"Most, hét évvel később, kijelenthetjük, hogy az Apple-nek igaza volt, amikor kinyírta a 3,5 mm-es fejhallgató-csatlakozót"

Címkék

A fenti cikkben arról írnak, hogy az Apple helyesen tette, amikor 7 évvel ezelőtt eltávolította a 3,5 mm-es fej-/fülhallgató csatlakozót az iPhone-okról és ezzel egy trendet indított. Egyetértünk?

Igen!
16% (178 szavazat)
Nem!
84% (947 szavazat)
Összes szavazat: 1125

Hozzászólások

Annyit mindenesetre elért, hogy elterjedt, én meg gyakorlatilag azóta egyáltalán nem hallgatok semmit telefonról fülhallgatóval, mert a faszom van tele a fülhallgató töltögetéssel. Legalább a hallásom kevésbé romlik emiatt.

trey @ gépház

Nekem (még) P20 Pro van, ahhoz adtak 3,5 mm-s adaptert, de mikor fülhallgatóval használom, praktikusabb a BT-s, mert nem kell a madzaggal küzdeni. A Sennheisert – bár nagyságrenddel jobb a hangja – nem szívesen vinném a dolgozóba.

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Így van, szépen összefoglaltad, hogy mi a baj vele, és hogy emiatt leszoktattak a telefonon hallgatásról. Nekem sose volt iPhone-om, de sajnos ennek a trendnek én is áldozatul estem, úgy oldottam meg, hogy vettem egy normális Fiio USB-C-s DAC-ot, és azzal hallgatok telóról mindent (néha laptopra is rákötöm, ha jobb hangminőség kell), de kényelmetlen. Jól szól, de állandóan ott lifeg a telefonon, meg alatta van egy extra eszköz, aksit is jobban meríti. Illetve nem, nem fogok bluetoothozni, pont az, amit írsz, hogy állandóan töltögetni, meg fosul is szól a normális vezetékes megoldáshoz képest, hangerő se ugyanaz. A gyári USB-jack adapterek meg nagyon fosul szólnak megint. Lehet valakinek kényelmes, mondjuk sportoláskor az embernek nem lifeg a nyakában kábel, de ezt brutális volt mindenkire kötelezően rátolni, mindenkire azt értem, hogy nem csak az apple-ös userekre, hanem az egész iparágra trendként.

Itt azt kell tisztán látni, hogy ez az Apple-től egy pofátlan spórolás, költséglevágás volt, amit eladtak trendiként, meg letisztultságként. Közben meg csak feature-t vettek el, spóroltak rajta a teló árához képest pár dolcsit, hogy nem kell bele egy jack csatlakozót meg DAC-et tenni. Idiotizmus, ahogy a többi húzásuk is, eszetlen vékonyítás, mindenféle csatoló lehagyása, hogy mindenhez 100 dongle kelljen, stb..

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

hát, nekem nem hiányoznak az istenverte kábelek mindenhonnan az tuti.

ja, én azt hittem a cikk alapján hogy iPhoneról/(zsebben hordható) mobil eszközökről "szeretnéd", hogy diskuráljunk. 7 éve mióta TWS fülest használok nekem telefonnal menetközben nem hiányoznak a kábelek. kifejezetten idegesítő számomra HA kábelek lógnak, lengenek a fejem körül (menetközben gyalogosan, edzés közben). felőlem egyébként lehetne jack a telefonon, de mivel a TWS téma nagyon bejött, kocsiban BT-n, otthon meg AirPlayen küldöm ki telefonról a hangot, ezért nekem nem fáj, hogy nincs. jack-es fülesre meg ha nem muszáj nem térnék vissza gyalogosan.

A mac-en sokminden van ami nincs egy iphone-on. pl. van teljes billentyűzet, meg USB csatlakozó. Anno ezek hiányáért is kiröhögték. Ilyen az élet. Kiderült, hogy nem is kell teljes billentyűzet. Lightning-ot se használtam már vagy 2 éve. Azt a lyukat is elhagyhatják nyugodtan.

Aki normális fülest használ annak van DAC. Azon van jack ... de leginkább nem telefonon akar zenét hallgatni. "Bohóckodni" meg jó a TWS is.

A TOSLINK egy nagy szar, a kábel ugyan optikai, de az átvitt audio minősége gagyi, HDMI-n jobb audio megy, mint TOSLINK-en.

Unlike HDMI, TOSLINK does not have the bandwidth to carry the lossless versions of Dolby TrueHDDTS-HD Master Audio, or more than two channels of PCM audio.

Jajj. A toslink 96kHz-es jelatvitelt is siman tud, a Dolby TrueHD es tsai olyan tobbcsatornas, tomoritetlen autio informaciot tartalmaznak, aminek az atvitelehez mar keves a toslink (spdif) egyebkent ketcsatornas jelatvitelre kitalalt megoldasa.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

A HDMI audio esetén nagyon régóta megengedett a 192KHz audio (HDMI 1.0 óta a szabvány része 8 csatornás 24 bites 192KHz PCM audio), nem értem a problémádat, hogy miért lenne a TOSLINK jobb. A fejlett TOSLINK összesen 125 Mbit/s adatsebességgel rendelkezik, az eredeti pedig 3.1 Mbit/secet tud.

Senki nem mondta, hogy jobb, csak azt hogy nem rosszabb - arra amire kitalaltak. Zenet hallgatni pl nem rosszabb mint a hdmi, felteve ha nem nagyfelbontasu dsd, vagy tobbcsatornas audio felvetelt akarsz hallgatni. Mivel ez marha ritka, ezert nyugodtan engedjuk meg, hogy tokeletes a feladatra.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

- foloslegeesen nagy DPI
- nem tokeletes hutes fullon hajtasra
- a kamere valosagos kepet ad, nincs jobb mint az elet AI tweak, ber az nekem nem is baj.

Valoban a meret leginkabb bajos, de cserebe 5000mAh van benne 3000mAh helyett.
ill keskenyebb es konyebb mint az S22 ultra.
S22 Ultra-val szemben leginkabb az arcimke a problemas.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Ez model mondjuk videonal vagy kep nezegetesnel valthat be nagy dpi modba,
egybkent az energia ill memoria hatekonysag ill fps nagyobb precedencia nalam.
Nem szeretem ha nagyobb DPI -t beepitik az arba, amikor nekem nem kell.

Nagyobb HZ sem baratja az akunak, de azt  inkabb gondolom elonynek mint hatranynak.

BTW, ugye az megvan hogy nyomdai 700 DPI az alap szines pixeles nagyito alatt sok ditheringel,
a 300DPI termo nyomtatas meg nem. Ill 300 DPI-s nez ki jobban.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Szerkesztve: 2022. 08. 18., cs – 09:01

Tökmind1. Az emberek nagy része (megfigyeléseim egy átlagos pesti forgalom mellett sétálva, reggel) 35M+-os kocsikban ugyanúgy kézben tartott, - szigorúan merőlegesen tartva a fejükhöz képest - de kihangosított telefonnal szerencsétlenkednek. Szal hiába van jó technológiád (kocsid, telefonod stb.) észt sajnos nem lehet venni hozzá. :D

Pedig kemény 3 db gombot kell hozzá megnyomni kijelzőnként, függetlenül attól, hogy Android vagy iPhone.

It is our choices that define us.
Thinkpad X1 Carbon | Arch linux

Akkor erre még ráteszek, angliában ezek a hasonló szellemi képességűek kizárólag videóhívásokban tudnak kommunikálni az utcán, miközben a másik fél éppen az ágyban fekszik félkómásan, zuhanyzik, szarik vagy csak a plafon látszik vagy lábak az üvegasztalra rakott kamerán keresztül. A probléma az, hogy ezek a hívások magasabb prioritást élveznek mint pl a böngészés így vannak helyek ahol kb lehetetlen mobilnetet használni mert a sok r<1 felhasználó lefoglalja a teljes sávszélességet.

Pénteken egy reptéren voltam. Épp úgy jött ki a lépés, hogy be kellett tárcsázzak egy kb. egy órás remote meetingbe. Kerestem egy csendes sarkot, betettem a fülest, hallgattam a népeket, néztem a laptopomon őket, meg időnként amit valaki megosztott.

Nem sok idő múlva jött egy csaj. Látszott, hogy ő is csendes sarkot keres. Igen, mert valakit felhívott. Videohívás. Kinyújtott karral tartott telefonnal. Se füles, se mikrofon, szóval ő is üvöltött, meg a telefon is.

Élveztem a társaságát.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Dolgoztam mobilos helyen és sajnos tudom mi a probléma de az sem festo le őket jobb színben…

vagy nem tudja, hogy az a kis rácsos bigyó a kijelző felső szélén az is egy hangszóró és hívás közben a füléhez tartva(nem pedig a feje mögé a levegőben) azon keresztül hallja azt akihez beszél, miközben a mikrofon a készülék alsó élén helyezkedik el.

a másik kategóriának pedig csak a személyi higiéniával és a saját környezete tisztán tartásával vannak gondjai, folyamatosan redvás a telefonja és az tapogatja majd minden létező hangszóró rácsát eltömíti azzal, hogy ezeket a szenneződéseket belemaszírozza, így már csak akkor jön ki bármi kis hang is a készülékből ha a lenti nagy hangszórón fullra tolja a hangerőt ez pedig ugye csak kihangosítva működik.

Szerkesztve: 2022. 08. 18., cs – 09:10

a mostani gagyi hangú BT fülesek idejében, visszasírom a több évig hibátlanul üzemelő füleseimet. Jelenleg a bt fülesek, ha használod, akkor kb 1 év után sajnos csereérett lesz. Akkuja döglődik, stb.

"akkor kb 1 év után sajnos csereérett lesz"

Sony pántos fejhallgatóm alsó hangon 7+ éves, és nulla baja nincs. Nem tudom a gyári kapacitását, sem azt hogy most mennyit tud, de ha feltöltöm és rendszeresen használom futásra, meetingre és zenehallgatásra, biztos hogy a héten már nem kell feltölteni. ( https://www.sony.hu/electronics/fejpantos-fejhallgatok/mdr-zx330bt )

Nem az ótvart kell venni, szokás szerint.

Nekem Bose Quietcomfort 35 van. 2017-ben lett véve. Munkanapokon kb. minden nap használom, minimum 2 órát, jellemzően 4-5-öt, illetve munkaidőn kívül és hétvégén is előfordul 0-4 óra használat. Hosszabb repülőutakon is szoktam használni.

Valahogy tavaly vettem észre, hogy a fület körbeölelő szivacsharang műbőr borítása elkezdte megadni magát. Idén év elején vettem új harangokat, kicseréltem. Az eredeti ár kb. 6%-ába került.

Egyelőre nem gondolkozom cserén.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Talán sok évvel ezelőtt  kipróbáltam a telefont fülhallgatóval, de azóta sem vált szokásommá.
Ennek ellenére azt mondom, hogy ha már hely hiány miatt dobták a Jack aljzatot (tudom a vízállóság is szemont volt) inkább 3,5mm-es Jackről  2,5 mm-es jackre kellett volna váltani, mert sokan szeretik.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Elég egyszer vízbe ejteni, hogy a vízállóság behozza az árát.

Biztos emlékszel, régen mentek ezek a dolgok a neten, hogy ha vízbe esett az iphone, akkor tedd egy tál rízsbe meg mittudomén. Szóval a probléma azért létezett. Mondjuk nem a jack aljzat volt a bűnös, az is igaz.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Az iPhone pedig nem vízálló, hanem cseppálló. Azt a szintet pedig már a jack aljzatos telefonok is hozták.

Kapcsolódó funfact: amióta az Apple-t megbaszkodták, mert a telefonját vízállóként reklámozta, azóta már a reklámokban is inkább ez megy:

https://www.youtube.com/watch?v=fsf8LsLt960

trey @ gépház

ha már hely hiány miatt dobták a Jack aljzatot (tudom a vízállóság is szemont volt)

Úgy emlékszem a Samsung S5 és az S7 is vízálló volt. Az S5-ön emlékeim szerint gumi dugó ment a csatlakozókba, de az S7-nél már ez se kellett.

A többi luk (USB, lightning) meg ezek szerint nem zavarja a vízállóságot.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Köszöni szépen, jól megvan a vezetékes fülesem, és az A52S-em, amin van csatlakozó :)

Gondoltam, megnézem a cikket, ha már a fenti bejegyzésben csak egy állítás van de indoklás nincs.

Megspórolom nektek az időt: a cikkben sincs indoklás, hogy miért volt ez helyes döntés, csak az, hogy mostanra sokan mások szintén lehagyják ezt a csatlakozót.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Szerintem 50 alatt is tud ciki lenni, amikor valaki egy márkával menőzik, és valljuk be, hogy itthon az iPhone nem "csak egy telefon", hanem státuszimbólum is. Van, aki az egész ökoszisztéma használatából profitál, akár meló miatt, akár csak a kényelem miatt, de az én ismerősi körömben a legtöbb iPhone -os emberkének ez az egyetlen Apple terméke van, és a fő kiválasztási ok a rózsaarany szín.

Szóval ja. Az Apple az én szememben már 50 alatt is ciki! :-p

A floppy, vagy az optikai meghajtó elzavarásánál egyértelműen kijelenthető az eredmény. A jack-nél szerintem nem egyértelmű. Ami egyértelmű, hogy a töltőtokos tws-ek sokat dobtak a vezeték nélküli fülesek használhatóságán, és ezt nagyban elősegítette a jack elhagyása. Úgy általában a vezetékmentes fülesek elterjedését egyértelműen kilőtte a jack elhagyása. De felhasználói oldalról egy jelentős tömeg mutatkozik a mai napig akiknek valami okból hiányzik a jack, míg a floppy, vagy optikai egység a kóbor kutyának se kell.

Reálisan egy sima xiaomi tws bőven megfelelő egy vezetékes füles helyet ... de! A fej- és fülhallgatók használata nem bináris szemben a floppy használattal. Azaz nem csak arról van szó, hogy használom, vagy nem használom. Egy fülessel szemben lehetnek minőségi elvárások. Akár anyag, akár hang, akár zajszűrés. Egy vezetékes megoldás pedig a mai napig kb. fele annyiba kerül mint egy azonos kategóriáju vezeték mentes. Azt a kategóriát nem is említve ahol nem létezik vezetékmentes, mert nem értelmezhető (de az nem is telefon szint). Tehát szerintem nem lehet azt mondani, hogy egyértelműen jó döntés volt a jack elhagyása. Legfeljebb azt, hogy _szerintem_ jó döntés volt. Így azt sem lehet mondani, hogy igazolta volna őket az idő. Legfeljebb azt, hogy az eladásaikat nem befolyásolta negatívan.

Akkor én is furcsa lépésnek tartottam, de elnézve a mai füles-trendeket (amiket nem a jack-telenség, hanem a kényelem hívott életre) valóban teljesen szükségtelen.
Amúgy, szerintem korábban sem volt ~20-30%-nál nagyobb kihasználtsága, aki meg annyira high-end, az úgysem telefonról hallgat zenét, vagy ha igen, akkor megoldja adapterrel/külső hangkártyával. Tény, hogy mára a felhasználók ~98%-ánál teljesen feleslegessé vált a jack csatlakozó.

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Szerkesztve: 2022. 08. 18., cs – 11:40

Ervek a jack mellett:
- nem kell minden hosszabb hasznalat elott ellenorizni, hogy vajon van-e elegendo toltes a BT fulesben
- kabelen kevesebb dolog tudja zavarni a jelet
- ha van jack + lightning/usb akkor fejhallgato hasznalat kozben is lehet tolteni a telefont
- nem kell +1 kis bizbaszt magammal vinni ha be akarom dugni a fulest vagy masik fajta bizbaszt ha tolteni is akarom kozben + vezetekes fulest hasznalni

Nem tudom vannak-e negativumai a jack-nek, egyelore nem talaltam.

Sajnos a pixel2 nem is mukodik a hozza adott usb-c -> jack atalakitoval, szoval ott ezzel nem jartam tul jol, valami bug ami elojon ennel a tipusnal, az iphone lighning -> jack adapter egyelore meg mukodik.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Mivel Apple, ezért kizárólag pénzügyi oldalon kell keresni mindenre a választ, nem műszaki vagy egyéb szempontokat vázolgatni.

A jack csatlakozó kihagyása X cent spórolás minden készüléken, ami kapásból jó dolog (nekik). Ráadásul a hiánya miatt el lehet adni sokkal drágábban egy átalakítót (sőt, többfélét akár, ami mondjuk ismét lehetővé tesz párhozamos töltést vagy egyéb csatlakozást), aztán később a modernségre hivatkozva a már jack helyett a spéci csatival szerelt fülest (drágábban persze, mint ugyan az a füles jack csatlakozóval volt), vagy a még drágább BT wireless fülest. Utóbbi azért is jó, mert nagyon könnyű elhagyni vagy elrontani, így többször el lehet  adni jó pénzért. Szóval egy csomó pénzt hozottt nekik így vagy úgy 7 év alatt a jack csatlakozó elhagyása...

Ilyen erővel miért jack csatlakozó legyen rajta? Ha meg jack csatlakozó akkor miért a 3,5-es? Lehetne rajta optikai kimenet. Ha 6,3-as jack lenne rajta akkor normális füles is működne vele, és átalakítóval lehetne kisebbíteni a gagyikhoz. Eleve minek beszélgetésen kívül bármit csinálni ha nincs normális DAC?

Csak azért jack csatlakozót követelni mert egyszer volt rajta ... sony-nak volt saját típusa. Akkor azt is kérem vissza, mert még van hozzá fülesem és nem tudom használni.

Ilyen erővel miért jack csatlakozó legyen rajta?

Mert évtizedek óta gyakorlatilag minden támogatja? Összes konzumer füles, erősítő, hifi, autó, pc, stb.

Ha meg jack csatlakozó akkor miért a 3,5-es? 

Mert kisebb, mint a 6,3 és a legtöbb esetben teljesen overkill lenne és megnövelné a telefon méretét? Illetve emlékeztetőül: te most épp amellett próbálnál érvelni, hogy milyen jó, hogy nincs semmilyen jack rajta.

Lehetne rajta optikai kimenet.

Persze, csak akkor mögé kéne még egy DAC/erősítő, nem lennénk előbbre.

Ha 6,3-as jack lenne rajta akkor normális füles is működne vele, és átalakítóval lehetne kisebbíteni a gagyikhoz.

Mi a normális füles definíciója? Legtöbb ember nem hord magával stúdiómonitor szintű fejhallgatót, ez bőven rétegigény.

Eleve minek beszélgetésen kívül bármit csinálni ha nincs normális DAC?

Mi a normális DAC definíciója? Az esetek 99%-ban szerintem nem otthon a fotelben hallgatnak zenét az emberek a mobiljukon. Utcán, metrón, buszon, autóban bőven elég a beépített DAC, nekem pl. még soha nem volt vele gondom. (Ellenben az autó fejegysége hallhatóan rosszabbul szól, ha BT-n csatlakozok és nem Aux-on.)

Csak azért jack csatlakozót követelni mert egyszer volt rajta ...

Nem értem a múlt időt, az enyémen most is van. :)

sony-nak volt saját típusa. Akkor azt is kérem vissza, mert még van hozzá fülesem és nem tudom használni.

Visszakanyarodtunk az első ponthoz. Ha nem érted mi a különbség egy gyártó saját nemszabványos megoldása és egy jack csatlakozó között, akkor nagy gondok vannak.

Továbbra is fennáll a kérdésem, miért jó, hogy nincs jack csatlakozó, mivel több egy telefon, amin nincs, egy olyannal szemben, amin van?

agy a még drágább BT wireless fülest. Utóbbi azért is jó, mert nagyon könnyű elhagyni vagy elrontani, így többször el lehet  adni jó pénzért. Szóval egy csomó pénzt hozottt nekik így vagy úgy 7 év alatt a jack csatlakozó elhagyása...

nekem még sem elhagyni, sem elrontani nem sikerült... ezek szerint mégsem olyan könnyű. vagy kiderült, hogy ennyire se vagyok képes, jobban igyekszem majd direkt elrontani. :D

nekem még sem elhagyni, sem elrontani nem sikerült... ezek szerint mégsem olyan könnyű. vagy kiderült, hogy ennyire se vagyok képes, jobban igyekszem majd direkt elrontani. :D

Gondolom kutyad, macskad, partnered, gyereked sincs aki elronthatna/elhagyhatna es ha veled nem tortenik ilyesmi masokkal sem fordulhat elo ;)

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

tessék akkor, itt van 2 normális jó minőségű vezetékes 3,5mm jack-es fülhallgató:

https://www.arukereso.hu/fulhallgato-fejhallgato-c3109/sennheiser/ie-30…

https://shop.technoliving.hu/termek/beoplay-e4/?attribute_pa_szin=black

ezt nem tudja a kutyád és a macskád a partnered meg a gyereked elbaszni, elhagyni, szétrágni? mindezeket csak egy 60-100 ezres airpodsal lehet megcsinálni?

airpods már esett le nálam, mostam ki, és semmi baja nem lett. kábel sem tudsz elszakadni mert nincs. 

meg tudom-tudom, majd napkitörés meg atomháború után rossz lesz, hogy nem tudom mivel feltölteni! ez lesz a legnagyobb problémája mindenkinek, a zene hallgatás.

Nem akarok igazan vitatkozni, mert nem igazan tudom milyen minosegu az airpod, de te a B&O es Sennheiser kategoriat linkelted, tenyleg ezekkel van versenyben egy Apple BTs cucc minosegben? En nem szeretem sem a vezetek nelkuli, sem a vezetekes fulbe dugos izeket, igy nincs tapasztalatom. Kommersz Sony BTs fulesem van es AKG + Sony vezetekes, nem vagyok vajtfulu. A kabel is elronthato, de lemerulni sosem fog es nem kell ra fw. update, stb. Szerintem tobb hibalehetoseg van a BTs technologiaban es tobb "upgrade" lehetoseg, mondjuk Apple azt mondja, a kovetkezo OS nem tamogatja az XY verzio BT-t vagy Airpodot, szerintem erre utalt az elottem szolo. Jack eseten nincs ilyen gond.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

- nem kell minden hosszabb hasznalat elott ellenorizni, hogy vajon van-e elegendo toltes a BT fulesben

erre van egy nagyon jó megoldás, ha tudod hogy 2-3 napra elmész otthonról, előző este rádugod 30 percre tölteni a fülest. kész, meg van oldva. nem kell erre ráfeszülni ennyire...

Hát, én meg a telefonról való zenehallgatást dobtam már vagy 10+ éve.

A fülesemben lévő microSD kártyán több zene van, mint amennyire szükségem van, garantáltan reklámmentes, a havi fenttartási költsége pedig nulla forint, főleg, mert a melóban töltöm, hogy spóroljak a rezsin. Az üzemeltetési nehézség kimerül a bekapcsoló gomb 4 másodperces megnyomásában, illetve, ha nekem nem tetsző szám megy éppen, akkor a Next gomb megnyomásában.

A hangminőség kiváló, az aktív zajszűrés kifejezetten tetszetős. Amúgy Bluedio T7+, annyiba sem fáj mint egy eredeti agybadugós Apple vezeték nélküli fülhallgató, csak ebben meg legálisan benne van a végtelenített zene is, ahhoz meg kell még pár száz ezerért egy telefon is, hogy legyen hangja... illetve, hogy előfizethess a zenére? Valakinek biztosan jó üzlet, mondjuk az almának tutira. :-)

https://www.aliexpress.com/item/1005004413539709.html

Most itt éppen 21 ezer forint alatt van az ára, szállítással, áfával, mindennel együtt.

Arra figyelni kell, hogy a sima "T7" -ben nincs SD kártya hely, az csak a "T7+" -ban van!

Nekem annyira bejött, hogy ha elromlana, újra vennék egyet. Napi 2x másfél óra ingázás alatti használattal egy hetet pont nem bír ki, szóval cirka 10-12 óra folyamatos lejátszást bír az akksija. Amúgy, hogy ne kelljen a csatlakozót rendszeresen mechanikusan nyomogatni, én egy ilyet használok minden eszközömhöz: https://www.aliexpress.com/item/32849697882.html

Szerintem fölösleges, sőt akár káros innováció. Ha az embereket zavarja a kábel amúgy is használhattak vezeték nélkülit. De pl engem soha nem zavart, max az, hogy amikor a zsebemben van összagubancolódik.

Viszont így a mostani energiainséges időkben érdekes lenne látni világ szinten a költséget, hogy kellenek az aksik és a töltögetésük folyamatosan.

Nekem úgy tűnik, hogyha nem lesz valami áttörés olcsó fenntartható energiában, akkor az lesz az irány, hogy ami több energia/erőforrás az rosszabb megoldás.

Napi szinten használom a jack dugót a telefonomon, én nem lennék meg nélküle.

OnePlus3T-m van, és rendszeresen használok 3.5mm jack-es fejhallgatót.

Szerkesztve: 2022. 08. 18., cs – 14:17

Egyértelmüen igen, függetlenül attól, hogy nem használok sosem fülest telefonnal.

Pusztán szakmai alapon. A 3,5"-es csatlakozás analóg. A telón lévö média digitális. A minöség rovására megy mindig, ha analóg-digital vagy digital-analóg átalakítást kell végrehajtani.

Ha már digitális eszközöket használunk, használjunk digitális formátumokat és kiegészítöket, a logika ezt diktálja.
(Csendben megjegyzem, hogy a digitális audió sosem fogja utolérni az analóg minöségét, de nem a csatlakozó, hanem a formátum miatt).

> A minöség rovására megy mindig, ha analóg-digital vagy digital-analóg átalakítást kell végrehajtani.

Fogsz digitális interfészt ültetni az agyadba is? Vagy mégis hogy? Az airpdban talán nincsen DA átalakító?

Sőt, ha már minőség: a legtöbb wireless füles pedig veszteségesen tömörít, amit még elvben sem lehet tökéletesre megcsinálni, az analóggal szemben. Ráadásul a legtöbb forrás is tömörített, ezért így van: kitömörítés -> mixelés (digitális hangerőszabályzás is rendkívül veszteséges) -> betömörítés -> légugrás -> kitömörítés -> DA -> hangszóró -> fül -> stb.

Beszélgess Hi-Fi-sekkel, majd elmagyarázzás miről van szó. Pl. a hagyományos LP-k megfeleő berendezésekkel fényévekkel jobban szólnak, mint bármelyik CD.
A tömörített digitális audió felejtős, a tömörítetlen is dinamikaszegény. Konzervzene. Persze ez tuctucnál nem jön elő, minimum egy szimfónikus zenekart kell hozzá hallgatni.

Persze az is igaz, hogy ma nincs igény a Hi-Fi-re (sem), az alapzaj már akkora a világban, hogy értelmét is veszti. Dübörögjön a tuctuc, egyenesen a fülbe, hátha a zsírt is jobban oldja, mint a spray-k.

Az hogy egy átlag hifis mit gondol az számomra teljesen irreleváns. Láttam olyan hifiseket akik anakonda méretű kábeleket használnak mert azon "jobban átmegy a hang". Olyan ez mint a fotózás. Manapság már bárkiből lehet kovácspistikephotography ha van elég pénze a felszerelést megvásárolni. Az ész nem requirement. 

:)

 

Emlékszem, amikor megjelent a CD lemez mindenki el volt ájulva tőle, űrtechnika, stb... Talán 1 olyan CD-m volt anno, aminek tényleg volt dinamikája, nem kicsi, mégpedig Mike Oldfield Tubular Bells-e... Az összes többinél a zongora egyedül ugyanolyan hangerővel szólt, mint az egész Metallica enyhe túlzással.

Aztán amikor megjelent az MP3, mindenki el volt tőle ájulva, hogy mekkora csoda, Hi-Fi minőség, stb... El kellett telni egy kis időnek, míg elszállt a púder, és rájött mindenki, hogy a 128-as bitráta kb. szar, legyen inkább 320, aztán később az is szar, FLAC, WAV, mittomén, az az igazi, sorolhatnám... 96 kbit/s, franc tudja már hol járunk...

Erről ennyit.

Jelenleg 2000 db folott van a lemezgyujtemenyem, cd-k, sacd-k mindenfele minosegben es kiadasban. En nem erzem ezt, amit te felhoztal az nem a hordozo, hanem a mastering hibaja - ezt viszont analog oldalon is meg lehet talalni, egyeb, cifrabb torzitasokkal fuszerezve.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Az biztos, hogy sokat fejlödött a technika azóta, amióta elkezdték a CD-k és egyéb digitális hanghordozók készítését. Az elején még analóg módon közelítették a témát, ami kifejezetten hátrányos volt.

Fel kellett nöni az új kihívásokhoz, amit a digitális technika bevezetése jelentett.

Azért itt megjegyezném tapasztalati alapon, hogy a high-end hifi kedvelők jó része semennyire sem a zenét, mint a technikát kedveli, abba van "belebuzulva" a végletekig, és képes a szükségességét vallásosan védeni a legvéksőkig. A nagy részük életében nem hallgatott még élőben olyan (komoly- vagy művészi-) zenét (előadást), amiről beszél a high-end berendezésének elvárt hangminőségével kapcsolatban... Akkor meg az egész egy nagy humbug.

A másik érdekes kérdés ebben a témakörben, hogy a legtöbb ember hallószervi rendszere nem képes olyan nagy dinamikatartomány érzékelésére, amilyent már tisztán digitálisan is át lehet fogni, szóval a felhasználók egy jelentős részének nem jelent érzett minőségben különbséget egy megfelelő digitális rendszer egy high-end all-analog rendszerhez képest.

Azt meg elvárni, hogy ezek a konkrét, zsebbe hordható, akkumulátoros készülékek a leg műértőbb audiofil igényeket is kielégítsék, és ehhez mérni minden, szerintem - finoman szólva is - butaság.

Túl szigorú vagy. :)

Én azt a definíciót kedveltem meg, hogy az a hifis, aki úgy hallgat egy (hifinek mondott) rendszert, hogy odafigyel a hangra és tudja, hogy mit és milyennek hall és nem hall - eszköztől, költségszinttől függetlenül. Az un analitikus zenehallgatás a jellemzője, de persze nem mindig és folyamatosan teszi ezt.

A többiek a hifit kedvelők, akik nyilván hasonló mértékben élvezhetik egy rendszer hangját, csak kevésbé érdekli őket és nem tudják pontosan megfogalmazni, hogy mik a rendszer hangjának jellemzői és miért tetszik vagy nem tetszik. :)

Mindkét csoportra jellemző a minél jobbra való törekvés, csak más a tudatosság szintje. :)

Az "eszközb*zibug" is jelen van szerintem mindkét körben költségtartománytól függetlenül, bár a kedvelők közt talán kevésbé, meg (idővel) ez is változik - mint ahogy a hallás is.

Hát, én eddig csak bolonddal találkoztam ezek szerint, a Te besorolásod szerinti kétféle hifistával nem. Ezért lehet a szigor részemről.

Mert a 30 ezer Ft-os, arannyal futatott maggal és arannyal futtatott sarukkal szerelt 220V-os tápkábel (fekete kívülről, mint egy PC tápkábel 800 Ft-ért, bedugva pont ugyan úgy is néz ki) semmit sem javít a hangminőségen (és így a megjelenésn sem), ahogyan a 20 kg-os márványtömbre tett HDD-ről, MP3-ból kiírt CD sem szól jobban annál, mintha a gépbe csavarozva használná a HDD-t, valamint a minimum 150 cm rádiuszban hajlítható 2 mm-es grafit magos, ezüstözött palástszövetes hangfalkábel is inkább hülyék lehúzása, mint műszaki előrelépés a hangminőségben. És még sorolhatnám. Vagy mesélhetnék a fordítva bedugott 220V-os (2 pólusú, nem földelt) kábel (ami kapcsoló üzemű tápban végződik) hangminőségre gyakorolt jótékony hatásáról is...

Meg vannak ugyan ilyen tévképzetekre épített autós rendszerekről is "szép" emlékeim, ahol szintén az audiofil hangzás volt az (állítólag elért) cél...

De valójában csak azt szerettem volna mondani, hogy mindenki azt részletezi itt, hogy azért felesleges a jack csatlakozó a telefonra, mert a mögötte lévő DAC milyen silány, nem jó a hangminősége úgy sem. És kiállnak az ugyan olyan silány, Lightning csatlakozóra szerelt DAC, vagy az agyontömörített Bluetooth hangátvitel mellett, mint fejlődés, előrelépés. Jobb esetben több százezres fejhallgatókról esik szó, ami egy telefonra vagy laptopra van kötve valami módon (valószínű szintén drága DAC-kal), mert a napi 8-10 óra munka közben hallgatás során (amikor is valójában háttérzaj bármi, ami szól benne) mennyire fontos a pontos hangvisszaadás...

Pl. a hagyományos LP-k megfeleő berendezésekkel fényévekkel jobban szólnak, mint bármelyik CD.

lol, biztos azért, mert sistereg és a CD nem... 

a zenehallgatás egy szubjektív élmény, merem kockáztatni, hogy ez az LP hiszti nem a hangzásról szól, sokkal inkább divat

 

A tömörített digitális audió felejtős, a tömörítetlen is dinamikaszegény.

szerintem meg a szart annak lehet eladni, aki megeszi. gondolok itt pl. az 1000 dolláros audiophile ethernet kábelre.

ez egy akkora nagy bullshit, mintha azt mondanád, hogy te meg tudod különböztetni a 44.1khz-es és a 48khz-es zene közötti különbséget, füllel. Nem tudod. és aki azt mondja, hogy meg tudja, az se tudja.

A minöség rovására megy mindig

Ha már digitális eszközöket használunk, használjunk digitális formátumokat és kiegészítöket, a logika ezt diktálja.

Tehát basszam ki a meglevő, kurvajó fülesemet azért, hogy az amúgy fostos minőségű Teams confcall audio csatornájának legutolsó láncszeme "szuperjó" minőségű legyen...

Nem is erről van szó. Hanem arról, hogy ami eredetileg egy digitális audio volt, az a BT-n a kodekek eltérése miatt tök máshogy fog átmenni, átkódolás történik. Emiatt baromság azt gondolni, hogy BT = digitális = nincs adattorzulás a forrás meg a cél között. Lehet a forrás FLAC, MP3, meg sok minden más kodek, egész egyszerűen a BT nem így működik, aptX, AAC vagy más kódolású jel fog átmenni az éteren.

Van, akinek kivetelesen jo a hallasa, esetleg a szerencseje, de a nagy tobbseg csak hiszi hogy hallja - ezekre pedig komplett iparag es hitvilag epul, tularazott, tulmisztifikalt eszkozkeszlettel, tudomanyosan megalapozatlan (vallasszeru?) felfogassal. Azt hiszi hogy hall, kozben meg nem, mintahogy a szenteltviz  is gyogyitja a rakot - nehany embernel..

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Es akkor ez mar ok arra, hogy az 1%, aki tenyleg hallja:

  • hasznaljon egy szar atalakitot amibol 3 havonta ujat kell szerezni, mikozben ott volt a jack dugo ami csak ment
  • hulyenek legyen nezve Apple fanboyok altal hogy "ugyse hallja a kulonbseget" meg "ugyis hazudik, hogy atment a vakteszten"
  • ugy gunyolodjanak veluk, mintha az aranyozott HDMI-rol hinnek, hogy jobban szol

?

Mert ez tortenik azzal, aki tenyleg hallja a kulonbseget. Es a kurva anyjat mindenkinek aki ebben ily modokon reszt vesz.

A bluetooth egy remalom, az is hallja aki nem akarja, egyertelmu a helyzet, az apple bizniszelt a bluetooth biszbaszokkal, de ettol meg a kabeles fules vitathatatlanul jobban szol. Ennek eldontesehez viszont nem kell audiofilnek lenni...

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Hát, ők sajnos a járulékos veszteség ilyen téren.

Mert elvesznek a megvezethető hülyék tömegében, akiknek fogalmuk sincs miről beszélnek, nem hallják valójában, amit állítanak, hogy hallják, és audiofil hifistának mondják magukat, így őket tartja (és neveti ki, nézi le) az átlagnál jobban "hozzáértő" műszaki ember (nem kell hozzá audiofilnek vagy jó hallásúnak lenni, csak valamilyen szinten érteni műszaki/elektronikai dolgokhoz, hogy tudjuk, mi a nagy hülyeség, és minek lehet valódi műszaki alapja).

Jól tette. Átadott egy adag vásárlót az androidos ökoszisztémáknak :).

Ez eleinte jól hangzik, de aztán jön a többi gyártó, és mint a kisgyerekek, "eltanulják" egymástól a rosszalkodást.

Lásd az Apple fostos lapos billentyűzete - már minden laptopgyártó átállt erre a szarra. Most jön a fosadék kiosztás, azt is veszik át a többiek (a múlt héten járt a kezeim között egy HP laptop, ahol NINCS F1..F12, mert teljesen logikus, hogy a parasztnak KELL közvetlen function gomb a fényerő állítására, de F4, meg F5, meg F8, az nem kell neki). Aztán mostanra a 3.5-es csati eltüntetését is átveszi a többi ostoba cég - Pixelt pl. már nem tudok jót választani, mert az 5-ösöket már nem is lehet kapni, a 6-osokon meg már nincs.

NINCS F1..F12

Nekem még csak az az állapot volt meg, hogy a biosban kellett átkapcsolni a számomra normális működésre (így ne kelljen fn-t nyomogatni..).

**

a jack: igen csak időszakos dolog volt, hogy ez sellingpoint volt egy rétegnek, megy a majmolás. (vissza)fejlődés.

Igen, Mac-en nekem nem is az F1-F12 hiányzik, hanem a home, end és del leginkább.

Szerencsére eddig nem láttam !Mac laptopot ezen gombok nélkül.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Mondjuk ez két állítás, miért csak igen/nem a válasz lehetőség? Ilyennél szokás vizsgálni mindkét állítást és hogy a két állítás közt van-e összefüggés.

Itt két dolog körvonalazódik amit a többség mindig tagadott.

1. Majmolják az almát.

2. Ez megrázó, a HUP szavazók 80+ % százaléka boomer, fejlesztésre alkalmatlan, üzemeltetésre kitűnő.

sudo mount -o ro /hup.hu

1. napi ~6 orat hallgatva, sajnos egy ev alatt bemondjak ezek a fulesek az unalmast. En a harmadikat koptatom.

2. Jackdugos vizallo telefon letezett/ik

3. ha van 2 fele Bluetooth os fulesed (pl. egyik futashoz), allandoan meggajdul a telefon, hogy melyikhez kapcsolodjon, ehhez meg a kocsit is hozzavehetjuk... Sot ha egy fulest tobben hasznaltok a csaladban.

4. szerintem az egy valid usecase, hogy ejszaka a telefon airplane uzemmodban van, viszont egy videot megneznel vagy egy hangoskonyvet/podcastet meghallgatnal.

 

En a telefon gyartokat nemhogy jack dugora koteleznem, hanem a **cserelheto** akksinak a meretet megszabnam(szabvanyositanam). Lehetne uj egyedi meret, hogyha jelentosen elter az addigi szabvany merettol.

De annak semmi ertelme, hogy kb. minden telefon akksija pont ugyanakkora, csak a flexibilis kabele vagy csatlakozoja pont  nem passzol egyik a masikba; meg itt egy mm meg ott 2 mm differencia.

 

 

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szerintem a helyén kellene kezelni ezeket. A bt arra való hogy kihangosítsunk egy hívast, a madzag meg arra ha akarunk valamit hallgatni. Egyik sem optimális a másik helyett. A madzag hosszú távon kényelmetlen, a bt-nek véleményezhető a hang minősége, és hamar lemerül. 

Nekem volt/van madzagos, meg bt eszközöm is, de olyan telót nem veszek meg amiben nincs jack.

Ha nem tudok valamit megkérdezem.... Komolyan!!! Csak a baj hogy mindig hülyeséget kérdezek :P De igyekszem ;)

Kocazenehallgatóknak elég a Bluetooth is. Gréta nem hisztérikázott, hogy ezzel sokkal több szemetet termelünk? Ja nem, az ő generációja csak a hírekből mondja vissza a zöld propagandát. 

A bluetooth nagyon jo peldaul edzes kozben, nem akad bele a kabel mindenbe. Viszont forgalmas helyeken (repter, vasutallomas), ahol kis helyen mindenkin BT fules van annyira akadozik, hogy hasznalhatatlan. A megoldas egyszeru: bedugom a kabelt.

Amióta átszoktatták a zöld népeket vezetékmentes fülesekre, azóta többszörösére nőtt azon bringások és rolleresek száma, akik üveges szemmel, feszes nyakkal előre simán bemennek a kereszteződésekbe anélkül, hogy körülnéznének. A füles használatijában valszeg nem szerepel, hogy a közlekedésben való részvételhez a környezet halláson keresztüli észlelése fontos, sőt életet menthet. De így legalább örülnek a transzplantációra várók.

Szerkesztve: 2022. 08. 20., szo – 13:24

Akkor jöttem rá hogy a vezetéknek vesznie kell amikor rendszeresen elkezdtem futni. Engem cseppet sem zavar hogy folyamatosan csökken a jack képes eszközök száma, a mostani két laptopomon még van, néha használom is, de egyre inkább csak a fejpántos Sony BT fülesemmel nyomulok (munkában és futáshoz is). Vannak a BT-nek hátrányai is, pl ha 2-3 telefon meg laptop is ismeri, akkor bohóckodni kell hogy melyik használhatja, meg néha tölteni is kell, de ez a tipikusan nincs ingyen ebéd esete. Cserébe kényelmesebb. Az úgynevezett lag nem érdekel, profi gamerek meg egyebek nyilván vásárolnak majd maguknak céleszközt.

Létezik ám 2,5mm-es jack csatlakozó is. Amennyire vékonyak a vezetékek lenne értelme használni.

hát... Annyira igazuk volt hogy nekem a Pixelemen még mindig van jack és használom is