Inkább lemondanak az előléptetésről a Dell dolgozói, csak ne kelljen visszamenni az irodába

A Dell dolgozóinak jelentős része döntött a remote munkavégzéssel felszabaduló szabadidő és az egyéb előnyök mellett, mintsem tárva hagyja az ajtót az előléptetés lehetősége előtt - amiből az elmondottak alapján amúgy sincs sok.

[...]

A techcég arról tájékoztatta alkalmazottait, hogy a távmunkában dolgozók a jövőben nem jogosultak előléptetésre, aki feljebb szeretne jutni a ranglétrán, annak legalább heti három napot kell a cég egyik irodájában töltenie hibrid munkarendben. A változások életbe lépése után tehát a dolgozóknak remote vagy hibrid munkavégzés között kellett egyértelműen dönteniük. Az utóbbi kategóriába tartozó alkalmazottaknak negyedévente 39 napos irodai bennlétet (munkahetenként kb. 3 nap) írt elő a cég, amit szigorúan nyomonkövet az erre a célra kialakított rendszerrel.

[...]

A teljes cikk itt.

Hozzászólások

A Stanford Institute for Economic Policy Research kutatóintézete szerint a távmunka csak szerény mértékben csökkenti a produktivitást, egészen pontosan 10 százalékos csökkenést említenek a kutatók,

🙄

trey @ gépház

Trey, mintha valamiért a bögyödben lenne ez a HO, jól érzékelem? :) Egyébként nagyon kíváncsi lennék a hátterére, hogy alakult így (tényleg érdekel). - vagy bocs, ha ezt félreértettem.

A saját bőrömön is tapasztalom, és magam körül is ezt látom, hogy a _nem tróger_ embereknél növeli a hatékonyságot, nincsenek az idegesítő interruptok, mint bent az irodában, vagy elnyújtott ebéd és kávé/cigi szünet, pofázások, stb... Cserébe kényelmesebb a HO. A tróger embereknél meg tök mindegy, hogy hol vannak. Megvan róluk a véleményem, minden téren azok sz*pnak miattuk, akik normálisak.

Egy főnököt ismertem, aki látni akarta az embereket, hogy ülnek a székükön, nem bízott meg bennük. Valószínűleg fogalma nincs, hogy mit csináltak amúgy, csak attól megnyugodott, hogy a monitort nézik.

Nekem nem dolgoznak IT-sek, de ettől még én sem kedelem. Szerintem a legtöbb HO-s egy hosszú felmondási időt tölt ki éppen. A munkahely, az alkalmazott idejét veszi meg, nem pedig a munkáját. Az egy másik jogi és gazdasági  megoldás, amihez nem feltétlen lesz szükség rájuk.

 A munkahely, az alkalmazott idejét veszi meg, nem pedig a munkáját.

És arra is látunk példát, hogy legyen bent az irodában, töltse ki a teljes idejét, de azon felül túlórázhat amikor arról van szó, mert akkor éppen az a mondás, szorult helyzetben, hogy a munkáját veszik meg. El kellene dönteni akkor, hogy melyik.

Ahol az iroda kell ahhoz, hogy lehessen tudni, hogy valaki dolgozik, vagy sem, ott k*va nagy gondok vannak. Nem tudok olyat megtenni, hogy nem szállítok, ha nem dolgoznék, az nagyon gyorsan kiderülne. Én is tisztában vagyok vele, hogy mit csinálnak az emberek, akikkel együtt dolgozok, tudom, hogy mi a feladatuk, és van egy képem arról, hogy azt mennyi idő megcsinálni. Határidők is vannak.

Én egyébként a naplopókkal nem bánnék kesztyűs kézzel: miattuk van ez a vélekedés a HO-ról, óvodát vezetnek a cégek, munkahely helyett, mintha nem lehetne elvárás, hogy felnőtt, felelősségteljes emberek dolgozzanak valahol (a pár idióta miatt). Ez messzire is vezet, amikor valaki nagyon rossz véleménnyel van a HO-ról, az nyilván azért van, mert rosszak a tapasztalatai, kérdés, hogy milyen emberekkel is dolgozik együtt. 

Én egyfélét láttam, IT-s projekteket, és lehet hogy ez egyéb területeken nem ennyire egyértelmű(/megvalósítható): ennek megvan a módja, hogy ne hagyja szabadon HO-ban sem. 

De értem amit írsz. Nem lehet egy vezető passzív HO-ban sem, az tényleg gáz. (Amúgy nem tudom, hogy az ilyennel az irodában minden oké-e.)

Voltam olyan cegnel, ahol tobb iroda volt, egymastol tavol a varoson belul. Amikor a csapatunk vezetojenek a masikban volt dolga, szolt, hogy holnap a Szalagban lesz, es megoldottuk. Ha le vannak osztva a feladatok, nem kell vele kommunikalni. Ha gond van, akkor meg meg lehet keresni akar ot, akar az illetekest.

Eleg sok multi van, akiknek van irodaja Europaban, Indiaban, meg mondjuk USA-ban is, es egy-egy csapat a 3 kontinensen van szetosztva. Biztos, hogy ennyit szamit, ha a masikkal otthonrol vagy az irodabol kommunikalsz Zoomon vagy chaten?

Az elso munkahelyemen a fonok technikai ember volt, sokat kodolt o is. Zavarta, ha megkerdezzuk, hogy hogy oldjunk meg bizonyos dolgokat, mert ezzel kiesett a flow-bol. Ott az lett a megoldas, hogy a szomszed - egyebkent egybenyitott - szobaban ulo embernek irtunk, es amikor epp megfelelt neki, akkor megbeszeltuk melyik megoldas tetszik neki. Akkor meg ADSL volt a cegnel, most egy hasonlo esetben siman mehetne videos megosztas otthonrol.

Hupon is irta mar valaki, hogy a szobatarsaval debugoltak valamit, es a monitorkiforditas helyett megosztotta a kepernyojet, es mindenki a sajat gepe elott ulve a megszokott kornyezeteben ulve latta a kodot. Ez akkor is mukodott volna, ha nem egy szobaban ulnek (ha mindketten otthon, a tobbieket sem zavartak volna).

Szoval nem biztos, hogy a fonok fizikailag ott van, es ha ott van sem biztos, hogy mindig elerheto.

Persze megertem, hogy a vegyiparban ez nem mukodik.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Operatív vezető legyen a helyszínen. Ahhoz is kell, hogy munkát kiosszon, ha kevés a terhelés. Ő oldja meg pl a a katasztrófákat is. Legtöbb jogosítvánnyal, ismerettel ő rendelkezik. Csak operációt végrehajtók max pár órát lehetnek egyedül, ha a vezetőjük 30 percen belül a helyszínre tud érni és telefonon ez alatt is elérhető.

 

Az IT más. megkapod az egy heti munkádat, amiről ráadásul riportolsz, akkor felesleges a vezető jelenléte. Akár zavaró is lehet.

1 lokacios garazscegeknel mukodhet. Afelett nem. Az nem megoldhato, hogy a vezetot varja az SR-71 bekapcsolt hajtomuvel a repteren, hogy odaerjen 30 perc alatt a masik kontinensre (akkor sem fog).

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Szerintem adott szint felett elkerulhetetlen. Egyszeruen egyetlen irodaba nem tudsz annyi hozzaertot bezsufolni (valoszinuleg felvenni sem).

Ha fontos, hogy 24/7 elerheto legyen, megint ugy tudod megoldani legegyszerubben, ha tobb helyrol felugyelik a rendszeredet, es tobb helyszinen van support.

Ha meg a technika lehetove teszi, es ez a legpraktikusabb, miert ne?

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Vagyis munkavállalók hada vezetés nélkül? Nekem ez alvállalkozónak tűnik.

Szerintem  a stratégiának nem kell ott lennie, de a taktikai vezetésnek igen. Ez lehet azonos beosztású, de kiemelt ember is. Aki pl. tartja a kapcsolatot a szintek között.

Ez egy fajta megközelítés. De van olyan is, hogy a problémákat azon a szinten ahol keletkeznek önállóan oldják meg azok akik tényleges dolgoznak ott, és ahol a legtöbb tényleges tudás van. És a kezdeményezések is lentről jöjjenek. És a vezetők meg részben egy szolgáló feladatot látnak el.

Az, hogy alvallalkozo-e, jogi reszletkerdes.

Voltam olyan cegnel, ami kivulrol egynek latszott, bent viszont business unitokra (BU) volt osztva, azon belul meg csapatokra. A BU-k kozt ment az elszamolas, ki mennyit koltott, mennyit termelt, stb.

Egy ismertebb pelda az Amazon. Van AWS-uk, kintre szolgaltatnak, de a belso termekek hostingjat (meg minden ami cloud) is ok adjak az Amazon szamara. Kivulrol egy ceg, de biztos vagyok benne, hogy belul mennek a szamolgatasok, hogy mennyi ment el a belso vackokra, es hogy ezt el lehetett volna-e adni inkabb kulsos megrendelonek.

A strategiat meg jobb, ha mindenki tudja a cegen belul, igy fel tudnak keszulni ra. IT-n belul elegge gyakori az onkepzes, ha tudjak, hogy fel even belul lesz egy pilot project mondjuk Rust alapon, akkor aki affinitast erez hozza, a kezdesig felhozza magat turheto szintre. Vagy ha nem tudja eldonteni, hogy legkozelebb mondjuk Rustot vagy Kotlint tanuljon-e, egy ilyen strategia segit neki donteni. De meg a te cegednel is lehet hasonlo, ha valami vezeto beosztasu ember szeretne nyelvet tanulni, es tudja toled, hogy erdekel mondjuk az olasz piac, lehet, hogy az olaszt valasztja.

Valamikor 2013-14 korul egyik NNG-s kollegam nagyon nezegette, hogy ceges telefonnak WP7-es Nokiat valasszon-e (legalabb userkent legyen tapasztalata vele). Sok, ennel joval egzotikusabb vas is volt az aktivabb termekek kozt (az iGO tenyleg mindenen ment), szoval nem tudtuk lesz-e ilyen is (nekem az volt a tippem, inkabb nem, de ez a kollega lelkesebb volt). Volt egy nagyobb meeting, ahol a HR osszeszedett elore kerdeseket, amit fel lehetett tenni a vezetesnek. Irtam en is par kerdest, kozte volt, hogy mi a cegnek a strategiaja a WP-nal? A staff meetingen (kiberelt moziterem, minden dolgozoval) fel is tettek a kerdest Petyanak, o majdnem elrohogte magat. Valami olyasmit mondott, hogy o azt sem tudja, a MS-nak van-e WP strategiaja. :)

Szoval ez nem csak elmeleti kerdes.

A taktikai meg: ha tudjak elore mi a teendo, akkor magatol at tud lepni a kovetkezore. Ha sokaig molyol vele, valamelyik meetingen kiderul. Ha ezzel a konkret feladattal feltunoen sok problema volt, be fog szamolni rola. Ha nem, es ennek ellenere minden lassan keszul el, nem lesz nehez talalni helyette mast.

A HO-hoz meg: egy gyartosort nem tudsz hazavinni, ez idaig nyilvanvalo. A HO teljesen jol mukodott COVID alatt, ez is az. Van par ceg, akinek az erdekeivel szembe megy, vagy azert, mert sok irodaepulete van, es nem akarja, hogy ezek erteke lenullazodjon. Vagy ott van Musk, aki olyan autokat gyart, ami a munkaba jarason kivul a hatotav miatt masra nem igazan alkalmas. A HWSW-n egymas utan jonnek az ilyen cikkek, gondolom valakinek ez az erdeke (ezt amugy valamelyik podcastben Zero is mondta, hogy sok irodas ceggel van kapcsolata, es ezek nagyon nem orulnek a HO-nak, mert be fog dolni az ingatlanuzlet megint). Aztan van par cegvezetes, akik ezt elhiszik, meg par olyan, aki nem, es inkabb leepiti az irodas jelenletet (kisebb teruletre, vagy teljesen megszuntetik). Egyebkent meg egy 10% produktivitasveszteseg - bar a sajat es kornyezetem tapasztalata az ellenkezojet tamasztja ala - is valoszinuleg beleferne az iroda aranak megsporolasa mellett.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Nalad szerintem fel sem merul az ilyesmi. Szerintem ertelmes ember nem ajanl olyat, hogy az embereid otthon kotyvasszanak tobb kamionnyi tisztitoszert, es majd a belvaros 3. emeleterol onsek ki az ablakuk elott allo teherautoba a kesz cuccot.

IT-ben viszont kell egy laptop meg egy netkapcsolat (az esetek donto tobbsegeben mobilnet meg starlink is megfelel), es a munkakorok jelentos resze inkabb ehhez es nem a gyartosorhoz van kozel. Ennel megoldhato az otthonrol (vagy kb. akarhonnan) torteno munkavegzes. Aki nem szeret otthonrol dolgozni, meg befaradhat a kisebb meretu irodaba. Vagy ha nincs ilyen, akkor fel lehet mondani az egeszet.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Irodai dolgozók már többször besztrájkoltak. Ekkor elmondtam nekik, ha otthonról toljátok, akkor nekem jó pár nógrádi és szabolcsi ember is fele ennyiért. Nem cél egy üres céget vinni, kell valami minimál létszám. Mi ezen a minimálon vagyunk egy ideje.

Te ismered a ceged, te tudod kire hol van szukseg. Ha kell valaki az irodaba, hogy szemelyesen fogadjon ugyfeleket, az egy teljesen legitim erv. A gyartas+labor megint egyertelmu.

Az IT fejlesztest te csinalod, neked nem kell irodaznod, ez is oke. A 2+1 irodas emberbol ha 1-1 tudja fogadni egy nap az ugyfeleket, akkor feleslegesen van bent a masik 2 - felteve, hogy az egyeb feladataik ezt nem kivanjak meg, es az ugyfelet kepesek fogadni. Optikailag amugy mennyivel nez ki jobban az ugyfel elott az, hogy egy ekkora uzemben 9 ember van, vagy ha 7?

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Irodában van az operatív vezetője az egésznek. Vagyis a 8 órás ember backupja a 6 órás ember. Ők fogadják az ügyfeleket, hívásokat, rendeléseket.

A termelésben az átlagos napon 1 fővel kevesebben vannak, a szabadságok miatt. Labor maga rendelkezik a munkaidejéről. A többinél a  vevő és a gépütem szabályozza a folyamatot.

Ez 2 épület. Irodában átlagosan 2 fő van, az sem egy szobában. Az idő kb 60%-ban van három fő. A gyár 200 méterre van, ott vannak a  többiek, 4 fő gyárt 1 fo raktároz 1200 nm-en, 8 méteres belmagasság mellett.

A rendkívüli események miatt ez a biztonságos létszám. Nincs ennyi munka, nagyon sok minden van automatizálva.

A vegyiparhoz te jobban ertesz. IT-ba lehet, hogy en latok jobban bele. A ceged mukodeset megint te ismered jobban. De a legtobb ceg a vilagon nem vegyipari, es nem a tied. Szoval a tobbi jelentos reszere nem igaz az, amit irtal. Amugy az automatizaltsag merteke is valoszinuleg nalad sokkal jobb, mint az atlag.

Az alkalmazottaid jobban ismerik a ceged, mint en, es ok szerettek volna HO-t. Szoval valoszinuleg megoldhato (ha nyilvanvaloan nem az, szerintem ok is tudnanak rola).

Van egy fejlesztesi otletem - es ez oket is megnyugtatna: az iroda ajtajara kiteszel egy ketteosztott A4-es lapot. Az egyik oldalra felirod: "ma nem csinaltam semmi olyat, amit otthonrol nem tudtam volna", a masikba meg azt, hogy igen. Mondjuk 1 honapig minden hazamenetel elott huznak 1-1 strigulat (3 forol van szo, szoval lehet 3 darab A4-es papir is - bar annak tripla a koltsege, szoval egyet is 3 reszre oszthatsz).
Ha sokkal tobb lesz a "csinaltam olyat, ami otthonrol nem menne" oldalon, akkor megnyugszanak, es belatjak, hogy ez nem nekik valo. Ha a masik oldalon lesz tobb - vagy kiegyenlitett - el lehet gondolkodni a hibrid vagy a teljes HO rendszeren. Tippre - ha a 6 oras az egyik 8-as backupja - lesz boven azon az oldalon is.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Nem érted, vagy nem akarod érteni?

Az  egyetlen ok, hogy évek óta már nem automatizálok, hogy legyen valami értelmes feladat a bennlévőknek, akik lényegében biodíszleteké válnának, ha automatizálnám a munkájukat. Ez esetben sem lehet HO, mert arra van szükségem, hogy ott legyenek.

Ha biodiszlet, akkor miert nem azzal kezdted? Arra meg ott vannak a 20 eves egyetemista lanyok, szebbek, kevesebbet is kernek. Ugyfelnek is biztos jobban tetszenek.

A gyar reszen dolgozok gondolom nem biodiszletek. Oda atjelented a ceget, aztan mehet. :)

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Szoval csak szemelyesen tudja ellatni a munkajat. Akkor egy strigula a megfelelo oszlopba. Ha az ugyfel igenyli a szemelyes jelenletet, akkor igenyli. Akkor egy ember biztosan kell. Plusz amig az egyik szemelyesen ugyfelezik, a masik felveszi a telefont (akar otthonrol). A szabik/betegsegek miatt meg ott egy 3. ember is.

Szeretem a webshopokat, en is sok dolgot rendelek pl. Aliexpressrol, de van az a termekkategoria meg ar, aminel nem alternativa. Ezzel nincs semmi baj.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

a) Meg tudnám csinálni, hogy otthonról kamerával bejelentkezik. Ügyfél egy monitor és egy nyomtató elé ül le. Aláír mindent, majd az árukiadás visszaveszi a  doksikat.

b) Azt is meg tudom csinálni, hogy ez a  folyamat  egyáltalán ne kelljen.

 

Szerinted melyiket fogom hamarabb lefejleszteni, ha nem lennének hajlandóak bejönni?

Volt az a klasszikus tortenet a 80-as 90-es evekbol, hogy a Jozsi bacsi ment mindenhova homerovel es kapcsolgatta a futest, aztan rendszervaltas utan lecsereltek egy termosztatra. Informatikaval foglalkozom, 6 eves korom ota tudok programozni. Ha valamit celszeru automatizalni, azt szeretem es szoktam is. Nem csak az ar, hanem a kiszamithatosag miatt is. Olyan is van, amit automatizalnak, de azert ott ul 2 ember, hogy figyelje jol mukodik-e (pl. a pilota tipikusan ilyen). Olyanrol is tudok, amikor minden automatizalva van, megis ott ul 1-2 plusz ember, mert olcsobb megfizetni oket par napra, mint amennyire ciki, ha elo adasban kimegy valami hulyeseg a TV-n (ilyenben volt parszor reszem :) ).

Ennek ellenere van olyan, amit nem praktikus automatizalni. Vagy maceras, vagy olcsobb a munkaero. Esetleg mindketto (pl. takaritas meg mindenfele karbantartasi munkalatok ilyenek).

Ha nalad szukseges a jelenlet (ugyfelek miatt allitasod szerint az), akkor jo a jelenlegi rendszer. Ha nem szukseges es konnyen automatizalhato a feladatuk, akkor a B a megfelelo. Ugyanakkor konnyen lehet, hogy lenne olyan feladat, ami nehezen automatizalhato, es egyebkent is emberre van hozza szukseg, csak nem jottel ra, a jelenlegi irodistaid meg nem tul proaktivak.

A korona idejen sok tisztito meg fertotlenito kellett, de most a fennmarado idoben - azt mondtad van ilyen - tudnal mast gyartani. Kornyezo orszagok tisztitoszer piacai hogy allnak? Hazai lakossagi? Lehet, hogy macera, ezt te tudod. Gondolom eleg adatod van a rendelesekrol visszamenoleg 10+ evre. Meg lehet ez alapjan elore mondani, hogy mit fognak rendelni? Erdemes? Van egy csomo olyan dolog, ami nem valthato ki trivialisan egy 10 soros scripttel - legalabbis eleinte - megis kis befektetessel is hozhat komolyabb penzt. Ha meg mar ott van egy ember, gondolkodhat ilyesmiken.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Nalam ezekben a poziciókban az ember az a jóleszmégez valamire kategória. Olyan, mint amikor fiókba rakod az elöző hw-t.

Tudom durva, de így van. Könnyen tudnám tovább csökkenteni a létszámot, de akkor a fejlődés lehetőségét is szűkítem. Ugyanis új dolgokra nincsenek kész megoldásaim. Ilyenkor az ember a nyerő. Projekt szintű feladatokkal pedig csak akkor tudnám őket kitömni, ha magam is bejárnék. Ugyanis, nem csak új feladatokat tudnék kiadni, hanem ehhez a betanítást is kell adnom.

Igen, ilyen is van, hogy olcsobb megtartani, o mar ismeri a belso mukodest. Kb. a meleg tartalek hardware megfeleloje, akarmikor beindithatod, ha valami gaz van. Gondolom nem 1-2 ember beren mulik a ceg jovoje.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

A munkahely, az alkalmazott idejét veszi meg, nem pedig a munkáját.

Így van. 8 (7 és fél) órányi időmet veszi meg.

Hogy 8 (7 és fél) órányi időben dolgozzak.

A bejárásra, ingázásra fordított időmet nem fizeti meg, tehát azt el sem várhatja.

Saját nézőpontjából nem is várja. Az irodai jelenlétet várja el, miért nem laksz közvetlen az iroda mellett, ugye.  A Covid miatt kényszerből számtalan olyan alkalmazott is HO-ból dolgozott, aki előtte sohasem, így most sokak előtt egyértelművé vált: a bejárás ideje fizetetlen munkaidő, viszont HO-ból a legtöbb irodai munka tökéletesen elvégezhető.  

Saját nézőpontjából nem is várja. Az irodai jelenlétet várja el, miért nem laksz közvetlen az iroda mellett, ugye.

Ez az az adok-kapok, húzd-meg-ereszd-meg, ami éppen történik.

A cégnek fel kell töltenie az irodát, ha már úgyis fizet érte (sőt, valahol olvastam, hogy az irodaházak meg is követelhetik a bérleti szerződésben, hogy X mennyiségű embernek bent kell tartózkodnia, hogy látszódjon, hogy van élet az irodaházban).

Racionális döntés.

A munkavállaló meg nem hajlandó elköltözni/ingázni, mert az fizetetlen idő, időből meg kevés van. Így a munkavállaló a saját érdekeit fogja képviselni. Én ugyan csak 20-25 perc sétára lakom az irodától, de az 40-50+ perc kiesés a napomból, ha be kell járni. Így nem járok be, mert jobb dolgom is van a belvárosba/ból való sétálgatásnál.

Racionális döntés.

Amit most (is) látunk, az a "tárgyalási" szakasz. Melyik fél mennyit hajlandó engedni. Ez folyamatos, de ha a recessziót/AI revolúciót sikerül kibekkelnie a munkavállalóknak hibrid/fulltime irodai jelenlét nélkül, akkor remélhetőleg nyert ügyünk van.

Ha nem...?

Na, erre az eshetőségre ne is gondoljunk... :)

Szerintem, jól érzékeled a helyzetet. De a tárgyalási szakaszt nagymértékben fogja befolyásolni, hogy kinek milyen az alkupozíciója. A többségnek most elég gyenge, s úgy tűnik egyre rosszabb lesz. Lesz néhány "pótolhatatlan" ember (akikkel -mint tudjuk- tele vannak a temetők :D) aki ideig óráig kihúzza Ho-ban. De végül, néhány spec esetet kivéve, ők is visszafognak kényszerülni az irodába.

"Találnak" pár "tudományos" vizsgálatot, amivel megmagyarázzák. Az IT 7 bő esztendejének lassan vége, rá is érvényesek lesznek az általános szabályok.

Ennyire nem latom borusan a helyzetet. Van par irodaberleti szerzodes, emiatt most a hibrid terjed, de idovel ezeket fel lehet mondani vagy megvaltoztatni, kisebb irodara cserelni.

Egy IT cegnel ez azert jelentos koltseg. Ha mondjuk 20%-ot nyer rajta egy HO-kedvelo (vagy siman az irodaberleti szerzodes egy kedvezobb fazisaban levo) ceg, hulye lesz nem meglepni es foldbe dongolni a konkurenciat. Ha valamennyit az irodan kivul a dolgozok beren is tud sporolni (ok figyelembe fogjak venni a napi mondjuk 2 ora utazast), akkor plane ledaralja. Poziciok is vannak, akik igy feleslegesek: portas, takaritok, karbantartok, stb..

Meg multik is vannak, akik nem tervezik a visszaallast (vagy max. az ugyfel kedveert heti 1 nap pofavizit ha van). Kisebb cegek meg jellemzoen sokkal rugalmasabbak. COVID elott is voltak ilyen cegek, utana meg nem kell valtoztatniuk sem, csak nem allnak vissza.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

A munkahely, az alkalmazott idejét veszi meg, nem pedig a munkáját.

Van ilyen eleg sok. Vannak, amelyek kompetenciat vasarolnak a munkaeropiacon. Masok meg potencialt. Esetleg ezek valamilyen kombinaciojat hasznositjak tobb-kevesebb sikerrel.

Ez az adott organizacio helyzetebol es/vagy helyzetfelismeresi kepessegebol adodik.

Meg van aki ennek a szöges ellentétét mérte, csak éppen nem írt belőle cikket. Személyes tapasztalat (1 mérés természetesen nem mérés, de más jóval nagyobb cégeknél dolgozó ismerőseim is hasonlókat meséltek) hogy az előző cégnél a Covid miatt HO-ba kényszerültünk. Kb. 30%-kal nőtt a hatékonyság, de nem azért mert otthon gyorsabban gépelt az ember, hanem azért, mert rákényszerült a cég a folyamatainak a rendberakására, ugyanis innentől kezdve már nem ment hogy átkiabálunk Józsinak az asztal fölött. A folyamatok rendberakása, áramvonalasítása, stb. után érezhetően gyorsabban, hatékonyabban és kevesebb hibával dolgoztunk (IT fejlesztés). 

A COVID után megindult a visszarendeződés, viszont a folyamatok is elkezdtek visszafejlődni a korábbi szintre, mert hiába pofáztam, nem értették meg, hogy az új folyamatok a full remote-ra lettek felépítve, és hogy megmaradjon ezek hatékonysága, át kell fordítani egy hybrid környezetbe (folyamatos folyamat fejlesztés, a Toyota 50+ éve leírta). Nem történt meg, visszarendeződött jórészt a COVID előtti folyamat, aztán meg ment a pikachu face hogy hát nem értik hogy miért lassultunk be. 

A hatékonyság valójában nem számított, hiába is volt mérve, a vezetőség számára az volt a cél hogy bent üljenek az emberek az irodában és lehessen őket nézegetni, és igy nem kell a valódi feladatokra koncentrálni. 

A valóság az, hogy az átlag magyar KKV (de sokszor nagy cégek is) nagyon alacsony hatékonysággal működnek és a vezetők egyszerűen fel sem fogják hogy mennyire. Na, rant off, szerencsére ezt nekem már nem kell megoldanom.

Meg van aki ennek a szöges ellentétét mérte,

Érdekelnének a cégnevek, ugyanis azoknak a nagyvállalatoknak a neve, akik nem voltak megelégedve, ismert:

  • Dell
  • Apple
  • X
  • Tesla
  • SpaceX
  • Google
  • IBM
  • Amazon
  • BlackRock
  • Disney
  • Chipotle
  • Citygroup
  • JPMorgan
  • Goldman Sachs
  • Meta
  • Salesforce
  • Uber
  • ....

nem is sorolom tovább.

Szóval, lehet itt tenni állításokat, meg wishful thinking-ből felpluszozni, de mi a konkrétum?

trey @ gépház

2020-21 korul eleg sok ilyen ceg volt, akik rajottek nem is olyan rossz ez. Talan itt a hupon is talalsz ilyen hireket. Viszont van par ceg, akik erdekeltek abban, hogy ne mukodjon, es erdekeltek abban, hogy a tobbi ceget is lebeszeljek rola.

Van, akik sok ingatlannal rendelkeznek kozvetlenul vagy kozvetve: BlackRock ismert errol, de a mindenfele bankok es penzintezetek is bedolnenek, ha a hitelbol epitett irodahazak irant megszunne a kereslet (Citygroup, JPMorgan, Goldman Sachs). (Egyebkent az Apple ufoja is draga lehetett, nem akarjak uresen hagyni.)

Aztan ott van Musk a cegeivel (Tesla, SpaceX, X). O nem az ingatlan reszeben, hanem a bejarasban erdekelt. Ha az emberek nem jarnak be dolgozni, kevesebben fognak autot venni. Raadasul amig a belsoegesunek nagy a hatotava, az elektromos az ingazason kivul nem sok mindenre jo, o meg egeszen veletlenul pont azt gyart.

Aztan ott vannak azok is, akik IT cegek, a Covid idejen hirtelen digitalizaciora megnott keresletkor felvettek egy csomo embert, es most nem gyoznek megszabadulni ezektol. A jogi kornyezettol fugg, hogy egyszerubb ezeket az embereket kirugni, vagy inkabb raveszik oket, hogy maguktol tavozzanak. A HO megnyirbalasa eleg jonak tunik erre - bar ez szerintem jobban visszaut (Pareto miatt), de oket ritkan erdekli.

Aztan vannak olyan cegek is, akik hibat hibara halmoztak, es nem megy jol a szeker. Bar lehet, hogy ok ezt nem hibanak, hanem hitteritesnek veszik, mindenesetre a woke szarjaik nem olyan nepszeruek, mint szeretnek. A Disney tipikusan ilyen, ki gondolta volna, hogy a neger leszbikus Star Wars-ra az emberek nem lesznek kivancsiak - foleg miutan a torzskozonseget eluldoztek. De lehet olyan is, hogy csak 1-2 bukott projectrol kuldenek el embereket. A Metaverzum nagyon ilyennek tunik, es nagyon ugy fest, hogy az Apple VR szemuveget sem veszik meg ennyiert meg a fanatikusok sem (majd Evone meg Hevi biztos ideir, hogy ok meg a kutyanak is vettek, de attol meg ez a trend). Akit tudnak/akarnak, attesznek masik projectre. Akit nem, annak eloirjak, hogy holnaptol az 1000km-re levo irodaba jarjon be, es meg van oldva.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Ahogy azoknak a cégeknek a neve is ismert, akik a munkavállalóra bízzák, honnan akarnak dolgozni, olyan vidéki sufnicégek, mint a Spotify, A DuckDuckGo vagy a Pinterest. Hint: google keresés erre: work from anywhere companies.
Céges kultúra kérdése, mennyire akarják és tudják  felfogni, a munka nem az , hogy valahol vagy, a munka az, hogy valamit csinálsz. Az IT-ban minden megcsinálható otthonról, ami nem, az nem IT munka, (kábelezés, modulcsere, egyéb betanított munkák).

A konkrétum az, hogy :

1. 3-4 kontinensen működő, globális cégek uralják a piacot, ezzel a globalizáció jó vagy rossz kérdésköre eldőlt -  megválaszolta a Piac.

2. Látunk sikeresen működő remote cégeket - szóval az, hogy lehet-e HO-ból IT-t csinálni, megválaszolta a Piac.  Az, hogy a te céged nem tudja, hogy kell, a Piacot nem érdekli.

3. Nem mindenkinek való a HO - erre való a work from anywhere policy. Egészséges felnőtt emberek el tudják dönteni, mi az optimális nekik. Vannak és lesznek vállalatok, akik ki tudják használni ezt, a többiek mérik az irodai jelenlétet, hibrid meg full office policykat dolgoznak ki, szabályoznak, mérnek és kontrollálnak, értékes energiákat vonva el a profittermeléstől.  Ők tudják. 

A cikk meg pont arrol szol, hogy a ceg megfenyegette az alkalmazottait, hogy nem lesz eloleptetes, ha nem mentek be az irodaba, erre kb. a fele ugy dontott, hogy oke, akkor nem lesz, leszarjuk. :)

Igen, a piac mar dontott..

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Két gondolat jutott eszembe: 1. biztos mindenki pont előléptetés előtt állt. vagy lehet, hogy ezt a lemezt már ismerik? :)

2. A cég érdeke is, hogy előléptesse az embereket, nem csak az ott dolgozóké. Egyébként a projekt közepén, amikor az elmaradt előléptetésnek megfelelő feladatokat kapna valaki, joggal kérdezheti: "ja, hát én nem lettem előléptetve, vagy akkor most mégis?"

Tehát szerintem "nem eszik ezt olyan forrón".

Plusz valójában egy cégnél pár év alatt ki lehet maxolni az azonos munkakörben lévő előrelépéseket (junior, medior, senior), és onnantól már csak feladatkör váltással lehet előre menni, amit nagyon sok ember nem feltétlenül szeretne.

Nálunk pl. több olyan eset volt hogy management pozicióból mozogtak vissza emberek fejlesztői pozicióba, mert rájöttek, hogy ők ezt nem szeretnék csinálni.

Ha mellé rakom hogy mennyivel több munka egy vezetői pozició, hogy nem lényegesen több a fizu (fejlesztőből lead fejlesztőbe vagy csoportvezetőbe lépésnél nem duplázódik meg a fizu), és még be is kellene járni (napi 1 órával számolva is +20 óra/hónap, ami költség plusz elvesztegetett idő) akkor teljesen érthető, hogy miért mondták az emberek, hogy oké, köszi, akkor én maradok is itthon.

Semmi meglepő nincsen benne. A corporate bullshit általában alaposan átlátszó, az előléptetések általában csak annyival adnak többet amennyivel többet is kell dolgozni érte, nem csoda, hogy főleg Amerikában is egyre kevesebben hajlandóak halálra dolgozni magukat a részvényesek pénzéért.

Isten tudja hányadik öngól ez egy arrogáns multi részéről.

Az összes ilyen fogalom mint "cég érdek", "cég stratégia", "céges célok" valójában nem létező dolgok.
Csak egyéni érdekek vannak és ezeknek valamilyen dinamizmusa.
Minden felmerülő menedzsment baromság esetén keresd mögötte a személyes motivációt, ha azt megérted minden világos lesz.
Pontosan ugyanígy ha menedzser vagy célszerű a beosztottaid egyéni érdekeit úgy alakítani hogy azok összessége értelmes irányba mutasson.
 

Gábriel Ákos

Amennyire nálunk látom, a "cég érdek/stratégia/cél", amely mögé egy belső brandet is építenek, és azt kötelező tréninggel agymosással súlyosbítják, az nem más, mint átlag 1-2 éve a céghez csapódott, és átlag 3 hónap múlva máshova ejtőernyőző felsővezetés karrierjének az előmozdítása. Nekik kell villantani valamit, erre elköltenek dollárszázezreket-milliókat, aztán fel is út, le is út. A mérnökök, analystek meg, akik 5-10 éve ott dolgoznak, csak végigkattingatják a tréninget, olvasottá jelölik az emailt, és dolgoznak tovább. Őszre jön majd az új "organizational update" email, ahol közlik, hogy a számomra semmitmondó nevű ameriaki/indiai ürge helyére másik hasonló arc jön.