Laptop digitális Windows 10 pro licence kérdések, átmozgatás, licence kiolvasás, típusa, újratelepítés?

Sziasztok!

Adott 2 régebbi Dell Precision laptop, azonos típus is, azonban egyikben erősebb a cpu, a másikban pedig nagyobbak az msata és sata ssdk, ami raid1ben működik. Mindkét gépen legális, hozzá adott Windows 10 pro digitális licence van.

Szeretném az első, erősebb cpus laptopba átrakni a kettő nagyobb adattárolót. Még nem csináltam semmit. Jól sejtem, ha csak simán átraknám a két adattárolót, az elsőből az msata adattárolót meg a másodikba, akkor egyik licence sem működne tovább?

Elméletben az tűnik megoldásnak nekem, ha lementem az első gépről a Windowst mint image file, és a nagyobb msata és sata raid1et bekapcsolva másolom vissza az image fájlt, ami az első gépé, így minden működni fog? 

Ilyen digitálisan aktivált Dell licence esetén hogy tudom kideríteni, hogy ez oem (az alaplaphoz kötött) vagy retail (újrahasználható?). Mi szokott lenni?
Hogy tudom kiolvasni a Win 10 pro licencet a működő Dell laptopból, vagy ez hogy működik? Hallottam olyat, hogy a biosban van valami licence elmentve, amit a telepítő ki tudja olvasni és akkor nem kell beírni. Ha működik mind a 2 laptop, lehetőségem van a működő Windows 10 próból kiolvasni a licencet és újratelepíteni? Az lenne a legegyszerűbb. Hogy próbáljam ki, hogy ne rontsam el a jelenlegi licenceket? Ezek a válaszok sem tették sajnos egyértelművé.

Köszi.

Azóta:

Ez nem volt megoldás nekem, adminként powershell vagy cmd: wmic path SoftwareLicensingService get OA3xOriginalProductKey

Viszont itt találtam valamit:

Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\SoftwareProtectionPlatform és itt a BackupProductKeyDefault.
Ez a program (ShowKeyPlus 1.0.7060) is a fenti regben olvashatót dobja ki. Köszi buccaneers. Asztali gép esetén nem talált bioszban rögzített kódot, azonban a laptop esetén megtalálta az eredeti Windows 8.1 kódot, ami más, mint az aktív digitális licence. 

Az itt talált visual basic script nem azt dobja ki, mint a fenti módon a registryben van. Teljesen mást.

Hozzászólások

Kérdés: Miért nem a cpu-t rakod át? Az semmiben nem befolyásolja a windows licence-et, simán cserélgetheted.

A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.

Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

"Az udvariasság olyan, mint a nulla a számtanban. Egymagában mit sem jelent, de sokat változtat azon, amihez hozzátesszük." - Freya Stark 1893 - 1993

Köszi, nem ismertem ezt. Segített! Ez is azt mutatta, ami a regisztriben is van:

Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\SoftwareProtectionPlatform és itt a BackupProductKeyDefault.

Asztali gép esetén nem talált bioszban rögzített kódot, azonban a laptop esetén megtalálta az eredeti Windows 8.1 kódot, ami más, mint az aktív digitális licence. 

Ha frissítette a Windows rendszert, az Eredeti kulcs lesz a frissítés előtt telepített kulcs. 

Megjegyzés: ha ingyenesen frissít Windows 10-re, termékkulcs helyett egyedi „digitális jogosultságot” kap. 

Ebben az esetben a megjelenített kulcs egy általános kulcs lesz.

For Whites Only meeting room!

Itt az általános kulcs akkor azt jelenti, hogy nem retail, nem is oem? Az oemhez van közelebb, hogy nem vihető át más gépre? Újratelepítésre jó lesz, vagy arra sem?

Az ilyen általános kulcsok az ms központban rögzítve vannak az adott gép konfighoz, és ha aktiválom online, el fogja fogadni, mert nem változott semmi, csak az ssdk?

Régen úgy működött, hogy újra fel kellett rakni win7 vagy win8 -at és az után mehetett windows 10 free install - de lehet hogy ezt elhagyták mert agyrém.

Mostanában már nem találkoztam ilyen öreg laptopokkal, így nem tudom. Szerintem SSD csere még borítja meg a lic. státuszt - de majd valaki kijavít, ha mégis.

Office 2019  (desktop) meg szívás - MS fiók már NEM mutatja az arra a fiókra aktivált office key-t - eltünt a menü csak annyi látszik, hogy van egy érvényes Office 2019 professional.

For Whites Only meeting room!

Nem tudom mit jelent az a régebbi. Általában OEM van ezeken a gépeken, nem retail, és egy másik gépen nem fogja elfogadni a telepítést, ha megváltozott a hardverkiépítés. El semmiképp nem rontasz semmit, ha próbálkozol, max. nem fogadja el, és bőgni fog az új gépen, hogy nincs aktiválva, bla-bla. Igazából ezen felesleges aggódnod, ha home user vagy, nem cég, nem hivatalos vállalkozás, akkor simán veszel 10-15 dollár körül egy régóta létező, ismert nemzetközi termékkulcsos oldalon (scpkeys, vagy hasonló) Win10 vagy Win11-es termékkulcsot. eBay-t és társait nem ajánlom, ott egyre többen csalnak ezzel sajnos. Én a múltban vettem eBay-en ilyen kulcsokat 5-10 GBP közötti összegekért, akkor működött, de az pár éve volt, most egy éve viszont beleszaladtam egy saját aktiválószerveres csalóba, egyelőre még működik az a kulcs, de bizonytalan, hogy meddig fog így maradni, addig azért használom. Eredeti MS licencet nem ajánlom home usernek, főleg Win10-hez nem, pontosan 2 év múlva lejár a támogatás rá, ezért sok pénzt nem adnék rá ki, nem spúrkodás miatt, de ilyen rövid időre nem ér annyit. Ha mindenképp Windows kell, akár rámehetsz már most a Win11-re, amit én személy szerint gyűlölök, inkább Linuxot ajánlanék bárkinek helyette, akinek nem muszáj windowsoznia.

Ha meg szeretnéd nézni a termékkulcsot, akkor itt vannak taglalva a módszerek.

Igazából ha átrakod, átklónozod másik gépbe a telepítést, akkor nem csak a licenc szopathat meg, de ha aktiválva van TPM alapú bitlockeres megoldás, akkor az is kérhet mindenféle extra kulcsot. Főleg céges telepítéseknél gyakori.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Worst case újra kell rakni a Windows-t, amit elvileg lehet az adatok elvesztése nélkül is - igaz, a telepített programokat is újra kell rakni, meg ha jól rémlik, az új "szűz" windows-ba újra fel kellpakolni az usereket, ami új sid-del jár,ergo a régi adatokra a jogosultságokat is helyre kell rakni.