T-6 nap: Plasma 6.0

Nem értem, miért nem a főoldalra rakták ki, de van visszaszámlálás: Support Plasma 6 - KDE Community

A további verziók ütemezése pedig a következő:

Version Post release Version Type Tar Date Release Date Comments
6.0 6.0.80 Release Wed 2024-02-21 Wed 2024-02-28 Public release of Plasma 6.0
6.0.1   Bugfix Release Tue 2024-03-05  
6.0.2   Bugfix Release Tue 2024-03-12  
6.0.3   Bugfix Release Tue 2024-03-26  
6.0.4   Bugfix Release Tue 2024-04-15  
6.0.5   Bugfix Release Tue 2024-05-21  
6.0.90 6.1.80 Beta Tue 2024-05-23 Plasma/6.1 branched
6.1.0   Release Thu 2024-06-13 Tue 2024-06-18  
6.1.1   Bugfix Release Tue 2024-06-25

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 02. 22., cs – 16:09

ezt csak ugy itthagyom:

https://www.youtube.com/watch?v=jWDgdC28tYo

 

En most frissitettem fejlesztoi laptopot, meg nincs igazan beallitva (ubuntu 16.04-rol -> 18.04 -> kubuntu 23.10:). A fenti videot se toltam csak a feleig, van par abandonned projekt benne, nem tudom, hogy foglalkozzak-e vele, vagy sem.

 

Egy napom csak arra ment el, hogy a terminus fontot mukodesre birjam Konsole alatt meg atom IDE pulsar IDE alatt.

(egy masik nap meg a snaptol valo szabadulas jegyeben zajlott)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

az alap kde annyira gagyi, hogy annal bármi jobb.

Egyelőre ez is az útkeresés része.

Manjaroval kezdtem a kde ismerkedest (soha tobbet manjaro!), majd most a munkagepen kubuntu, mert dolgozni is szeretnek, nem pedig egy 600kB-os program miatt egy 3080MB-nyi kenyszerfrissitest letolni egy fel delelott. (allando tapasztalat).

Szoval a manjaros kde a kubuntus kdetol nagyjabol szinben ter el.

 

En meg ilyeneket fixalok, hogy aszondja a firefox ablak azert nem nativ, mert snapbol van telepitve a mozilla tarolos meg jo.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ez már kézzel foghatóbb érvelés, ebben egyetértek, az alapértelmezett beállításokat kellene jól összerakni. Ez lehetne a disztribúciók célja, nem csak csomagolni a KDE-t, beállítani egy saját háttérképet és ikont az alkalmazásindítónak. Sajnos a fejlesztők között is kevés az UI/UX szakember, mert néha elég borzasztóan néznek ki a felületek: [szöveg] [beviteli mező] [szöveg], ahol a két szöveg fordítható, a beviteli mező nyilván nem, de külön-külön lehetetlen úgy lefordítani, hogy jól nézzen ki.

> Ez már kézzel foghatóbb érvelés, ebben egyetértek, az alapértelmezett beállításokat kellene jól összerakni.

 

En gnome 1.2-vel kezdtem 2000 kornyeken, kb igy nezett ki:

https://nielssp.dk/assets/content/pages/guis/gnome-1.2/desktop-2.png

 

Es gondolom a mac os 8-bol lett koppintva. De mar itt is felul volt egy menusor, es eddig (24 even keresztul) mindig fenn volt egy vekony csik,

szerintem olyan 24 pixel magas. Es semmi mas. Ennyit vett el a magassagbol.

Namost a kde nalam itt fog vegzodni, hogyha ez megint macos kinezett koppintas lesz, az nem erdekel. Emiatt nem fogok macos-t hasznalni, nem erdekel.

Viszont a jo dolgokat miert ne emelhetnem at?

 

A pofonegyszeru alt-tab is ritka hulladek alap kde alatt, kovethetetlen. Nalam az alt tab ilyen ms-ban merheto, ra se nezek amikor ket alkalmazas kozott akarok valtani.

Szoval van egy elkepzelesem, es ehhez ez a macos all a legkozelebb. Innen fogok kiindulni.

 

Btw, ha az alap dupla magas also panelt visszaveszem szimpla magasra (48px -> 24px), akkor a laptop toltottsegenek a szazalekat konkretan nem lehet elolvasni.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szeritnem valamit elnéztél. Nekem sose akart mást felrakni csak amit akartam. Mondjuk nem is használok csak konzolt a telepítésre. De nem volt még olyan, hogy annyi függősége legyen. No meg ugye meg tudod adni, hogy ne telepítse a függőséget.

Tehát, hogy a kérdésre válaszoljak: azt próbáld ki, hogy 2 hónapig *semmit* se telepítesz. Majd egy random pár kB-os  programot próbálj feltenni.

És szólj hány MB-ot kell mindenképpen feltenned ehhez pluszban.

 

Nem minden szgépet használok napi szinten.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Van egy gep amit napi szinten hasznalok, es van mas gepek (nagymama, anyuka, egyeb csaladtag), amelyekre ritkabban nezek ra.

Erre a rolling release alkalmatlan. Ultra szivas. Allandoan alairasi hibak is vannak manjaronal.

Fogsz egy ubuntut. felteszel egy lts-t, es egy programot 1 ev utan is felrakhatsz, ugy, hogy csak azt a programot es fuggosegeit teszed csak fel. Ez manjaronal meglephetetlen.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szeritnem valamit elnéztél. Nekem sose akart mást felrakni csak amit akartam. Mondjuk nem is használok csak konzolt a telepítésre.

 

Erre reagaltam.

 

Egyebkent semmi komoly helyre nem hasznalnek Manjarot. Egyszeruen reprodukalhatatlan mondjuk 10 gepet prod kornyezetben tartani.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Hat, hogy mindig up-to-date vagy. Mindig a legutolso verzio van meg mindenbol. Ez hasznos, hogyha allandoan bugreportot akarsz kuldeni.

Ezzel szemben, en 1-2 honapig napi 1-2-3 oraban beallitom a gepem, ugy, ahogy nekem tetszik, es utana ezen akarok dolgozni 2-3-4 evig, anelkul, hogy azon kellene rettegnem reggelenkent, hogy most epp mi cseszodott el*.

Ha egynel tobb gepet kellene Manjaroval kezelnem, azt se latom, hogy hogyn ne lenne szivas. En adtam neki 2 evig egy probat 3 kulonbozo gepre tettem fel (nem az en fo laptopomra), de en csak a szivast latom ebben. Olyanokkal csesztem el ilyen 3-4 orakat, amik egyszeruen ubuntu/debian alatt nem jon elo. Tenyleg nem.

 

Egyebkent

stable - havonta

testing - 2-3 naponta minden masodik heten

unstable - naponta

 

*: legutobbi pl. egy egyszeru screenshotot keszitek gimp-bol (gimp 2.10.34), es egy koromfekete kepet general.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Otthonra desktop-nak használom. Mikor jelzi az ikon a tálcán, hogy van frissítés, akkor frissítek. Az hogy jönnek ki az új verziók a csomagokból, az szerintem nem az a fajta napi szinten változás amire te gondolsz. Nem kell újra állítgatnom, konfigolnom semmit, csak nagy ritkán, ha valamilyen csomag úgy frissül hogy szükséges. Azért linux-on kb tök mindegy milyen disztrót használsz kb. mindenhol ugyanaz a megoldás, sokan más disztrókon is az Arch vagy Gentoo wiki-ből élnek. Viszont ha valaki csak ritkán akar upgradet, az ja, használjon valami lts disztrót, ne rollingot.

Nekem tetszik, hogy nincs egy nagy dedikált upgrade, pl ahogy trey blogolta az Ubuntu frissítéseket. Kis erőfeszítés folyamatosan vs ritkán nagyobb. Én már észre sem veszem a frissítési procedúrát, beépült a daily rutinba. Ritkán ha gebasz van, tudom merre keressem a megoldást és így nem okoz nagy fennakadást a megoldása. Talán csak megszokás, nem tudom. 

A Manjaro nem teljesen rolling, ők úgy hívják hogy semi-rolling. Azt jelenti, hogy nem folyamatosan potyognak be a frissítések, hanem gyűjtik egy darabig (hetekig), aztán egyszerre borítják rá a stable repókra. (Azért mert előtte tesztelik van-e valami gebasz a frissítéssel, aztán ha oké-nak gondolják, akkor mehet útjára.) Így igen, Manjaron úgy érzed, hogy pár hetente sysupgrade van, mert sok csomag frissül, ráadásul kernel is mindig ilyenkor, szóval reboot is van. Rollingon meg folyamatosan esnek be, így sokszor (naponta többször) van néhány csomag frissítés. (Kivéve amikor pl KDE frissül, mert az sok csomag.)

Nekem tetszett a Manjaro. Ott fejeződött csak be a használata, amikor december közepétől elkezdett panaszkodni a Chrome, hogy már régi és nem jelent meg új csomag január végéig. Lehet, hogy csak keresgélnem kellett volna pl. snap csomagok után. Viszont jobban örültem volna neki, ha egy rendes Manjaro csomagból jött volna mint előtte.

Nálam pacman -al nincs chrome, de yay -al nem volt ilyen gondom. Engem az ellenkezője zavar inkább. Miközben nagyobb frissítés kb. havonta jön csak a böngészőkből valamelyikhez biztos hogy van frissítés ha ránézek. Pl tegnapelőtt frissítettem a rendszert volt vagy 2-3 száz csomag. Most ránéztem és ott van chrome és az opera megint.
Nekem nagyon bejött a Manjaro, elfelejthettem a Snap-et, Flatpak -ot. Problémám még nem volt vele, működik. Nagyából 1 éve váltottam Ubunturól a snap miatt.

A linuxozásom elején nagy distrohopper voltam, volt minden. Amit a legrövidebb idő után  kirúgtam a "nagyok " közül az a Suse volt, utána a Fedora. (Viszont a Manjaro úgy egy hétig bírta. Amiben különbözik az Arch-tól azt sikerült nagyon elbaszni.). Úgy hogy mindkettőt pár éves kihagyások után többször is kipróbáltam. De nem szerettem beléjük. RHEL leszármazékok valamivel tovább bírták. Debiant nem szeretem* , de ettől függetlenül két gépen is fent van, mivel azokat nem én használom, és emiatt ritkán látok rá.

Legtovább a FreeBSD,  az Arch, és egy  Gentoo származék, a Funtoo volt. Igaz az utóbbi már több éve(6-8) nincs. Most egy Arch alapú s6 init Artixet használok, már több éve. Tavaly úgy tűnt szükségem lesz egy kicsit jobban megismernem a RHEL lelkivilágát, így a másik lemezen lévő Arch helyére felkerült egy Alma. Mivel a projekt hamvába halt, le is töröltem  vagy 3 hónap után. Most egy Alpine van a helyén.

*Ez a "minden alkalmazást szétszedünk vagy tíz darabra, így aztán sikerül abba is bugot rakni, amibe még a program készítőjének sem, majd hősies munkával kijavítjuk" rendszer nem igazán jön be.

Száz szónak is egy a vége: magamnak rolling(arch) mások gépére (amit nekem kell karban tartani) debian(stable).

Nem tudom mi a szívás mert nem tapasztaltam vele gondot. Az egyetlen negatívuma a viszonylag gyakori nagyobb frissítés lehetne, de mivel az is pillanatok alatt megvan kibékültem vele. Használtam KDE Neon -t ott is legalább ilyen sűrűn voltak nagy KDE frissítések.

A 3-rol 4-re valtast vartam, szerintem az egy nagy ugras volt. 4-rol 5-re muszaj volt, de sokkal rosszabb szerintem. Remelem meg egy jo darabig maradhatok ezen a verzion.