Solaris, OpenSolaris, Illumos

OpenIndiana Hipster 2019.04

 ( trey | 2019. május 13., hétfő - 13:06 )

Elérhető az OpenIndiana Hipster 2019.04-es snapshotja. A Hipster az OpenIndiana (közösségi illumos (ami egy OpenSolaris fork) disztribúció) gyorsan változó fejlesztői ága. A Hipster gyakorlatilag rolling release modellt alkalmaz, a változások telepítő ISO lemezképfájlok kiadásával kerülnek publikálásra. A 2019.04 snapshot bejelentése itt. További részletek a kiadási megjegyzések dokumentumban. Letöltés: dlc.openindiana.org

Oracle Solaris 11.4 SRU1

 ( trey | 2018. szeptember 25., kedd - 9:05 )

Today we're releasing the first SRU for Oracle Solaris 11.4! [...] This SRU introduces 'Memory Reservation Pools for Kernel Zones'.

Részletek a bejelentésben.

Oracle Solaris 11.4

 ( trey | 2018. augusztus 28., kedd - 18:47 )

Elérhető az Oracle Solaris 11.4-es verziója. Letölthető innen.

Tribblix 0m20.5

 ( trey | 2018. július 17., kedd - 13:43 )

Bejelentés itt.

OpenIndiana Hipster 2018.04

 ( trey | 2018. április 28., szombat - 19:07 )

Alexander Pyhalov bejelentette, hogy új OpenIndiana snapshot érhető el az OpenIndiana Hipster 2018.04 képében. Az OpenIndiana egy illumos-ra épülő OpenSolaris leszármazott.

Frissült a Solaris 11.4 Open Beta

 ( trey | 2018. április 18., szerda - 10:53 )

ZFS Device Removal, ZFS Scheduled Scrub, Spectre Variant 1 javítások stb. Részletek a bejelentésben. Letölthető tesztelésre innen.

Bryan Cantrill - "A Solaris váratlan halála és örök élete"

 ( trey | 2017. szeptember 5., kedd - 8:12 )

Bryan Cantrill - egykori Sun Microsystems, majd Oracle alkalmazott, a DTrace fő fejlesztője, aki egyébként dolgozott a Solaris-on és a QNX-en is, jelenleg pedig a container technológiában utazó Joyent műszaki igazgatója, blogján a kialakult Oracle-Solaris helyzetről írta le gondolatait:

Idézet:
As had been rumored for a while, Oracle effectively killed Solaris on Friday. When I first saw this, I had assumed that this was merely a deep cut, but in talking to Solaris engineers still at Oracle, it is clearly much more than that. It is a cut so deep as to be fatal: the core Solaris engineering organization lost on the order of 90% of its people, including essentially all management.

Of note, among the engineers I have spoken with, I heard two things repeatedly: “this is the end” and (from those who managed to survive Friday) “I wish I had been laid off.” Gone is any of the optimism (however tepid) that I have heard over the years — and embarrassed apologies for Oracle’s behavior have been replaced with dismay about the clumsiness, ineptitude and callousness with which this final cut was handled.

A teljes blogbejegyzés itt olvasható.

Az Oracle csendben leépíti a Solaris fejlesztői csapatát

 ( trey | 2017. szeptember 3., vasárnap - 19:22 )

A hírek szerint az Oracle nem halasztja tovább az elkerülhetetlent, vagyis elkezdte leépíteni a Solaris és hardverfejlesztői gárdáját. A vállalat postán kezdte el kikézbesíttetni a munkavállalók munkaviszonyát megszüntető dokumentumokat.

"Continuous Delivery" modellre vált az Oracle Solaris

 ( trey | 2017. január 30., hétfő - 11:13 )

Az után, hogy tavaly év végén olyan rémhírek jöttek, hogy vége a Solaris fejlesztésének, majd később olyanok, hogy az Oracle dobta a Solaris 12-t, a vállalat most azt jelentette be, hogy a Solaris "Continuous Delivery" modellre vált, azaz a Solaris 12 kiadása helyett az új fejlesztéseket a Solaris 11-be lapátolják folyamatosan majd.

Vége a Solaris fejlesztésének?

 ( trey | 2016. december 2., péntek - 19:58 )

A leépítéseket a cégek általában igyekeznek titokban tartani, a velük kapcsolatos információkat általában igyekeznek visszatartani. A 2009 eleje óta működő Thelayoff.com online fórumon lehetősége van a dolgozóknak anonymous módon információkat megosztani a cégek tervezett leépítéseiről. Az oldal egyik bejegyzése szerint a Solaris fejlesztésének napjai meg vannak számlálva:

Solaris being canned, at least 50% of teams to be RIF'd in short term

All hands meetings being cancelled on orders from legal to prevent news from spreading.

Hardware teams being told to cease development.

There will be no Solaris 12, final release will be 11.4.

Orders coming straight from Larry.

No info on timing yet.

További részletek a fórumtopikban.

OpenIndiana Hipster 2015.10

 ( trey | 2015. október 5., hétfő - 13:16 )

Hosszú szünet után újabb snapshot kiadással jelentkezett az OpenIndiana (önjellemzés: nyílt forrású, közösségi fejlesztésű, enterprise operációs rendszer illumos kernel alapokon) projekt. Alexander Pyhalov szombaton bejelentette, hogy elérhető az OpenIndiana Hipster 2015.10 snapshot.

[ bejelentés | kiadási megjegyzések ]

Oracle Solaris 11.3 beta

 ( trey | 2015. július 13., hétfő - 15:42 )

Az Oracle a napokban bejelentette, hogy elérhető tesztelésre az Oracle Solaris operációs rendszer 11.3-as verziójának bétája.

[ bejelentés | letöltés (Oracle Account szükséges) ]

PF a Solarisban

 ( trey | 2015. július 8., szerda - 10:11 )

Reformok a Solarisban. Nem csak az SSH, de a csomagszűrő tűzfal tájékán is komoly változások várhatók. A Solaris jelenleg csomagszűrő tűzfalként az IPF-et (v4.1.9) szállítja.

A Solaris fejlesztők terve az, hogy az OpenSSH mellett egy újabb OpenBSD-s büszkeséget, a PF-t is elérhetővé teszik ügyfeleik, felhasználóik számára. Sasha Nedvedicky tegnapi blogbejegyzésében arról ír, hogy a Solaris 11.3-ban bemutatkozik az OpenBSD-s PF, mint alternatív csomagszűrő tűzfal a jelenlegi IPF mellett.

Az Oracle blog Solaris tűzfalakkal foglalkozó bejegyzése itt olvasható.

OpenSSH a Solarisban

 ( trey | 2015. július 8., szerda - 9:46 )

A Solaris 9 volt az első olyan Solaris kiadás, amelyben SSH (szerver és kliens) támogatás mutatkozott be. A fejlesztők akkor egy IETF SSH protokoll implementáció mellett döntöttek. A projektet az a Darren Moffat vezette, aki most az Oracle blogon arról ír, hogy (valamikor) dobják a forkjukat és OpenSSH-ra váltanak.

PF-re vált fokozatosan a Solaris

 ( trey | 2015. április 14., kedd - 13:22 )

Az Oracle alkalmazásában álló Alexandr Nedvedicky egy, az openbsd-tech listára küldött levele szerint a Solaris-ban az IPF az utolsókat rúgja. A Solaris 11.3-ban már opcionális tűzfalként szerepelni fog az OpenBSD saját megoldása, az PF. Az Oracle reményei szerint a Solaris 12-ben már csak a PF fog szerepelni egyedüli tűzfalmegoldásként.

Idézet:
IPF in Solaris is on its death row. PF in 11.3 release will be available as optional firewall. We hope to make PF default (and only firewall) in Solaris 12. You've made excellent job, your PF is crystal-clear design.

Ugyanez bő lére eresztve elolvasható itt.

OpenIndiana "Hipster 2015.03.30"

 ( trey | 2015. április 5., vasárnap - 9:35 )

Az OpenIndiana projekt fél év után új snapshot ISO-t jelentett be. A "Hipster 2015.03.30" snapshot főként desktop oldalon hoz érzékelhető változásokat. A fejlesztők frissítették az X.Org szervert és annak library-jait, így lehetővé vált, hogy fontos biztonsági javításokat emeljenek át az Oracle-től és a Debian-tól. Ezen kívül közelebb kerültek a Gnome 2.32-höz, ami azt jelenti, hogy a legtöbb csomagot erre a szintre frissítették. A változtatások miatt nem ment minden simán. Az Intel grafikus kártyával rendelkezőknek elképzelhető, hogy workaround-ra lesz szükségük...

Részletek a bejelentésben.

Dyson - Illumos / Debian hibrid

 ( trey | 2014. december 8., hétfő - 9:23 )

"A Dyson egy általános célú operációs rendszer, egy Illumos kernelt, libc-t és SMF init rendszert használó Debian leszármazott. Nem utódja egyetlen létező vagy valaha létezett Illumos vagy OpenSolaris disztribúciónak sem. A Dyson 0-ról lett létrehozva, hogy annyira Debian legyen, amennyire csak lehetséges. Nevezetesen, a legtöbb Debian csomag változtatás nélkül lefordítható Dyson-on és az architektúra-független csomagok (Debian kifejezésmód szerint arch all) közvetlenül telepíthetők ahogy vannak."

Részletek a projekt honlapján. Legfrissebb (októberi) telepítő CD lemezképfájl letölthető innen.

Az alapító Illumos forkot hozott létre

 ( trey | 2014. december 1., hétfő - 10:18 )

Garrett D'Amore, az Illumos alapítója blogján arról írt nemrég, hogy hónapokkal ezelőtt forkolta az Illumos kernelének és rendszerkomponenseinek elsődleges forráskód-tárolójaként szolgáló illumos-gate tárolót. A forkolt tároló neve: illumos-core.

Solaris 11.2 beta

 ( trey | 2014. május 2., péntek - 9:16 )

Alan Coopersmith - Solaris fejlesztő az Oracle-nél, X.Org fejlesztő a nyílt forrású közösségben - céges blogján nemrég bejelentette, hogy elérhető a Solaris 11.2 bétája tesztelésre. A Solaris-t aktívan használóknak érdemes lehet egy pillantást vetni a bétára, mert a hírek szerint a 11.2 sok újdonsággal érkezik majd.

NexentaStor 4.0 Community Edition

 ( trey | 2014. április 9., szerda - 12:57 )

A NexentaStor egy, a Nexenta fejlesztői által épített, standard hardverre telepíthető storage operációs rendszer. Hasonlóan más ilyen célra fejlesztett rendszerekhez, számos storage szolgáltatást - CIFS, NFS, SMB, iSCSI, FC, VMware ESXi integráció stb. - kínál. A NexentaStore különböző verziókban érhető el.

10 éve ébren

 ( bra | 2013. március 14., csütörtök - 14:32 )

Derék Sun-szerverünk dicséretére következzen itt egy rövid film annak leállításáról:

"Bemutatták a Solaris 11.1 operációs rendszert"

 ( trey | 2012. október 5., péntek - 8:11 )

Idézet:
Az Oracle bejelentette az Oracle Solaris 11.1 megjelenését, amely több mint 300 újdonsággal bővíti az Oracle Solaris 11 termékcsalád funkcionalitását és teljesítményét. Az Oracle Solaris 11 operációs rendszerbe integrált frissítőeszközök segítségével az ügyfelek gyorsan és egyszerűen válthatnak át az új verzióra.

Részletek a bejelentésben.

Interjú Alasdair Lumsden-nel, az OpenIndiana nemrég leköszönt ex-vezetőjével

 ( trey | 2012. szeptember 16., vasárnap - 18:02 )

Augusztus végén közölte Alasdair Lumsden, az OpenIndiana projekt vezetője, hogy távozik pozíciójából. Ugyan a távozást leginkább időhiánnyal indokolta, azt sem rejtette véka alá, hogy frusztráltságot érez az OpenIndiana helyzetével kapcsolatban. A Unixmen weboldal nemrég interjút készített Alasdair-rel. Számos érdekes adalék olvasható benne a leköszönésével kapcsolatban. Az interjú elolvasható itt.

Bezárta kapuit a wesunsolve.net

 ( Athes | 2012. szeptember 12., szerda - 12:19 )

Közel két éves fennállása alatt a wesunsolve.net igyekezett betölteni azt az űrt, amit a SunSolve bezárása hagyott a Solaris-os közösségben. Most a wesunsolve.net is bezárt. Az oldalon egy szűkszavú bejegyzésben kitérnek egy picit a bezárás okára és arra kérik a felhasználókat, hogy ezentúl a My Oracle Supportot használják.

Újabb OpenIndiana prestable kiadás (oi151_a6)

 ( Athes | 2012. szeptember 11., kedd - 7:16 )

Szépen csendben megjelent az OpenIndiana újabb prestable változata. Immár a hatodik. ISO-ként nem lesz elérhető, csak bugfix. Elérhető a full repo-ból vagy a pkg update parancs segítségével. Változások részletesen a kiadási megjegyzések dokumentumban.