[Megoldottam] Xfce keyboard layout váltás

Fórumok

Norvég billentyűzetkiosztást szerettem volna telepíteni a laptomora. Hozzá is adtam a xfce4-xkb-plugin segítségével, ám nem tudom beállítani a nyelvek közötti váltást. Hiába tettem a tálcára is a plugint, rákattintva nem történik semmi.

Köszönöm a segítséget!

Szerk. : A 

setxkbmap no

váltás működik természetesen, de nincs erre valami elegánsabb megoldás?

Hozzászólások

ez kimaradt, pedig fontos:

$ inxi -S
System:
  Host: zslaszlo-Latitude-E7270 Kernel: 5.4.0-122-generic x86_64 bits: 64 
  Desktop: Xfce 4.16.0 Distro: Linux Mint 20.2 Uma

Jobb egérgomb, keyboard settings illetve properties. Ha globálisan akarod, akkor magyar billentyűvel egy példa a /etc/X11/xorg.conf.d/00-keyboard.conf file tartalmára:

Section "InputClass"
        Identifier      "anaconda-keyboard"
        MatchIsKeyboard "on"
        Option  "XkbLayout"     "hu,us"
#       Option  "XkbVariant"    "101_qwerty_dot_nodead,"
        Option  "XKbOptions" "grp:lalt_lshift_toggle"
EndSection

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nincs, de ha létrehozod root joggal, akkor lesz! Linuxon nincs minden file létrehozva default értékekkel. Ha nincs, akor az alkalmazás úgy tekinti, nem volt mondandód számára. Nézd meg, mit ír erről a Xorg manual page-e! (man Xorg) Egy esetben lehet ez nagyon másként nálad, ha nem Xorg-ot, hanem Wayland-et használsz. Ezt neked kell tudnod, de talán Xorg lesz az, mert az Xfce talán még nem Wayland kompatibilis. Bár ki tudja, nem foglalkoztam vele.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

esetleg intl keyboard layout with AltGr dead keys? :) én azóta lenni 29.4%-al boldogabb, ami a billentyűzethasználatot illeti...

Az xfce4-xkb-plugin természetesen működik. Lehet shortcut-tal váltani - pl. bal alt + bal shift -, illetve a zászlócskára vagy a nyelv rövidítésére kattintással. Persze, ha a layout-ban csak egy nyelv van megadva a listában, akkor ugyanarról ugyanarra vált, tehát semmi sem történik. A listában legalább két elemnek kell lennie ezért, s azoknak is különbözőknek.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Valami hiányzik a képről, megnéztem magamnál Fedorán. A use system defaults az nem csak egy felirat, mint mondjuk kék az ég és zöld a fű, hanem ahhoz tartoznia kell egy kapcsolónak, checkboxnak, akárminek, hogy kiválaszd, a system defaults lesz használva - ekkor ez az egész layout beállítás ki lesz szürkülve, mert az általam említett konfigurációs alkönyvtárból szedi fel a beállításokat a Xorg -, vagy lokálisan, per user, és akkor az lesz igaz, amit itt beállítasz. Nem lehet, hogy van egy vízszintes scroll bar, s ezért hiányzik a kapcsoló nálad? Persze lehet, hogy azért, mert nem állítottál be semmit system default-nak. Esetleg állíts be egyet, mintát küldtem fentebb, csak értelemszerűen a Xorg-ot újra kell indítani. Azt sem tudom, ehhez elég-e a logout, majd login, ezért vagy reboot, vagy konzolra váltás, ott init 3, utána init 5, login, s akkor érvényre jut a globális beállítás. A /var/log/Xorg.0.log file tanulmányozása elkerülhetetlen, mert oda van belefirkálva, ha valamit nem jól csináltál.

Találkoztam olyan anomáliával is valamikor, hogy egy terminálról kiadott setxkbmap parancs után magához tért. Minden paraméter nélkül, csak a parancs.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nos én nem szórakozom ezzel, annyit nem ér az időm. Az alkalmazás-gyorsbillentyűknél felvettem két billentyűzet-kombinációt a a setxkbmap hu és a setxkbmap no parancsokhoz és ezzel megvan a workaround...

Egyébként más verziójú xfce másként viselkedik. Gondolom Fedorán újabb xfce fut, ez lehet a magyarázat, miért nem működik nálam és miért más a tied.

Van erre egy nagy poénom. Csak néztem egy ideje, mint borjú az új kapura, hogy ha vissza akartam hozni a Chromiumban képernyő billentyűzettel egy egy bezárt lapot (Bal Ctrl-Shift-T), akkor átváltott a billentyűzet angolra, ellenben az oldal nem jött vissza. Fizikai billentyűzettel meg jó volt. Nézem a beállításokat, a bill. váltáshoz "jobb Ctrl-Shift" van írva. Ehhez képest a virtuálison ballal működik. :D Azt még nem néztem, hogy egyáltalán az Onbordban lehet-e ilyen hülyeséget beállítani - bár kétlem -, mert megszoktam, hogy az Onboardban Jobb Ctrl-Shift-T-t használok a Chromiumhoz.

Kimaradt: amúgy Xfce. :)