Linus Torvalds: Linux 6.0

Címkék

Linus a megszokott menetrendnek megfelelően 7 prepatch után kiadta a 6.0-s Linux kernelt:

From Linus Torvalds <>
Date Sun, 2 Oct 2022 14:29:45 -0700
Subject Linux 6.0

 

So, as is hopefully clear to everybody, the major version number
change is more about me running out of fingers and toes than it is
about any big fundamental changes.

But of course there's a lot of various changes in 6.0 - we've got over
15k non-merge commits in there in total, after all, and as such 6.0 is
one of the bigger releases at least in numbers of commits in a while.

The shortlog of changes below is only the last week since 6.0-rc7. A
little bit of everything, although the diffstat is dominated by drm
(mostly amd new chip support) and networking drivers.

And this obviously means that tomorrow I'll open the merge window for
6.1. Which - unlike 6.0 - has a number of fairly core new things lined
up. But for now, please do give this most recent kernel version a
whirl,

              Linus

Hozzászólások

Akkor a 2.4.x már deprecated?

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Ja, már rég nem támogatott. Nem is csoda, az egy 21 éves kernelág, az XP-vel egy idős, az már autóból is öreg, nem hogy IT technológiából. A 2.6-os ág is régóta nem támogatott, bár azt még gondozza valami szervezet, már nem is tudom hogy hívják őket, nem hivatalos supportot lehet tőlük venni. A kernelfejlesztők már egy ideje a 4.x-nél semmi régebbit nem támogatnak.

Ezek a 2.4, 2.6-os ágak már csak az őskövület disztrók (régi CentOS, Slackware) miatt éltek túl sokáig, meg embedded eszközökben szerették őket, mert elfutottak alig pár MB RAM-mal is, belefértek kicsi ROM-ba, de hát eljárt felettük az idő, fejlődni kell. Ma már bárki pár dollárból odaforraszt az eszközre egy 1-2 giga RAM-os chipet meg ugyanekkora Flash NAND tárolót, abban meg elfutnak a modern kernelek is.

Ha ilyen konzervatív cucc kell, mint a 2.4.x, akkor javaslom helyette valamelyik konzervatív BSD-t (OpenBSD, NetBSD), annak hasonlóan kicsi lehet a hardverigénye, bár az sem fog túl régi, sovány hardveren valami villámgyorsan futni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

"running out of fingers and toes"

Itt merült fel bennem a kérdés: vajon jobban járt volna-e a világ, ha Linus hat ujjal születik?

;-)

Egyébként nem túl izgalmas. Nevezhetnénk 5.20-as kernelnek is.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerintem izgalmas. Sok mindent beharangoztak benne, pl. ezt a ryzenes, meg AMD chipsetes optimalizációt, ami nagyon jól hangzik, de most már pár órája használva a 6.0-át, semmivel gyorsabbnak nem érzem. Nem mértem, a rendszer pattogósságát nézem. A 6.1-et várom még, mert abban jön az Asus laptopomra a rendesebb billentyűzet/RGB támogatás.

Azt viszont Torvalds mindig kihangsúlyozza, hogy a verziószámok nem számítanak. Olyannyira lehet a 6.0 akár 5.20 is, hogy eredetileg annak volt számozva. Szerintem is meghagyhatta volna az 5.x-es számozást, engedhette volna kb. 40-50-ig simán. A 6-os verziót szívem szerint én is valami jelentősebb fejlesztésnél sütöttem volna el. Sokan annak tartják ezt a rustos támogatást. Nekem mindegy, csak kiderüljön a verziók sorrendisége, meg ne legyenek semmitmondó, idióta kódnevek.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Jó tudni. Energiahatékonyabbnak sem tűnik azért, bár akkuidőt nem néztem, ebben a gépben kifingott az akku, és nincs még egyelőre megrendelve a másik, lustáság, halogatom, nézelődök, hogy mi lenne a legjobb bele. A hőfokokat, prociterhelést nézve viszont semmi nem jár kisebb terheléssel, hűvösebben, így gyanítom, hogy akkuidőben sem lenne mérhető előrelépés. Ebben mondjuk sok más tényező is közrejátszhat, BIOS beállítások, gyártók hackjei, egyes hardveres driverei, stb..

Persze baj sincs eddig ezzel a 6.0-ás kernellel, használom már pár napja. Ugyanolyan jól működik, mint előtte az 5.19 vagy akármelyik. Csak kicsit csalódás, mert olyan nagy lelkesedéssel volt beharangozva, hogy most világmegváltást, világbékét hoz.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

mert olyan nagy lelkesedéssel volt beharangozva, hogy most világmegváltást, világbékét hoz.

Ebben a beszélgetésben Linus arról beszél, hogy a 6.0 konkrétan egy unalmas verzió, nincs benne semmi különleges. Nem azért lett 6.0, mert valami világrengető újdonság lenne benne. Szerintem a fenti mondatot csak újságírók, megmondóemberek fújták fel.

(Linux konkrétan azt mondja, hogy 20-ig tud számolni, addig tartanak a kéz- és lábujjai, efölött már összekavarodik, szóval jöjjön az új major version... :D )

https://youtu.be/sLimmpZWRNI?t=69