[OT] Következő autómra .... forintot szánok.

Címkék

A kérdéshez nem szükséges magyarázatot fűzni.

1 - 499 999
4% (34 szavazat)
500 000 - 999 999
3% (29 szavazat)
1 000 000 - 1 999 999
11% (104 szavazat)
2 000 000 - 4 999 999
21% (193 szavazat)
5 000 000 - 7 999 999
11% (101 szavazat)
7 000 000 - 9 999 999
8% (76 szavazat)
10 000 000 - 14 999 999
8% (71 szavazat)
15 000 000 - 19 999 999
4% (40 szavazat)
20 000 000 - 29 999 999
3% (28 szavazat)
30 000 000 - 39 999 999
1% (10 szavazat)
40 000 000 - 50 000 000
0% (4 szavazat)
50+ millió
4% (36 szavazat)
nulla, nem érdekel, nem én fizetem, mikor lesz napelemes/hőszivattyús kérdés már????!!
21% (193 szavazat)
Összes szavazat: 919

Hozzászólások

Vannak még tervezett funkciójukat ellátó tereptárgyak az első (részben: második) kategóriában?

21 éves Opel Astra Classic F, alap modell, semmi extra, 300e km, 6 éves kora óta van nálam, soha nem hagyott cserben, mind a mai napig tökéletesen működik, mindig minden meg lett rajta csináltatva amit kellett, vigyáztam rá, mert szükség volt rá.

Most ajándékoztam oda egy családtagnak.

hasznaltauto . hu-n 300e körüli áron árulják, 2008-ban 640e Ft volt minden sallanggal együtt.

Azért gyanús, hogy ilyen régi kocsinál már venni egyet elég nagy lutri. Nekem is van 25 éves Golfom, teljesen jó, de ismerem a történetét, tudom, hogy az előző tulajok is gyári előírás szerint karbantartották, az elmúlt 11 évben én is, vezetett szervizkönyv és a javítások számlái is megvannak. De ha csak úgy veszel egyet a hahuról, akkor ki tudja, milyen elhanyagolt hibák jönnek elő. Kíváncsi vagyok, kinek sikerült egy tényleg jót kifognia.

Igen, egészen más egy _ilyen értékű_ autót ismert múlttal, családban továbbadni (-ajándékozni), vagy pénzért egy ismeretlen példányt idegentől megvenni.

Attól függetlenül, hogy léteznek még ezek az árkategóriák, az akkor is meglepő, hogy egy IT-s közösségben ilyen jelentős arányt képviselnek.

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Nekem pl. nem szempont, hogy villantani lehessen a kocsival.
Szerintem 2000 körül volt egy optimuma az autógyártásnak. A szívás meg nem hiányzik ezekkel az új vackokkal. Hogy térdel le a nagynyomású rendszer, hogy dugul el a részecskeszűrő, hogy rohad bele a húgysav az SCR katalizátor tartályába, és társai, amiket csak szervizben lehet megjavítani és simán rádobsz egy gurigát.

Jó kis TDI-t meg lelépem, aztán megy. Nem kérdez, nem tilt le, nem csipog.
Ezeken amik előfordulnak hibák, a nagyrészének otthon nekiállok. Alkatrészellátás megvan kedvezménnyel bíró ismerősön keresztül.
Számomra ez az autós nirvána, nem a zongoralakkos műszerfal. Meg ezeken még érzem, hogy gépek.

Múltkor ültem egy bérautó Octaviában, basszus azt sem tudtam, most ég-e a lámpa. Nincs már ott egy ON/OFF kapcsoló, hanem ,,üzemmódok" vannak. Faszom.

Attól függetlenül, hogy léteznek még ezek az árkategóriák, az akkor is meglepő, hogy egy IT-s közösségben ilyen jelentős arányt képviselnek.

Előző év végefelé úgy alakult a munkám, hogy heti egy éjszakát távol kellett töltenem. Elmentem reggel az autóval és másnap este érkeztem haza. Az asszonynak így a gyerekeket az iskolába vinni és begyűjteni hirtelen nehéz lett. Eldöntöttük, hogy kellene egy második autó. Vettünk egy 15 éves benzines Minit. Kb. másfél heti adózott fizetésbe került. Vehettem volna drágábban is autót? Igen. De minek vettem volna egy újabbat mondjuk 4-5 heti fizetésért, amikor ez is ellátja a feladatát? Főleg úgy, hogy ha a használt autó vásárlás nevű lutrin bukom, akkor nem keveset buknék, hanem sokat.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Kb. egy műkörmös többet keres mint egy hazai multinál robotoló "sztár"informatikus, meg talán még a közvetlen főnökénél is. Ha meg szar a multi (általában szar a többségük), a munka is lesz annyi mint a műkörmösnél. Plussz ugye lesz 2-3 direkt főnököd, meg vagy 30-40 máshová tartozó ember a kasztrendszerben aki bármikor ugyanúgy ugráltathat mint a közvetlen főnökeid. A műkörmös meg kb. a maga ura.

Remélem a bme-n ezt is elmondják regisztrációs héten az újdonsült informatikusoknak/villamosmérnököknek, h. elmúlt a 20 év sztár-státusza ennek a szakmának.

OFF

A műkörmös nem jó példa, van rálátásom. Akikkel én állok munkakapcsolatban, pl. asztalos, burkoló, villanyszerelő, gázszerelő, riasztós, autószerelő, ... egyik sem keres jobban, mint én. A jobban keresés ott kezdődik, hogy alkalmazottaid lesznek. Saccra 4-5 alkalmazottnál kezd jönni a nagy pénz. Pl. az az autószerelő, akinek csak 1, vagy 2 segédje van, még nem keres jobban, mint egy mérnök, vagy informatikus.

A kereskedelemben kicsit lejjebb van a limit: jó helyen levő 2-3 alkalmazottas bolt már jól tud termelni.

egyik sem keres jobban, mint én. A jobban keresés ott kezdődik

Volt a motoros baráti körben két olyan lány, akik jobban kerestek mint én. Ráadásul két hetente egy napot dolgoztak csak. :-)

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Magamnak megszerelem a villanyt, de minden nap azért ezt nem csinálnám.
Bár az tetszik ezekben a szakmákban, hogy létre hoznak valami konkrét dolgot, ami kézzel fogható, és valaki sok évig örül neki, használja. A magam munkájában ezt az élményt nem találom meg. Legfeljebb faszszopó marketingesek, sales-esek, részvényesek örülnek valaminek, amiről nem is tudják, hogy pontosan mi is.

1998-as Volkswagen Sharan, AFN TDI.
Ausztriából vettük kilenc éve. Látszott, hogy jószerivel csak az első két ülést használták.
Apró bosszantó hibák történnek. Vákuumcső kilukad -> nincs turbó, zár tönkremegy, féltengelycsuklók, hátsó féknyergek, ilyesmik.
Mindegyik hibája fájdalommentes összegből orvosolható volt.
A klíma volt az egyedüli, amit szakemberrel újra kellett építeni benne (kompresszor jó volt, de csövek, kondenzátor, stb. kellettek), ez egy 110.000 Ft-os történet volt akkor. Azóta egyszer kellett töltetni, hét év után (a klímás szerint ez normális; valamennyi gáz mindig távozik a rendszerből az idők során). Kb. a gáz fele volt meg, hűtött még, de már nem az antarktisz bújt be, csak egy őszi szellő.

Jó karakterisztikájú, nyomatékos motor.
A legjobb benne viszont, hogy a mostani autókhoz képest nagy. Az üléseket ha kiveszed, sík padlód van, jól pakolható. Befér egy matrac, aludni is szoktam benne régebben futóversenyek után.
Első ülések forgathatók, ami néha jól jön.
Villantani nem lehet vele, de használni nagyon jó.

Van most is felhozatal, de sok esetben megöli a bulit, hogy melósautónak használták, vagy sírköveztek, építkeztek vele. Rendes családi autó ezekből a példányokból értelmes ráfordítással már nem lesz. Érdemesebb inkább külföldi levedlett családi autónak használtat keresni, de azok már inkább a PD-nél indulnak (azok se rossz motorok egyébként).

Nullát. :) Volt nekem is ferdehátú és 1.6-os "manager" szedán is.  Világból kimennek egyébként.

A 3 ajtóst úgy vettem az előző tulaj 70.000-ig nem cserélt olajat. Nem volt gond. :)

Az 1.6 szedán a maga 95LE erejével és valami 800kg? körüli súlyával megfutotta a 180-at német autópályán.... :) Mondanom sem kell életreszóló élmény (rettegés) volt.

Az akkori kisautók ( a régi Swift tervezés szempontjából még 80-as évek!) mindegyike kb hasonlóan rosszul tört....

Az 1.6 szedán a maga 95LE erejével és valami 800kg? körüli súlyával megfutotta a 180-at német autópályán.... :) Mondanom sem kell életreszóló élmény (rettegés) volt.

Swift 3 ajtós, 1.6 (Japán motor) + ültetett sportfutómű + cső + nitro. Német pályán 250 felett picivel. A rettegés stimmelt.

Saját 1.3-as Swift 'Sport' 5 ajtós, még sorszámos/plakettes a bal térnél. Saját óra szerint közel 200 az M7-esen (30 éve). 98-as benyával, friss olajjal. Azért imádkoztam, hogy ne legyen oldalszél. :)

Volt a családban két sima, 1.0-s (háromlábú kecske) Swift, az első még egészen a magyar Suzuki-gyártás elejéről, amikor még japán alkatrészekből rakták össze, a második meg amikor már volt magyar beszállítói lánc. Abban nem volt különbség, hogy melyik hogy ment, a kis súly miatt mind a kettő kezes, dinamikus kis városi autó volt (nyilván 1.0-s motorral nem a német autópályára született). A belső tér, műanyagok minőségében már volt különbség, az elsőt 7 évesen adták el, olyan volt, mint az új. A második is 7 évig volt meg, az elejétől zörgött a kalaptartó, és 2-3 év után hullott szivacsmorzsa az ülésből (azért még nem lehetett érezni az ülésen, hogy nem új 7 év után sem). Azért a második is ég és föld volt az előtte használt keleti katasztrófákhoz képest.

Na, de menni kell az autóval nem karambolozni. ;) ...vagy ha igen, akkor csak kicsit szabad.
Én olyan 7-8 éve tolom egy 1.3-as swift-el, a zasszonynak olyan 5-6 éve van ezres swiftje, de egyelőre nem haltunk meg.
Előtte egy 120-as Skodával toltam 8 évig, azt is túléltem. Ha nem használódott volna el teljesen (rohadás, plusz rengeteget is mentem, gondolhatod LPG-t rakattam bele) akkor még mindig az lenne, de akkor váltottam swiftre.
1-2 vizsgaciklust még ki akarok hozni az enyémből (1999-es, full fapad), aztán az egyel újabbra váltok majd.

Ebből villanyáttörés nemigen lesz ...

trey @ gépház

Most kell eladni, ha valakinek az érte kapott pénz a szempont. Amikor felnő a következő nemzedék, akiknek már nem fűződik ezekhez gyerekkori élmény, akkor leesnek az árak a csúcs másik oldalán. Ahogy egy '60-as évek beli autóért se állnak sorba manapság a bukszát nyitogatva.

Amik jelenleg bőven a vételára felett mennek.

Azt úgy illene nézni, hogy most mennyibe kerül az új és most mennyiért mennek el az olyan idős (pl. 4 éves) autók. Így akkor nagyjából kiiktattad a torzító hatásokat, mint infláció, háború, ... Az, hogy a vételára felett mennek, az csak annyit jelent, hogy az akkori vételár már sokkal kevesebbet ér. Az összes EV is az akkori vételára felett megy. ;-)

Model S LR árak itthon:

21' május: 35 359 900.-

23' január: 48 360 900.-

23' április: 44 517 900.-

23' május: 45 477 900.-

23' szeptember: 36 299 900.-

 

Model S Plaid:

21' május: 46 350 900.-

23' január: 58 203 900.-

23' április: 54 360 900.-

23' május: 55 320 900.-

23' szeptember: 42 099 900.-

 

(villanyautósok cikkből)

 

Az összes Model S, és X-ből LR, és Plaid gyártanak évi kb 50 ezret, abból nem ismert a Model S Plaid aránya, de elég marginális, szerintem néhány ezer lehet.

13 millió biztos fájt pár embernek, de a 23 januári emelés előtt sem láttam tüntetni senkit, hogy én olcsóbban vettem, miért nem kell a többi pénzem?

A nagy számban eladott Model 3, és Y meg nem csökkent ennyivel.

17.8 millió most a legolcsóbb Model 3, ami 19 millió volt januárban előtte. Talán az Y ahol még ennél valamivel többel, talán 2 millióval csökkent az ár. Persze ha megkeressük a valamikori legdrágább árat, akkor találunk 4 milliós különbséget is, de azért ilyet nem tudom ki csinál.

 

Mondjuk a VW-nek van igaza, ők már inkább csak EURO-ban számolnak, és mellékesen a napi árfolyamon kiírják épp hány Forint az autó :D

A forint értékének volatilitása nagy: verdikt: szar.

Tesla értékének volatilitása nagy: verdikt: nincs itt semmi látnivaló.

Ez a kettős mérce.

Egyébként, valaki heherészett feljebb, hogy:

Egyébként neked két fő bajod van az EV-kkel:

  1. Túl drága
  2. Nagyon megy le az áruk

És milyen igaza van! Önmagában egyik sem lenne nagy probléma. Ugyanis, ha drága, de őrzi az értékét, akkor az érték. Ha meg olcsó, akkor elérhető. De az, hogy kurva drága és ráadásul szakad is befele az értéke ... az már nagy cumi. 

trey @ gépház

Minél kevesebbet.  Nehéz dolgom lesz, E coupe utóda a CLE, ami szerintem már B oszloppal rendelkezik. Az meg nem jön be.

Évek óta (szerintem 10+) minden projektünket euróban árazunk és adunk meg. Az IT beszállítók 90+%-a euróban áraz. Hogy legyen kedvenc témátok, a Rolex kizárólag euróban adja meg az árait itthon és az új autóm ára is euróhoz kötötten volt eddig is mindig megadva.

Nekem sokszor olyan érzésem van veletek, mintha egy bicikligumi belsőben élnétek mindennapjaitokat. :D

trey @ gépház

Az teljesen okés, hogy projekteket cégek egymás között euróban áraznak. De ha egy országban a normál, "végfelhasználói" dolgokat euróban árazzák, az azt jelenti, hogy baj van a nemzeti valutával, túl kiszámíthatatlanná vált. Az ilyen bújtatott bevezetése az eurónak (vagy dollárnak) erősen aszimmetrikus, megadja a "mozgásteret" a kormánynak, hogy inflációt csináljon, ha költekezni akar, és rátolja annak a költségét a munkavállalókra, mert azért a fizetéseket ti sem euróban adjátok meg. Szóval amikor a lakosság normális életéhez szükséges dolgok is már euróban/dollárban vannak megadva, ez egy kiszámíthatatlan formája az SzJA-nak, azzal a különbséggel, hogy nem kell bevallani, hogy nem jött ki a matek a költségvetéssel.

Ha bevezetesre kerulne az euro, akkor nem lenne senki a sor vegen akin csattan az ostor. Amig a tarsadalomnak egy jelentose resze forintban kapja a fizeteset, addig lesz aki Treynek kifizeti arfolyamveszteseget. Hasonloan az autokereskedokhoz, airbnb lakaskiadokhoz, stb. A forintban kapott fizetest pedig nem kell emelni meg inflaciokovetoen sem, plane ha ketszamjegyu.

Szerintem ha euroban van arazva, az korrekt. Arra tudsz keszulni, ha ma megrendeled az autot, mar valthatod is az eurot ha meg nincs, es akkor nem lesz meglepetes atvetelkor. Az a nem korrekt, hogy megegyeztek valamiben, a kereskedi baszik fedezni az arfolyamkockazatot, es a vegen veled fizetteti meg. Gondolom ha erosodott volna a forint, akkor nem lett volna olcsobb a kocsi. :D

"ha erosodott volna a forint, akkor nem lett volna olcsobb a kocsi"

Azt nem tudom, nyilvan kereskedotol fugg, de peldaul az iPhone-ok ara eleg jol tukrozi a forintarfolyamot, es remekul ellenorizheto (mivel az USD-s arak valtozatlanok). A most megjelent 15-os peldaul (forintban) olcsobb mint tavaly a 14-es, vagy korabban a 13-as

Oldtimer? A feleségem kivágna, ha hazajönnék még egyel, pedig úgy begyűjtenék még egy Karmann Ghia-t. (T3 Doka és Golf 1 Cabrio eddig)

1-2 Mihály között lehet kifogni igazi gyöngyszemeket. Rádobsz még egyszer ennyit, és van egy fasza kocsid.
A fontos, hogy a kasztni meg a beltér ne legyen még menthetetlen, és minél kevésbé legyen mókolva a motor.
A legjobb, amikor súlyosnak tűnő, de kis rutinnal könnyen javítható hibája van (pl. elporladt vákuumrendszer).

Mk1 Sharanokból, Alhambrákból 1M alatt is lehet jó vételeket találni, AFN motorkódos TDI-ket. Persze bele kell kalkulálni, hogy még 1-2M rámegy vásárlás után.

Most egy 1987-es benzines Ducato Mk1-et újítunk fel otthon, hobbiautónak. Karburátoros, alulvezérelt (OHV) motor, igazi gyöngyszem! Imádom! :-)

Ezek a régi autók számomra sokkal élhetőbbek, mint az újabb szutykok. Megbízhatóak, apró gondok szoktak lenni, amik olcsón megjavíthatók, nem a mai szemlélettel készültek. Kasztnira kell figyelni, esetleg néha kárpitoshoz vinni (tehát azért törődős autók; olyanoknak ajánlom, akiknél van erre affinitás).
Az egyetlen hátrányuk a szar törésteszt. Régen nem fordítottak akkora hangsúlyt az utascellára, mint a 2000-es évektől.

Általában se Spotify, se Apple Music, se Apple Podcasts, se YouTube, se semmi nem elérhető hagyományos fejegységről.

De, ha valamelyik mégis, akkor se biztos, hogy amikor beülsz az autóba, akkor ugyanonnan folytatja, ahol a telefonon abbahagytad, stb.

Spotify szól nálam mindig. Általában valamilyen podcast, néha zene.
Ha van egy rádió, ami tud BT linket, nekem podcast-hoz elég is (zenéhez hitvány).

Mivel sok autónk van, a megoldás egy Samsung Buds2 lett: mindig velem van, és telefonálni is jó.
Bónusz, hogy az aktív zajkioltása tudja azt, hogy nem veszi észre a másik fél, hogy autóból telefonálok.
Keep it simple.

Minden megoldhato egyszerubben / olcsobban, kerdes mekkora koltseget, mennyi szervizt vagy hajlando bevallalni az extra kenyelemert. Lehet valtogatni kezzel is, lehet tekerni az ablakot kezzel, klima helyett berakhatsz egy ventillatort, futes helyett pulover, szervo kormany helyett noveszteni bicepszet, stb, stb.

En pl. soha nem hasznalnek fulest kocsiban, balesetveszelyesnek tartom, hogy nem hallok semmit a kulso zajokbol. BT-nel pedig sokkal kenyelmesebb, ha kozvetlenul az auto kepernyojet nyomogatom. Legalabb van ertelme, hogy van.

Miért kellene csendben ha lehet értelmesebben is?

Nekem pl ha bemegyek az irodába, az kb 2x75 perc. Azért két és fel orat elpazarolni a napból arra hogy nézek ki az autóból luxus :) Túlnyomórészt podcastot hallgatok, néha zenét. A csend unalmas (ami autoban akar veszélyes is lehet, mármint az unalom), gondolkodni meg zene mellett is lehet.

Hat nem tudom, en nem csak akkor szoktam gondolkodni ha podcastot hallgatok, hanem kb mindig :D

En inkabb azt tartanam veszelyesnek ha kuss lenne az autoban, az ember unatkozik, ha peldaul faradt akkor tok konnyen akar el is aludhat (raadasul ha csend van, akkor meg sokkal inkabb elkalandoznak az ember gondolatai).

Igy meg legalabb hasznosan toltom az idot, itthon nagyon ritkan hallgatok podcastet, munka kozben nem tudok ra figyelni rendesen, a tobbi hobbim (motorozas, gitar, olvasas, tarsasjatekok, filmek/sorozatok, stb) meg plane nem igazan kompatibilis vele.

Az M86-on szoktam azt érezni, hogy mindjárt elalszom. 110-es tempó, hosszú, egyenes szakaszok, kis forgalom, monoton táj, alig van történés.
Egyszer annyira elhatalmasodot rajtam, hogy le kellett mennem valamelyik faluba megkeresni a vegyes boltot. Encsiüccsi, kóla, mindenből bevásároltam, hogy tovább tudjak menni.

Ja én a vezetésre alapból nem figyelek. Teljes szakaszokra nem is emlékszem általában.
Ha történés van, beüt az interrupt, reagálok. De alapállásban nem előredőlve, görcsösen markolt kormánnyal, izzadó homlokkal vezetek.
Sokat megyek pedig, de még nem éreztem, hogy a podcast hallgatás, vagy bármin való elgondolkodás veszélyes volna. Ha utasom van, vele is végigpofázom az utat.

Szerintem az veszélyes, amikor valaki nem a környezetét nézi, hanem az android auto-t, carplay-t nyomkodja. Mert akkor nem fog beütni az interrupt, ha történés van.
Meg a zenehallgatás: érzelmileg hat, és akkor nagyon el tudom rúgni. Nem is nagyon hallgatok zenét vezetés közben.

"75 perc az tényleg sok" - Mire/miben sok? Egy mozifilmnek kimondottan keves, hulye meetingnek kimondottan sok. (BTW par heten belul atadjak az uj 83-as utat, onnantol siman eleg lesz egy ora)

"Főleg naponta kétszer." - ez honnan jon? Eddig senki nem beszelt ilyesmirol szerintem :D

"podcast azért veszélyes lehet" - mar mitol lenne veszelyes?

"ha ez dugóban araszolgatás, úgy elmegy." - ha ez dugoban araszolgatas lenne, agyverzest kapnek :D Ki az az allat aki 75 percig araszolgat a dugoban?

Ha bemegyek (mondjuk hulyen fogalmaztam, AMIKOR bemegyek, megpedig amikor AUTOVAL megyek be), 75 perc. Nem minden nap (azt tenyleg nehezen viselnem en is), feljebb irtam is, heti egyszer-ketszer. Sokan Budapesten ennel tobbet utaznak naponta a munkahelyukre...

(btw motorral ez siman lehet masfel ora is, akkor gyakran mas utvonalat valasztok :D)

500-999k HUF között, szigorúan használt, benzines. Első autóm lesz, könnyen vezethető kell, nem túl kicsi, nem túl nagy, nem túl értékes, de azért nem is leharcolt roncs, amit állandóan szervizbe kell vinni. Valami unalmas 10-20 év közötti igásló. Ki tudnék fizetni ennél jóval drágábbat is, de nem vagyok autóbuzi, meg nincsenek nagy luxus igényeim a prémium extrákra, csak rutintalan kezdőként munkába járni kell, meg eljutni A-ból B-be, ha valamit venni kell vagy elintézni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nem, eddig csóró voltam, aztán meg jött a covidos cirkusz, jelenleg megszerzés alatt van a jogosítvány, de a következő vizsgára várok következő januárig, hosszúak a várakozási sorok itt a UK-ben (meg ahogy hallom, hasonlóan gázos ez most M.o.-n is). Egyébként 42 vagyok, nem fiatal, elég nehezen tanultam meg vezetni is, hogy ilyen későn kezdtem. Drága autót nem ajánlanak kezdőnek, mert rohadtul fogja sajnálni, ha összetöri vagy mondjuk valami drága részegységet cseszik szét benne a bénaságával, pl. váltó. Hallgatok azokra, akiknek nagyobb tapasztalatuk van a témában. Valami 1-2 literes közötti, közepes motorúra gondoltam, amire nem túl drága az adó, kötelező, de a fogyasztása se olyan szar, hogy anyagi tönkremenés legyen.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ha Magyarországon lennénk, megkérdezném, miért nem játszik egy régi dízel? Egy jó TDI vagy SDI.
Németben, Osztrákban még mindig ki lehet fogni nem leharcolt példányokat.
A szívó benzines az én szememben tényleg csak játéknak jó.
Ezredforduló körüli dízeleknek se tud sok baja lenni.

> nem fiatal, elég nehezen tanultam meg vezetni is, hogy ilyen későn kezdtem

nemtom, en fiatalon (21 evesen) tanultam, de akkor is nagyon nehezen ment, 3.-ra mentem csak at es akkor is kellett "rasegites".

azota sincs kocsim, nem is lesz amig nem csinaltak teljesen onvezetot ami mukodik is :)

erdekes modon a technikai dolgokkal semmi gondom nem volt, de a Bp-i forgalom az nagyon gaz, az hogy senki se tartja be a szabalyokat, a savokat, hogy random bevagnak eled, hogy ledudalnak/villognak/tolnak rogton ha szabalyosan lassitasz egy stop tablanal vagy a sarganal stb. iszonyu frusztralo, nem beszelve a neha ellentmondasos, tok ertelmetlen/indokolatlan, vagy bokorba eldugott kresztablakrol. mintha az egesz a szivatasrol szolna. szerintem aki programozo fejjel gondolkodik, annak ez a tul random es kaotikus input mar feldolgozghatatlan :)

itt nem gondolkozni es kovetkeztetni kell, hanem nyomni reflexbol a pedalokat es probalni elkerulni az utkozeseket, mint valami videojatekban...

de... gondolom ezert nem sikerult meg senkinek megcsinalnia, mert a gyakorlatban nem tudta betartani a szabalyokat es "lefagyott"

raadasul 3d scannelnie kell realtime a kornyezetet, ocr-ezni az osszes tablat, feliratot, kielemezni/statisztikazni a kozeli jarmuvel varhato utvonalat stb.

az embereknek is ezt kene, de a tobbseg ehhez nem eleg gyors, igy ignoraljak az infok egy reszet (a tobbit meg leszarjak), itt kezodik a problema...

Na igen, az intuiciót, meg némi "6. érzéket" nem tudom, hogy fog sikerülni implementálni (ha egyáltalán sikerül valaha). Néha még a józan észt se sikerül (amikor valahol megrántja a kormányt, minden ésszerű indok nélkül, vagy jól látható betontömbnek/kamionnak megy).

> vagy jól látható betontömbnek/kamionnak megy

ez a jol lathato dolog erdekes kerdes. azert az emberi szem meg mindig jobb a kamerak 99%-anal, es az agy gyorsabb kepfelismeresben/feldolgozasban mint a legtobb szamitogep. azert egy fullhd kep 25fps teljes elemzese (foleg tobb kamerakeprol egyszerre) meg most is rendkivul eroforrasigenyes, es meg nem is biztos hogy eleg a 25fps...

lassan kezdi utolerni a technikai fejlettsegi szintben, de kerdes hogy mikor lesz eleg olcso ahhoz hogy beepitsek a kocsikba. ugye eleinite volt radar/lidar is az onvezetokben, de annyira draga hogy lecsereltek oket inkabb olcso kamerakra + AI.

valoszinu az sem segit, hogy a legtobb AI kepfelismeres csak 1-1 kepkockat lat egyszerre, nem pedig egy videot mint az ember. egy allokeprol sokkal nehezebb kiszurni egy betontombot is (foleg szurke hatterrel) mint egy videon...  sokat javitana az AI hatekonysegan ha nem 1 hanem legalabb az elmult 5-10 kepkockat egyutt elemezne, de ez megdobna 1 nagysagrenddel a hw igenyt is.

hanem nyomni reflexbol a pedalokat es probalni elkerulni az utkozeseket, mint valami videojatekban...

 

Vagy csak magad ele engeded a rengeteg tolakodo-nyomulos kocsogot, es nem foglalkozol vele hogy 5 perccel kesobb ersz a celodba.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Azt mondjak, egyszer kell elmenni olaszba vezetni es mindjart a helyere kerul minden itthon. En amugy olasz nelkul sem erzem veszesnek a Bp-i helyzetet. Rutint kell szerezni, ezt az egyet semmivel nem tudod megsporolni.

Haverom felesege pl. hasonlo okokbol soha nem vezet, de ilyen hozzaallassal soha nem is fog. Persze eggyel kevesebb auto az utakon "nekunk" csak jo.

Olaszorszagban voltunk nyaralni nyaron. Ezerszer inkabb az, mint Budapest, ahol konkretan mindenki egy agressziv elmebeteg.

Az olaszok nem nagyon foglalkoznak tablaval, zarovonallal, de necces helyzetet talan egyszer lattam, itthon az valoszinuleg meg sem utne az ingerkuszobot :D Ami fura, hogy egyszer sem akart senki "letolni", nem masztak agressziven, villogva a seggembe a dizel csaladi egyteru mogott...

Szombaton voltunk ismerosoknel Pest megyeben, kb ket ora autopalyazassal, azalatt tobb idiota autost lattam mint az olaszoknal egy het alatt :)

Pár éve voltam egy 1200 km-es úton Európában, az egyetlen hely, ahol levillogtak előzés közben autópályán, az M.O. volt (nem tudom mire gondol ilyenkor a hülye, nem látja, hogy épp megyek el egy másik autó mellett?).

Németeknél pl. nehéz egy BMW-vel arcoskodni, mert mindenkinek az van.

A Porschesek sem türelmetlenek.

Irányjelző-használatatban viszont a németek sincsenek előrébb.

Na engem "levillogtak" egyszer Nemetorszagban az autopalyan. Mondjuk en voltam a segg :D Mentem a belso savban (mondom en voltam a segg...) 200 koruli tempoval, figyelgettem a tukrot de nem jott senki, aztan egyszer csak mogemteleportalt valami urhajo. Nem akart letolni, nem bunkozott, csak villantott egy szolidat, jelezve hogy o haladna ha nem tartanam fel a lof@sz 200-as vanszorgasommal. En lehuzodtam, az bekapcsolta a hiperhajtomuveket es egy terugrassal eltunt a horizonton :D Aztan utana feltunt hogy ezek TENYLEG lehuzodnak a kulso savba, akkor is ha 250-nel erkeznek. Igyekeztem alkalmazkodni :)

Mentem a belso savban

utana feltunt hogy ezek TENYLEG lehuzodnak a kulso savba

Úgy érted, hogy úgy mentél a belsőben, hogy nem éppen előzés közben voltál?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Kb. 5 éve voltam kint a németeknél. No limites rész az A81-en, vasárnap napnyugta környéke, forgalom nulla. Mentem a külső sávban 180 körül - többet nem nagyon tudott kényelmesen a bérautó (Golf Variant) - és a belső sávban megjelent nálunk is valami autóformájú űrhajó és pikk-pakk le is hagyott. Kérdeztem a kollegát a jobbegyben, hogy te láttad, hogy ez milyen márka volt? Erre ő: "Nem. Mennyivel megyünk?" Én: 180. Ő: "Azta, akkor ez tuti 300 fölött tolta."

Mondjuk azt hallottam, hogy mostanság megy a kampány, hogy ott is 120-130 környékére kellene korlátozni a pályákat.

Az elmúlt tíz évben sok szakaszra már kikerült a 120. Hosszan, egybefüggően már nem lehet tolni neki. Csak bizonyos szakaszokon.
Egyébként tapasztalatom szerint a többség nem száguldozik. Vannak a 120-130-cal menők, meg a 160-nal menők. Egyszer-egyszer lép el egy komolyabb gép, de ők se türhők.

Ez az A81 déli része volt, Donaueschingenből mentünk vissza Stuttgart felé. Tábla nem volt kint, a LED falakon se volt kirakva korlátozás vagy stau figyelmeztetés, ezért voltam bátor "vadulni" pár km-en.

De ja, azt aláírom, kész szanatórium volt az a 2 hét és 1500 km, a szokásos hétköznap reggeli és esti A8/A81-es dugóban senki se türelmetlenkedett, senki se dudált. Viszont ha lehetett haladni, akkor általában 120 körüli tempót toltak.

Hidd el, lehet azt látni, ha figyelsz. És bocs a poénért, de ezért jó ha figyelsz mindenre ha vezetsz. (és nem a podcastra figyelsz :)) )

Mindig tudnod kell ki van körülötted, s mi várható tőle. Itt szó volt az olaszokról, nos ott meg lehet (s kell is) tanulni ezt.

Nem hiszem el. Rengetegszer voltam mar olyan helyzetben hogy teljesen varatlan manovert produkalt egy auto, pedig motoroskent megszoktam hogy NAGYON figyelni kell mindenkire. Ha meg nem indexel, akkor nyilvanvaloan azt varja mindenki hogy egyenesen halad tovabb. Ha nem ezt teszi, az irtozatosan balesetveszelyes.

Olaszoknal abszolut nem volt ilyesmi problemam, indexelnek azok. Mondjuk digitalis gazpedallal kozlekednek, de ez nem zavar, ha amugy biztonsagosan csinaljak.

Bizony észre lehet venni a mozgásról sokmindent. Azt is, ki a balfasz.

Olaszoknál kimondottan szeretek vezetni. Nem tökölnek-pöcsölnek. Lakott területen ha nem mész hetvennel, letolnak. Ott van egy nyomás, hogy tényleg megtanulj vezetni, ne alibizd végig az egész életedet.
Náluk működik a közlekedésnek a közösségi buli volta: segítik egymást. Pl. ha előzöl és jönnek szemből, számíthatsz rá, hogy a szembe jövő le fog húzódni, hogy mind elférjetek. Nem villogtat, nem mutogat, nem húzogatja rád a kormányt. Megteszik azt a pici plusz lépést, ami segíti a helyzetet.

Vagy csak ovatos mikor megkozeliti a keresztezodest es megy egyenesen. Vagy lekanyarodik ugy hogy nem indexel, te meg tok foloslegesen allsz a keresztezodes elott, feltartva a forgalmat, mert arra szamitasz hogy egyenesen megy es elsobbseget kell adnod neki. Nem veletlenul talaltak ki azt a Qrva indexet...

Na és mi van akkor, ha állsz még pár másodpercet? A balra kanyarodni akarók miatt sokkal többet kell állni sajnos.
Most nem az indexhasználat ellen kampányolok (magam mindig jó előre indexelek), csak megpróbálom elhelyezni ezeknek a ,,problémáknak" a valódi súlyát.

Városi vagy, mi? :D

Az én szarom nem füstöl. Karban van tartva, be van rendesen állítva.
Ezzel szemben sok jóval újabb autó láthatóan okádja a mocskot.
Én magam mindig indexelek, sőt, jó előre, hogy számíthass rá, mit fogok csinálni. De nem gyártok belőle ideológiát, nem kívánom el a vérbe, ha valaki meg nem indexel. Számítok rá.
A bedugott fülem meg nem tudom, hogy jön ide. Mennyivel jobb, amikor valakinek bömböl bent a hifi?

Ami nekem működik, hogy folyamatosan figyelem a tükröket, és ,,elhelyezem" magam a forgalomban. Ez sokkal fontosabb, mint hallgatózni. Mi a pélót hallgassak egy hangszigetelt autóban?

Megáll előtted az úton. Mert hazaért. Te meg találgatod, hogy most valami van előtte, vagy csak leparkolt.

Elindul, majd az utolsó pillanatban kanyarodni kezd a kereszteződésben. Tegyük fel, hogy jobbra, és megadja az elsőbbséget a gyalogosoknak. Te meg a gázt nyomod, épp, hogy padlófékkel megállsz, mert azt hitted, hogy megy tovább egyenesen.

Vársz a körforgalomba behajtásra, a paraszt meg kimegy irányjelzés nélkül. Ha jelzett volna, bemehettél volna. Ugyanez kanyarodó főútvonal elhagyásakor. Megy egyenesen, te meg szemből várod, hogy végre mehess. Ha jelzett volna, előbb mehettél volna.

Ha tudod, hogy kanyarodni készül, és két sávos az út, akkor átsorolsz előtte a másikba. Ha nem tudod, akkor meg ottragadsz mögötte.

És még lehetne sorolni.

Amikor már a mozgásából látszik, hogy balfasz, akkor eleve vigyázz. Simán lehet, hogy megáll, és minden előjel nélkül balra tolja ki az orrát, mert a baloldalon lakik.
(Ilyen helyzetben én jobbra indexelek, lehúzódok, és megvárom, míg elmennek a mögöttem levők. Utána fordulok balra a célomhoz.)

Körforgalomnál ez tényleg marha bosszantó lehet. De ha a mozgását figyeled, itt is észre lehet venni, ki fog kimenni. Plusz van a lassan becsorgás technikája.

A lefordulókra szerintem ugyanúgy lehet számítani a mozgásuk alapján: már nem tolja neki dinamikusan.

Felénk egyébként már azon megy a trükközés, hogy ha jobbra fordulsz le főútról, csak későn lassítasz és indexelsz. Nehogy szemből a balra kanyarodó sávban álló megneszelje, hogy lefordulsz, mert akkor tuti eléd fordul. Utána meg tötymörög majd előtted.
Ennek az ellenkezője is működik: ha nem sietsz, érdemes hamar elvenni a gázt, és jó előre indexelni, hadd forduljanak be előtted a szembe jövők, ne kelljen nekik utána téged előzgetni.

Szerintem tök jól tudna ez működni, ha nem mindenki a másikat hibáztatná. Nem egyformák az emberek, másképp gondolkodnak, más a történetük, az élethelyzetük. Sőt, szerintem ez az egész rohanás túl van kicsit tolva. Nem kellene mindig mindenhová sietni, egy-két másodperc miatt anyázni (amikor úgyis el fogod bukni az előnyödet a legközelebbi kereszteződésnél, körforgalomnál állva).

Az vitathatatlan, hogy ha te vagy hátul, új sokkal szarabb kitalálni. És sokszor nem lehet. A még a indexelőknél is hamarabb gyullad fel a féklámpa, mint az index.

Bocs, de a gyalogost neked is kell látnod, s fel kell rá készülnöd, hogy ha jobbra fordul az előtted levő, akkor meg kell álljon. Ha mással nem, elsőkörben egy gáz elvétel.

Még mielőtt félreértés lenne, nem a "nem indexelőket" védem, azt mondom kellő rutinnal, figyeléssel azért védhető a hülyék támadása.

Amúgy a másik oldal:

Rendszeresen járok anyósékhoz. A ház a falu vége előtt úgy 200 m-re van. Mindig jót szórakozok, hogy hiába teszem ki az indexet jobbra már jóval korábban mint fékeznék,  jönnek rám pedig szemből senki,  s az utolsó pillanatban eszmél mikor már tényleg fékezek.

+1, én sem a nem indexelőket védem. Valaki tényleg keveset vezet, tök idegen neki az egész, nem érti, nem gondol bele. Tetszik vagy sem, neki ugyanolyan joga van közlekedni. Én meg más dolgokhoz vagyok hülye.

Ilyesmin bosszankodni értelmetlen, és valójában senkinek se lesz jó tőle.

Amire viszont hatással vagyok: odafigyelek, megértek, előre látok.
Olyan rendőrök, akik sokat irányítottak forgalmat, beszámolnak arról, hogy már egy autó mozgásából tudják, mit fog csinálni. Gondoltam akkor ez nekem is menni fog, odafigyeléssel és az évek rutinjával.

Nem látod előre, hogy merre fog majd kanyarodni, ha odaér. Az az autós, aki úgy gondolja, hogy akkor kell indexelni, amikor elkezdi tekerni a kormányt, szimplán hülye, és be kéne iratkoznia egy továbbképzésre.

Hasonlóképp hülye az az autós, amelyik a lámpánál áll, és akkor kezd el indexelni a kanyarodáshoz, amikor már zöldre vált a lámpa, ő pedig indul. A KRESZ szerint pl. kerékpáros elmehet mellette jobbról, amíg neki piros a lámpa. Aztán zöldre vált, ő meg fellöki a bringást.

az autós, amelyik a lámpánál áll, és akkor kezd el indexelni a kanyarodáshoz, amikor már zöldre vált a lámpa

Konkrétan rám szólt az oktató, amikor vezetni tanultam, hogy a pirosnál állva ne indexeljek még. Mert "úgysem érdekel senkit".

Így oktatás alatt nem indexeltem.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Itt, Angliában, eléggé szarul (bután) vezetnek a népek, az a meglátásom.

És ahogy látom, az oktatóktól terjed a hülyeség. Pl. kanyarodni kell jobbra, van a kanyarodás céljára az út közepén egy felfestett kanyarodósáv. Csak egy autó hosszú. Arra elég csak, hogy ott várakozzék az ember, az egyenes sávot szabadon hagyva. De az oktatott meg úgy áll benne, hogy az első kereke már egy kicsit a kanyarsávban van, de a kocsi segge az egyenesen haladókat blokkolja. És ezt elnézve megértem, hogy miért így vezet mindenki, mintha többi közlekedő nem is létezne. Mert az oktatók ezek szerint nem magyarázzák el nekik, hogy figyelj oda, hogy feleslegesen ne legyél útban, ne akadályozd a forgalmat.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Szerintem abban meg világelsők az angolok, hogy ha az út két szélén helyenként parkolnak autók, akkor soha nem ott találkozik két szembejövő. A másik, hogy a felfestést nem tekintik betonfalnak, ha valami leszűkíti az utat a te oldalon, akkor a szembejövő lehúzódik annyira, hogy azért elférj. (Amúgy errefelé a kanyarodósáv-problémát sem tapasztaltam, inkább azt, hogy az a rövid kanyarodósáv csak akkor ér valamit, ha csak egyvalaki akar kanyarodni, és ritkán az a helyzet.)

Sok sikert :-)

Csak lazán, de körültekintően, nem kell túlstresszelni, aztán belejössz, elején inkább kicsit lassabban, ne zavarjon, ha valaki ideg beteg mögötted, nem lesz gond :-)

Autóban nem tudok tanácsot adni, nem értek hozzá, csak azt tudom, hogy könnyű megszokni a jót. Abban teljesen igazad van, hogy az elején valami olcsóbbat. Na nem a leamortizálás miatt, hanem ha belejössz a vezetésbe, akkor rájössz, hogy mire is van szükséged: kisebb/nagyobb, sportosabb, cuccolós stb. Olcsóbb autón jobb eséllyel vesztesz kevesebbet, ha nem jön be. Például kiránduláshoz is jobban megnyílnak a lehetőségek a rugalmasság által.

Szerintem a legfontosabb opció kimaradt: fogalmam sincs.
Egyrészt azt se tudom, hogy mikor fogok autót cserélni, mire fogom lecserélni és mennyit fogok rászánni.

Szerkesztve: 2023. 09. 26., k – 09:40

"A kérdéshez nem szükséges magyarázatot fűzni." - pedig szerintem nem artana. Kapasbol forintban megadott arral nem erdemes par honapnal hosszabb tavra szamolni. Ha en ma mondjuk 10 millaert vennek autot, az ket eve meg 6-8 kozott siman megvolt, ujabb ket ev mulva meg lehet hogy mar 15 lesz, szoval ez igy nehez...

En szivesen szavaznek, de egyreszt nem tudom mikor veszek legkozelebb autot, masreszt fogalmam sincs, akkor mennyibe fog kerulni az amit megveszek...

Szerkesztve: 2023. 09. 26., k – 10:40

Volt már mindenféle kisebb-nagyobb autóm, de meguntam a baszakodást a szervizeléssel, így nemrég downgrade-eltem egy jobb állapotú 2003-as Suzuki Swift -re... :D

Kisvárosban helyben vásárolni, gyereket vinni oviba-suliba-orvoshoz épp nem kell jobb. Egyelőre nincs rozsda, a szerelőm szerint simán lesz még 2-3 vizsgája gond nélkül, van légkondi, van szervó, nameg persze a társadalmi megbélyegzés (de leszarom). Semmibe nem kerül a szerviz és önjáró lesz amíg el nem porlad... Ahogy öregszem egyre jobban bejön a minimalizmus.

Dehogy. Nem.

Úgy gondolom hogy annyivel az első években értéktelenedik egy új autó abból simán fenntartok egy használt autót a családi igényekre. Nyilván hitel nélkül nincs pénzem másra csak használtra...

De amúgy is most pl két tucat ilyen kis Suzukit buktam volna ha pl a Teslát választom! :)

Jaja, ha olyan kornyeken mesz, akkor nem akarnak kivenni a kocsidbol, ha meg amolyan kornyeken jarsz, akkor meg azt hiszik, hogy csak a takarito erkezett meg.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....