Megjelent az OpenIndiana Hipster 2022.10

Megjelent az OpenIndiana (OpenSolaris fork/folytatás) Hipster 2022.10-es kiadása. Változások az ~ egy évvel ezelőtti kiadás óta:

  • Initial support to mount install media via NFS has been added. A fix to use NFSv3 instead NFSv4 is underway.
  • We have updated the NVIDIA drivers to the latest production branch version and updated older versions.
  • LibreOffice has been updated to 7.2.7 and is now a 64 bit application.
  • Firefox and Thunderbird have been updated to the latest ESR releases.
  • Mate desktop has been updated to the latest 1.26 version.
  • We have removed our old Perl versions and replaced them with 5.34 and 5.36 which are 64 bit only. Version 5.36 is now our default.
  • Our Python versions are undergoing a similar process which is not yet finished. We began to remove versions 2.7 and 3.5 and are updating (or removing if an update is not possible or the package is superfluous). IPS has been updated already to use Python 3.9 which increased its speed slitghtly.
  • We have updated gcc-10 to its latest version and added gcc-11. We also added clang-13 and removed older versions.

Bejelentés itt.

Hozzászólások

Na, ugye, na ugye :D Most már kezded érteni, hogy a javás hírnél mi volt a bajom :D

Fene tudja, hogy kezd-e ezzel a Solaris-vonallal valaki valamit. Régen is csak a ZFS szólt mellette, de mióta egységesített fejlesztésben az OpenZFS elérhető mindenre, azóta eléggé megkérdőjelezhető az értelme, de ha egyszer van, akkor minek dobják ki. Valaki akár gondozhatja is a kódod, meg használhatóvá teheti, hogy ne avuljon el végleg. Rá is fér, mert ahogy nézem, eléggé el lehet avulva, sok csomagnál még csak most érték el azt a pontot, hogy 64 bites 32 helyett.

Megmondom őszintén, hogy én se próbáltam még ki ezeket az Illumnos-disztrókat, egyszerűen csak nem láttam értelmét. Ott van a Linux, ami jó mindenre is, ha annál tradicionálisabb, unixosabb, szerveresebb valami kell, akkor meg a 3 fő BSD-variáns. De az opensource ilyen, nem lehet előírni, hogy ki mit fejlesszen, nem azzal foglalkoznak, ami a leghasznosabb lenne mindenkinek, hanem amihez épp kedvük van, forkok 100. forkján, stb..

Gondolom valakinél a nosztalgia is belejátszhat, ha dolgozott anno Solaris-szal, akkor ezt preferálja. YouTube-on is van egy idős texas-i rendszergarázda, a StephensMachineRoom csatornán, az csinál videókat ilyenről, ahogy a házi hobbiszerverein (modern és retró) telepítgeti ezeket az OmniOS, SmartOS, Tribblix, aztán áradozik róluk, hogy mekkora királyság, zcage, zones, DTrace, stb., de nekem sem tűnik valami nagy számnak, vagy hogy miben jobb ez egy mezei Linuxnál, FreeBSD-nél.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nem. Azt írtam, hogy fejlesztő nem vagyok, meg nem szoktam gcc warning fétist nyomni, ahogy emlékeim szerint a linken a kolléga. Az nem egyenlő azzal, hogy nem programozok. De mindegy, legyen igazad, megint nem értek hozzá. Csak az a baj, hogy ki nem javítotok, mert ti ezek szerint szakavatott fejlesztők vagytok, felnyithatnátok a szemem, megírva a helyes megoldást.

Ehhez a témához még annyit, hogy egyébként nekem nem lenne ellenemre, hogy kipróbáljak ilyesmit, szakmai fejlődés, látókörtágítás, fene tudja. Csak a lélek nem vitt még rá, hogy pont ezt az illumos-ágat kipróbáljam. Így is túl sok projektet tettem parkolóra, amiben haladhatnék, meg várna rám egy csomó WM (herbstluftwm, wmderland, waylandes Hyperland), Gentoo-nak nekifutás is újra időszerű lenne, hogy napi fő rendszeremnek befogjam végre. Aztán annyi ideje, helye, gépe nincs az embernek, hogy mindent kipróbáljon. Persze, ha tudnátok írni valami kedvcsinálót ehhez az Openindiana-hoz, akkor miért ne.

Most tegnap is belekezdtem a herbstluftwm-be, de nem működik még rendesen a konfigja. Sőt, elkezdtem a mostani WM konfigját (dkwm) hegeszteni új ötletek mentén, sikerült azt is gallyra tenni tagnap, mára visszaeszkábáltam. Közben lemonbar-ról visszaállóban vagyok vissza polybar-ra, azt sem tudom hogy mennyi idő lesz. El lehet ezekkel bíbelődni, de legalább fejlődés-tanulás. Rossz hír, hogy programozás ez is, ezek a WM-ek pl. az esetek többségében eleve shell vagy hasonló (Lua, Python, stb.) scriptben vannak konfigurálva (és ezekben is elve végtelen kombó van, hogy mit hogy állíthat be az ember), meg van mellé egy csomó saját script, ezt elve nem is szabadna csinálnom, mert nem vagyok hozzá szerintetek elég képzett, de úgy vagyok vele, hogy éljünk veszélyesen. Épp ez a lényeg a Linuxban, hogy mindig lehet valahova fejlődni benne, és nem azt az egy átlagbirkáknak lebutított szart tudja használni rajta az ember az idők végezetéig, mint Windowson és MacOS alatt.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szórakozásképp meg kíváncsiságból feltettem egy minimal rendszert VM-be. Felraktam a locale/hu@0.5.11,5.11-2022.0.0.21396:20221206T012833Z meg a locale/hu-extra@0.5.11,5.11-2022.0.0.21396:20221206T012831Z csomagokat, és mivel magyar kiosztású billentyűzetet használok, gondoltam átváltom a loadkeys-el. Hááát, lett ebből káosz ami a karakterbevitelt illeti :D Még az enter meg a backspace is karaktert vitt be, egyes betűk helyett számok, egyes számok helyén betűk, még angolra visszaállítani sem volt egyszerű. Még jó, hogy a numpad enter maradt enter. Persze lehet, hogy én csináltam valamit rosszul (az /usr/share/lib/keytables/hungarian-t töltöttem be vele).