25 éves lett a cURL

Címkék

Az IRC-ről nőtte ki magát az egyik legszélesebb körben használt nyílt forráskódú szerszámmá a Daniel Stenberg által fejlesztett cURL. Elsődlegesen azzal a céllal készült, hogy az IRC felhasználók lekérdezhessék a valuta árfolyamokat az IRC kliens chat ablakában. Az 1.0-s verziója 1997-ben jelent meg még más néven, miközben számos protokoll támogatása került bele. 1998-ban a 4.0-s verziójával kapta meg a végleges cURL nevet. Részletek itt. A fejlesztő március 20-án egy Zoom születésnapi ünnepséget rendez, ami nyitott bárki számára.

Hozzászólások

Long live cURL & Daniel Stenberg. Kiváló svájci bicska(mint pl. az nc) lett.

Még nem hallottam erről a fószerről, de a curl valóban hasznos. Nagyon sok protokollról tud tölteni, sokkal többről, mint a wget. Tipikusan FTP, Gopher oldalakról húzok le vele dolgokat, de nemrég egy https-t használó oldalról frissítő scriptembe is betettem.

Elméletileg IMAP, POP3-ról is tud tölteni, így egy nagyon primitív mailkliens is megvalósítható vele, de azt még nem próbáltam. Tud még ezen kívül is egy rakat protokollt, SMB, SCP, Telnet, LDAP, stb.. Tényleg abszolúte mindenes, mint az ffmpeg, sox, imagemagick, rsync, fzf, mpv, tmux, vim, stb..

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Curl is the jconsole of Rest :)

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

kb 15 éveig nem értettem csak olvastam róla

most meg az egyik leghasznosabb console tool-om microservice-khez