A Google arra figyelmezteti az Apple usereket, hogy az SMS-ből fakadó gyér felhasználói élményért az Apple a felelős

Címkék

30 éve annak, hogy egy szoftvermérnök elküldte a világ első SMS-ét. A Google szerint itt lenne az ideje annak, hogy mindenki hagyja most már a fenébe az SMS-t és a Rich Communication Services-re (RCS) váltson. A keresőóriás három okot is fel tud hozni a váltás mellett. A harmadik okként azt említi, hogy az RCS immár egy modern ipari szabvány, amit az Apple kivételével mindenki (az összes mobilszolgáltató és gyártó) adoptált már. A Google szerint az Apple megtagadja az RCS átvételét és továbbra is az SMS-ekre hagyatkozik, amikor az iPhone-osok Android-telefonos embereknek küldenek üzeneteket, ami azt jelenti, hogy az Apple-ösök az üzenetküldésükkel az 1990-es években ragadtak.

A Google reméli, hogy az Apple #VesziAzÜzenetet:

It’s time for Apple to fix texting.

It’s not about the color of the bubbles. It’s the blurry videos, broken group chats, missing read receipts and typing indicators, no texting over Wi-Fi, and more. These problems exist because Apple refuses to adopt modern texting standards when people with iPhones and Android phones text each other.

A Google arra buzdítja az Apple usereket, hogy a közösségi médiában osszák meg az Apple-nek szánt üzenetet ...

Hozzászólások

Ja hogy az Apple nem tölti önként tartalommal a Google-t abban a nagyon kevés esetben amikor nem muszáj? Ígyjárás.

Egyébként meg mint apple user pont tojok rá. Ha annyira rich üzenetet akarok küldeni elküldöm máshogy, ezer módja van.

Gábriel Ákos

nekem nem hianyzik... androidosokkal eddig is vibereztunk, iphoneosokkal meg imessage. az sms amolyan compatibility fallback, ami akkor is mukodik, ha nincs net... nem kene elbaxni ezt is.

az sms amolyan compatibility fallback,

Szerintem egy fontos compatibility callback: egy olyan több évtizedes fix szabvány, amihez semmi köze a big tech cégeknek, nem szükséges hozzá még adatkapcsolat sem, és bármilyen kenyérpiritó végpontok között működik már vagy 30 éve. Maradjon meg úgy, ahogy van - természetesen fallbacknek.

Persze nem kell elzárkózni az innovációtól sem, de nekem úgy tűnik ez az RCS maximum félsiker, hiszen a szolgáltatók sem tolonganak érte.

In early 2020, it was estimated that RCS was available from 88 operators in 59 countries with approximately 390 million users per month

In 2022, the number of smartphone users in the world today is 6.648 Billion (Source: https://www.bankmycell.com/blog/how-many-phones-are-in-the-world)

Ebből kiindulva a smartphone userek szolgáltató általi RCS lefedettsége meghaladja az 5% -ot. Felmerül a kérdés, hogy akkor most az apple a gond, vagy sem.

Van egy kétszereplős piac, ahol az Apple-nek van x% részesedése, az Androidnak pedig 100-x.

Most komolyan az az érv, hogy az Apple támogassa az Android protokollját is, lévén x< 50 (azaz 100-x > 50)?

Ország és díjcsomag válogatja de általánosságban nincs havi díjba foglalt korlátlan sms küldés. Ha egyik oldalon mégis lenne korlátlan sms az nem garantálja, hogy másik oldalon is adott ugyanez. Érdekes lenne egy statisztika erről, arra tippelek a 2000-es évekhez képest meredeken bezuhant a SMS-ek száma a több aktív mobil előfizetés ellenére is, egy mobilosra vetítve pedig még inkább. Felesleges ott fejleszteni ahol erre nincs valós igény. Telegram, Viber, Signal, Messenger és a többiek már régen átvették az SMS helyét a mobilos kommunikációban. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Nem is hallottam ilyenről. Végtelen SMS csomagom van (UK), kb. ez az alap itt, vagy valami nevetséges mennyiség (500 SMS/hó). Ha "feltöltőkártyás" vagy, az is ezt jelenti, havonta fizetsz, csak figyelned kell, nehogy túlcsússz valamin (pl. havi Internet-/hívás-/SMS-korlát), különben jól megvágnak.

SMS

Amikor szökőévente egyszer bezöldül az iMessage, én is meglepődök, hogy ez egy létező technológia, és még nem pusztult ki (köszönhetően többek között a szolgáltatók árazási politikájának)

It’s the blurry videos, broken group chats, missing read receipts and typing indicators, no texting over Wi-Fi

Ezekre mondjuk pont megoldás az iMessage/WhatsApp/Messenger/Signal/Telegram/stb., eszembe nem jutna például, hogy videót SMS-ben küldjek el.

Nem ritka a coping a HUP-on, de amit feljebb összehordtak itt az iPhone-huszárok, az ott van az élmezőnyben 🤣🤣👆

trey @ gépház

Komolyan nekiálltok védeni, hogy van egy mindenki-Apple által magáévá tett ipari szabvány és ehelyett egy 30 éves szart kell göngyölni az iOS-ben? :D Ez olyan fokú coping, amire nincsenek szavak. Ha az egyszerű Tim Cook válasz az irányadó "Vegyél anyádnak egy iPhone-t", meg a fanboyok "úgyis mindenki Vibert használ" akkor nem egyszerűbb lenne az iPhone-ból kivenni az SMS szart? :D

trey @ gépház

en csak azt mondom, hogy senki se hasznal mar SMS-t,

De itt nem erről van szó. Hanem arról, hogy ha egy iPhone-os a saját Apple világán kívül eső félnek küld üzenetet az iMessage-dzsel, akkor SMS-t küld ki. Azért, mert nem tudja azt, amit a többiek beszélnek. Valóban senki sem használ SMS-t az Apple-ön kívül :D Visszafelé is ez a helyzet. Kénytelenek az Apple usereknek az androidosok SMS-t küldeni, mert az Apple telefonjai nem képesek RCS-t fogadni. Ez szégyen.

Nézd meg a fenti ATTN videót, egyértelműen kifejti a problémát.

trey @ gépház

 mert mindenki vibert hasznal

s/mindenki/fillérbaszók

Play Store-ból Viber telepítések száma: 500 millió

Ez egy vicc szám. Androidos userek száma 2,7 milliárd.

Tehát, ha Apple telefonról a 2,7 milliárd - 500 millió usernek iMessage-ből üzenetet küldesz, az SMS-ben megy el. Mindez csak valami furcsa Apple büszkeség miatt.

trey @ gépház

s/mindenki/fillérbaszók

Tehát a nem fillérbaszók, közte te is, nem használsz ingyenes szolgáltatásokat (is) nyújtó IM megoldásokat (Viber, messenger, whatever..). Mit használsz? RCS -zel, és zavar, hogy nem tudsz RCS -t küldeni a szifonos barátaidnak?

Keressük a marketinges hiszti mögötti valós felhasználói igényeket, nem teljesült elvárásokat, de nekem nem úgy tűnik hogy tényleg hiányozna az embereknek.

Igen, attól függ kinek és mit küldök. Magyarországon vibere kb mindenkinek van.

Általam legalább heti szinten használt kommunikációs eszközök/alkalmazások:
- viber
- whatsapp
- g.meets
- ms.teams
- email
- erp
- hanghívás
- sms

Nem ebben a sorrendben. Vibert nem szeretem, de ezt használják itthon legtöbben. Eközben Olaszországban kb nem is ismerik.

Nem használok fb.messengert.

Te meg azért nem vagy fillérbaszó, mert nem is te fizeted, hanem a céged, vagy ha esetleg te is, az is maximálva van valami párezer forintban, tehát ingyenes vagy olcsó.

De az, aki modern, adat alapú kommunikációt folytat az ósdi hivás és sms helyett, az fillérbaszó.

Szedd már össze magad.

Kognitiv disszonancia? Miért nem válaszolsz érdemben?

Konkrétan 25-ször szerepel a "fillérbasz" string jelenleg ezen az oldalon, de közben azt is odairtad, hogy neked valami seggkinyalós céges flottád van, talán havi 2-3 ezer forintért.

Tehát te vagy a legnagyobb közöttük. Miért nem fizetsz a saját neveden? Aki a saját nevén a tiéd többszörösét fizeti, az miért lenne fillérbaszó?

Úgy marha könnyű ám elsütni 1000 sms -t meg hivást, hogy mások kifizetik helyetted.

Kérlek részletesen magyarázd el hogy mit nem értek, különben még azt gondolom hogy összevisze irogatsz.

Leírom 26-odszor is, hogy a fillérbaszók használták a Vibert. A céges flottám korlátlan, nekem semmibe sem kerül. Ha úgy vesszük. De ha Gyuszk szerint vesszük:

Ilyenkor hol van a "de az egy juttatás, a fizetésed része" dumád, amit a kafetériakor eleresztettél? Ja, hogy akkor nem ingyen van, hanem a fizetésem egy részét erre fordítom? Próbálj egy kicsit komolyabb lenni, a saját érveidet pedig nem úgy csűrni-csavarni, hogy éppen kijöjjön a hülyeséged alátámasztása.

Tessenek rendes munkahelyre menni dolgozni, ahol a munkaadó a munkaeszközt biztosítja, biztosítja, hogy az összes családtag ingyen beszélhessen egymással. Aztán akkor nem kell reklámdobáló/adatszipolyozó 3rd party szarokkal "telefonálni" fillérbaszásból.

trey @ gépház

a fillérbaszók használták a Vibert.

A céges flottám korlátlan, nekem semmibe sem kerül

a saját érveidet pedig nem úgy csűrni-csavarni, hogy éppen kijöjjön a hülyeséged alátámasztása.

Én csak megpróbálom megérteni, hogy mi értelme van fillérbaszóknak titulálnod más embereket, miközben neked fix 0 forint a telco számlád, és annyi hivást meg smst csinálsz, amennyi tetszik. Emiatt nem vagy motivált a viber vagy hasonló szolgáltatás használatában, mások meg igen. Szóval ennek egyszerűen semmi értelme. Olyan mintha azt mondanád hogy neked 0 forint a benzin, annyit autózol amennyit tetszik, bezzeg a hülyegyerek Jóska a szomszédban az sokszor még gyalogol meg buszozik is, mert van hogy már sajnálja a pénzt üzemanyagra.

Nem mondom hogy ezzel bajom lenne, ez egy tök jó dolog, juttatásod része, biztos megdolgozol érte, ezzel a részével semmi gond nincs. De értsd meg, hogy mások sok pénzt fizetnek a telekomnak és társainak. Az sms -ek dija valami 20-30 forint per darab (számlacsomag jellemzőitől függően).

És meg kell jegyezzem hogy feleslegesen ragadtál le a Vibernél, a messenger jóval elterjedtebb. Az kb a 90%, a viber meg 10% itthon.

miközben neked fix 0 forint a telco számlád,

Nem, Gyuszk szerint 10+ ezer. HTH

Ezt a pol. korr. kit hogyan nevezek szart meg engedd el. Én nem fogok beállni abba a vicc sorba, amit neked lenyomtak a torkodon az elmúlt években.

trey @ gépház

Elmagyaráztam többször. Utoljára teszek próbát, de ez után már nem fogok:

Nem lehetek fillérbaszó, aki szerinted 10+ ezret fizetek havonta a mobilszolgáltatásaimért és sosem próbáltam meg ezt az összeget lejjebb srófolni azzal, hogy telefonálás helyett reklámokat nézzek/adataimat egy kétes üzleti modellt folytató 3rd partyra bízzam.

Fillérbaszó az szerintem, aki úgy próbálja meg a mobilkommunikációjára költött összeget lejjebb srófolni, hogy percdíjas telefonálás helyett reklámokat nézető/adatait kétes üzleti modellben kezelő 3rd party szarát használja, elvei ellenére is.

trey @ gépház

Szerintem havi 2-3 ezret fizetsz be fixen a céges flottádba, aztán utána csinálsz amit akarsz. Úgy könnyű.

Ki mondta hogy 10? Emlékeim szerint te magad irtad le a digitális rezsis topicba, hogy alig kell fizetned telcot.

És ismétlem, mert te sem érted: havi fix 2-3 ezer forint mellett nagyon nagy mellénnyel telefonálgatsz meg sms-ezgetsz, miközben másvalaki ugyanezekért súlyos pénzeket fizet(ne, ha csinálná).

Ha csak egy napi IM üzeneteim költségét SMS-ben kellene befizetnem, akkor a havi számlám szerintem a százezres nagyságrendben mozogna.

A fillérbaszós történetednek ezek miatt, kb. nulla értelme van.

Ilyenkor hol van a "de az egy juttatás, a fizetésed része" dumád, amit a kafetériakor eleresztettél?

Loop. Valóban, a veled társalgásnak a legtöbbször semmi értelme nincs. Most is csak az időt ütöttem el 11:05-ig, amikor is indul az ebéd :D

trey @ gépház

Idézet magamtól: "Nem mondom hogy ezzel bajom lenne, ez egy tök jó dolog, juttatásod része, biztos megdolgozol érte,"

https://hup.hu/comment/2859929#comment-2859929

"a veled társalgásnak a legtöbbször semmi értelme nincs"

Én is hiába teszem fel újra és újra ugyanazt az egyszerű kérdést, csak kerülgetni tudod.

Ha valami értelmes hozzászólásod még lesz, szivesen várom rá a választ.

Szerintem lenyegtelen, hogy juttatas-e vagy sem, trey arra probalt celozni, hogy a telefonalas koltsegeit (anno), mashogy is lehetett csokkenteni IM app-ok helyett. Pl. flotta, family csomag, kedvenc szamok kijelolese, stb. Tobbfele lehetoseget nyujtottak/nyujtanak erre a szolgaltatok. Nekem az app-ok sem ordogtol valoak, de kinek a papne.

Szerintem Treynek az fáj, hogy miközben ő megdolgozik hogy telefonálhasson meg sms-ezzen, mások ugyanezt ingyen megoldják. Egyébként semmi sincs ingyen, de mindegy.

A fenti beszélgetés nem folyt volna le ha 160 karakterenként 25 forintot kellett volna fizetni olvasónként... 

Még egy dolog: A mobilszolgáltató is 3rd party és sms-ben meg kéretlen hívások formájában is jönnek a reklámok...

Még egy dolog: az androidos telefonok 99%án a google play services -nek SMS olvasási joga van, vagyis édes kurva mindegy, hogy SMS-t küldesz vagy Vibert, mindkettőt olvasni fogja valamelyik nagy tesó.

Nálam ki van kapcsolva, de én vagyok a százból 1, és valószinüleg még igencsak optimista számot mondtam. Lehet, hogy tizezerből.

Hiába van joga, nem használja csak ha oka van rá, legalábbis elvileg.

Ha meg van adva a jog egy bizonyos funkcióhoz az alkalmazásnak, akkor is lehet látni hogy ténylegesen használta-e vagy nem. Ha feleslegesen olvasgatná az SMS-eket a google play, rögtön kiderülne mivel sokan használják.

Várjunk csak, most ránéztem és Google Play-szolgáltatások "Hozzáférés az elmúlt 24 órában". Érdekes, nem is kaptam SMS-t vasárnap óta. Biztos meg tudják magyarázni, de inkább én is letiltom...

Elvileg a g play servicesnek van egy apija, ami telefonszámos alkalmazásoknak ad egy kényelmi ficsőrt az aktiváláshoz: a kód smsben jön, de a gplay services kitölti a mezőt helyetted, és nem kell jogot adnod a csing csong kft appjának sms olvasásra, mert majd a google elolvassa és kitölti neked.

De én a google-ben nem bizom, a felszinen levő kényelmi szolgáltatások mögött szerintem massziv adat gyarmatositás van.

Tehát az aki sms-ekre veregeti magát, hogy az bezzeg nem nagy tesós, csekkolja le magánál (de az sms partnereinél már nem tudja csekkolni, szóval ott b.szhatja meg a privacyjét).

Dolgoztam digitális hirdetési területen, és vannak ilyen adview számok, biztos ismered?

Annyira nem fontos ezt végigbeszélni, magánügyed, de kicsit meglepődtem rajta hogy a forgalmasabb hup ne lenne az érdeked. Nyilván azért futtatod.

Dolgoztam digitális hirdetési területen

Ó, jaj!

és vannak ilyen adview számok,

Hogy mik?

biztos ismered?

Már miért kellene ismernem? Mire kellenének nekem azok? :D

Annyira nem fontos ezt végigbeszélni,

De, beszéljük ezt végig, mert érdekel, hogy hova fog kifutni ez az újabb kényszerképzeted :D

trey @ gépház

újabb kényszerképzeted

Neked anyagilag egyformát jelent a 0 forgalmú hup, és a forgalmas hup? Mert ha én kényszerképzelődök, akkor ennek ez a jelentése. Úgy tudtam a megélhetési portfóliód része. Ne értsd félre, nem kritika vagy ilyesmi.

Még egyszer: semmilyen összefüggés nincs a HUP-ból származó bevételem és a HUP-on leadott kattintások száma közt. Tehát, semmilyen érdekem nem fűződik ahhoz, hogy kattintások számát növeljek.

A HUP-hoz kapcsolódó szerződésemben semmi olyan kitétel nincs, hogy nekem a forgalmat növelnem kellene vagy bármilyen módon foglalkoznom kellene ezzel. Nem tudom másképpen elmondani. Ráadásul, ha ilyen célom lenne, arra nem a háromszázhuszonnyolcezredik kommentre válaszként leadott kommentem lenne a leghatékonyabb módszer. Gondolom, ezt belátod.

trey @ gépház

Nem a HUP után kapok bevételt, hanem a HUP-on végzett munkám után.

Szerintem te összekeversz olyanokkal, akik mondjuk osztalékot vesznek fel, csendestársak, befektetők stb., tehát olyanok, akik nem munkát végezve kapnak bevételt. Na, őket érdekelheti, hogy mennyi a kattintás.

trey @ gépház

Értem, de ha a portál látogatottsága nullára csökkenne (erről beszélgetünk ~fél méter óta), akkor nyilván nem fizetnének egy kanyi forintot sem, hiszen nincs miből.

Igy a kattintások száma, forgalom között és a te fizetésed között egyértelmű kapcsolat van, ugyanolyan kapcsolat, mint az auchanos biztonsági őr fizetése meg a beérkező vásárlók száma között. No vásárló, no munka.

 

Ez akkor is igy van ha nyiltan leokézod szökőévente egyszer azt amit mondok, vagy szokás szerint félrebeszélsz.

Igen, ez egy gondolatkisérlet.

https://hup.hu/comment/2859962#comment-2859962

Mivel megpróbálsz úgy csinálni, mint aki nem érti (hogyne értenéd, ebből (is) élsz). Amivel nincs gond, de ne csináljunk már magunkból hülyét.

A több kattintás igenis több pénz, hiszen ha a látogatottság megugrik, akkor a következő tárgyaláson pozicióban leszel ezzel kapcsolatban. Ha csökken, akkor meg a fizető fél lesz pozicióban. Ha nullára csökken, akkor meg vége.

Ne kelljen már óvodai szinten elmagyarázni.

A több kattintás nekem nem több pénz. Ha ilyesmit állítasz - még gondolatkísérlet keretében is - hazudsz. Tárgyalási pozíciós hülyeségedre mit mondjak? A HUP indulása óta egyetlen tárgyalás sem volt. Milyen tárgyalás? :D Főleg olyan, ahol kattintásokról volt szó? :D Ne röhögtesd már ki magad. Ez megint olyan elképzelés, hogy én 2-3000-et fizetek a mobilomra. :D

Ha nullára csökkenne - játsszunk el a gondolattal -, miért lenne feltétlen vége? Világítsd már ezt meg ...

trey @ gépház

Ha nullára csökkenne - játsszunk el a gondolattal -, miért lenne feltétlen vége? Világítsd már ezt meg ...

A pénznek egész biztosan vége, hiszen pénzügyi evidencia, hogy nulla forint bevételből nem fognak téged sem kifizetni.

 

Gurigázhatjuk itt a szart a végtelenségig. Én felteszem a racionális és jogos kérdéseimet, te 20%ban félrebeszélsz, nem cáfolsz, nem igazolsz, és megy tovább a show.

Élvezed?

Feltételezésekre épülő baromságokat

Az hogy a hupnak pénzt kell termelnie ahhoz hogy téged is kifizessenek, evidencia, hacsak nem találtátok fel a közgazdászok szent grálját ami fúziós erőműként szórja a pénzt a semmiből.

Folytasd! :D

Hát lehet hogy kösz de most már passzolnék. :D

Soha nem tettem ki önszántamból adsense spotokat, popup reklámot. Utóbbira egyáltalán nem is emlékszem, hogy valaha lett volna a HUP-on. AdSense volt, az a HWSW-től jött.

Bannercserére sem emlékszem. Talán 3-szor volt kinn banner a HUP-on, abból kétszer saját témában, egyszer meg a Mozilla Firefox miatt.

trey @ gépház

A HUP.hu-t a HWSW kiadó 5 éve vásárolta fel, hogy jelentősen növelje elérését az IT szakmában dolgozók célcsoportjában.
A HUP.hu napi 12 ezer, hetente több mint 50 ezer látogatót fogad

A HUP.hu-n a kampányok kiemelt hatékonyságot mutatnak, az eddigi tapasztalatok alapján tematikától függően 1000-4000 olvasást generál egy-egy cikk. 

Pedig csak érteni kellene mit mondok. Szerinted mi a holdkóros fasz miatt terjedt el Magyarországon a Viber, hanem a fillérbaszás miatt? Amikor még drágák voltak a percdíjak, azt telepítette boldog-boldogtalan. Közben meg rászokott a chat-jére, majd elvárta, hogy mások is telepítsék, mert ő azt használ. Miközben, aki leszarta a percdíjakat, sosem telepített Vibert. Hát, ilyen egyszerű ez.

Hogy Oregon mivel magyarázza, majd kiderül, de a fillérbaszás tőle sem áll távol :D

trey @ gépház

3rd party szarral szarakodni, amiben "a termék te vagy" (népszerű iPhone-os mondás*) miközben fillérekben kerülnek a percdíjak, az nekem fillérbaszásnak tűnik, de nem vagyunk egyformák.
 

(* kivéve ilyen esetekben)

trey @ gépház

A tortenethez azert hozzatartozik, hogy amikor a Viber indult es elterjedt, akkor nem voltak benne reklamok. En mondjuk a messaging miatt kezdtem hasznalni, mert utalok telefonalni, olcsobb es kenyelmesebb mint SMS-t irni.

Ma mar viszont vannak Viber reklamok, ugyhogy Matrixot hasznalok ezerfele bridge-dzsel, de Viber bridge pont nincsen es amugy tok jo dolog, hogy a festonek is tudok kuldeni uzenetet vagy az ajtosnak fenykepet a szar kilincsrol.

Tenyleg, mi a gecinek kell az SMS-t tuningolni, ha ennyi IM app van mar? Ezt is el akarod baszni vagy lehallgatni Google?

"Tenyleg, mi a gecinek kell az SMS-t tuningolni, ha ennyi IM app van mar?"

Pont az a baj, hogy ennyi féle inkompatilibis IM app van. Én biztos nem fogok ilyen szarokat telepiteni a telefonomra, mert 8-an 9 féle ilyen adat- és telefonkönyvlopós, reklámmegjelenitő hulladékot használnak.

A google igy is úgy lopja ezeket az adatimat androidon igy semmi plusz problémát nem érzek azzal, hogy messages-t és RCS-t használok akivel lehet.

Egyszer telepítettem 5 perc erejéig Vibert telefonomra, mert valamelyik balfasz kitalálta, hogy az esti sörözésre azon keresztül kell csoportot létrehozni. Még be sem fejeződött a telepítés, máris jött két üzenet két contact-omtól, hogy Hello. A faszom se akart ilyet:

Does Viber notify your contacts when you join?

Yes but only when you join Viber for the first time. When you first sign up to Viber, the app will notify any contacts you have who also use Viber that you joined. This is a ‘helpful’ feature designed to encourage all of you to use Viber. However, it isn’t so useful if you still have contacts in your phone who you don’t want to speak to.

If you buy a new phone and add Viber to it, the app will not notify your contacts. It is only as a new user.

Can you prevent this from happening?

Not officially. Viber uses this method to get you using the app. If your contacts know you also use Viber, you are all more likely to use it. There is a potential workaround though.

You could remove them as a contact in your phone to work around this. Back up your contacts in iTunes or Google Drive, install Viber and let it notify the contacts you don’t mind knowing you use it. Then you can add the other contacts afterwards if you want to.

LOL ^

Úgy basztam le a telefonról, mint a huzat, azonnal.

trey @ gépház

Egyszer felraktam ezt a szart. Azzal kezdte, hogy mindenképpen kell telefonszám. Instant uninstall. Aztán utánaolvastam a terméknek és a cégnek, és akkor eldöntöttem, sosem fogom feltelepíteni.

És igen, egyetértek Trey-el, a fillérbaszók telepítették, még azok is, akiknek volt Skype-juk, sosem értettem, hogy miért. Máig nem értem.

Androidon be van vezetve. Ha az apple is bevezeti, akkor okafogyottá válik az összes többi alkalmazás.

Lejjebb már kifejtettem, az benne a pláne, hogy a többi gagyicég által fejlesztett szenny-alkalmazások ellopják az adataidat. (névjegy, abból kapcsolati háló és az összes üzenetedet)

Ugyanezt (adatlopás) természetesen megteszi a google is, RCS nélkül is, ezért az ő RCS szolgáltatásával nem kerülsz rosszabb helyzetbe adatvédelmileg.

Androidon be van vezetve. Ha az apple is bevezeti, akkor okafogyottá válik az összes többi alkalmazás.

Szerintem nem ez fog tortenni, hanem semmi. Megy tovabb az osszes tobbi alkalmazas ugyanugy. (ld. xkcd)

Lejjebb már kifejtettem, az benne a pláne, hogy a többi gagyicég által fejlesztett szenny-alkalmazások ellopják az adataidat. (névjegy, abból kapcsolati háló és az összes üzenetedet)

Ha privacy, akkor sajat Matrix szerverem nyugodtan lophatja az adataimat. Ha meg nem privacy, akkor le van szarva.

Ugyanezt (adatlopás) természetesen megteszi a google is, RCS nélkül is, ezért az ő RCS szolgáltatásával nem kerülsz rosszabb helyzetbe adatvédelmileg.

Egy szo, mint szaz semmi szukseg ra, mert hiaba vezettek be, nem valtozott semmi es ha az Apple is bevezetne, ugyanugy nem valtozna semmi. Ha az SMS helyett hasznalnak a szolgaltatok, akkor egyetlen szereplo nyerne vele, a Google, akinek mar ott virit a Jibe platformja kihasznalatlanul varva arra, hogy most mar tenyleg minden kommunikacio rajtuk keresztulmenjen. Ja, csak hogy "segitsek" a szolgaltatokat a bevezetesben, ja, de persze "titkositva". Hogyne.

"Ha privacy, akkor sajat Matrix szerverem nyugodtan lophatja az adataimat. "

 

És gondolom nem használsz sem android-ot sem ios-t, ugye? Mert különben nyilván nem irnál ilyen hülyeségeket, hogy majd matrix szerveren chat-elve nem lesznek az adataid ellopva...

Nem tudom miért nehéz megérteni a különbséget aközött, hogy mindegyik nagy platform ellopja az adataidat és aközött, hogy mindegyik nagy platform ellopja az adataidat ÉS még mellé önként odaadod 4-5 balfék társaságnak is az adataidat.

Szerintem egy kicsit faek egyszeruen latod a vilagot es gyanitom, hogy nem ertesz melyebben sem az Androidhoz, sem az IOS-hez, de ha tevedek, javits ki kerlek es magyarazd mar el szegeny hulyenek, hogy megis mifele hozzaferese van a Google-nek az Android telefonomon futo OTP banki alkalmazasban tarolt szigoruan vedett szemelyes adataimhoz, ugyanezekhez a KeepassX-ben, illetve a biztonsagi kodokhoz a TOTP app-ban? Milyen torveny vagy EULA hatalmazza fel ezeknek az adatoknak a lementesere es kezelesere, mert szerintem ha ez igy van, az torvenytelen. Ha ezt te bizonyitani tudod, akkor kerlek tedd meg a feljelentest, szerintem lesznek kovetkezmenyei.

A paranoianak es az adatlopasnak is vannak fokozatai es te most egyenloseg jelet teszel a koze a "kemkedes" koze, amit en aktivan elfogadok egy EULA-val, illetve a netto torvenytelen lopas koze. Szeretnem, ha ezt egy kicsit jobban megindokolnad, illetve alatamasztanad.

A paranoiat pedig ugy lehet fokozni, hogy atnyalazom a LineageOS forraskodjat es ha nem talalok benne semmi adatlopasra utalot, akkor arra rakom fel a szinten open source Matrix klienst es volt Google, nincs Google.

"A paranoiat pedig ugy lehet fokozni, hogy atnyalazom a LineageOS forraskodjat " - Meg a SoC-ot is átnézed az utolsó kapuig/bitig, és megvizsgálod, hogy tényleg azt és csak azt csinálja, amit te szeretnél, plusz a telefon valamennyi firmware-jét, a SIM-et, és mindent _is_ megvizsgálsz az utolsó bitig... És persze auditálod annak az eszközét ugyanígy, akivel kommunikálsz, hiszen ki tudja, hátha nála/rajta keresztül megy a nagytesóhoz az általad hű, de védeni kívánt üzenet...

Milyen otp bank meg keepassx-ről beszélsz, amikor viber, whatsapp, messenger, skype és a többi hulladékon keresztül küldött (gyk. ellopott) üzenetekek vs RCS/imassage a témakör?

De igazad van, én amúgy nem értek sem az androidhoz, sem máshoz.

A lineageos forráskódjának átnyálazása után elképzelt adatbiztonságodról meg ne röhögtessük már egymást :)

Milyen otp bank meg keepassx-ről beszélsz, amikor viber, whatsapp, messenger, skype és a többi hulladékon keresztül küldött (gyk. ellopott) üzenetekek vs RCS/imassage a témakör?

Probalom egyszerubben:

Az OTP el tudja rejteni a Google elol a szemelyes adataimat stock Androidon? - Igen.

Akkor a Matrix kliens el tudja rejteni az uzeneteket a Google elol? - Valoszinuleg akkor igen.

Tehat nem hallgatja le senki a Matrix szerveremet.

Vannak többórás beszélgetéseim és közben küldünk egymásnak dolgokat. Ha sima hívásközben csináljuk, akkor nem megy át semmi, amíg a hívás tart. Ha viberen vagy más voip-on toljuk, akkor meg van net közben.

Aztán az is ott van, hogy max 10 emberrel beszélek, de velük órákat. Kicsit lehallgatni nehezebb.

részben egyet kell értsek, valóban fillérbaszás volt az alapja sok embernél, de gondolom legalább ugyanennyinél technológiai újdonság is itthon. én már a designtól is hányok, meg az jut eszembe mikot ZTE Blade-el hívogatták Viberen egymást az emberek, és még laggolt is a hang. rettentő jó élmény volt. :D

viszont manapság ha tehetem akkor facetime audion telefonálok, és nem a fillérbaszás miatt mert mindenkit is ingyen hívok flottában vagyok, hanem a sokkal jobb hangminőség miatt.

Usecase: Feleségem az okmányirodában a gyerekeknek csinálja a személyit. Oregon előző nap megcsinálja az online meghatalmazást. Üfsz nem látja, kéri küldjem át a számok miatt. Oregon magyaroszág.hu -ra felmegy és a pdf-t elküldi a kedves feleségének. Feleség bemutatja a QR kódot és a számsort az üfsz-nek.

Ehhez az email szarabb. Amikor pl cégnél kolléga úton van és kell neki egy doksi vagy pár adat, egy cím, egy térkép url, akkor egy viber gyorsabb. 

Nem mindegy, hogy adott szerszámmal erőltetjük a feladatot, vagy feladathoz megkeressük a megfelelő szerszámot.

Szerintem egy telefonon elfér egymás mellett a Viber, az Email, és az SMS. Egyik sem fogja tudni teljesen kiváltani a másik kettőt. Lehet csinálni svájci bicskát, az egy menő szerszám, de nem véletlen, hogy ha tényleg dolgozni akarsz, akkor nem azt veszed elő. :-)

Az RCS a google saját multimédia üzenetküldő szolgáltatása (jibe). Annyiban lehet érdekes a többi hasonló szolgáltatáshoz képest androidon, hogy sok operátor és andriodos gyártó az RCS kliens google Messages-t adja SMS kezelő programnak is az androidos telefonokon, mert a Messages az SMS-t is kezeli (ahogy az iMessage is kezeli az SMS-eket a saját protokollja mellett). Ha globálisan, minden mobil operátor támogatná alapszolgáltatásként az RCS-t, úgy mint az SMS-t, valami jelképes díjért korlátlan üzenettel akkor is ha nincsen általános mobilnet előfizetésed, akkor tényleg szégyen lenne ha az apple kimaradna. De erről szó sincsen. Az RCS nem olyan üzenetküldő szabvány amit a mobil operátorok és a multimédia üzenetküldő platformok mindegyike alkalmaz és csak az apple nem. Tényleg jó lenne, ha az üzenetküldő alkalmazások egységes protokollon működnének, és elég lenne egy kliens program ami a különféle fiókokat kezelni tudná, ahogyan az email kliens is teszi a különféle postafiókokkal az egységes protokoll lehetőségével élve. De ez úgy tűnik ellentétes a szolgáltatást üzemeltető cégek gazdasági érdekével. Szerintem a Viber, Sykpe, Messenger, Snap meg nem is tudom mi van még platformról sem tudsz közvetlen üzenetet váltani a másik platformmal. 

Sajnos beleokoskodtak az SMS-be nagy uzlet remenyeben. Az a nagy uzlet meg nem annyira jott be.

Az operatorok eddig nagyon jol elvoltak az SMS-sel. Egyszeru, mint a faek, es volt egy kis bevetel.

Hogy minden operator es gyarto alkalmazza a megoldast, annak sok-sok ev szabvanyositas az ara.

Miert lenne jo az operatornak es a tobbi szereplonek, hogy a Google fele fizet? Mi a hozzaadott ertek, amiert a vegfelhasznalo tobbet hajlando fizetni?

Helyesbítve: a Jibe a Google saját RCS szolgáltatás implementációja, A Google Messages pedig a saját RCS kliens alkalmazásuk. Sem a szolgáltató, sem a telefongyártó nem köteles a gugli megvalósítását használni.

Az end-to-end encryption az, ami nem része az RCS-nek, és a gugli a kliensében sajátot csinált.

ha egy iPhone-os a saját Apple világán kívül eső félnek küld üzenetet az iMessage-dzsel, akkor SMS-t küld ki.

most döntsd már el mit akarsz. ha belépek a messages appba akkor kék ha imessaget küldök és zöld ha sms. ezt előre látni. így ha android készülékkel rendelkező embernek akarok üzenetet küldeni akkor nem ájmesszidzsel küldök neki valamit, hanem a messages appon belül smst. :(

Dehogy nincs vele gond!

- A hossz limit (ugye hogy mindenki url shortenert hasznal sms-ben?!)

- Az ar (mondjuk lehuzas kategoria, de akkor is, lehetne olcsobban is, ha pl. internet kvota-bol jonne le par szaz byte)

- A rich text (akar meg a 2fa-hoz is hasznos lehet, gondolj pl. az ascii-art ssh fingerprint is milyen hasznos tud lenni!)

Tobb most nem jut eszembe, de igen, komoly gond van az sms-el igy anno 2022-ben; a google vette a faradtsagot, es csinalt szabvanyt, maga melle allitott mindenkit (holott koztudott, milyen nehez meggyozni sok szolgaltatot, hogy kene ehhez tamogatas), vegre van fejlodes, minden jo es szep.

Erre jon az Apple, hogy kbf.

Ez sima balfaszsag, semmi egyeb, ne is probaljuk szepiteni. A microsoft legsotetebb korszakahoz merheto huzas.

Sms-el szoktam parkolni. Ennyire öreg vagyok ezekszerint? :)

Ennek maximum két magyarázata lehet:

- feature phone-od van, és nem smart phone

- nem tudsz/nem akarsz kilépni a megszokott zónádból akkor sem, ha egy sor racionális érv szólna amellett hogy modern parkolási megoldásokat használj.

 

Én simple -lel parkolok, és hosszasan lehetne ecsetelni hogy egy ilyen alkalmazás mennyivel gyorsabb és kényelmesebb (több rendszám automatikus kezelése, zóna automatikus kiválasztása geolocation alapján, parkolás automatikus megújitása vagy éppen x idő utáni megállitása, közelgő lejárás előtti értesités, kártyás fizetés, ...)

Hát. Egyrészt engem már asztak meg azért, mert a Király utcában a legközelebbi automatánál parkoltam, mikozben az utca azon oldala pont egy másik társaságé volt egy másik automatánál. Azóta én nem bízom abban, h az app megoldja a parkolásom. :) Azóta tudom, h szabályosan parkolni úgy kell, h az automatánál megállok, kiszállok, elolvasom mi van ráírva, h hová tartozik, fizetek, majd parkolok (már úgy a parkoló cég szerint amúgy). Másrészt céges telefon, ha simplével parkolnék, akkor azt én fizetném zsebből, ezt nem szeretném annyira.

Nem tudom, miért kellene apróval fizetnem, ha van SMS.

Itt mindeki csak végletegben gondolodik:

- Használj kőbaltát

- Használd a legújabb csilivili vackot, amit a legnagyobb IT tech cégek nyomnak. Tradíciót, eddig tökéletesen bevált megoldást dobd ki. Azt kell mondanom, Hajbazernek sok dologban igaza van.

 

Levegővételről ne szokjak le, hisz az már vagy 220 millió éves találmány?

Nincs okostelefonod, hogy ragaszkodsz az sms-hez?

Az ugyanis mindkettőt tudná.

Szökőévente egyszer, amikor leáll a simple backendje, vagy a fizetési rendszer, vagy a bank, majd sms-ezel.

Annak a pszichológiája érdekel, hogy miért direkt a kényelmetlenebbet használod (a megszokás mögé ne gyártsunk ideológiát - a tapi tapi tapi oké helyett kényelmetlenebb és lassabb sms -eket pötyögtetni, nem beszélve a plusz funkciókról, mint lejárati értesités, automatikus meghosszabbitás, etc).

Tehát értem, hogy ha esetleg nem működne az online megoldás, akkor ott a fallback sms, de miért kötelező neked a fallbacket használnod mindig, ha az lassabb?

Egyébként nincsen, de nem is értem, hogy egy rendszám elküldéséhez, vagy egy 2FA passphrase fogadásához minek is kellene. Ezekhez pont elég, hogy egy rövid karaktersorozatot tudj küldeni/fogadni egy olyan eszközön, amit fillérekbe kerül, nem kell naponta tölteni, elfér bármelyik zsebedben, ha meg elejted, akkor a legnagyobb baj, ami történik vele, hogy lepattan a hátlapja és kiesik az akku, nincs reklámáradat rajta, nem függ a G// kénye-kedvétől, nincs értesítés minden nap, hogy egy tucat appot frissíteni kéne, stb.

Lejárati értesítés amúgy van SMS-ben is.

Úgy látom, hogy az RCS operátor-oldali támogatása még messze van attól, hogy általánosnak lehessen nevezni. Gondolom, van fallback mobilnetre, viszont ezzel kb. arra a szintre lép vissza, mint bármilyen más üzenetküldő, akkor meg nincs sok értelme. Majd ha szélesebb körben lesz rá operátori oldalról támogatás, és kváziszabvánnyá válik, akkor az Apple is nehezen fogja mondani, hogy nem támogatja.

Várható volt, hogy lassan születik egy ilyen "felhívás" a google részéről mert már régóta hangoztatják, hogy az apple (ismét) le van maradva.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Szerkesztve: 2022. 12. 04., v – 12:31

Tehát lemásolták az imessage megoldását, csak éppen itt operátori támogatás is kell hozzá. Lemásolták azt is, hogy mindez az egykori "sms" app-ban legyen benne, hogy az usernek transzparens élmény legyen. Mindezt ha jól számolom 11 év alatt sikerült megugrani, majd kiállnak habzó szájjal, hogy de hogy el vagytok maradva, hogy nem támogatjátok a szarunkat. Hát jó...

Na vajon miért nem az van, hogy az Apple veri az asztalt, hogy a Google támogassa az Androidban az iMessaget? :) A kutya ugat, a karaván halad.

amugy azt nem ertem, ha a google tenyleg azt szeretne, ha az apple userek is hasznalnak ezt az rcs izet, akkor miert nem csinal egy appot hozza es rakja fel az app storeba?

Ez az ő dolguk. A helyükben egyébként megfordítanám a dolgot, és lehetővé tenném a Google-nak, hogy írjon imessage klienst androidra. Persze ehhez az API-t valahogy biztosítani kell az ő oldalukról.

A legjobb persze az lenne, ha mindkét platform valahogy tudna csatlakozni egy nyílt üzenetközvetítő platformhoz, és onnantól problem solved.

Szerkesztve: 2022. 12. 05., h – 08:17

Nem látom a húdenagy lemaradást alma fronton. Kb: párommal szoktunk sms-t küldeni egymásnak átlagban egy hónapban egyszer, egy "hozz tojást mert az elfelejtettem" SOS üzenetek miatt. :D (Ő android, én iphone)

Nameg ha megállok valahol a városban, akkor a parkolási sms. És kifújt. Még a bankom küld sms-t. NEm is emlékszem mikor küldtem bárki másnak sms-t, vagy ő nekem. Aki akar valamit az messengeren rámír.

Sőt ismerősi körömben a mobil/messenger hívások aránya is 1/20. Az sms a döntő többségnek amolyan azonnal vészmegoldásos játék, nem nagyon látom, hogy annyira használva lenne. A saját muterom is messnegeren ír rám.

Aki meg nagymama telós annak eleve esélytelen is más mint a klasszik sms, mert ha be is tudja pötyögni a szipiszupi RCS-t a telója nem tudja :D 

Ez vihar egy pohár vízben, itt a google erőlteti a saját xarjait és van indok belekötni a riválisába. Ez ennyiről szól. A kutyát nem érdekli rajta kívül.

-42-

Őszintén szólva engem mindig is egy paraméter érdekelt, hogy a telóm kibír e 1-1,5 napot. Egyetlen telómnál sem álltam stopperrel, hogy mennyi idő alatt tölt. Az iphone-om is tudja a gyorstöltést, meg a xiaomi 10T-m is, de a samu A50 is tudta. Évek alatt összesen ha kétszer fordult elő, hogy rá kellett dugnom úgy zsinórra egy telómat, hogy amig ezt vagy azt elintézem töltődjön mert kelleni fog, annyira kihajtottam a belét. Mindegyikkel elértem ezt a célt. Az, hogy 20p alatt 15%-ot rak bele vagy 30%-ot az nekem nem számít. Bírja addig, hogy este mikor lefekszem aludni még ne dögöljön meg, mikor rádugom a zsinórjára. Elhiszem, hogy sokaknak számít ez, mert a fülére van nőve a telefonja, de ez nem én vagyok. (akkor amúgy már jobban érdekelne, hogy a füles mennyit bír, mert rohadtul nem a telómat nyomkodnám a fejemhez :D ) Mellesleg ha ilyen gondom lenne első dolgom lenne egy vezeték nélküli "kistányért" tenni asztalomra, és amikor nem a fülemen van arra raknám rá a sima asztallap helyet,és problem solved. Sőt fülessel le sem kéne vennem róla. Ez a mennyi idő alatt tölt bele X lófaxnyit, mennyi a proca benchmark, hány mAh-s akku került bele, és egyéb számháborúk sosem érdekeltek. Kibír nekem egy napot és elvégzi a dolgát vagy sem? Telibe xarom az összes számértékét.

-42-

Látom nehéz megértened, hogy vannak emberek akik használják a xarjukat nem bechmarkokat nézegetnek :D Telón akkor érdeklne ha mobilos játékokat tolnék de nem játszom egérmozit :D 

Telefonnál k. nem érdekel mik a paraméterei. Nézem az alma evenetet és közli, hogy az új bionic X%-al gyorsabb. Tuti valaki erre veri ki, engem k. nem érdekel, mert már a 3 generációval ezelőtti kakaót sem használom ki. 

ahogy lejjebb irják. Este ráteszem tölteni, és kész, a másnapot bírja ki. Ez  mindegyik telóm tudta már a oneplus3 óta, innentől nem izgat mennyi idő alatt mennyi kakaó megy bele.

-42-

Én nem minden éjszaka töltöm, mert néha elfelejtem, vagy leszarom. Aztán ha mégis kell nafta, mert navigálni fogok vagy valami komolyabb energia felhasználású alkalmazást, eléggé jól tud jönni, hogy 1 óra alatt telepumpálja a lemerült telefonom.

Persze, meg lehet szokni azt is, hogy minden éjszaka töltőre rakd, vagy pl. töltöd a telefonod a kocsiban munkába menet (ha kocsival jársz), stb. Mindenféle rutint ki lehet alakítani, hogy ne legyen probléma, nincs ezzel semm baj. Van egy eszközünk, amihez igazodunk.

Nekem jól jön, hogy van gyorstöltés a telefonomban, és legközelebb is olyat fogok venni, ami tudja. Ha én ezért hülye vagyok, akkor vagy trollkodásra, vagy kognitív disszonancia jeleire utaló viselkedést tapasztalok azon gyártó termékének használója részéről, amelyik cégnek volt pofája azt mondani: "rosszul tartod a telefont, nem az antenna szar".

Úgy látom, megy az adok-kapok rendesen, csak pár dologról felejtkezik meg mindenki a vita fenntartásának érdekében:

  • az RCS nem váltja ki az SMS-t, hanem kiegészíti. Ha nincs mindkét végponton RCS, akkor marad az SMS.
  • az RCS nem Google szar, a GSM Association bábáskodik felette
  • az RCS előnye a Viber/Messenger/WhatsApp/mittudoménmiafene helyett, hogy az telkó szolgáltató nyújta, nem a Rakuten/Meta/akárki, tehát akinek van telefonszáma, az használhatja. Gyengébbek kedvéért: nem kell Messengert telepíteni és a Facebookra regisztrálni azért, mert a másik fél csak azt hajlandó használni.

Az RCS hátránya az, hogy nincs benne end-to-end encryption, mert jaj mi lesz ha egyes rezsimek bele akarnak kukkantani az üzenetekbe. Amit mellesleg szerintem a fentebb említett nagy üzenetküldő alkalmazások esetén kellő meghatalmazás birtokában jelenleg is meg tudnak tenni, bármennyire is tagadnak a nagy amcsi cégek (mellesleg törvényi kötelezettségük letagadni, ha létezik a kormány számára backdoor). A nem amcsi cégek esetén pedig pláne.

Szerintem az Apple hasonló okokból nem foglalkozik vele, mint pl. a Lightning csatlakozó esetén: nekik is a zárt platform a céljuk, hogy minden komponenst az irányításuk alatt tartsanak. A Google-nek is, csak nekik nem jött be a Talk/Hangouts/Meet/Duo próbálkozásuk (francért kellett pár évente kukázni a technológiákat és újakat csinálni...), ezért most egy szabványos megoldás felé fordulnak, így próbálnak konkurrálni az iMessage-el.

Nem. csak nincsen kényszeres faxméretegése sok emberkének, főleg nem olyasmiről amit nem is használ már :D 

Az sms tipikusan ilyen, hogy rohatdul egy évben egyszer használja akkor is bőven elég neki egy sima text átküldése. Aki fizetősen akar sms-ben videót küldeni kb. 0 forintos üzenetküldő helyett az a szíve joga, de ettől még nem lesz tömeg igény :D 

-42-

Nagyon nehezen akar leesni: az RCS célja nem az SMS kiváltása, hanem a mindenféle egyéb üzenetküldő alkalmazásoké. Én pl örülök (örülnék...) neki, ha nem kell mindenféle szirszart felraknom a telefonomra, hogy csetelni/videohívást indítani tudjak random másik emberekkel. 

Az RCS-re tessék úgy tekinteni, mint egy telkó-szolgáltató által nyújtott csetalkalmazásra. Akinél amúgy is van már előfizetésed, nem kell mellé 10 másik szoftver.

Szintén tévhit, hogy fizetős. Az RCS "ingyen" van, csak adatkapcsolatot használ. Akinek nincs adatkapcsolata, annak marad az SMS, fallback-ként, pont úgy, mint iMessage esetén.

Én sem rajongok a drága telkókért drága pici hazánkban, de most az RCS-ről volt szó. Ha már sértődőset játszol ma, akkor én meg kioktatósat:

https://www.telekom.hu/lakossagi/szolgaltatasok/mobil/kapcsolodo-szolga…

A szolgáltatás aktiválása ingyenes, nincs egyszeri és időszakos díja. A chat-üzenetek és fájlok küldéséhez Wi-Fi-t, mobil mobilinternetet vagy SMS/MMS kapcsolatot használ a mobil díjcsomagodnak megfelelő díj felszámításával.

https://www.vodafone.com/apps/rcs/hungarian/legal

A Vodafone RCS Chat szolgáltatást ingyenesen biztosítjuk. A Vodafone RCS Chat telepítéséért nem számítunk fel díjat. Lehetséges, hogy a letöltése során felhasznált adatmennyiség, a letöltött Vodafone RCS Chat használata, valamint az interneten küldött és fogadott üzenetek (azonnali üzenetküldés) díjkötelesek. Amennyiben az üzenet elküldése nem lehetséges az interneten (azonnali üzenetküldés), a szolgáltatói díjszabás alapján szintén díjkötelesek lehetnek az SMS-ek vagy MMS-ek. Azt javasoljuk, hogy vásároljon integrált díjcsomagot.

A Yettel/Pannon/mittudoménmiafene szolgáltatónál nem találtam ilyesmit 10mp-es kereséssel.

Szorgalmi feladat: megkeresni náluk.

Akkor most kell hozzá operátori támogatás, vagy nem?
Adatkapcsolat kell hozzá?
Mi történik, ha neked és nekem is működik az RCS, de amikor ilyen üzenetet küldesz nekem, akkor az én telefonomnak pont nincs adatkapcsolata? (gyér lefedettség, roaming Kubában, hajón, repülőn, műholdon). És ha ilyenkor SMS-t küld RCS helyett, akkor azt te más díjszabással fizeted? Vagy hogy van ez?
Az imessage is addig jó, amíg mindenki a szokásos helyén, szokásos körülmények között, jó nethozzáféréssel van. Elmegyek Zimbabwébe, és mindjárt nem kapom meg az üzeneteket, pedig a "telefonszámomra" küldik. A banki és egyéb SMS-ek ilyenkor is működnek, 1 pálcás 2G térerővel is. Ha ezt tudja az RCS, akkor szégyen, hogy még nem vezette be mindenki.

Szuper lenne egy olyan üzenetküldő megoldás, ami működne akkor is, ha nincs adatkapcsolat (mert épp butatelefonban van a SIM), és akkor is, ha wifi van, de mobilhálózat nincs.

Kum Gábor

Tapasztalataim szerint ha a fogadó félnek van aktív adatkapcsolata a küldés pillanatában, akkor azon küldi, ha nincs, akkor SMS-ben. Nem ismerem közelről az iMessage-et, de van egy tippem, hogy a zöld/kék akármi színezés pont ugyanolyam, mint Android-on a nyilacska ikon változatai - itt jelzi, hogy SMS/MMS fallback, vagy online küldés lesz.

A banki SMS az továbbra is SMS, mint írtam, az RCS nem váltja ki az SMS-t, csak opcionálisan kiegészíti.

Az imessage legjobb tudomásom szerint képes olyat csinálni, hogy ha a címzett nem online, akkor nem kézbesít SMS-ben. Így akár napokig is beragadnak üzenetek. Ez az, amit el kellene kerülni egy ilyen rendszernél úgy, hogy megkérdezi a feladót, hogy SMS-díjért mehet-e az üzenet.

Kum Gábor

Szerkesztve: 2022. 12. 05., h – 11:29

TL;DR

Én jelenleg SMS-ben küldöm ki a júzereknek a $VERYIMPORTANT üzenetet. (Kétfaktoros hitelesítéshez szükséges egyszer használatos kód, a tojásosnokedli receptje, stb. tökmindegy). Jelenleg ehhez egyetlen dologra van szükség, a júzernek a telefonszámára, ami egyébként is le van tárolva a rendszerünkben, mint kontakt elérhetősége.

Mi van akkor, ha én mostantól ezt a $VERYIMPORTANT üzenetet push/rcs/akármi üzenetként akarom elküldeni? Ha jól értem, erre esélyem sincs, csak akkor, ha:

  1. megbízok egy programozót, hogy gyártson nekem egy okostelefonos appot (majd, a világ végéig tartsa karban a kódot, kövesse le az API változásokat, stb.)
  2. ráveszem a júzert, hogy a platformnak megfelelő alkalmazásboltból telepítse ezt fel a telefonjára.

Tehát, az nem működik, hogy a júzerünknek van egy akármilyen telefonja, rajta beszéd/adat előfizetéssel, és "csak úgy" küldök neki egy üzenetet. (Eleve címezni sem lehet telefonszám alapján, ha jól sejtem.)

BTW, kicsit úgy vagyok ezzel az "okosüzengetéssel", hogy azt akarjuk megjavítani, ami el sem romlott. Az SMS egyes célokra pont tökéletes. Nyilván kiterjedt chatet folytatni nem azon kell.

Tulajdonképpen itt nem arról van szó, hogy bárki el akarja venni tőled az SMS-t. Arról van szó, hogy ha valaki egy modern üzenetet küld neked, arra ne SMS-ben válaszolj, mert az taplóság.

It’s time for Apple to fix texting.

It’s not about the color of the bubbles. It’s the blurry videos, broken group chats, missing read receipts and typing indicators, no texting over Wi-Fi, and more. These problems exist because Apple refuses to adopt modern texting standards when people with iPhones and Android phones text each other.

trey @ gépház

ha valaki egy modern üzenetet küld neked

A dolog kulcsa ott lehet, hogy ha képes volt nekem küldeni egy "modern üzenetet", akkor ezekszerint jó eséllyel ugyanezen technológiával tudok is válaszolni neki...

MMS és hasonszűrőek esetén többször belefutottam már olyanba, hogy kaptam valami üzenetet, amit aztán nem tudtam megnézni. Ha jól értem, itt ez nem fordulhat elő, mert a küldő oldal észreveszi, hogy nálam nincs RCS, és már küldéskor fallbackel "szabványos" protokollra.

Ha egy androidos küld egy RCS-t az iPhone-osnak, az SMS-ben válaszol vissza.

Ha egy Group Chat-ben van 9 androidos és 1 iPhone-os és RCS-ben társalognak, akkor az androidosok RCS-ben küldenek és fogadnak, az egy szem iPhone-os meg képes szétbaszni a Group Chat-et, mert ő lesz az egyetlen, aki SMS-t küld vissza.

Nekem ez jött le a videóból.

Ha ez így van, akkor szopjon Tim Cook lovat, ha nem képes emiatt a kéréseknek eleget tenni és erre az a válasza, hogy "Vegyél egy iPhone-t".

trey @ gépház

Én aztán nem vagyok egy apple fan, de most idéznék egy rövidet máshonnan:

A Google saját RCS-alapú üzenetküldője — vagyis az éppen legújabb üzenetküldője, amit egyelőre nem nyírtak ki —, a Messages by Google az évforduló alkalmából két új funkcióval bővül. Egy: ezentúl végpontok közötti titkosítással lehet csoportbeszélgetéseket is létrehozni majd — kérdés, hogy ez miért nem volt alap —, kettő: ezentúl bármilyen emotikonnal lehet reagálni egy üzenetre. A végpontok közti titkosítás egyelőre a béta program résztvevői számára elérhető.

Emellett természetesen megragadta a Google az alkalmat arra, hogy az RCS-t hirdesse és megemlítse, az Apple nem hajlandó implementálni az üzenetküldő protokollt. A Google az elmúlt hónapokban kezdett a #GetTheMessage kampányba, melyben a létező összes platformon ostromolják az Apple-t, amiért az az SMS és az iMessage mellé nem építi be rendszerébe az RCS támogatását. Az Apple hajthatatlan az ügyben, vélhetően részben azért is, mert a szóban forgó RCS bár a GSMA szabványai szerint készült, a használt protokoll a Google saját fejlesztése, a keresőóriás nem hajlandó azt nyílt forráskódúvá tenni, a hátteret pedig a Google Jibe platform szolgáltatja, vagyis mondhatni, minden elküldött üzenet keresztül fut a Google szerverein.

Így azért szerintem kicsit máris más a leányzó fekvése kicsit.

A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.

Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

"Az udvariasság olyan, mint a nulla a számtanban. Egymagában mit sem jelent, de sokat változtat azon, amihez hozzátesszük." - Freya Stark 1893 - 1993

Illene másokat nem fillérbaszózni is, mégis megtörténik. A forrás.

A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.

Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

"Az udvariasság olyan, mint a nulla a számtanban. Egymagában mit sem jelent, de sokat változtat azon, amihez hozzátesszük." - Freya Stark 1893 - 1993

Ó, tényleg, hányadik üzenetküldője is ez a Google-nek? Én már nem tudom követni, segíts kérlek. Volt a Google Talk, a Video Bubbles, a Google Hangouts, a  Google+ Messenger, a Google Duo, amiből most Google Meet lett, meg ami még nem jutott eszembe. Valóban, semmi előzmény nem mutatja annak lehetőségét hogy a Google kinyírja ezt is, mint a többit előtte.

A fillérbaszók megsértődése nem érdekel különösebben, ellenben a színvonalhoz nem járul hozzá a szóhasználat túlzottan. Az zavar hogy te lemész a szintjükre ezzel.

A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.

Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

"Az udvariasság olyan, mint a nulla a számtanban. Egymagában mit sem jelent, de sokat változtat azon, amihez hozzátesszük." - Freya Stark 1893 - 1993

Könyörgöm, legalább az internetet használnád, mielőtt balfaszságokat írsz!

https://www.gsma.com/futurenetworks/rcs/

https://en.wikipedia.org/wiki/Rich_Communication_Services

Az RCS a Global System for Mobile Communications Association szabványa/kommunikációs protokollja. A Google csak az egyik a sok tucat szolgáltató és tech vállalat közül, amelyik adoptálta ...

The GSMA published the Universal Profile in November 2016.[12] The Universal Profile is a single GSMA specification for advanced communications. Carriers that deploy the Universal Profile guarantee interconnection with other carriers. 47 mobile network operators, 11 manufacturers, and 2 OS providers (Google and Microsoft) have announced their support.[13] Google's Jibe Cloud platform is an implementation of the RCS Universal Profile, designed to help carriers launch RCS quickly and scale easily.[14] [...] Samsung is the major device original equipment manufacturer (OEM) to support RCS. Samsung RCS capable devices have been commercially launched in Europe since 2012 and in the United States since 2015. [...] Google supports RCS on Android devices with its Android SMS app Messages. [...] In early 2020, it was estimated that RCS was available from 88 operators in 59 countries with approximately 390 million users per month. [...]

Majd a bónusz:

In September 2022, Apple Inc. CEO Tim Cook said the company has no plans to support RCS on its devices or any interoperability with iMessage.

...

trey @ gépház

Mindez szép és jó, de a google "erőltetését" és az apple "tartózkodását" csak mindkét fél belső információinak ismeretében érthetnénk meg teljesen. Ezeket pedig nem fogjuk megtudni.

Paranoid vagyok, amit a google ennyire akar hogy használjak, az gyanús. Óvakodj a görögöktől, még ha ajándékot hoznak is.

A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.

Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

"Az udvariasság olyan, mint a nulla a számtanban. Egymagában mit sem jelent, de sokat változtat azon, amihez hozzátesszük." - Freya Stark 1893 - 1993

Idehoztál egy filléres cikket, ami blődségeket állít és arra hivatkozva olyan kijelentéseket tettél, hogy a Google chat programja. Kérlek ne fokozd! A MobilArena meg nézzen utána miről firkál.

Lefordítom neked a lényeget:

Az egyik oldalon egy nyílt szabvány/protokoll áll, amihez könnyen csatlakozhat bárki, legyen az szolgáltató, gyártó, a másik oldalon meg a mindig mindent máshogy csináló Apple áll a zárt iMessage-ével, ami a többieknek (RCS) SMS-t köp vissza, ha kommunikálnia kell. Szerinted itt ki ül fordítva a lovon?

trey @ gépház

Szerintem mindkettő szamárháton ül, összevissza forogva, hol előre, hol hátra. A probléma az hogy te lesüllyedtél arra a szintre hogy személyeskedve gúnyolódsz mindkettőn. És ez szomorú.

Részemről téma off.

A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.

Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

"Az udvariasság olyan, mint a nulla a számtanban. Egymagában mit sem jelent, de sokat változtat azon, amihez hozzátesszük." - Freya Stark 1893 - 1993

 a használt protokoll a Google saját fejlesztése, a keresőóriás nem hajlandó azt nyílt forráskódúvá tenni, 

Ha ez nem igaz, akkor kéretik cafolni, ha pedig igaz akkor nagyon úgy tűnik, hogy a Google megint a saját platformja felé próbálja terelni a népet, gondolom további adatgyujtesi célokkal.

Ez van a cikkben:

A Google saját RCS-alapú üzenetküldője — vagyis az éppen legújabb üzenetküldője, amit egyelőre nem nyírtak ki —, a Messages by Google az évforduló alkalmából két új funkcióval bővül.

Ez az allitas igaz. A folytatasban:

Emellett természetesen megragadta a Google az alkalmat arra (az SMS 30. evfordulojan), hogy az RCS-t hirdesse és megemlítse, az Apple nem hajlandó implementálni az üzenetküldő protokollt.

Szinten igaz. A cikk nem fogalmaz meg ilyen allitast, hogy RCS == Google valahanyadik uzenetkuldoje. Vagy te vagy aki a cikket idezte latja ezt bele.

(a Mobilarena a hazai mobilos/telekommunikacios scena egyik (ha nem a) legnivosabb szereploje, csodalkoztam volna, ha baromsagokat hoznanak le - nem is tettek)

Google Duo, amiből most Google Meet lett

Megint lemaradtam valamiről? Mondjuk amilyen iramban a Google darálja a szolgáltatásokat, nem lepne meg. A telefonomon van Duo és Meet app is egyszerre. 

Bár aki nem fillérbaszó, hanem faszagyerek, az ingyenes* videochat helyett MMS-ben küld el másodpercenként 24 képkockát. :)

* illetve ugye van szerencsém fizetni a Workspace-ért, de akkor is

Mivel mindig gondod van az értelmezéssel, segítek.

Ezt kifogásoltad:

"vagyis az éppen legújabb üzenetküldője, amit egyelőre nem nyírtak ki" ellenőrizhetetlen jóslat priceless.

Én pedig erre reagáltam, nem a cikk azon részeire, amit nem kifogásoltál explicit módon.

Szokásos prohardver minőségű cikk csúsztatásokkal, pontatlanságokkal, erre kár volt hivatkozni.

A G Messages appban az E2E titkosítás köszöni szépen, működik régóta, másik G Messages klienssel. A szóban forgó bétás E2E titkosítás a csoportos beszélgetésekre vonatkozik.

A cikkben a következő szöveg: "a használt protokoll a Google saját fejlesztése, a keresőóriás nem hajlandó azt nyílt forráskódúvá tenni" szintén csúsztatás, mert az RCS nem a gugli saját fejlesztése, nem zárt forrású. Az E2E titkosítás nem része az RCS-nek, ezért ezt a kiegészítést tette rá a gugli, az a zárt, maga a kommunikáció nem. A szolgáltatóknak sem kell a Jibe-ot használniuk, ha nem akarják (persze biztosan van az a pénz).

Ez az egész beszólogatás a Gugli részéről nem más, mint figyelemfelkeltés: lám, nekik is van iMessage-szerű szoftverük, nem kell almára váltani hozzá, és mellékesen mekkora szar már az apple hogy nem hajlandó csatlakozni... Másrészt a G Messages appal lehet most már a cset mellett videotelefonálni is, és az bizon Meet-en keresztül megy - minő véletlen egy kis termékkapcsolás.

Az E2E titkositás nem béta, default OOB üzemel, igy az egész idézett rész marhaság.

De még ha nem lenne E2E titkositás, akkor sem fut kötelezően keresztül a google szerverein az üzenet, mert a szolgáltatók - ha akarnak - saját szervert üzemeltetnek. Feltételezem az apple is futtathana ilyet a saját usereinek.

Mara mennyit javult az RCS helyzet? Kb 1 - masfel eve probaltam, egyelore nem hianyzik ujra :D. Amik rogton feltuntek, mint problemak:

- Nem nagyon van desktop kliens (OSX-re kerestem volna), a Googlen keresztul hasznalhatod webrol (messages for web), de qr codeozd le a telefonnal elotte. Ha ezutan masik eszkozon akartam hasznalni, ott is QR codeozni kellett, majd ezzel ki is utottem az elozo eszkozt.

- AOSP Android tabletnel, google libek nelkul nincs ugye Google Messages app. Igy csak a webes megoldas johet szoba, ami szepen ki is utotte a desktopon belepett brozert :D

- Samsung Galaxy Tab-on, a Samsung sajat messages appja tud RCS-t, ment is, de itt nem jelentek meg a korabban elkuldott uzenetek :D (azt mondjuk nem neztem, hogy a google webes Messages for Web-nel megjelenik-e, mert akkor meg nem nagyon volt ilyen uzenetem)

- Ha ki volt kapcsolva a telefon, akkor nem erkeztek meg az RCS uzenetek a Webes kliensbe. Ezt nem igazan ertettem, hogy miert hiszen elvileg nem kell hozza a telefon, mert IP-n megy.

- Ha van tobb telefonom, tobb kartyaval, akkor nem jottem ra, hogy pl a desktopon hasznalhato Webes Google fele Messages for Web eseten hogyan lehetne megoldani a tobb szam hasznalatat. 

Valaki probalta ezeket a feautreoket mostanaban?

Szerkesztve: 2022. 12. 07., sze – 08:06

Szerintem a GSM közösség előszőr a saját háza táján tegyen rendet! Márciusban az USA-ban telefonálni sem tudtam (angol 5G előfizetés, iPhone 12), mert 2G más az USA-ban mint Európában, 3G le volt már lőve, VoLTE meg minek. Fél év alatt javult a helyzet, most már volt 5G és VoLTE, de amikor magyar számot hívtam random török számot írt ki a magyar oldalon (az angol számom helyett). Ezek évek óta tesztelt éles production technológiák, havi £30-40-ért (nem fizetek telefonért, ez csak a mobil, havi £10 csak az, hogy a legtöbb országban úgy legyen netem és telefonom, mint itthon). Ehhez képest a FaceTime vagy a Teams üzembiztosan üzemelt mindkét esetben (a mobildíj töredékéért).

+1: VoLTE még a nyáron nem ment Budapesten, hanem 3G-re csapott vissza a Telener hálózat (az EE csak velük megy otthon). Kiváncsi leszek, hogy karácsonyra lesz e már VoLTE (azaz praktikusan végre full 4G) roaming poziban. Amíg ez nincs, addig igazából nincs bevezetve a 4G.

BTW: Viber-em nincs, de lehetne épp az is. Úgy tűnik a sz@rrágó technológia jobban működik néha, mint a fancy, drága. LOL!