A Microsoft a "siker" ellenére véget vetett a vízalatti adatközpont projektjének

Címkék

Project Natick néven futott a Microsoft vízalatti adatközpont projektje, ami 2015-től folyt különböző földrajzi helyeken (Kalifornia partjai, Orkney partjai). Most bejelentették: a siker ellenére a projektet lefújják, a Microsoft pedig szárazföldi adatközpontokra fókuszál inkább a jövőben.

Nem csak a Microsoft kísérletezik ilyesmivel. Kína már majdnem befejezte az első kereskedelmi vízalatti adatközpontjának építését. Hogy mennyire lesz ez elterjedt, az a jövő zenéje.

Részletek itt.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 06. 25., k – 12:03

álláshírdetés:

- búvárt keresünk windows rendszergazdai ismertekkel.

For Whites Only meeting room!

Itthon is ismerek olyan ceget, ahol a legtobb fejlesztomernok tud buvarkodni. Kisebb cegeknel sokszor nincs mindenre dedikalt ember. Ha valakinek be kell mennie a vizbe, akkor siman lehet, hogy az egyik villanymernok fog.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Kétlem, hogy a hűtés lett volna itt az elsődleges szempont, hiába azt mondják. Lehetetlen, hogy egy szivattyú és csőrendszer ne lenne sokkal értelmesebb és olcsóbb megoldás mint egy nyomásálló, vízhatlan tengeralattjáró.

Az már valószínűbb, hogy ebből jó sokat telepítettek körbe a világ tengerinek a mélyén, mert minden támaszpont közelében szükséges minél több védett compute.

Én is a megközelítés, fizikai elérés nehezítésének gondoltam inkább, mint "spórolásnak" az egyszerű, olcsó hűtéssel. Nagyságrendekkel több pénzért helyezték el ezekt, mint bárimlyen drágán hűtőtt szárazföldi társaikat.

Gondolom lejárt a DARPA szerződés és/vagy rájöttek, hogy a DC-ket elsősorban nem fizikai módon, hanem az interneten kersztül támadják, így nem kell méregdrágán eldugni, nem az a megoldás a védelmükre.

Ezt a projectet vegyük kísérleti jellegűnek. Én két dolgot mérlegelnék:

1) energiamegtakarítás: a nagy központok hűtése sok energiát fogyaszt. Tök mindegy, hogy lég- vagy vízhűtéses szárazföldi komplexumokról van szó, mindegyik esetében szükség van keringető rendszerre, amiket a fogyasztásukon túl még üzemeltetni is kell. Egy víz alá telepített "tartályszerver-park" vagy mifene esetében csak a szervereket kell ellátni árammal. Sőt, ha az áram nagy részét a vízfelszin felett úszó napelemekkel egészítenék ki, máris nagy a megtakarítás.

2) a vízi környezet melegedése: ha a módszer beválik és elterjed, nem biztos, hogy az amúgyis túlmelegedéstől terhelt tengeri és óceáni környezetnek ez jót tenne. Azonban ha erre a célra nagy mesterséges víztározók létesülnének (pl. "kibelezett kőbányák üregében" /Bikini/), abban már megvalósítható ez a project: víz + merített tartályok szerverekkel + vízfelszínt beborító napelem cellák (ezzel is gátolva a párolgást és a Nap általi felmelegedést). Továbbá egy ilyen megoldás némileg egy felszíni bánya által hátrahagyott lepusztított környezet számára újból otthont bizrosítana az élővilágnak.

Az elég nagy beképzeltségre vall, ha valaki azt gondolja, hogy felmelegíti az óceánokat a számítógépek veszteségi hőjével. Az óceánok hőkapacitása nem egészen egy súlycsoport a számítógépek veszteségi hőjével.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Én oknak inkább arra tippelnék, hogy a nemzetközi vizeken nem kell adót fizetni és ott nincsenek szabályok.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Ez igaz. Lehet, hogy adót optimalizáltak, leírták az adóból a költségeit és valójában csak egy csövet dobtak a vízbe :D A videóban levő rack szekrény bárhol lehet, azt nem mutatták, hogy bemegy a kamara :)

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.