MKBHD: "Őszinte gondolataim arról, hogy az iPhone 15 a világ legdrágább 60 Hz-es kijelzős telefonja"

Címkék

Befutott MKBHD (~ 18 millió feliratkozóval rendelkező tech influencer) értékelése az Apple egyik legújabb készülékéről, az iPhone 15-ről:

  • 0:00 Intro
  • 0:59 "All new" design
  • 3:04 Let's get real about 60Hz
  • 6:08 Performance and Heat/Battery
  • 7:24 USB-C
  • 8:09 Things that are actually new
  • 10:11 Underrated camera upgrade
  • 12:26 Verdict

Hozzászólások

Szerkesztve: 2023. 10. 03., k – 09:17

<spoiler>Nem kell bekullantani, a verdict az, hogy egy jó telefon. De, mégis ... azért az milyen már, hogy egy 800 dodós telefonba nem futotta másra, csak egy 60 Hz-es panelre ... pl. az új Moto G is 90 Hz-es, aztán csak 170 dodóba kerül ...</spoiler>

Na, végignéztem:

A szegény Apple-s baseline telefonja. Hipiszupi, de az akkuidőn kívül (köszönhetően az ebben a szegmensben már magyarázhatatlan 60Hz-nek) semmi kiemelkedő.

A hátulján a poverty panel (kamera bump), minél kevesebb fekete buckó van rajta, annál szegényebb vagy az Apple-szektások szerint.

^ iskolázatlanoknak: ez itt nem idézet, ez az én összefoglalóm.

trey @ gépház

A hátulján a poverty panel (kamera bump)...

Mivel életemben most hallottam először a poverty panel kifejezést, kétség nem férhet hozzá, hogy iskolázatlan vagyok.

Mindazonáltal egyszerű gátőrként is dúl bennem a tudásvágy, tehát kiküldtem a vadonba öreg kutyámat, Googlit, hogy keresse már meg nekem.

És semmi!

Most vagy az van, hogy már Googli kutya se a régi, vagy te látens Apple rajongó vagy és ebbéli minőségedben mindenféle szektás információkhoz is hozzáférsz.

Mivel életemben most hallottam először a poverty panel kifejezést, kétség nem férhet hozzá, hogy iskolázatlan vagyok.

Mert boomer vagy. Autós Insta videókban szokták mondani, amikor drága autókban a nyomógombok helyén csak egy takarópanel van. Pl. ülnek egy nem full extrás Porsche 911-ben és az egyik dude odaszól a tulajnak a deklire mutatva:

- Tudod mi ez, mate?

- ?

- Szegénységi panel. Az alatt lenne a gomb, ami azt az extrát vezérelné, amire nem volt pénzed

Hát, ezt ^ :D

Ha meglesz a videó, majd csak neked bedobom, tata! ;)

iPhone-ra lefordítottam: ha látják, hogy neked a kamera bump-on csak két fekete "izé" van (ennyit ért a random Apple-fan/sekélyes golddigger a készülékhez), nem három vagy több, akkor csóró vagy! Dude!

trey @ gépház

+1

Meg az ilyen berakjuk a 4k meg hasonlo retardalt nagy felbontasu kijelzoket egy nehany colos mobilba, csak minek? Azon kivul hogy tobb CPU/GPU fog kelleni neki, es igy jobban merul/laggol/etc, mas elony nem lesz belole, hacsak nem mikroszkoppal nezed a mobilod...

I hate myself, because I'm not open-source.

Ehhez nem kell messzire menni. A sima iphone-ban nincsen makro kamera. két kamerás cucc. Érted, 350-400-ért csak egy méterről tudod lefotózni a kisboltban a cimkét mert amúgy nem tudja....

Nekem ez a no comment. (ezért vagyok bajban, ha kirohad alólam a 13 mini melyik telót vegyem mert droiddal a tököm tele, de iphone sem akarnék.)

-42-

Apple rajongóként tudhatnád, hogy Cupertinoban fordítva ülnek a lovon és mindig az árcímkéhez igazítják a műszaki tartalmat. :) Így készülnek az elkefélt konfigurációk.

Boomerként ezek a kunsztok hidegen hagynak: legyen telefonként használható és ne legyen rajta Google.

Ezen én személy szerint nem rugóznék, mert komoly gyártók meg tudják oldani, hogy a 120hz-el is legye nannyi üzemidő mint mait egy iphone a 60hz-el hoz.

Nem technológiai csúcs etetni egy ilyen panelt. És ami azt illeti elvileg (ismétlem elvileg) az apple technológiai dolgokban élen járó izé, (közel sem az) ha valakitől hát tőle várom el, hogy a 500-600 ezres mobilja hardveresen és szoftveresen is előremutató. Ha a T nem pofátlanul leárazottan és kb kifutó áron ajánlja meg nekem a 13 minit, (és éppen nem vagyok abban a hangulatomban, hogy miért is ne, ilyenem még sose volt) akkor én biztosan nem állok sorba érte. Mert amúgy hardveresen nem deal egy iphone ha szigorúan veszem. 

-42-

Nem tudom sajnos elolvasni, amit írtál, túl hosszú. Az első sornál abbahagytam. Marcus-kát meg utálom annyira, hogy nem nézem meg a videóit.

Viccet félretéve abban igazad van, hogy ebben az árszegmensben bőven beleférne ma már a high refresh rate, meg miért ne legyen fejlődés mindenben alapon az Apple simán ki tudná gazdálkodni, de szerintem telónál a gyakorlatban nem gáz a 60 Hz. Miben korlátozna? Kb. semmiben, játszani úgyse játszik senki komolyan telefonon, meg tartalmat sem néz olyat rajta, ami 60+ fps-es. Plusz a telón az ember nem hadonászik sokat ablakokkal, UI-jal, hogy annyira ultrareszponzívnak kell lennie az egésznek, és a 60 Hz ne férne bele. A felbontás, színhűség, fényerő, kontraszt, fogyasztás sokkal fontosabb. A tényleges reszponzivitás meg inkább az OS-en, és UI kezelésen, illetve hardveres gyorsításon múlik, ne legyenek lagok.

Plusz önmagában a Hz-ek száma sem garancia a minőségi panelra, tudok neked olyan high refresh paneleket mutatni, hogy 144 meg 240 Hz-es, de egy alacsony kontrasztos, PWM-es, TN paneles okádék az egész. Akkor inkább már legyen csak 60 Hz-es, de más paraméterben normális. Én még PC-n is beérem a 60 Hz-cel, ha amúgy a kijelző normális (és a rendszer sem lassú, nem lagol, fps nem esik be nagyon durván 60 fps alá, magyarán konzisztens), annyi nekem elég játékra, videónézésre, netezésre, doksiolvasásra, szövegszerkesztésre, terminálra. Ezt már hajbazer sem értette, hajtogatta, hogy neki lassan rajzol ki az X.org, ha az ablakokat rángatja meg a görgetősávon vadul, és ezt nem csinálja nagyon rajta kívül senki, így én sem, főleg a tiling WM és a vim-mód miatt, nem sokat görgetek sokat semmiben, nem rángatok, méretezek ablakokat.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Szerkesztve: 2023. 10. 03., k – 09:45

Mondjuk engem a képernyő frissítési freki az teljesen hidegen hagy, meg gondolom fel is mérték, hogy a célközönséget is (én nem vagyok az) - ill ezzel is vinni fogják mint a cukrot. :)

úgy gondolták, hogy ne villogjon annyira gyorsan, és ezzel védjék a iphoneosok retináját.

hup.hu##article[data-comment-user-id="16401"]

hup.hu##article[data-comment-user-id="4199"]

de amugy mire jo a nagyobb kepfrissites?

oke jatekra talan, ha valaki quakezik vagy ilyesmi, de arra ugyse az alap telot fogja venni gamer pistike apukaja.

gyorsabban lehet porgetni az instat? vagy mi?

gyorsabban

Folyamatosabban. Amikor a kezembe kerül a régi telefonom, mindig feltűnik a látványos eltérés. Picit olyan, mint 1080p-ről 4K-ra váltani. Amíg nem használtad nem hiányzott, de vissza senki nem váltana.

Amúgy eléggé alap feature, a 2021-es középkategóriás Samsungom is tud 120Hz-et.

Nem értitek ti ezt. Az Apple 60 Hz az nem olyan, mint egy random androidos gyártónál a sima 60 Hz. Higgyétek el, az Apple-féle 60 Hz egészen más 60 Hz, mint a többi :-)

Az első dolog, amit kikapcsoltam tableten és telefonon, az a 120 Hz-es akkumulátorpusztítás volt.

Például simább animációk, amik a UI rétegben mindenhol ott vannak (sok esetben kikapcsolhatatlanul). Ezeknél nagyon nem mindegy a felhasználói élmény szemponrtjából, hogy mennyire sima egy animáció.

Tudod, ahogy tévéknél sem mindegy a 60Hz vs 100Hz képfrissítés (hiába 25fps csak a film), úgy más animált/mozgó tartalmaknál sem. És nem csak játékok tartalmaznak animált/mozgó tartalmakat, például a görgetés is ilyen. Az olyan finomságokról, mint input lag és társai, nem is beszélve.

Érdemes megnézni, hogy régen, a filmeknél hogyan állították elő a simának tűnő animációt: https://youtu.be/En__V0oEJsU?si=xM3ve65zEeJAVU2d&t=230

Minden frame háromszor van megmutatva, hogy a flicker kisebb legyen. 

Megihletett a téma...

Conclusion, as in the style of MKBHD (Marques Brownlee):

In the ultimate tech showdown between the iPhone 15 and the Nokia 6110, it's like comparing a classic vinyl record to a 4K HDR Blu-ray. The Nokia 6110, a true relic of its time, deserves its place in the history books as a pioneer. However, the iPhone 15? It's the absolute embodiment of where we've arrived in the smartphone game.

From its stunning design language that makes you want to frame it, to the A16 Bionic chip that practically sips through tasks with ease – it's a whole different ballpark. The camera setup on the iPhone 15? Well, it's like having a DSLR in your pocket, no kidding.

And let's not even talk about the operating systems. The Nokia 6110 with its Symbian OS, it was cool back then, but now? It's like comparing dial-up internet to fiber optic. Apple's iOS on the iPhone 15? It's the gold standard, with an App Store that's basically a universe in your pocket.

Connectivity? The Nokia 6110 had its time with 2G, but the iPhone 15 laughs at 5G speeds. It's not even a fair fight.

Battery life? Well, the Nokia could last for days, which was impressive. But the iPhone 15? It's like it has its own power plant in there, and with fast charging and wireless charging, you're never left hanging.

So, if you're living in the past and feeling nostalgic, sure, give the Nokia 6110 a spin. But if you want to experience the future right now, the iPhone 15 is the only choice that makes sense. It's not just a smartphone; it's a glimpse into what's possible in this incredible age of technology.

Fatálisan félreértitek/nem akarjátok érteni a koncepciót...
Akinek iPhone-ja van, az nem csak a telefon miatt van így. Én pl. az egész ökoszisztémát használom, fejlesztő vagyok. Egészben kell nézni az ökoszisztémát, amely együttműködése összecsiszolt(abb), mint bármelyik másik platform. Volt Android telefonom, de nem mennék vissza... még a 120 vagy 240 Hz miatt sem.

Az meg azért ellent mond minden kritikának, hogy milyen rendkívüli kereslet van az Apple telefonjai/termékei iránt.

Napi átlag képernyőidőm kb. 1 óra, többnyire text alapú, vagyis nagyjából statikus tartalom. Így a 60/120 Hz kérdés teljesen hidegen hagy.

Mindeddig egy iphone 11 prot használtam teljes megelégedéssel, sosem hiányzott a 120 hz. Most olyan telefonom van ami tudja. Valóban van különbség, szép smooth, de sosem éreztem ennek hiányát. Aki maximalista az veszi a pro vonalat, aki meg nem az és csak akar egy jó telefont amit egyszerű használni, veszi a simát. A legtöbbnek teljesen mindegy, úgy sem értenek hozzá.

Miért ilyen nehéz ezt elfogadni?

Millió dolgot fel lehetne sorolni mind iphoneos mind androidos oldalról ami "ciki" lehet valakinek, hogy még nincs a másik telefonban vagy nem úgy van implementálva, ahogy neki az jól esik. Én el nem tudom képzelni, hogy 2023-ban ujjlenyomat olvasót használjak telefonon, de van akinek ez jön be, mégsem pörgök ezen.

Millió dolgot fel lehetne sorolni mind iphoneos mind androidos oldalról ami "ciki" lehet valakinek,

De most nem erről beszélünk. Hanem arról, hogy egyesek megerőszakolják a lelküket, hogy 800 dodóért ez "jól is van ez így, ÚGYSE HIÁNYZIK" :D

trey @ gépház

ROTFL,

MKBHD (~ 18 millió feliratkozóval rendelkező tech influencer): "Őszinte gondolataim arról, hogy az iPhone 15 a világ legdrágább 60 Hz-es kijelzős telefonja

tele van mémmel az internet  ...

Senki. :térdcsapkodós sírós-röhögős-fej:

trey @ gépház

Senki nem erőszakolja meg a lelkét csak a 90Hz-en felül van másik 20 paraméter ami fontosabb, és van egy, amit egyik másik telefon sem tud ebből teljesíteni: maga az iOS. iOS-es telefonon belül meg ez a választék. Az Apple meg így szegmentál, nem akarja hogy a kistesó lineup túl közel legyen a pro lineup-hoz. 

Te magad fejtetted ki autós témában, hogy vannak elvárásaid, paraméterek amit tudni kell (minőségi beltér és csend pl) egy autónak számodra. Miért nem vettél pl 2.0TSI Octavia kombit? Nagyobb is (1 paraméter), erősebb is (2 paraméter). Hülye vagy hogy drágábban gyengébb autót veszel? Nem, csak simán más paraméterek fontosabbak neked, vagy összességében a “csomag” fontosabb. 

Nem sikerült kimagyaráznod, hogy fillérbaszásból miért sikerült az iPhone 15-be egy olyan panelt beépíteni, ami már a 150 dolláros Android készülékekben is benne van.

Röhög a net, röhög az egyébként Apple termékeket hordó influencer ezen a kisstílűségen.

trey @ gépház

Szerintem sikerült: így szegmentálnak, ez az ok. Csak egyedül te nem akarod érteni, csak szajkózod (szokás szerint) ami épp beakadt nálad. 

“miért sikerült az iPhone 15-be egy olyan panelt beépíteni, ami már a 150 dolláros Android készülékekben is benne van“

Tényleg? Mesélj, melyik 150 dodós android kacatban van 2000+ nites HDR10, Dolby Vision oled panel? Egye fene, mondhatsz 300 dollárost is. 
 

Marhára nem érdekel, hogy te miről beszélsz. 'gyengébb szarok' - mindig attól függ, hogy mihez képest. Az elődkészülékhez, vagy a konkurencia készülékéhez viszonyítva? Az előző generációhoz képest nem gyengébb szar, ez csak a te szokásos flame-provokáló szöveged. A konkurenciához képest lehet. Engem az se hoz lázba, hogy mivel propagálja a gyártó a készüléket, nem ez az egyetlen reklám, ami nem igaz.

A Pixel 8 alapmodellben ilyen kijelző van: 120Hz, HDR10+, 1400 nit tipikus, 2000 nit (maximum). Mindezt 699 dollárért.

Apple alapmodell: OLED, HDR10, 1000 nit (tipikus), 2000 nit (max). Mindezt 799 dollárért.

Pixel 8 Pro modell: OLED, 120Hz, HDR10+, 1600 nit (tipikus), 2400 nit (max). Mindez 999 dollárért.

Apple Pro modell: OLED, 120Hz, HDR10, 1000 nits (tipikus), 2000 nits (max). MIndez 999 dollárért.

A Pixel 8 alapmodellje is jobb, mint az Apple alapmodellje, az Apple Pro modellje meg nem jobb, mint az Apple alapmodellje. A Pixel 8 Pro modellje meg sokkal jobb, mint az Apple Pro modellje.
Sőt, a Pixel 8 alapmodellje is jobb, mint az Apple Pro modellje. Azaz, ami az Apple-nél a pro, az máshol az alap. Olcsóbban. Ezen látszik, hogy az Apple alapmodellje van butítva.

De hogy mást mondjak, a 9 hónappal ezelőtt megjelent Samsung Galaxy S23 alapmodell paraméterei kijelző terén: 120Hz, HDR10+, 1200 nit (tipikus), 1750 nits (max).
Az S23+ és S23 Ultra kijelzője is pontosan ugyanazzal a képességgel rendelkezik, mint az alapmodell.