"Így csúszott ki Magyarország a kibervédelem élvonalából"

Fórumok

https://telex.hu/techtud/2024/05/28/magyar-kibervedelem-nemzetkozi-rang…

"...Magyarország a globális listán a 6. helyről a 35.-re csúszott, európai viszonylatban pedig a 3.-ról a 22.-re. De a helyzet még így is javult valamennyit a köztes időszak beeséséhez képest."

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 05. 28., k – 20:14

A Nemzeti Biztonsági Felügyelet kibervédelmi központját 2015 márciusáig vezető szakember az év őszén azt mondta, hogy a kibervédelmi központ szétverésével és az állami kibervédelem titkosszolgálatok alá szervezésével „Magyarország elveszítette az összes nemzetközi képességét – egyébként zárójelbe teszem, hogy orosz gazdasági nyomásra történt mindez

 

https://youtu.be/F8IWjJDhl2w?t=1450

 

Hát, azért ez elég durva...

Ne búsulj, majd jön locsemege és elmondja, hogy legalább szuverének vagyunk. Biztos azt jelenti a szuverenitás, hogy egy külső hatalom ki-bejárkál az IT rendszereinkbe, amit előtte az ő kérésére szándékosan hanyagoltunk el...  Majd megnézem az idegen szavak szótárában :-)

Mer' a telex az egy kúrva releváns médium egy ilyen témában. Az anyjuk picsáját.

Magyar nyelvű szövegértés még mindig nem megy, ugye? Nem is a telex monda, ők csak megírták, a "kúrva releváns médium a témában" ugyanis

A Nemzeti Biztonsági Felügyelet kibervédelmi központját 2015 márciusáig vezető szakember az év őszén azt mondta

Na, ha valaki, akkor ő pontosan tudhatja, hogy miről beszél.

Csak tudnám, minek próbálod itt osztani az észt, amikor nyilvánvalóan még magyarul sem tudsz. Ja, és a "kúrva" az rövid u egyébként.

Ő az, akit Viktor megcéloz a mostani kampányban, a kemény mag:

 

"Orbán már csak a sajátjaihoz szól, az eltévedt bárányokra egy mondatnyi energiát sem fordít"

https://telex.hu/belfold/2024/05/28/orban-viktor-fidesz-kampany-orszagj…

 

 

 

" Most azonban nem akarnak meggyőzni mindenkit, a fő céljuk, hogy a szokásos, leegyszerűsítve kétmilliósnak emlegetett táborukat urnák elé vigyék"

https://444.hu/2024/05/28/a-fidesz-is-belatta-hogy-uj-helyzet-van-ezert…

Ő például nem ez az ember:

"Egy fokkal kevésbé elkötelezett szavazó azért bizonyára föltenné a kérdést: ha tényleg ennyire rettegni kell mondjuk a Budapestet leradírozó atombombától, hogyhogy ezzel egyidejűleg nagy büszkén jelentik be a 2026-os budapesti BL-döntőt?"

https://www.valaszonline.hu/2024/05/28/a-tolsztoj-hadmuvelet/

Érdekes amit mondasz, mert minden megfelelő helyen tett bejelentésre reagálok:

https://hup.hu/moderalasi_kerelem

(szemmel láthatóan, a nem megfelelő helyen tettre _is_ ha éppen belefutok ^ azért kell a megfelelő helyen megtenni, hogy ne csak szerencse kérdése legyen (hint: ha éppen belefutok))

trey @ gépház

Mennyire lehet életszerű felmérés az, amelyik szerint kibervédelem területén Magyarország előzi Izraelt?

:)

Már bocsi, de te nem kérdést tettél fel, hanem a másik ember tekintélyét akartad lerombolni egy provokatív beszólással.

Erre tartottam neked egy görbe tükröt: az én kérdésem sem volt valódi, én sem vártam rá érdemi választ, pusztán meg akartam mutatni neked, hogy ennél többet tessék nyújtani, mert ez így igencsak harmatos.

Ahogy a szórend és a kérdőjel is elárulja, egy kérdést tettem fel, melyben arra hívtam fel a nagyérdeműt (az IT szénlapátolóit és szénbányászait), hogy pár szóban foglalja össze, hogyan látja a magyar és az izraeli állapotot, és vesse össze a kettőt.

Fogalmam sincs, kinek a tekintélyét akartam volna lerombolni, de neked sikerült aláásnod a sajátod. Gratulálok! Csak felfelé!

:)

El kellene olvasni a cikket: Egyrészt, ha megnézzük a téma szakértőit:

A Frész Ferenc által idézett mutató a Global Cybersecurity Index (GCI), azaz globális kiberbiztonsági index. Összeállítója a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU), az ENSZ telekommunikációval foglalkozó szakosított szervezete.

 

Másrészt, ha a saját józan eszünket használjuk:

Ha belegondolsz az izraeli titkosszolgálat súlyosan benézte a Hamasz támadást is, simán reális lehet, hogy kiberbiztonságban is a béka segge alatt vannak (a miérttel kapcsolatban: ez egy folyamat volt, Netanjáhú politikájának a következménye valamennyire, törvényszerű ilyenkor a visszaesés (lásd Magyarország példáját)).

Szilvásy-Galambos-Frész? Találós kérdés, mi az összefüggés a három személy között?

A hír számomra itt az volt, hogy valaha az élvonalban volt. Elég szépen titkoltátok!

trey @ gépház

Nekem gyanus az, hogy a 2015-os riportban is holtversenyben alltunk Izraellel, meg most is. Most vagy egymasrol lestunk, vagy a modszertan valtozott. En utobbira tippelek.

Annak, hogy a szakmai irányítás helyett a politikai lett a döntő, ez a következménye. Ez törvényszerű, gondolom láttál már munkahelyet, ahol ha a hülyék kerülnek döntési helyzetbe vagy azok akiknek más az érdekük, mint a cégnek, akkor a cég elindul lefelé.

Nyilván egy kormányzás, irányítás milyenségének van hatása a hatékonyságra, most ebben az esetben ez éppen ez negatív.

Vagy hogy gondoltad? Mindegy, hogy mit csinálnak, attól még jól fognak menni a dolgok? Hát nem.

"Az állami kibervédelmet 2010 után kezdték központilag megszervezni, folyamatos küzdelmek közepette ugyan, de hatékonyan, és nemzetközileg is elismerten működött 2015-ig."

Érdekes, hogy milyen hülyeségekkel vagytok elfoglalva és senkit sem zavar, hogy az oroszok hónapokig FULLos hozzáféréssel rendekeztek és mindent vittek, amit akartak...

Érdekes, hogy milyen hülyeségekkel vagytok elfoglalva

Ki az a mi? En kuldtem be megint a clickbaitet? Vagy miert rajtam kered szamon?

senkit sem zavar, hogy az oroszok hónapokig FULLos hozzáféréssel rendekeztek

Hat zavarni zavarhat, ezen ne muljon semmi, de mit varsz, mit csinaljak? 

nem 2010, hanem 2012, de szerintem ha ezt elolvasod, kb értheted, hogy mi volt a helyzet:

 

"Az biztos, hogy volt tere a fejlődésnek: 2012-ben Magyarország a legagresszívebben támadó (!) országok „világranglistáján” a tizedik helyen szerepelt. Ez nem azért volt, mert minden bokron derék magyar hekkerlegények teremtek, hanem azért, mert általánosságban annyira alacsony volt a kiberbiztonság szintje Magyarországon, hogy más ország hekkerei ki tudták használni a magyar erőforrások, szerverek, informatikai rendszerek gyengeségeit, és a saját támadásaikat magyar támadásnak tudták álcázni, azaz Magyarország tranzitország volt a kibertámadások terén is. 2015-re ugyanezen a listán Magyarország a 37. helyre csúszott vissza, a helyzet tehát jelentősen javult."

"Frész azt mondta, hogy 2011 környékén még a nemzetközi partnerek is meglepődtek azon, hogy Magyarország milyen gyorsan felállította a saját kiberbiztonsági központját, ilyen hatáskörű szerv Európában nem igazán volt még, ezt a modellt kezdték el a nyugat-európai államok is másolni.

A NATO kibervédelmi munkájának vezetője 2012 és 2015 közepe között három évig egy magyar szakember volt, ebben az időben az évente megrendezett NATO kibervédelmi hadgyakorlatok feladatainak egy részét Budapesten tervezték."

(...)

"Az NBF akkori vezetőjét 2014 őszén kirúgták, a kibervédelmi központ lehetőségei szűkülni kezdtek. Megvonták például az utazási keretet, pedig a nemzetközi együttműködések miatt heti rendszerességgel utaztak a kibervédelmi szakemberek Brüsszelbe. A megelőző években hatékonyan működő hazai információmegosztási rendszer is elkezdett megbicsaklani, a kibervédelmi központ egyre kevesebb visszajelzést kapott a kormányzattól a fenyegetettségekről megosztott információkról, míg korábban ez folyamatos volt."

(...)

"A 2014-es választások után beszántották a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot, Navracsics Tibor megkezdte száműzetését az Európai Bizottságban, a Nemzeti Biztonsági Felügyeletet pedig a BM-nek sikerült végre maga alá gyűrnie. Pintérék már a kibervédelmi központ megalakulása óta meg akarták ezt lépni, hiszen nekik nem volt megengedhető hogy nem alattuk működik egy olyan szervezet, ami ennyi mindenre rálát. Ez jelentette a kibervédelmi központ végét is, hiszen a BM által felkínált szerződéseket a kibervédelmi munkacsoport egy tagja sem írta alá, annyira elfogadhatatlan volt számukra."

(...)

"A CDMA a Frész vezette formájában egyik napról a másikra megszűnt, a helyén – a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat alatt – jött létre a ma is működő Nemzeti Kibervédelmi Intézet, teljesen új gárdával. A kibervédelmi központ kis túlzással olyan gyorsan szűnt meg, hogy a szakemberek már a másnapi megbeszéléseken sem tudtak részt venni. A NATO kibervédelmi munkacsoportjának éléről is egyik napról a másikra távozott a magyar vezető, ami ilyen szinten már meglehetősen szokatlan"

Frész azt mondta, hogy 2011 környékén még a nemzetközi partnerek is meglepődtek azon, hogy Magyarország milyen gyorsan felállította a saját kiberbiztonsági központját, ilyen hatáskörű szerv Európában nem igazán volt még, ezt a modellt kezdték el a nyugat-európai államok is másolni.

Az Orban adta, az Orban elvette. :)

Valamennyire beleillik ez abba a képbe, hogy - bár már a 98-as kormányzásakor is látszódott, hogy milyen gyatra ember - a 2010-es évek elején Orbánnak még jóval több jó és helyes döntése volt, amivel én is egyetértettem, de utána sajnos átbillent a mérleg és többségbe kerültek a hibás és káros döntések, elgurult a gyógyszer, illetve inkább úgy mondanám, hogy utána már nem okozott neki problémát kimutatnia a foga fehérjét.

Hmm... lehet, de ha megnezed a riportokat, un. "expertek" atsulyoztak az ertekelest, illetve vannak ilyen lenyegtelen kis modositasok, mint peldaul, hogy a cybersecurity-val kapcsolatos jogszabalyok mar kevesbe fontosak, helyette a rasszizmus meg az online harassment jogi szabalyozasa lett a "kibervedelem" fokmeroje. 

Nezzuk, mit mond a chatgpt.

Nézzük az X generációnak, aki nem néz Tik-Tok-ot. Se:

Description

A Telex tegnapi cikke azt mutatja be, hogyan csúszott egyre hátrább Magyarország az ENSZ távközlési szervezetének, az ITU-nak a Global Cybersecurity Index nevű, egyébként mérvadó ranglistáján. Nem mondom, hogy nincsen igazság abban, amit a Telex ír és nem bosszankodtam én is eleget ezen a jelenségen, de nyilván a helyzet belülről átélve koránt sem fekete és fehér. Ahogy mondani szoktam, a magyar kibervédelem olyan, mint a magyar foci, világranglistás helyezését és lehetőségeit tekintve is. Van egy csomó jó dolog, egy csomó jó szakember és egy szuper közösség, de három dolog hiányzik: néhány alacsonyan függő gyümölcs leszakítása (pl. szabványok egyértelmű megjelölése a hatóság által), jobb minőségű adatszolgáltatás (sokszor egyszerűen nem volt angol nyelvű bizonyítékunk egyébként létező és pontot érő tevékenységekhez), valamint egy egységes és központi, politikailag felhatalmazott kiberbiztonsági szakmai és szakpolitikai irányítás.

Szerintem a nagyon várt 5. kiadásban sokkal magasabbak lesznek a pontszámok, igaz, a helyezés nem biztos, hiszen közben számos ország sok pénzt ölt a saját kibervédelmének fejlesztésébe. A legnagyobb lemaradás egyébként technológiai vonalon van, ami szimplán pénzkérdés.

A White Hat IT Security által felajánlott ingyenes Microsoft biztonsági képzésre továbbra is jelentkezhetnek az 500 főnél nagyobb cégeket képviselő érdeklődők, a CSABA promókód beírásával, a https://whitehat.eu/microsoft-security-courses/ oldalon.

Források:

trey @ gépház

tl;dr:

Megint született a Telex részéről egy szakmaiatlan cikk, pusztán az adatok nézése nyomán, de nélkülözve az értelmezést. Hát, ez olyankor szokott előfordulni, amikor a cikk szerzőjének kb. lövése sincs a dolgokról. Belenézve a szerző portfóliójába, nagyon meg sem lepődök.

trey @ gépház

egyrészt:

"Nem mondom, hogy nincsen igazság abban, amit a Telex ír és nem bosszankodtam én is eleget ezen a jelenségen"

 

Másrészt meg erőlködhetsz, de a tények azt mutatják, hogy az oroszok hónapokig teljes hozzáféréssel rendelkeztek a magyar külügy szerverein, amire a mi válaszunk a meghunyászkodás volt.

"egy csomó jó szakember"

vs

"egyszerűen nem volt angol nyelvű bizonyítékunk egyébként létező és pontot érő tevékenységekhez)"

MUHAHAHAHAHAHAHA

 

de tényleg: MUHAHAHAHAHAHAHAMUHAHAHAHAHAHAHAMUHAHAHAHAHAHAHAMUHAHAHAHAHAHAHA

Mert az a szakemberseg definicioja, hogy szabadidodben az Ibtv.-t forditgatod angolra, hatha egyszer keri majd egy gittegylet? Mert ha csak ennyi a gond, akkor ezt a problemat meg is oldottam.

Egyebkent nyitott kapukat dongetsz, mar joparszor leirtam, hogy aki nem tud legalabb minimalisan angolul, azt nem engednem IT-s palyara, de ebben a konkret kerdesben szerintem nem lennenk vele elorebb.

A nyitott kapuk döngetését hogy érted?

Tovabb kell olvasni a mondatot. :)

Egyébként meg az volt a bajom azzal, amit trey idemásolt, hogy kicsit mentegetőző nyafogásnak tűnt.

Szerintem osszemosunk ket temat, egyreszt van a magyar kibervedelem kepessegei, mint kerdes, masreszt van az, hogy adott gittegyletek felmeresein ki hogyan szerepel. Korrelacio biztos van a ketto kozott, de amig a sorrendiseget onbevallasos kerdoivekkel, angol nyelvu jogszabalyforditasok megletevel, illetve az rasszista kommentelok szankcionalasaval tamasztjuk ala, addig azert bennem maradnak kerdesek a lista hasznossagarol.

Most nem akarok ugyanazon a hulye peldan rugozni, de Magyarorszagnak nincs ertelmezheto social media szolgaltatoja. Ra lehetne allitani a torvenyhozast, hogy a teveklubon egymas teveit leciganyozo tizenevesekre irjon jogszabalyt (de szigoruan angolul!), es akkor kapnank nehany pontot, de valos problemat nem oldottunk meg vele.

Szerkesztve: 2024. 05. 29., sze – 23:54

45 perces interjú Frész Ferenccel:

 

Frész Ferenc 2011 és 2015 között megszervezte és irányította a magyar kibervédelmet. Vezetésével Európa első kibervédelmi központja állt fel, 2011-ben csak az Egyesült Államokban, Kínában és Oroszországban létezett ilyen szerv. A szakemberrel az orosz fenyegetésről és az utóbbi hetekben is nagy port kavaró orosz hekkertámadásról beszélgettünk.

https://telex.hu/video/2024/05/29/orosz-hekkertamadas-kibervedelmi-kozp…

 

 

locsemege, gyere már, mondd el itt is, hogy a valóság nem számít, nem baj, hogy az oroszok ki-bejárkáltak a rendszereinkbe, a lényeg, hogy neked azt mondja valaki, hogy szuverenitás!!!

A lap forrásai szerint a megállapodás Orbán Viktor és Hszi Csin-ping kínai elnök találkozóján született meg, ahol arról is döntöttek, hogy kínai rendőrök járőrözhetnek majd Magyarországon, és így könnyen eljuthatnak titkos küldetésekkel akár más uniós országbeli célpontokhoz is.

Tudtommal aki a schengeni határon átjutott, az a schengeni határokon belül ~szabadon mozoghat, és végezheti a titkos küldetéseit.

:)

Mostmilesz? Biztos objektív. Titkosszolgálatok eredményei alapján állt össze a lista? 

hup.hu##article[data-comment-user-id="16401"]

hup.hu##article[data-comment-user-id="4199"]

LOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL, USA úgy első és 100 pontos, hogy nem töltötte ki a kérdőívet.

Vatikán sem, ő meg 0 ponttal az utolsó. Pontosan annyit ér, amennyit gondolunk róla: semennyit. No de persze a trollaccountoknak most megeredt a nyelvük: Nyalnak-és írnak.

hup.hu##article[data-comment-user-id="16401"]

hup.hu##article[data-comment-user-id="4199"]

Kár, hogy a metodikai leírás annyira általános, plsu néhány helyen egy [citacion needed or missing] felirat van. Ez egy rendes peer-review közleményként nem menne el, nemhogy egy hiteles cybersecurity-s doksiként.

hup.hu##article[data-comment-user-id="16401"]

hup.hu##article[data-comment-user-id="4199"]

1 órás interjú Frész Ferenccel és Rácz Andrással:

Stratégiai szintű Magyarország sebezhetősége, és a kormányban nincs senki, aki értené a kibertámadások jelentőségét – hangzik el podcastadásunkban, melyet annak nyomán készítettünk, hogy egy kiszivárgott jelentés szerint orosz titkosszolgálatok széles körű támadást hajtottak végre a magyar külügy informatikai hálózata ellen 2021-ben. A HetiVálasz vendége Frész Ferenc kiberbiztonsági szakértő – 2015-ig a Nemzeti Biztonsági Felügyelet kibervédelmi központjának vezetője – és Rácz András Oroszország-szakértő. Műsorvezető: Borbás Barna és Vörös Szabolcs.

https://www.valaszonline.hu/2024/05/30/racz-andras-fresz-ferenc-oroszhe…

És egy gondolat belőle:

A gyengeség jele, ahogy a kormányzat 2022-ben kezelte és most kezeli a helyzetet?

Rácz András: A gyengeség jele, de sokkal rosszabb formában. Szabó altábornagy jelentése 2021. szeptember 30-i. Magyarország három nappal korábban, szeptember 27-én hozza nyilvánosságra 2021-ben, hogy 15 éves gázszállítási szerződést kötött az oroszokkal. A jelentésen nyilván csak a dátum szeptember 30., a kormányzat már korábban tudta, hogy mennyire súlyos a baj. Ezzel együtt leszerződtünk az oroszokkal 15 év gázszállításra. Ugyanannak az évnek a decemberében Szijjártó Péter átveszi Szergej Lavrovtól a Barátsági Érdemrend kitüntetést. Annak az orosz államnak a külügyminiszterétől, amely orosz állam a magyar kormány számára tudott módon szanaszét hackelte a magyar külügy rendszerét. Ehhez képest külügyminiszterként ő átvett egy ilyen kitüntetést. Megmagyarázhatatlan. […] Folyamatos gyengeséget, kitettséget, nem tudom másképp mondani, kutyába lemenést látunk orosz irányban. A történtek dacára Szijjártó Péter átlagosan hathetente találkozik az orosz külügyminiszterrel. Rendszeresen vannak olyan kétoldalú megbeszéléseik, ahol tényleg csak ők ketten vannak, tehát még tolmács sincs, a személyvédelem sincs ott. […] Ez a botrány csak egy indikátora annak, hogy sokkal súlyosabb, stratégiai szintű sebezhetőség és kitettség van.

 

locsemege, szuverenitás!!!! Azt jelenti a szuverenitás, ugye, hogy az oroszok agyba főbe szívatnak, mi meg csak bólogatunk nekik? Ugye azt jelenti? Az én idegen szavak szótáramban mást jelent, de biztos neked egy orosz verzió van és abban már a jó jelentés van, csak ez lehet a megoldás...

based petinek azért kell tolmács nélkül sugdolóznia az evil muszkával, mert hiába hackelték szanaszét a reggel 7:00-ás (tehát oroszok) titkosügynökök A Rendszert, a kezdetleges mosógépcsipjeikbe (a működő szanciók miatt csak az van) nem fért bele a sok titok, és el kell ismételnie azokat