Windows 11 mikrolag (megoldva - részben)

Nálam mikrolagzik a windows 11. Többféle userrel beszéltem, néhánynak igen, néhánynak nem.

Hardver: új alaplap, G5905 processzor, 16 gb ram, nvme ssd.

Mikrolag: például elindítok egy böngészőt és elkezdek beírni (azonnal) valamit a címsorba. És az első 4-5 karakter lenyomom, mire megjelenik a címsorban. Vagy rányomok például a win 11-ben a start menü mellett lévő hírfülre (mi ennek a neve?) és képes a youtube is egy pillanatra megállni. 

Stabilitási probléma nincsen.

Láttatok már ilyet, esetleg okot is tudunk találni? Milyen adatokkal tudnám elősegíteni a hibakeresést. Igazából ide van készítve a win10 telepítője, tehát nem esek kétségbe, visszarakom azt, ha nincsen megoldás. De jó lenne, ha lenne!

Megoldás: visszakerült a windows 10, azóta nincs akadás. Az a gyanúm, hogy ez az alaplap nem kompatibilis teljesen a windows 11-el, valamilyen driverhiba.GIGABYTE B560M DS3H V2

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 02. 17., szo – 11:47

Hanglejátszással nincsenek gondok? Nincs film lejátszásnál vagy youtube-nál hangtorzulás vagy kimaradás? Nekem zavart már be a AHCI vezérlő, mikor a portok le voltak tiltva a biosban. Amúgy érdemesebb letiltani az ilyen hír sávokat meg ilyesmik mert gondolom a netről töltenébe az adatokat és nem mindig sikerül.

Kizárólag akkor van pillanatnyi megszakadás, amikor a fenti esetek történnek (akkor sem mindig!!) egyéb hanghiba nincsen. Külön rossz, hogy nem tudom reprodukálni a hibát! Néha előjön. A hírsávot tudatosan nem tiltom, onnan tájékozódok, töltse csak be. 4 hónapja lakunk itt, nem volt még internet-szünet, kábelen csatlakozik, nem hiszem, hogy épp nem tudná betölteni. (kiszolgálói oldalnál mondjuk akadhat hiba, de akkor ott és akkor többször lenne mikrolag. nincsen összefüggés)

Nem lehet, hogy az új telepítés után pánikszerűen teker a háttérben, hogy letöltsön egy halom update-et? Érdemes lenne megnézni a Gépházban, mivel van épp elfoglalva a Windows update.

Egyébként Win 10-en is ezt csinálja az első telepítés utáni időszakban, még akkor is, ha a legfrissebb verziót telepítetted.

Egyébként ha online Win fiókkal használod, és beállítottad, hogy az OneDrive-n legyenek a felhasználói könyvtárak, akkor is rendszeresen laggol. Ha egyébként nincs nyomós ellenérv, érdemes úgy beállítani, hogy az OneDrive csak egy üres könyvtárral szinkronizáljon, és akkor az elég hamar sikerül neki :-)

Nézd meg pl a meghajtó titkosítást be van-e kapcsolva. Az jelentős késleltetés.

Nem tudom garantálni, de szerintem a proci gyenge. Támogatott, de nem elég erős. Ez egy 2 magos, nem valami sok cache-es proci, a Win11 meg egy csomó mindent virtualizálva futtat, meg TPM-en keresztül titkosít, ezzel nagyobb terhet ró a procira. Nálam Ryzen 6800H-n nem mikrolagolt, de érezhetően komótosabban futott a Win11 Home, mint a szokásos Arch Linux + bspwm rendszerem.

Esetleg valami háttérben futó service fogja, nézegetni kéne a prociterhelést használat közben, hogy ilyen lagkor a CPU használat, vagy lemez I/O ugrik-e meg.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

2 hasonló laptopos tapasztalatom van: az egyiknél az lett a megoldás, hogy windows 11 víruskereső kikapcsolás, szinkronizálások kikapcsolás, több service fix kikapcsolás, szüneteltetett windows update, csak havonta bekapcsolt, stb és így megszűnt. A másik esetben így sem szűnt meg, Windows 10 downgrade lett, azóta hasít a gép, több a szabad memória és nincs több probléma.

Ahogy itt írták, ez a gép alkalmas Windows 11 futtatásra, csak nem ajánlott a gyenge cpu miatt. Főleg annyi mindenre. Windows 11 esetén minimum sata ssd, 4 erős desktop cpu mag + 8 giga ram javasolt, ha semmire nem használod. Ha már sok a böngésző ablak, esetleg használnád valamire, 6-8 erős desktop cpu mag + 16, de inkább 32 giga ram, nvme ssd. Ezek nélkül is lehet használni, csak még több időddel fizetsz érte...

Készítenék egy teljes image mentést a gépről (ha nem válik be a Win 10, visszamásolom), majd legyalulnám a Windows 11 minden részét és Windows 10 Pro 64 biteset raknék rá, ami nagy eséllyel megoldaná a problémát. Esetleg Win 10 esetén is legyen a víruskereső kikapcsolva, mert az szokta még megfogni a gépet. Akár ott is update-et pár hetente futtatni, stb.

Még gyorsabb lenne ezen a gépen egy lecsupaszított, könnyű linux disztró.

Pont ilyen gépen nem néztem, de hasonló i3 esetén nekem "akadt" a gép sokat, és nem tetszett, nem az enyém volt. Én azt írtam, ami az én igényeim és tapasztalatom szerint javasolt. Amikor a fentebb írt feltételek nem teljesültek, azt tapasztaltam, hogy nagyban sérült a "felhasználói élmény". Vártam másodperceket a semmire, sűrűn. Még úgy is, hogy "semmire" sem volt használva a gép, mert gyenge volt a hardvere, kevés volt a memóriája, stb. Számomra van különbség az "élhető" és a "javasolt" között. Én nem szeretek úgy számítógépet használni, hogy "élhető", inkább legyen Win 10, de az érje el a "javasolt" szintet. Mindenkinek mások az alapvető igényei, elvárásai. Talán valakinek 2 gb memóriával 1 maggal és hdd esetén is "élhető" a Windows 11, mert erre van lehetősége. Mások vagyunk, mások a számunkra elfogadhatóak, ez így van rendben. 

Jó, te tudod. Nyilván azt használtok, amit akartok, de egy ilyen gépen jobban teljesítene a Linux, sokkal folyékonyabban, tempósabban futna, YouTube, böngészőben receptezés, e-mailezésre épp úgy alkalmas. Az pont egy olyan alap usecase, amihez nem kell mindenképp Windows.

Win11 is nyilván elmegy akármin, legfeljebb hack-eket kell bevetni a telepítésére (ha régi proci, vagy nincs TPM), meg 3rd party debloatosító megoldásokat. Lehetni mindent lehet, kérdés mi éri meg jobban.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

néztem, volt kiugró érték, mégpedig a dxgkrnl.sys - DirectX Graphics Kernel, Microsoft Corporation többször is csinált 300+ nanoszekundumos latencykat. Most, hogy felraktam az újabb bios-t, újramértem. Most már a tcpip.sys volt a leglassabb, de már csak 150 nanós kiugrássokal, amit nem lehet érzékelni szerencsére!

Ez a latency monitor nagyon szuper!

A megoldás valószínűleg eljött, az alaplap bios-ából volt újabb verzió. Amióta felment, nincsen akadás. A ram-ot még nem raktam vissza 3000 Mhz-re, 2400-on megy, de így sincsen gond.

@influencer: a könnyű linux disztró valóban sokkal jobban hasított a gépen

Már gondolkoztam, hogy bevásárolok egy i5-11400-at, vagy lecserélem az egészet egy i5-14500-ra, de aztán maradt ez.

Ez i5-11400 nem egy rossz ötlet, a 10400-tól egészen a 11400F, 11600, 11700-ig nézelődhetsz, ha van bele olcsón vagy használtan proci, az költséghatékonyabb megoldás, mint az egész platoformcsere. Nyilván túl sokat 10-11. genes prociért nem éri meg adni, mert néhol olyan drágák, hogy kicsivel többért van újabb genes is.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Szerkesztve: 2024. 02. 18., v – 21:01

Szia!

Akkor szokott ilyen lenni, amikor "rángatja" a CPU frekvenciáját le/fel az a "lagg".
Windws alap beállítás (ACPI), hogy be van kapcsolva, ezaz első amit kikapcsolok.

Windows Energiagazdálkodás beállításoknál "Teljesítmény" -re kell tenni, akkor nem szabályozza le a procit.
( G5905 : 3.50 GHz lesz, nem pedig 1,6 Ghz ).

Ez ugye azért vicces, mert pont intel ppt van róla, hogy teljesítményigény jelentkezésekor 8. gen, 9. gen, 10. gen esetében (azaz már 5-6 éves processzorokban is) összehasonlító grafikonok mutatják h. kb. 1millisec-en belül ugrik fel az órajel a max.-ra. De még a régebbi 8. gen core i is talán 10millisec alatt max órajelen volt. Ami még mindig csak 1 század másodperc. Ekkora röccenésekből, hacsak nem vagy kolibri 10000 FPS-es érzékeléssel, semmit nem lenne szabad észrevenned.

Intel Speedshift Skylake-ben már van 2015 óta:

https://www.anandtech.com/show/9751/examining-intel-skylake-speed-shift…

Illetve az lehet még gond, ha nem a CPU kezeli az órajel emeléseket, hanem a windows. Úgy rémlik windows alatt kb. 100millisec a reakcióidő az ütemezőben órajel variálásra. Ryzen-nél Zen2 idejében azt promózta az AMD, h. 1millisec-enként van a CPU-ba beépített integrált órajel kontrol áramkörnek lehetősége beavatkozni a szenzorok mérései alapján. Azaz másodpercenként 1000x tud órajelet állítani az igények függvényében. Itt azt javasolták, h. használd az AMD chipset driver által adott "Ryzen balanced" power profil-t, ne a windows beépített gyári balanced v. high power profilját. Mert ebben a custom profilban hiába úgy látszik mintha végig (idle-ben is) 99%-os órajelen futna a processzor, de a valóságban teljesen leveszi ilyenkor a sebességet 0-ra a magok nagy többségén ha nincs rá szükség. A windows-os task manager meg tohonya lassú buta, ezeket a másodpercenként 1000-szer történő órajel váltásokat nem képes lekövetni. A ryzen master-ben meg teljesen jól látszik h. nem 3,9Ghz-en mennek a magok, hanem ténylegesen csak 50-100Mhz-en idle-ben.

Szóval én előtte körbenézelődnék h. power profilok terén van-e kimaradt beállítás, v. hiányzó power management driver / chipset driver.

2022-es összehasonlítás, milyen gyorsan tudnak órajelet váltani az elmúlt pár év processzor generációi:

https://chipsandcheese.com/2022/09/15/how-quickly-do-cpus-change-clock-…

Ha a chipset driverek fent vannak megfelelő állapotban, nem érdemes az energiagazdálkodási lehetőség (bőven) pozitiv oldaláról (alacsonyabb frekvencia, alacsonyabb áramfelvétel, alacsonyabb hőmérséklet, hosszabb élettartam, alacsonyabb villanyszámla) lemondani, ha a negativ oldal (késleltetés/lag, amíg alacsony órajelről felugrik teljes sebességre ha éppen szükség van a nagy teljesítményre) amúgy észrevétlen marad.

Elsőre azt a 2 magos procit cserélném minimum 4 magosra, persze ha találsz valami használtat olcsón.

Windows 10 + AtlasOS

Windows 10 is egyre szarabb amúgy. Az ember nem tudja használni a gépet, mert az oprendszer használja. Nem az lenne a feladata, hogy a felhasználói programoknak biztosítsa a gép erőforrásait? Ezt régen elfelejtették...

Egy új, bolti, 3 év garanciás i5-11400 processzor 57 000 Ft, szállítással együtt. Ugyanezt a processzort használtan, talán még 1 év garanciával 47 ezerért árulják. Igen, tudom, hogy cpu sosemegyszét, csak a 40 ezer logikusabb lenne, legalább a bolti nettó árán adják.

Jobban megéri újat venni. De már kezdem megszokni a mikroszakadásokat :)

Nem is csoda, hogy nem viszik, halott foglalat, 2 mag, 2 szál, 1 szálon is nagyon gyenge, alacsony órajel, nagyon kevés cache. Ebbe senki nem fektet pénzt. Főleg, hogy pár hónappal ezelőttig 5k HUF-nak megfelelő pénzért, vagy nem sokkal többért, használt Ryzen 1600, 1600AF, 2600-as procit lehetett kapni, de most jelenleg felment ott is ezeknek az ára.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Én driverhibára gondolok. 2 procimag elég. Ha futtatod a feladatkezelőt, megnyitod a böngészőt és nem nagy a cpu terhelés, valamint a kernelidő, akkor nem a cpu kevés. 

A mai böngészők már használják a gput. Mi van, ha bugos a driver?

 Tiltsd le a windows update driverfrissítőjét, és a cpu és gpu drivereket, de akár mindet frissíthetnéd.

A windowsupdaze-es driverek néha hiányosak. Mármint működnek, de a speciális dolgok hiányoznak belőle

hup.hu##article[data-comment-user-id="16401"]

hup.hu##article[data-comment-user-id="4199"]

Én nem akarok téríteni, arra vanak itt más jelöltek.

Mindenképpen Windows kell?

A napokban hozta egyik kollégám egy régi netbookját, hogy valamit csináljunk vele. Szeretné még használni, de a feltelepített Windows 7 is nagyon lassú rajta. AMD C-70 (2 mag, 1-1.3 GHz), 2 GB RAM, 320 GB sima HDD. Feltettem egy Linux Mint Mate kiadást, azt nem mondom, hogy szélvész lett, de ha nem indítok el rajta több programot, böngészni, youtube videót nézni lehet rajta (480p).

Nemrég járt nálam egy celeronos thinkpad (R61E) 3 giga rammal és 250 giga HDD-vel hogy tudok-e vele kezdeni valamit. Nem mondanám egy vadállatnak, de mint xfce-vel és minitube-al gyönyörű szépen lehet vele youtubozni, 1080p-t is lazán elviszi. Butatévére lett rákötve linux isokat (nyilván) torrentezni/filmezni/yt-ozni hangfalakkal meg egy wireless tapipados logitech billentyűzettel/távirányítóval.

Remélhetőleg még jó pár évig elketyeg.

Igen, ezzel kezdtem a műsort, hogy egy évig ezelőtt linux ment a gépen, tökéletesen hibátlanul, akadásmentesen! A linux, még a cinnamon ablakkezelővel is gyors volt!

Sajnos a windwost nem tudom megkerülni, a cTrader nevű kereskedési szoftver, amit használok, nem elérhető linux alól, még emulációval sem, egyedül virtuális gépen, de úgy meg iszonyat lassú, nem használható. Távoli-asztal kapcsolattal használtam az elmúlt időszakban, de valamiért gyalázatosan lassú úgy. Mac-re nem váltok, mert nem ismerem. (Meg drága)

Windows 10-re tudnék váltani, nincs is vele bajom, bármikor felrakom 2-3 óra alatt minden beállítással együtt, csak gondoltam, hátha vannak ötletek. A feladatkezelőben üresjáratban 10% körül van a terhelés, ami normál használat közben ugrál 50-75 százalékig, de utána gyorsan vissza. Nincsen túlterhelve. Amikor megakad egy pillanatra, akkor sincsen 100%-on! (Bár az 1mp-os frissítési frekvencia miatt úgyse látszódna)

Felraktam már a legújabb bios-t, többféle driverrel próbálkoztam, néztem, hogy melyik driver csinál mikroakadást. Részeredmények voltak. A baj, hogy nem tudom reprodukálni a hibát. Itt-ott fordul elő. A sok próbálkozás, finomhangolás után, most már egészen jó, a mikroakadásokat meg lehet szokni :)

Ezeket az alternatívákat nézted? Ahogy nézem, a ctreader valóban nem megy Wine alatt, mivel Windows Presentation Foundation-t használ, amit a Wine nem támogat. Gratulálni tudok a ctreader-fejlesztőknek, nem csak hogy Windows only szoftver, de gondoskodtak olyan gányolt, felesleges függőségről is, hogy még emulálni se lehessen. Az ilyen retardáltak miatt nem tud kihalni a Windows, meg terjedni a Linux.

Pedig van Linuxra a WPF-nek forkja, valami XPF, de azt gondolom a ctreader nem támogatja.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Tessék mondani melyik Linux?

Mármint melyik A desktop Linux distró, amelyiknek terjednie kell? Windows-ból meg van a legutolsó meg esetleg az egyel korábbi.

Mintha maga Linus is ekézte volna azt a kuszaságot, ami DE fronton van az oldalukon.

Más kérdés, hogy tényleg óntökönlövés a fejlesztői oldalon is egy ilyen spagetti, amit nem tudnak portolni más rendszerre is.

Mondjuk ebből többet kihozni nem tudsz, de esetleg AntiX, Spark Linux IceWM, vagy valami openboxos Debian, Devuan, Arco, Void telepítést meg lehet próbálni rajta, hátha kicsit olajozottabb lesz. A YT-os videókon is lehet segítene, ha Minitube, SMTube segítségével, vagy mpv + yt-dlp kombóval nézné rajta a kedves user. Bár gyaníthatóan 720p akkor se lenne meg, de lehet több tartalék maradna a gépben, lehetne rajta mást is csinálni közben.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Ilyen procit soha nem vettem volna : ez a probléma főoka szerintem. HFS szintet megüti.

Pedig egyébként nem használhatatlan alap feladatokra, szövegszerkeszteni, böngészgetni, terminálozni könnyebb Linuxszal, BSD-vel. Akár még Windowsra is elmegy, de akkor nem jó ötlet a 11-est ráerőltetni, vagy csak kiherélten, valami debloat scripttel lesoványítva.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Persze, mert a Win11 több szutykot futtat a háttérben, meg eleve sok rendszerkomponenst titkosítva meg virtualizálva futtat egyszerre. Így azonos gépen a Win10 evett boot utáni idle-ben 1,1 GB RAM-ot, a Win11 csak 3-4 között áll meg, annyival bloatabb, alig hittem én is a szememnek. Persze, hogy ez a futási teljesítményre is rányomja a bélyegét. Főleg a cache-re van kiéhezve, a sok magos proci azért segít rajta, nem a sok mag miatt, hanem a sok maghoz sok cache is jár.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)