10 éve jelentette be a Dell a linuxos fejlesztői laptop sorozatát

Címkék

Korabeli HUP cikk itt. Akkor az nagy szó volt. Az pedig még nagyobb, hogy ez a linuxos termékvonal a mai napig él a Dell-nél ...

Hozzászólások

Nekem még nem volt ilyen kifejezetten linuxos fejlesztői laptopom, de nem éreztem szükségét, mert a legtöbb Dell és egyéb üzleti laptopnál a nem fejlesztői, nem linuxos szériáknak is általában elég jó a linuxos kompatibilitása. Amúgy sem adna nagyon hozzá, mert nem használnám azzal az Ubuntu, Fedora, akármi disztróval, amivel adják, az első lenne, hogy saját rendszert húzok rá, ez már sok éve az Arch, teljesen saját csomaglistával, mentett konfigokkal és scriptekkel, külön tartott home-mal.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

jó a linuxos kompatibilitása

Ahaha...

Cégnél direkt vettünk Precision 7520-at ami elvileg Ububntu certified matricával, Linux alatt használva a gyári Dell Thunderboltos dokkolóval használva a gépben melegszik a PCH, úgy, hogy üveghangon jár a venti benne. (Tkp. használhatalan.) Windows alatt semmi gond ugyanezzel a setuppal. Support közölte, hogy csak a 18.04 alapú gyári image supportált, miután visszaálltam erre alaplacserét javasolt, amivel nem éltem innentől zárták a ticketet Kumarék. Szegről-végről ismerek egy Delles Linux/fwupd fejlesztőt, ő azt mondta van egy szobatiszta direkt Linux support kint Austinban ha oda sikerül bejuttatni a ticketet akkor lesz aki tud segíteni, de ezt 2 körből nem sikerült egyszer sem összehozni, holott a második körben explicite leírtam, hogy mit szeretnék.

Ez tényleg szívásnak hangzik, de ahogy nézem ritkán még windowsos laptopoknál is előjön Windows alatt. Egyszerűen ez csak egyes alaplapok gyengéjének tűnik, és néhány gépen megoldották a BIOS-ban PCH voltage állítással, amin meg nem, arra meg panaszkodnak netszerte az emberek. A jövőben ajánlom az AMD-s laptopokat inkább, azokon is van már Thunderbolt, de nincs ilyen PCH-s nyomorékság (vagyis lehet, hogy csak máshogy hívják, de gond nem szokott vele lenni).

Dokkot nem használok, ha csak nincs a gépben valami egzotikus Wi-Fi vagy kínai ujjlenyomat-olvasó, akkor azért a Dell-ekben általánosan jól szokott futni a Linux, mindent felismer.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

En meg 2 eve varom hogy bejelentse az ARM-os Linuxos fejlesztoi laptop sorozatat. :)

Nincs bogyó a billentyűzeten, nincs 3db gomb a tapipadon. Számomra ez is csak egy JózsiNéni laptop. Meg sem közelíti a Lenovo T480-at.

Hihi, pedig a T480-al is vannak kompatibilitási problémák :) A T480s ujjlenyomat-olvasója nem működik OOB (külső driver kell hozzá), továbbá a 8xxx-es CPU-k throttling problémája is jelen van.

Ha jól emlékszem, ugyanezen problémák az Ubuntu Certified Dell laptopokat is érintették... Tehát úgy tűnik, csak egy szimpla marketingfogás az egész.

Szerkesztve: 2022. 12. 01., cs – 07:09

Dellt használok a konyhában. Slack current van rajta. I5-ös inspiron. A meccseket is ezen nézem.

> Sol omnibus lucet.

az 5-ös meg a 7-es sorozat legtöbb darabja minden hiba nélkül szépen megy ubival.