18 év után dobom a Firefoxot

Nem azért, mert meguntam, vagy ilyesmi, de rákényszerültem. A jelenlegi 125-ös verzióra frissüléssel összeomlott a profilom Arch alatt. Először arra gyanakodtam, hogy profilom régi, csináltam újat, azzal is összeomlott. Aztán arra gondoltam, hogy az a baj, hogy a Mozilla binárisát használom, nem a disztró tárolójában lévőt, ezért felraktam a FF-ot az Arch tárolójából. Úgy jó volt kb. 2 hétig, de ma megint rákezdett, összeomlik rendszeresen, vagy ha nem, akkor az egész X szervert lerohasztja, vagy összeomlassza vagy lefagyasztja.

Próbáltam nyomozni mi lehet az oka, de nem jövök rá, X.org logban, crash reportban meg terminálkimenetben nem látok használhatót. Frusztráló már, hogy 2 hetente új profilt kezdek, mindent újraállítgatni, minden addont újra feltenni idegőrlő. Így áttértem Brave-re. Chromiumból sok minden hiányzik, Chrome-ban meg nem akarom a Google kémszutykait. A Vivaldi, Opera nem FOSS licences.

Tényleg az az érzésem, hogy a Mozilla eltökélt, hogy elűzzék az összes userüket, azt a keveset is, aki maradt.

Hozzászólások

"Chromiumból sok minden hiányzik"

 

Mi hiányzik belőle?

Nem tudom, lehet anno én próbáltam rossz verziót, de mindennel baja volt akkoriban, hardveres dekódolás, DRM plugin, meg még sok ilyen apróság csuklóból hiányzott belőle.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nem inkább az Arch túl gyors frissítési tempója a gond? Sajnos ott tartunk, hogy friss verziók teszt állapotúak, talán egy kis késleletesés és kevesebb a gond.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

macOS-en az FF béta ágon vagyok évek óta, átlag hetente 2-3x van új verzío, nem omlott össze még semmi. "Túl gyors frissítés", hát biztos... :) Mondjuk ezek nyilván a Mozilla saját buildjei, és nem random Linux disztró, random GCC-vel forgatott trutymója.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Nem tudom. Nekem is arch van de ilyeneket nem tapasztaltam. Igaz, nem Firefox, hanem librewolf böngésző. De az elsődleges az a Vivaldi.

csak megérné megnézni melyik mindig visszapakolt addon okozza

Ez se kizárt, hogy addon okozza, de a 125-ös verzió előtt évekig nem volt gond, azonos addonokat használok, mind ismert, uBlock Origin, Idontcare (about cookies), Darkreader, Tridactyl (vim billentyűk). Semmi mókolt, ritka cucc, csak amit millió másik user is használ.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Használom Windows 10-en, 2 gépen Linux alatt, egy Androidos telefonon és egy tableten. Egyetlen egy esetre emlékszem, amikor új profilt kellett csinálnom. De ott is a szinkronizálás bekapcsolása után megvolt minden könyvjelzőm és jelszavam.

Nekem mostanában fagyogat. Ráadásul a szövegdoboz szerkesztése a legveszélyesebb. Több kommentemet újra kellett írnom emiatt és van amiről le is maradtatok így. Legutóbb rájöttem, hogy ha Odysee-t hallgatok, akkor az növeli a fagyás esélyét. Már ott tartok, hogy gedit-ben írom a kommentet és csak bepasztázom a végén. Dillo vagy Chromium legyen az utódja?

Több kommentemet újra kellett írnom [...] Már ott tartok, hogy gedit-ben írom a kommentet

Miután az ember több olyan kommentet elveszít, aminek az írására (egyenként) fél-egy órát szánt (pl. Bugzillában hibaelemzés), rászokik a textern-re.

Thunderbird alatt is szükségem van időnként külső szerkesztőre; ahhoz az External Editor Revived és a Toggle Line Wrap hasznosak.

Kiváltképp azért hasznos, mert különböző portálmotorok időnként egy-egy "vaskosabb", kritikusabb kommentet, még a "közlés" gombra kattintás előtt törlik. (A konkrét jelenség.., a kép megrázkódik, a böngészőlap elugrik..) - (Az újratöltéshez mindenképpen érdemes, a leírt szöveget legalább klipboard-ozni.)

"Chromiumból sok minden hiányzik, Chrome-ban meg nem akarom a Google kémszutykait"

nem úgy volt, hogy a chromiumból nem sikerült kiszedni a google kémprogramjait?

Szerkesztve: 2024. 05. 13., h – 10:34

És az *esr változat? - Mert megjelenése óta alapértelmezetten azt használom, min 30 gépen, soha, de soha nem volt összeomlásom. (Legtöbbet persze Windows-on, de Linux-on, BSD-n is. - Az erőltetett ütemű főágat még "bottal sem piszkálnám"!)

Erre is gondoltam, talán időhúzásnak jó lenne, de nem végleges megoldás, mert egy ponton túl az ESR-t is léptetik, és lehet akkor ugyanott leszek, ahol a part szakad.

Egyébként egész jó ez a Brave is, hardver/memóriaigénye sem vészesen magasabb, cserében sokkal gyorsabban rendereli az oldalakat. Két gondom van vele, ami minden Chrome alapú böngészővel volt, a fontrenderelés (hinting hiánya, vékonyan jelenítik meg a betűtípusokat), illetve a FF-ból ismert Text-only-zoom, valami hasonló van a Chrome-alapúakban is, de az az összes weboldalra vonatkozik, és csúnyábban is van megoldva.

Illetve eddig működő vim plugint nem találtam hozzá, de ezt a részét még nem adtam fel.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

De a Brave is csak egy Chromium. Tele (számomra) idegesítő fasságokkal: pont gyűjtögetés, fizetős vpn, kripto tárca.

A Thoriumot próbáltad már?

[Falu.Me]==>[-][][X]

Brave-ben kikapcsoltam az összes ilyen pontgyűjtést, VPN, kriptoszart. A Thoriumról hallottam, de még nem próbltam, adok neki egy esélyt.

A Brave azért nem csak egy Chromium, van benne pl. alapból normális reklámszűrő, meg egy jó pár beállítás, ami Chromium alatt nincs.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

En szerintem a reklamokaz blokkolni moralis kotelesseg.

Itt jol el van magyarazva, elvetettek a sulykot:

https://m.youtube.com/watch?v=VCiXu6S6vEw

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Muszashi legalabb ezt be is vallotta.

Willy csak egy netto bootlicker. Californiaban alapitott multiknak es USA dem partnak mindig igaza van, mindenki mas csicska, aki automatikusan teved onala. Lattam olyat, ahol mindehhez propagandafogyasztas elegendo volt, nem feltetlen kell ehhez sem erintettnek lenni.

Dorsy-rol sem sok derult ki ekozben, csak a 600x megismetelt velemenye. Mas teruleten nem meregeti ennyire a szerszamat, egyedul a YouTube T&C-jet szeretne, ha megertenenk vegre. Ez gyanusabb.

nem tudom, mi kellene, hogy otthagyjam. mondjuk én nem is vagyok így rápörögve ezekre a profilos dolgokra. kb 5 perc felrakni az uBlock Origint hufilterrel, az I still don't care about cookiest és a bitwardent belőni

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

A napokban nálam is 2x elszállt, de úgy hogy a plasma5 is restartolt. Azóta nem használom.

(Manjaro KDE5 Wayland)

Szerkesztve: 2024. 05. 15., sze – 19:40

Szerintem a disztró csili-vili sz😁r.

Fedorán a 126-os működik, de jó ideje tapasztalok egy zavaró bugot. Talán js event kezelésével függ össze. Rákattintok egy elemre, és nem történik semmi. Pl. helyesiras.mta.hu. Rákattintok, hogy külön vagy egybe, de semmit sem csinál. Ha ilyenkor újratöltöm az oldalt refresh-sel, akkor általában feléled, működik.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ilyen nálam is van, jó pár verzió óta a FF-ban előfordul egy némileg hasonló jelenség. Ha rákattintok egy YouTube videóra, előjön az oldala, a de a videó nem töltődik be, fekete a kép, mintha töltene, de sose tölt be. Ha kézi frissítést nyomok, akkor azonnal betölt. Nem a netemmel van a gond, és csak néha jön elő, teljesen random.

Az is igaz, hogy nálam most nem csak a FF a ludas, bár az összeomlások annak a számlájára írhatók. Baj van az X.org-gal is valami, vagy Wireplumber vagy valami, mert néha fagy az X.org, akkor is, ha nem fut böngésző, vagy böngészőként álcázott app, csak egy st terminál. Nem mindig, random ez is, de a logokban sem találok használhatót. Létezett a 6.8.x-es kernelek alatt, de most a 6.9 alatt is. Talán én keresem a bajt, hogy Archon évek óta Testing tárolókat használok, de eddig nem volt ilyen. Az is biztos, hogy nem az NV GPU, mert annak nincs fent a drivere, és a /sys/devices/platform/asus-nb-wmi/dgpu_disable alatt kernelszinten le van tiltva az NV GPU, az AMD integrált GPU-t használom helyette (az is elég erős sok játékhoz, meg a mindennapi alkalmazásokhoz).

Az is igaz, hogy ezekre más is panaszkodik, de nekik engedélyezve van az NV GPU, és a driver is fent van, és ők Ubunut használnak.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ez sajnos nem segít, mert nálam teljesen más a felállás. Arch, Linux kernel 6.9.0, xorg 21.1.13, bspwm 0.9.10, Pipewire 1.0.6, Wireplumber 0.5.2. Bár lehet mégis megtaláltam, az st terminál rég nem volt újrafordítva forráskódból, valami 1 éve, és valószínű elavult az új libekkel szemben, így újrafordítottam, és azóta nem fagyott a rendszer, se böngészővel, se anélkül, sőt, Firefox-szal se. Lekopogom, úgy néz ki jó. Lehet beállítok erre egy scriptet, hogy kb. havonta forgassa újra az st-t.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szimplán kézzel forgatom, de nem ez a baj. Ugyanez van az alock-nál, amit viszont AUR-ból teszek fel PGKBUILD alapján, és az is elavult, azt is újrafordítottam, annak ellenére, hogy a verziója nem változott. Gyanús lett ugyanis, hogy az X fagyás ugyan megszűnt, de azóta volt még 1-2 crash, amikor a Xorg visszalépett a tty-ba, és ez csak akkor fordult elő, amikor a képernyő zárolva volt.

st-nél nem is tudod máshogy fordítani, mivel az pont arra alapul, hogy te saját magad, egyénileg patch-eled vagy módosítod a kódot, és forgatod le, ezért a suckless-esek nem is ajánlják, hogy a disztród csomagkezelőjéből, AUR-ból töltsed. Ha ez egy szokásos, normál szoftver lenne, nem egyedi kóddal, akkor egyetértenék veled, és a tárolóból tenném fel én is, hogy ne legyen belőle gányolás.

Ez is haladás, hogy fagyás helyett már csak még ritkább crash van, és ezúttal már a Xorg logban is látszik, a vonatkozó rész:

[ 28878.225] (EE) Backtrace:
[ 28878.234] (EE) unw_get_proc_name failed: no unwind info found [-10]
[ 28878.234] (EE) 0: /usr/lib/Xorg (?+0x0) [0x5880d0cdfced]
[ 28878.235] (EE) unw_get_proc_name failed: no unwind info found [-10]
[ 28878.235] (EE) 1: /usr/lib/libc.so.6 (?+0x0) [0x71c20498fae0]
[ 28878.235] (EE) unw_get_proc_name failed: no unwind info found [-10]
[ 28878.235] (EE) 2: /usr/lib/xorg/modules/libglamoregl.so (?+0x0) [0x71c1f72a727e]
[ 28878.235] (EE) unw_get_proc_name failed: no unwind info found [-10]
[ 28878.235] (EE) 3: /usr/lib/Xorg (?+0x0) [0x5880d0c5d14d]
[ 28878.236] (EE) unw_get_proc_name failed: no unwind info found [-10]
[ 28878.236] (EE) 4: /usr/lib/xorg/modules/libglamoregl.so (?+0x0) [0x71c1f72a49dd]
[ 28878.236] (EE) unw_get_proc_name failed: no unwind info found [-10]
[ 28878.236] (EE) 5: /usr/lib/xorg/modules/libglamoregl.so (?+0x0) [0x71c1f72a4e68]
[ 28878.236] (EE) unw_get_proc_name failed: no unwind info found [-10]
[ 28878.236] (EE) 6: /usr/lib/Xorg (?+0x0) [0x5880d0c663d4]
[ 28878.236] (EE) unw_get_proc_name failed: no unwind info found [-10]
[ 28878.236] (EE) 7: /usr/lib/Xorg (?+0x0) [0x5880d0bcd00e]
[ 28878.236] (EE) unw_get_proc_name failed: no unwind info found [-10]
[ 28878.236] (EE) 8: /usr/lib/libc.so.6 (?+0x0) [0x71c204978c88]
[ 28878.237] (EE) 9: /usr/lib/libc.so.6 (__libc_start_main+0x8c) [0x71c204978d4c]
[ 28878.237] (EE) 10: /usr/lib/Xorg (_start+0x25) [0x5880d0bcd5c5]
[ 28878.237] (EE) 
[ 28878.237] (EE) Segmentation fault at address 0x1008
[ 28878.237] (EE) 
Fatal server error:
[ 28878.237] (EE) Caught signal 11 (Segmentation fault). Server aborting
[ 28878.237] (EE) 
[ 28878.237] (EE) 
Please consult the The X.Org Foundation support 
	 at http://wiki.x.org
 for help. 

 

Szerk. Egyelőre most jó, a nap végén is, segített  az újrafordítás. Tanulva ebből a gikszerből, kényszerítettem újraforgattam szinte az összes AUR csomagot, alig 3-4 van hátra, amivel bonyodalom lesz, mert megváltozott a csomag.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)