rendelt el Orbán, bércsökkentés jöhet az állami cégeknél

emberek: :pikachuface:

:D:D

lettek új adók, leépítések és megszorítások vannak, brutális államkassza hiány, máv összeomlott, kínai hitel... és ti még mindig azt mondjátok hogy Orbánnál nincs jobb és kompetensebb vezető a világon :D ezt nevezitek ti sikeres kormányzásnak? 

Lol. Lanyom eseteben meg azt is ki lehetett valasztani ER-on, hogy milyen szinu legyen a rogzito/gipsz milyen szinu fasli legyen (feher,rozsaszin,kek,zold,piros,sarga) illetve, hogy ker-e ra csillamot.

Mivel ki is volt ficamodva kapott gazt is itt is lehetett valasztani milyen izesitesu legyen (csoki,vanilia,eper)

Ja. Majd a városból a panel negyedik emelet 23-ból fog Jóskapista traktoros kimenni szántani a falu határába... Vagy épp Mancijulcsa (a neje) a jószágokat megetetni reggel, meg délben, meg este...

A legtöbb faluban jelentős a nyugdíjasok aránya, akik valóban nem termelnek, csak fogyasztanak. nem sokat, ez igaz (tehát ha a gyártói-kereskedői oldalról nézzük, akkor valóban nem jelentenek nagy értéket, hiszen nem lehet nekik sokat eladni), azonban ettől még értéktelennek degradálni a falvakat... Téged minősít - és nem pozitívan.

(És nem csak kádárkocka házak vannak vidéken...)

 

Mert minden falusi traktoros. Értem.

 

Nyugdíjasokat bevárnám, de már nem fejlesztenék. Aztán mehet a  beszántás. Annak is lenne érelme, hogy falvakat összevonnának. (Összeköltöztetés, beszántás kombó.)

Meg kell érteni, a modern ember városban lakik és vidéken már elég a lakosság 1%-a a mezőgazdaságba.

Nekem ezt ne mondd, egyetmista koromban a 14. emeleten laktam egy lefingott nyocker panelben, ahol szerintem csak mi fizettunk kozos koltseget. A lift ennek megfeleloen mukodott, gyakorlatilag pirosbetus unnepnapokon csak.

Ugy koltoztem be (es ki), hogy gyalogg kellett felhordani mindent a 14-re. Volt, hogy rendeltem kajat, es inkabb megettem lent a foldszinten, utana mentem csak vissza.

Megszúrt a nap Olaszországban? Ekkora ökörségeket szerintem még nem olvastam tőled.

1. Beszántás: Ja, mert az úgy működik, hogy rekultiválok / beszántok egy települést. Még 10+ éve megszűnt MÁV vonalakat se szántották be, mert irgalmatlan pénzbe kerülne.

2. Van olyan, hogy több településnek közös önkormányzata, közös jegyzője van. Sőt, közös háziorvos, közös posta, közös patika stb. Működik.

3. Vidéken nem csak a mezőgazdaságban dolgozók és nyugdíjasok laknak. A HO kezdi felszínre hozni, hogy a vidék kitűnő táptalaja a távmunkának is. Ha valaki kisipari tevékenységet akar végezni, akkor azt is megteheti vidéken. Bár vidéken is van egy réteg (kiköltöző városi, "gyűttment"), akiket zavar a fúrás, faragás, kakas kukorékolás, esztergálás, hegesztés - egyszóval az ipari tevékenység.

Nem értelek. Komolyan.

Most is van olyan, hogy egy háziorvoshoz több körzet, több település tartozik. Működik.
Ugyanez igaz ovira, iskolára, postára is.

A háziorvosi, járóbeteg ellátásban a területi ellátási kötelezettséget kellene végre eltörölni a mai formájában. Hasonló lehetne, mint mondjuk Németországban. Oda mehetnék orvoshoz az országban, ahová akarok és ahol tudnak fogadni telefonos/internetes egyeztetés után. A régión belül pedig mindenképp kötelezőek lennének fogadni valamikor - ez megmaradhatna.

Ha szerinted azért drága Magyarország "üzemeltetése", mert sok a falu, akkor tévúton jársz. Véleményem szerint.

Itt a gondok sokkal alapvetőbbek:
- Szétlopták / szétlopják az országot, várost, vidéket, falut. Ez idővel visszaüt.
- Nem kellene annyit lopni odafent. Halló korrupció!
- Ha valamit megcsinálnak, akkor az legyen stabil, jól megépített, időtálló. Halló közutak felújítása!
- Meg kellene végre tervezni becsületesen minden projektet. Nem menet közben csinálni a 10e Ft-os wc deszkából 100e Ft-osat.
- Agilitás (jó értelemben). Ha valami nem jó, nem megy, akkor ismerjük be, vonjuk le a tanulságokat és csináljuk újra. Jól. Nem pedig minősíthetetlenül, 3-4-5 körben - így ellopva és elégetve a pénzt.
- El kellene végre fogadni, ha valaki valamit jobban tud, jobban csinál. Nem szégyen ötleteket lopni máshonnan (akár szomszédos országoktól is).
- Sok a mohó ember az országban. És most nem a vállalkozói mohóságról beszélek csak - nem feltétlen úgy létezik, ahogy Trey megénekelte.

Még 1000 más dolgot látok, amik drágaságot okoznak és amin lehetne fejleszteni, javítani.

Ez a téma messzire vezet, inkább már POL jellegű.

Lehet, nem vágod, hogy miről beszél. A falu emberi-gazdasági okokból alakult ki, és emberi-gazdasági okokból tűnik el. Az emberek a könnyebb megélhetés felé mennek.

A városok és falvak egyensúlya és diverzitása valamiféle ellenálló-képességet biztosít az ország társadalma számára. Gyengeség jele és táptalaja, ha az emberek nem képesek életben tartani az értékes, ~természetes környezetet nyújtó falvaikat.

:)

Egy hamis állításból, tetszőleges következtetéseket lehet levonni. 

Tényleg megelőzte Románia Magyarországot? Utánajártunk! 5,7 millió román állampolgár él és dolgozik külföldön a hivatalos statisztikáik szerint. Valójában ez a szám meghaladja a 8 milliót is. Szinte egy egész generációnyi gyereket nevelnek ott a nagyszülők. Mi a valóság a „bezzeg Románia” mögött? 

Romániában tudtommal a lakosság fele falvakban él, jóval nagyobb ez az arány mint Magyarországon. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Az nem penzkerdes (rovidtavon legalabbis), hogy ha valamibol mar eleve hiany van (haziorvos, tanar, mittudomen) akkor nem tudod ugy beosztani, hogy a 200 lakosu falu ugyanugy 1 db-ot kapjon, mint a huszezres varos. 

Ertem, hogy korlatlan mennyisegu zsetont be kell tolni a haziorvos/tanar/stb. kepzesbe, de ha ez holnap megtortenik, onnantol 10+ ev, mire lesz haziorvos belole.

Ha így nézzük, akkor a város széli kertvárosi részeket is meg kéne szüntetni, és mindenkit begyömöszölni 10-20 emeletes házakba. Csináljunk egy 9,5 milliós várost nagy házakkal, és legyen a maradék 85000 négyzetkilométer lakatlan, könnyebb lesz a művelés, nem kell annyi út, stb.

Írtam, de nem fogtad fel a mammonista agyaddal, hogy NEM lehet, és nem szabad mindent azzal a szemmel nézni, hogy megéri-e vagy sem.
És kérdeztem azt is, hogy ugye te csak nagyüzemi, kifejezetten költségre optimalizált termékeket és szolgáltatásokat veszel-e igénybe? Mert ugye szerinted minden más pénzkidobás...

Az a baj a nagy városokkal, hogy ott valamiért nem akarnak gyerekeket a népek. Jó példa erre Dél-Korea, ahol új fővárost terveznek építeni, mert a katasztrofális születési számokban vastagon benne van Szöul, ahol jelentős lakosság koncentrálódik és a versenyszféra ottani világa (corporate pressure) erőteljesen motiválja Szöul lakáit gyerekvállalás ellen. Szerintem egy új főváros építése nagyságrenddel többe kerül, mint a magyar falvak támogatása. Összességében is, de költségvetések százalékában is. Arról se feledkezzünk meg, hogy a Dél-Korea új fővárosprojektje egyáltalán nem garantálja a gyerekszületés-számok növekedését hosszútávon, egyenlőre pozitívak az eredmények. Ezzel szemben például a magyar falu bizonyítottan több gyerek születését garantálja. Magasabb születésszámok valamiért falvakban vannak. Kína ezért sem akarja felszámolni a falusi lakosságát. Ott elég nagy szakadék van város és falu között. Ott úgy oldják meg, hogy falusi engedély nélkül nem költözhet el városba. Ez a magyar jogszabályokba nem férne bele, ezért "marad" a falu támogatása. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

De miért kerülne 10-szer annyiba? Egy háziorvosi körzetbe tartozik X ember, az mindegy, hogy ez az X ember, 10 lépcsőház, vagy 10 falu nem (ha jól gugliztam, 1400 fő lenne az X, mint cél)? Ugyanúgy egy orvos lesz csak rá, az meg ugyanannyiba kerül.

Postán már nem kell aggódnod, a posta maga csak akkor tart fenn postahivatalt kis településen (vagyis ez az átalakítás már folyamatban van) ha kifizetik a postamester bérét helyben, vagy bezárják a postát, és nyitnak postapontot, amit helyi maszek (kocsma, bolt, stb) visz gyakorlatilag, és jutalékot vagy mit kap a szolgáltatások után. - bár ugye az egész jó lenne ha az egész posta dolog liberalizált lenne valahogy, és akkor a piac megoldaná.

Óvodák többségében önkormányzati fenntartásúak (valahogy a falusi óvodák nem kellenek egyik egyháznak sem), ha van rá pénz, miért zavar, hogy van? Ha nincs, ugyis bezárják (vagy több falu közösen üzemeltet, stb). Iskolák terén nem tudom mi a helyzet a klikkesedés óta, előtte ugye azok is önkormányzatiak voltak, sok helyen éppen ezért be is zárt az elmúlt 20 évben.

De miért kerülne 10-szer annyiba?

Mert az átlag falusi az átlag városihoz képest kevesebb GDP-t termel. A falusi kevesebb pénzt csinál, ezért ha ugyanannyit költesz a falusira, amennyit egy városira költenél, akkor az a pénz kevésbé hasznosul. A falusira pénzt áldozni már-már lopás, hiszen az ostoba hatékonytalanságával kirabolja a nemzetet. Ráadásul fogatlan, tehát a fogorvosokat is meglopja!

:)

Ez a kijelentés egy orbitális nagy faszság! Képmutató, degradáló, leértékelő, sértő, megalázó! Kikérem magamnak, mint falusi ember!

A legtöbb nagyvárosban nulla az érték. Csirkekeltető. Nem hiába volt Covid időszakban, hogy a városiak menekültek ki vidékre, faluba, nem pedig a falusiak a városokba.

Továbbá nem a pénz az egyetlen érték. Hanem a boldogság. Egyéni és össznépi szinten is. Lásd: Bhután.

A városiak miért utaznak vidékre? Miért falukban pihenik ki magukat sokszor? Miért nem jó nekik a beton dzsungel?

Üres sárga buszok: szimplán nem igaz úgy, ahogy te tálalod. Direkt lehetetlenítették el évtizedek szorgos munkájával, hogy a napi 1-2 DARAB sárga buszon ne akarjon senki utazni. Sok embert ezzel vettek rá, hogy városba költözzön, ha irodai, szolgáltató, ipari munkát akar végezni. Esetleg lehet autókázni egy vagyonért a falu és város között. Tudod, 17 óra után már nem jutsz haza se busszal, se vonattal.
Mostanság kezdenek rájönni, hogy a tömegközlekedés kinyírása => falvak, kistelepülések kinyírása.

Unatkozó önkormányzat: Ezt kifejtenéd, kérlek? Ha nincs a településen óvoda, iskola, akkor nyilván kevesebb munka van az oktatással is. Mindazonáltal a kistelepüléseken a képviselők sokszor csak minimális tiszteletdíjat kapnak. A 3-5 önkormányzati dolgozó meg csak részidőben önkormányzati dolgozó - részidős fizetésért is.

Tudod, vidéken havi nettó 200e Ft-ból már te vagy a király. 300e Ft-ból már a császár. 400e Ft-ból pedig megveheted a fél falut.

Ingatlan árak: ami házat veszel kistelepülésen 5-10 millióért, az a nagyvárosban 30-50 millió Ft. Az értelmesebb emberek meg rájöttek, hogy nem akarnak 30 évig hitelt fizetni. Ez a szomorú helyzet.

A falvak leépülése egy gazdasági folyamat. Ahogyan az elmúlt 150 évben a mezőgazdaság túlsúlyából előbb ipar lett, utóbb pedig szolgáltatás. Ezek pedig a városokban vannak. Nem véletlen, hogy a városok ingatlanárai felfelé mennek, míg az 1500 fő alatti településeknél beszakadtak. Nem csak otthon, de itt Olaszországban is ez van. Itt mondjuk a megmentés módja, hogy expatok érkeznek (digitális nomádok) vagy nyaralók vásárolják fel az ingatlanokat. Itt legalább sok a műemlék, de otthon? Rengeteg a kukázni való település. Ezek a falvak terhei nagyon hazánknak. Kínai is ezért tudott kilőni, mert pikkpakk elkészültek a metropolisok.

Azt kell megérteni, ma már nem a falvak az értékelőállítás helyszínei.

Létezik egy olyan fogalom, hogy optimális település méret / lakószám / népsűrűség / korfa. Laikusként sokat lehet morfondírozni, hogy ez mikor jó.

Személyes tapasztalataim alapján azt mondom, hogy egy 2000-5000 fős település még élhető méretű. Népsűrűséget most nem tudnék fejből mondani - ha érdekel, akkor kiszámolom, hogy szerintem mi az ideális. Olyan 7000-9000 fő fölött már jönnek a problémák. 15-20e fő fölött pedig a káosz.

Azért, mert rengeteg az alap nélküli, vízszigeteléssel se rendelkező 100-150-200 éves ház, attól még nem lesz a település kukázni való. És ezzel nem a vályogot, mint építőanyagot akarom lehúzni / dicsérni.
Egy kistelepülés:
- Nincs dugó. Soha.
- Tökéletesen illeszkedik a "15 perces város" filozófiába.
- Gyalog, biciklivel is bejárható.

Kína azért lőtt ki, mert sikeresen ráült az USA és nyugat mohóságára. Továbbá a mostani kínai ideológiának sokkal jobban kedveznek a városok, mint a falvak.

- Tökéletesen illeszkedik a "15 perces város" filozófiába.

Ezzel az eggyel azert vitatkoznek, mivel pont falurol kell a legtobb dolog miatt elutazni masik telepulesre, legyen az orvos, iskola, kormanyhivatalok, bolt, stb.

Ha egy varosban csinalnak 15 perces keruletet, az kiszolgal mondjuk tizezer lakost, falun meg az 1 db orvos, 1 db tanar, 1 db kormanyablak, stb. lefed mondjuk ezret.

Nyilván nem minden faluban lehet minden, ami egy városban is. Pont ettől is falu a falu.

Kormányablak = Ha végre áttérünk a józan paraszti észre, digitalizálunk picit, akkor drasztikusan lehetne csökkenteni a személyes interakciók számát. Én például átlag 6-8 évente járok kormányhivatalba.
Bolt = Van még hová fejlődni a házhoz szállítással is. Például falun belül egy elektromos kisáruszállítóval. 2-3 kisbolt per falu elegendő a napi fogyasztáshoz. A csomagküldő cégek is nem véletlenül kezdtek gyors terjeszkedésbe. Faluba is letesznek 2-3 féle automatát.
Orvos = Háziorvos kell a faluba. Ha gyerekorvos, fogorvos, védőnő is van, az egy ideális helyzet. Járóbeteg szakrendelésre úgyis a közeli kis-/nagyvárosba megy az ember.
Posta = Na ők, azok, akiket senki se hiányol. Alapvető feladatukat se képesek ellátni - a postai vezetőség "hatékony" munkájának hála.

A falusi jó életminőséghez elengedhetetlen a jó tömegközlekedés is véleményem szerint. Így nem annyira zavaró, ha át kell menni a 15-20 percre lévő kisvárosba.

> a mentsük meg a falut, egy kurva drága faszság.

Megmondom én neked mi a kurva drága, ez a mocskos tolvaj banda, ami a nyakunkon ül, az! És ha van igazság, a kórházi klimákon heherésző helyettest, egy kórházi klimára fogják felkötni- le fog fagyni a mosoly az arcáról! 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Köszönöm a magas színvonalú elemzést.

Az utolsó mondatban – feltehetően a szándékod ellenére – benne van a közéleti porondon az országért végzett "munkátok" velős összegzése: a tevékenységetek által teremtett érték kevés ahhoz, hogy leváltástok Orbánékat, helyette rászorultok arra, hogy a maguk erejéből bukjanak meg. Ha a szar helyett még szarabb lesz kormányon, attól elsősorban nektek lesz jobb, nem általában a magyar embereknek. Teljesítménnyel kéne legyőznötök a címvédőt, nem pedig térdelve várni, hogy elbukjon, és kvázi megörökölni az első helyet.

:)

Fél év kóma után közel egymilliárd forintnyi adósságra ébredt a férfi

....

Egy amerikai férfi hat hónapot töltött kómában, mikor hirtelen arra ébredt

...

Nem sokkal ezután a férfi kézhez kapta a 2,5 millió dolláros (körülbelül 900 millió forintos) összegű kórházi számláját, amely ráadásul nem tartalmazta a felébredése utáni rehabilitáció díját. Pennington a tartozás kiegyenlítésére létrehozott egy GoFundMe weboldalt, ahol adományokból próbálta összegyűjteni a pénzt, de ezzel nem járt sikerrel,

trey @ gépház

> Majd meg tudjátok!

Hát ez az!Ezt nem akarom megtudni sosem! És kurva ijesztő h azért lett szétverve az egészségügy teljesen, hogy Orbán fiókjából előkerüljön a helyzet megmentésére szolgáló javaslat, az amerikai kifosztó rendszerre alapozva a magán eü rendszerről. Hja h ők azt hazudták program híján h folytatják, a gyakorlatban azonban nagyon is van geci tervük arra h megváltoztassák. Szemét bandára senki nem szavazott volna, csak @trey ha tudatosult volna mire megy ki a játék! Talán még nem késő megállítani! Jó lenne ha Peti mondana valamit, h miként viszonyulnának a magán eü rendszerhez! 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Szétverve?

Ki  emelte fel a béreket?

Ki szüntette meg a hálapénzt?

Peti egy felújítást sem akar felismerni! Mutatja a lepucolt épületeket és a befejeztlen javításokat. Lásd csőcsere megvolt, de a másik szakági munka nem. Puff. Ilyen a közbeszerzés 100e hufos munkát szarul menedzseli.

> Ki  emelte fel a béreket?

Senki. Elvitte az infláció. Mindig ezt játsszák!

> Ki szüntette meg a hálapénzt?

Pontosan az aki már máshogyan is szétverte az Eü-t, ezzel húzással további forrásokat vont ki belőle. 

Nem kell a demagóg duma! A rendszerváltás óta azon ádázkodnak, h lehet megfejni a lakosságot majd az egészségügyi ellátáson keresztül. Ebben legmeszebbre a Fidesz jutott. 14év, 2/3, rendeleti kormányzás. Itt már nincsenek véletlenek, a "folytatjuk" duma alatt éppen az Eü rendszer magánellátásra cserélését készítik elő! Erre senki nem szavazott! 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Erre senki nem szavazott!

Persze, hogy nem, hiszen basztatok normális pártot szervezni, hogy szavazni lehessen rá.

 

14év

Bizony! Legalább ennyi ideje csak ugattok és ugattok ahelyett, hogy felelős, cselekvő emberekként viselkednétek.

 

Itt már nincsenek véletlenek

Jól látod. A tetteitekből fakadóan alakult ki az a helyzet, melyben Orbánék sorozatosan kétharmadot szereznek.

:)

Szerkesztve: 2024. 09. 03., k – 20:22

Ónodi Henrietta legnagyobb küzdelme - látogatóban olimpiai bajnokunknál  

Olimpiai-, világ-, és Európa-bajnokunk, az 1992-es barcelonai olimpia hőse, Ónodi Henrietta március végén egy floridai élelmiszerboltban szívrohamot kapott, kórházba szállítás közben többször is újra kellett éleszteni. A bajnoknő kómába esett, állapota két hónapon keresztül válságos volt. Most, öt hónappal a drámai történések után Henrietta magánál van, érzékeli a külvilágot is. Testvére, a szintén Amerikában élő Ónodi Klausler Barbara kérésére és szervezésében meglátogattam Őt egy Jacksonville városában lévő, minden szükséges eszközzel felszerelt rehabilitációs klinikán. Találkozásunkkor Henrietta szemei élénkek voltak, csak pár szóban ugyan, de kommunikált is. Többször elmosolyodott. Sajnos jelenleg sincs szállítható állapotban, ugyanakkor testvére szerint fantasztikus az a fejlődés, amit az elmúlt időben tapasztaltak nála.

Ez a beszélgetés segítő szándékból készült! Egyrészt, Barbara mindent elmond, amit elmondhat, hogy a közvélemény hiteles forrásból értesülhessen Magyarország egyik példaképének helyzetéről. Másrészt, szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy aki szeretne, az tud is segíteni, például az Ónodi Henrietta gyógykezelésére létrehozott oldalon, amelyet megtaláltok, ITT: https://gofund.me/dedf9363

Szolgálati közleményként jelzem, hogy én magam is akciót indítok a bajnoknő megsegítésére. Mindkét békéscsabai előadásom jótékony célokat szolgál, ott mindenki átadhatja adományát, amelyet az Ónodi család Henrietta gyógykezelésére költ majd. Jótékonysági akcióm lebonyolítására hazánk egyik legnagyobb segélyszervezetét, a Baptista Szeretetszolgálatot kértem fel. Szintén szolgálati közleményként jelzem,. hogy ez a videó azért tartalmaz reklám-megszakításokat, mert a befolyt összeg is a fenti célokat szolgálja majd. Ezért külön is KÖSZÖNÖM, hogy végignéztétek ezt a videót!

Ónodi Henriettának sok erőt és mielőbbi teljes felgyógyulást, szeretteinek pedig kitartást remélek!

( Tvrtko a Föld körül )

Röviden: Elvált, egyedül három 21 év alatti gyerekkel - róluk most az apjuk, a volt férje gondoskodik. A legjobb kórházban van, de a biztosítója nem fizeti. 17 nap 30.000 USD-ba került. Csak a támogatásokból tudják fizetni. Hazahozni repülővel 160.000 USD lenne. Magánál van, kommunikál, súlyos de stabil az állapota. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

súlyos állapotban lévő fekvőbetegről van szó, aki speciállis ellátást igényel a szállítás közben. 
Nem értem h ilyenkor hol vannak nemzeti tőkés osztály képviselői? Nem érzik úgy h bele kéne nyúlniuk a zsebükbe? Nem, nem érzik. Nekik csak pénzük van, nemes lelkük sosem volt és nem is lesz, mivel született lumpen trógerek. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Brazília - Magyarország nem polgári útvonalat repült (Gyári reptér(!) - Recife - Gran Canaria - Kecskemét), ezt a "gépmenetet" azért úgy kanyarítani, hogy az USA-ba is beugorjon - megfelelően előkészített raktérrel - felvenni polgári egy eü. team-et, majd azt Kecskemétről cuccal-mindennel eljuttatni a rendeltetési helyére (beteget megfelelő eü. intézménybe, a team-et és a felszerelést meg vissza az USA-ba) elég érdekes feladat lett volna... És nem biztos, hogy a plusz költség kevesebbre rúgott volna.