Az elmúlt 10 évben ...-szer váltottam munkahelyet.

Címkék

Nincs nagyon mit kifejteni rajta: az elmúlt évtizedben hány munkahelyed volt?

Választások

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 05. 06., h – 14:03

A kérdés nem elég pontos : Az elmúlt 10 évben ...-szer váltottam munkahelyet, ha nem a munkahely vagy a munkakör szünt meg, amire felvettek.

Nem. Nem csak arra kíváncsi, hogy saját akaratodból, hanem hogy az elmúlt 10 évben hány munkahelyen dolgoztál. Az teljesen mindegy, hogy akartad-e a váltást, kezdeményezted, vagy csak megszűnt az előző cég.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

3x, ebből 1x kirúgtak :(

Bár azt nagyon nem bánom, amúgyis felmondtam volna

Na most az a kerdes hogy hanyszor valtottam (ami a cimben van), vagy hogy hany volt (ami a leirasban)? Mert az utobbi altalaban egyel tobb, mint az elobbi.

I hate myself, because I'm not open-source.

Nem az volt a kérdés, hogy hány munkahelyen dolgoztál, hanem az, hogy hányszor váltottál. Teljesen mindegy, hogy ugyanahhoz a céghez mentél vissza.

A cégnév változott, a munkahely nem. A jogfolytonosság persze megvan.

Legszívesebben maradtam volna egy helyen mert utálok munkahelyet váltani, de valamiért mindig váltani kellett.

Első hely túl messze is volt, nagyon szarul is fizettek, de hát az első helyen tapasztalat nélkül nem válogathat az ember. Végül váltottam egy jobbra egy év után.

Második helyet szerettem, közelebb volt, de a pénz még mindig nagyon kevés volt. Két év után váltottam, azzal együtt országot is.

Harmadikra új országban újrakezdtem a ranglétrát a legalján. A kezdő szintet persze egy év után meguntam, a pénz is kevés volt és sok idő elment a bejárkálással. Jött egy jobb lehetőség, váltottam.

A negyedik hely jó volt, heti 1 bejárás, érdekes meló, szerettem is, pénz is oké volt. Maradtam volna akármeddig, de két év után jött egy nagy cég és felvásárolta a kisebbet aminél én voltam. Azok meg kukázták az egész IT-t, mert nekik már volt saját, nagyobb csapatuk.

Ötödik hely muszájból volt hogy legyen valami bevételem. Nagy cégnél végtelenül unalmas windowsos meló, épphogy elég pénzért, mondván jó lesz ez míg nem jön más jobb. 2 év után jött egy jobb szerencsére.

Hatodik, nagyon jó hely, a pénz az előző duplája, meló érdekes, iroda nincsen. Két és fél éve itt vagyok, maradnék akármeddig ha csak nem jönne valami extrém jó alternatíva. De egyszer minden jónak vége szakad, pl. jöhet egy nagy cég és felvásárolja.

Nem bánnám, ha a következő 10 év nyugisabb lenne ilyen szempontból, persze az AI vagy akármi más átrendezheti a piacot, úgyhogy nincsenek illúzióim.

"Everything fails, all the time."

Szerinted amúgy ez most példa vagy ellenpélda, és mire? Az már jó ideje közismert, hogy nem úgy van, mint 50 éve, hogy akinek sikerült kijutnia magyarként az USA-ba, annak ott egyből kolbászból van a kerítés. De ő például éppen azt írta, hogy miután országot váltott, akkor sikerült jó helyekre is váltani, a legutóbbi esetben megkétszerezte a fizetését. Magyarországon ez sokaknak 20 év alatt sem jön össze (legfeljebb nominálisan).

USA IT bér fikázás? /facepalm/

https://www.coursera.org/articles/it-salaries-roles-location-and-experi…

"(IT) professionals in the US made a median salary of $100,530 in May 2022, according to the US Bureau of Labor Statistics (BLS) [1]. That’s significantly more than the $46,310 average salary for all occupations."

ez bruttó 3 misi /hó

Szegény amerikaiak, hamarosan ők is ide menekülnek a napfényes Magyarországra, mint a német meg holland nyugdíjasok...

Jha, nekem is van ismerősöm Palo Alto-ban. Angliából költözött családostul.

Jelenleg egy néger/hispán körzetben lakik, a két gyerek az anyjával otthon, mert nem tudják megfizetni a magánóvodát, a gettósba meg nem merik a kölköket bevinni. A munka 2x annyi mint Angliában volt és ott is kellett dolgozni.

#nemjöttbe

Összehasonlítás akkor lenne korrekt, ha megnéznéd, hogy itthon milyen életszínvonalat lehet fenntartani az IT-ból, köszi.

trey @ gépház

Hollandiába ment kollega: annyit tesz félre nettóban, mint itt keresett bruttóban.

USA-beliek: most vesznek házat Oklahomában (másik család már megvette, harmadik még nem döntött, hogy mi legyen).

Szegények, gondolom itthon az IT-seknek még ennél is sokkal jobban megy, majd megírom nekik.

Hollandiába ment kollega: annyit tesz félre nettóban, mint itt keresett bruttóban.

Lényegtelen. A lényeg, hogy az itteni fizetéséből itt mit tud venni. Meg az, hogy az ottani fizetéséből ott mit tud venni.

USA-beliek: most vesznek házat Oklahomában (másik család már megvette, harmadik még nem döntött, hogy mi legyen).

Egy IT-s itthon is vesz házat.

Szegények, gondolom itthon az IT-seknek még ennél is sokkal jobban megy, majd megírom nekik.

Ha jobban nem is, de rosszabbul se.

trey @ gépház

Ott mutatok rá, ahol az relevánsan felbukkan. Itt ez megtörtént.

Mindenesetre vicces, ahogy a nálad berögzült dolgokat görcsösen véded.

Jah, manapság az a divat, hogy egyik héten DK-s, aztán MKKP-s, majd MZP-s, rá kevéssel megy Magyar Péteres valaki. :D Nálam az általad említett dolog az erények oszlopba kerül bejegyzésre.

trey @ gépház

Külföldön kevésnek van saját ingatlana. Itt meg nem ritka, hogy az embereknek több is van.

Ez talan 10+ eve meg igy lehetett, ma mar biztosan nem igaz. Nem egy palyakezdovel beszelgettem otthon, semmi ertelmet nem latjak annak, hogy felretegyek a penzt amit keresnek. Barmit is csinaljanak, akarmilyen jok a szakmaban, soha nem fog olyan mertekben noni a fizetesuk, ahogy az ingatlanarak emelkednek. Ma mar 2 gyerekes csaladnak elegendo csaladi haz Budapest vonzaskorzeteben 100M+ forint. Videket felesleges nezni, nincs munka, nincs normalis fizetes. Az IT raadasul csak abban az esetben jelent elonyt, ha mindket kereso a szakmaban dolgozik, ahogy az egyikuk mar monjuk ugyved v kozgazdasz, a home office maris ugrott, a fizetes pedig felezodott, harmadolodott. Nincs az az elomenetel ami lepest tudna tartani ilyen szintu inflacioval es gazdasagi hanyatlassal amit az orszag kepvisel. Inkabb arra gyurnak a fiatalok, hogy Bp-i melo ugrodeszka a kulfoldhoz.

Pontosan mikor is lesz neked nullarol 2+ sajat ingatlanod darabja 80-100M-ert? Max ha orokoltel legalabb egyet amit ki tudsz adni aranyarban, de biztos hogy nettobol nem.

Alberlet es alberlet kozott is van kulonbseg: USA-ban egy IT-s fizu otod/hatodaert mar berelsz 2-3 gyereknek elegendo apartmant, amihez jar kozos helyseg, kozos medence, kozos fitnesz terem, garazs, kapuval, kameraval vedett kompexum, 0-24 orszolgalat. A lakas gepesitett es mindent karbantartanak, javitanak csettintesre. Kontra szakadt, lelakott 65nm-es panel, rohado nyilaszarokkal es soha nem mukodo mosogeppel havi 250-ert Kelenfoldon.

Kinek kell sajat ingatlan?

Mondjuk kozvetlen kollegaeknak: 2 x IT-s fizu gyerek nelkul 2 ev alatt sajat csaladi haz Texasban.

USA egy kontinens vs Mo egy orszag. USA nem csak Californiabol all (a vilag legdragabb es most mar lassan a leglepukkantabb helye), ami nagyon elkurvult az utobbi idoben. Igyekszik mindenki elkoltozni onnan is. Texas, Georgia, Florida, Washington, Oklahoma, Illinois stb. ki hogyan birja a kulonbozo eghajlatokat valogathat a 0-5% state tax allamok es kulonfele property arak es adozasi fajtak kozott. Nincs kolbaszbol a kerites, de rengeteg a lehetoseg, ha valaki raszanja az idot, siman megtalalja a szamitasat. Nyusgo nagyvaros, nyugis videk melyiket szeretned? Kell tengerpart vagy inkabb ne legyen kanikula? Nem egy db. fovaros van elfogadhato fizuval, az orszag tobbi resze kuka, hanem nagyon sok helyen kis/kozep/nagy cegek mindenfele irodakkal csak szand ra az idot.

Tavolrol sem az igeret foldje persze. Bevandorlasi valsag (Mexiko), Trump vs demokratak, ki melyiket utalja jobban, idiota szabalyozasok allamonkent kulonbozoen, egeszsegtelen kaja, vegtelen burokracia, sok helyen (SF, LA) gyatra kozbiztonsag. Az USA sem kanaan mar, sot valoszinuleg ez is egyre szarabb hely lesz, de Mo mindenkivel meredekebb lejtore allt ra az elmult 10 evben. Sokkal jobb ezt par ezer merfold tavolsagbol figyelni.

Cserebe viszont kedvesen viselkedo, emelt fovel jaro, pozitiv gondolkodasu emberek, akiket tenyleg erdekel hogy elegedett vagy-e a munkajukkal, nem csak letudni akarjak. Nem rohannak, raerosek, nem kapkodnak. Ezt kicsit szokni kell plane ha az internet bekotesre varsz. Kiegyensulyozottsag, minimalis aggodas es zero stressz, USD-ben kapott fizu. Eleg az USD-HUF keresztet figyelni es naprol napra simulnak ki az idegeid.

Meglatjuk 10 ev mulva.

Vannak drágább környékek, ahol tényleg 100 fölött van egy ilyen ház.

Igen es azon kivul vannak meg a szar kornyekek. Masok az igenyeink, tudom vannak akiket nem zavar, ha terdig jarnak a szarban az Ors Vezer Teren reggelente es rablobandak fosztogatjak kozben.

Amugy amig x < y addig jok vagyunk?

En inkabb a tendenciat nezem. Mar ott tartunk, hogy berbol-fizetesbol nem tudsz venni magadnak ilyen hazat (amit irtam raadasul szar is, tul kicsi es ikerhaz). Teljesen mindegy, hogy valamit azert nem tudsz kifizetni mert 100M-ba kerul vagy azert mert 1.5 milliardba.

Sajat hazat Londonban es Munchenben is meg lehet venni amugy ha valaki sajat tulajdonra vagyik, bar en Amerikat hoztam fel peldanak, de annak hogy a legtobben berelnek lehet az is az oka, hogy olyanok a berleti viszonyok, hogy nincs ok sajatot tulajdonolni legfeljebb uzleti celbol. Mo-on tobbek kozott ez is olyan szar, hogy mindenki sajat hazra hajt.

De a lakhatas csak egy aspektus. Annyi minden masrol is szol az eletminoseg.

Magyaroszag mellett korabban az az erv szolt, hogy szar, de legalabb olcso. Nos, most mar meg csak nem is olcso.

Egy IT-s itthon is vesz házat.

Persze, hogy vesz. Csak egy gyors kereses: https://ingatlan.com/34076069

118M - 108nm - 22. kerulet, ami finom szolva sem az elit villanegyed. 270nm-es telken, ami brutalis meretu kertet jelent.

Ikerhaz, nem onallo csaladi. Nincs benne burkolat, szaniter, klima, belteri ajtok.

Sok sikert a vasarlashoz IT-s fizuval.

Lofaszt nem.

Ahol a munka, ott a megelhetes. Hagyjuk a bullshitet, tenykerdes, hogy videken nincs munkalehetoseg (IT irodai munka, 9-18, versenykepes fizetes). Nyugodtan dobj ide egy allashirdetest mondjuk Java dev pozirol.

Ettol fuggetlenul terjesszuk ki a keresest Borsod megyere, maris szimpatikusabbak az ingatlan arak, de akkor engedjuk el Kaliforniat az USA-ban es megkapjuk a 0% state tax Texast mondjuk. Ja, hogy ott peldaul a Google is kinal irodai munkat bay area szintu fizuval? Ja, hogy az EU ellatas es az oktatas szinvonala ugyanolyan magas mint Kaliban? Bizony Borsod megyerol ez nehezen mondhato el.

Ha figyelmesen elolvasod, akkor eleve a 3. munkahelytől kezdve van az USA-ban. Ott a ranglétra alján kezdte, ami nem tűnik kirívó dolognak. Aztán talált egy jó állást két évre, ami aztán felvásárlás miatt megszűnt. Ezután gyorsan kellett valami átmenetileg, ami helyett aztán később talált egy kétszer jobban fizetőt, és azóta is ott van.

Persze nem tudom, hogy melyikre értette, hogy albérletre is kevés a fizu, de feltételezem nem a kétszer jobban fizetőre, ahol azóta is dolgozik. Szóval ez a konkrét példa így nekem inkább tűnik annak, hogy valaki kimegy mint nem egy alapból rocksztár fejlesztő/üzemeltető, és a kezdeti nehézségek után megtalálja a helyét. De tényleg kíváncsi vagyok osod88 válaszára is, hogy ő maga ez most sikerként vagy másként értékeli-e.

Jól értetted. Az albérletre is halovány fizetés az a legelső amerikai munkahelyemen volt. Én ide nem rocksztárként jöttem hanem kvázi pályakezdőként, ráadásul diplomám sincsen. Mindig is saját magam próbáltam képezni.

Én tisztában voltam ezzel már a kiköltözésem legelején, hogy a ranglétrát végig kell járni, ezekkel az adottságokkal nem tudok csak úgy behuppanni egy 100 ezer dolláros állásba két hét után.

Másrészt ebben az országban, különösen az IT világban megszokott hogy az emberek 2-4 évente odébbállnak. Egyrészt jobb lehetőségekért, másrészt meg kényszerből is, például rengeteg a cégösszeolvadás, felvársárlás, cégeladás, hasonlók.

"Everything fails, all the time."

Munkaidő, szabi, egészség biztosítás, minimálbér, használható szintű oktatás költsége, és akkor még csak a jéghegy csúcsát nézzük. 

Egy biztos, fogyasztani sokkal olcsóbb, mint bárhol máshol. A többi paraméterben én hálás vagyok a hazai vagy az EU által szabályozott kereteknek. 

Egyszer hívtak vezető poziba amerikai céghez aminek volt magyar lába, és az interjún megerősítették, hogy nem értettem félre a kiírást, tényleg mindkét időzónát le kéne dolgoznom, annyi kompromisszum belefér, hogy csak 6-6 órát. Régóta globális cégeknek dolgozom, így normális hogy NÉHA másik időzónához (is) kell alkalmazkodni, de nem, ők ezt folyamatosnak gondolták. Nem is raboltam tovább az idejüket...

A legelső amerikai melómnál dolgoztam csak 40 órát, mert az óradíjas szerződés volt. Se többet, se kevesebbet nem lehetett.

Az utána következőknél általában kevesebbet, mostaninál meg 30 órát szoktam általában.

Egyébként igen, vannak olyan iparágak meg pozíciók ahol elvárják a 40 feletti óra ledolgozását, na én ezeket nagy ívben kerülöm.

"Everything fails, all the time."

5x. Összesen 2 helyen voltam. Az elsőnél kicserélték fölöttem a táblát (ez 2). A másodiknál oda-vissza pakoltak az anya-gyár és a lehányvállalat között (ez 3). Mindegyik esetben ugyanazt csináltam ugyanott ugyanazokkal az eszközökkel és ugyanazokkal az emberekkel körbevéve (akik szintén "ingáztak"). Persze ha engem kérdeznének és nem a papírjaimat, akkor azt mondanám, volt 1 munkahelyváltás.

De jó lenne látni a diagram mellett az életkorokat is! Azaz, mennyire támaszja alá a kutatásokat, hogy a BB, X és némi Y tartozik a lista felső részhez és a lojalitást hírből sem ismerő Z-sek ugrabugrálnak?

Én is ezen gondolkoztam, hogy vsz. a fiatalabbak vannak a lista alsóbb rétegeiben. De azért a 10+ váltás / 10 év szerintem bármilyen korosztáéynak, bármely iparágban sok. Ott már nem a munkáltatókkal van probléma :/

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Szerkesztve: 2024. 05. 07., k – 08:55

Dumagépek a "kétévente munkahelyet kell váltani"-ról ^

3%

trey @ gépház

Egyik véglet sem jó. Ha valaki 2 évente vált, azt én föl se venném, mert tőlünk is el fog menni 2 év múlva. Pontosabban csak olyan munkára venném föl, ahol nem baj, ha kiesik valaki.

A 10 év alatt 0 váltás meg a munkavállaló szempontjából nem jó. Ebben a szakmában nem szabad leragadni valaminél 10 évig, folyton tanulni kell. Persze cégen belül is megoldható a folyamatos fejlődés, de az a ritkább eset.

Ebben a szakmában nem szabad leragadni valaminél 10 évig,

Az "IT" szakma melyik részén? Csillió vetülete van. Egyébként sem értelek. 10-20 év alatt melyik ember marad egy cégnél ugyanabban a pozícióban? Én 2 hét után már másikba kerültem, mert kiderült, túlképzett vagy arra, amire felvettek. Utána 2 év múlva másikba, onnan különböző szintjeit bejárva, tök más feladatokkal egy harmadikba. Fogalmam sincs milyen lehet valaki 10+ évig junior pozícióban ugyanaz csinálva ...

Nekem ez a "váltani kell" ilyen fejvadászok által mantrázott izének tűnik. Nyilván, fejvadászból tengernyi lett, neki meg az az érdeke (ebből él), hogy rendszeresen váltanak az emberek. Tehát, komplett szakma épül arra, hogy "márpedig váltani kell" és ez a szakma ráadásul kb. olyan erősen nyomul, mint a Teleshop-os marketingesek.

trey @ gépház

Nem mindenhol van cégen belül előrelépési lehetőség. Hogy Juniorból Mediorrá, majd Seniorrá "nő fel" az ember, az attól még ugyanaz a munka - és cégen belül szinte biztosannem jár olyan anyagi előrelépéssel, mintha az ember átigazol.

A "2 évente váltani kell" dolog pedig: szerintem igaz ~U30-ig, amíg az ember Juniorként keresi az útját, a helyét, a lehetőségeit. Aztán már illik kicsit megnyugodni, meg megtalálni az alkalmas helyet, ahol azért ~5 évet kibír az ember. Talán ez a korosztály-eloszlás látszik a %-okon is.

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Lehet húsz évig egyetlen helyen maradni, főleg, ha meg is fizetnek és szereted, amit csinálsz,  csak ha bedől a cég, akkor iszonyatos hátrányba kerülsz, mert az egycéges tapasztalat kevesebbet ér. Ha a munkakörülményak rosszak, és/vagy alulfizetett vagy, ott a meg eleve a váltás a helyes lépés.  

Amikor az a munkád, hogy outsourcing-ben ezer cégnek dolgozol, azt hiszem, hogy az "egy céges tapasztalat" (legyen az bármi is) nem játszik. Egy talpraesett ember attól talpraesett, hogy nem betanult dolgokat húz elő, hanem önálló munkát képes végezni, mert jó problémamegoldással rendelkezik.

trey @ gépház

Én meg csak csöndben röhögök az ilyeneken, 47 év alatt egyszer váltottam :D Ez a másik véglet, ami túlzás, de már késő. Az első váltás után azt mondtam, hogy nem jó ennyi időt (15 év) eltölteni egy munkahelyen, mert túlságosan kötődik az ember. Aztán úgy alakult, hogy több, mint kétszeresét töltöttem el utána szintén egy helyen (igaz, a cég egyesülésekkel, kiszervezésekkel párszor átalakult), persze a munkaköröm és tevékenységi területem is változott jó néhányszor, de az nem munkahelyváltás.

Ugyanakkor van ismerősöm, aki valóban 1-2 évente váltott, és ő meg úgy érezte jól magát, és jól is járt vele. Nem vagyunk egyformák, és ez így jó.

10+ éve dolgozom az első munkahelyemen, ahol anno megcsináltam a szakdolgozatomat is.

Próbálkoztak már páran, de nem láttam összességében sehol 2x-es szorzót. Meg azt sem, hogy a jelenlegi állásomhoz hasonlóan minden egyéb tevékenységemmel tökéletesen összehangolható lenne az érdeklődő. És szerintem már 10 év sem kell ahhoz, hogy az egyik célomat, a kvázi teljes pénzügyi függetlenséget elérjem, onnantól kezdve meg a munka is hobbi lesz inkább.

Az egyik csak ugy megszunt egyik naprol a masikra, utana hasonlo pozicioban helyezkedtem el 1 heten belul, utana contractor voltam fix idore, a mostani munkahelyemen mar 5+ eve (eloleptetes is volt kozben) de innen altalaban kihalnak emberek ugyh 5 ev mulva megneznem a valaszomat.

ODM site (6 év) megszünése előtt léptem az anyacéghez (immáron 4 éve). Department ugyanaz, pozíció változott. Ez váltásnak számit?

most akkor hányszor válttottam vagy hány munkahelyem volt?

0 váltás

1 és ugyanaz a munkahely 15 éve...

 

vagy csak az eredmény érdekel? az se számít ha nem fedi a valóságot?

vagy csak a pénz érdekel? metaanalízisbe egynek jó lesz...

I have your source code, should I open it?

[x] az elmúlt évtizedben 1 munkahelyem volt

[x] az elmúlt évtizedben 0-szor váltottam munkahelyet

(nem szavaztam — majd akkor, ha egyértelmű lesz a kérdés :-D)