Megjelent a Firefox 111

Címkék

Újdonságok:

  • Windows native notifications are now enabled.
  • Firefox Relay users can now opt-in to create Relay email masks directly from the Firefox credential manager. You must be signed in with your Firefox Account.
  • We’ve added two new locales: Silhe Friulian (fur) and Sardinian (sc).

Részletek a változások listájában.

Hozzászólások

Egyre ritkábban használom, botrány milyen lassú,

Brave nagyon bejött mostanában

"Herman Miller bútort követelünk a föld összes görbe hátú kompjúter zombijának"

Lassúnak nem mondanám, de tény, hogy a Chrome-alapúak gyorsabban renderelnek egy kicsit. Cserébe a FF-ban több a beállítási lehetőség, többféle addon van hozzá, kevesebb memóriát eszik. Amúgy minden böngésző tré, de én ezek miatt maradtam a FF-nál. Legalább nem a Chrome-ökoszisztémát és Google-egyeduralmat támogatom, nem lehet oda jutni, hogy minden böngésző Chrome-fork legyen, az a vég lenne. Így is már csak a FF tartja magát.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Fun fact: épp 111 éves is. Legalábbis base4-ben :)

Azt én sem tudtam, hogy van benne Rust, és Assembly (ráadásul ilyen sok) és Java. A többiről tudtam. Nem csak az, hogy 8 nyelvet követnek, de 21 millió kódsorról van szó, az is áttekinthetetlen már emberi szemmel, egy combos hardver is min. 1 órát forgatja, de inkább többet, a gyengébbek sok órán át. A Chrome sem soványabb semmivel. Bloat minden modern, használható böngésző, nem véletlenül esznek annyi memóriát, stb.. Ezt még csak súlyosbítja tovább, hogy a web is bloat lett, minden oldal tele JS-tel, webfonttal, médiatartalommal, és akkor csodálkoznak, hogy egy erősebb procis gépnek is feladat.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Azt én sem tudtam, hogy van benne Rust, és Assembly

Ez volt a keltetője a Rust-nak. Itt dobták be először már jóval a Rust-1.0 előtti időkben. Aztán ahogy használható lett a Rust, úgy került a nagyközönség elé.
Majd egy bizonytalanabb pénzügyi pillanatban került a Mozillától önálló alapítványba: https://foundation.rust-lang.org/

 

Assembly: leginkább külső codec libek architektúra optimalizált dolgai miatt van a kódbázisban. De elenyésző százalékosan a mennyisége.
Java kódokon lepődtem meg. Elenyésző százaléknyi sor van benne belőle, de vajon miért? Valami lib-bel jött, ahol például a lib-nek java interfész kódja is vele jött? Netán az icedtea Java applet illesztő rész?

Szerkesztve: 2023. 03. 15., sze – 19:54
 

Nincs megállás!

trey @ gépház