12V-os fúróhoz akkupakk és töltő

Van egy 12V-os csavarhúzó - fúróm, aminmek tönkrement az akkupakkja (10 db 1,2V-os NiCd akku van benne). Van hozzá egy 12V-os 440mA-es töltő. Nem dobnám ki, talán megérne 18650-es akkukra cserélni az akkupakkot, van hely benne bőven. Tudtok valahol valami leírást ilyesmiről meg főleg, hogy hogyan töltsem a pakkot, ha kicseréltem az akkukat benne? Láttam ilyen áramkör lapokat, el is férne a pakkban vagy a pakk töltő aljzatában is, persze ha nem túl nagy, de hol lehet ilyet beszerezni és hogyan kell méretezni? A töltő maradhat, vagy azt is cserélni kell?

Hozzászólások

Jump starter néven lehet kocsihoz 12 V-os indítóakkut venni. Abban 18650-ek voltak sorbakötve, a töltésük is megoldott USB-ről.

Én ilyet barkácsolnék bele.

Csak vigyázz, mert az újabb típusokban a melegedő-kigyulladó LiIonok helyett már szuperkapacitás van.

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Felejtsd el, két külön technológia a NiCd és a LiPo. Pár dollárért rendelj NiCd vagy NiMH füles forrasztható akkukat az Aliról, mérd le mekkorák kellenek fizikailag, van 1000 fajta, majd cseréld ki benne. Én is ezt tettem. +10év. Utána meg veszel majd LiPo-s csavarozót, akkorra az is elkopik.

Fúú, mi ez, valami kínai piacos csoda?

Azért azt a két db nagyjából 1W-os ellenállást töltőelektronikának nevezni... :D (A két led a töltés és feltöltött állapot jelző 1-1 ellenállással, a dióda meg a fordított polaritás kivédésére van. Ennyi.)

Én ezzel biztos nem vacakolnék. Rendelsz hozzá cuccokat, összerakod, többe kerül a leves mint a hús.

A lidl-ben időként van 10k-ért akkus csavarozó töltővel, akkuval, meg még néha bitfejeket is adnak hozzá.

"Sose a gép a hülye."

Bosch-hoz is adtak ilyen fost, ami sose kapcsolta le a töltést, így ha ottfelejtetted az akkut a töltőn, jól megfőzte.

Ráadásul még volt egy helykitöltő műanyag is a kofferben, mert az az igazi töltőhöz készült. Néha ezen multik pofátlansága tényleg nem ismer határt.

Legjobb kidobni a francba, ha úgyis átalakítja, egy Li-Ion töltő, ami legalább lekapcsol, ha befejezte a töltést kb. 1000 Ft az aliról.

Nem tölt és úgy tűnik hogy a zöld LED kiégett benne. Tehát így kuka az egész (életkorát tekintve ez a cucc már többszörös kukaszökevény, de maga a fúró- csavarhúzó része hibátlan). 

Találtam egy ilyet: https://imgur.com/a/JZGhxi8 csak nem fér be sehova, barkácsolni kell neki helyet. 

Szerdára 1510 Ft-ért megtudom, hogy van-e leírás hozzá. A mesekönyv szerint "professzionális akkumulátortöltő modul 1,2-24V 2,4 3,6, alkalmas 12V-os Ni-Cd Ni-MH NiCd akkumulátorokhoz", bármit is jelentsen ez. Kiváncsi vagyok, úgy tűnik ugyanaz a kimenet három különböző csatival van rajta, de majd meglátjuk.

Szerkesztve: 2024. 05. 10., p – 15:26

12V-os akkus csavarhúzót én 3S-s LiOn-ra (3 cella sorbakötve) alakítottam át, tettem rá még plusz egy DC töltőcsatlakozót, és egy 12.6V-os Li-Ion töltővel töltöm.

Ami kellett hozzá: 3 cella, egy 3S-es akkufigyelő áramkör, DC aljzat, ezek mentek a meglévő házba. Nem árt olyan cellákat nézni, amik bírják a nagy áramfelvételt.

Ha van hely a házban hozzá, akkor lehet 2x3-as felállást is csinálni (2-esével párhuzamosan, ebből 3 sorbakötve).

Szerkesztve: 2024. 05. 19., v – 07:31

Bar meg nem csinaltam de igy allnek neki (nekem is van egy dewalt eleg komoly furom atalakitani).

I. atalakitanam vezetekesre egy szerver tapegyseggel (800W dell vagy HP nem tudom de van hozza panelem).

Es allvanyos furot csinalnek belole.

 

II. Vennek a lidliben egy 12VXteam sorozatu akksit es hozza töltőt. Es valami atalakitot eszkabalnek.

 

Szerk:

A II-hoz: most lesz a lidliben akksi+tolto 8khuf.

Ha a furot is cserelned, akkor az is 8khuf.

Van masfele akksi is: 2Ah,4Ah,5Ah.

Tudsz bele uj eletet lehelni, kihajitod a regi akksihaz belsejet es beleteszed a lidlist. Kihajitod a regi tolto belsejet, es beleteszed a lidlist. 8khuf.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Kétfajta akkuval vannak a gépek, ami most lesz fajta, azok globálisan kisebb kapacitásúak mint a másik és jóval kevesebb gép van hozzá. Ha egy akkus csavarozód lesz össz-vissz akkor mindegy, viszont ha több gépet is akarsz venni, akkor a másik fajtát vedd.

Azt a kétpines csatlakozót nem biztos hogy fogod tudni használni, a lidl-ös 3 pines, ha jól emlékszek egy ellenállással van a + ide kötve, ebből tudja a töltő hogy kicsi vagy nagy akksi (mekkora árammal lehet tölteni), és ebből tudja a gép is, és pl. az akkus flex el se indul a kis akksival.

Én továbbra is azt mondom, hogy nem érdemes vele baszakodni és szétbarkácsolni (már csak azért sem, mert akkor ugrik a gar).

"Sose a gép a hülye."

az  x12V es x20V kulonbseget mondod?

Nekem vannak X20V-s cuccaim, abban 5 cella van sorban, 18-21V kozott van.

 

Az ide nem jo, mert a topikindito 12V-os furot akar eletrekelteni.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szerkesztve: 2024. 05. 14., k – 10:10

Támogatom az ötletet, magam is szeretek barkácsolni de azért a 3 akku, bms, töltő árából simán futja egy akciós lidl-s fúróra szerintem...  hacsak nem egy régi Makita vagy Hilti, stb. a javítandó fúród, akkor simán megéri az upgrade. Ha Li-ion akkut teszel bele, a 10C terhelhetőség alap! Egyébként ügyesen el fogod dobni.. Edit: a bms legeyen illesztve a max. áramhoz, ez akár 30-50A is lehet.

Apámnak van egy régi Bosch gépe. Van hozzá 2 akku, ami meghalt. Tegnap szétszedtem, 12 db NiCd "kis" cella van benne. Kerestem ilyen cellákat, 2-3.000 Ft/db. Ha kicserélem őket 30.000 Ft körül jön ki/akku. Nem igazán éri meg sajnos. A Lidl Parkside fekete, kefe nélküli gép akkuval is olcsóbb szokott lenni.

Nem kevés, 12 V-os csavarhúzó jól működik 3S felállásban. Illetve akkor lehet, hogy ez 14.4V-os csavarhúzó, 4S-el lehet próbálkozni.

https://thebatteryshop.eu/hu/Samsung-INR18650-25R-Li-Ion-akkumulator-ce…

Aliexpressről még olcsóbb, bár abban van kockázat (én onnan vettem 6-ot kb. 5000-ért, működnek)

Nekem 12V-os van, 3S 25A-es BMS-el, elég jól bírja (a max. áramfelvétel behatárolja a nyomatékot, de önfúró csavarokat is behajtottam vele zártszelvénybe).

Az eredetihez képest annyi a furcsaság, hogy ha nagyon erőlködne (megnő az áramfelvétel), akkor a BMS lekapcsolja, nem "szenved".

2-esével párhuzamosan kötve 40A-es BMS-el az Eiffel-tornyot végig lehetne csavarozni (ha nem szegecselve lenne...)