IT Rendszerüzemeltetés LVL1 & LVL2 Reális ár

Fórumok

Sziasztok!

Adott 2 telephely, ahol jelenleg én üzemeltetem az informatikai rendszert, ebbe beleértve az alábbiakat:

 - hálózati topológia ( végpontok adminisztrálása, switchek managelése, tűzfal felügyelete, konfigurálása, wifi ap-k managelése stb..)

- Kamera rendszer ( 130 db IP Kamera, 4 darab szerver, 14 darab NAS) konfigurálása, hibák elhárítása, karbantartása.

- Ügyviteli rendszer ( 2 db Synology NAS, 15 darab PC, 4 darab Notebook + 2 db Nyomtató )

- Egyéb műszaki , részben informatikai problémákkal kapcsolatos problémák egyeztetése az üzemeltetőkkel

- 0/24/7-es Ügyelet biztosítása sürgős esetben telefonos bejelentéssel, kevésbé sürgős esetben e-mailben.

A fent leírtak egy telephelyre vonatkozó feladatok , de ugyanezt kell csinálni a másik helyen is.

Most tulajdonos váltás van érvényben és felülvizsgálják elsődlegesen az informatikai üzemeltetést, így az új vezetőség kérte, hogy árazzam be magam, de ne a mostani ár szerint, mert az egyértelműen megalázóan alacsony fizetés és szeretnék, hogy olyan árat írjak, amiért szívesen végzem a munkámat.

Szóval nem szeretnék pofátlan lenni, de alábecsülni sem akarom az általam végzett munka értékét, így szerintetek mi lenne a reális nettó fizetés munkavállalói formában a fent említett feladatok függvényében?

Én 700 nettót gondoltam telephelyenként, de lehet, hogy ezzel kicsit a pofátlanságot súrolom.

Tudom, magánügy, meg nekem kell ezt tudni, mennyiből élek meg elfogadható színvonalon, de most így, hogy 10 éve ugyanazon a fizetésen vagyok ( Netto 395e Ft ) nem igazán vagyok up to date a mostani it rendszer-üzemeltetési fizetéseket illetően.

Köszönöm előre is a segítő kommenteket!

Hozzászólások

Egyszemélyben 7/24/365? Nyaralni, szabadságra sosem mész? 

az is buta aki ilyen rendszerben "kulcsembert" képez.

Nem mondom. Működhet. De az idő múlásával (remélem igazam van) mindkét fél érzi, hogy ez a felállás nem jó. Minimum egy "cserebogár" de inkább több. Ezzel az a baj, hogy azonos képességű rendszermérnököt kell megfizetni a redundancia miatt. Persze lehet majd azt csinálni, hogy az egyik a "májer" csávó aki mindent(is) tud a másik pedig csak egy csökkentett light verzió aki tudogatja de azért nem mindent. Ezzel pedig az a probléma, hogy amikor "májer" szabadságon van akkor lesz majd az a probléma amit a "cserebogár" nem fog tudni megcsinálni pedig hű de azonnal és hű de fontos és hű ennek meg annak kell. Tudooood? ;-) (mintha így jobban megoldódna) na mind1.

a 700 nettó az vállalkozóként kiszámlázva 1.400.000 (+ÁFA de az mind1 mert befizeted) A két telephelyért ha azonos szköz és felhasználó szám van akkor talán reális de szerintem a cég közel sem akar ennyit költeni. Pedig ha felállsz akkor nem is tudom mennyiért lehet ezt elvállalni. Kíváncsi lennék. Engem riaszt a 0-24/7/365. Ehhez jó team kell, aki nem iolyan béna, hogy állandóan utána dolgozz vagy akár kárt is okoz. Vagy a legrosszabb lepaktál a megbízóval és 80%-ért elvállalja. kb. ilyenek...

Milyen messze van egymástól és a lakóhelyedtől a két telephely? Mennyi idő beérni?

Van-e olyan elvárás, hogy bizonyos időt "ott kell tölteni", vagy csak minden menjen rendben és addig mindegy mit csinálsz.

Maga a feladat a varázslatosan magas számú kamerától eltekintve nem extrém, még ha kettővel fel is szorzom. "Sima" KKV üzemeltetés, nem is olyan összetett a leírás alapján. Habitustól és a körülményektől függően én egy olyan nettó 600e-1M körüli fizetést mondanék reálisnak az egészre, a cég tehetősségétől és hozzáállásától függően.
Ha mi ilyen ajánlat kérést kapnánk (külsősként), akkor egy munkaidőben 4 órán belüli hibaelhárítás megkezdéssel és hétvégi extrasürgős bejelentési lehetőséggel (ami alkalmi plusz pénzes lenne, nem a díjban foglalt) adnánk egy 300-400 ezres havi díjat, felmérés után (hogy nincs-e valami nagy gáz, amibe egy csomó melót bele kell tenni az elején).

De egy személyben/fővel még ígérni is hülyeség a 24/365-ös rendelkezésre állást, mert lehetetlen megvalósítani, és itt nem a pénzről van szó. Semennyiért sem lehet ilyent bevállalni, mert egyedül nem tudod teljesíteni.

Ha előkerül, hogy kellene akkor még legalább egy ember alkalmazottként, akkor kapásból feleződik a pénz, mert a megrendelőnek ez nem fog többet érni (annyit sem igazából).

Ezen felül teljesen írreális is 24/365-ös rendelkezésre állás elvárása, szerintem csak a szokásos manager túlbiztosítás, nem az üzletvitel követeli meg. Ezt tisztázni kell. Ha tényleg kell, akkor minimum 4 fővel oldható meg 3 műszakban szervezve, fejenként 600e-1M nettóval (ennyi hozzáértéshez ennyi pénz dukál kb.).

Én a helyedben vállalkozóként csinálnám, számlásan (ha 24/365 kell és kifizetik), akkor minimum nettó 1M, és keresnék még 1-2 embert magam mellé. Ez a feladat nem lesz napi 8 óra (bőven nem, ha rendbe van minden), kell vállalni további ügyfeleket a többi munkaidőre, és akkor meglesz minden társadnak/alkalmazotnak is a rendes pénze. Ha nem igazi szükséglet a 24/365, akkor szerintem elvállalhatod alkalmazottként egy korrekt IT-s fizetésért.

Mondjuk szerintem a korrektebb fizetés alatt nem a mostani dupláját értik, pláne nem a négyszeresét - az eddigi tapasztalataim alapján, hanem mondjuk nettó 400 helyett nettó 600-at.

Szerkesztve: 2024. 07. 05., p – 08:32

Nettó 400 ezerért csinálod 10 éve ugyanezt? 10 éve ez jó pénz volt, ma 2024-ben meg már nem.

Amúgy az elmúlt 10 évben hányszor kellett hétvégén, éjszaka, nyaraláson, szabadságon, betegség közepén berohannod tüzet oltani? Életed volt azért közben? Család? A korral ezek kerülnek előrébb a fontossági sorrendben.

Néhány észrevétel: level1, level2.. ennek itt semmi köze ahhoz amivel te foglalkozol. Level1-2-3-stb. nagy multis servicedesk-es szapport rendszerekben van. Ahol dolgozik egy csomó semmihez nem értő idióta. Level1 kb az a recepciós szint. Az annyi, h. fogadták az ügyfél bejelentését, és a vállalt SLA időben MEGKEZDTÉK a hiba feltárását. MEGKEZDTÉK, tehát NEM elhárították, csak elkezdték. Ahol elkezdésnek számít már az, h. kaptál egy automata válasz-emailt a ticketing rendszerből, h. ők most már aztán tényleg elkezdték. Aztán majd 1-2 nap múlva rá is néz majd olyan valaki (ez a Level-2), aki TÉNYLEG foglalkozik is a dologgal. Őneki már van némi technológiai tudása  De nagyon változó h. IT-ben kit fogsz ki konkrétan. Ha meg Level-2 sem képes megoldani a hibát, akkor továbblöki Level-3 szintre, ahol már valóban hozzáértő mérnökök vannak. Ha komoly a gond, akkor ők azok akik meg fogják azt oldani. Nem a Level-2, és főleg nem a Level-1.

Na most ehhez képest itt te vagy a "1-man-show" (ez az iparban elfogadott kifejezés az ilyen felállásokra). Szóval ha egyedül fogod tolni, akkor nincs értelme level-ekről beszélni, mert úgyis konkrétan csak Te vagy, aki dolgozni fog rajta. Főleg h. ilyen kis cég (passz nem tudom a leírtak alapján belőnni h. mekkora méretűek) nem fogja tolerálni azt ha a bejelentés után (azaz felhívnak Téged h. gebasz van) majd elindulna egy multis világban teljesen bevett-szokás servicedesk-es ticket-tili-toli játék. Hiába papíron nem történt SLA-sértés, attól még a hiba ott van, megoldás meg sokáig nincs.

mondjuk nekem az is zavaros, hogy ezt alkalmazottkent vagy vallalkozokent csinalja? eleve a netto mast-mast jelent, meg alkalmazottkent nem annyira ertelmezheto az SLA es a 0-24 rendelkezesre allas sem. nem hiszem hogy a MT lehetove tenne hogy 1 db munkavallalot 0-24ben foglalkoztassak az ev minden napjan :) meg ugy se ha kifizteik tuloraban...

meg mi az hogy telephelyenkent ker fizut? vallalkozaskent oke hogy akkor az 2 szerzodes, de alkalmazottkent 2 helyen dolgozik 4-4 orat vagy wtf

Szerkesztve: 2024. 07. 05., p – 08:45

Én 700 nettót gondoltam telephelyenként, de lehet, hogy ezzel kicsit a pofátlanságot súrolom.

:)

Én - egyedül - a duplájáért SEM vállalnám ezt a felállást.

főként a 7x24 rendelkezésre állás miatt.

Iyet egyetlen emberrel nem lehet ésszerűen megoldani.

 

Ez egyébként tipikusan olyan feladat ami ésszerűen mérlegelve ki kell (részben vagy egészében) adni egy 3rd party üzemeltető cégnek.

Náluk lesz ember a 7x24-re, mivel több hasonló ügyfelük van így SOKKAL olcsóbban megoldják, mint egy  helyi alkalmazott - főleg hogy egy nem is képest ezt biztosítani - és a szakmai hozzáértésük is lényegesen magasabb lesz, márt csak azért is mert többen vannak, többféle problémával találkoznak.

 

szerintem.

Előttem már sokan írták h. "fuss", mert ez a 24/7/365 ez egyedül a valóságban nem vállalható, szóval ezt valszeg mindenki tudja h. mese habbal.

De a kérdéseidre válaszolva: Annyit kérj, hogy a jelenlegi költségeiddel, gazdasági helyzettel számolva is kényelmesen meg tudj élni és mondjuk tudj valamennyit akár félre is tenni. Én úgy gondolom, hogy ez teljesen független attól h. IT, egészésgügy, bármi a pályád, hiszen te tudod h. mennyiből jó neked. Gondolok itt az élethelyzetre is (nyilván ha már 10 éve dolgozol akkor amit írok mindjárt kicsit túlzás, de próbállak rávilágítani az elméletre :)), mert pl. 23 évesen, szüleimmel élve, jelenleg tök jó pénz lenne a 4-500 is. Viszont mondjuk 2 gyerekkel saját házban fabatkát sem ér már sajnos.

Az L1,2,3 dolgot szerintem ebben a kontextusban félreértlemezed, mert a munka természetét inkább a pozíció szokta adni, ez kb. a klasszikus rendszergazda. Az reálisan 6-800 jelenleg nettóban szerintem. Ha ennél több lenne az ideális, akkor munkahelyet (és pozíciót) kell váltani.

Annyit kerj, hogy fel tudj venni alvallalkozot, aki leveszi rolad a 24/7/365-ot.

A 24/7-es ügyelet, potenciális kiszállással valójában 4 emberrel vállalható a szabadságálosok, potenciális betegségek miatt. 4 épkézláb ember bérköltsége nem két fillér. Egy külsősnél ezek meglehetnek, de biztosan nem lesz olcsó nála sem, mert ugyan biztosan nem teljesen kell fizetni a négy embert, de válaszidőtől (telephely távolságtól) függően, akár plusz embert kellhet felvenniük. Például az is kérdés, hogy mi van akkor, hogy ha az egyik telephelyen van valami, és a másikon lesz valami másfél óra múlva, amiért oda kell menni... Ahogy látom erre már utaltak fentebb.

A fontos eszközökből mindenképp kell per telephelyi tartalék, ésatöbbi.

Ami kimaradt szerintem az eddigiekből:
- Nem mindegy, hogy az ország melyik részéről van szó. Nem fogsz tudni ugyanannyit elkérni mondjuk Békés megyében, mint Pest megyében.
- Ne féld magad beárazni. Tipikus magyar KKV szokás, hogy nem emelnek, amíg nem ég a ház.
- Nem írtad, hogy hány kollégád van. Akár egy L1-s kollégával is előrébb vagy, mintha egymagad húzod az igát.
- Mindenképp rendszeresen - pl: évente - vizsgáltasd felül a béred. Óriási hiba, ha 10 évre beragadsz egy valamikor jónak számító bérbe.
- Nem írtad az egyéb juttatásokat - cafetéria, céges autó stb. Ha ezek nincsenek, csak az alapbér, akkor ezt is árazd be. Autónál nyugodtan számolhatsz 150-200 Ft/km+ÁFA-s költséggel. Ha a cég miatt megteszel havi 2000 km-t az autóddal, akkor ez máris 300eFt+ÁFA havonta. Igen, az autó drága, ennyibe kerül legalább.
- Más a bér alkalmazottként, más vállalkozóként. Nem derült ki a leírásodból, hogy te melyik vagy.
- A cég alkalmazottban vagy alvállalkozóban gondolkodik?
- Nem derült ki a telephelyek közti távolság. 10 km vs. 100 km nagyon nem ugyanaz.

Igen, a nettó 700eFt / telephely picit erős tud lenni. De ez reális vagy kevés is lehet a tények ismeretében.

Az évi 365 eléggé megterhelő, én már 25 éve nyomom.  ...így aztán tele is belőle a tkm és kiégtem, mint a xar. Bár páran írták, hogy nem lehet csinálni, de kis szerencsével működhet, nekem is volt olyan, hogy aznap amikor épp fstam mint a lakodalmas malac, akkor szerencsére nem jött hívás. ...de elég xar így tolni, ha újra kezdeném nem csinálnám. Nyaralás csak hosszú hétvége, csak belföld, telefonnal+laptoppal, még a nászúton is táv dolgoztam egy rövidet.
Szóval én már építem le az egész bizniszt a csicsába, elég volt, így ha tudsz kérj annyit, hogy legalább egy másik embert is be tudj vonni a melóban, ketten már lényegesen élhetőbb.

Gondoltam indítok egy faszsági versenyt, de Hajbi már a nevezéskor meg is nyerte.

Meg elég sok pénzt, amit tipikus kicsimagyarKKV nem fog neked megfizetni. Minden másra meg már ott vannak a nagyok. Vagy jó ötlet kell amit el tudsz adni csilliárdokért és startupperkedni, vagy beállni egy jó bérért alkalmazottkodni és nem idegeskedni. Megvolt nekem is több variáció is, tapasztalatból írom.

Egy kakukktojás van, ha te is és a csapat is ugyanolyan olcsójános lesztek, mint a konkurencia, aki alád fog vágni abban a műfajban amit írtál. Itt mindenki maga dönt h. mi a prio.

Nagyrészt egyetértek. Nagy a verseny. Sok az "olcsó jános" megrendelői és szolgáltatói oldalon is. Én ezért is rúgtam ki az ügyfeleim kb. 20%-t évente.
Alkalmazottként egyszerűbb az élet, való igaz.

A nagyokról csak annyit, hogy sokszor lassúak, mindent behazudnak. Közben a háttérben ugyanolyan gagyin, ha nem gagyibban működtetik a rendszert, mint a kis szolgáltatók. Tisztelet a kevés kivételnek.

Igen, ezzel tisztában vagyok (a nagyok is ugyanolyan gagyin tolják), csak kicsiként ha be akarsz húzni olyan ügyfelet, aki mondjuk kéri a nagyok "előnyeit", akkor neked is vagy naggyá kell válnod, vagy kicsiként ugyanolyan drága leszel. ISO-k, ilyen-olyan minősítések, stb.

Ha pedig a kicsi KKV-t nézzük mint ügyfél, hát én mindig azzal találkoztam h. mennyit engedsz a negyedéből, mert a szomszéd Pisti bezzeg.

Tehát ha minőséget akarsz csinálni akkor problémában vagy, mert a megrendelők 80%-a kb. szóba se fog állni veled. Nem beszélve arról h. technológiailag 10 évvel le vannak maradva jellemzően, így megmaradsz te is az ő szintjükön. Nem tudok olyan kis magyart elképzelni (tisztelet a kivételnek), ahol te kubernetest, meg gitops szemléletet, meg ilyesmiket meg tudsz csinálni úgy h. meg is fizetik. Jön ez a Synology NAS, nézd meg a Windowst mer' nem bootol topic, ami 40 felett, 20 év tapasztalattal, hát köszi nem :)

Ez a skill amit jelenleg egy munkáltató sem hajlandó megfizetni, mert behülyítették őket azzal h. a klaódban erre a tudásra már nem lesz semmi szükség. Az onprem rendszergazda egy kihalás alatt álló állatfaj így 2024-ben.

"Az onprem rendszergazda egy kihalás alatt álló állatfaj így 2024-ben."

Azért a cloud-ot (ami gyakorlatilag "más valaki számítógépe") is kell tutujgatni, üzemeltetni... Plusz ugye az sem mindegy, hogy a felhőben milyen szolgáltatást vesz igénybe az ügyfél, mert ha "csak" vasat, és az OS-t és mindent ami "fölötte" van, neki kell üzemeltetnie, akkor csak a gépterem költözött ki "valahova", míg ha szolgáltatásként veszi meg az IT "rétegeit (hw, os, app/db/mw/stb)", akkor azt, illetve a fölötte lévőket ugyanúgy kell üzemeltetnie, sőt sok esetben elvárás, hogy a cloud -> onprem irányra is legyen felkészülve, azaz erőforrása, mentése, szakembere legyen arra az esetre is,ha a felhőből valamilyen okból vissza kell költözni, akár BCP, akár "csak" jogszabályi megfelelés miatt.
 

Termékesíteni kell a dolgaidat, így aztán alkudozásnak helye nincs, a skálázás a te dolgod. Mindenki belefér valamelyik kategóriába. Olyan nincs, hogy nem.
A szükséges belső átalakítást (hogy igénybe tudják venni a termékedet) meg el kell adni tanácsadásként.

Gábriel Ákos

Részben egyetértek veled.

Viszont nagyon hasznos, ha az IT infra konfigurációja verziókezelőben van tárolva. Már egy szimpla "ki-mikor-mit cseszett el" helyzet megoldását is nagyban segíti. Linuxnál erre mondjuk az etckeeper alkalmas. Windowsnál ilyen megoldásról nem tudok - ott marad a Powershell szkriptek, Ansible, SCCM/SCOM, klasszikus dokumentálás.

Csak egy fölöslegesen tech lépcsőfokot teszel bele, amihez ráadásul olyan ember fog kelleni, aki tudja érdemben használni. KKV fronton jellemzően az működik, hogy van egy Hyper-V cluster (mindenképp Windows környezetbe futsz bele, ez kb. adott, nem plusz költség) és mented Veeam-mel rendesen. Ezen igény esetén remekül elmennek a Linux VM-ek, de hogy ilyen szuperfelhőt építs 2-3-4 szerverre, hát az több mint overkill. Ahol ez valóban felmerül, ott megveszik valamelyik valódi felhős megoldást és viszlát, nem akarják (mi sem akarjuk) saját magunk üzemeltetni.

Nem lehet mindíg mindenhova betolni a legújabb trendet, és hype-ot. Gyakorlatilag egy állandó migrációban kellene lenned, de ugye nem ezért fizetnek...

Most átmegyek Franko-ba: Milyen szuperfelhő kell egy GIT szerverhez, amibe a Linux VM-eken futó etckeeper tolja be a /etc (default beállítás, konfigurálható további könyvtárakkal is) konfigurációját?

A Veeam akkor jó, ha már megvan. Vagy bármilyen mentési megoldás. De általában nincs, hiányos, nem működik, sose tesztelték. Ez KKV-re igaz általában.

Nem lehet mindíg mindenhova betolni a legújabb trendet, és hype-ot. Gyakorlatilag egy állandó migrációban kellene lenned, de ugye nem ezért fizetnek...

Ez alapvetően igaz. Csak így megy el melletted és az ügyfelek mellett is a világ. Aztán pislogás van pár év múlva. Bizonyos trendeket (ha bevállnak), akkor megéri követni.

Főleg a k8s vonalra reagáltam, hogy éppen mentesz még konfigot, meg központilag van, az jó dolog. Jellemzően kkv vonalon az látszik, hogy valahol működik a weboldaluk, azaz tárhely szolgáltatónál, van néhány windows only dolog, és esetleg 1-2 valami Linux, de az már kisebb csoda.

A KKV kategória egyébként nagyobb, mint amire gondolsz, mert a mikrovállalkozás lesz az, ahol mégtöbb minden hiányzik, és mégjobban meg vannak sértődve, ha szóvá teszem, hogy mégiscsak van 8 alkalmazott meg két tulaj, és mégsem lehet vakon repülni.

Hiába megy el a világ, illetve egy része már biztosan elment, erre aszondom, hogy mivel az elmúlt 20 évben jellemzően nem költöttek ájtira, és most is kevesen ébrednek, ezért amit főztek azt megeszik (illetve kapján majd intravénásan). A mindenfölösleges, megoldja a szomszéd, és végülis nincsrápénz, az ide vezetett. Tudom, ez meg ilyen kiégett duma, ja, csak amikor ezredszer jön a duma, hogy a 100k forint sajnos most nincs, akkor már tikkelsz, hogy akkor a 30 alkalmazottjuk mégis micsinál...., ez valami szociális foglalkoztató? Vírusvédelem nem kell, mentésnél meg hisztériáznak, hogy ha megtudják, hogy az ő adatuk fontosságát ők tudják, nekik mindenképp kell róla érdemi mentés, mert bárki más csak besteffort jellegű az ő nézőpontjukból.

(Aki esetleg eddig adatért mások helyett vállalt felelősséget, az gondolkozzon picit, bár ebből nagyon kevés van szerintem.)

Azt is látom több esetben, hogy valami elkésztő műgonddal (tényleg) összerakott történet megy, amit üzemeltetni valójában olyan drága, hogy aztán kitáncolnak belőle. Gondolom anno a feladat szépsége, és társai jó volt, ment, aztán hááááát sajjjnos. Igen, estem bele énis ilyen hibába, persze utólag már hiba.

Nagyrészt egyetértek veled. Én is láttam/látom a piacot - szerencsére/sajnos. A KKV paletta nagyon széles - az 1 db PC-től akár a 100 darab PC-ig is terjedhet.
- A k8s igen, gyakran teljesen felesleges egy KKV-nek. Ami viszont alap kellene, hogy legyen, az a virtualizáció, konténerizáció. Ezeket se lépték meg sokan.
- Egy IT-snak cél kell, hogy legyen a hatékonyság. Hatékonyság része az is, hogy minél kevesebbszer legyen DR élesben.
- A mikrovállalkozásban azért sértődik meg a vezető/tulaj, mert sokszor sokan személyes sértésként élik meg, ha a szeretett "gyereküket" (vállalkozásukat) bárki is kritizálja. Még akkor is, ha a kritika építő. Nehéz megtanulni, hogy az ember elmondja a szarkupacról hogy az bizony egy szarkupac.
- Akinek nincs 100e Ft-ja IT-ra, az nyaljon sót a bányában. Az ilyeneket ki kell rúgni, ott kell hagyni. Majd a szomszéd Pistike vagy a tulaj fia/haverja megoldja az IT problémáikat.
- A legtöbb KKV-t, a KKV-k vezetőit és alkalmazottait az IT rögös útján az IT-snak vezetnie kell - jó értelemben. Tök hülyék az IT-hoz, nem is akarnak hozzá érteni. Részben jogosan. Le kell eléjük tenni szájbarágós alternatívákat, sztorikat mesélni nekik például a mentés fontosságáról. 1-2 órás beszélgetés után gyorsan kiderül, hogy nyitottak-e vagy sem.
- Egy KKV-val érdemes még az elején tisztázni: Mennyit akarnak költeni IT-ra? Mik azok az igények, amiben ők gondolkodnak? Már a válaszokból le lehet mérni a hozzáértésüket, terveiket, szándékaikat.

Az utolsó bekezdésed nem igazán értem.

A KKV 10 főtől indul 250 főig, ott mindenképp több lesz, mint 1db pc. Ahol 1db pc van, az manapság inkább mikrovállalkozás.

Az ájtisnak hiába vannak szép céljai, ha egyszerűen nem fizetik ki őt, illetve nem adnak pénzt infrára, legalábbis nem olyanra, ami tuti mindenre jó. Ilyenkor jön a fenékvédő email, illetve a valós költségek felvillantása. Arra gondolok, hogy pl. adott esetben egy rövid (tervezett) szolgáltatás kimaradás simán vállalhatónak kéne legyen, de közben pörög az illető, hogy az mekkora probléma. Amikor felvezetésre kerül, hogy végülis minden megoldható, de a tervezett leállás okozta vélt kiesés (profit) a töredéke a ráfordításnak amit mindenféle párhuzamos rendszerrel, staging dolgokkal ki lehet védeni, akkor mélyen elgondolkodik. Nem utolsó sorban a részükről lehet több munkaóra kell az sw oldal tutujgatása miatt, mint a plusz néhány sysadminos, illetve ha már van ilyenjük, akkor legyen, de legyen folyamatos, és menjen úgy minden. :)

Az utsó bekezdésem arra vonatkozik,hogy ha valaki megálmodta a szép célt, majd hobbiból megcsinálta, majd utána kiszáll, és végülis egy 3 fő által üzemeltethető, speciális megoldásokat tartalmazó valami, amire annak a mondjuk 5-15 fős vállalkozásnak sosem volt valójában (ez fontos, hogy valójában, mert minden kell, ha ingyen van, illetve szüksége akkor sem lesz rá) szüksége. Cserében elkészült, mint valami tanulóprojekt, ami szuper, csak amikor odébbevez az illető, akkor pislogás van, hogy az abban a formában 4x-es pénzért vállalható, sőt kell találni valami specialistát, aki a spécimegoldást tudni fogja rendesen. Az elolvasom a manuált és szakértő vagyok, azért nem ugyanaz, mintha lenne érdemi üzemeltetési tapasztalat.

A KKV 10 főtől indul 250 főig, ott mindenképp több lesz, mint 1db pc. Ahol 1db pc van, az manapság inkább mikrovállalkozás.

Lehet hogy az 1 db tenyleg tulzas, de nemcsak irodai munkaval foglalkozhatnak cegek. Van mondjuk egy klimaszerelo kkv-m, 50 szerelovel, meg 1-2 berszamfejto/hr/konyvelo/mindenes, 2-3 kliens eszkozzel (PC, laptop, akarmi) siman mukodik a ceg.

Az utolsó bekezdésnek van olyan vetülete is, amikor kicsiben azt csináljuk amit a nagyok. Így amikor megfelelés kell akkor szinte rendelkezésre is áll. Tehát nem feltétlen haszontalan a fölöslegesnek kinéző "csillagváros" építése. Így ha kell egy szerver vagy be kell vezetni egy ERP rendszert vagy új levelezés, számlázás, egyéb webes project kell akkor lehet azt mondani, pillanat ... ja még kell venni 4 memóriamodult, vagy +2 disket vagy még egy node-ot és annyi. Ez eltérő szemlélet mint amikor jajj elég egy WD nas aztán annyi. Majd ha fejlődünk akkor költünk rá. Igen ám de amikor fejlődünk lehet az idő, a szoftverek egymásra hatása, a rendszerfelügyelet technikai tudás igénye túlzott költséget generál. Na mind1. Csak szerintem nem rossz ha ésszel van felépítve egy rendszer és nem cellux-ducktape-WD40 vonalon fejlesztünk ...

Rákaptatok nagyon a K8s részre :) Igen, meglehet, hogy túlzás, de akkor engedjük is el a k8s-t, csak arra gondolok, amit már boncolgattak itt előttem is páran, hogy értem én h. ránézésre elég és jó a 20 évvel ezelőtti megoldás, mert a hülye is tudja üzemeltetni, csak a másik végén meg kikopnak a hülyék és mire észbe kapsz, már a régi vacakhoz nem lesz ember. Én ezzel mindig úgy voltam, hogy meg kell próbálni lehetőleg single point of failure nélkül felépíteni a dolgot, mind technológiailag, mind emberileg. Amíg ez egy levelezés és fileshare, addig Google workspace (csak ellensúlyozzam a k8s-t :)), meg o365, amit tudsz bele kell szuszakolni. Én arra az esetre gondoltam, amikor mondjuk valamilyen komoly IT kötődés van, egyedi program, akármi. Azt nekem mint üzemeltetőnek olyan környezetbe kellene tenni, hogy az adott esetben nélkülem is továbbvihető legyen. Évekkel ezelőtt mást mondtam volna, de ez nagyságrendileg valamiféle Cloud Native irány jelenleg, vagy valami konténerizáció.

Tehát nem feltétlen azért kell "bonyolultat" építeni hobbiprojektként, mert cool, hanem azért mert portábilisebb, elterjedtebb infrát használsz, stb. Ha netán infrát kell cserélni akkor van hova menni, akár az eredeti kivitelező nélkül is, hiszen eljuthatott oda h. deklaratív az infra és minimál változásokkal meg gcp-ben, akármiben.

Az a vonal, aki 2 mancika és kulcssoft-ot használ, az nem ebbe a körbe tartozik, azokat én gálánsan ki is hagytam, illetve az első (o365 és tsai) kategóriába sorolom.

Azért nem rossz a "csillagromboló", mikor belöki a KKV h. háát, ő szeretne 27001-et mondjuk valami beszállítói nyomásra és oda tudod tenni a kontrollok 90%-át, mert nem egy 20 éves fércelt vackot üzemeltetsz mondván "jóvanazúgy".

 

szerk.: csak az eredeti (kicsit peszimista) posztomban ilyesmire céloztam h. annak ára is van és azt mondjuk a 10% hajlandó megfizetni. De ez itt töbször le is lett írva így vagy úgy.

Nagyon egyetértek a leírtakkal!

Mi is a minap beszéltünk olyanról, hogy de jó az Ashampoo Backup 5 ezerért, mert akinek nincs NAS-ra pénze, annak is tudnánk mentési megoldást ajánlani. Én erre gyorsan rámondtam, hogy az a vállalkozás, akinek nincs 250 ezre egy kis NAS-ra mentési célra, az nem lesz az ügyfelünk, így nem kell ajánlanunk nekik semmit... Nem akarok már jó ideje senkit saját megától megmeteni. Ha megérti, hogy miért van szüksége, akkor együtt fogunk dolgozni, és a tudásunkból kitelő legjobb, de költséghatékony megoldásokat fogja kapni. De ha csak az számít, hogy minimál költségvetés legyen, akkor keresnie kell valaki mást. Aztán majd az első esetén megérti a saját kárán (ez az esetek 100%-ban megtörténik tapasztalatom szerint), hogy miért nem lehet az összes pénzt az IT-n megspórolni.

Sok IT-s (akár alkalmazott, akár külsős) szolgai módon azt valósítja meg, amit az adott ügyfél/munkáltató kér. Az az ügyfél, aki igazából nem ért hozzá, fogalma sincs, mi mindennek kellene lennie a cégnél IT terén, miből áll az adat- és IT biztonság, mi az a kockázatelemzés, mi a vészhelyzeti terv, és az adott probléma optimális megoldásáról sincs fogalma, csak lehet épp hallott egy jónak tűnő módot valahonnan. És utána jönnek a félreértések, meg az egymásra mutogatás, hogy

  • dehát Te vagy az IT-s, ez miért nem jó?
  • nem mondtad, hogy az is kell

 

  • elveszett az adat, pedig IT szerződésünk van veletek
  • nem kértetek mentést, benne is van a szerződésben

Satöbbi.

Szerintem a jó IT-snak szakmai felelőssége a minimum kicsikarása, hogy nyugodt legyen az álma, és ha ez nem megoldható, akkor tovább kell állni, akár munkahely, akár ügyfél. Itthon azért van még mindig ilyen katasztrofális állapotban az IT sok végnél, mert az IT-sok jobban féltik a pillanatnyi bevételt, minthogy belegondolnának, hogy ha ebből baj lesz, úgyis kivágják Őket, és még Ők lesznek a hibásak is. Ha mindenki bevállalná, hogy nem megy egy szakmai minimum szint alá, akkor nagyon gyorsan el lehetne érni, hogy megértség az IT fontosságát, minőségét és költségeit a cégek, vállalkozók. De amíg van Pistike, aki egy ezresért megcsinálja aWindows Server telepítést, addig itt semmi sem fog változni.

A fejlesztésekkel én is nagyo egyet értek, mi is általában valamivel jobb rendszert csinálunk mindenkinek, mint amiire szüksége lenne. Pont azért, hogy technológiában ne maradjon le, és nem a pillanatra tervezünk a fejlesztésnél, hanem 3-5 évre. Ez is a szakmai felelősség és színvonal része.

Egy KKV-val érdemes még az elején tisztázni: Mennyit akarnak költeni IT-ra?

Erre nagyon egyszerű a válasz, mindig lehet tudni: 0 forint, így nem kell tisztázni, csak megköti a gondolatot.

Nem pejoratívan értem, hanem tényleg, senki nem szeretne IT-re költeni (és semmi másra sem - nyilván, ez az üzlet lényege), így nem innen kell megközelíteni a dolgot. Másfelől honnan tudná, mennyit akar költeni? Én is szembesülök helyzetekkel, mikor megkérdezik, mennyit szeretnék rá költeni. Honnan is tudnám a választ, mikor fogalmam sincs, hogy mennyi az alja szint, mennyi a jobb szint? Mondja el a lehetőségeket, aztán én eldöntöm, hogy adott célra mennyit költenék.

Meg kell kérdezni, mire van szükség, mondani egy árat, alternatívát, javaslatokat tenni, ha soknak tartja, meg kell indokolni. Ha nem fogadja el, akkor viszlát, ha elfogadja, akkor előre.

Továbbá azért arra is van lehetőség, hogy ennek-annak a megoldásnak az előnyeit is felvillantsa az ember: nemcsak költség, hanem produktivitást is lehet vele növelni és akkor megint más a szájíz.

Ha vállalkozol, nyilván az egyik fontos cél, hogy jó megoldást adjál, de neked is üzleted/vállalkozásod van, ahol a profit maximalizálása a végső cél (nem feltétlenül csak anyagi értelemben). Feleségem kiváló kereskedő, üzletasszony, az is felcseszi az agyát, ha elmegyünk vásárolni és az eladó filléreskedik helyettünk. Nem sznobizmus miatt, hanem a másik pancserkodása miatt: saját érdeke lenne többet eladni, miért akar kevesebbet?

Meg kell kérdezni, mire van szükség, mondani egy árat, alternatívát, javaslatokat tenni, ha soknak tartja, meg kell indokolni. Ha nem fogadja el, akkor viszlát, ha elfogadja, akkor előre.

Természetesen ez történik, illetve valamilyen szintű felmérés (nem feltétlenül óradíjban...), hogy merre kéne menniük. Az esetek 90%-ában jön az, hogy nem látják a szükségét, eddig is elvoltak, és egyébként amíg nincs baj el is lesznek nélküle. A maradék 10%-nál lehet értelmesnek tűnő dolgokat csinálni, de hogy hobbiból csillagváros építés legyen, az sehogy se fér bele. 20 évesen lehet belefér csillogó szemmel, de miután már látja az ember, hogy valójában milyen a mondjuk úgy "üzleti környezet", akkor már finoman szólva is változik a hozzáállás.

Az eladó azért filléreskedik, mert valszin 90%-ban azzal találkozik a túloldalon, és azt adná el ami tuti.

Csillagváros: 20 évesen azt gondolom, kell is csillogó szemmel, mert azzal gyűlik a tudás/tapasztalat. Akkor még idő is van, energia is van ilyenre.

Idővel azért tipikusan nem a csillagváros a "tét": sokan sokáig megvannak mentés nélkül is, ez például az a kategória, amit nem lehet ráhagyni. Ha nem áll kötélnek, akkor valószínűleg nem érdemes forszírozni az együttműködést, mert ilyen is van.

Az eladó azért filléreskedik, mert valszin 90%-ban azzal találkozik a túloldalon, és azt adná el ami tuti.

Nyilván ez az oka, ehhez kétség sem fér, ettől függetlenül a lehetőséget is kellene látnia. Ha nem látja, akkor még fejlesztheti magát. Persze, más eladó kell Dacia és más Mercedes szalonba, de gondolom azért Dacia esetén is jól jön, ha sikerül néhány extrát eladni.

Ha valóban 7*24/x órán belül megkezdett(!) hibaelhárítással, akkor minimum 3-4 fő, ahogy előttem is írták. Mivel egy ügyfél nem fogja ennek a 3-4 főnek a teljes munkaidejét lekötni, és emiatt (jogosan) nem is fog ennyi embernek megfelelő teljes költséget fizetni, így első, vagy inkább nulladik lépésben azt kell megnézni, hogy egy 3-4 fős vállalkozással lehet-e még legalább(!) 2-3 hasonló, vagy kisebb igényű (5*8-5*12/NBD és hasonló) ügyfelet "leakasztani", mert ha igen, akkor lehet azt mondani, hogy a 7*24-es ügyfél kb. két főállású rendszermérnőki költséget fizessen, a plusz cégek meg arányosan kevesebbet, úgy, hogy a 3-4 fős csapat (plusz a beletolt tőke megtérülése) finanszírozható legyen belőle mindennel együtt.
Az, hogy első körben nem rendszermérnök kerül be a csapatba, hanem egy lótifuti junior++ emberke, akinek oda lehet adni egy rakat sillabuszt, amivel jellemzően a készenlétes időszakban felmerülő problémákat el lehet hárítani, az a kérdező dolga - egy ilyen képezhető kollégával ugyan van feladat, és lehet, hogy idővel el fog húzni jobb helyre, de már azzal, hogy felváltva nyomják a készenlétet javít a helyzeten. Az meg csak bónusz, hogy két rendszermérnök költségét szedi be, és egy szenior+egy junior a valós költsége...
 

Véleményem szerint ez egy elég komoly tervezési, ügyfél optimalizálási kérdés. Vajon mennyi idő alatt, milyen áron tudjuk felhúzni az ügyfelet arra a szintre, hogy 1 senior + 1 junior elvigye az ügyfelet? Ha ez rentábilisen megoldható gyorsan, akkor el lehet vállalni az ügyfelet. Ha nem, akkor annak megfelelően kell árazni vagy elhajtani az ügyfelet máshová.

Sok rendszerüzemeltetést végző cég ott hibázik, hogy ezeket nem tudják / akarják kiszámolni még a szerződéskötés előtt. Aztán jön a bukta.

Az SLA-t meg meg kell fizetni. Az ügyfelek fejébe kell verni: ez nem lineárisan, hanem exponenciálisan árazódik.

Sajnos az látszik, hogy teljesen légbőlkapott SLA ügyek vannak. Nemrégiben valahol a pénzügyes!!! bemondta, hogy akkor 2 órán belüli hibaelhárítás megkezdés _kell_ nekik. Igen jó eséllyel ezt valahol hallotta, és nagyon megtetszett neki. Namármost ehhez képest a csapat jelentős része home office-ol, és valójában semmi olyan sincs, ami tényleg igényel ilyesmit, mert valamilyen felhős cuccot használnak. A notijaik és gépeik esetére tartalék kell, N darab, aztán lesz valahogy (valahogy = ha N+1 hal meg, akkor ez van...), mindenre nem lehet felkészülni, kell határt húzni.

Jellemzően meg szoktak sértődni, hogy nem akarsz dolgozni, dehát más a feléért vállalja stb. Nem azt vállalja, nem úgy vállalja, ha épp 2 hétre eltűnik az illető a tátrában, akkor meg pislogás van, hogy dehát izé. Természetesen tisztelet a kivételnek, mert van ellenpélda, ahol hajlandóak érdemben megfizetni ami számukra szükséges, és nem akadnak le, hogy ha az irodában valami minimál összeget ki kell fizetni a strukturált hálózat rendbetételére.

A levelét megkaptuk automata levél nem lehet hibaelhárítás megkezdés, csak valamilyen rendes visszaigazolás, hogy értjük, nézzük, intézzük a cserét stb. A hiba bejelentésének a visszaigazolását kevered az érdemi visszajelzéssel.

Egyébként a hibaelhárítás megkezdést meg szeretik összekeverni a garantált hibaelhárítási idővel. Aztán amikor le kell vezetni, hogy a garantált hibaelhárítási idő mit jelent (főleg neki, pl. hideg vagy meleg tartalék eszköz, 3x drágább garanciaszint stb), illetve hogy neki kell ismernie a saját kockázatait, azt nem a valamilyen szolgáltató futja, akkor szintén csodálkozás van.

Ez sem érdemi visszajelzés. Ha rendes a szerződés, akkor hibaelhárítás valós megkezdéséről a visszajelzés számít. Látom szereted csűrni csavarni, de ez pl. egy üffélszituban azért kontraproduktív, hogy scak a kimagyarázás jön. Azért azt remélem nem gondolod komolyan, hogy kap valaki egy automata, vagy kvázi automata emailt, és akkor az már hibaelhárítás megkezdése. Ez nagyon hamar szerződésbontáshoz vezet éles helyzetben.

"Ez nagyon hamar szerződésbontáshoz vezet éles helyzetben."

Kérdés, hogy _pontosan_ mi volt a szerződésben. Normális üf. egyébként azt fogadja el a munka megkezdésének, amikor érdemi információt kap arról, hogy mi a várható folyamat/határidő, amikorra a probléma elhárul. Ha ezt a bejelentéstől számított x óránbelül megkapja, akkor ott az x órás "megkezdés" rendben van.
Az automata/félautomata visszajelzés lehet az SLA-idő kezdete, amikor a szolgáltató de jure is tudomást szerzett a problémáról, és amihez viszonyítva a tényleges munka elkezdését kell viszonyítani.

Na ehhez képest nem egy helyen láttam ezt a működési modellt, h. látszólag megkezdték a hibajavítást (legyen mondjuk mikroszoft azure, igaz nem P0 volt a ticket), aztán naponta volt 1 update h. dolgoznak rajta valamit. Aztán 1 hét múlva javult meg. Hogy magától v. csinált is rajta bárki bármit, az sosem derül ki ilyeneknél mert letagadja az indiai. Mikor kérdeztem h. mi volt a hiba árulja már el, csak azt tudta szajkózni arrogánsan h. zárhatja akkor a tiketet?

Szóval lehet itt hőbörögni h. így szerződési feltételek, meg úgy szerződésbontás. Csak mikor ekkora monstrumokkal állsz szembe akár egy 100 ezres fizető ügyfélként, mint a mikroszoft, ott te hiába izmozol a jobb reszponzivitásért. Tetszik amit kapsz, v. mehetsz a 'csába. Főleg legalsó szintű szupportosként nem fog komolyan venni a mikroszoftos hasonló beosztású droid, ha eszkalálod. Ahhoz a te oldaladon kellene fentebb támogatás, de azok meg pont leszarják, amíg téged lehet baszogatni h. mikor oldod meg. Senki nem fog elmenni a mikroszofthoz verni az asztalt, amíg nincs náluk oltári nagy elbaszás. Az meg h. a napi ügymenetben szopnak a leszarom hozzáállás miatt az ügyfél oldali szapportosok, az belefér kategória.

Ha nem P0-ea nyitottad a tiketet, akkor kb. a nagyon leszarom kategóriás elbánásban lesz részed. Ha P0-ban nyitod, akkor valóban foglalkoznak a dologgal, de éppen ezért az nagyon el van (volt?) dugva a bejelentő felületen, kutatni kellett h. előkerüljön a kiválasztható lehetőségek között. Na ott viszont fél óránként státusz call, óránként státusz email, adogatta át egyik mérnök a shift végén a következőnek stb. De még1x mondom, az P0 volt.

Az MS Azurenál van bármi érdemi SLA? Azon kívül, hogy "jó akkor megyek máshoz" c. hiszti jön (LOL...) mit tudsz csinálni? Azért a vendor lockint nem kicsit használják ám ki. Ha nem is valami purhabos betonba öntött, de pusztán, az hogy akkora meló eltávozni, hogy fel sem merül. Az kedves Ügyfeleknél is bazira érdekes ám, hogy ha valami nagy bazi cégnél van lassulás, akkor hát jó, hát ott lassan őrülnek, de ha picit is lehet ütni valakit, akkor rögtön jön az extrasürge SOS őrület.

Ugyan már. Az érdemi hibaelhárítás megkezdése, hogy a bejelentőtől elkérnek n plusz információt. Tech-support info, logok, valamint az, hogy az éles üzemet az adott hiba milyen mértékben zavarja. Onnantól a hibajegy már az ügyfélnél ketyeg. Ezt meg ugyanúgy majdnem automata biztosítja, még akkor is, ha az aktuális supportos a nevét adja hozzá.

Érdemi infót.... Komoly cég, webes hibabejelentő felület, ki kell választani a pontos eszközt, szériaszám szerint, valamint ki kell tölteni, hogy pontosan milyen verzió, melyik hotfix. Majd két fordulóval később megkérdezi a support, hogy milyen verzió fut. Nesze neked érdemi infó. Ott van a nyitóban. Egyébként is mindig le szoktam írni szövegesen is. Egyszerűen bármit írsz, mindig visszakérdezéssel nyitnak.

Sajnos ebbe rendszerint belefutni. Kedvencem még az O365 elején (8+ éve talán), hogy valamit leadtunk hibára mindenestrül (már ami látszott, jellemzően Exchange migrálás volt felfelé, és lassú volt, nemment stb. Nahát felhívott a nem-ír kislány írországból, hogy jól érti-e hogy... hát mondom igen, itt már mi bőven L2-L3 szintről jelentjük a hibát, óhát jólvan látja hogy izé, és akkor eszkalál. Remek. Majd eltelt 2 nap, és megint nem volt jó, jelentem... na azóta nemnagyon jelentek hibát, mert majdelmúlik.

A kedvencem a délelőtt 9-9:30 között hirtelen megjavuló admin interfész modulok voltak. :) Beért valaki, és rányomott a restartra...

Egyébként az érdemi hibaüzenet elkérése a "nemmegy" hibáknál erősen néptanító jellegű, hiszen konkrétum nélkül nincs kapacitás ködszurkálni.

Nem feltétlenül időhúzás, de így mivel ember válaszol, már beleférnek az SLA-ba, mert megkezdték. (Ugyanez, amikor az első kérésük, hogy küldjem el a tech support file-t, és érdemben addig úgyse mondanak semmit.) Egyébként igen, a legtöbb first level support tényleg balfax. Amikor leírom, hogy eddig milyen lépéseket tettem a hiba behatárolása/elhárítása érdekében, sokszor képesek azokat javasolni, amelyeket már leírtam, hogy megettem.

ellenben az már lehet, hogy péntek délután jelzik, hogy a szerveren sárgán/pirosan világít a lámpa (vagy a szerver küld erről emailt).
aztán majd vállalt SLA függvényében vagy beül valaki a kocsiba még pénteken délután (amennyiben az Ügyfél biztosítja a saját nyitvatartási idején kívül a bejutást) vagy történik a HW cseréjének a megrendelése és addig a ticket felfüggesztve. Uis a Te "soft" supportod nem feltétlen egészíti ki a gyártó NBD vállalását...

Ha a bejelentés az ügyfélszolgálat/hibajelző felület nyitvatartási idején belül történik, _és_ NBD van a szerződésben arra, hogy megkezdje a szolgáltató a hiba elhárítását, akkor a péntek délutáni bejelentés (munkanap áthelyezést leszámítva) egy hétfői tényleges reakciót kell, hogy kiváltson, azaz hétfőn kell mondjuk a gyártó felé eszkalálni, hogy kell egy csereeszköz. És mivel ezt az eszkalálást jelzed az ügyfél felé a bejelentését követő munkanap, az SLA-t tudod tartani.
Ha a hibajelzést csak mondjuk 5*12-ben fogadod, és pénteken este 20:01-kor esik be valami, akkor az (8:00-20:00 közötti 5*12-re gondolva) bizony jogilag hétfőn jut a tudomásodra, ergo annak az NBD-je kedd lesz.

Az üf. felé _te_ vállaszt mondjuk NBD-t, de nem arra, hogy megoldod, hanem arra, hogy elindítod a mondjuk eszközcserét a gyártó felé a bejelentést követő munkanapon. Ha a gyártó is NBD-t mond, akkor egy pénteki bejelentés SLA-sértés nélkül kezelhető a gyártó oldalán kedden, egy csütörtöki meg hétfőn - az SLA-idők ugyanis a láncon nem úgy érvényesek, hogy elejétől a végéig annyi, hanem lépésenként összeadódnak. Azaz egy gyártói NBD-hez célszerűen az ügyfél közvetlen gyártói bejelentése _és_ a támogató értesítése párhuzamosan szükséges.

Ne gondold túl, ha hw gari ügyes dolog, az eleve kívül esik rajtad nagyjából. Azért itt ciki lehet, hogy ha mondjuk péntek 15/16 óráig számít aznapinaka bejelenés, és hozzád 14:47-kor jut el, akkor még 2-4 órás SLA-n belüli eszkalációnál már simán hétfői lesz a gyártónál és kedden jön a csere. Ezért pakoltatok mindenhova kopőalkatrészből (diszk-táp-venti jellemzően) hidegtartalékot, ahova tehetem. Hotswap táp vagy diszk cserére az esetleg helyi user szápportos egyszerűen megkérhető, nem kell ehhez mindenképp a lovasságnak kivonulnia. Külön aranyos, amikor egy valamilyen brand rendszermérnököt küld ki egy diszk cseréhez. Jó hogy nem jön külön egy gépészmérnök csavart meghúzni, és egy villamosmérnök pedig ránézni a csatlakozásra.

A munkaidőn túli bejutás szintén egy érdekes pont, ha olyan az eszköz.

A hidegtartalékot úgy szoktam prezentálni, hogy munkanap áthelyezős 4 napos hosszú hétvégén az NBD igen érdekes lehet *, viszont ha van hidegtartalék, akkor könnyen előfordulhat, hogy esetleg még aznap sort lehet keríteni a cserére.

Jó esetben péntek reggelre kihal a valami, rossz esetben délután, és akkor igen szerencsésnek kell lenni aznapi hibafelvételhez, de akkor is szerdán jön jó esetben, rossz esetben csütörtökön.

> Jó hogy nem jön külön egy gépészmérnök csavart meghúzni

egy volt osztalytarsam (elektronikai muszeresz) azert rugtak ki egy neves brand cuccait is szervizelo cegtol, mert nem volt phd-je diplomaja laptop szetcsavarozasbol, es a brand ezt megkovetelte minden szerelotol... es nem forrasztgatta a bga-kat meg ilyesmi, ok max annyit csinaltak Mo-n a szervizbe hogy kicsereltek a doglott vinyot vagy a wifi kartyat a gepekbe, esetleg ramot bovitettek.

Most vettünk fel egy "friss" (2 éve diplomázott) diplomás mérnök informatikust, mi vagyunk az első munkahelye. Olyan dolgokkal nincs tisztában (sosem hallott róluk a suliban sem meg máshol sem), hogy mi az az M.2 csatlkakozó, NVMe meghajtó, távsegítség program (TeamViewer pl.), alhálózati maszk funkciója, bármilyen router alap konfigurálása, M365 szolgáltatásai, VLAN-ok, és még sorolhatnám hosszan, pedig csak egy hete melózik. Gyakorlatilag a napi munkában elhangzó dolgok 100%-a újdonságként éri, sose beszéltek ezekről az oskolában (az érdeklődését meg nem kellette fel annyira semmi, hogy magától utána nézzen bárminek). Alapjában véve érdeklődő gyerek, legalább angolul tud doksit olvasni meg oktatóvideót nézni, de a gyerekkortól tartó számítógépes játék "terelte" az IT pályára nem az érdeklődés a számítógépek és sziftverek iránt. Nem tudom lesz-e belőle valami IT téren, tőlünk egy fél évet kap elsőre.

Oda jutottunk a korosztály minden iránti érdekletensége és a képzések minősíthetetlen tartalom nélkülisége miatt, hogy ha azt hallom, valakinek diplomája van (pláne ha több) bármiből, az jut eszembe, hogy "na, ez se akart dolgozni menni, emlent inkább tovább tanulni és abszolut bukó felvenni".

Szerintem mostanra nagyjából semmit nem ér és jelent, hogy valakinek van egy IT irányú diplomája. Vannak jónak mondott iskolák, ahol az elmélettel szétszivatják a diákokat (ami java részt francot sem ér a való életben), de gyakorlati, pláne aktuális tudás nuku, meg vannak iskolák, ahol az elmélet is olyan gyenge, mint a gyakorlat. Az 1-2 nagyon jónak mondott végzős, akire lecsapnak a cégek, az meg főiskola/egyetlem nélkül önmagától is ugyan olyan jó lenne, nem a suli segíti meg...

És amikor én mondom/mondtam ezt, akkor nem hitték el.... Hogy a diplomás segghülye, és annyit sem tud, mint én 12 évesen.

Ha meg neki mondom, hogy ez a "tudás" minimálbért nem ér, nemhogy azt amit ő kért, akkor meg van sértődve.

De van ám fentebb, vagy lejjebb is (nem is tudom hogy mondjam), amikor CCNA-vel nem tud egy hálózati maszkot meghatározni, vagy az alapján első/utolsó IP címet belőni... Nem tudja, nem érti a hálózat működését, a layer2 és 3 közötti összefüggést, stb.

"Sose a gép a hülye."

Én már nem teszek fel kérdést... Csináltam egy tesztet pár éve, az a beugró. Minek basszam el még a saját időmet is egy szerencsétlennel?

És az a baj, hogy itt nincs mit újragondolni, mert ha valaki zérót tud, totálisan alapok nincsenek meg, akkor a minimálbér is sok....

"Sose a gép a hülye."

Sajnos a felsőoktatásban a közoktatáshoz képest is botrányosan sz@r béreket fizetnek, úgyhogy jellemzően nem azt tanítják, ami az "iparban" kell, ami ott aktuális tudás, hanem azt, amire van oktatója az adott egyetemnek vagy főiskolának. Kiegészítő műszaki informatika szakon nekünk például forgácsolást (szigorúan elméleti oldalról, a tárgy elfogadásához valamennyi tanult megmunkálásról egy kézzel rajzolt A4-es leírást kellett készíteni...) meg hasonló nagyszerű dolgokat is tanítottak (amellett, hogy Oracle, illetve sql, pl/sql is volt, meg adattárház témába is belekóstoltunk, de egy gépterem kialakítása, vagy egy nagyobb hálózat felépítése (access switchektől a core eszközökön át a határvédelmi megoldásokig szintén csak elméleti szinten került szóba... )

 

Én azt gondolom, hogy ha valaki elvállal egy állást, akkor tudja, mi a feladat és mennyi pénz jár érte.  De a pénztől függetlenül, tanítani kellene becsülettel. A pénzről meg a munkáltatóval vitatkozni, vagy menni máshová, ha nem jön össze az alku. De az, hogy azért szar az oktatás és azért képzetlen az oktató, mert kevés a pénz...

Egyébként is nagyon sokszor elhangzik, hogy botrányosak a pedagógus bérek, amit én például nem tudok alátámasztani, mert az ismeretségi körömben lévő tanárok (általános és középiskolai, felsőoktatásben dolgozó nincs köztük) nem rossz pénzeket kapnak kézhez (más, verseny szférában dolgozókhoz képest, északkelet Mo-on).

Megnézném, hogy ha IT szolgáltatóként odaküldeném ezt a kezdő, semmihez sem értő srácot az ügyfélhez, ahol is nem tudná megcsinálni a gép baját, cserébe csak 5000 Ft/óra díjjal állítanám ki a számlát, akkor azt mondaná az ügyfél, hogy végül is kis pénz kis foci, jól van az, vagy azt, hogy ha mégegyszer ilyen hozzá nem értőt küldök, felmondja a szerződést... Én az utóbbira tippelek. Pedig mondanám, hogy azért képzetlen, mert a tanárainak is alacsony volt a bére, nem tanították meg rendesen emiatt, így korrekten mi is csak kicsi pénzt kérünk az ott szerzett "tudásáért" cserébe.

Amit tud, annak az oktatására veszik fel, még ha ez a tudás akár elavult is. Felvehetnének olyan oktatót is, akinek a tudása aktuálisabb, de ő inkább elmegy normális pénzért dolgozni máshova. Illetve vannak olyanok is, akik a kevés pénzért is vállalják, náluk a pénzen kívül van valamilyen plussz motiváció, ami többnyire respektálható.

Nézd meg a pedagógus bértáblát. Én is megnéztem, meg is lepődtem, mindaddíg, amig meg nem láttam, hogy ezek bruttó bérek ám. Korrepetálással, felkészítéssel rengeteget lehet mellé keresni, megfelelő szak esetén. Napi 12-14 óra munkával. Ahogy bárki másnak túlórázással/több állással.

A kürtőskalács egy nagy lyuk, tésztával faszán körbetekerve.

Na jó, de középiskolai infó tanár nem tudja rendesen megtanítani az Office csomag programjainak felhasználói szintű használatát? Akkor mire vették fel egyészen pontosan? Aztán csodálkozunk az ügyfeleknél, hogy a fiatal munkaerő nem tud olyanokat, hogy táblázatkezelés, hálózati meghajtó, e-mail küldés-fogadás-szortírozás, stb. Akkor mit várjunk el attól, aki ilyen irányú szakembernek készül és tanul? Ott is ugyanez a helyzet az oktatókkal.

Meg az elavult tudás... A VLAN, hálózati maszk, layer2, layer3 nem friss dolgok, és ezt sem tudják. Algoritmikus hozzáállás nem friss dolgok, ezt se tudják. Sorolhatném napestig. Nem csak a friss technológiák tanítása hiányzik, hanem az alapok tanítása is.

De nem kötekedni akarok, valójában nem az egylén hibája, hanem a menedzsmenté, hogy ilyen kimeneti eredményekkel ennyi hozzá nem értő ott dolgozhat. Pont ezért szoktam azt mondani, hogy itthon a tanárnak és az orvosnak az iskolájuk elvégzése után a valóságban nincs minőségbiztosítása, azt csinál amit akar, és senki se kér számon semmit rajtuk. Ha megbukik egy osztály, akkor istenem, ennyi lusta buta gyerek van manapság. Ha nem javul az állapotod, az pech, nem az orvos hibája, hogy nem tudja miért.

Egy Office jellegű programcsomag, az nem infó, bármilyen furcsán is hangzik. Az egy felhasználói programcsomag, pl. az Excelben van 300+ függvény, amiben egy rakás közgázos. Eleve nem beszélhetünk általános informatikáról már, hanem lesznek sysadmin, hálózati, programozás stb ismeretek, amik között néhol van átfedés, meg nem árt tudni az alapokat, de hogy melyik Excel függvénytől jön el a megváltás, hát az nem feltétlenül infó. Gondolom mindenki látott már olyan excel táblát, hogy igazából beleszagolni sem tudott... :)

Ugye a számítástech, majd infó vonal villamosmérnökségből származtatása is elég káros, amikor dos batch file őrület van, majd ugye az villamosmérnök vagy progmat alapú, hát persze. Azt egy kvázi villamosmérnök infó szakirány diplomával mondjuk excel telepít valaki, vagy "phpzik". Nehogy félreértés legyen, egyiket se nézem le, de elég nonszensz kapcsolódási pontok vannak.

Meg az elavult tudás...

Amugy ez mindig szembejon ilyen threadekben, hogy elavult tudast adnak-e at, de igy visszagondolva az en 2 diplomamra, nem igazan volt valoban elavult temakor feldolgozva. Eleve tegyuk mar rendbe, hogy az egyetemnek nem feladata az, hogy PHP-frameworkoket, switch-konfiguralast, stb. tanuljon - aki azert megy, az csak a penzet/idejet vesztegeti.

Mi olyasmiket tanultunk, hogy analizis (nem igazan avul el), kozgazdasag (evtizedes tavlatokban avul el), statisztika (nem avul el), menedzsment modszertanok (min. 5-10 eves tavon avul el), mindenfele matematika (a mi szintunkon ~sosem avul el), jog (az elvi resze nem igazan avul el), adatbazisok (NEM konkret DBMS rendszerek! - elvi szinten lassan avul csak el - RDBMS ~1970 ota, document DB ~1990 ota), uzleti elemzoi modszertanok (elvi resze 5-10 evente avul el), minosegiranyitas (evtizedek ota ugyanaz kb.), stb.

Milyen elavult tudas? Arrol beszelnuk, hogy mondjuk az adatstrukturakat megtanitjak X programozasi nyelvben, de par ev mulva mar az Y lesz a meno? Na es? Azert mentel oda, mert X nyelven akartal tanulni?

Pont ezt írtam a felett lévő hozzászólásra, hogy az igazából nem elavult tudás, hanem azok az alapok, amik kellenének. De azt sem tanítják vagy tanulják meg manapság (nem tudom melyik oldalon van a hiba, szerintem mind a kettőn).

Kijön a gyerek az IT/villany/progmat egyetemről 5 év után diplomával, és az általad most felsorolt témakörök egyikében sincs semmi fogalma. Sem elméleti, sem gyakorlati. Nem érti a céges működést, a csapatmunkát, a szakma matematikai alapjait, villamos alapjait, logikai alapjait, analízis semennyire sem megy, kritikus gondolkodás nincs, adatbázisok működése, relációs esetleg nem relációs, adatbázis (elméleti) tervezés zéró, stb., stb. Szó szerint semmire sem alkalmas, és nincsenek meg a képességeik és az alapjuk, hogy bármire megtanítsd. Aztán még most hozzá jön, hogy az egész élet meg dolgozás nem is érdekli, úgy nőtt fel, hogy őt nem fogja egy kapitalista cég kizsákmányolni mint a szüleit, nem áldozza az életét a munkának, inkább az önmegvalósítás, barátok, élmények. De vállalkoztást sem tud indítani kreativitás, ötlet, tudás és vállakozási ismeretek nélkül. Szóval marad otthon a szülei nyakán 30+ éves koráig, és vagy "dolgozik" (van állása) vagy nem...

Úgy általában katasztrófa, ami a felsőoktatásból kijön úgy szakmailag mint emberileg, nem kevésbé az a középből kikerülő.

De úgy is közelíthetjük, hogy igazából nagyon nem lenne szükség ennyi elméleti szakira (mérnök), hanem inkább olyan kellene, aki ért valamihez valójában, a két kezével meg tudja csinálni igazából (szakmája van). De utóbbit közép szinten képeznék, de nem képzik, mert mint fent írtam, Office-t sem tudnak megtanítani, amire valaki helyesen írta, hogy az még nem is IT. És akkor itt a kör bezárul. Termelődik egy csomó elméleti szakember a felsőoktatásban, akinek valójában nincs arra képessége, és szükség sincs rá, meg termelődik egy csomó szakmával rendelkező, de semmihez sem értő és az alapokat sem tudó a középsuli szintjén, akire szükség nagyon lenne, csak alkalmatlanok.

Szerintem ez nem feltetlenul a felsooktatas hibaja, hanem reszben azoke a hallgatoke is, akik tenyleg csak hallgatnak, vagy esetleg azt sem. Az egyetembol annyit lehet kivenni, amennyit beleteszel. Ha 3,5 ev alatt nem sikerul felszedni magadra valami hasznosithato tudast es/vagy networkot, akkor az idoelbaszas volt csak.

En BSc vegere ~30 masik hallgatonak szereztem gyakornoki vagy palyakezdo allast, plusz magamnak, plusz nem egy cegnek es szervezetnek szallitottunk projekteket, neha pro bono, neha penzert, diakszervezeti keretek kozott.

Gazdinfora jartam, ami sok szempontbol az IT bufeszakja kb., ha beleszartam volna az egeszbe, akkor en is panaszkodhatnek, hogy nem ertek semmihez. :)

Igen, a diákok megfelelő hozzáállása elengedhetetlen. Hiába akarna bármennyire okos, jól képzett és elhivatott tanár bármit tanítani, ha a diák nem kész a befogadására.

Ez az utóbbi időben erősen elmúlt. Amiről írsz, az az idő, amikor volt moteváció. Mindenkinek kézenfekvő volt, hogy szerez egy (célszerűen neki tetsző, testhez álló) szakmát valamilyen oktatási szinten, majd elmegy dolgozni, egzisztenciát teremt, családot alapít. Ezeket úgy 30 éves kor előtt mindet. Most meg ott járunk, hogy mivel nem akar a szülőktől független életet, amiben neki kell mindenért felelősséget vállalnia, így inkább nem kell tartós barátnő sem (mert akkor előbb-utóbb jön az önálló felelősséges élet), meg munka se (mert otthon ellátják), és így tanulni sem igazán érdemes, mert csak az időt viszi el más, számára hasznosabb időtöltésektől.

Az oktatási intézmények felelősségét ott látnám, hogy aki nem motivált, csak "hallgató vagy az sem" ahogy írod, azt valami módszerrel szűrjék ki. Támasszanak olyan követelményt, amit ezek a diákok nem ugranak meg és kiesnek. Erre biztos van már feltalálva valami módszer, nem hiszem, hogy most jelentkezne elsőre ez a probléma.

Ezzel párhuzamosan nem lenne rossz ha a szülők is szülőként viselkednének, nem csak biológiai reprodukálóként, és a gyereküket próbálnák felkészíteni és terelni az önálló élet felé. Mert sajnos az élet rendje még mindig az, hogy nem lesznek örökké mellettük, hogy kanalazzák a szájukba az ételt, mikörben a kölök nézi a tiktokot.

Mondjuk sokat ront egy ilyen oktatási irányváltás esélyein, hogy az intézmények fejkvóta alapon kapják a működésre a pénzt, szóval nekik jobban megéri jó sok, akár alkalmatlan embert "oktatni", mint kevesebb, de igazán alkalmasat...

Ráadásul a szakképzés hiánya miatt növekszik a szakadék az igazából képzetlen betanított munkás(nak való) és a (papíron) magasan képzett (diplomás) emberek között. És a kettő csoport között van a légüres tér, amiben a képzett szakembereknek kell lenni, akik nem fejlesztenek, hanem gyártanak, üzemeltetnek, felügyelnek dolgokat.

"Támasszanak olyan követelményt, amit ezek a diákok nem ugranak meg és kiesnek. Erre biztos van már feltalálva valami módszer, nem hiszem, hogy most jelentkezne elsőre ez a probléma."

Az egyetem/főiskola ebben totálisan ellenérdekelt - ugyanis a hallgatói létszámra kapják a pénzt. Ha a finanszírozás részben a végzettek elhelyezkedési arányától és a számukra fizetett bérektől (!) függne (a NAV tudja, mennyi a bruttó jövedelme az xyz adóazonosítójú polgárnak, a megszerzett végzettséget is nyalvántartják állami rendszerben, ahol szintén ott figyel az adóazonosító...)
akkor a tényleges minőségi és értékes oktatásban lenne érdekelt a képzést végző intézmény.

Az "elavult tudás" ott jöhet elő, hogy adott programnyelven keresztül tanulsz meg valamit, de valójában nem a programnyelvet KELL megtanulnod magolva, hanem az egy eszköz, hogy akkor így megy a programozás, és azzal hogy oldod meg a feladatot. Nyilván programnyelve, pláne ha magasabb szintű, válogatja, hogy mit hogy mennyire, de irányba állít. Nem véletlenül volt divat leszólni bármit, mert esetleg az illető bebiflázta a könyvet, átment a vizsgán, és ennyi, utána meg kuka volt, mert használni már nem tudta valójában. Erre azt hitték, hogy a tudás elavult, de közben valódi tudás sosem volt, csak a hazai rendszer imádja a két lábon járó lexikonokat.

Az rdbms-ekre pont itt megy az állandó flame, hogy nemjó, nem webscale meg amúgy is, fú már kuka... :) Aztán meg nem kuka persze.

Az alapokat, mint pl. hálózatok, meg hw, meg mi történik, azt azért nem árt tudni, mert tetszőleges OS-en, és hibakereséskor, vagy jobb esetben tervezéskor mégiscsak ezek alapján gondolják át, az sem fog sosem elavulni. Azért itt a hupon nem egy topikban jönnek olyan kérdések, hogy látványosan nem tudja mi történik, és miért. Mindíg kapom a magyarázatot, hogy nincs idő, agilisen kell, meg haladni kell, nem lehet elveszi a részletekben. Csak nem a részletekben vesznek el, hanem elemi lépések maradnak ki, és kapjuk este 10-kor az SOS emaileket, hogy épp mi "nemmegy", és megy persze, csak mindenféle dolgokat "elfelejtettek".

Az rdbms-ekre pont itt megy az állandó flame, hogy nemjó, nem webscale meg amúgy is, fú már kuka... :) Aztán meg nem kuka persze.

Jah, az RDBMS az orok klasszikus peldam az elavulo tudasra, a 70-es evekben mar volt Oracle DB, azota eltelt ugy 50 ev, es most tartunk ott, hogy most mar tenyleg mindjart, barmelyik pillanatban elavulhat. :D

> közoktatáshoz képest is botrányosan sz@r béreket fizetnek

ezzel azert vitatkoznek. de tul fizetve azert nincsenek, es leginkabb azok tanitanak jot/jol foiskolan/egyetemen akik amugy mashol dolgoznak, es csak hobbibol tanitanak mint kulso oraado. nekik altalaban naprakesz tudasuk es tapasztalatuk is van.

> informatika szakon nekünk például forgácsolást

csak nem bankis voltal te is? :)  mi is rajzoltunk tengelyt meg papiron tanultunk esztergalni stb, meg volt vagy 3 fel evnyi acelmegmunkalas is, szigoruan elmeletben :)

"ezzel azert vitatkoznek. de tul fizetve azert nincsenek, "

Sajnos van összehasonlítási alapom - a közoktatásban elkezdték rendezni a béreket - a nem alapítványi fenntartású felsőoktatásban meg nem igazán. A frissen kikerült pedagógus diplomával rendelkező kezdő tanár és az egyetemi oktatók fizetését érdemes egymás mellé rakni...

Nem Bánki, hanem Miskolc - hagyományosan a Gépészmérnöki kar keretein belül volt a kieg.műszaki infó (is), és hát... Volt olyan kötelező tantárgy, amiről szinte sütött, hogy csak azért van, mert az adott tanszéknek kell az óraszám...

Eleve nem biztos, hogy az "iparban aktualis" tudast a prof. habil. PhD. Dr. professzor uraknak kellene tanitania, hanem pl. olyan vendegeloadoknak, akik az iparban dolgoznak. Mint ahogy sok egyetemen mar most is. Az elmeleti alapozas, akademiai kutatas, stb. megmaradhat azoknak, akik meg ahhoz ertenek.

Abban sem vagyok biztos, hogy a gepterem kialakitasa egyetemi tananyagnak kellene-e lennie. Elfogadom, ha szerintetek igen, de akkor is, soha nem lesz ugy versenykepes felsooktatasunk, ha mindig csak azt varjuk, hogy majd az oktato-kutato-mindenes egyetem tanarokra rarakjuk azt a feladatot is, hogy tartsak magukat naprakeszen a random Javascript frameworkokbol.

Az, hogy mi kell a gépteremhez (energetika, klíma, fizikai védelem, tűzoltó- és riasztórendszerek), mi kell a gépterembe (hálózat, storage, szerver gépek (milyen lényeges paramétereket kell tudnia egy szervernek), mentés, hálózati határvédelem, stb.), ezeket hogyan, milyen levek mentén lehet és kell menedzselni, felügyelni, mit jelent, illetve mi a feladata a NOC/SOC/SIEM/stb. rövidítésekkel emlegetett dolgoknak... Nos, ezt azért azoknak, akik nem programtervező/sw-es irányba mennek illene legalább alapvetések terén tudni. Na ez sincs meg. Az, hogy LAN/WAN kapcsán milyen történelmi megoldások voltak, és azokból hogyan alakult ki az, ami most van,vagy hogy az ethernet keretben az 1234. bit micsoda.... Nos, az lehet, hogy érdekes, de lexikális tudásanyag, amit nembiztos, hogy tudni kell, elég, ha azt tudja, hogy ilyen mélységben hol tud utánanézni.

Az IT manapság (egyébként már sok-sok éve) nem egy egységes valami, hanem igencsak alaposan szakterületekre oszlik, teljesen mást kell tudnia egy infrastruktúra területen dolgozó szakembernek, mint annak, aki adatbázisokkal (RDBMS-től a NoSQL-ig mindennel is) vagy épp szoftvertervezéssel és fejlesztéssel foglalkozik.
Sőt még az infrastruktúra is olyan, hogy a hálózat, a géptermi infra és a szoftveres alap infrastruktúra is megérdemelhet külön szakirányt. De amíg "Mérnök-informatikus" mind, addig marad az, ami most van: a mindenkinek "jó ha tudja" tudást megpróbálják átadni, meg minden területről "még ami belefér"-t - aztán a végén kiesik a rendszerből egy mindenhez maximum "hallott róla" szinten konyító kezdő diplomás - aki az első 3-5 évét azzal töltheti, hogy kiválasztja, mi is áll hozzá közelebb, mi az, amit valóban tanulni akar, és amit az első (néhány) munkahelyén meg is tud tanulni.

 

Ilyen az, ha egy foiskolabol mindenaron egyetemet akarunk faragni. De kb. mindegy. A BME-n is jott hozzam ugy 20 eve vegzos informatikus diplomatervezesre. Fel ora beszelgetes utan azt javasoltam, hogy keressen valaki mast, mert nalam igy nem fog menni.

A legnagyobb problema nem az ipar altal aktualisan elvart XYZ technologia oktatasanak a hianya. Az nem az egyetem dolga (valamit azert felszedhetne onallo laborok es diplomaterv kapcsan). Hanem az, hogy nem tanitanak meg tanulni es utanajarni a dolgoknak. Volt nyomorult, akinek el kellett magyarazzam, hogy hogyan is kene a Google keresojet hasznalni, ha netan utana akar nezni valaminek. A kritikus gondolkodast meg irtjak, ahol erik.

Meg veletlenul sem akarom vedeni a hulyeket, de a masik oldalrol azert azt figyelembe kell venni, hogy a consumer IT es a business IT sosem volt ennyire tavol egymastol, mint most. Regen kapott a gyerek egy szamitogepet, marmint ha egyaltalan erdekelte a szamitastechnika (de nem erdekelte), volt rajta DOS, meg Norton Commander, amivel kitallozta a terep2.exe-t, es akkor tudott menni a kocsival. Apa meg bement a meloba, es ugyanezt csinalta, mar ha egyaltalan volt szamitogep a cegnel (de nem volt), csak autosjatek helyett a Lotus 1-2-3-t inditotta el.

Manapsag meg van az okostelefon, rajta a Tiktok, a szakma meg mar ott tart, hogy beirok valamit egy YAML fajlba, megadom a bankkartyaszamom, es a vilag tuloldalan egy rakas szamitogep valami magiaval hataros modon csinal valamit, ami meg tiz evvel ezelott is scifinek tunt. Raadasul az a jo, hogy a ket allapot kozott siman* tud valtani a user, koztes lepesek nelkul.

(* Nyilvan nem siman, mert abbol lesznek a hulyek, de egesz jol el lehet karistolni vele.)

Ez igaz, de akkor pláne a rendszerben (oktatásban) van a hiba, hogy előképzettség, érdeklődés és "veleszületett" képességek nélkül is lehet szakirányú diplomát szerezni, ami mögött aztán egy-egy nagy kövér nulla van az elméleti meg a gyakorlati tudás rubrikában is.

Már 30 évvel ezelőtt sem értettem, hogy a munkatársam hogyan végezhetett villamosmérnökként a Kandón úgy, hogy közgazdasági középsuliba járt, szintán a játékok volt a kapcsolata a számítástechnikával, elektormosságról semmi fogalma sose volt (iskola után se), mégis lett diplomája számítógép hálózatok szakirányon (amihez szintén nem ért jobban sem elméletben, sem gyakorlatban, mint a suli előtt). És a Kendó akkoriban eléggé jó nevű volt a BME meg az ELTE mellett. Most nem tudom hogy állnak megítélésileg a régi "nagyok".

Szóval ez a probléma nem friss, csak az utóbbi időben hozzá párosul a most tanuló/végző generáció mentalitása, élethez való hozzáállása (hogy szépen fogalmazzak).

Főiskola, utolsó évben valamelyik laboron a kollegina két darab szimpla labortápból nem tudta összerakni a műveleti erősítős méréshez a +/- 15V-os megtáplálást... Azért a jeles diploma csak összejött neki... Vagy a másik, akinek labirintus rajzolás kapcsán próbáltuk elmagyarázni a rekurziót, meg azt, hogy hogyan is kéne azt programba önteni. Másfél-két óra után valami ilyesmit tudott visszakérdezni: jó-jó, de hogyan mondjam el a számítógépnek? (30+ évvel ezelőtti sztorik...)

Anno is kettessel is végig lehetett bukdácsolni úgy hogy mellette nem csinált semmit. És lehetett "jó" minősítésű diplomát szerezni munka mellett.
Ez most sincs másként, pedig szerintem alacsonyabb lett a kerítés.

Seniorként akkor sem és ma sem más a dolgod mint a megfelelő szakirodalom felé irányítani a juniort.

Feladat, szakirodalom, határidő, ellenőrzés, visszajelzés - ez a senior feladata.
A tanulási képességet és a motivációt a junior kell hozza magával.

 

Gábriel Ákos

Mert ilyen az oktatás. A bemagoltatott szart kérik vissza, tök mindegy hogy érted-e vagy sem, tök mindegy hogy hasznos-e, tök mindegy hogy a gyakorlatban tudod-e használni.

Én mikor elkezdtem az egyetemet, már dolgoztam, utána meg kb. 1 évvel már vállalkozó voltam... Így kínlódtam végig az egészet. Majd elmentem államvizsgázni... Ahol is szembesültem vele, hogy dekára ugyanazokat az istenverte szar fogalmakat, definíciókat, képleteket kérik vissza, amiket korábban a ZH-n meg a vizsgán. Akkor mondtam azt, hogy B+, nekem nem lesz diplomám, én ezt nem vagyok hajlandó csinálni, idáig lealacsonyodni. Kijöttem, azóta be se mentem az egyetemre.

Ha valós tudásfelmérés lenne, az emberek nagy részének az érettségije se lenne meg (az hogy mennyire nem hasznos az a tudás, az egy másik téma).

Az általam íratott tesztben van egy minimál szakmai angol, ami konkrétan annyi, hogy random helyekről (BIOS-ból, Windows, Linux, stb.) szövegeket, hibaüzeneteket, dialog-ok szövegeit másoltam be. Ritka, ha valaki PONTOSAN érti és le tudja fordítani, hogy mit jelent (és ugye ez a könnyebb, angol->magyar). Volt aki elvileg nyelvvizsgával totális faszságot írt, de hogy így köze nem volt hozzá.

Kitörölheted a diplomával meg a nyelvvizsgával a nemesebb feledet.

"Sose a gép a hülye."

a gyakorlatban tudod-e használni

elkezdtem az egyetemet

Az egyetemnek nem feltetlen feladata gyakorlati oktatas. Foleg nem az elso felevekben, azok az alapozasra vannak.

Aztan 20 evvel diplomavedes utan, amikor pislognak a SW fejlesztok es a teszterek, hogy mi is akad ossze az egymasra rakott LAG, BFD, SCTP, applikacios retegek hibakezeleseben, akkor elojon a szabtech (de rohadtul orultem a kozepes vizsgaeredmenynek) elmelet az egymasba agyazott szabalyozasi korokkel es idoallandoikkal. Tartasz egy kiseloadast a dologrol, mikozben remeled, hogy ok is megkaptak az alapokat, es kattan a rele.

"Az egyetemnek nem feltetlen feladata gyakorlati oktatas."

Ne viccelj már... Azon kívül, hogy mondjuk filozófus leszel, és az élet nagy kérdéseiről beszélgettek Csernussal egy fotelben, mondj bármit is, amihez nem kell gyakorlat.

"Foleg nem az elso felevekben, azok az alapozasra vannak."

Nem csak az első években volt, egyrészt. Másrészt, szerintem alapozni rohadtul nem az egyetemen kéne. Hanem előtte vagy középiskolában, vagy magadtól, vagy akárhonnan.

"Sose a gép a hülye."

Ne keverjuk az egyetemet a foiskolaval. Nagyon nem ugyanaz a ketto. Persze, ez az uj kepzesi rendszer nem segit rendet rakni a fejekben.

Az alapozas pedig nem a szorzotabla, hanem a Fourier-sor, S- es Z-transzformacio, majd a Maxwell-egyenletek, felvezetok megertese, info eseten Shannon vagy Battacharyya tetelei es par hasonlo. Ha talalsz olyan kozepiskolat ahol ezeket oktatjak, akkor hajra, oda irads a kolykot (ha ezek magatol mentek neki, akkor majd o tanit)!

Gyakorlati oktatast is megkapod az egyetemen laborok es foleg az onnallo laborok formajaban, ahol az addig felszedett tudast hasznalhatod. Hogy ez a ket dolog nem parhuzamosan megy, az valoban egy mentalis kihivas.

Ha nem tudod az egyetemen megszerzett tudast alkalmazni, akkor vagy rossz munkakorben talatad magad, vagy tenyleg nem kellett volna az az 5 ev. Es igen, valoban nem kene mindenkinek oda jarnia.

Hát, ebben a mostani rendszerben már nincs olyan, hogy egyetem a szó általunk (40+ -osak) ismert értelmében. Műszaki vonalon van BSc meg MSc képzés, és vannak intézmények, ahol csak BSc (főiskola) vagy mindkét (egyetem) képzés fut. De egy random főiskoláról származó szín kettes BSc-vel is mehet bárki egyetemre MSc-t szerezni. És ahogy látom, manapság a sikerhez elég ha van segge végig ülni az egészet...

Ráadásul ami nekem ilyen irányú tapasztalatom van az "egyetemi" oktatókkal (vidék, nem mondjuk BME): főiskola/egyetem során BSc majd MSc képzés, onnan doktori képzés, egyeseknek PhD meg mittudomén fokozat is szakirányban. Ezzel párhozamosan fut fel tanársegédtől docensig (nem tudom pontosan a sorát). Tehát a szakma elméleti atyaúristene mind. Ehhez képest szarul magyarázzák az elméletet (nem egy emberről beszélek, sokról), ha nem érted, akkor Te vagy alkalmatlan, nem Ő a szar tanár, belefolynak gyakorlati képzésekbe, amiről tömény hülyeséget beszélnek, és ha ezt a 20-30 éve dolgozó levelezős szóvá teszi konzultáción, akkor azzal elásta magát. Ezek az emberek életükbe annyit voltak az egyetemen kívül, míg haza mentek aludni esténként. Semmi közük a valósághoz. Értem, hogy az elméletet kell megtanítsák, nagyon is jó lenne, ha ezt tennék. De ha azt a gyakolrati alkalmazáshoz tudná kötni, akkor a diák nem nettó szivatásnak tartaná, hanem értené, miért annyira fontos és akit érdekel a szakma az úgy meg is tanulná, mert felfogná, hogy kelleni fog.

Ráadásul nem kell ennyi felsőfokú végzettségű ember, mert nincs ennyi tervezni, kitalálni való (amihez elvileg ilyen tudás kell). De a középiskolai szint IT esetén édeskevés, mert ez a szakma annál sokkal összetettebb, és több tudást igényel már a pálya elején is. Szóval kellene egy csomó magasan képzett gyakorlati szakember, ami meg nem képződik sehol.

Van ugye a FOSZ, a felsőoktatási szakképesítés, ami végül is a szakma lenne a magas elmélet nélkül. Először is ezt a suliban is majd a melóhelyen is lenézik, mert "biztos még a 3-as átlagas sem volt meg, azért nem ment BSc-re"... Pedig ilyen emberekre nagyon sokra lenne szükség, mert kevesebb architect, több "munkás" kellene az IT-be, amihez viszont ugyan úgy nagyon kell érteni (felső fokon). Na, a FOSZ képzésen ugyan ezek a fent nevezett arcok vannak tanárnak, gyakorlati tudás nélkül, és ők oktatnak. Akkor mit várunk a kimeneti oldalon? Én már semmit.

És akkor jön, ami itt többektől elhangzott, hogy a senior feladata a junior tanítása ilyen-olyan módon. Háááát... De akkor minek jár abba a sok iskolába, ha onnan úgy jön ki, hogy végül is mindent a senior-nak kell neki megtanítani?

"Az alapozas pedig nem a szorzotabla, hanem a Fourier-sor, S- es Z-transzformacio, majd a Maxwell-egyenletek, felvezetok megertese, info eseten Shannon vagy Battacharyya tetelei es par hasonlo. Ha talalsz olyan kozepiskolat ahol ezeket oktatjak, akkor hajra, oda irads a kolykot (ha ezek magatol mentek neki, akkor majd o tanit)!"

Mint írtam, jártam egyetemre, pontosan tudom, hogy miről szól.

Aki nem műszaki középiskolából megy, hanem egy sima gimiből, vagy mondjuk egy egészségügyi szakközépből (mert ugye egyetemre bárki mehet bárhova), annak ez k magas lesz. Nekem is nehéz volt, pedig jó szakmai középiskolába jártam, és pl. a Shannon tételt tanultuk már ott. Szerettem a fizikát is, a matemamatikát is, jó is voltam benne. Mégis vért pisáltam néha.

Ellenben a felsoroltak közül egy se kellett nekem soha az elmúlt 20 év alatt. Tényleg nagyon hasznos volt....

Gyakorlati oktatás? Ne viccelj már.... Ami szakmai volt, azon már rég túl voltam (ez az egészségügyiből jött embernek volt új), ami meg ilyen matematika meg fizika, az meg arról szólt, hogy vannak képletek, amit ilyen-olyan formában alkalmazni kellett. Soha a büdös életben nem kellett... De ha majd kell, akkor megtanulom.

"Sose a gép a hülye."

"Aki nem műszaki középiskolából megy, hanem egy sima gimiből, vagy mondjuk egy egészségügyi szakközépből (mert ugye egyetemre bárki mehet bárhova), annak ez k magas lesz."

Volt vájár szakmunkást végzett évfolyamtársunk (Szakmunkások Egyetemi Előkészítő Tanfolyama után került egyetemre), és megvolt a szorgalma, a nagyon jó "agya" a tanuláshoz, és ha nem is olyan kényelmesen, mint azok, akik mondjuk emelt szintű matekos helyről vagy épp geológiai szakközépből érkeztek, de végigcsinálta az egyetemet. (Aki emelt szintű matekkal "érkezett", az az első félévben nem sok újat tanult matekból, a geológiai szakközepesek meg szakmai tárgyakból voltak előnyben...)

"ami meg ilyen matematika meg fizika, az meg arról szólt, hogy vannak képletek, amit ilyen-olyan formában alkalmazni kellett. Soha a büdös életben nem kellett... De ha majd kell, akkor megtanulom."

A matematika elsősorban logikusan gondolkodni tanít meg, és erre trenírozza az agyat. A fizika alkalmazott matematika, a kémia alkalmazott fizika egyébként :-)
A "majd megtanulom a képletet" kapcsán egykori elektrotechnika tanárom jut az eszembe: Zh-k kapcsán azt mondta, hogy ha valaki képletet puskáról használ, az nem halálos bűn, de akár őt is megkérdezheti, ha pontosan nem emlékszik a megfelelőre. Ha ugyanis tudja, hogy melyiket/mit és hogyan kell alkalmazni, akkor tudja az anyagot - a képleteket meg a való életben is előszedheti képletgyűjteményből, illetve ha ezzel fog foglalkozni, akkor idővel rögzül a fejében, és nem kell "puskáznia".

 

Így vagy.

De mindamellett hogy sok semmirevaló elmélet, és közel nulla hasznos gyakorlat, probléma az is, hogy az elmélet amit tanulsz nem tudod mihez kapcsolni, nem tudod a való életbeli gyakorlati hátterét, hogy mihez kell... Nincs az, hogy na, ha te pl. hangot akarsz feldogozni, akkor ez kellhet, ha 3D-ben rajzolni akkor ez meg az, ha meg titkosítási algoritmusokat akkor ezek. Csak így vannak, lógnak a levegőben, összekapcsolás nélkül.

"Sose a gép a hülye."

A 3+2-vel lett elrontva az egész. Mivel az első 3 évbe bele kell férnie az egymásra épülő alapozásnak, ami az Msc-hez is kell, _és_ a Bsc-hez elvárható gyakorlati tudást adó tárgyaknak is... Valamelyikből vágni kell, valamelyikből kevesebb lesz, mint amennyire ténylegesen szükség van. És jellemzően a gyakorlati, "iparban" szükséges képességek és készségek, valamit a naprakész tudás az, ami ennek a kárát látja.
Én anno szétválasztott képzésben szereztem üzemmérnöki oklevelet - Ha jól emlékszem, voltak tárgyak, amik már az elején mások voltak nekünk, mint az egyetemi szintű gépészeknek, de a második félévben már teljesen mást tanultunk - matekból is, fizikából is. Oké, közgázből ugyanazt a két félévet kaptuk, ugyanazzal a szigorlattal :-D Ráadásul ez a közgázosokkal is azonos volt - első féléves vizsga is ugyanaz volt, feladatok és szóbelin elmélet - azzal az apró különbséggel, hogy nekünk nem volt gyakorlat csak előadás belőle...

Alapok. Nekünk anno középiskolában volt szó a neuronhálózatokról (1997-ről beszélünk), a netware hálózati jogokról, a BNC hálózatról, a silicium és germánium diódáról (ezt így bedobták technológia órán), meg próbáltak velünk bontott elektronikai alkatrészeket forrasztatni (mert koncepció nem volt benne, nem tudtuk igazából, hogy mit csinálunk), végig turbo pascaloztuk* a programozást, majd végülis sikerült kitalálniuk, hogy word és excellel letudják az infó érettségit. Az infó tanárok, a valódiak, meg pislogtak, mint hal a szatyorban, mert olyan mélységben ők sem tudták. Ugye jelentős részük ilyenolyan villamosmérnök volt, pláne az idősebbje, csak 1-2 akkor ifjú tanár volt, de hát nekik sem az excelword vonal volt a fajsúlyos. Természetesen Dos és Windows 95 vonalon ment minden, még csak kósza hír volt erről a linux nevű "őrületről".

Ugyanakkor mindenki az osztályban úgy volt vele, hogy összevissza szedtük szét az otthoni gépeinket, meg bővítettük meg minden volt. Ma veszel/kapsz egy notit, készvan és viszlát. Még talán gamer vonalon belemennek a hw-be valamennyire, de ott is megvehetőek a kész konfigok.

*: A turbo pascalt szintén hajlamosak lenézni egyesek, de közben egy igen jó tanuló nyelv volt.

Akkor valami hasonló helyre jártunk :) Mai napig emlékszem h. mikroszámítógépeket kellett programozni, w95, turbo pascal, kevés C. Sőt, Darlington trnazisztorból kellett házidogát írni, meg hasonlók. Meg a jó öreg papíron programozás mint "dolgozat". Nálunk is mindenki fabrikálta az otthoni vackokat, órákat utaztunk egy CD írásért és rocksztár volt, akinek volt olyanja, meg mobil rack kerete (szigorúan pata, scsiról kb. hallottunk akkoriban).

Pont ezen gondolkodtam én is h. gyerkőc csípőből rávágta a kérdésre h. mi szeretne lenni h. informatikus. Gyakorlatilag pánikba is estem, mert az előbbi hülyeségek teljesen hiányoznak az életéből, ráadásul tényleg annyit lát az egészből h. megvesszük, bekapcsoljuk és megy a fortnite. Nem mondom h. jobb volt 30 éve, mikor floppyn vittem haza havertól a játékot és mire hazaértem a 10 floppyból 1 megdöglött és mehettem vissza, de akkoriban tényleg meg kellett érte dolgozni, meg az un. "alapokat" meg kellett érteni. Config.sys tákolás, himem.sys és tsai :)

Emlékszem 3 napot sz.ptam a Gravis Ultrasounddal h. legyen valami játéknak hangja. És nem, nem volt internet, ment a kérdezősködés, a próbálgatás, az éjszakázás és a 200. boot annak reményében h. eldördül az a sz.r a Duke Nukemben :) Na ebből a mostani faiatalok teljesen kimaradnak és nincs is motivációjuk. Ők már abban vannak h. leszurkolod a pénzt és megy. Attól meg h. valaki szeret rákattintani a Fortnite ikonjára és a gépet nyomkodja napi 10 órában semmi köze az IT-hoz és egyáltalán nem mondható el róla h. alkalmas lenne rá v. ahogy szoktuk mondani "IT vénája van".

Mégis sokan vannak a fiatalok között akik erre mennek, kva sok a DevOps szakember, akitől ha megkérded h. egy diszknek milyen IO queueingja van akkor néz nagy szemekkel h. mi a f.szról beszélsz, hiszen megeditáljuk a yamlt -> magic -> done. És amikor valaki bedobja nekem h. minden fasza mert nem nagy a system load, akkor tarkón csapnám... De ennyit a nyafogásról.

Ez világbanki infó volt, mikrószámítógépekről szó sem volt, csak az infó technológiával szivattak, de volt műszaki rajz is, hogy legyen már valami.

Ő "devops" úgyérted. :) Mert valszin létezik a valódi devops, de amióta buzzword, azóta mindenki devops, és közben egy utp kábelt sem talál meg, vagy fordítva, egy hello world nem menne.

Valójában az sem probléma, hogy merőben kevésbé kell hw-ről tanulni, és aki direkt azzal foglalkozna annak többet, de azért valami fogalomnak kéne lennie róla.

+1

képzések minősíthetetlen tartalom nélkülisége miatt

Én már ezt mondom 20+ éve. Volt szerencsém látni belülről, hogy mi folyt / folyik az egyetemi IT (műszaki info, mérnök info) képzésben. Már akkor lehetett látni a lejtmenetet minden oldalról. Sajnos.

Ezért én pont az érdeklődést, a tudásszomjat, a fejlődőképességet szoktam értékelni, amikor interjúztatok. Ha ezek nincsenek meg, akkor teljesen mindegy, hogy milyen papírral bír az illető.

Tisztelt a kevés kivételnek.

Friss idei sztori:
Csapatinterjú. Jött a friss padaván pár évnyi tapasztalattal. Mondom semmi gond, jöjjön, mert kell az ember. Egyik senior kollégám feltett neki egy egyszerű kérdést: Mit csinál, ha elfogy a tárhely a szerveren (Docker, K8S környezet)? Jelölt srác teljesen lefagyott, nem tudott rá válaszolni. Még olyat is mondott, hogy ilyen nem fordulhat elő, hiszen tárhely mindig van. Próbáltuk rávezetni, türelmesek voltunk. Még a végén el is mondtuk neki, hogy nem csak 1 jó megoldás van. De továbbra is fagyott volt a srác, talán izgult is.
Ennek ellenére én simán felvettem volna. Hiszek benne, hogy a legtöbb ember képezhető.

Szerintem az interjú -főleg tapasztalatlan újoncként- pont az a szintű stresszhelyzet, hogy még ha tudná is a választ, simán lefagyhat, mint ahogy írtad. Amúgy ilyesféle területre jelentkezett eredetileg is, azaz k8s és tsai volt a téma? Tehát "tudnia kellett volna" ilyen konkrét kérdésre a választ, v. ez csak egy derült-égből érkező "na és azt tudod-e..." volt?

Én pl. sosem láttam k8s-t, tehát erre a kérdésre biztosan nem tudnék (jót) válaszolni. Van viszont 20-25 év IT tapasztalatom, és itt most nagyvonalúan számoljuk bele a gyerekkori éveket is.  Amikor nyilvánvalóan még nem enterprise rendszereket tutujgattam, csak szétszedtem az otthoni gépet mert faterom lekulcsolta a billenytűzetet és hatástalanítanom kellett ezt a gazságot valahogyan. Na ennyi év tapasztalata alapján elkezdenék gondolkodni, h. ha fingom sincs reflexből mi a jó válasz amit várnak tőlem, milyen hasonlóan jó választ tudnék betippelni.

Namármost, ha az interjúztató arra kíváncsi, h. 1 konkrét szakkifejezést nyögjek ki, amiről még sohasem hallottam konkrétan, akkor az egyértelmű bukta, mert a lottó5ösre kb nagyobb esélye van az embernek.

Ha viszont az a cél, h. hasonló jó alternativák/ jó válaszok jöjjenek, akkor van értelme kűzdeni a jelentkezőnek.

Ültem olyan állásinterjún, h. a szakmai főnök 1 konkrét dolgot akart hallani a jelentkezőtől. Aki már bőven tapasztaltnak (senior) számított (10+ év ilyen területen). Előtte mi egymás között persze megbeszéltük h. mi a jó válasz. Megjegyzem teljesen alap és általános jellegű VOIP elméleti kérdés volt,  nem a konkrét gyártó konkrét rendszerének valami belső dolgáról volt szó. Aztán  élesben próbáltuk mindketten rávezetni, de csak az istennek nem sikerült belőle azt a konkrét választ kiszedni. A főnököm interjú után mondta h. nem elégedett, mert az illetőnek ezt konkrétan tudnia kellene. Erre csak annyit tudtam mondani, h. amúgy ha előző x évet korábbi munkahelyeken hasonlóval foglalkozott, akkor több mint biztos h. tudja mi volt a jó válasz, csak mi nem tudtuk kiszedni belőle. De az h. a mi konkrét kérdésünkre mi a konkrét válasz, nem egyszerű 1 kívülállónak ráéreznie.  Nem túl hosszú felvezetés után jön az ilyen tesztkérdés, nincs lehetőség órákig magyarázni a körülményeket, az meg nem tudom mennyi segítség ha azt is megsúgom nem konkrét dologra kell gondoljon, hanem általános fogalmakra általános elméleti működésre.

Érdekes volt olvasni ezt h. konkrét dolgot várt a főnököd. A jelölt ha körülírja mert nem ugrik be neki az a konrét szó pl, az sztem ugyanolyan jó. Sőt, még azt is el tudom fogadni stressz helyzetben h. nem ugrik be.

Anno mindig azt mondtam a kollégáknak ha interjúztattam/tunk, hogy van egy kedvenc válaszom az ilyen kérdésekre (persze ha az alapok megvannak, ez meg kicsit ugyan szubjektív, de munkahelyenként változik mi számít alapnak), mégpedig az h. "fogalmam nincs, de kiderítem a neten". Lássuk be, manapság a legtöbb tech kérdésre találsz választ Google, ChatGPT, stb. eszközökkel.

Aki üzemeltetési kérdéseket ezek használatával belátható időn belül nem tud megoldani, az inkább legyen virágkötő. És igen, a tudásvágy, a mentalitás és az utánajárás egykre inkább felértékelődik a szememben, meg talán a szakmában is, mert azt veszem észre h. ez kezdett megcsappanni.

Ezért kell interjú rutint szerezni. Én is elmegyek évi 3-4 interjúra, hogy szinten tartsam magam. Na meg egyben sport is. :)

Ott a Docker, K8S csak azért volt fontos, mert a cégnél ilyen környezet is van. Egyébként a probléma megoldása szempontjából nagyjából irreleváns.
Simán elfogadtuk volna az alábbi válaszokat - egyik se tökéletes megoldás, de indulásnak jók, mert nem specifikáltuk részletesen a problémát:
- Kimegy a szerverboltba, vesz új tárolót (ssd, hdd) és beteszi s szerverbe
- Szól a senior kollégának, hogy elfogyóban a tárhely és csináljunk valamit (eszkaláció)
- Kiszervezett IT esetén ír a szolgáltatónak, hogy bővítse XY szerveren a tárhelyet
- Fellép a storage-ra és bővíti az adott LUN-t / vetet plusz lemezeket a storage-ba
- Megpróbál valahogy tárhelyet felszabadítani adatmozgatással, tömörítéssel, törléssel
stb.

Ez az 1 dolgot akar valaki hallani iszonyatosan kontraproduktív. Ha én pl: LACP-ről beszélek, de ő a 802.1AX-t vagy a bondingot fogadja csak el, az butaság az interjúztató részéről.

Idézem: "Jelölt srác teljesen lefagyott, nem tudott rá válaszolni. Még olyat is mondott, hogy ilyen nem fordulhat elő, hiszen tárhely mindig van. "

Nem. Ez nettó faszság. Egyrészt harapófogóval kellett belőle valamit kihúzni. És nem igaz az, hogy tárhely mindig van. Még a felhőben sincs mindig szabad tárhely.

Nem biztos. K8s környezetről beszélünk, szóval csinálok egy nfs storage-ot:

 

kind: PersistentVolumeClaim
apiVersion: v1
metadata:
  name: test-dynamic-volume-claim
spec:
  storageClassName: "nfs"
  accessModes:
    - ReadWriteMany
  resources:
    requests:
      storage: 3Gi

Hogyan tudom előre megmondani, hogy mekkora lehet a storage, 3 300 vagy  3000Gi ? Mert már csak 4 Gi szabad hely  van fizikailag .

Piszok egyszerű:
- Tudom, hogy mekkora tárhely kell az alkalmazásomnak most. (igény)
- Tudom, hogy mekkora a rendelkezésre álló szabad tárhely. (készlet)

Amíg igény  < 0,7*készlet, addig nincs gond - nagyon leegyszerűsítve.
Ha a devopsos nem tudja, nem akarja ellenőrizni, hogy a fenti reláció fennáll-e, képtelen a monitoringból jövő riasztásokat feldolgozni, akkor ő nem alkalmas a munka elvégzésére.

Megjegyzem: magyar KKV környezetről beszélek, IT csapat mérete < 10 fő. Szóval nincs külön devops, ops, monitoring, storage stb. csapat.

Amíg igény  < 0,7*készlet, addig nincs gond - nagyon leegyszerűsítve.
Ha a devopsos nem tudja, nem akarja ellenőrizni, hogy a fenti reláció fennáll-e, képtelen a monitoringból jövő

riasztásokat feldolgozni, akkor ő nem alkalmas a munka elvégzésére.

De nincs ilyen,  a devops kér egy erőforrást, reggel 10x 5GB PVC-t este ennek 10 szeresét. Milyen 0,7 ről hadoválsz. Vagy megkapom, vagy nem , ha nem akkotr  mentek a levesbe. De még ilyen nem volt.

Egy devopsos kollégának nem csak az a feladata, hogy yaml fájlokat írogasson. Hanem részt kell vennie a kapacitás tervezésben is. A kapacitás ablakon belül szabadon skálázódhat az alkalmazás (te példádban: 10x 5 GB PVC - 100x 5 GB PVC). Tudod, a finops-nak is kellenek ezek a számok, hogy tudjon érdemben számolni.

A 0,7 pedig egy tipikus értéke a sárga (warning) állapotnak a monitoringban. A 0,8-0,9 pedig a piros (critical) állapot az erőforrások kihasználtsága szempontjából.
Új erőforrás igényt csak akkor fogad be a rendszer, ha ez nem veszélyezteti a rendszer működését.

Szerintem az azért nem teljesen véletlen, hogy ilyen alkalmazások nem léteznek. Azt gondolom, akik ilyen döntéseket hoznak, azok rájöttek, hogy messze nem kell egy vállalati alkalmazásba az a dinamizmus és gyors skálázhatóság, amit a cloud native tudna, ellenben irtózat költség lenne újra fejleszteni, hogy ott optimálisan fusson. Aztán még a teljesen optimális futás mellett sem biztos, hogy olcsóbb lenne a fenntartása, mint egy klasszikus (nem cloud) szemléletű rendszeré.

Ezen felül azt is gondolom, hogy mostanra megtalálta a helyét a piacon a cloud native felhasználás: a világméretű, durván változó terhelésű alkalmazások alá a legjobb választás, és senki nem tudja ennél hatékonyabban saját erőforráson megoldani. A többi, public cloud-ba vitt dolog meg szépen költözik vissza (legalább részben), mert rájöttek, hogy klasszikus on-prem dolgokat (nem-konténerizált, állandó üzemű, stb. rendszereket) valaki más gépén futtatni nagyon nem olcsóbb, mint sajáton. Az részletkérdés, hogy az a "saját" rendszer mástól bérelt vas, hol van helyileg, stb. Én saját rendszer alatt azt értem, ahol nem perc alapon fizet az ügyfél a szoftvere futásáért.

De ha valamiért kiderülne, hogy mindent cloud native módon, konténerben érdemes futtatni, akkor sem kellene kevesebb IT-ban dolgozó. Egy részük átkerülne a felhőt birtokból/üzemeltető cégekhez, másik részük meg beletanulna ezen felhők ügyfél oldali üzemeltetésébe (mert az sem a semmitól megy, ahhoz is érteni kell, meg menteni kell, meg satöbbi). Az tény, hogy alacsonyabb hozzáértésű emberből kevesebb, kompex rendszert átlátóból több kellene.

Erről van szó. Nem storage de főleg nem tárhely.És ha nem kapod meg ,  ilyenkor alap hogy elszaladsz ssd-ért a boltba,ha nem vagy ostoba :-)

A kérdés pedig K8s környezetre vomnatkozott, nem linuxos szerverre.

Ha jol remlik, a PVC-t ti hoztatok be, az alap kerdes az volt, hogy a szerveren* elfogyott a tarhely, now what. Erre sok minden lehet a valasz, gyakornoktol-palyakezdotol meg az is oke, hogy "veszunk SSD-t", az viszont devopskent nem oke, hogy atirjuk a yaml-t, mert attol nem lesz magikusan tobb szabad storage kapacitas a szerveren.

(* ertsd jol, lehet tobb node, lehet clusteren kivuli storage, tokmindegy)

ilyenkor alap hogy elszaladsz ssd-ért a boltba,ha nem vagy ostoba :-)

Vicces, de ha a legkozelebbi node toled egy foldresznyire van, vagy ne adj' Isten brand storage van, amibe nem jo / nem fer mar be a Mediamarktbol megvasarolt consumer SSD, akkor azert szivattyu van.

Szóval nem mondott "devops"-os szempontból olyan rosszat . Az a probléma, hogy keveredik a devops meg a hagyományos szerverüzemeltetés. 
Nincs szerver. Létrehozod a saját infrastrukturádat, X db compute engine, abban ennyi meg ennyi pod, ennyi meg ennyi " osztott vagy nem osztott  tárhely" , ilyen és ilyen szervizek sokasága.
load balancer , hálózat , az egész yaml-ben. Ha lefut ott a "tárhelyem". Miért érdekel hogy mennyi maradt a többieknek. Ami nekem kell megvan, ha még kell "tárhely" átírom a yaml fájlt és 10 helyett lesz 20. 
A többi nem az én gondom. Az én gondom az x db compute engine a sok poddal, fussanak a szervizek, helyesem működjön a hálózat, a load balancer stb. 

A dolog elméleti.  Kkv szektorban én nem tudok saját cloud nativ alkalmazásról, neten sem találni ilyenről beszámolót. Még a nagyoknál se. 

Miről is szól a devops bizonyos értelmezésekben? Kevesebb ops-ra és dev-re vagy szükség, hidat képez a dev és ops között, ért valamennyire a dev és ops területhez is. A tárhely egy olyan alap dolog az ops területen, hogy ha egy devopsos nem ért hozzá, akkor ő csak egy dev.

Az a baj, hogy te csak a yaml-ig látsz.

Az alábbiakon meg csak nevetni tudok:
- "Miért érdekel hogy mennyi maradt a többieknek."
Nem a többieknek, hanem akár a podnak önmagának is.
- "Ami nekem kell megvan, ha még kell "tárhely" átírom a yaml fájlt és 10 helyett lesz 20."
A tárhely csak úgy terem a fán, magától. Sőt, a tárhely önmagától növelje meg magát. (szarkazmus)
- "A többi nem az én gondom."
Na ez szokott átmenni általában pingvinezésbe.

A tárhely egy olyan alap dolog az ops területen, hogy ha egy devopsos nem ért hozzá, akkor ő csak egy dev.

 

A  szerverszobában ott a szerver , benne a lenmezek. Ettől nem tudsz elszakadni. De ez egy devopsot miért érdekelné, ezt nem érted.Sok  cég infrastrukturáját üzemelteti akár egy ember.A magyer telekom 8000 gépét pár ember üzemelteti. A szerverszobában nektek van 3 db 2 fasza jó xeon szerveretek, nyilván ezzel  nem hasonlitható, d eebből indulsz ki. DE  nincs szerverszoba , nincs ssh , ha ssh-t, putty-ot  használsz ki vagy rúgva. 

Az a baj, hogy te csak a yaml-ig látsz.

Az alábbiakon meg csak nevetni tudok:
- "Miért érdekel hogy mennyi maradt a többieknek."
Nem a többieknek, hanem akár a podnak önmagának is.

ezért csodálkozott fiatal versenyző, nem szerverszobában nőtt fel. Ha nektek  elfogy a tárhely akkor elszaladtok ssd-t venni. 
Devopszos nem szalad sehová, neki az infrastrukturájához podonként kell 1x , este 100 x, ha azt válllalta  a szolgáltató , akkor nincs több dolgog ezzel. Nem is tud a többiről. Szerinted most mennyi a szabad tárhely a google cloud-on ? Visszakanyarodsz a szerverszobába a 2 xeon-hoz, de nem érted, hogy nincs saját szerver. 

Anyam, borogass, hat storage az vegtelen van a cloudban, persze, kiveve, amikor

  1. nem tud a nyomorult cloud a megfelelo DC-ben tovabbi kapacitast allokalni (been there, done that, ajanlom mindenkinek az elmenyt)
  2. a vegtelen storage kifizetesere nincs vegtelen penze a cegnek
  3. nem public cloudban vagytok

 Látszólag nagyon egyszerű kérdés. De a kérdezők csavartak egyet rajta -k8s környezetben mit teszel - és utána leírták a  választ, mit teszel nem k8s környezetben.
A junior válasza még mindig jobb volt, ha nem is az évszázad legjobb válasza , mint a vizsgáztatóké.

Sokszor (és jelen esetben is) célszerű a kérdést egy lépéssel távolabbról megnézni: Van egy adott infrastruktúra (cpu, ram, storage, OS(ek) azon elfogy a hely. Mit lehet/kell tenni?
Máris lebontottunk egy "réteget", amire vagy van ráhatása, vagy nincs, vagy van hozzá tudása, vagy nincs - mivel a k8s is valahonnan egy OS-halmaz által a rendelkezésére bocsátott tárhelyet tudja használni, így az "elfogyott"-at arra értve máris jöhet a takarítás, az allokálatlan területből növelni a megfelelő fájlrendszert, de akár a vegyünk még diszket/ssd-t lépés is.
Ha meg van k8s tapasztalata, ismerete, akkor persze jöhet a reszeljük a yaml-t, és verjük az infrastruktúra területet, hogy rakjanak a motyó alá még diszket (vagy takarítsanak, vagy allokáljanak további területet - de a devops oldal tapasztalatok alapján maximum a "rakjatok oda még diszket"-ig jut el...)

de a devops oldal tapasztalatok alapján maximum a "rakjatok oda még diszket"-ig jut el...)

Szerintem nem is kell tovább jutnia. Az "ssd bővítés" nem devops-os feladat. Az hogy van ez az egyszemélyes szuperhős szerep, aki mindennel megküzd a szerverszobában, ha kell , ha nem, az már hagyomány, nem túl jó hagyomány.

Ahogy már írták ez egy rendkívül káros nézet, hogy jön a "tegyetek még diszket". Írhatná akár is, hogy oldd meg bmeg, és őrüljünk, hogy nem törölte belénk a lábát. A kedves szuperdevúrnak mindent oda kell ugye tenni, de ő még véletlenül sem ellenőrizni, hogy amit csinál, mennyire f**sa a 0 byte-os file-okat, mennyire indul el a naplózás a végtelenbe (töröltem már 182GB-os PHP logot...), vagy pusztán a syslogba kerül valami, úgyfelejtődik a debuglog. Aztán jön a húhamegállt a szerver, és igen hiába van monitoring, de amikor 50GB-ot 10 perc alatt esz meg, arra nehéz reagálni. Szóval igen, első körben nem a "tegyé bele ssd-t" történet jön, meg a vegyélhozzá még, hanem hogy akkor valóban kell, miért kell, és ilyesmi, és majd utána a többi.

Tudom tudom, ezeket ilyen időrabló marhaságok és nem agilis, hiszen mindenre MOSTAZONNAL kell (KELL) a megoldás, és őt senki se tartsa fel. Nahát ezzel a nézőponttal nagyon le kéne számolni, mert ezekből azért nem egykét dolog következik.

Az, hogy egy szakember minden területen ismerős valamennyire (van amiben alap szinten, van amiben profi), meg az, hogy Ő egy személyben viszi az összes területet, az nagyon nem ugyan az.

Én felnézek az olyan emberekre, aki akár egymaga is meg tudná oldani, ha muszáj lenne, és lenézem az olyanokat, akik mással csináltatják a feladatkörre meg hatékonységra hivetkozva, miközben fogalma sincs hol kellene hozzá nyúlni, ha neki kellene.

Szerintem is rém káros az a szemlélet, amiben 30 ember összeadott tudása ad ki úgy-ahogy egy olyan rendszert, amit 20 évvel ezelőtt 3 ember oldott meg kevesebb hardverrel, szoftverrel, egyéb erőforrással. Igen, változik a világ, változnak az igények és feladatok. De valahogy a megoldandó feladatok legalább 80%-a ugyan az maradt, az emberigény (meg minden más igény) mégis felszaladt. Tehát egy-egy ember durván kevesebbet tud, és a növekvő emberszám ellenére a rendszerek nem lettek egyre/annyival jobbak (sőt...).

Én eleve belefutottam az alapproblémába (~15-20 éve): Hol és hogyan keressek kollégákat, akikkel csapatot alkotva (nem feltétlenül egyből közös vállalkozást csinálva) együtt tudnánk dolgozni? Mert nem alkalmazottat kerestem, nem tartottam ott.
És hiába tudtam ügyfeleket szerezni, hiába tudtam jó órabéreket kipréselni az ügyfelekből, mégis ez hátráltatott a növekedésemben. Akkor.

Mostanra már tudom, hogy itt a HUP-on van pár értelmesnek tűnő kolléga, akikkel lehetne csapatot építeni. Szakmai kapcsolati hálóm is jóval szélesebb, mint anno. (nem szarkazmus, komolyan gondolom)

Szóval én azért optimista vagyok.

'''0/24/7-es Ügyelet biztosítása'''

 

Ez itt a draga. Amugy azt tudod, hogy annal amit kapsz a lidl kezdo polcpakolo is tobb ?

Ez nem kicsit megalazoan keves.

Ceg(em) csinalna, akkor ez + egy 0 moge.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Ott a pont - ez ugyanis kiköti, hogy legyen valaki 7*24-ben, aki rendelkezik mindazzal a tudással, információval, jogosultsággal, hogy egyedül, a meglévő dokumentációk és a tudása, ismerete alapján az ügyfélnél felmerült hiba elhárítását meg tudja kezdeni/el tudja hárítani az elvárt időn belül. Ha van olyan rendszerkomponens/feladat, lehet olyan probléma, ami "odamenős", akkor erre kell autó, és jogsi is.

10 éve ugyanazon a fizetésen vagyok

Szorozd be 3-al, de attól még a 24/7-es ügyelet egy embernek elég meredek.

> - 0/24/7-es Ügyelet biztosítása sürgős esetben telefonos bejelentéssel, kevésbé sürgős esetben e-mailben.

 

Most. h mindenki megírta a tuti, megírhatnád te is, h mi takar ez valójában: mi az igény és mi a bevált gyakorlat?

10 éve ugyanazon a fizetésen vagyok ( Netto 395e Ft )

Régen keresned kellett volna mást.

"0/24/7-es Ügyelet biztosítása" - itt azért hiányzik egy fontos mérőszám - a reakcióidő. Másnap reggeli intézkedésre 7x24-ben fel tudja venni a hibákat egy ticketing, vagy akár egy üzenetrögzítő. 
A rendszergazda alszik és majd reggel megnézi.

Gábriel Ákos

Sajnos az ügyfelek egy jelentős része ezt nem igazán tudja,hogy neki _valójában_ mi kell, ellenben szeretik a "ha bejelentettem, akkor nézzen rá mielőbb" elvárást beleérteni - aztán amikor az NBD/4/2/1 óra reakcióidők árkülönbségét valaki eléjük rakja, akkor meg jön a pislogás... (a mondjuk 1/2/4/8-szoros díjak láttán...)

Igen, ez is elég gyakori, hogy csak akkor akarnak fizetni, amikor valamit csinálni kell (értsd: baj van). Persze ez általában párosul azzal, hogy ilyenkor azonnal ugorjon (érjen rá) az alkalmi díjas kisegítő...

Igen ám, de az eseti hibaelhárítónak honnan lesz helyismerete? Ha van is pöpec dokumentáció mindenről (a gyakorlatban sehol semmiről nincs), akkor is sok idő, mire elolvassa, és megérti, hol kezdje el keresni a hibát. Ráadásul általában nem tud azonnal foglalkozni vele, mert a havi díjat fizető ügyfelek bejelentései prioritást élveznek (nyilván), és munkaidőn kívül meg egyébként sem vállal senki beugrósat, csak elképesztő összegekért.

Ellenben ha van szerződött, rendelkezésre álló szolgáltató, az jellemzően ismeri a helyi viszonyokat és aránylag gyorsan neki tud látni a hibaelhárításnak, mert vállalt erre valami SLA-t.

Csakhát a magyar KKV-k élén nem tapasztalt, ilyenre is gondoló menedzserek, hanem sokszor az adott szakmából jött ("felemelkedett"), menedzsment tudással és szemléletten nem rendelkező, hanem tulajdonlás miatti vezetővé vált emberek ülnek (akik 20-30 év után sem értik, hogy a cégvezetés is egy külön szakma, amit meg kellene tanulniuk, azt nem az élet hozza csak úgy).

Fentebb többen írták, hogy a megjelölt összeg elfogadható.

A gondolatmenetek inkább a teljesíthetőségről szólnak, illetve a hozzáértőségekről. Megbízói és megbízotti oldalról egyaránt. Szakmai portál lévén szerencsére csupa szakmai hozzászólás! Ezekről lehet elmélkedni, de szerintem olyan kérdésben próbálsz jó döntést hozni ami nem rajtad múlik.

Tíz éve nyomod, alaposan ismered, vszínűsítem érzelmileg is kötödsz. Meg ugye a megélhetés...
Azt kellene kitalálnod, hogy szabadulni akar-e tőled az új vezető, mert nem tetszik neki a kockás inged, vagy sem?! (Na és ez az ami csak találgatás és nem rajtad múlik!) Ha szabadulni akar, akkor előbb utóbb szabadulni fog. Részlet kérdés a vállalhatóság a pénz és a kapott szolgáltatás. Nagyon-nagyon magas SLA-t kér a vezető (szerintem ebből az látszik, amit fentebb is irtak, hogy nem igazán képzett vezető.) Be tudja, be fogja vállalni egy cég olcsóbbért, 4 órás reagálással, felárakkal, oszt az is jó lesz neki (de tőled elvárná, hogy azonnal...) Nem fogja érdekelni, hogy hányféle ember "rondít bele", fordul meg a te szép rendszereden utána. És hidd el, a kulimunkások között is csak egy-két ember fog esetleg felsóhajtani, hogy "a Jozsi idejében azért ez más volt..."

Szoval, ha kell a meló tedd meg az ajánlatod, mert többen is jelezték, hogy local hero-ként ennyi. Neked ennyiért éri meg. Az irreális SLA-ra irreális árar kellene mondani Megjegyzem: egy cégnek is, de ők is tudják, hogy irreákis, és csak egy szokásos árat adnak, és majd a jogászaik mosakodnak. Nem tudsz versenyképes lenni egy céggel, ha nem téged akarnak emberileg megtartani!

Érzelmileg készülj fel arra, hogy váltanod kell!!

Ez a tapasztalatom. 17 evet es sokkal nagyobb rendszert kellett otthagynom egyik honaprol a masikra. 3 emberes csapattal, es egy 100 millios beruhazassal váltottak ki, de senki nem kérdezett semmit. És most is hasonló helyzetben vagyok. Ha azt mondom 100G is van a hálózatban és több 100TB háttértárat kezelek akkor sejthető a méret. De jött egy bólogatós gyítkarc aki a LVL1-et se éri el, és azóta várom, mikor modanak fel.

Szerkesztve: 2024. 07. 07., v – 11:46

a folyamatos ugyelettel kapcsolatban: azert az se mindegy milyen, es mennyi az SLA. volt olyan ugyfelem (taxis ceg) ahol szombat hajnalban rendszeresen hivogattak hogy "lassu ez a szar, csinajjj mar vele valamit!!!1!!) de amugy ha gaz volt akkor kb 5 percet adtak a javitasara... (persze ez altalaban user error volt vagy pl. aramszunet/ups hiba, mert a szerverek/halozat redundans volt)

meg volt olyan gyartoceg is ahol 0-24be ment az uzem, de meg ok is kibirtak par orat net nelkul.

viszont a legtobb esetben munkaidon kivul max olyan problema jott elo ugyfeleknel hogy pl. a fonok otthonrol nem latja a kamerakat vagy az emailjet szombaton, vagy az ejszakai portasnak akadozik a wifi (mert szar a telefonja, es messze van az ap-tol). szoval egyik se olyan hogy 5 percen belul ugrani kell, de mondjuk ha tudod akkor nezd meg meg hetvegen, ne csak hetfon napkozbe deruljon ki ha valami beszart.

meg az se mind1 mekkora az SLA. ha kicsi, akkor ilyet nyilvan csak ugy lehet elvallalni, ha vagy minden is megoldhato tavolrol (out-of-band management van a halozati eszkozokhoz, szerver ipmi/drachoz, es mindenbol van tavolrol bekapcsolhato tartalek) vagy tenyleg kell ember a helyszinre allandoan (ez ugye 4+ fot jelent ugyeleti beosztassal).

en +1 fovel vallalok ilyet, de csak ha teljesul hogy van tartalek eszkoz / wan es tavolrol elerheto minden mgmt, de meg ugy is min 4 oras sla-val. azalatt valamelyikunk oda is tud menni akar az orszag masik vegebe is, ha nincs mas mod. persze egymassal egyeztetni kell a rendelkezesre allast, valaki mindig legyen gepkozelbe/elerheto.

es azt se felejtsuk el, hogy akkor sincs nagy drama ha megis tulleped a vallalt sla-t, ugyan buksz par honapnyi kotbert, de csak emiatt fizetni +1 embert nagyobb veszteseg lenne...

Szerkesztve: 2024. 07. 07., v – 17:24

Amit én javaslok, hogy készíts egy táblázatot a munkádról. Feladat, havi ráfordított idő, esetleg tudás igény szorzó. Mondjuk valami ilyesmi:

NAS ellenőrzés - 5 óra - 1x szint
Mentések ellenőrzése - 2 óra - 1x szint
Ügyviteli rendszer üzemeltetés - 8 óra - 3x szint
Telefonos megkeresésekre reagálás - 16 óra - 2x szint

Sum havi 100.000 óra x díj :D

Ezután határozz meg egy alap óradíjat, pl. 12.000 Ft + Áfa ,ha 168 órával számolsz jó alacsony a 700.000 havidíja, ebből látszik majd, hogy nem vagy drága, de az üzemeltetésnél az nem biztos, hogy hihető :)

Ha így adod le a fizetés igényed (mi mindig ilyen ajánlatokat adunk), egyrészt a vezetőség nem az gondolja, hogy a hasadra csaptál egyet, meg a pénzügyesek ezt nagyon bírják. Nem mellesleg ha esetleg kérnek kontroll ajánlatot, akkor alaposan megizzasztod őket, mert nem csak egy számot kell leírni ellened.

Ha meg sokallják, akkor döntsék el ők mit húznak le és utána azt tényleg ne csináld meg.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Egy ilyen lista alapvetően jó ötlet. De visszafelé is elsülhet, ha elkezdenek minden tételen rágódni (Miért tart az olyan sok ideig? Mit kell azon ellenőrizni, hiszen működik? stb.).

Véleményem szerint a legfontosabb, hogy az elvégzett munka valahogy dokumentálva legyen, követhető és ellenőrizhető legyen. Egy jó ticketrendszer (ITSM) erre tökéletes. Ebből lehet riportokat gyártani, amit az ügyfél is érthet, követhet. Látható IT.

Szerkesztve: 2024. 07. 07., v – 18:43

Tulajdonosváltás van... felülvizsgálják elsődlegesen az informatikai üzemeltetést.. (szóval Téged aki 24/7-ben visz mindent?), fentebb is emlegették már, nekem is úgy hangzik, az új tulajdonosnak van barátja/rokona/ismerőse - najó, ha nem magyarország, akkor egy bevált - IT cége, akit most be akar hozni. Sőt akár a divatos cloudbe tolni mindent az IT cég rögtöni véleménye alapján.

Te látod a részleteket, de én nem a fizetés igényen agyalnék, hanem az új munkahelyen... de ne legyen igazam. Esetleg a külső cég felvesz, vagy alvállalkozhatsz nekik, olyat is láttam már (akkor kevesebb pénz, ugyananníi meló + több adminisztráció).

 

Szerk: De ha a felhasználónevedből indulok ki, nem Te vagy a c...s rendszerinformatika céggel épp a másik oldalon, ahol egy helyi üzemeltetőtől akarnád átvenni a dolgot? Nyilván ez nem lehet az a hely amit említettél, ha 2022 óta csinálod ezt a vállakozást;

Szerkesztve: 2024. 07. 08., h – 21:52

Megközelíthetjük egy kicsit közgazdasági oldalról is a dolgot. Ha az elmúlt 10 évben az éves inflációval emelték volna a fizetésed (szinten tartották volna), az ~630 ezerre jön ki. Hivatalos inflációs adattal számolva, aminek egyébként a számítási módja idő közben változott is, plusz ha lehet szeretik egy kicsit úgy számítani, hogy kevesebbet mutasson, illetve a te személyes inflációd a te személyes vásárlói kosaradtól függ. Továbbá ez még nem tartalmaz fizuemelést (10 év alatt azért ez az igény fel szokott merülni), csak szintentartást. Ha teoretikusan ezzel a fizuemeléssel is számolsz, akkor ott is figyelembe kell venni, hogyha ez mondjuk 5 éve következett volna be, akkor a kamatos kamat az alatt az 5 év alatt is érvényesült volna. Lehetnek még dolgok, amikre nem gondoltam, de figyelembe kellene venni (pl. be kellett vezetni valamilyen új szolgáltatást, ami a korábbihoz képest többlet tudást/tapasztalatot igényelt, ezeket te látod). Mindenesetre, ha összeraksz egy ilyen számítást, az a végén kidob egy számot. Az így kapott eredmény lehet, hogy tetszik, vagy nem tetszik, de vázlatosan elmondva a levezetést azt biztosan nem lehet rá mondani, hogy nem korrekt. Vagy ha végül nem is a kapott eredményt kéred meg, hanem mást, legalább látod, hogy minél biztosan nem lenne érdemes kevesebbet kérni.

A kürtőskalács egy nagy lyuk, tésztával faszán körbetekerve.

Menekülj. Bármennyit is kapsz most, bármennyit is adnának, csak bólogass, és kezdj el nézelődni, hova tudnál továbblépni. A tipikus rossz szemlélet az, hogy te nélkülözhetetlen vagy, de hidd el, teherautóvezetőből van legalább 3, mert azoknak fix a munkaideje. Ez nem pénz kérdés, tök mindegy hogy LVL valahány, ha a vezetőség meg van győződve arról, hogy eddig is elvitted, ezután is elfogod, az nagyon rossz irány. Amennyiben Én lennék a főnököd, akkor normális cégvezetés esetén már alapból azért is kirúgnálak vagy vennék fel melléd +1 embert, mert ilyen rendelkezésre állást nem várhatok el egy embertől, csak ha fullra kizsákmányolom, illetve mert Te magad vagy a legnagyobb rizikófaktor a cégem működésében.

És kb ennyit is érsz a szemükben.

Cég esetén más a helyzet, azokat beperelem, szerződés ügyvéd stb... De alkalmazottként az a 0/24/7 az durva

Majd a cikkíró kijavít, ha rosszul gondolom, de szerintem sokan félreértették ezt a 0-24-es ügyeletet. Ott van a cikkben, hogy bejelentés mélben, és csak ha ég a ház, akkor telefonon. Ez az én olvasatomban nem azt jelenti, hogy 0-24-ben ott kell ülni a monitor előtt, és figyelni, hogy melyik telephelyre hogyan csorognak le a bitek. Ez csak azt jelenti, hogy elérhető kell legyen munkaidőn túl, és nem azt, hogy vasárnap hajnali kettőkor ugrani kell, ha valami leállt.

Volt 1-2 alkalom, mikor a szavak formálása alig ment, de telefonon megoldottam a problémát. :)

Mert hát természetesen mikor máskor történne valami, mint szilveszterkor, augusztus 20-án vagy szombat este... De egyébként ha jó rendszert csinálsz, akkor nincs vele baj. Fél kezemen meg tudom számolni, hogy hányszor csörgött a telefon mondjuk este 9 és reggel 6 között, mióta csinálom.

"Sose a gép a hülye."

Nem szamit, hogy milyen rendszert csinalsz. Amig nincs baj, addig mindig minden nagyon jo.

A baj ott kezdodik, hogy van egy szerzodes allando munkavegzes/rendelkezesreallas eloirasaval. Ez mar onmagaban gaz.

Viszont, ha te alkoholos allapotban meg nagyobb kart okozol, balesetet szenvedsz stb., az mi?

Az szívás, akkor csináltam magamnak kemény munkát pár napra....

De mint írtam, nem kellett a helyszínre menni, telefonon kellett elnavigálni, hogy mit csináljanak (tipikusan ilyen áramszünet és lekapcsolt a szünetmentes; megmurdelt a szünetmentes és ki kellett iktatni; vagy nincs net az elsődlegesen de valamiért nem állt át a másodlagosra; és hasonlók).

"Sose a gép a hülye."

Volt 1-2 alkalom, mikor a szavak formálása alig ment, de telefonon megoldottam a problémát. :)

Ehhez még csak részegnek sem kell lenni... nekem is volt ilyen korábban, de én szimplán csak aludtam :)

Másnap meg meglepődve fogadtam a köszönetnyilvánítást, hogy az éjjel közepén is milyen hatékonyan segítettem megoldani a problémát :D

vissza kellett néznem a telefonom logját, és tényleg hívtak éjjel :)

Velem 2018-ban történt meg utoljára, hogy hajnali 2 körül ébresztettek, mert a cég szuper wifi hálózata (olcsó Tp-link eszközökből építve) éppen haldoklott a raktárban. Így a raktár működése leállt, nem tudtak időben elindulni a szállítmányok se belföldre, se külföldre (50+ telephely). "Boldog" voltam tőle.
Aztán hiába mondtam, hogy cseréljük le azt a tákolmányt, tegyünk be plusz AP-ket, süket fülekre találtam. Aztán ők pislogtak, amikor ott hagytam őket. :D

Ezért vezettem be, hogy 19 óra után nem vagyok elérhető, csak családtagoknak. 22 óra után pedig senkinek. Majd reggel 7-től elérhető vagyok mindenkinek.
Céges ügyben pedig csak akkor vagyok elérhető, ha fizetik. Rendesen, nem ímmel-ámmal. Az egészségem többet ér.

" Majd reggel 7-től elérhető vagyok mindenkinek."

Én is azután vezettem be az időzített némítást, hogy a Covid-ban sokan elmentek homeoffice-ba és vasárnap reggel hatkor hívott az egyik, hogy nem éri el a telekről az irodát. Elnézést kért, hogy hívott, de azért bmeg... Ja egyébként nem volt net a telken, mint kiderült. Hasonló okból nincs 10 után sem telefon már, ehhez egy 23 órakor jövő hasonlóan komoly hívás kellett.

Gondoltam indítok egy faszsági versenyt, de Hajbi már a nevezéskor meg is nyerte.

Jujj, erről a telkes sztoriról eszembe jutott egy ~20-25 éves sztori:
Kis építőipari cég. Én az IT-s egyedül. Jó magyar kisvállalkozáshoz híven a főnök (építőipari mérnök) otthoni IT problémáit is nekem kellett megoldani. Nem esett le az aranygyűrű az ujjamról, tanulni, fejlődni is akartam, na meg fiatal voltam, kellett a pénz. :)
Szóval mondja a főnök, hogy valami gondja van a számítógéppel otthon (hazavitt céges gép). Nem megy rajta semmi, a kisgyerekek és a felesége is panaszkodik. Mondom oké, kiugrok, megnézem (épp bent voltam a cég székhelyén, így csak Bp 13. ker -> 3. ker). Megnéztem, semmi baja nem volt a gépnek. Csak nem volt internet. Mint 2-3 órás nyomozással kiderült (feleség csekkezett az otthoni számlákkal, feleség nem volt otthon, a csekket vadásztam), az internet csekkje nem lett befizetve a Matáv/Axelero/társai felé. Mindez persze péntek délután 4 után volt már. Legközelebb csak hétfőn lehetett befizetni, így hétvégére net nélkül maradtak.

Ez a sztori megismétlődött még párszor a következő verziókban:
- A feleség közvetlenül hívott fel, hogy csináljak valamit azzal a ****** (igazi domináns, irányító feleség típus)
- A kisfőnök kért meg, hogy nézzem meg a főnök otthoni gépét - már nem mert nekem szólni a főnök, annyira ciki volt
- A főnököm hívott fel pénteken 17 óra után, hogy vidékről (itthonról) ugorjak már el Bp 3. ker-be, mert a gyerekek nem tudnak rajzfilmet nézni. 1,5 óra oda, 1,5 óra haza. Péntek este.

Ezután vezettem be, hogy "Be lett fizetve a csekk? Hol a csekk, hadd lássam? Hívtátok már a Matáv ügyfélszolgálatot a hiba miatt?". 99%-ban nem fizették be a csekket időben. Szolgáltató meg kikapcsolta a netet.
Idővel megtanulták, hogy nem vágyálmom elautózni hozzájuk csak úgy.

> mondja a főnök, hogy valami gondja van a számítógéppel otthon (hazavitt céges gép)

hat ilyen nekem is volt kb 20 eve, egyik alapitvany goreja mindig panaszkodott, hogy a hazavitt gepe lassu, gyakran fagy, teljesen hasznalhatatlan. mondtam hozza be a "ceghez" (valahol a vilag faxan lakott) es megnezem. behozta, futtattunk teszteket minden ok, orakig nyuzva is. kb hetente behozta ugyanezzel hogy fagy, csereltunk tapot, vga-t, hatha, de nem. meg mindig fagy. na jo az 5. ilyen utan akkor menjunk el nezzuk meg nala otthon mi a helyzet... hat: bebaszta a gepet egy teljesen zart kis szekrenybe, 0 szellozessel. meg buszken meselte is, hogy direkt a gep meretere gyartatta asztalossal...  persze, hogy fel ora utan mar fagyott, durvan tulmelegedett...

Ez annak is tipikus esete, amikor a főnök azt gondolja, hogy a fizetésért cserébe teljes egészében birtokolja az alkalmazottat.

Az oké, hogy az extra munkát valami módon kifizeti, de általában nincs olyan opció, hogy nem kéred az extra munkát meg az extra pénzt. Csak az van, hogy ott a kötelező extra munka és vagy adnak érte pénzt, vagy örül,hogy van állásod, olyan jól fizetek, hogy ez belefér.

És akkor még pofátlanok is így ahogy írod, a leheteten időpontokkal, gyakorisággal. Azt gondolják, hogy akinek fizetnek egy 8 órás állásért, az nekik tartozik szolgálni 24/365-ben igény szerint.

Az első melóhelyemen a 90-es évek elején én is úgy dolgoztam, hogy (mivel mindenki felmondott rendszeresen és sokszor egyedül voltam) már 6-ra jártam, és általában este 7-8-9 körül indultam haza. Ekkor a főnök (aki utált otthon lenni és bent ült olvasgatni meg macskát simogatni) megkérdezte, hogy annyira nincs dolgom, hogy már megyek is haza? Ezt sajna komolyan is gondolta. Amikor meg már elaludtam reggel több heti ilyen beosztás után, és csak 9-re értem be, akkor kánonban ordítottak a feleségével, hogy hogyan képzelem, hogy itt várnak a vevők én meg nem vagyok ott (nyilván senkit sem szolgáltak ki, az nem az ő dolguk...). Na, léptem is, és egy életre megtanultam, hogy nem magamat, csak a kötött munkaidőmet adom el az alkalmazó cégnek. Aztán rájöttem, hogy ez sose lesz korrekt, és 10 évre rá saját vállalkozásban kötöttem ki.

Ekkor a főnök (aki utált otthon lenni és bent ült olvasgatni meg macskát simogatni)

Nagyon régen egy japán multinál dolgoztam. Egyszer feleségemnek akadt valami esti programja, úgyhogy nem siettem haza, bentmaradtam utolérni magam a papírmunkával és valami clusterrel kísérletezgetni. Japán nagyvezír jön be 9 körül feszengve, hogy mi jót csinálok, és miért most. Végül kibökte, hogy ő úgy szocializálódott, hogy a főnök jön be először, és ő megy haza utoljára. 

regen a portas csinalta azt, hogy elvileg este 9ig nyitva az epulet, de mar 7-kor korbejart az irodakban es mindenkivel elhitette hogy mar csak egyedul miatta kell itt varakozzon, aztan mikor mindenki elindult haza, a kijaratnal kiderult hogy vagy 20 emberrel eljatszotta ugyanezt :)

Érdekes, mert egyébként azt csinálják, hogy a főnök előtt nem ér hazamenni. Erre konkrétan a jokohamai irodában mesélték, hogy jött vmi svéd főnöknek, aki a tipik délre jár, egyszer majd hazamegy, és vagy negyed év volt, mire valamelyik (japán) kisvezír szólni merészelt, hogy hát izé, ha olyan 7 fele egyszer lemenne dohányozni valahova az épület mögötti sétáló utcába egy negyed órát minden nap, az nem lenne baj.

"Ha elerhetonek kell lenned, az keszenlet"

Na de ha csak mail-ben kell elérhetőnek lenned, az nem ugyanaz a készenlét, mint amikor bekészített kistáskával eszed otthon a lekváros csirkét. Ha csak mail-ben kell még aznap reagálnod, egyébként meg ráér a következő munkanapon kézbe venned a kalapácsot, akkor közben a medence minibárjában is szippanthatod a jeges koktélt csíkos szívószállal.

Ha munkára alkalmas állapotban, megadott válaszidőt betartva kell elérhetőnek lenned a munkaidőn túl, akkor az bizony készenlét, ha tetszik, ha nem. Ha egy pénteken 17:01-kor beesett levélre/hibajegyre nem elég hétfőn 9:00-kor érdemben reagálni, akkor az bizony készenlét...

Szerkesztve: 2024. 07. 09., k – 11:01

Pont az ilyen one man show-kat szoktuk kiváltani vállalatoknál, amikor rájönnek, hogy az egy szem ember alkalmazotti szuperbruttójáért kb. egy komplett IT team-et is kaphatnak outsourcing-ben és akkor nincs az a probléma, hogy "Jaj, ki segít most nekünk, a rendszergazda éppen a heréit áztatja az Adrián, nem elérhető?!"

trey @ gépház

A postban megfogalmazott kérdésem a mai napon eldőlt, oly módon, hogy átbeszéltük a dolgokat és kiderült, hogy csak helyileg leszek én az IT-s, mögöttem egy komplett csapat lesz, akik a nagyobb dolgokat elvégzik, nekem nagyrészt helyszíni supportot és user simogatást kell végeznem, illetve ügyeleti időben heti 2 éjszaka elérhetőnek kell lennem.

Így nyilván már más volt a leányzó fekvése, szóval megtartva a vállalkozást, egy korrekt összegért munkavállalok az említett 2 telephelyes cégnek, korrekt bérért.

Köszönöm a válaszokat elgondolkodtató dolgokat írtatok, amiken sokszor már én is gondolkoztam, de soha nem jutottam odáig, hogy változtassak rajta.