Az Intel megtalálta a 13. és 14. generációs desktop processzorai instabilitásának okát (rossz hír, hogy amelyik elszabódott, az már úgy is marad)

Címkék

Az Intel közölte, hogy megtalálta az Intel Core 13. és 14. generációs desktop processzorai instabilitásának problémáját: megemelt üzemi feszültség. Ez egy hibás processzor microcode verzióból ered:

a megemelkedett üzemi feszültség egy mikrokód algoritmusból ered, ami helytelen feszültségkéréseket eredményez a processzor felé

A javított microcode augusztus közepén érkezhet. Addig is, akit érint ez az instabilitás, az Intel kéri hogy forduljon a Intel Customer Support-hoz. Ugyanis a rossz hír, ha a processzor már elbaszódott, akkor az végleges:

Citing unnamed sources, Tom’s Hardware reports that any degradation of the processor is irreversible, and an Intel spokesperson did not deny that when we asked. Intel is “confident” the patch will keep it from happening in the first place. (As another preventative measure, you should update your motherboard BIOS ASAP.) But if your defective CPU has been damaged, your best option is to replace it instead of tweaking BIOS settings to try and alleviate the problems.

Részletek itt és itt.

Hozzászólások

a jelenlegi allas szerint nem valoszinu. az alapproblema nagy valoszinuseggel a gyartaskori oxidacio, ezt el is ismertek (csak nem a kerdeses microcode-os press release-ben) azt semmilyen microcode nem fogja javitani.

ez onnan tudhato, hogy olyan CPU-k is erintettek, amik workstation lapokban vannak, soha nem lattak excessziv feszultseget. Level1tech-en nezz korul infoert.

Így van. Régóta ismert jelenség, az egyik ARM-es topikban már én is linkeltem, de akkor még nem tudták az okát. Most már tudják, amelyik proci érintett, javíthatatlan, de állítólag egyes embereket elhajtottak az RMA-val, mikor gariztatni akarták. Gáz.

Ez a mikrokódfrissítés, meg a BIOS update-ek csak a feszt veszik vissza, hogy ne menjen tönkre még több proci, de amelyik már gallyon van, annak már túl késő, az úgy marad.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Vagy ha mégsem ez lesz az igazi megoldás, -mert volt már korábban is néhány tippjük-, biztosan lesz még jó pár ötletük, mire beismerik, hogy ennek már annyi, de majd a következő generációban jobban figyelnek!

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Ez a hiba most feladta nekem a leckét.

2023. október-novemberben lecseréltem (összeszerelés, telepítés, migrálás) egyik ismerősöm asztali gépét i3-13100-as CPU-jú gépre. Az előző elhalálozott gépe 10+ éves volt. Az illető 60+ éves, ez a gép a munkájához kell, ritkán használja. Nem IT szakember, nem ért hozzá.
Hogy a francba magyarázzam el neki, hogy bármikor tönkremehet a gépében a CPU, mert az Intel elbaszta (ezt is)? Kin hajtsam be a CPU cseréje miatt felmerülő összegeket? Ki téríti meg a károkat?

Ez a hiba most feladta nekem a leckét.

Feladtad magadnak a leckét azzal, hogy bedőltél a reklámoknak és a legújabb szutyokra vásároltattad újra az ismerősöddel a gépét, nyilván a lehető legdrágábban, ahelyett, hogy a régit bővítetted volna, vagy vetettél volna vele egy használt gépet.

Hogy a francba magyarázzam el neki, hogy bármikor tönkremehet a gépében a CPU, mert az Intel elbaszta (ezt is)?

Sajnálom, fater, átvertek. Elhittem, hogy az újabb jobb, és hogy a fejlődésre feltétlen szükség van. Tanultam a hibámból, de sajnos a tanulópénzt veled fizettettem meg. Most már tudom, hogy az újabb nem jobb. Most már tudom, hogy mindig a legújabbnak van a legrosszabb ár-érték aránya. Többet nem követem el ezt a hibát.

Kin hajtsam be a CPU cseréje miatt felmerülő összegeket?

Visszaviszed oda, ahonnan vetted, megmondod, hogy nincs még rá javítás és sűrgősen kéne egy másik gép. Vagy veszel egy legfeljebb 12. generációsat, vagy visszakéred a pénzt. Ha rendesek ott, ahonnét vetted, akkor talán vissza is kapod és korrigálhatod a hibát.

Ki téríti meg a károkat?

Hiányos, 40 éves lemaradással hatályban lévő jogszabályok híján sajnos nem fogja megtéríteni az a multi, amelyik elsődlegesen hibás érte (Intel).

Augusztusban megérkezik a javítás. Addig is javaslom az energiagazdálkodási beállításoknál leszázalékolni a processzort, mondjuk 40%-ra. Turbo Boost-ot kapcsold ki BIOS-ból, ha van ilyen lehetőség. Ez valószínűleg elejét veszi annak, hogy a processzor szélsőséges állapotokba kerüljön, mivel az Intel hibájából úgy tűnik, hogy túlfeszültséget inkább nagyobb terhelésnél kap, no meg az alacsonyabb órajel alacsonyabb feszültségszintet is jelent.

Máskor pedig ne dőlj be a reklámoknak.

Hajbi, ezt most nagyon félrecímezted....

1. Nem dőltem be semmiféle reklámnak. Kellett egy új gép, amivel nem lesz gondom sem hardveresen, sem szoftveresen és még kihúzza ismerősöm nyugdíjas éveig vagy haláláig.
2. A régit nem lehetett bővíteni. Tudod, nem lehetett már hozzá alaplapot kapni (LGA775).
3. Nem fogok elautózni 100+ km-t, hogy BIOS / UEFI beállításokat módosítgassak. Tudod, ez önköltségi áron is 10eFt. A másik, hogy semmi garancia nincs rá, hogy ezek a beállítások segítenek bármit is.
4. Nekem csak annyi elvárásom volt, hogy egy hardver ne tegye tönkre önmagát.

Legközelebb flip-flopokból építek magamnak CPU-t. (szarkazmus)

Hajbi, ezt most nagyon félrecímezted....

Sajnálom.

1. Nem dőltem be semmiféle reklámnak. Kellett egy új gép, amivel nem lesz gondom sem hardveresen, sem szoftveresen és még kihúzza ismerősöm nyugdíjas éveig vagy haláláig.

Mint mondtam: 2024-ben a legrosszabb, amit tehetsz, ha egy új gépet a legújabb hardverekből raksz össze. Legalább 3 éves hardvereket kell venni, ami esetedben egy 12. generációs processzor. Ezekről már vannak elérhető infók, tapasztalatok, javítások, BIOS-frissítések.

2. A régit nem lehetett bővíteni. Tudod, nem lehetett már hozzá alaplapot kapni (LGA775).

Nem írtad le, mi volt a probléma a régi alaplappal, azonkívül, hogy régi volt. Mennyi volt a max. memória, amit bevett? Milyen volt a max. CPU, amit bevett? Ezek a lényeges dolgok.

3. Nem fogok elautózni 100+ km-t, hogy BIOS / UEFI beállításokat módosítgassak. Tudod, ez önköltségi áron is 10eFt. A másik, hogy semmi garancia nincs rá, hogy ezek a beállítások segítenek bármit is.

Ezt valóban neked kell mérlegelned. Ha tönkreteszi magát a gép, és garanciálisan kell cserélni a processzort, akkor is minimum egyszer meg kell tenned ezt az utat, ha nem kétszer.

4. Nekem csak annyi elvárásom volt, hogy egy hardver ne tegye tönkre önmagát.

A legújabb szériáktól még ezt sem várhatod el. Ezt ugatom mindenkinek ezen a fórumon már 7. éve.

Szóval marad az, hogy kivárod a javítást és reménykedsz, hogy multiék csilimegoldása addig nehogy feldobja a pacskert.

Legközelebb flip-flopokból építek magamnak CPU-t.

Ha az XP elindul rajta, és megy úgy, mint a Turion 64-en, nekem megfelel. ;)

Az i3-as jó eséllyel túlélheti, nem mindegyik darab hibás eleve, meg az i3-ak alacsonyabb feszen és frekin mennek, kisebb a fogyasztásuk is. Így nem biztosan lesz vele baj. Ha lesz, akkor a boltba-kereskedőhöz viszed, ahol vetted, azok majd küldözgetik RMA-ba, ha kifutnak a jogszabályi 30 napból, akkor meg vissza kell kapd a vételárat. Nem azt, amibe most kerül, hanem amit újkorában fizettél érte. Bár a kínosabb, hogy mit veszel helyette. 12-14. gen megy bele az alaplapba, na már most a 13-14. gennel csöbörből-vödörbe téma menne, így nézel inkább olcsón valami i5-12400F-et vagy hasonlót.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Szerkesztve: 2024. 07. 28., v – 20:45

es honnan lehet tudni, az enyem erintett-e? eddig nem volt fagyas vagy barmilyen hiba, pedig neha huzamosabban szamoltam vele:

processor       : 0
vendor_id       : GenuineIntel
cpu family      : 6
model           : 183
model name      : 13th Gen Intel(R) Core(TM) i9-13900K
stepping        : 1
microcode       : 0x123
cpu MHz         : 800.000
cache size      : 36864 KB
physical id     : 0
siblings        : 32
core id         : 0
cpu cores       : 24
apicid          : 0
initial apicid  : 0
fpu             : yes
fpu_exception   : yes
cpuid level     : 32
wp              : yes

Háát nekem kernel pánikom volt ebben a hónapban vagy kétszer előtte meg kb. soha, meg furcsa lassulások. Azt hittem valamelyik dinamikus könyvtárat cseszték el, mert az mplayer kezdett el nagyon szarakodni.

Most downgradelek 2023-as mikrokódra...

Intel(R) Core(TM) i7-4720HQ CPU @ 2.60GHz

A microcode az csak egy betöltött dolog, szóval azt akár bemásolva is használhatom, nem kell a kernelhez forgatni, ugye?

"And, perhaps for the first time, Intel has confirmed just how broad this issue could possibly be. The elevated voltages could potentially affect any 13th or 14th Gen desktop processor that consumes 65W or more power, not just the highest i9-series chips that initially seemed to be experiencing the issue."
i9-13900K sajnos bőven a 65W-os határ felett van, talán csak a i3-ban van olyan ami ezt nem lépi át :(

Ha érintett is, cseszheted. Linyugz futott rajta, meg lett szentségtelenítve, ezt az Intel se veszi vissza, meg a mekesek is leköpködnek.

Viccen kívül, nem biztosan érintett, ha baj lenne vele, lagokat, fagyásokat észlelnél, akkor gariztatod.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Egész finítosz! Ezért nagyon morcos lennék.. ha lenne újgen intelem. Szerencsére nincs \o/

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Gyári hibás termék? Akkor cseréljék le egy nem ugyanolyan termékre, ami nem gyári hibás.

Sajnálom Intel, de ezt tövig beszoptad. Viseld is a következményeit.

 

Apropó: tudták, hogy oxidálódhatott a lapka, és mégis kiment a termék? Nice. :D

Tudtak a Spectre/Meltdown sebezhetőségekről is, de mielőtt hivatalosan elismerték, a vezérigazgató eladta az Intel részvényeit.

https://arstechnica.com/information-technology/2018/01/intel-ceos-sale-…

Persze aztán kimagyarázta.

Velejéig arrogáns multi, arrogáns vezetéssel.

Szerintem ennek semmi köze az arroganciához.
Nem sikerül mindig minden. Amikor dönteni kell egy tételről, hogy kiszállítható-e, nem ritkán nagy értékről kell dönteni. És a selejtnek a költségét végső soron nem a gyártó nyeli ám be. Ez nem tudom, megvan-e...

Valamint a selejt nem a multi miatt keletkezik. A multi annak örülne, ha nulla lenne a selejt. Ezeket a tételeket málenkij proligyerekek, esetenként mérnökök kúrják ám el. Olyanok, amilyenek itt a hup-on mi is vagyunk.

A baj szerintem ott kezdődik, hogy a vállalatokat irányító management a döntéseik meghozatalakor a részvényesek elvárásainak (még csak nem is az érdekeinek) akar megfelelni. Olyanoknak, akiknek nemhogy társadalmi felelősségtudatuk nincsen, de legtöbbször nem is értenek az adott kérdéshez, vagy nem ismerik azt mélységében. Van egy félinformációkra, félelmekre és emóciókra alapozott elvárásuk, így végül még csak nem is szakmai döntés születik.

Szerintem ez vihar a biliben. Hasonló minőségi fiaskók, kiengedések időről időre előfordulnak szinte mindenhol. Ez csak azoknak furcsa, akik nem dolgoztak még iparban.

Az oxidációban tuti nem minden chip érintett. Ami befosik, annak szerintem kétféle sorsa lesz: valaki leszarja/benyeli, valaki megreklamálja és kicserélik.

A túlfesz problémát szerintem microcode szinten lehetne orvosolni. Valószínűleg azon megy a huzavona, hogy a megoldásnak minél kisebb performance penaly vonzata legyen.

Ez csak egy processzor. Nem kell itt hisztizni. Majd minden szépen beárazódik, aztán forog a Föld tovább. Pár év múlva ez is csak egy megmosolyogtató item lesz egy Wikipédiás Most Exciting Processor Bugs of All Times listában.
Vannak ennél sokkal kellemetlenebb dolgok is, amik töredék figyelmet se kapnak.