Hivatalos, támogatott MySQL platform lett a Rocky Linux

Címkék

Ami vállalati környezetben futtatva hasznos lehet ... Hivatalosan támogatott platformok listája itt.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2023. 11. 30., cs – 15:32

Sokadik jól megérdemelt szög Red Hat-ék IBM-ék extraprofit-koporsójába.

Mármint eljött az, hogy az Oracle a jófiú aki nem az extraprofitot kergeti?

A Rocky Linux egy közösségi projekt. A MySQL egy open-source projekt. Az Oracle nem jófiú, csak kihasználja a lehetőségeket akkor, amikor a Red Hat nála még kevésbé jófiú. Azzal, hogy az Oracle úgy döntött, hogy a Rocky Linux hivatalosan támogatott platformja lesz a MySQL-nek, valójában a Rocky Linux lett értékesebb - én ez utóbbinak örülök.

Hogy is termelődik az?

Úgy, hogy nincs mögötte értékteremtő munka. Jelen esetben úgy, hogy a Red Hat kinyírta a CentOS-t, amibe a közösség is elég sok munkát beletett (tehát a közösség szembeköpésével = etikátlanul), aztán megpróbálta felforgatni az open-source közösséget, korlátozni, fizetőssé tenni a forráskódhoz való hozzáférést, csupán azért, hogy többen vegyenek RHEL-t. Tehát, nem az RHEL jobbá, értékesebbé tételével szeretne vásárlókat, hanem a piaci körülmények megváltoztatásával. Az ilyen RHEL-eladások utáni profit az extraprofit, ugyanis ezeket a vásárlásokat az általa teremtett, saját terméke felé terelő externáliáknak köszönheti, nem pedig a mérnökei értékteremtő munkájának.

Ugyanolyan költségszint mellett többet adsz el, vagy ugyanannyit adsz el, de sokkal olcsóbban állítod elő. Vagy akár ingyen... 🤔

A profit az a megérdemelt jutalom, ami piaci igyéneket kielégítő, értékteremtő munkáért (vagy termék előállításáért) jár. Az extraprofit az többletprofit, ami nem értékteremtő munkáért jár, hanem valamely körülmény megváltozásáért. Általában az etikátlanul szerzett extraprofit ellen szoktam szót emelni, amikor a körülményt ugyanaz változtatja meg közvetve vagy közvetlenül, aki a többletprofitot utána bezsebeli. Mindeközben az is extraprofit, ha a Microsoft holnap bejelenti, hogy nem lesz több Windows, és mindenki rohan RHEL-t venni. Csupán utóbbi esetben ez üzletileg etikus extraprofit, már ha épp nem a Red Hat vitte csődbe a Microsoftot etikátlan módszerekkel (mint a M$ anno a Nokiát).

Van egy jó termékünk, legyen mondjuk egy adatbázis.

Mi kell ahhoz, hogy fusson:

  1. Vas
  2. Oprendszer
  3. maga a DB

Francnak van kedve minden frincfranc gyártó termékeit támogatni, főleg hagyni, hogy a többiek lefölözzék a haszon egy jelentős részét. De hát a vásárló nagy úr, komoly alkalmazás alá vesz csak a drága termékedből, azt komoly cuccokon akarja futtatni, ergo kénytelen leszel támogatni az enterprise világ nagyhalait. Na de bakker, az nem járja, hogy pont a versenytársakat hízlalja a saját fejőstehened, saját lábra kell állni.

Ötlet: legyen enterprise grade vasunk meg oprendszerünk. Mi lenne, ha megvennénk a SUN-t? 

Zsír, van enterprise vas, enterprise oprendszer. Nem vág a profilba, meg inkább viszi a pénzt, mint hozza, meg kell reformálni. Nem mondom, hogy nem jött ki pár zseniális cucc belőle, de a világ túllépett rajta mire kiforrott. Szívás, az enterprise vas már csak mammutoknak kell, az arra való enterprise oprendszer szintén. Mindenki x86+Linux irányba megy. Mink van? NAGYON drága x86-unk végülis van, de az red ocean a javából, ott nem akarunk versenyezni, inkább csak némi trükkel elérjük hogy legálisnak tűnjön az árukapcsolás, bár technikailag ugyanazt áruljuk mint mindenki más, a mienken fut messze a legjobban a saját DB-nk. Az oprendszerünk viszont bár baromi jó, ezt már nagyon kevesen hiszik el. Enterprise grade Linux van a piacon 2+1. Ebből egyet szeretnek világszinten, egyet Európában és annak is csak egy részén, egy meg igazából csak szeretne bekerülni a buliba, azt még ugye mi sem szeretjük támogatni. Mik a lehetőségek:

  1. Csináljunk egyet - hosszú és drága
  2. Vegyük meg - ilyet már csináltunk, az eredmény nem volt meggyőző
  3. Vegyük el - hmmm, meglepő módon legálisnak tűnik.

S lőn az OEL. Döntsd el magad melyik kategóriába tartozik.

Na de közben van egy feltörekvő DB, ami a fejőstehenünk legelőjéről egyre nagyobb tempóban zabálja a füvet. Megoldási lehetőségek:

  1. csináljunk jobbat - eddig is ezt tettük, jók vagyunk benne, de aki fújt már lufit életében, azt tudja, hogy egyszer véget ér a buli, ha a szemed dülled, akkor sem lesz jelentősen nagyobb, vagy rosszabb esetben kipukkad, és akkor az aki lemaradva kezdte fújni a lufiját, utolér, vagy le is hagy.
  2. vegyük meg

S lőn a MySQL bekerül a portfolióba, a legelő újra a mienk, bár két tehén legel rajta, mindkettő tejét mi adjuk el. 

(Várom, hogy a PostgreSQL mikor jut hasonló sorsra, bár az Enterprise DB-t az árazása miatt csak nagyon perverzek veszik, így igazából nem harap ki az enterprise piacból)

---

Közben azért a versenytársak sem alszanak, így némi meglepi volt, hogy az opensource világban amit elveszünk, az attól még él és virul, más is elveheti. Sőt, ha mer nagyot kockáztatni (amit mi nem), akkor gyökerestül is elveheti, ami igen megnehezíti a dolgunkat. Lehetőségek:

  1. Feladjuk. Régi helyzet vissza, versenytárs termékét támogatjuk és még el is viszi az össz lehetséges nyereség egy komoly részét - no way.
  2. Reménykedünk. Nem támadunk, kivárunk, hátha nem tűnik fel nekik hogy az ő tehenük tején hízik a mienk - nem jött be, egy ideig ez volt az irány, de az IBM sem hülye, minden lépéssel szorítja a hurkot
  3. Támadunk. A Redhat a közösségből, a közösség hátán nőtt fel. Közösség a felvásárlással kezd elpártolni, ideértve a core fejlesztők egy részét - ismét terem a piacon elvehető enterprise grade linuxnak látszó valami. Mitől látszana még inkább annak? Tegyünk rá pecsétet. Persze ne teljes mellszélességgel támadjunk, mert azért jó nagy darab az ellenfél és nagyot tud ütni.

Szerintem most itt tartunk a sakkjátszmában. A következő lépés az IBM-nél van. Ha mer nagyot lépni, akkor elzárja a kód csapot, ezzel instant magára haragítja az egész közösséget, de évek, mire utoléri valaki. Ha kivár, akkor viszont az Oracle elkezdi egyre jobban támogatni a Rocky-t, és megszületik egy új, egyelőre független enterprise disztró, amit a közösség szívesen támogat, az OEL meg továbbra is elvan a farvizén kb nulla befektetéssel. Ja és a legszebb, hogy a nagyobbik adatbázisunk támogatottságának tesztelése is pont nullába kerül.  

Ha mer nagyot lépni, akkor elzárja a kód csapot

Nem zárhatja csak úgy el, mert azzal GPL-t sért. Az OpenELA pedig arról is szól, hogy az U \ Red Hat halmazból mindenki kész összefogni és fossá-húggyá perelni az IBM-et, aminek a Jakuzziban buborékokat számolgató, növekedésmániás befektetőcskék se fognak örülni és lehet, hogy behúzzák az extraprofitvészféket. Nem mellesleg néhány civil szervezet is valószínűleg örömmel beszáll majd melléjük, hiába valamennyi Enterprise Linuxban utazó multi minimum egyszer már magára haragította az open-source közösséget, a közös ellenség az közös ellenség.

de évek, mire utoléri valaki

A bezárás pillanatában még forkolható, tehát egészen a bezárás pillanatáig utol vannak érve. Utána divergálni fognak a kódok. Nem feltétlenül "lemaradott" fejlesztések készülnek. Inkább sajátosak.

Ha kivár, akkor viszont az Oracle elkezdi egyre jobban támogatni a Rocky-t

Azért, remélem, fel nem zabálja, mint a Red Hat a CentOS-t. Már csak azért sem, mert Gregory Kurtzer, a Rocky alapítója, mint korábbi CentOS alapító, elég szomorú lenne, ha nem tanulna a hibájából.

Ettől függetlenül szép összefoglalót írtál és tulajdonképpen én is hasonlóan látom a helyzetet. Jól mutatja, hogy a multik mégiscsak multik, akkor is, ha éppen nem tűnnek arrogánsnak, a nagyvállalati arrogancia mindig is ott lapul a fiókban.

Thx. A kód elzárás megoldható gpl sértés nélkül, igazából folyamatban van. A centos stream forrás ki van adva, csak kupleráj az utána következő RHEL verzióhoz képest, igen kihívás összelegózni belőle. A RHEL-hez rendezett forrás már csak támogatás/fejlesztői hozzáférés mellé érhető el, szürke zóna másra használni. Mivel továbbra is komoly fejlesztő mennyiség ül náluk (amit komoly pénz fenntartani), sok tud lenni a proprietary kiegészítés, aminek már nem kell kiadni a kódját, de ha csak simán leveszi a fejlesztőket a feladatról, már megreccsen a közösségi projekt lendülete. 

Kódot elég ugye akkor kiadni, amikor termékként odaadod a csomagot. Biztonsági frissítés esetén már szívás, hogy a downstream disztrók ekkor kezdhetnek el dolgozni, jelentős késéssel. 

Sajnos várható még ott sok kellemetlen ötlet, ezért is szoktam javasolni, hogy egy nem RHEL klón láb is legyen a cégben ugyanolyan mértékű tudás, eszközkészlet és gyakorlat mellett, különben lesz kapkodás, mint a java 8 támogatás esetén

A kód elzárás megoldható gpl sértés nélkül

Szerintem nem, de majd egy jól irányzott per során eldönti a tisztelt bíróság.

A RHEL-hez rendezett forrás már csak támogatás/fejlesztői hozzáférés mellé érhető el, szürke zóna másra használni.

Szürke zóna max. a Red Hat profitprotektorainak, de egyébként mindenkinek joga lenne hozzá. Minden egyes GPL alatt licenszelt derivatív munkához.

Mivel továbbra is komoly fejlesztő mennyiség ül náluk (amit komoly pénz fenntartani), sok tud lenni a proprietary kiegészítés, aminek már nem kell kiadni a kódját, de ha csak simán leveszi a fejlesztőket a feladatról, már megreccsen a közösségi projekt lendülete. 

Értem, tehát a közösségi munkából továbbra is szeretne profitálni drága multikánk, de ha a közösségnek szüksége van egy stabil, 10 évig támogatott Linuxra, akkor vegyék meg a RHEL-t. Na, ezt hívják úgy, hogy az üzleti etika lábbal tiprása, vagy magyarosabban mondva: asztalra szarás.

Sajnos várható még ott sok kellemetlen ötlet, ezért is szoktam javasolni, hogy egy nem RHEL klón láb is legyen a cégben ugyanolyan mértékű tudás, eszközkészlet és gyakorlat mellett, különben lesz kapkodás, mint a java 8 támogatás esetén

Én leginkább arra leszek kíváncsi, hogy a jelenleg nagyon lelkes Rocky Linux hogyan fogja garantálni a bináris kompatíbilitást és a naprakész RHEL8-RHEL9 ágról jövő frissítéseket. Gyakorlatilag az egyetlen közösségi EL disztró, ami mögött nem áll profitéhes multi, mellettük viszont több is.

Ha a nagyok, akik mellé álltak komolyan gondolják, akkor csak rövid ideig kell bináris kompatibilitás, utána át tudja venni a RHEL helyét. Erre szép példa volt mostanában az Elastic szórakozása, aminek hatására az opensearch átvette a stafétát. Maga a sztori szomorú, mert tényleg érthető volt, hogy lábra kell állniuk anyagilag, de onnantól nehéz volt szimpatikusnak látni, amikor a fizetős vásárlókat is hülyének nézték.

Maga a sztori szomorú, mert tényleg érthető volt, hogy lábra kell állniuk anyagilag

Igenám, csak ilyenkor valójában az történik, hogy a saját szar üzleti döntéseikre hivatkozva szembeköpik a közösséget, ami hitt a projektjükben és kismillió mérnökórát beletett a tesztelésébe, fejlesztésébe. Ez csőd szélén állva is etikátlan húzás és az ilyen húzásokat meglépők megérdemlik, hogy átadják a stafétát, majd eltűnjenek a süllyesztőbe.

A MySQL támogatott ezen a platformon is, eddig rendbenvan. De halkan megkérdezem, hogy az OS-mögött vajon van-e enterprise méretben elvárt/elvárható support? Amolyan RHEL/Canonical/Oracle (OEL) szintű, azokhoz hasonló (vagy jobb) vállalásokkal/kötelezttségekkel? Mert a vas"+OS+RDBMS trióból nem elég csak a vasra meg a DB-re supportot lobogtatni...