Bármit megtehet a munkavállaló a home office takarásában

Egy újabb gyöngyszem. Némileg zavarosan próbálja az érveit a munkavállaló fejlődéséhez, illetve annak hiányához kötni. Nem is dühöngenék rajta, ha nem megint valami HR-es dogmát hirdetne a szerencsétlenje.

Ti hogy érzitek, elhülyít a home office?

Hozzászólások

Engem nem hogy nem hülyített el, hanem óriásit lendített a szakmai ismereteimen. Ennyit még soha nem volt időm új dolgokat tanulni, utánaolvasni és kipróbálni nyugiban mi hogy működik pontosabban.

Másrészt meg sokkal jobban bele tudok merülni abba amivel éppen foglalkozom és ki tudom zárni a külvilágot. Ennek eredménye hogy aztán gyakorlatban is nyugodtabban alkalmazok új technikákat.

És igen, "bármit" megtehetek, amíg a munka el van végezve rendesen, értsd ez alatt ha éppen egy órára elmegyek sétálni nap közben, nem történik semmi. Ezt a 8-5-ig ülj a valagadon témát baromira el kéne már engedni, se nem produktív, se nem egészséges. Már persze olyan munkaköröknél ahol erre van lehetőség.

Az irodai munkavégzésnél meg folyton volt valami zavaró tényező. Telefonálás, beszélgetés, random kérdések, morgolódás, gyökér kolléga, valamilyen egyéb IRQ pl. főnök kérdezgeti mivel foglalkozol éppen és miért azzal.

Ha meg pl. youtube-on nézek épp valami oktatóvideót abból meg az jött le hogy de hát már megint egész nap csak jútúbozol meg nem lehet hozzádszólni mert rajtad van a füles.

A nyitott iroda, egymás melletti ülőhelyekkel meg végképp totális rémálom, képtelenség koncentrálni.

"Everything fails, all the time."

egész nap csak jútúbozol meg nem lehet hozzádszólni mert rajtad van a füles

Számomra egyes idiótákat csak így lehetett aszinkron kommunikációra kényszeríteni(szép szóból nem ért) + engem nagyon irritáló külső zajokat kizárni. Most hallgathatok madárcsicsergést irodai alapzaj helyett... yt helyett spotify szólt :)

Hát igen, a külső zajok kizárása home office-ban jobban megy. Emlékszem, hogy bedugtam a fülest néha, mert halálra idegesített a baromira ráérő kollégák több órás pletyi szünetei. 

Másik előny, hogy sokkal kevésbé érzem szívásnak, ha valami várakozós feladatot üzleti órákon kívül, esetleg késő este kell elindítani.

A nyitott iroda, egymás melletti ülőhelyekkel meg végképp totális rémálom, képtelenség koncentrálni.

Nekem előfordult, hogy valamilyen konferenciahívásban voltam, erre odajött valaki pár asztallal odébbról (a közvetlen szomszédaim ugyanazon a projekten dolgoztak, ez az ember meg nem), és szólt, hogy maradjak csendben, mert nem tud dolgozni. Mondtam neki, hogy nagyon sajnálom, de nekem meg ez a munkám, és ha csendben vagyok, nem tudok dolgozni. Persze nem üvöltöttem, csak normális beszéd hangerővel "beszélgettem".

Igen, miután hallottam, hogy ez zavarja, megpróbáltam máshová ülni, illetve ha volt, akkor lefoglalni egy szobát, ahová egyedül bevonultam.

De azért milyen ez már. Nem?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Volt olyan projektem, ami teljesen távolról végezhető lett volna, de ragaszkodtak hozzá, hogy fele csapat járjon be személyesen. A vezető védte a hátsóját, hogy legyen kire mutogatnia, ha fentről kérdőre vonják valamiért. Meg persze volt néhány ember, aki munkaidő alatt nem volt hajlandó válaszolni a hivatalos elektonikus kommunikációs csatornán, mondván elfoglalt / dolgozik. Szóval oda kellett menni hozzá és mondani neki, hogy "b+ olvasd már el és reagálj, nem egyedül dolgozol, hanem csapatban." Ja meg a grafikusok eléggé technikai anittálentumok voltak, bár eleve kreténség volt, hogy animációkat olyan szoftverben csináltak, amiből nem lehet exportálni a termék egyik platformjára sem, ezért a deveknek videó alapján kellett volna reprodukálni kódolással azt úgy, hogy mellé ül a grafikus és mondja hogy jaj kicsit gyorsabb, kicsit lassabb, úgy csavarodjon amúgy... :D 

Viszont hamar kiderült, hogy nem lehet úgy meetingelni, hogy fele csapat teremben ül, fele meg online van. Egyszerűen azért, mert a személyesen jelenlévők egy része háttérben beszélget, ami miatt nem érteni a fő vonalat távolról. Viszont online jól m űködik az, hogy a sidenote kommenteket cseten írják be, nem szóban akar mindenki minden apróságot mondani. De ehhez is gép előtt kell ülni mindenkinek.

Ja kihangosítás nem működik, ha több személy van egy szobában élőben. Valaki mindig távol van vagy motyog, vagy takarásban és a visszhangja hallatszik csak. Meg a felszólalásra jelentkezés sem annyira működik, mert élőben mindig bekiabál valaki soron kívül is és nem veszik észre az onlineokat. Plusz a gyakorlat azt mutatja, hogy sokkal hatékonyabb, ha mindenki előtt ott a gépe és infókat, adatokat el tud érni és nem csak bambán nézünk egy kivetített képernyőt közösen. Meg nem postiten írunk szavakat és ragasztgatjuk táblára.. hanem van jó olnline tool, gyors, hatékony és kevésbé befolyásolják egymást.

Szóval úgy ment, hogy a helyszínen lévő csapat tagja is beültek a notival egy-egy fülkébe. Ez wework irodában szépen működött is, mert az erre volt felkészítve. A saját irodájukban, ahol közös terek voltak, na ott már visszhang és más bajok miatt kevésbé. 

A HO egy uj vilagkepet teremtett, amit ket ev alatt megbis szoktunk. Pont a sikeresebb emberek tudtak megoldani hogy el is koltozzenek videkibb helyekre, nem lehet oket visszrangatni az irodaba heti 4-5 napban.

De nem is kell. Regen (sokaig) olyan helyen dolgoztam, ahol azert vettek fel embert mert mindenki 120%-ra volt hajtva. Es ilyenkor polihisztort kerestek, nehogy mar 400e Ft-ert tobb embert kelljen tartani. Ilyen helyeken minden percét nezik az embernek, ki van számolva a budget. Most olyan helyen vagyok, ahol osszerantottak 12-18 embert, osszeszoktatjak oket es hisznek abban hogy majd jok lesznek egyutt. Tavmunkaskent is. Es mukodik. 

A cikk írója biztosan magából indul ki. Elég szomorú rá nézve, ha nem tud egy másik forgatókönyvet elképzelni. Jó cég lehet, ilyen hozzáállású ügyvezető igazgatóval.

Igen, kell az önfegyelem, mert az itthoni "nyolc órám" gyakran több mind nyolc óra, és azt is jóval produktívabban töltöm el (az előző commentekben leírtak miatt), mint ha bemegyek az irodába.

aki home officeban nem dolgozik az az irodaban is megtalalta annak a modjat ,hogy ne vegezzen munkat...

Szerkesztve: 2022. 05. 15., v – 17:39

Micsoda véletlen...pont tegnap futottam bele ebbe a képbe linkedinen. Szerintem mindent elmond (és egyben passzol dlaszlo és fdeyso kommentjére is): http://oscomp.hu/depot/homeoffice.jpg

Sz*rk: A cikkben szerepel, hogy

Sajnos számtalan esetben maga a betanítás is a tulajdonosra hárul, hiszen a home office-ban dolgozó munkavállaló a más kollégáknak segítést pluszfeladatként éli meg. Munkahelyen ez a probléma azért nem jelentkezik ilyen mértékben, mivel ebben az esetben sokkal inkább elfogadott dolog az, hogy a munkaadó a munkaidőt fizeti meg a munkavégzés során, ellentétben a home office-szal, ahol az elvégzett feladatok alapján történik a munkavégzés.

Na most, ha a munkaadó a munkahelyen a munkaidőt fizeti meg, akkor a be és a hazautazás ideje miért nem számolódik be sehova? Igénybevette a munkavállaló idejét, nem? Utazik az ember egy nap négy órát, az mind a szabad, vagy a pihenőidőből jön le...

http://oscomp.hu/depot/homeoffice.jpg

Ezt a LinkedInen mindenki úgy hordozza körbe, mint a véres kardot, miközben a HO mellett kampányol, de szerintem borzasztó képet fest. Az, hogy elmegyek ebédelni vagy kávézni, az (nekem) nem nyűg, hanem egy pozitív élmény.

A sitting in traffic rész is trükkös, mert egyáltalán nem kell órákig ülni a dugóban, lehet máshol lakni, máshol dolgozni, és máshogy közlekedni. Nem cinizmusnak szántam. Mostanában pl. rollerrel járok be dolgozni, egész jó móka, reggel és este 20-20 perc a levegőn.

Sőt, én nem is számítanék arra, hogy ez az arbitrázslehetőség sokáig nyitva marad. Egyre több cég pedzegeti azt, hogy a munkavégzés helyét beleszámítsa a fizuba – ha drága helyen dolgozol, többet kapsz, ha olcsón, kevesebbet. A vége valószínűleg az lesz, hogy a HO-ban is ugyanúgy fog számítani a lakhely, mint a munkábajárásnál, csak más okok miatt.

Az, hogy elmegyek ebédelni vagy kávézni, az (nekem) nem nyűg, hanem egy pozitív élmény.

Igen, pont erről van szó, hogy az ember a munkahelyen a "pozitív élményekkel" van elfoglalva a munka helyett... :)))

A sitting in traffic rész is trükkös, mert egyáltalán nem kell órákig ülni a dugóban, lehet máshol lakni, máshol dolgozni, és máshogy közlekedni.

Na ja...elővárosi vagy, Pest ~70 km-es vonzáskörzetében, közlekedj máshogy. A sitting in traffic nem csak azt jelenti, hogy a dugóban ülsz; ha a vonaton/békávén ülsz két óráig, akkor az ugyanúgy sitting in traffic.

Mostanában pl. rollerrel járok be dolgozni, egész jó móka, reggel és este 20-20 perc a levegőn.

Járj be többtíz km-ről rollerrel. Hajrá.

Egyre több cég pedzegeti azt, hogy a munkavégzés helyét beleszámítsa a fizuba – ha drága helyen dolgozol, többet kapsz, ha olcsón, kevesebbet. A vége valószínűleg az lesz, hogy a HO-ban is ugyanúgy fog számítani a lakhely, mint a munkábajárásnál, csak más okok miatt.

Tekintve, hogy az utazást eddig 100%-ban állta a júzer, mert nemcsak, hogy a saját szabad/pihenőidejében utazott, de még saját pénzből is állta a bérleteket, lehet, még így is jobban kijöhet az ember a HO-val. Havi ~70 óra utazásra, az mondjuk 3000-es órabérrel számolva 210k és még ~25k a bérlet, szóval, HO-ban közel negyed millát takarít meg az ingázó ember havonta. Lesz ennyivel kevesebb a fizu, ha HO-ból tolod?

 

Igen, pont erről van szó, hogy az ember a munkahelyen a "pozitív élményekkel" van elfoglalva a munka helyett... :)))

Ugye ilyenkor szokták a HO-t preferálók bemondani, hogy nem az idődért fizetnek, hanem az elvégzett feladatokért. :)

Na ja...elővárosi vagy, Pest ~70 km-es vonzáskörzetében, közlekedj máshogy.

Erre írtam, hogy lehet máshol lakni, és máshol dolgozni. És megismétlem, ezt nem ilyen cinikus, "akkor egyenek kalácsot" jellegű beszólásnak szántam.

Amit említettem a komment végén az pont arról szól, hogy ugyanaz a cég többet fizetne a pesti remote workernek, mint a 70km-re ülő remote workernek, de kevesebbet, mint a new yorki remote workernek.

de még saját pénzből is állta a bérleteket

Teljesen lényegtelen, mert nem az "ingázás = költség" tételt akarom cáfolni (abban igazad van), de kíváncsiságból, nincs már a 86%-os utazási támogatás?

(Egyébként a logika szerintem itt nem jó, mert a cég eddig sem fizette ki ezt a képzeletbeli 210k-t.)

Ugye ilyenkor szokták a HO-t preferálók bemondani, hogy nem az idődért fizetnek, hanem az elvégzett feladatokért. :)

Hát ez az, hogy azt csak HO-ban csinálják; ha bent vagy az idődért fizetnek, amit viszont nem feltétlen a feladatok elvégzésével töltesz.

Erre írtam, hogy lehet máshol lakni, és máshol dolgozni.

És az miért is jó a melósnak, ha elmegy napi 3-4 órája az utazgatással, meg havi ~25k HUF-ja a bérletekre?

de kíváncsiságból, nincs már a 86%-os utazási támogatás?

Nem tudom, de ha van, se ér szart se, mert a cégek nem partnerek benne. 2008 óta egyetlen cég volt hajlandó hozzájárulni az utazási költségeimhez (67%-kal).

(Egyébként a logika szerintem itt nem jó, mert a cég eddig sem fizette ki ezt a képzeletbeli 210k-t.)

Nem, ezt te fizetted ki. Időben és pénzben. Ez mínusz, amit buksz, ha bejársz. Az alatt a 70 óra alatt akár egy másodállásban is ügyködhetnél, ha már mindenképpen napi 11-12 óra a norma...

 

És az miért is jó a melósnak, ha elmegy napi 3-4 órája az utazgatással, meg havi ~25k HUF-ja a bérletekre?

A "máshol"-t nyilván úgy értettem, hogy közelebb, nem pedig távolabb. :)

Nem tudom, de ha van, se ér szart se, mert a cégek nem partnerek benne

Javaslom figyelmükbe a 39/2010. (II. 26.) Korm. rendeletet

A "máshol"-t nyilván úgy értettem, hogy közelebb, nem pedig távolabb. :)

De ha egyszer ott lakik, ahol lakik?

Javaslom figyelmükbe a 39/2010. (II. 26.) Korm. rendeletet

Biztos meg fogja hatni azokat, akik minimálbérre jelentik be az alkalmazottaikat.

De ha egyszer ott lakik, ahol lakik?

Erre most mit mondjak? Én már költözködtem azért, mert máshol jobb oktatási-/munkalehetőségek voltak. Nem megoldhatatlan.

 

Biztos meg fogja hatni azokat, akik minimálbérre jelentik be az alkalmazottaikat.

Ez már megint egy másik problémakör, nem sok köze van ahhoz, hogy irodában, vagy otthonról dolgozol. Az utolsó napodon majd nyomd fel a céget a navnál, vagy nemt'om.

Az otthon az érték. Munkahely miatt nem költöznék. Otthont sok esetben egy életre választ az ember, munkahelyet is akár, de ott azért bármelyik fél felmondhat. Aztán ott van az is, hogy mi van az ember párjával, gyerekeivel, szüleitől való távolsággal, meg a többi.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Pontosan. A heti 168 orabol 40 a munka. Tudom hogy a munka definialja sok ember napjat, de azert vannak fontosabb szempontok a lakohely valasztasnal: ovi, iskola, nagymama, bolt, termeszeti kornyezet, garazs, szabadido, cukraszda, lovarda, Hungaroring, pollenek, szelfujas, internet savszel... 

Erre most mit mondjak? Én már költözködtem azért, mert máshol jobb oktatási-/munkalehetőségek voltak. Nem megoldhatatlan.

És én mit mondjak erre? Ez nem így megy, hogy költözzön el az ember. Nem mindenki áll hozzá úgy, hogy neki mindegy hol él. (Én pl. a világ összes pénzéért sem élnék Pesten...) Van, akinek saját ingatlanja van; adja el és költözzön be Pestre, hogy ne kelljen annyit utaznia? Hány évet kell utána spórolnia, hogy megint vehessen, vagy építhessen egyet? (Leginkább sose jön össze még egyszer.)

Ez már megint egy másik problémakör, nem sok köze van ahhoz, hogy irodában, vagy otthonról dolgozol.

Annyi köze van, hogy jelzi, hogy torkonszarják, hogy mit kellene megtéríteniük. Tehát te fizess (pénzben és időben) azért, hogy bejárhatsz. Egy idehaza közkedvelt páratlan ujjú patás bizonyos alkatrésze jut ilyenkor eszembe...

Az utolsó napodon majd nyomd fel a céget a navnál, vagy nemt'om.

Mindet? (Majdnem mindet...) És hogyan? Hálló apech, minimálbéres adócsaló vagyok, felnyomnám az értelmi szerző főnökömet?
És egyébként a felnyomás nem változtat azon, hogy mennyit veszítesz időben és pénzben, ha bejárkálsz. Még ha az utazási költséget (a 86%-át, mert ugye a többi a te hibád) meg is térítik; az elvesztegetett órákkal mi lesz? Mert az kb. a bérlet árának a tízszeresét teszi ki...

Ez nem így megy, hogy költözzön el az ember.

A beszélgetés onnan indult, hogy a "3 hours of traffic" az egy faszság. Ugyanis:

  1. Nem feltétlenül kell messzire járni dolgozni (a munkahely és a lakhely is szabadon megválasztható ebben az országban)
  2. Nem feltétlenül úszod meg az ingázást HO-ban (ha a gyereket is 70 km-ről viszed oviba, mint ahogyan dolgozni jársz, akkor a 2x70 km ingázásból a HO-val máris csináltál 2x140 km-t)

Nem hangzott el olyan a beszélgetésben (tőlem), hogy el kell költözni.

A beszélgetés onnan indult, hogy a "3 hours of traffic" az egy faszság.

Kissé sommás kijelentés, nem gondolod?

Nem feltétlenül kell messzire járni dolgozni (a munkahely és a lakhely is szabadon megválasztható ebben az országban)

Ha a lakhelyed valahol az agglomerációban van, munkát viszont csak Pesten találsz, akkor mégis mit csinálj? A munkahely nem jön hozzád, csak te tudsz a munkahelyhez menni. Válaszhatsz a HO, az ingázás és a költözés között.

Nem feltétlenül úszod meg az ingázást HO-ban (ha a gyereket is 70 km-ről viszed oviba, mint ahogyan dolgozni jársz, akkor a 2x70 km ingázásból a HO-val máris csináltál 2x140 km-t)

Ez meg így kb. úgy nem igaz, ahogy van. Óvoda/ált. iskola azért van még a kisebb falvakban is, vagy esetleg a szomszéd 5 km-re levő nagyobb faluban. Mi a fárasért járatnám óvodába/ált. iskolába a gyereket Pesten? Középiskolába/egyetemre esetleg, de akkor meg már magától is tud menni.

Nem hangzott el olyan a beszélgetésben (tőlem), hogy el kell költözni.

Nem hangzott el, de nincs más opció, ha nincs HO és nem akarsz ingázni. A munkahely nem rajtad múlik, hogy van-e a lakhelyeden, vagy nincs.

Kissé sommás kijelentés, nem gondolod?

De. Ugyanannyira, mint hogy az irodai munkanapnak csak a ~10%-a telik munkavégzéssel.

Mi a fárasért járatnám óvodába/ált. iskolába a gyereket Pesten?

Ugyanazért, amiért nem a szomszéd faluba jársz dolgozni, hanem Pestre: ott jobb.

De. Ugyanannyira, mint hogy az irodai munkanapnak csak a ~10%-a telik munkavégzéssel.

A különbség csak az, hogy olyan van, hogy az irodai munkanapból ~10%-ot tudtál munkavégzéssel tölteni, mert nem hagytak dolgozni, a 3 hours in traffic meg egy tény, ha ingázol.

Ugyanazért, amiért nem a szomszéd faluba jársz dolgozni, hanem Pestre: ott jobb.

Egyrészt a szomszéd faluba nem azért nem járok dolgozni, mert Pesten jobb, hanem azért, mert ott sincs munka. Másrészt meg ez egy nagy bullshit, hogy Pesten bármi jobb és ez az iskolára is vonatkozik. Az emberektől függ. Ha a pedagógusgárda jó, akkor jó lesz az oktatás helyben is, ha meg szar, akkor szar lesz Pesten is. Nem kell ajnározni Pestet.

Egyáltalán nem, az eredeti ábra a rajzoló saját esetét írta le, nem mindenkiét. Hol van odaírva, hogy az mindenkire vonatkozik? Tehát nem faszság.

És? Még ha el is fogadjuk ezt forrás nélkül, mi van akkor? Hol cáfolja ez azt, hogy az utazás által elvesztegetett idő a melós idejéből megy, kifizetetlenül? Hol cáfolja azt, hogy az utazás költségei a melóst terhelik? (Jó esetben csak részben, de a "részben" is pénz.) Tehát nem faszság.

Micsoda véletlen...pont tegnap futottam bele ebbe a képbe linkedinen. Szerintem mindent elmond 

Aha, nyilván erről az egy emberről volt szó. 

És? Még ha el is fogadjuk ezt forrás nélkül, mi van akkor? Hol cáfolja ez azt, hogy az utazás által elvesztegetett idő a melós idejéből megy, kifizetetlenül? Hol cáfolja azt, hogy az utazás költségei a melóst terhelik? (Jó esetben csak részben, de a "részben" is pénz.) Tehát nem faszság.

Sehol. Csak ezt nem is állította sem gelei, sem én. Csak azt, hogy az a ránézésre vagy három órá utazás, mint általános "ilyen a bejárás" az egyáltalán nem általános igazság.

Ez volt az eredeti felvetés? Hol? Az eredeti felvetés az volt, hogy "Na ja...elővárosi vagy, Pest ~70 km-es vonzáskörzetében, közlekedj máshogy. A sitting in traffic nem csak azt jelenti, hogy a dugóban ülsz; ha a vonaton/békávén ülsz két óráig, akkor az ugyanúgy sitting in traffic."
Hol szerepel ebben az, hogy ez általános igazság? Példa, hogy elővárosi vagy és ott a ha szócska, hogy "ha a vonaton/békávén ülsz két óráig, akkor az ugyanúgy sitting in traffic".
Ennyi volt az eredeti felvetés, "a mindenféle utólagos magyarázás már később jött".

És ez volt az eredeti felvetés? Mert nekem nagyon úgy tűnik, hogy már ez is válasz az én posztomra, ahol arról van szó, hogy nem térítik meg, ha az ember négy órát utazik. Ennyi és nem több. Ebben mi a faszság? Tehát az utazással elbaszott idő az onnan indul, mint téma. Csak egyébként a téma se teljesen ez volt már, hanem konkrétan az agglomerációból bemászkálásról, mint példáról, abból meg itt volt az eredeti felvetés. Ebben sincs semmi faszság.

Aha, nyilván erről az egy emberről volt szó.

A rajzoló nyilván a sajátját rajzolta le. Ja, hogy ez így megy baromi sok embernél? Hát igen. Erről beszélünk.

Csak azt, hogy az a ránézésre vagy három órá utazás, mint általános "ilyen a bejárás" az egyáltalán nem általános igazság.

Ki állított azt, hogy az? Van ilyen? Van. Gyakori? Az. Akkor?

Mert nekem abból a mondatból nem az jött le, amit mondasz. De ez már nem az első eset, hogy kiderül, hogy te egy másik magyar nyelvet beszélsz, mint én, szóval szívesen elfogadom neked, hogy te úgy értetted ahogy. Én eleve annyit akartam hozzátenni, hogy a napi 3 óra mint általánosság nem igaz, ebben egyet is értettünk, mit kell még ezen ragozni?

Azért ez így elég nagy csúsztatás. Én végig úgy beszéltem róla, hogy nem általánosságban, hanem úgy, hogy van ilyen. Egy kivétel volt, ahol sikerült félreérthetően leírni, de a korábbiakból azért eléggé egyértelmű volt, hogy nem arról beszélek, hogy ez általánosság lenne. Ehhez képest te és gelei is beleálltatok.

Én beismerem, ha balfaszságot írok. Kérsz egy pár példát innen a hupról? Az egyébként nem tűnt fel, hogy elismerték, hogy rosszul értették?
Neked viszont szinte az összes társalgásod a társalgópartnered nettó baszogatásából áll, vegytiszta mocskolódás, hazudozás. Durvábban tolod, mint NagyZ, csak neked még stílusod sincs.

Ja. Teljesen komolyan. Még én is elhittem, hogy tényleg én vagyok rajtuk...
Gödényhez meg közöm nincs, lövésem sincs, hogy miket mondott (azon túl, hogy ő sem szimpatizált a kényszeroltással), de sebaj. Hazudj még. Az látom nagyon megy.

Te élve is full kretén voltál. De sebaj, holtakról jót, vagy semmit, szóval nem mondok semmit, nyugodj békében. Hárfázgass szépen egy kemtrélcsík szélén. Csak le ne ess a meglepetéstől, amikor kiderül, hogy az kondenzcsík... Bár már úgyis halott vagy, nem fog megártani. (Mondjuk nálad élve sem számítana, ha ekkora magasságból fejre esnél...)

Azt csináltam. Én mondtam valamit. Ketten is beleálltatok, hogy nem általános, holott nem mondtam, hogy az, csak volt egy (1) db. félreérthető poszt, ami azonban a sokadik volt már a témában és a többiben végig perspektívába volt téve, feltételes móddal, miegyébbel...de mégis arra volt végig mutogatva. Aztán meg jön a "ráhagyás", a "más nyelv", "más világ" címkéjű sugallatok, meg a "szakember", aztán még én akarok belemagyarázni. Ühüm.

Szerintem kár ennyire szó szerint értelmezni a rajzot. Ennyi erővel abba is belemehetnénk, hogy az ebédszünet miért háromszor hosszabb, mint az aznap elvégzett összes munka.

Nekem a rajzból az az üzenet jön le, hogy ha irodában dolgozol, akkor mindenképpen elbaszod felesleges dolgokra a munkaidődet, míg ha otthon dolgozol, akkor egész nap robotolsz, mint egy gép. Szerintem ez (mind a kettő) egy faszság, mint ahogyan azt említettem is már.

Ezt a rajzolótól kérdezd. (Egyébként nem lepne meg...)

Az elsőt még csak-csak értem, hogy hogy jött le, de a másodikat? Az úgy tényleg egy faszság, ahogyan leírtad, csak a rajzoló nem ezt írta oda. Az első viszont a legkevésbé sem faszság. Az, hogy neked nem kell 3 órát utazni, az nem jelenti, hogy másnak se, tehát ez nem faszság. Bejárós munkánál benne van, hogy együtt mész a kollégákkal kajálni, HO-ban meg zabálhatsz a gép előtt tovább melózva (én szoktam), tehát ez sem faszság. A kávé nálam speciel kiesik, de az én vagyok, mert egyébként népbetegség, szóval ez sem faszság. A pofázás meg pláne nem; amikor megy a meetoo meeting és nem hagyják melózni az embert, pofáznak és pofáznak, a nagy büdös semmiről, az nem csak időrabló, de idegörlő is.

  1. Nem feltétlenül kell messzire járni dolgozni (a munkahely és a lakhely is szabadon megválasztható ebben az országban)

    Ez fasság. Ha nekem van egy családom, ahol a gyereknek van iskolája, a párodnak állása, esetleg van egy beteg szülő, akiről gondoskodni kell, akkor máris nem olyan egyszerű költözni. Nem mindenki gyökértelen, hogy holnap hopp és átköltözött máshova. Emberfüggő, hogy tud-e úgy költözni, ahogy a munkahely megkívánja. Ne magadból indulj ki, mert nem mindenki olyan mint te.
     

  2. Nem feltétlenül úszod meg az ingázást HO-ban 

    Ez is emberfüggő. Én pl a HO-ban dolgozok, akkor nulla ingázásom van, reggel felkelek, 9-kor leülök a gép elé, és dolgozok, kerek tíz métert ingázok (szoba-konyha-fürdő-szoba viszonylaton). De simán lehet az, hogy a párod viszi, vagy felváltva viszitek a gyereket iskolába, plusz, általában ha laksz valahol, akkor potenciálisan a környékre járatod a gyekeket oviba, iskolába, stb. nem 70 kilométerre.
     

Az a baj, hogy vagdalkozol, hajtod a magad igazát, ahelyett, hogy leülnél és gondolkodnál. 

De egyébként ez nagyon fel tud csűrni, amikor emberek úgy állnak neki, hogy "ha én meg tudom csinálni, akkor te is". Nem, nem tudom megcsinálni, én nem te vagyok, nekem más az életmódom, és nem feltétlenül tetszik a tied. 

De ettől függetlenül amúgy, a Mtk szerint is a munkahelyre való közlekedés vagy az onnan való távozás közben történt baleset munkahelyi balesetnek minősül. Ez azt implikálja, hogy ez része kellene, hogy legyen a munkaidőnek, hiszen az ember nem saját szórakozására utazgat, hanem azért, hogy a munkáját elvégezhesse. 

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

Az a baj, hogy vagdalkozol, hajtod a magad igazát, ahelyett, hogy leülnél és gondolkodnál. 

Te amúgy elolvastad a threadet? Vagy én beszélek valami érthetetlen, egzotikus nyelven? Az elejétől a végéig amellett érveltem benne, hogy a linkelt ábrán leírt szituáció nem szükségszerűen így van.

Szerinted minden ember 3-4 órát ingázik? y/n
Szerinted mindenki csak a munkaideje egytizedét tölti érdemi munkával, ha bejár a munkahelyére? y/n
Szerinted mindenki ebéddel és kávézással tölti a munkaidő felét, ha egy irodában van? y/n
Szerinted mindenki reggeltől estig, megállás nélkül dolgozik HO-ban? y/n

^ ezek vannak az ábrán

Szerinted minden ember 3-4 órát ingázik? y/n
Szerinted mindenki csak a munkaideje egytizedét tölti érdemi munkával, ha bejár a munkahelyére? y/n
Szerinted mindenki ebéddel és kávézással tölti a munkaidő felét, ha egy irodában van? y/n
Szerinted mindenki reggeltől estig, megállás nélkül dolgozik HO-ban? y/n

Nem. Az nincs rajta, hogy mindenki.

Perspektíva. Neked lehet, hogy lehet kevesebbet ingázni. Van, akinél ez nem opció. Az okokat fentebb kiveséztük, ld.: Pesttől többtíz km-re van saját ingatlanja, viszont helyben nem kap munkát, csak Pesten, azaz választhat az ingázás, a költözés és a HO között. Sokan ülünk ebben a csónakban. Örülj, hogy te nem.

A másik kettőben igazad van, de HO-ban a jelek szerint kevésbé jellemző a kummantás; gondolom pszichológiai okok miatt: az ember nem magát a munkát akarja kerülni, hanem a munkahelyet; megint fel kellett korán kelni, hogy beérjünk, végigvergődni a bűzös-füstös belvároson, néha rohadt sokáig egy helyben vesztegelve, vagy lépésben haladva, vagy "élvezni" a tömegközlekedésen a tömegnyomort, kerülgetni a sok embert, kiemelten a bunkókat, akik mindig útban vannak és ha vége a melónak, ugyanez még egyszer vissza, a melóban folyton olyanok baszogatják az embert valamiért, akik a cégnél csak a "ballaszt" szerepét töltik be, meg ott vannak a nyamvadt meetingek, ahol feleslegesen feltartják és nem tud dolgozni...csoda, hogy az ember alig várja az ebédszünetet, meg a meló végét és minden alkalmat megragad, hogy kimenjen kávézni, vagy cigizni?
Ehhez képest HO-ban kvázi be tudja osztani az idejét, így nem csak több ideje, de több kedve is lesz a munkára, főleg mert nem lesz hulla, mire este végez; nem a munka fáraszt el igazán, hanem a hadakozás. A hadakozás az utazással, meg a hülyeségekkel.

De ettől függetlenül amúgy, a Mtk szerint is a munkahelyre való közlekedés vagy az onnan való távozás közben történt baleset munkahelyi balesetnek minősül. Ez azt implikálja, hogy ez része kellene, hogy legyen a munkaidőnek, hiszen az ember nem saját szórakozására utazgat, hanem azért, hogy a munkáját elvégezhesse.

Szerintem nem következik belőle, hogy a munkaidő része.  Adott esetben ha a munkáltatód ezt megengedi és út közben tudod a munkádat végezni, akkor ez egy win-win szituáció, de általában véve ez nem teljesül.

A munkahelyre való vagy onnan hazafele történő baleset egyébként nem minősül munkabalesetnek, hanem úgynevezett úti baleset, az érte járó kompenzáció sem egyezik (régebbről 90% rémlik).

Úti baleseteknél a baleset akkor minősíthető üzemi balesetnek, ha a baleset munkába menet vagy onnan a lakására (szállására) menet közben éri a sérültet. Az úti baleset üzemiségének elbírálásakor figyelemmel kell lenni, hogy munkába, illetve hazafelé menet a lehető legrövidebb úton, indokolatlan megszakítás nélkül történjen az utazás.

Az úti balesetek üzemi balesetnek történő minősítése során meg kell vizsgálni, hogy a balesetet szenvedett személy a lehető legrövidebb úton haladt‐e hazafelé és az útközben tett kitérő szükségesnek tekinthető‐e. Pl. egy mindennapos bevásárlás, vagy ha gyermekét naponta hozza el az óvodából, iskolából stb. nem tekinthető indokolatlan megszakításnak.

Csak a pontosság kedvéért:

Munka törvénykönyve 86.§

(3) Nem munkaidő

b) a munkavállaló lakó- vagy tartózkodási helyéről a tényleges munkavégzés helyére, valamint a munkavégzés helyéről a lakó- vagy tartózkodási helyére történő utazás tartama.

Munkavédelmi törvény 87.§ 

3. *  Munkabaleset: az a baleset, amely a munkavállalót a szervezett munkavégzés során vagy azzal összefüggésben éri, annak helyétől és időpontjától és a munkavállaló (sérült) közrehatásának mértékétől függetlenül.

A munkavégzéssel összefüggésben következik be a baleset, ha a munkavállalót a foglalkozás körében végzett munkához kapcsolódó közlekedés, anyagvételezés, anyagmozgatás, tisztálkodás, szervezett üzemi étkeztetés, foglalkozás-egészségügyi szolgáltatás és a munkáltató által nyújtott egyéb szolgáltatás stb. igénybevétele során éri.

Nem tekinthető munkavégzéssel összefüggésben bekövetkező balesetnek (munkabalesetnek) az a baleset, amely a sérültet a lakásáról (szállásáról) a munkahelyére, illetve a munkahelyéről a lakására (szállására) menet közben éri, kivéve, ha a baleset a munkáltató saját tulajdonában álló, bérleti vagy más szerződés alapján, továbbá egyéb megállapodás alapján biztosított járművel történt.

 

Üzemi baleset (ennél jobb hivatkozást hirtelen nem találtam):

Társadalombiztosítási szempontból az a baleset tekinthető üzemi balesetnek, amely:

  • a biztosítottat (sérültet) a foglalkozása körében végzett munka közben, vagy azzal összefüggésben éri (ez a munkabaleset), illetőleg 
  • munkába menet vagy onnan a lakására (szállására) menet közben elszenvedett baleset (ez minősülhet munkavégzéssel összefüggő úti balesetnek), továbbá 
  • a biztosítottat közcélú munka végzése közben, valamint 
  • a biztosítottat egyes társadalombiztosítási ellátások igénybevétele során (keresőképtelenség, egészségkárosodás mértékének, rehabilitálhatóságának elbírálása céljából elrendelt, vagy a keresőképessé váláshoz szükséges egyéb vizsgálaton vagy kezelésen történt megjelenéssel összefüggésben) érte.

Mi a jelentősége, hogy a munka- vagy üzemibaleset?

Munka balesetnél kártérítést kérhetsz a munkáltatótól, munkáltató dönt. Az üzemiség a baleseti táppénz és egyéb baleseti ellátások miatt fontos, TB kifizető hely dönt. 

rollerel is kapsz lámpát, de így is 40 perc minuszban vagy egy HO képest aki hívás után pár percen belül online bootal együtt...
arról nem is beszélve hogy időjárás/forgalom függő ugyanúgy mintha autóval,tömegközlekedéssel mennél be.
~10 évig bringáztam debrecenben egész évben. akkor szerettem tekerni amikor eltüntek a szezonbringások. tehát esőben,hóban, fagyban. mert akkor sokkal gyorsabban beértem, mint nyáron amikor tele volt a bringasáv, út,stb.
pedig elég nyűgös mert egy csomó cuccnak nálad kell lennie mindig: esővédő/szélvédő kabát,nadrág, kamásli hogy ne menjen tönkre a cipőd/ruhád, sityak,szemüveg, kesztyű + aláöltözés. vegyük hozzá a bringa üzemeltetését is ami szintén nem elhanyagolható szempont. tavasszal kell egy nagy generál, ami egy fillérrel se fog kijönni 10E alatt. mert a hó,eső,latyak,stb. megeszi a váltót,láncot,fékéket, tengelyek is kapnak rendesen, defekt is lesz egy pár hiába veszed meg a legjobb defektálló külsőt,külsőt cserélni kell mert elkopik ilyen használat mellett,stb.

Nem mondtam, hogy a HO a sátán műve, csak azt, hogy az sem tökéletes. :)

Pontosabban azt mondtam, hogy a képen ábrázolt szituáció, miszerint SUM(commute, coffee, lunch, work) = SUM(work_in_HO) egy baromság. Hacsak nem tényleg az van, hogy az ábra készítője napi 12 órában robotol otthon, még ebédszünetet sem tart, akkor valóban nem baromság, csak szomorú. :)

A HO tök jó dolog - bizonyos élethelyzetekben. Másokban pedig nem. Nincs silver bullet. 

pont tegnap futottam bele ebbe a képbe linkedinen. Szerintem mindent elmond (és egyben passzol dlaszlo és fdeyso kommentjére is): http://oscomp.hu/depot/homeoffice.jpg

Boris Johnson kitalálta, hogy azért akadozik az angol gazdaság, mert az emberek otthonról dolgoznak, ezért nem költenek évi több ezer fontot vonatjegyre meg nem a mindenféle éttermekben, bisztrókban, kifőzdékben ebédelnek, hanem otthon. Ezért szeretné, ha a WFH véget érne, és az emberek visszamennének az irodába. Mert a világoskék, a lila és a szürke rész hiányzik neki.

Na, mondjuk nekem meg nem. Nekem a zöld hiányzik egy kicsit.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Az angol gazdaság sok okból akadozik, de most épp ez a legújabb agymenés.

Amúgy attól, hogy ezt mondja, egyáltalán nem vagyok meggyőzve, hogy van bármi kapcsolat a kettő (WFH és akadozás) között. Nem egy megbízható fickó.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

> Ezért szeretné, ha a WFH véget érne, és az emberek visszamennének az irodába.

 

Erosen ketlem. Tolunk nyugatra annyi ingatlanadot fizetnek (varosokban), hogy az onkormanyzatok bevetelenek 40-60%-at teszik ki.

Azaz, ha egy cegnel home office van, akkor a cegnek nem kell iroda -> nincs irodaberlet -> a foberlo nem tudja mibol befizetni az eves ingatlanadot az onkormanyzatnak -> az onkormanyzat (pl. London) koltsegvetesebol ez a penz hianyzik. De nagyon.

 

Eleg szomoru, hogy az osszes onkormanyzat a mutyirol szol, tolunk nyugatra is.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Igen, ez nálunk is így megy. Ha kell, zötykölődöm 2 órát a vonaton és a buszon, hogy bemenjek az irodába. Megérkezek 11-kor, 12-kor ebéd, 15 órakor hazaindulok. Ha muszáj bemenni, lehet. Szerintem hülyeség. A főnök szerint is.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ez a cikk arra jó hogy középiskolás gyerekekkel meg lehessen ismertetni az érvelési hibákat, mert szerintem nagyjából mindent felhasznált. Mindenesetre az 5 fős, valószínűleg kormányközeli cégével bizonyára releváns a véleménye. Ja, nem.

Sajnos hiába egy lúzer, lehozzák a benyögését a trendi portálok, a sok HR-es meg issza a szavait, mint szomjas teve az oázis kútvizét.

Egyébként gyanítom, ez megint a multik aknamunkája, akik fizetett megmondóemberekkel szajkóztatják az e heti ideológiát A magyar szajkók csak átveszik. Lehet, hogy a gugli fordító rosszul adta ki a tartalmat, azért lett ilyen zavaros az okfejtés :-(

Azt érdemes tudni, hogy az elmúlt években a HR veszettül nyomult nem csak itthon, de külföldön is. Olyan áltudományos aurát fejlesztett ki maga körül, hogy az ember csak pislog, mikor osztják az észt...

Ezzel párhuzamosan egyszerű végrehajtóból olyan szervezeti egységgé nőtte ki magát, amelyik mélyen belefolyik a cégstratégiába, de még a napi döntésekbe is beleugat. Mindezt teljesen fogalmatlanul, az adott cég üzletmenetének, szakmai hátterének ismerete nélkül teszi. Nekem eddig csak azzal volt bajom, hogy előszűri a meghirdetett állásokra jelentkezőket, és lazán kiszór olyanokat, akik alkalmasak lennének - még azelőtt, hogy a szakmai interjúig eljutnának.

Mostanra már a teljes munkaszervezésbe beleugatnak, természetesen megint csak kompetencia nélkül. Mellé ilyen süketelések jönnek, mint a fent linkelt cikk, vagy a korábbi álpszichológiai agymenésük a "digitális túlterheltségról".

Eddig toltak a homeoffice-t hogy aftercovid eletben maradjon az orszag, most viszont a Kossuth ter azt uzeni hogy eleg a videk homeoffice-abol, nem kell mindenkinek bp-i berert dolgozni. Ezert kijott ez az iranymutatas.

Szerintsd mennyi aknamunkaval tudnal egy 500 fos ceg hr-esekent egy ilyen gondolatot eljuttatni az indexhez? Es 5 fos cegkent? 

Szerkesztve: 2022. 05. 15., v – 19:39

Van sok olyan pozíció, aminek önnön létét  kérdőjelezi meg a home office. És nagyon be vannak sózva és igyekeznek bizonygatni, hogy rájuk szükség van. Akkor is, ha a tevékenységükkel kárt okoznak a cégnek és rontják a munkamorált. Ez a minicéég is lehet valami hasonlóban utazik.

A másik félelem az szokott lenni, hogyha rájön a munkavállalló, hogy távolról is lehet dolgozni, akkor miért dolgozzon a vidéki cégnél fele pénzért, ha BPen is dolgozhatna duplájáért. Vagy miért dolgozzon magyar cégnél, ha nyugati cégnek is dolgozhat 4x annyiért, mint BPen (jó ez bonyolultabb adózásilag úgy, de éppen ezért vannak cégek akik itthon foglalkoztatják külföldi távmunkára az embereket). Szóval félnek attól, hogy átmennek az emberek a jobban fizető helyre, otthonról.

Ezt a dolgot meg is lehet fordítani. Hol tart az a cég szervezettségben, ahol a munkaválló egész nap a gép elött űl, de mégis szükséges a jelenléte.  Pont a könyvelőirodáknak kellene élen járniuk, főleg a NAV online számlaküldés 

óta, szinte mindent megkaphatnának elektronikusan, helyette megy ezerrel az adatrögzítés.

Az egy más kérdés , hogy az a gyakorlat, hogy jogászok, adótanácsadók, főkönyvelők egy sztornószámla teljesítési határidején komolyan nekiállnak vitatkozni. 

en mar a covid elott 1 evvel atalltam arra, hogy mindent emailbe kuldtem a konyvelonek (a szamlak tobbsege amugy is vagy eszamla vagy emailbe kuldott pdf volt, a maradek kivetelt meg scanneltem), eleinte kicsit huzta a szajat, meg hogy ezt akkor neki ki kell nyomtatnia (miert?) de belefert a havi dijaba az a par oldal szerintem... aztan jott a covid, es fel ev utan bezartak az irodat, most mindenki home officeba konyvel, es kikuldtek korlevelet az ugyfeleknek hogy inkabb emailbe kerik a cuccot :)

Az elején nem akartam otthonról dolgozni, úgy gondoltam, az irodában ülve jobban tudok a feladatra koncentrálni, azonban hamar rájöttem, hogy otthonról is hasonló teljesítményt tudok nyújtani. Szerencsém, hogy munkaidőben engem nem zavar senki, saját irodát rendeztem be magamnak, normális íróasztallal és székkel, gyerek meg nincs. Ami még fontos: 6:30-kor kezdek és 15:00 megállok. Nem kocsma, hogy égész nap a gép előtt üljek. Egy év után az irodámat felszámolták, áttettek egy open space helyiségbe, de mivel nem kötelezett senki, oda még nem tettem be a lábam.

A HO elhülyít meg eltunyulsz csak olyan emberek találmánya, akik érzik, hogy feleslegesek a cégnél és valahogy próbálják menteni a bőrüket, az egész egy bullshit. Cégünknél nincs HR és a könyvelőség, takarítás, stb. ki van adva más cégnek. Az alkalmazottak 2-4-es csoportokban ticket rendszerben dolgoznak, mindenkinek megvan a konkrét feladata és a határideje. A kuncsaftokkal való kommunikálást is csoporton belül intézzük, mikor egy ticket lázárul megy az infó a főnöknek, hogy küldheted a számlát. Felesleges ember meg olyan aki csak azért jár be, hogy a kávét megigya míg más elvégzi helyette a munkát nincs.

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

A home office nem hogy elhülyítene, épp ellenkezőleg, a minőségi munkavégzés alapvető komponense nálam. 

Ezt nem a 200 forintos bolgar levanak idejen kellene eroltetni.

HO van Iroda is van, de nem kotelezo, amikor bementunk, a, mindenki rohangalt mint mergezett eger jobbra balra b, sokan mint en is, pont ugy idozitettunk, hogy aznap kb. a kavezas es kaszinon kivul ne legyen dolgunk. Beszelgetes, yt, fb, beszelgetes, meeting, megbeszeles, kb. ennyi. Szocializalodas volt, ki kelett alakitani az uj belso dinamikat, hiszen kb a csapat 50% kicserelodott HO alatt es uj melok miatt letszam noveles is volt.

Tehat elmondhatom, hogy irodaba bejarni hatranyos, ha az elvegzett valodi munka reszet nezzuk.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Nem hülyít el, de nem tesz jót a work-life balance-omnak. Meg azért a face-to-face találkozás is hiányzik/hiányzott, sok információt hordoz a testbeszéd.
És a bezártságot se szeretem.

Most már a nyitással meg a jó idővel kezd oké lenni. 

Gábriel Ákos

Ezen a cikken fortyogok egy ideje. Nagyon nem értek vele egyet.

Nálunk egyébként vegyes a dolog. Hardware-t fejlesztek, illetve firmware-t írok. Nekem programozáshoz csend kell, nem bírok figyelni, elmélyedni a problémában, ha beszélnek körülöttem, valaki bejön, kérdez, állandóan félbeszakít. Mire felgöngyölítem fejben, mi mit csinál, hogyan működik, az nem kevés idő, aztán valaki hozzám szól, s bárgyún vigyorgok rá, de nem túl őszintén. Otthon viszont átélem a kódot, sokkal kevesebb hibával találok ki jó dolgokat. Más az, amikor ezt már a gépen kipróbálnám, akkor ott kell lennem a fejlesztés alatt álló gép mellett, nézem, ahogy szuszog, fúj, a LED-eket, a hangokat fülelem, olvasom a logokat, nézem a mérési eredményeket. Ez meg nem menne otthon érthető okok miatt.

Nem tudom, emberünk mit ért fejlődés alatt, de otthon is éppen úgy utána tudok nézni valaminek, mint a munkahelyemen. Mennyiben helyfüggő? Mindkét helyen van internet elérés. Kezdő vállalkozás indításáról ír, de nem értem, miért. Lehet azt úgy is, hogy nem az első munkanaptól van HO, hanem belépés után fél évvel, amikor már eleget tanult a munkavállaló a cég dolgairól. Azt is írja ez a tag, hogy romlik az elvégzett munka minősége otthon. Miért, otthon elfelejtek C-ben programozni, vagy a csomóponti potenciálok módszerét felejtem el? Mi van ezzel az emberrel? Miért ír hülyeségeket? A tulajdonos tanít be? A tulajdonos CEO közgazdasági szakember, én meg mérnök vagyok, szóval ezt nem kellene erőltetni. Más az ő dolga és más az enyém.

azon gondolkodik, hogy az otthoni „nyolcórás” munkáját hogyan prezentálja a munkaadója felé nyolcórás munkának

Ez a legalja. Itt árulta el magát, hogy nem bízik a munkavállalóban, hanem fizetett ellenségként éli meg, aki mellett ostorral kell állni, s ha egy pillanatra nem nézik a tevékenységét, azonnal lógni fog. Egyrészt, ha ilyen a főnök, akkor az ember nyilván várja a stresszmentes pillanatot, és tényleg lógni fog, amikor nem nézik, mert minden más pillanatban elviselhetetlenül szűk a mozgástér, bizalmatlan a hangulat. Elég hamar mondanék fel ennél a figuránál.

Egyébként meg van a munka. Ha nem is sikerül pontosan behatárolni, mennyi idő alatt készül el, a nem várt zsákutcákat nem lehet jól felmérni, akkor is van mindenkinek realitásérzéke. Lehet érzékelni a haladást, lehet örülni a részeredményeknek. A munkavállaló nem navigálja magát abba a helyzetbe, hogy semmi eredmény sincs, a munkáltató meg látná, ha nincs eredmény. Meg azt is, ha van. És ehhez nem kell napi riport, meg olyan hülyeségek, amibe bele lehet írni, hogy a munkaidő egy részében írom a napi riportot, ami inproduktív, demoralizáló.

Aki ezt a cikket írta, véleményem szerint alkalmatlan vezetőnek, alkalmatlan arra, hogy emberekkel foglalkozzon. Rossz a beosztottainak, s rossz neki is, mert nem érti, miért olyan nagy nála a fluktuáció.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

azon gondolkodik, hogy az otthoni „nyolcórás” munkáját hogyan prezentálja a munkaadója felé nyolcórás munkának

Ezzel kapcsolatban több vezető kérdezte már tőlem, hogyan lehet megfigyelni az alkalmazott számítógépen végzett munkáját. A válaszom után egyből elhalt a dolog, mert erre ezt szoktam mondani:

Nem kell megfigyelni, elég megnézni a munkája eredményét. Ha vezetőként nem tudod, hogy nyolc óra alatt mit kéne az emberednek megtennie, az nem az alkalmazott hibája hanem a tiéd. Ha meg megtette és megvan az elvárt eredmény,  akkor meg mit érdekel, hogyan csinálta?

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Amíg gondolkodom, kitalálok egy megoldást, netán A4-es lapon rajzolok kapcsolási rajz részletet, levezetek valamit, az nem látszik, a gép már rég elaludt, monitor standby-ban, de ettől még intenzíven dolgozom. Valamint egyáltalán nem biztos, hogy a sok kódsor jobb, mint a kevés, egyszerű, de hatékony megoldás. Az az érdekes, hogy működni fog-e, amit terveztem, amit programoztam, egyáltalán elkészül-e. Az meg azért csak kiderül, mert ezek objektív dolgok, nem olyan, mint Tihanyi Tamás TV-n keresztül történő távgyógyítása, ahol a páciens érzett valami melegséget. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerkesztve: 2022. 05. 16., h – 08:51

Elolvastam, de nagyon-nagyon wtf fejjel nézek. Még mindig azt hiszik, hogy a home office telefonból meg faxból (vagy miből) áll. A megfelelő csoportmunka és kommunikációs eszközök világában (slack, discord, teams) ahol a képes hangos és screen shares (utóbbi szerintem tök fontos) megoldásokkal sokszor ingyen és könnyen össze lehet fogni a csapatot, szó sincs arról, hogy ne lenne kontroll, meg hogy mindent meg lehetne tenni. Lehet a francokat. Ugyanúgy össze lehet rángatni a csapatot, elő lehet irni bizonyos válaszidőkat, státuszt lehet berakni arra ha valaki rövidebb időre lelép, stb. Közel ugyanúgy kontrollálni lehet a csapatot és az embereket, mintha bent lennénk. Szóval erről ennyit.

Aztán a következő érv hogy saját eszközön van a cég adata. És hogy ez veszélyes. Ennek mi köze a home office-hoz? Adjon a cég egy managelt laptopot, ami titkositott VPN felett elmegy a cégig, és meg van minden oldva.

Az utolsó meg hogy nem fejlődik az ember. Aztán ugyan pontosan mitől fejlődne ha bent van? A dugóban üléstől, az öltözködési policytől? Vagy tesznek valamit a munkahelyi vizbe mint a Half Life 2-ben? Ez kizárólag személyiségi kérdés, aki fejlődni és tenni akar annak mindegy hogy hol van.

Eléggé BS az egész, úgy néz ki hogy aki irta, csak rosszul csinált home office -t látott eddig.

Egy dolgot viszont nem irt bele, ami a hibrid (heti 1-2 nap iroda) munkavégzésre érv: találkozni és beszélgetni az emberekkel, mert ugye nem robotok, hanem érző és szociális lények vagyunk. És tök jó, ha valaki, akivel évekig együtt dolgozol, nem csak egy hang meg egy avatár. Ezt bezzeg elfelejtették beleirni.

(ahol dolgozom, az a cég a lockdown kezdete óta kb a duplájára nőtt)

>>Adjon a cég egy managelt laptopot, ami titkositott VPN felett elmegy a cégig, és meg van minden oldva.

ha a cég álláspontja - miszerint a byod problémás - érthető, akkor pontosan ugyanilyen alapon érthető az is, hogy én pedig az ő általuk managelt eszközt nem engedem a hálózatomra/házamba

Nem kell beengedned a saját otthoni hálózatodba - illetve csak addig, amíg indítás után azonnal(!) kihúz egy vpn-csatornát a céghez, és defaultroute-tal minden forgalmát beletolja a vpn-be. (Ha nem így van, azaz a vpn-re csattanó eszköznek nem a vpn a defgw, _és_ nincs minden lokális forgalom (a vpn-csatornát kivéve) ltiltva, akkor ugyebár össze van kötve az adott gépen a céges háló a nagyvilággal, ami jobb helyeken nem engedhető meg....)

Egyébként abból tud gond adódni, ha a vpn-ről direktben elérendő a céges hálózat, és a soho dobozok által "kedvelt" privát tartomány van a cégnél is használatban... (Persze, megkerülhető úgy, hogy nem egy pl. 192.168.1.0/24-ben lévő címre megy be, mint "ugrógépre", és onnan megy tovább, de ez még tud kavarodást okozni...)

Ja, írod, hogy "az ő általuk managelt eszközt nem engedem a hálózatomra/házamba" - a legtöbb esetben nem _kötelező_ HO-ban dolgozni, eldöntheted, hogy neked megfelel-e az, hogy egy, a kenyérkeresetedet biztosító eszköz, amit nem te felügylesz 100%-ban bekerül az otthoni hálózatodra (vagy egy otthoni guest wifire/letűzfalazott szegmensre/stb.), vagy sem. ha nem, akkor lehet megoldás a céges gépen a mobilnet használata (nekem a kertben bevált, rdp, ssh a szükséges válaszidőket hozta/hozza), vagy a HO mellőzése.
 

Hagynak, de pl. fejlesztett kód, céges dokumentumok nem lehetnek a saját kezelésedben lévő eszközön, csak egy szűkített hozzáférésű (copy+paste, screenshot nincs) ts-en keresztül. Ahol a céges adatok, információk védelme fontos, ott nagyjából ez a két alternatíva van.
Én nem szívesen engednék céges tartalmakat olyan gépen tárolni, kezelni, ami fölött, ha szükséges nincs a céges IT-nak felügyeleti jogosultsága, amit ha "piros gomb" jön a dolgozóval kapcsolatban (azonnal off minden jog/hozzáférés...), akkor nem tud a cég biztonságosan eltakarítani/elérhetetlenné tenni.
 

"Hagynak, de pl. fejlesztett kód, céges dokumentumok nem lehetnek a saját kezelésedben lévő eszközön"

Már hogy ne lehetnének, több mint 10 éve igy dolgozom az x-edik cégnek.

Amúgy igaz dolgokat irsz a cégek szempontjából, de most a dolgozók szempontjairól beszélgetünk.

Ami a cégnek biztonságot jelent, az a dolgozónak is. Gondolj bele: Jóskapista saját notebookján ott a cég értéket képviselő kódja, know-how-ja, és Jóskapista lelép a cégtől. Visz mindent, meg sem tudod akadályozni(!) - aztán hipp-hopp, egy nagyobbacska konkurencia meg is eszi/kicsinálja a céget, a Jóskapistánál maradt adathalmaz segítségével.

De az is elég, ha "surprise backup" keletkezik valahol Jóskapista gépéről és az ott tárolt adatokról, aztán az nyilvánosságra kerül... Az adott cég reputációja meg megy le a wc-n...

Neked meg gelei úrnak is igazatok van. Cégfüggő, jogszabályfüggő, előírásfüggő. Volt és lesz is olyan ügyfelem, amit szénné managelt, céges laptoppal kell majd csinálni. Meg olyan is volt, amelyik megbizik az alvállalkozókban, aláiratta a megfelelő nyilatkozatokat, és elvárja hogy védjük az adatokat, amit meg is teszünk.

Biztos van ilyen is, de épp arról beszélek, hogy akkor keresni kell másik melóhelyet, ahol nem ez megy. (Egyébként nem tudom, hogy akadályozzák meg, hogy a cég által biztosított gépről átpakoljam a saját gépemre az adatokat, szóval nekem ez ilyen felesleges vállalati paranoiának tűnik...)

"nem tudom, hogy akadályozzák meg, hogy a cég által biztosított gépről átpakoljam a saját gépemre az adatokat" - USB tiltva, bios jelszavazva, diszk titkosítva, boot után vpn indul, defgw a vpn felé mutat, admin jogod nincs. És még egy fél maréknyi DLP-s okosság. Plusz kapsz mellé egy aláírandót, hogy nem teszed meg, mert ha igen, akkor xyz szankciókat kapsz a nyakadba.
De mondom, ahol nagyon fontos, ott kapsz vpn-en egy szál rdp-s hozzáférést, copy+paste meg screenshot nélkül, aztán annyival annyi...

USB tiltva, bios jelszavazva, diszk titkosítva, boot után vpn indul, defgw a vpn felé mutat, admin jogod nincs. És még egy fél maréknyi DLP-s okosság.

A lemez titkosítása egy vödör vizet nem ér, ugyanis, ha be akarok bootolni, akkor fel kell, hogy tudjam oldani valahogy: vagy nekem van meg a jelszó/keyfile és akkor bármikor fel tudom oldani, vagy a bootloadernek, amiből viszont gond nélkül ki tudom berhelni, hiszen a boot partíció nem lehet titkosított, különben a gép fel sem tud kelni. Ha pedig a diszk titkosítását fel tudom oldani, akkor elég kiszednem a gépből, rádugnom a sajátomra, feloldani a titkosítást és aztán mehet a copy. Nem tudják megakadályozni.

Plusz kapsz mellé egy aláírandót, hogy nem teszed meg, mert ha igen, akkor xyz szankciókat kapsz a nyakadba.

Nem az volt a kérdés, hogy mik lesznek a következményei (amik egy ipari kémet biztos nagyon fognak amúgy zavarni), hanem azt, hogy meg tudják-e akadályozni, hogy az általuk biztosított munkagépről átpakoljam az adatokat, vagy sem. Nem tudják. Ha fizikailag nálam vannak az adatok és hozzájuk is férek (és hozzájuk férek, hisz nem tudnék amúgy dolgozni), akkor képtelenség.

De mondom, ahol nagyon fontos, ott kapsz vpn-en egy szál rdp-s hozzáférést, copy+paste meg screenshot nélkül, aztán annyival annyi...

Az más, ha távoli asztalon keresztül tolja az ember, akkor nincs a kezedben a munkagép. (A screenshot letiltása amúgy megint egy vödör vizet nem ér, hiszen a képernyőt számtalan egyéb módon is rögzíthetem; akár a legprimkóbb módon: kamerával is.)

A cél az, hogy drágább legyen kilopni az infót, mint amennyit ér. Worst case, meg is jegyezheted, ami a képernyőn van, az ellen semmi nem véd. :)

Egyébként nem csak az ipari kém a para, hanem a saját usered. Az ilyenek ellen meg simán elég egy AIP vagy valami hasonló, aztán copyzgathat nyugodtan pendrive-ra, amit akar.

"A lemez titkosítása egy vödör vizet nem ér, ugyanis, ha be akarok bootolni, akkor fel kell, hogy tudjam oldani valahogy: vagy nekem van meg a jelszó/keyfile és akkor bármikor fel tudom oldani, vagy a bootloadernek, amiből viszont gond nélkül ki tudom berhelni, hiszen a boot partíció nem lehet titkosított, különben a gép fel sem tud kelni. Ha pedig a diszk titkosítását fel tudom oldani, akkor elég kiszednem a gépből, rádugnom a sajátomra, feloldani a titkosítást és aztán mehet a copy. Nem tudják megakadályozni."

Hint: TPM... Másik gépben/alaplappal meg sem nyikkan a meghajtó, nem, hogy adatot tudj róla kinyerni.

Ahol nem full gyoker az IT, ott:
- Mindenki sajat laptopot kap, ha teljesitmeny kell akkor van szerver

- Ha megis keves meg a fullos laptop is akkor kapsz laptopot, meg desktopot is. Brand workstationt, nem a sufniban legozott gepet.

- Legalabb probook, L-es thinkpad stb. szinten mar eleg jo vedelmek vannak. De mernokkent pl. elegge furcsan neznek egy ilyen gepre. Illik azert felso kategoriat adni. Ezek amugy is lizingelt gepek...

Hehehe... Egyrészt a gép megbontása sem biztos, hogy menni fog (speciális csavarok, illetve ragacs, aminek az épségéért felelsz, bár ez utóbbi csak szabályozási oldalról jelent valamit), másrészt meg ezzel a TPM is alaphelyzetbe áll, azaz a diszken lévő adatokhoz _végleg_ elveszted a hozzáférést (mert a titkosítókulcs megy a levesbe). Egyébként az USB OS-oldalon lesz letiltva, méghozzá az eszköz típusa alapján, azaz pl. usb-s egér vagy billentyűzet mehet, de háttértár, memóriakártya-olvasó, optikai meghajtó nem. (És nem bios jelszavad van, hanem a tpm-hez van jelszavad, amit ki lehet ütni/le lehet resetelni, de az azzal jár, hogy a diszken lévő titkosított tartalomhoz a titkosítókulcs is megy a levesbe.)
 

A bontás nem gond, ha az visszatart valakit, akkor azt simán az is visszatartja, hogy nem szabad. A csavarokat ki lehet fúrni, vagy készíteni célszerszámot (egyébként elég szép bitgyűjteményem van, még az is lehet, hogy lenne hozzá), a ragacsot vágni, stb.
Ha az USB meg csak OS oldalon van letiltva, akkor meg rá lehet dugni egy másik pendrive-ot és arról felbootolni.

Philipsem, meg torxom még van is. A TPM-hez nem is kell, hogy hozzá tudjak férni, elég, ha a lemez titkosítását fel tudom úgy oldani, hogy nem a limitált OS fut épp. Beledughatok egy második lemezt is, ha van hely. Vagy bedughatom a lemez helyére a sajátomat, ahol root vagyok és megpróbálhatom pl. a /dev/nvram OS felőli piszkálásával kiberhelni, vagy lecserélni a BIOS password-öt.

BTW, mi a helyzet az RS-232-vel? Az is le szokták tiltani? Azon is át lehet küldeni a fájlokat.

Aztán ott van még a hangkimenet is. Aki látott már 8-bites gépet kazettáról programot betölteni, az tudja, hogy hangként is át lehet vinni adatot. Ha van rajta digitális hangkimenet, akkor meg aztán pláne semmit nem kell a fájlokkal csinálni, csak lejátszatni és a másik oldalon rögzíteni a stream-et. Analóg esetén van még encoding/decoding is, de részletkérdés.

Ha van digitális kimenet, akkor semmit sem kell írni, elég egy WAV headert a kiküldendő file elejére beszúrni, shell meg mindenütt lesz, ez nem probléma. Ha digitális kimenet nincs, de van pl. sox, akkor talán össze lehet bűvészkedni valami encodingot, hogy a másik oldal analóg bemeneten fogadni tudja.
RS-232-es meg ha elérhető karakteres eszközként, akkor simán ki lehet küldeni rá a fájlokat.
De ez egyébként már irreleváns, mert az állításom az volt, hogy engem nem tudnak megakadályozni benne, nem egy könyvelőt, vagy CAD mérnököt, én meg fejlesztő vagyok. :)

Az állítás annyi volt, hogy nem tudják megakadályozni, hogy átvigyem az adatokat, ez pedig áll. Ami a szankciókat illeti, ha van kinek eladni az adatokat, akkor nyilván tőből leszarja az illető, hogy mekkora seggberúgást kapna érte (már ha nem az van, hogy bottal üthetik a segge nyomát, mert lelépett a kapott pénzből), ha meg nincs, akkor meg mi a fárasnak lopná el?

BTW, a gépet lehúzom a hálózatról, aztán hanggal, vagy a képernyővel átviszem másik gépre, amit akarok, majd a gépet tönkrevágom valahogy, pl. túlárammal leégetem, vagy összetöröm, aztán jelentem a cégnek, hogy bevágott a villám, vagy eltaknyoltam a géppel. Így semmi nyoma nem maradt annak, hogy átvittem az adatokat, de csak a gép árát fizettetik meg velem.

"BTW, a gépet lehúzom a hálózatról, aztán hanggal, vagy a képernyővel átviszem másik gépre, amit akarok, majd a gépet tönkrevágom valahogy, pl. túlárammal leégetem, vagy összetöröm, aztán jelentem a cégnek, hogy bevágott a villám, vagy eltaknyoltam a géppel. Így semmi nyoma nem maradt annak, hogy átvittem az adatokat, de csak a gép árát fizettetik meg velem."

Maximum a képernyőn megjelenő tartalom felvétele kamerával működhet, mert ahogy mondtam is, normális DLP esetén adott tartalmat nem fogsz tudni csak a hozzárendelt alkalmazással megnyitni, tehát az "elfütyültetem a hangkártyával" nem fog menni. Bónuszként a boot során csak akkor megy tovább, ha talál hálózatot, és fel tud cuppanni vpn-re, és ha a vpn/hálózat leszakad, és nem jön vissza pár másodpercen(!) belül, akkor elmegy poweroff-ba a gép.
Mondom, DLP és hasonló alkalmazása válogatja, hogy mit lehet csinálni - ahogy írtam is, a képernyőt felvenni kamerával az egyetlen, amit nem igazán lehet megakadályozni.

A shell-t és a parancssori programok használatát nem tudják lekorlátozni, hiszen akkor dolgozni sem fogok tudni. Hogy néz az ki, hogy egy programozó nem tudja használni a cat-ot, vagy a dd-t, mert az le van tiltva? Vagy hogy néz ki, hogy nem tudja lefuttatni, amit írt? Hogy dolgozik akkor?
Aztán, ha egy pár másodperces netkiesés már elegendő ahhoz, hogy a gép lekapcsolja magát, akkor az minden, csak nem normális. Úgy nem lehet dolgozni, főleg, ha az általad javasolt mobilnetes felállás van használatban. De még vezetékes esetén se nagyon; a Telekom órákra (!), sőt, napokra (!!!) is le tudott szakadni nekem annakidején (de a Digi is van, hogy néha megszakad egy picit).
Tehát eljutottunk arra a szintre, hogy gyakorlatilag teljesen lehetetlenné teszik még magát a munkavégzést is, de mivel egyetlen módszer is elegendő ahhoz, hogy átpakoljam az adatokat (és a képernyő felvételét még szerinted sem lehet megakadályozni), így az adatokat továbbra is ki lehet vinni a gépről és mivel itt a lenyúlást a kamera végzi, így még nyoma sem marad: a gépen csak annyi fog látszani, hogy olvasgattam a forráskódot. Tehát a munkát sikeresen megakadályozták, az adatátvitelt meg nem.

Ha neked Linux/unix jellegű OS kell, _és_ olyan adatokkal/tartalommal _kell_ dolgoznod, aminek a védelme megköveteli a magas szintű adatszivárgás elleni védelmet, akkor _nem_ fogod kivinni a gépet a cég telephelyéről, és meg van oldva. Ha maga a forráskód az ilyen tartalom, akkor nem fogod otthon olvasgatni, nem fogod nézegetni máshol, csak és kizárólag az adott cégnél tartózkodva, jellemzően bekamerázott munkahelyen.
Nekem is volt olyan munkám, amikor adott cég, adott telephelyének adott irodájában, egy adott gépen lehetett elérni az üzemeltetett kiszolgálót (9600,8,N,1, soros terminál, a terminálon átvitt adatokat az érintett szerveren egy erre a célra (át)írt getty logolta), és ha gond volt, akkor autó, bemegy, és úgy dolgozik volt a folyamat.

"hogy néz ki, hogy nem tudja lefuttatni, amit írt?" - A fejlesztői gépen kódot ír, feltolja verziókezelőbe, automata build/teszt lefut, visszakapja a teszt eredményét. Azaz a fejlesztői gépen kell egy darab editor, megfelelő verziókezelős "kapcsolattal".
 

Ha neked Linux/unix jellegű OS kell, _és_ olyan adatokkal/tartalommal _kell_ dolgoznod, aminek a védelme megköveteli a magas szintű adatszivárgás elleni védelmet, akkor _nem_ fogod kivinni a gépet a cég telephelyéről, és meg van oldva. Ha maga a forráskód az ilyen tartalom, akkor nem fogod otthon olvasgatni, nem fogod nézegetni máshol, csak és kizárólag az adott cégnél tartózkodva, jellemzően bekamerázott munkahelyen.
Nekem is volt olyan munkám, amikor adott cég, adott telephelyének adott irodájában, egy adott gépen lehetett elérni az üzemeltetett kiszolgálót (9600,8,N,1, soros terminál, a terminálon átvitt adatokat az érintett szerveren egy erre a célra (át)írt getty logolta), és ha gond volt, akkor autó, bemegy, és úgy dolgozik volt a folyamat.

Ez hogy jött ide? HO-ban végzett melóról volt szó, nincs céges telephely, nem ez volt a téma, hanem az, hogy ha ideadnak egy gépet, akkor hiába korlátozzák rommá, mert meg lehet kerülni, ha nagyon akarja az ember.

A fejlesztői gépen kódot ír, feltolja verziókezelőbe, automata build/teszt lefut, visszakapja a teszt eredményét. Azaz a fejlesztői gépen kell egy darab editor, megfelelő verziókezelős "kapcsolattal".

Ez ugye vicc? Ez így nem fog működni. Ha pl. GUI-s alkalmazást fejlesztek, vagy, ha pl. a tesztadatok nálam vannak, mert pl. egy külső eszközről jönnek be, vagy épp én pötyögöm be őket a GUI-n. Úgy nem lehet fejleszteni, hogy nem látom a végeredményt, csak valami szöveges logot. Ez már tényleg az a szint, hogy a programozó már nem is tud mást csinálni, mint lenyúlni az adatokat, mert dolgozni így nem lehet. (Mert ugye amíg az editor megjeleníti a képernyőn a kódot, addig az fotózható.)

Ez zseniális rendszer lehet, bőven a security by obscurity kategória. Plusz screenshotokat kb. folyamatosan dobálunk egymásnak a teamsen.

"normális DLP esetén adott tartalmat nem fogsz tudni csak a hozzárendelt alkalmazással megnyitni" He? Ez mikor és hogyan tud működni? Főleg windowson ahol 2022-ben is kiterjesztés alapján megy a dolog és nincs file parancs.

"Bónuszként a boot során csak akkor megy tovább, ha talál hálózatot, és fel tud cuppanni vpn-re, és ha a vpn/hálózat leszakad, és nem jön vissza pár másodpercen(!) belül, akkor elmegy poweroff-ba a gép." Szintén egy nagyon fasza és csodálatos feature. Bőven meg lehet oldani egy biztonságos vpn-t enélkül is. Pl. elmegy a mobilnet, mert telefonálsz és kikapcsol a gép?

"A TPM-hez nem is kell, hogy hozzá tudjak férni, elég, ha a lemez titkosítását fel tudom úgy oldani" - a kulcsot a TPM-csip tárolja, azaz a diszken tárolt adatokhoz a TPM nélkül nem fogsz hozzáférni, ez az egyik. A másik, hogy bootolni sem fogsz tudni másik eszközről - illetve ha igen, akkor megint csak nem lest elérhető az eredeti diszk titkosításának a feloldásához a kulcs.

Ha van rs232, akkor azt is lehet tiltani, illetve szelektíven (melyik program használhatja...) korlátozni. Normális DLP-vel a cimkézett tartalomhoz csak a hozzárendelt alkalmazás fér hozzá (És a copypaste után mentett fájl is megkapja az eredeti tartalom cimkéit...)

Próbálkozhatsz okosabb lenni, mint a DLP megoldások alkotói, de picit több órányi gondolkodás és munka van ezekben a cuccokban, mint amennyit te eddig összesen éltél...

illetve ha igen, akkor megint csak nem lest elérhető az eredeti diszk titkosításának a feloldásához a kulcs.

Nem is feltétlen kell, a másik lemezről való boot után a BIOS-t is megpróbálhatom kilockolni, vagy a jelszót kinyerni belőle, pl. a /dev/nvram piszkálásával.

Próbálkozhatsz okosabb lenni, mint a DLP megoldások alkotói, de picit több órányi gondolkodás és munka van ezekben a cuccokban, mint amennyit te eddig összesen éltél...

És? Ez most hogy jött ide? Hol releváns ez, hogy ki mennyit élt? A különféle nagy cégek biztonsági rendszereiben is több órányi gondolkodás és munka van, mint amennyit az azokat feltörő hackerek a feltörésig összesen éltek. Az xbox live-ot egy óvodás törte fel pár éve. Hol releváns ez, hogy ki mennyit élt? A kor nem érdem és nem érv. És egyelőre a hanggal történő átvitelre még nem érkezett cáfolat, ahogy a képernyő felvételére sem, úgyhogy egyelőre áll a dolog: nem tudják megakadályozni, hogy átvigyem az adatokat másik gépre.

"a másik lemezről való boot után a BIOS-t is megpróbálhatom kilockolni, vagy a jelszót kinyerni belőle, pl. a /dev/nvram piszkálásával." - Mondom nem ott van a kulcs, hanem a TPM-ben, ahonnan per definitem nem tud "kijönni". És már ott bukta van, hogy a TPM miatt másik lemezről nem is fog bootolni az alaplap.

"Hol releváns ez, hogy ki mennyit élt" - picivel több tudás van a DLP és környéke témában elérhető alkalmazásokban, mint amennyit te vagy én, vagy bárki fel tudna mutatni. Igen, minden rendszerben van hiba, minden rendszer feltörhető, de ettől még nem okosabb vagy, hanem olyasmire is gondoltál, amire az adott sw alkotói _még_ nem.

" a hanggal történő átvitelre még nem érkezett cáfolat" - Mint írtam, adott tartalmat csak a hozzá rendelt alkalmazással fogsz tudni megnyitni normális DLP esetén, és a jobbak kopipaszta esetén is megőrzik a tartalom tulajdonságait (de az is egy lehetőség, hoyg adott app esetén a screenshot+copy+paste nem fog működni), ergo a "csak egy waw header kell elé" nem fog működni.

Azt írtam, hogy a képernyőt kamerával felvéve valóban el tudod vinni azokat a tartalmakat, amiket a képernyőn meg tudsz jeleníteni. (Azaz amihez olyan alkalmazás tartozik, ami megjeleníti a képernyőn, mert pl. egy bináris fájlt nem fogsz tudni "csak úgy" kirakni a képernyőre...)

Mondom nem ott van a kulcs, hanem a TPM-ben, ahonnan per definitem nem tud "kijönni". És már ott bukta van, hogy a TPM miatt másik lemezről nem is fog bootolni az alaplap.

Ha nem bootol másik lemezről, az más tészta, de ez is csak egy példa volt.

picivel több tudás van a DLP és környéke témában elérhető alkalmazásokban, mint amennyit te vagy én, vagy bárki fel tudna mutatni. Igen, minden rendszerben van hiba, minden rendszer feltörhető, de ettől még nem okosabb vagy, hanem olyasmire is gondoltál, amire az adott sw alkotói _még_ nem.

Ez megint nem tudom, hogy jött ide. Hol volt ez téma, hogy ki okosabb? A téma az volt, hogy nem tudják meggátolni, hogy átpakolja az ember az adatokat a másik gépre, ha egyszer hozzájuk fér. A rendszer törhetősége volt a kérdés, az meg már az elején bebizonyosodott, hogy törhető. Senki nem állította, hogy a védelmet megkerülő hacker okosabb, mint a védelmet kiötlő. Az ellenkezőjét sem.
Ezt a "ki az okosabb" játékot egyedül te próbálod rettenetesen forszírozni, holott itt a levédett gépről való adatátvitel lehetősége volt a kérdés és nem az, hogy aki ki tud vinni róla adatot, az vajon okosabb-e, mint aki a védelmet építette.
Lásd az ovis kissrác esetét az xbox live-val: senki nem állítja, hogy a kissrác okosabb lenne, mint valamelyik a live védelmi rendszerét fejlesztő mérnök, de ettől még megtörte a rendszert. (Az már más kérdés, hogy a hack jellege erősen megkérdőjelezi az érintett mérnökök kompetenciáját, de ettől még nem lesz okosabb náluk egy ötéves.)
Aztán van az ellenkezőjére is példa; Koch, vagy Mitnick valószínűleg okosabb voltak, mint az általuk feltört rendszerek kiötlői.

Mint írtam, adott tartalmat csak a hozzá rendelt alkalmazással fogsz tudni megnyitni normális DLP esetén, és a jobbak kopipaszta esetén is megőrzik a tartalom tulajdonságait (de az is egy lehetőség, hoyg adott app esetén a screenshot+copy+paste nem fog működni), ergo a "csak egy waw header kell elé" nem fog működni.

Lásd fentebb. Ha ilyen jellegű védelmeket is bevezetnek, akkor egy programozónak teljesen ellehetetlenítik a munkáját, miközben...

Azt írtam, hogy a képernyőt kamerával felvéve valóban el tudod vinni azokat a tartalmakat, amiket a képernyőn meg tudsz jeleníteni. (Azaz amihez olyan alkalmazás tartozik, ami megjeleníti a képernyőn, mert pl. egy bináris fájlt nem fogsz tudni "csak úgy" kirakni a képernyőre...)

...egy módszer is elég, ha működik.

"A téma az volt, hogy nem tudják meggátolni, hogy átpakolja az ember az adatokat a másik gépre, ha egyszer hozzájuk fér. A rendszer törhetősége volt a kérdés, az meg már az elején bebizonyosodott, hogy törhető. Senki nem állította, hogy a védelmet megkerülő hacker okosabb, mint a védelmet kiötlő. Az ellenkezőjét sem." - HA és amennyiben hozzáférsz. De egy TPM+secure SSD esetében nem fogsz hozzáférni, csak az elindult OS-en keresztül, és ott is csak azokkal az alkalmazásokkal, ami az adott tartalomhoz hozzáférhet, és csak akkor, ha a munka során folyamatosan élő vpn-kapcsolata van a gépnek.

"Lásd fentebb. Ha ilyen jellegű védelmeket is bevezetnek, akkor egy programozónak teljesen ellehetetlenítik a munkáját, miközben..." - Ahol kell, ott igen, bevezetnek, vagy egyszerűen nem viheted ki a gépet a cégtől, a bekamerázott irodából.
 

HA és amennyiben hozzáférsz. De egy TPM+secure SSD esetében nem fogsz hozzáférni, csak az elindult OS-en keresztül, és ott is csak azokkal az alkalmazásokkal, ami az adott tartalomhoz hozzáférhet, és csak akkor, ha a munka során folyamatosan élő vpn-kapcsolata van a gépnek.

A képernyő felvételét továbbra sem tudják meggátolni és úgy még arra sincs bizonyíték, hogy az adatokat átmásoltam a gépről.

Ahol kell, ott igen, bevezetnek

Ahol ilyen szintű korlátozásokat bevezetnek, ott nem fog elkészülni semmi, mert így nem lehet dolgozni. (A fájlokat átvinni másik gépre viszont továbbra is.)

vagy egyszerűen nem viheted ki a gépet a cégtől, a bekamerázott irodából.

Ez meg továbbra is teljesen irreleváns, mert a téma az volt, hogy a HO-hoz biztosított gépről le lehet-e szedni az adatokat a korlátozások ellenére is; nincs szó semmiféle céges telephelyről.

"a téma az volt, hogy a HO-hoz biztosított gépről le lehet-e szedni az adatokat a korlátozások ellenére is" - maximum a monitort videózva, mint írtam, ha az sem engedhető meg, akkor azokkal az adatokkal nincs otthondolgozás. A fájlokat nem, csak a képernyőt felvéve, amit utána ocr-ezni kell, vagy fogni egy mancikát, aki egyiket nézi, másikon gépeli befelé...

Az ilyen mit és hogyan lehet áthágni faszokat szokás egyébként jobb helyekről páros lábbal kirúgni, mint macskát nagydolgát végezni. Már csak a cég saját érdekében is...

Ehhez csak pár dolgot tennék hozzá, mint a témát jól ismerő:
- Hogy mit lehet megtenni technikailag, az az egyik kérdés. Hogy mit lehet jogilag megtenni, az a másik kérdés. Ne keverjük a kettőt.
- Igen, magasabb biztonságú helyekre belépéshez motozás, zsebkiürítés is kell. Mobiltelefont se vihetsz be. Ja és ott nincs Google elérés, sőt lehet, hogy net sincs.
- Ha valaki mégis próbálkozik, akkor szembe kell néznie a polgárjogi és büntetőjogi következményekkel is. A büntetőjog az itt kőkemény BTK-t jelent. Ciki börtönbe kerülni adatlopás kísérlete miatt.
- Ha valakiről kiderül, hogy ilyennel próbálkozott / próbálkozik, akkor egy életre eljátszhatja a karrierjét. Kicsi a világ...

Eleve nem akarnék ilyen helyen dolgozni. Nem megyek oda, ahol nem érzem jól magam. Menjenek azok, akik attól érzik magukat valakinek, hogy ilyen helyre van bejárásuk, miközben ettől éppen megalázott senkik, akiket megfosztottak a szabadságuktól. Felőlem lehet hüvelyi, szájüregi és végbél motozás is, csak én ennek nem megyek a közelébe.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

maximum a monitort videózva, mint írtam, ha az sem engedhető meg, akkor azokkal az adatokkal nincs otthondolgozás.

Ez itt irreleváns, mert nem ez volt a téma, hanem az, hogy ha HO van, akkor meg tudják-e akadályozni.

A fájlokat nem, csak a képernyőt felvéve, amit utána ocr-ezni kell, vagy fogni egy mancikát, aki egyiket nézi, másikon gépeli befelé...

A végeredmény ekvivalens: az adatok átkerültek a másik gépre.

Az ilyen mit és hogyan lehet áthágni faszokat szokás egyébként jobb helyekről páros lábbal kirúgni, mint macskát nagydolgát végezni.

Miért is? Mert felhívják esetleg a figyelmeket a biztonsági résekre?

Már csak a cég saját érdekében is...

Miért is? Megtehetné !== meg is fogja tenni, viszont ha felhívja a figyelmet egy biztonsági résre, azzal csak segít a cégnek. Szóval, ha valakit ki kell rúgni, az nem az, aki ilyeneken gondolkodik. Rúgjuk ki az összes fehérkalapos hackert? Azok is azzal foglalkoznak, hogy mit hogyan lehet kijátszani.

Mi fáj egyébként, hogy megint átmentél személyeskedőbe?

Ha valamit vedeni akarnak, az meg lesz vedve. Hadiipari fejlesztonek ment egy volt kollega.

Mar ahhoz, hogy hozzaferj egy adott szubrutinhoz (olvas, nem nyulkal bele), tobb papirt kell alairnod, es bizonyitanod, hogy elengedhetetlenul szukseges. Majd vegig allnak mogotted, amig nezelodsz.

Esetleg megtanulhatod, majd otthon legepeled fejbol. Max majd meglepodsz, ha kopogtatnak...

De ez megint hogy jön ide? Nem az volt a kérdés, hogy seggberaknak-e utána, hanem, hogy meg tudják-e akadályozni, hogy a HO-ra odaadott gépről az adatokat átpakoljam máshova, arra meg a válasz az, hogy nem. És nem, nem állnak mögöttem, HO-ban nem áll mögöttem senki, egyedül ülök otthon a gép előtt és nincsen "majd otthon" sem, mert végig otthon vagyok. Home. Office. Erről volt szó.

Ha meg akarják akadályozni, hogy a _gépen_lévő_ adatokat átpakold máshova, akkor azt meg tudják akadályozni. Mert pl. nem tudod megnyitni semmivel az adott fájlt, mert a DLP csak adott, a céges hálón lévő alkalmazásnak engedi meg, ami a saját gépedre felmásolva nem indul el.
Nem, nem Linuxról volt szó, hanem HO-ra adott, a rajta lévő adatok védelmét biztosító szoftverkörnyezettel telepített gépről.
És ha olyan az adat/információ, akkor azt HO-ból per definitem nem fogod elérni.

Nem tudják megakadályozni, ha azt akarják, hogy dolgozni is tudjak. Ha nem tudom semmivel megnyitni azokat a fájlokat a céges gépen, amikkel dolgoznom kéne, akkor dolgozni sem fogok tudni. Most már lassan ott tartunk, hogy be sem kapcsolhatom a gépet.
Ki mondta, hogy Linuxról volt szó? A képernyőt akkor is fel lehet venni, ha a céges gépen nem Linux van.
Az meg már megint irreleváns, hogy HO-ból nem érem el, mert nem erről beszéltünk, hanem arról, hogy idevágnak egy gépet HO-ra és arról nem tudják megakadályozni, hogy átvigyem a fájlokat. HO-ról van szó végig és még mindig.

BTW, nem válaszoltál fentebb a kérdésekre:
- Miért kéne kirugdalni azokat - pláne "a cég érdekében" - akik a biztonsági kereteket feszegetik, amikor a biztonsági rések felderítése csak jó a cégnek?
- Ki kéne rúgni az összes fehérkalapos hackert is?
- Mi volt rá az okod, hogy megint elkezdd a személyeskedést és a mocskolódást?

"ha azt akarják, hogy dolgozni is tudjak" - Ha olyan adatokkal kell dolgoznod, akkor nem fogsz HO-ban dolgozni. És igen, a képernyőt elvileg fel tudod venni kamerával, de csak ennyi, legyél vele boldog.

"Miért kéne kirugdalni azokat - pláne "a cég érdekében" - akik a biztonsági kereteket feszegetik, amikor a biztonsági rések felderítése csak jó a cégnek" - Ha nem az a feladata, akkor az általa ismert és elfogadott szabályok szándékos megsértése miatt.

"Ki kéne rúgni az összes fehérkalapos hackert is?" - Nekik az a feladatuk, azért kapják a fizetésüket. Ja, és nehogy azt gondold, hogy számukra "szabad a csók" - nem a céges hálózatban, illetve a munkára használt gépüket "piszkálják", hanem kifejezetten erre a célra kialakított környezeteket, tesztgépeket és szolgáltatásokat - illetve ügyfélnél megadott, jól behatárolt részét az IT-nak, meghatározott célokkal és korlátok között. (Láttam nem egy ilyen megbízást - igen alaposan részletezve volt bennük, hogy mit tehet, és mit nem tehet az adott sérülékenységvizsgálat során a megbízott cég munkatársa)

"személyeskedést és a mocskolódást" - mutass rá légyszives, hogy hol...

Ha olyan adatokkal kell dolgoznod, akkor nem fogsz HO-ban dolgozni.

De nem erről beszélünk. Ez senkit nem érdekel itt. HO-ról volt szó. Nem olyan munkáról, amit nem is engednek HO-ban végezni.

És igen, a képernyőt elvileg fel tudod venni kamerával, de csak ennyi, legyél vele boldog.

Meg rá tudok ereszteni egy szövegértelmezőt. Ez már bőven elég. Meg esetleg, amire a védelem tervezői nem gondoltak, nekem meg eszembe jut, ugyebár. Itt te csak utólag mondtál countermeasure-t azokra, amit mondtam; ki mondja, hogy ezek alapból védve lesznek valahol?

Ha nem az a feladata, akkor az általa ismert és elfogadott szabályok szándékos megsértése miatt.

Ez nem feladat kérdése. Egy ismert biztonsági rést bárki lejelenthet, sőt, le is kell jelentenie, pont az lenne baj, ha nem szólna róla.

Nekik az a feladatuk, azért kapják a fizetésüket.

Ld. előző pont.

mutass rá légyszives, hogy hol...

Itt: https://hup.hu/node/178101#comment-2785973. Idézem: "Az ilyen mit és hogyan lehet áthágni faszokat". Vagy szerinted a vitapartnert fasznak nevezni nem személyeskedés és mocskolódás?

"ha VPN-en vagyok, az otthoni NAS-t akkor is elérem" - Azaz nincs jól belőve a vpn. Defgw a VPN felé, DNS a vpn túloldalán, a lokális gépen a tűzfal is birizgálva úgy, hogy csak a vpn felé mehet minden forgalom.
Értelmes vpn-kliens ezt tudja. (A defgw-t meg a DNS-átmókolást még az openvpn is...)
 

Ennyire nem szokták lekorlátozni a nagy cégek sem. Senki sem akarja pl. hogy a munka után elindított netflix a céges hálón utazzon. Vagy a legtöbb kollega gépén folyamatosan futó spotify/youtube. Hasonló VPN megoldást láttam már pl. anyukám munkahelyén (segítettem neki belőni otthon), de ő a céges desktopját éri el vele otthonról, szóval az kicsit más, mint a szokásos laptop.

"Azaz nincs jól belőve a vpn."

Dehogynem. Nem a lokális itthoni hálón fogom látni a NAS-t, hanem a VPN-nel bemegyek a céghez, és onnan kilátok a publikus internetre. A NAS is kilát az internetre. Ennyi.

A céges internet kapcsolat pedig csak a nagy videomegosztókat és a pornót tiltja, minden más mehet.

A céges internet kapcsolat pedig csak a nagy videomegosztókat [...] tiltja

Ez sok helyen van így, de az okára még nem jöttem rá. Egy csomószor nézek YT-n szakmai tartalmat. Persze értem, sokba kerül a sávszél, ha mindenki onnan hallgat zenét, de tényleg olcsóbb fenntartani több embert arra, hogy egyesével approve-olgassa a videókat? Vagy ilyenkor nincs is whitelist, hogy neked kell ez és ez a kontent, hanem YT letiltva, melósnak kuss van?

"Dehogynem. Nem a lokális itthoni hálón fogom látni a NAS-t, hanem a VPN-nel bemegyek a céghez, és onnan kilátok a publikus internetre. A NAS is kilát az internetre. Ennyi." - Akkor a céges tűzfal van elqfva, mert nem igazán kéne látnod a nas-odat. Illetve max. ssl-bontott webes eléréssel.

Így van, webes eléréssel ezeket többnyire el lehet érni, de a webes elérés is azt jelenti, hogy ki tudod vinni a fájlokat a céges gépedről. A nagy cloud-szolgáltatókat hiába szűri a cég, az ilyen jellegű adatlopást csak a publikus Internet kizárásával, esetleg csak dedikált címekre engedélyezésével tudod kiküszöbölni.

Egyébként meg tudok olyan cégről, ahol van ilyen szigorú Internet korlátozás, meg a gépeken USB mass storage tiltás, viszont beviheted az otthoni laptopodat, felteheted a hálózatra, aztán szépen átmásolhatsz rá bármit, amit akarsz. Ennyit a hamis biztonságérzetről.

Ha nem így van, azaz a vpn-re csattanó eszköznek nem a vpn a defgw, _és_ nincs minden lokális forgalom (a vpn-csatornát kivéve) ltiltva, akkor ugyebár össze van kötve az adott gépen a céges háló a nagyvilággal, ami jobb helyeken nem engedhető meg... Ez így tényszerűen hülyeség. Attól, hogy egy gép több hálózatot is lát még rohadtul nem lesz "összekötve" sehogyan.

192.168.1.0/24-ben lévő címre megy be Milyen sufnicégnek elég /24-es IP tartomány? És ki az az idióta aki egy VPN-t 192.168.1.0/24-re rak?

Nem minden soho doboz 192.168.1.0/24-gyel ébred, van, ami 10.valamivel... Egyébként meg elég sok céges (közepes meg nagy meg nagyobb) hálót láttam, és bizony a legtöbb helyen 192.168.1.0/24 _is_ használatban volt.
Volt, ahol két cég fúziója során dupla nat is bejátszott a hálózatok összekapcsolása során, mert pont ezt mindkét helyen szervereknek használták, amiket átcímezni ... szóval nagyon sokba került volna.

Én saját gépen dolgozom, de az asszonynak pl. vannak céges eszközei. Természetesen az összes céges eszköz a Vendegek nevű wifi-re kapcsolódik, a másik wifi jelszavát nem ismeri egyik céges gép sem.

Nem számítok arra, hogy aktívan kárt akarnának okozni vagy adatot lopni, de így pl. nem férnek hozzá a NAS-hoz vagy a magán gépeken megosztott dolgokhoz.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Amúgy ez engem is meglepett, hogy van ahol saját gépen tolják. Pedig nem magyar állami szférának tűnik ez a budapest consulting.

Meg nálunk az fel sem merül, hogy valaki nem reagál sacc azonnal. Lehet amúgy ez ilyen céges kultúra is, hogy segítik e egymást az emberek. Hogy az van, hogy old meg és ha másodszor is ír akkor majd valami, vagy egyből közösen megoldani, hogy a másik ne legyen elakadva és ne pazarolja az idejét.

Lehet amúgy azt jelenti amit ír, hogy vannak cégek, ahol nagyon rosszul csinálták. Az egész covid alatt nem alakult ki egy új munkamódszer, új szokások, új infrastruktúra, szóval csak próbálták kibekkelni. És innen nézve komoly bajban lehetnek. Mert ha csak náluk vége lesz a HO-nak, akkor átmennek az emberek olyan helyre, ahol jól működik VAGY többet kell fizetniük. Szóval valahogy lobbiznia kellene, hogy sehol ne legyen HO. És ezt teszi. Lehet fél az elvándorlástól. És attól, hogy a legjobbak fognak elmenni, ha egyoldalúan teszik ezt meg.

Furcsa hogy két év nem volt elég arra hogy ezt kitalálják. Nálunk 1-2 héten belül kész megoldások és ötletek jöttek be. Slack eleve volt (akkoriban még nem tudott huddle -t), igy próbálgattuk mellé a google meet -et, aztán később a discord lett a standard. Az ügyfelünknél pedig a teams. Rengeteget kommunikálunk. Lényegében etwas hogy ki jön be meg ki nem. Akik bejönnek, ugyanazon a slacken dolgoznak együtt. :)

"van ahol saját gépen tolják"

Sok helyen megy pedig, aki expertebb, azért meg tudja védeni a cég adatait.

Amúgy mi is nagyon sokat vagyunk hívásban. És nem csak a napi meetingek, meg egyéb meetingek. Hanem tök standard lett, hogyha valaki elvan akadva hív valakit, és közös hangos gondolkodás valahogy tovább löki. Akár meg merem kockáztatni, hogy többet beszélek emberekkel, mint amikor bejártunk.

Jah meg nálunk van egy icebreaker coffe nevű dolog, ez egy teamses app ami összsorsor emberekkel és akkor vele be lehet tenni egy rövid meetinget a naptárban a hétre. Nem kötelező, de én pl csinálom és emiatt más teamekből is van némi kapcsolatom emberekkel. Jah és ez nem munka beszélgetés, hanem így bármi. Ez amúgy fejlődni is segít mert a másik mondjuk elmondja, hogy váltott pozikat.

Természetesen.

Volt egy kolléganőm előző helyen, covid előtt. Ő pl. azt csinálta mikor kezdett a cégnél, hogy pár naponta odament random emberekhez megkérdezni mit csinálnak, meg ilyenek. Megismerni a kollégákat.

Tetszett az ötlet, de sajnos nem elég jó az arcmemóriám, így nem kockáztatnám meg, hogy véletlenül harmadszorra is leszólítsam ugyanazt a kollégát.

Konrétan úgy van, hogy van egy team a teamsbe. Ha tag vagy(opcionális), akkor minden csütörtökön kapsz egy kérdést az icebreaker bot-tól, hogy jöv héten akarsz e kávézni valakivel. Ha igen, akkor köv hétfőn megkapod, hogy kivel vagy párosítva. És akkor ha betehtsz a naptáratokba egyet. De még itt is ha nem csinálod meg, akkor kimarad. Annyi, hogy elvileg az is lehetséges, hogy kettő legyen, mert máshoz is sorsolhat téged párhuzamosan.

Látod, hogy nem kötelező elfogadni.

Amúgy meg az emberek különbözőek. Van, aki nem 8 órán keresztül folyamatos koncentrációban dolgozik, hanem mondjuk óránként (vagy fél óránként) megáll 5-10 percre mást csinálni. Pl. pisil, kávézik, vizet iszik, elszív egy cigit, beszélget egy kicsit, stb.

Vannak emberek, akik munkastílusába belefére ez. Gondolom.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nem azt mondom, hogy te csinálod így, hanem hogy vannak olyan emberek, akik ezt így csinálják. Na ezek az emberek fogják ezt a jégtörőzést is használni, nem téged kényszerítenek rá.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

"aki expertebb, azért meg tudja védeni a cég adatait" - ez nem a dolgozó, hanem elsődlegesen a munkáltató feladata. És a biztonság csak annyira erős, amennyire a leggyengébb eleme az. Lehet, hogy Expert Ede diszktitkosítással, otthoni hálózattól leválasztott/tűzfalazott vlan-nal (ha a céges vpn-nél nem a vpn a defgw...) stb. meg tudja valósítani az elvárt biztonságot, de ha Egységsugarú Erzsike nem, akkor nem Ede, hanem Erzsike szintjén lesz a céges biztonság.

Oké, egy 5(+1) fős cégnél vagy van hozzáértő, vagy nincs... (Ha nincs, akkor meg kéne venniük tanácsadás formájában a szükséges tudást...)

Na, a külső szaktanácsadás is rendkívül hatékony védelemhez tud vezetni... Nagy auditorok díját csak néhány nagy cég tudja megfizetni, de ott amúgy is van bőven informatikus, aki a kulimunkát elvégzi.

Kis, néhány fős cégeknél meg szerencsés eseben van valaki általánydíjért szerződött rendszergazda, aki vagy ott van a topon, vagy nincs. De ha ott van a topon, akkor sem biztos, hogy a tanácsait megfogadják. Eleve pénzt költeni nem akarnak se szoftverre, se hardverre. Vagy éppen a vezetőknek nem tetszik a javasolt intézkedések némelyike, például, hogy legalább a közismert warez terjesztő és támadó oldalak, meg a puncipontkom jellegű oldalak legyenek letiltva. Akadnak olyan cégek, ahol a féltucatnyi céges laptopra felnyomták a Firefoxot, bele egy csomó addin-t, ami elvileg védelemre szolgál, de a gépeken ott van még 1-2 egyéb böngésző is, amelyekkel ez a minimális védelem is megkerülhető. Ja, és a gépek közvetlenül a net szolgáltató routerére csatlakoznak, és nincs semmilyen céges eszköz, amin legalább egy alibi tűzfalat lehetne futtatni.

Sok multinál, ahol több város, több ország adja össze a virtuális csapatokat, eleve nem is megy ez másképp, mint online. Mindössze annyi a különbség, hogy most már nem az irodából logol be a munkavállaló a  webexbe/teamsbe/aktuális_menő_collabtoolba, hanem otthon. 

 

"Hogyan lehet formálni, hogyan lehet biztonságos, a munkaadók számára kontrollálható közeggé tenni az egészet?"

Akár egy excel táblával is feladat/felelős/határidő oszlopnevekkel, értelemszerűen kezelve a sorokat. 

Szerkesztve: 2022. 05. 16., h – 09:41

Nagyon gáz ez a cikk. Most ezzel megbízta valaki, hogy legyen egy ilyen ürügy/hivatkozási alap, hogy miért kell bemenni?

 

Nekem az a tapasztalatom, hogy az eleje nem volt könnyű. Kialakítani egy munkarendet, napirendet. Az elején volt loholás aztán, mert kiesett idő. De mostanra meg annyira jól kigyakorlódott az egész, hogy lényegében az irodai nap (nekünk két hetente van egy nap) a legkevésbé hatékony munka szempontból. Egyszerűen jobb egy nyugodt csendes környezetben végezni olyan feladatot, ahol sacc teljes koncentrációra van szükségem, hogy átlássam. És az open office-ban az, hogy állandóan beszél valaki, állandóan meetingel valaki, mert mindenki hozzászokott, hogy teamsen azonnal hívja a másikat és nem fog kimenni állandóan egy meeting szobába, baromi zavaró.

 

A tanulás szempontot meg nagyon nem értem, miért menne jobban az irodában. Lehet valami marketing arcoknál ez ilyen lehet, mert a személyes kapcsolatokon lehet valahogy több múlik, hogy együtt kávéznak, de IT-ban nem látm, hogy mi plusz lenne bent. Szerintem az egyénen és a cégen is múlik. Nálunk tök nagy hangsúly van rajta, a cég nyomja, hogy rakjunk be a naptárba időt, amikor kurzusokat nézünk, meg adnak pénzt is külön olyanra ami nincs a cégnek előfizetve. Szóval személy szerintem az utolsó évemben fejlődtem most a legtöbbet.

 

De most rájövök, hogy ez amúgy a projekten is múlik, hogy épp mit kell csinálni, hogy felvesznek e úgy, hogy nem csináltál még ilyet, van e türelem, tartalék a cégben ehhez. De azt hiszem az, hogy könnyebb állást váltani pont a home office miatt, szerintem segíti a fejlődést.

 

Tök őszinte leszek én csak egy előnyét látom az irodának a társas érintkezlst. De erre nekem jobb lenne egy sörözés vagy társasozás két hetente mint az iroda. És akkor világos, hogy most egymást ismerjük meg és ilyen fun dolog, dolgozni meg lehet otthonról hatékonyan.

 

Jah és nálunk a cégnek nagyon sikeres éve volt a tavalyi. Ezt vajon mivel magyarázná? (vagy ott a gyanú benne, hogy ha bent lett volna mindenki a többnél is többet ki lehetett volna préselni?)

 

szerk: jah és amúgy az is benne van, hogy amióta HO van, pl többet alszok, mert nincs ingázás, és egyszerűen maga ez tök sokat emelt a közérzetemen, hangulatomon. Ami szerintem a munkának is jót tesz, kevésbé éget ki.

és még: Magyarországon amúgy arra is jó lenne a HO, hogy csökkenteni lehetne a budapest központúságot, csökkentve fizetés különbségeket, helyi elvándorlást. Több pénz költődne el természetes módon is az adott településeken ahol laknak az emberek.

Szerkesztve: 2022. 05. 16., h – 09:08

elég az első fejezetet elolvasni.

 

Ez vagy fizetett 'hirdetés' vagy a csávó simán csak egy lecsúszott fillérbaszó lúzer 'kisfőnök', aki biorobotként tekint a munkavállalóira.

Az ilyeneket kell(ene) a futószalag mellé állítani, és stopperrel mérni a szarásra fordított idejét is.

 

És végigolvasva  ezt a szánlamas faszságot meg is kaptam a választ:

 

A szerző a Budapest Consulting ügyvezető igazgatója.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik az Index szerkesztőségének álláspontját.

 

Mekkora p*csfej. Remélem az összes alkalmazottja azonnal a pofájába röhög, és keres egy rendes munkáltatót inkább.

 

 

szerintem.

lol

amúgy ez a mondat igazán abszurd:

"az állam ezt a jövőben fel nem ismeri, és a kialakult kaotikus helyzetre való tekintettel, a munkáltatókat védve, nem hoz egy olyan törvényi szabályozást a home office-ra"

most esetleg azt készítené elő, hogy egyenesen az állam hozzon tényleg home office törtvényt? Mert mondjuk állami szférában nincs megoldva leginkább és mennek el az emberek, mert be kell járni és akkor tiltsák(bocs: szabályozzák) be mindenhol?

nem sok jót remélek attól az országtól, ahol a képviselők mindig bent vannak az üléseken.

a képviselőknek szavazáskor kell bent lenniük. egyébként meg akkor, ha az ő szívügyét, vagy a rá sorsolt ügyet tárgyalja a t.ház. akkor interpellálgasson, válaszoljon, viszonválaszoljon.

amúgy csinálja, amit egy képviselőnek tennie kell: tartson fogadóórát, lobbizzon, beszélgessen a tanácsadóival stb.

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

távol álljon tőlem, hogy védjem őket. csak azért mondtam, hogy megértem, hogy miért nincsenek bent mindig. demagógia azt kérni mindegyiktől, hogy minden ülésen legyen ott.

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

minden törvény végszavazásánál bent kell lenni. a frakciók egyéb módon büntetik ezt. (ha egy évig valaki nem szavaz, annak pedig megszűnik a képviselősége) nem csak a fizetésemelés megszavazásakor.

ha valamelyik kormánytagot interpellálják, vagy azonnali kérdések óráján kérdezik, akkor is (igazoltan 2-t lehet hiányozni, utána ott kell lenni)

egyébként meg lehet nézni a szavazási jegyzőkönyveket is. minden törvény/módosító szavazásakor a nagy többség bent van (kivéve a félkegyelműeket, akik szerint a parlamentben nem lehet politizálni)

én se vagyok ott minden dev team megbeszélésen. de előre jelzem, hogy más dolgom van. nálunk is hasonló a szabály. volt már, hogy egyszerűen azt mondtam, ügyféllel megyek ebédelni, azt senki nem kérdezete, hogy ezenkívül haverok is jöttek. (persze megkönnyítette az "ebéd"hajlandóságomat, hogy egy bombanő volt a kapcsolattartó, és inkább egy bárban találkoztunk)

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

"...egyenesen az állam hozzon tényleg home office törtvényt?"

Ebből is látszik hogy ez a Consulting akármi cég fejese a flippergép mellől jött el consultingosdit játszani. Apuka biztosan befizette őt egy menetre. A home office régóta törvényi keretek között működik, szerintem feleslegesen túl is van szabályozva. Olyan munkavédelmi és ergonómiai előírásokat kellene például betartani, amelyek egyenesen nevetségesek. Egy szál laptoppal otthon dolgozni nem ugyanaz, mint kifőzdét üzemeltetni, vagy műanyag fröccsöntő géppel golyóstollat gyártani.

A home office régóta törvényi keretek között működik

A HO pont nem, mert távmunka != home office. A távmunka szénné van szabályozva, ez igaz, pont ezért kellene egy kompromisszumos szabályozás a HO vadnyugat és a remote work túlszabályozottság közé.

Ennek pl. az lenne az értelme, hogy (igaz történet alapján) nem kell a biztosítóval pereskedni azon, hogy a forró kávét odaviheted-e az íróasztalodhoz, és munkahelyi baleset-e, ha ott szerzel tőle égési sérülést. 

Olyan munkavédelmi és ergonómiai előírásokat kellene például betartani, amelyek egyenesen nevetségesek.

Ne gondold. A napi 8-10 óra irodai munka iszonyúan megviseli a szervezetet akkor is, ha betartod az előírásokat. Szerintem teljesen legitim elvárás, hogy legyen otthon rendes szék, asztal (fizesse a munkáltató, ha nem biztosít irodai helyet), vagy éppen tűzoltókészülék. Ezek akkor is hasznosak, ha nem dolgozol otthon.

Lidl-ben / Praktikerben 2-3000 ft a kicsi tűzoltó készülék. A nagyobb már drágább valamivel, de még így sem ökör ára. Van porral oltó, és habbal oltó változat is. Ha nem hómoffiszozik az ember, akkor is érdemes egy-kettő ilyet venni a lakásba. Akár még saját zsebből is.

" Mivel ha felnyitod a motorháztetőt," - Nulladik szabály motortérben keletkezett tűz oltásánál: Nem nyitod fel a tetőt, hanem alulról, vagy más résen keresztül fújod be az első adagot, és ha nyitod is, csak résnyire, és a résen mehet a következő nagy oltóból az anyag.

ez nem így működik. a cég meghatározza hogy pontosan milyen típusú tüzoltó készüléket "kell" venned, amit évente felül kell vizsgáltatni.

feleségemnek egy fillérrel se  került kevesebbe 7000 FT-nál a 2 kg C típ poroltó, a felülvizsgálási díj vmi 3000 Ft évente.

kötelezni kéne a cégeket, hogy amit elvárnak feltételeket azt fizessék ki.

feleségemnél olyanokat kikötöttek hogy fogtam a fejem: ablak mellett csak sötétítővel, szék vmi 3 irányban állítható (vagymi) amit 75E alatt nem kapsz, wifi router minimum követelmények,stb. poroltót fizették egyedül. de se áram, se net előfizetés, se bútor...de elvárások vannak bőven...

jah és le kellett fotózni hogy ez hogy néz ki!:D
vajon hányan rendezték át utána a picsába az egészet?

Szerintem teljesen legitim elvárás, hogy legyen otthon rendes szék, asztal (fizesse a munkáltató, ha nem biztosít irodai helyet), vagy éppen tűzoltókészülék.

Amikor bejelentették, hogy mostantól remote working van, akkor pl. az asszony cége adott 500 fontot fejenként, hogy ezt költsétek HO berendezésére. Az asszony pl. vett egy külső monitort, egy asztalt, egy széket, egy monitor tartó állványt meg pár apróbb cuccot.

Én nem kaptam zsét, de saját zsebből szintén vettem jó széket, külső monitort, állványt, asztalt.

Tűzoltó készülék épp nincs, de nem rossz ötlet.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Csak azt áruljátok el, a covid előtt soha nem ültetek otthon a számítógép előtt? Soha nem volt úgynevezett dolgozószoba, dolgozó asztal, szék és a többi kellék? Azokat a feladatokat, amiket számítógéppel kell megcsinálni (pl. írni egy adásvételit, kinyomtatni és a többi) azokat előtte hogy műveltétek? Tableten, telefonon nem lehet dolgozni, azok arra alkalmatlanok.

Számítógép volt, de pl. dolgozószoba, íróasztal vagy nyomtató nem. Szék is volt, mert valamire rá kellett ülni xboxozás közben, vagy ha több vendég volt, mint amennyit a kanapé elbírt.

Tableten, telefonon nem lehet dolgozni

Confirmed, épp ezért kínosan ügyeltem arra, hogy otthonról minél kevesebbszer kelljen dolgozni. :)

Egyfelől más az, amikor a cég teszi kötelezővé vagy amikor te magad választod.

De a konkrét eseteket nézve, én korábban is volt, hogy itthonról dolgoztam, és legalább 8, legfeljebb 11 éve van dolgozó asztalom. Van egy irodai székem is. Külső monitorom csak kb. 2018 közepétől / végétől van.

Az asszony ezzel szemben jellemzően nem itthonról dolgozott, ha valamit saját magának akart, akkor kanapén vagy az ágyon ölbe vett laptoppal, esetleg az étkezőben az asztalhoz ülve ügyködött.

Amikor neki a cég azt mondta, hogy mostantól otthonról kell dolgozni, szerintem helyesen tették, hogy ehhez megpróbáltak megfelelő körülményeket is biztosítani a számára. És élt is a lehetőséggel, beszerezte a dolgokat, amikre szüksége volt.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

De van dolgozó asztal, szék, egyéb, ezek a saját gépe(i)met szolgálják ki. Home office miatt nem akarom a saját környezetemet folyamatosan átrendezni, hogy most a munkahelyi notebookot tegyem a saját asztali környezetem helyére, majd munkaidő után vissza.

Nekem szerencsém van, mert van külön helyiség, amit tudok használni a home office-hoz, de oda be kellett szereznem egy külön asztalt. A széket hurcolászhatnám, de itt is egyszerűbb volt, ha inkább veszek egy másodikat.

Ennyi hülyeséget összehordani egy cikkben... Ha az én munkakörbe felvennénk egy új kollégát és azt a CEO kezdené betanítani, akkor lenne egy olyan kollégánk, aki nem ért ahhoz, amit csinál. A 8 órát hogyan prezentáljuk a főnök felé pedig nagyon egyszerű: Senkit nem érdekel, hogy éppen 8 órát dolgozol adott napon, vagy csak 5-öt. Egy a lényeg, a munka legyen elvégezve. Az hogy 1-2 órára el kell szaladni ügyet intézni, vagy esetleg 5 percre felállsz és berakod közben a mosást, igazából mindegy. Ha megvagy a rád bízott feladattal határidőre, akkor legalább annyit dolgoztál, mint amennyi elvárható a 8 órás munkában.

Nem szorosan, de kapcsolódik a HO-hoz. Egy időben percre pontosan írni kellett, hogy ki, mivel és mennyi időt töltött. Azok, akik le merték írni, hogy igen, napi 30 perc e-mail-ezés volt, 30 perc ebéd, 30 perc egyéb (kávé, cigi, wc, bármi) és kijött, hogy a tényleges munkavégzés a 8 órából csak 5-6 óra volt (e-mail-ezés, kajálás, stb szerintem nem tartozik a tényleges munkavégzésbe), azok voltak a leghatékonyabb kollégák. Akiknél a 8 órából 7 feletti óraszám jött ki, azok pedig kevésbé hatékonyak voltak (vagy csak fele ennyire jött ki a tényleges munka és kamuztak), ami pedig sok dologból összejöhet, pl: tapasztalat hiánya, stb..

Szóval ez a hogyan számolsz el a 8 órás munkaidővel, valami köcsög főnök, köcsög felfogása lehet. A mi kis csapatunk főnöke például olyan, hogy inkább a kollégánk, mint a főnökünk (már ami a viszonyunkat illeti). Ő is el szokta mondani, hogy éppen mit csinál, mi is, így automatikusan képbe kerül mindenki. Pont emiatt nem érdekli az sem, ha egy napig éppen nem csinálsz semmi hasznosat, mert éppen nem jön az ihlet, másnap viszont lehet, hogy fele annyi idő alatt megoldod a problémát, mert rendesen át tudtad gondolni, hogy mit is kellene csinálni.

Személy szerint nekem így a HO csak hatékonyságot hozott. Nem zavar meg senki munka közben (főleg más osztályokról), hogy segítsek már neki ebben, vagy abban, én sem zavarok senkit azzal, ha éppen 1-2 órás meetingem van. Ha bármi olyanban akadok el, akkor az irodában is telefont kell ragadni, hogy egy másik telephelyen levő kollégával beszéljek (esetemben szinte csak ez fordul elő), így nekem eleve mindegy, hogy bent vagyok, vagy HO-ban.

A lényeg lényege lényegében lényegtelen.

> A 8 órát hogyan prezentáljuk a főnök felé pedig nagyon egyszerű:

 

En azert irigykedek igy a hozzaszolasokat olvasva. Nekem rendszeresen van, hogy egy melot 2-3 napra saccolom,

es mar amikor 2 hete csinalom, csak nezek ki, hogy mit rontottam el, mert nyomtam a melot rendesen.

Hozzam valahogy az Elon ido all kozelebb.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nekem rendszeresen van, hogy egy melot 2-3 napra saccolom, es mar amikor 2 hete csinalom

:)

hát igem, ez is egy skill, hogy fel tudd mérni egy munkára fordítandó időt ;)

 

rutinos projekt managerek egyből minimum 2 vel szorozzák a szakember által saccolt időt ;)

Nekem ezért tetszik az a megközelítés, hogy reggel azzal kezdünk, hogy átnézzük, ki hogyan haladt. Így ha 2-3 napra saccoltál valamit és a második nap reggelén nem vagy félig kész és a harmadik nap reggelén nem egy kvázi kész dolog utolsó simításai vannak hátra, akkor rögtön látszik, hogy az eredeti becslés nem volt jó és rögtön kiemelt témává lesz, amit át tudunk beszélni, hogy miért gondoltuk azt, hogy 2-3 nap, mit gondolunk most, mennyi van hátra, mi az, ami kiderült, amit az eredeti becslés idején nem tudtunk, mennyire vagyunk biztosak a mostani becslésben, átbeszéljük a megoldási irányt, megbeszéljük, tud-e valaki belesegíteni valamibe.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nálunk a fejlesztőknél van ilyen napi haladásosdi, de oda kell is. Szerencsére olyan a munkám, hogy kéthetente kell elszámolnom, hogy mire jutottam, mert elég sok az olyan téma, amihez napokig kell infót gyűjteni, egyeztetni, átgondolni, aztán csak jóval később lesz látható eredmény. Ott annyira nem releváns, hogy hétfőn vagy szerdán kezdtem-e egy koncepciót leírni, ha a határidő három hét múlva lesz.

 Egy időben percre pontosan írni kellett, hogy ki, mivel és mennyi időt töltött.

És ekkor még az idő trackelése is jelentős időt elvehet

(napi ~1óra - attól függően mennyire vagy fragmentálva. Csináltam, így ez tapasztalat.) 

 

És bizony, max 5-6 óra az amit  egy 8 órás munkáidőben nettó munkával lehet tölteni.  Ha pedig munka közben másoknak is segítesz, akkoz ez nálad egy újabb taszk, amit logolni kell, ami megszakítja a fő tevékenyégedet, stb. Ezzel nem azt mondom hogy ez rossz, csak bele kell kalkulálni hogy bizony nem kevés idő.

 

Igen sok  kezdő 'kisfőnök' esik abba a tévhitbe, hogy:

tessék, itt az új ember, miért nem produktívabb a csapat?

Hát mert pl az új embert be kell tanítani, ami azt jelenti hogy legalább két hétig nemcsak hogy nem végez effektív munkát, de még el is veszi a leg tapasztaltabb kollegák idejét... 

És ekkor még az idő trackelése is jelentős időt elvehet

(napi ~1óra - attól függően mennyire vagy fragmentálva. Csináltam, így ez tapasztalat.)

Rendes naplózás mellett, nekem is kb ennyire jött ki (háromnegyed óra és 1 óra között, amit nap végén fel is tüntettem).

Amit pedig a "kisfőnökről" írtál, teljesen egyet tudok érteni. Régi új kolléga jött (előtte más területen dolgozott, ami még csak nem is IT volt). A lényeg, hogy nekem kellett betanítani. Abban a szűk 3 hónapban a teljesítményem kb a felére esett vissza, amit többször is hangsúlyoztam, hogy vagy rendesen dolgozok, vagy betanítok, a kettő együtt nem fog menni és nem is ment. A nem kifizetett túlóra pedig nem igazán volt vonzó opció, így hallgattam 3 hónapig a csesztetést, hogy nem haladok. Azóta szerencsére jobb lett a helyzet és az új kolléga is teljes értékű lett + a kisfőnök is változott (megmaradt vezető beosztásban, csak főnökből inkább kolléga lett hozzáállás szempontjából).

A lényeg lényege lényegében lényegtelen.

Előző melóhelyemen volt, hogy új nagyfőnök érkezett és mindenkinek írnia kellett minden egyes task-ját, hogy mire mennyi időt fordított. Amikor a végén odaírtam, hogy napi 30 perc írni, hogy mit csináltam, akkor volt nagy kiakadás a kisfőnöktől. "Hát azt nem lehet írni, hogy azért nem dolgozunk, mert azt írjuk, hogy mit dolgoztunk!". Márpedig szerintem lehet, hiszen az volt a kérdés, hogy ki mivel tölti a munkaidejét. Hát én ezzel is. Aztán jött az oldjuk meg okosba és inkább minden munka legyen kicsit hosszabb, mint igazából, de ezt ne írjam bele. Arra a kérdésre, hogy miért nem lehet az igazat leírni már nem volt válasz....

A megfejtés: ha külső cégeknek dolgoztok, akkor a belső issue-ra loggolt időt nem tudja kiszámlázni nekik. Ha meg szétdobod az időt az ügyfél issujára, másképp fogalmazva bruttó időt loggolsz, akkor azt ki tudja számlázni. Aztán persze lehet csűrni-csavarni, hogy miért nem nagyobb óradíjra szerződnek akkor, de a managerek odaát sem normálisak. Lehet a kicsit kisebb óradíj számra vevőbbek, akkor is ha a végén a szumma ugyanakkora.

Erre az a megoldás, hogy a munkatársnak nem napi 8 óráját ajánlod ki, hanem csak mondjuk hetet. A maradék idő meg megy adminisztrációra, belső értekezletekre, büfézésre, ebédre. De sajnos ilyen nyilvánvaló dolgok még nem jutottak el a cikkíróéhoz hasonlatos modern cégek vezetőihez, mert valószínűleg épp a cégautóhoz rendelhető extrákat beszélik meg a többi vezetővel, vagy a kézzel varrott bőrcipők katalógusát böngészik épp.

A melós 1 (munka)napja (legalább) 8 (munka)órából áll. A napi 1 óra adminisztrációt oldja meg szabadidejében (NEM túlórában), nem azért kapja a fizetését hanem a munkájáért. Az időriportban meg TILOS ilyesminek látszódnia. Nem a valóságot akarja látja egy kisfőnök sem az időriport-ban, hanem a tökéletesség hazugságát, amit utána mutogathat felfelé, ahonnan ez a faszság is érkezett elsősorban.

A napi 1 óra adminisztrációt oldja meg szabadidejében (NEM túlórában), nem azért kapja a fizetését hanem a munkájáért.

Nade az adminisztráció a munkája része. Nem hobbiból csinálja, hanem mert a főnöke erre utasította. Onnantól kezdve ugyanolyan munka, mint amit az ideje többi részében csinál és ugyanúgy "azért kapja a fizetését".

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Mint mondtam, ezt a hülyék odafent nem fogadják el, mert akkor kiderülne hogy faszságokat tolnak lefele.

Ilyenek miatt hagyja ott a picsába minden dolgozó ember a multit 10-15 év után. Hacsak kis-középvezetőként nem kapott valami látszat hatalmat amihez aztán inkább ragaszkodik még ilyen áron is.

Szerkesztve: 2022. 05. 16., h – 11:42

Ti hogy érzitek, elhülyít a home office?

Attól függ, hogy egyedül töltöd, ember(ek) közt. Ha egedül, akkor nálam 2 hét után már szenvedés. Ha van ott valaki, akkor mondjuk 2-4 hét. Utána már érzem, hogy inkább mennék munkahelyre dolgozni. 

(a cikket nem olvastam)

trey @ gépház

Én a melóban is ugyanúgy távolról dolgozom, mint otthonról, lévén ami gépeket baszkurálok, azok mindkét helyszíntől több km távolságban vannak. Hogy a kollégát élőben látom/hallom -e, vagy telefonon/képernyőn, az meg nem sokat számít, elvégre ígyis-úgyis lesz a munkafolyamatban olyan fazon (megrendelő, beszállító, stb) aki nem lesz helyileg ott ahol én.

Ez az ember is távolról dolgozik, csak nem tud róla.

De tegyük fel, hogy, távolról dolgozni valóban az ördögtől való.
Nosza, tiltsuk be az SSH, RDP, VNC, HTTP, stb. protokollokat, de lehet, hogy érdemes egyből az IP -vel kezdeni. Érezzük, hogy ettől csak úgy szárnyalni kezd majd a GDP, igaz? :-)

Ha valaki valamit akar, például ilyen baromi okos cikket írni, akkor vegye fel a cipőt és fáradjon el a nyomdába, ott a szedőgépen állítsa be, hogy mi kerüljön a papírra, majd miután kész a nyomat, vegye a vállára a köteget, és járjon körbe bedobálni az újságokat, és elkérni érte a pénzt. Hiszen megy ez Home Office nélkül is, nem?

Vannak idős emberek, akik idegenkednek a számítógépektől, mert nem értik, hogy mi hajtja.

Ez az ember idegenkedik a fizikailag ellenőrzött munkavállalóktól, mert nem érti, hogy őket mi hajtja.

Igazából sajnálom szegény cikk írót, hiszen ezek szerint hiába ül napestig a munkahelyén, nem képes a fejlődésre.

Igazan jol atgondolt, szepen megfogalmazott cikk, amelyet kiterjedt kutatasi eredmenyekkel tamasztottak ala.

 

Viszont a fejlodes temakore erdekes. Egy nagyobb organizacioban, ahol van par profi, akiktol tanulniuk kellene az ujoncoknak, valoban nehezkes lehet a fejlodes, ha mindenki tavol van. Egy, a teruletet kb. ismero, kozepesen tapasztalt ember betanulasa is 3-6 honap, hogy tenylegesen hozzaadott ertekkel birjon. Foiskolarol, egyetemrol eppen kijovo kezdonel ez siman megvan 1 ev (es mennyi is egy munkahelyen/munkakorben atlagosan eltoltott ido manapsag?). A home office nem segiti ezt. Foleg, ha egy cegnel ez annyit jelent, hogy akkor mostantol otthonrol nyomogtod a laptopot...

Profikent azt erzekelhetjuk, hogy "nem zavar mindenfele ostoba kerdesekkel a szerencsetlen". De organzacios szempontbol lehet, hogy jobb, ha nem 100%-ot teljesit a kollega az adott projektjen, hanem feljebb hozza a tobbieket is picit.

Profikent azt erzekelhetjuk, hogy "nem zavar mindenfele ostoba kerdesekkel a szerencsetlen"

Bennem felmerül a kérdés, hogy profiként nem része-e a munkádnak, hogy a sok szerencsétlen megkeressen az ostoba kérdéseivel. :)

Szerintem értelmesebb cégeknél alapelvárás a senior kollégák felé, hogy segítsék a többieket, mert a cég nem attól lesz hatékony, hogy van 1 db zseni, aki írja a kódot, meg tíz biorobot, akik egész nap hegyezik a cerkát. Igen, ez azzal jár, hogy nem fog mind a 8 órájában kódot írni a senior, hanem lesznek interruptok, de ezeket azért lehet okosan kezelni.

Pont ebben a cipőben járok most. Van hogy fél napjaim elmennek a kevésbé senior kollégák útbaigazításával. Én is úgy gondolom hogy ez velejárója a dolognak.

// Hocus Pocus, grab the focus
winSetFocus(...)

http://c2.com/cgi/wiki?FunnyThingsSeenInSourceCodeAndDocumentation

Egyik korábbi munkahelyemen pl. az volt a kimondott elvárás, hogy a junior dev. dolgozik, másokat gyakran kérdezgetve, a dev dolgozik ritkán esetleg másokkal egyeztetve, a senior meg főleg ellenőriz (code review), segít, válaszol, megmutat dolgokat, és ha esetleg van egy kis üres ideje, akkor akár dolgozgathat is egy kicsit, de tipikusan a leírt sorok számát messze a sima developerek számai alatt voltak.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Szivesen kipróbálnám, milyen informatikusként ho dolgozni. Sajna nálunk az a mondás, h be kell járni, mert otthon senki nem dolgozik.

+1

Annyira sok lehetőség van, hogy simán lehet úgy szelektálni, hogy csak HO maradjon, vagy mondjuk a havi 1-szeri irodai nap belefér-e még.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ha nem olyan a munkaköröd, ami folyamatos bejárást igényel (géptermi karbantartó, stb., tehát szükséges, hogy fizikailag ott legyél, mert a szervert nem lehet távolról kicserélni), akkor a céged elég maradi felfogású. Fogadjunk, hogy a főnökeid attól érzik magukat nagy embereknek, hogy 40-50 ember ott van a kezük alatt közvetlenül és bárkit lehet csicskáztatni. 

A lényeg lényege lényegében lényegtelen.

Egy főnököm van, és egyedüli alkalmazott vagyok. :)

De nem, nem szükséges bejárnom, heti 1-2 nap bőven elég lenne, h az új telepítéseket összerakjam, mielött ügyfélhez kikerülne. Többi távmunka, ha hívnak, és úgyis neten keresztül dolgozom, akkor olyan mindegy, h otthonról érem el az ügyfelet, vagy az irodából. Ügyfélnek is tök mindegy, hol vagyok.

De asszony is így járt, covid alatt heti 1-2x jártak be felváltva, tök jól ment minden, adminisztratív munka. Erre kitalálták, h be kell járni, mert csak.

Nekem ez fura. Legyen elvégezve a kiosztott feladat időre, aztán az, h ezt a kertben, vagy a medencében ücsörögve csinálom, vagy az irodában, az sztem a munka szempontjából tök irreleváns.

Abszurd példa volt arra, hogy miért nem működik az, hogy "amit a főnök mond".

A kocsimosás meg nem tartozik a céges munkák közé, tehát sehogy nem tudja megmagyarázni, hogy ezt miért. Azt meg lehet, ha informatikusként velem telepítteti fel a gépekre az oprendszereket, de a kocsimosást?

> A kocsimosás meg nem tartozik a céges munkák közé

 

Nem eleg, hogy az alkalmazott segge ala tolnak egy ceges autot, de a suttyoja le se mossa, arra kulon embert vegyunk fel.

 

Lehet en vagyok maradi, de en is lemosattatnam, bar en mar az autot se vennem meg. Hogy aztan amikor osszetoreti akkor a ceg bukja a tulszamlazott javitas afajat is...

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Az valóban cringe, de kevésbé szélsőséges példánál azért nehéz meghúzni a határt. Volt, hogy nekem kellett egy 55"-os tévét felrángatni a másodikra. Nem volt ilyesmi a munkaköri leírásban, de mit csináltam volna? Hívjak költöztetőt két emelet miatt? Kérjem meg a recepciós csajokat, hogy hozzák fel?

Kirmeltem egy esetet, amikor igenis elvarhato a ceges auto lemosasa.

 

Amit te hozol peldanak, az az esetek 0.5%-a. Van, hogy van egy cegnel ugyfelhez kijaros auto amit tobben használnak. Ott is elvarhato az auto lemosasa.

Igazabol barhol elvarhato az auto lemosasa.

 

Van egy haverom, aki a gyaraban bevezette, hogy a fejlesztoknek nem kell takaritaniuk maguk utan. (eddig ha jott valami delegacio, akkor ok mostak fel, szedtek ossze a szemetet az osztalyukon)

.

Hanem majd felvesz egy takaritot, mert annak az orabere kb. az otode egy egy phd-snek.

 

En nagyon nem ertettem vele egyet. Mert a moralt is tonkrevagja. Ezentul szethagyja a szemetet, a kavesbogret, kajamaradekos tanyert az asztal sarkan, mert ugyis van takarito. Egeszen mas lesz a hozzaallas, megkockaztatom, hogy a munka rovasara megy a folyamatos kupleraj.

 

Egyebkent tudod, hogy mennyire elvezi mondjuk egy 2-6 ev kozotti gyerek? En kulon szoktam 400forintot bedobni, hogyha van kedve spriccoljon. Van ugy, hogy nyakig vizesen fejezzuk be a mosast.

 

Egy munkahely szerintem nem azert szivas mert "büdöset" kell csinalni. Nekem kb. mindegy, az idot fizetik.

A munkahely azert szopas, mert masnak hajtod a szekeret, es a sajat dolgaiddal nem haladsz. Es egy embernek van kb. 40 eve amikor bir is dolgozni, az meg elegge felulrol korlatos, hogy mit ersz el.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Mert a moralt is tonkrevagja. Ezentul szethagyja a szemetet, a kavesbogret, kajamaradekos tanyert az asztal sarkan, mert ugyis van takarito. Egeszen mas lesz a hozzaallas, megkockaztatom, hogy a munka rovasara megy a folyamatos kupleraj.

Nem találok szavakat az egyetértésem megfelelő mértékű kifejezésére. Általában nálunk is azok vetik fel a takarító kérdést (a kedvencem a neki ez a dolga című műsor), aki amúgy is igénytelen. Amúgy van mosogatógép, 2 másodperc lenne betenni este, és 2 másodperc lenne kivenni reggel a szekrényből, csak éppen nem szedik össze helyetted a használt bögrédet. Én mondjuk a gépet sem használom, mert egy bögrét elmosogatni úgy 10-15 másodperc.

Igazabol barhol elvarhato az auto lemosasa.

+0.5

Ha alkalomszerűen meg kell csinálni ilyeneket (= munkakörön kívüli, egyszerű feladatok), azzal nem lenne elvi problémám. Azt el tudom fogadni, hogy ha a munkaidőd nagy része erre megy el, az frusztráló lehet.

egy takaritot, mert annak az orabere kb. az otode egy egy phd-snek

Egyre szűkül az az olló, ahogy fogynak a megbízható takarítók :)

Én nem szeretnék olyan munkahelyen dolgozni, ahol az időt fizetik.

Alkalmazott vagy? Akkor van egy rossz hírem :)

(Igen, értem, hogy teljesítményt várnak, meg mittudomén, de valójában az idődet adod oda valakinek, amiért gyakorlatilag a tőkeköltséget kapod)

Nem vagyok alkalmazott. De persze kontraktorként is kell timesheetet tölteni.

Arra gondoltam itt, hogy én azt szeretem, ha a cég annak örül, ha azt csinálom, amire szerződtek velem. Értékelik a munkám eredményét.

Ha az lenne, amit khirály kolléga írt, hogy mossam le a főnök autóját, adogassam a téglát a kőművesnek, vigyem tálcán a teát szobáról szobára, vagy akár végezzek valami olyan IT feladatot, ami unalmas "büdös", akkor nem érezném jól magam akkor se, ha ugyanezt a fizetést megkapnám. Mert nem, nekem ne az időmet fizessék meg, hanem a tudásomat, szakértelmemet, stb.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Amit te hozol peldanak, az az esetek 0.5%-a.

Amit én hoztam példának, az velem esett meg, azért hoztam példának. Viszont továbbra sem vagy képben azzal kapcsolatban, hogy mi a gáz a dologban, mert az nem a kocsimosás. További példák:

- Bazmeg kecskefejű, húsz perc múlva rohannom kell tárgyalni a KurwaNagyCéggel, de még előtte fel kell hívjam a MásikKurwaNagyCéget, viszont csurom mocsok a kocsim; légy már olyan jó és lécci vakard le róla a dzsuvát, ne égjek már be ezzel a koszos tragaccsal...
- Jó. Hol a slag? Lécci mondd, hogy nem azzal szívtad már megint le a benzint a szomszéd kocsijából, hogy legyen a Tesládba...

Na, ezt hívják rugalmasságnak, meg csapatmunkának.

- Ha én azt mondom, hogy le kell mosnod a kocsimat, akkor le kell mosnod.
- Nem. Nem kell. És ha kirúgsz, hogy nem mosom le, majd megbeszéljük a munkaügyi bíróságon.

Na, ezt meg csicskáztatásnak, basáskodásnak, erőfitogtatásnak, hatalmi pozícióval való visszaélésnek hívják és ilyet csak olyan ember csinál, akiért nem kár, ha átmegy rajta egy kecske. Vagy egy kecskefalka. Vagy egy hernyótalpas jegesmedve. Csokibevonatú.

Ciprusra jártam éveken át magyarországról, a helyi telekomhoz és más ügyfelekhez is. Mindenhol bevált szokás volt, hogy jött körbe a helyi néni/bácsi, és felvette a rendeléseket. Aztán 10-20 perc múlva hozta a kávét, frappét, szendvicseket. Világ legjobb dolga volt ott nekem :) Azóta is visszasírom, a többi munkahelyem folyamatos lejtmenet ehhez az időszakhoz képest.

Engem inkább az lepett meg, hogy nincs külön leírva, hogy bűncselekményt nem kell.

Magyaráztam én már el secu orknak, hogy értem én, hogy neki ezt mondta a főnöke, de a személyes szabadság korlátozása btk, szóval az elsőrendű vádlott ő lesz, a főnöke majd a másodrendű, mint felbujtó, de ez őt nem fogja vígasztalni.

Kocsit mosni? Az kemény. Mondjuk valahol értem a főnit, ami itt a közelben van autómosó, ott bruttó ~8500 a külső-belső alap takarítás, kb. egy órás meló.  Ahhoz képest az 1125 elég jó ár.

off: Emlékszem, pár éve az aktuális irodánál volt egy autómosó, a csávó napi 6 órás munkára keresett embert nettó 350-ért, és hát hónapokig nem talált. Már én is azon gondolkoztam, hogy inkább átmegyek oda dolgozni, óradíjban kicsit szarabb, de mozogsz, lesz egy csomó szabadidőd, nincs stressz, stb. :)

Az lehet, hogy a mosóban ~8500 a bruttó ár, de abból a kocsimosó srác biztos nem kap óránként 1125-öt. (Egyébként csak külső lemosásról volt szó, belsőről nem.) Ennyi erővel, ha ad 500 Ft-ot a szomszéd kissrácnak, az is le tudja mosni.

+1, én is már rég elléptem volna az Aldiba dobozt lapátolni, ha nem nyúvadt volna meg a fizikai egészségem... Többet fizetnek egy kezdő dobozpakolónak, mint amennyit a legtöbb melóhelyemen adtak.

"...valaki mondja el plz, hogy mit értenek az alatt, hogy csicskáztat a főnök?" - Valószínűleg nem voltál katona. Íme egy szemléletes példa:

Az őrmester felsorakoztatja a katonákat, majd megkérdi:

- Na, emberek, ki tud zongorázni? -

Hárman jelentkeznek.

- Akkor maguk hárman felmennek a századparancsnok irodájába, és lehozzák a zongorát. -

A munkahely hülyít el, nem a homeoffice.

18 év irodázás után mentem HO-ba. így 5 év után nem vagyok hajlandó visszamenni.

azt vettem észre az első HO időkben hogy gyorsabban tudok dolgozni és nem fáradok el annyira.
mert nem esek ki a ritmusból jobban tudok haladni.
mindenkinek ismerős az a helyzet hogy benne van valamiben és kizökkentenek egy hívással és utána nézel hogy holafaszbatartottam?!:D
oké van skype meg telefon, de le van némítva (igen a skype-ot is le lehet).
nincs stresszelés hogy odaérjek valahová, bármikor el tudok menni bárhová majd később befejezem,stb.

mindenkinek ismerős az a helyzet hogy benne van valamiben és kizökkentenek egy hívással és utána nézel hogy holafaszbatartottam?!:D

Ne is mondd! Ha firmware-t írok, az munkahelyen valamiféle vázlat lesz többnyire, otthon diszkutálom végig az összes lehetséges esetet, bogarászom ki, hogy pontosan hova mutat az a pointer, nem eggyel előrébb vagy eggyel mögé, benne lesz-e a \0 a stringben, annek is lefoglaltam-e a helyet, és így tovább. Ezeket nem nehéz végiggondolni, de ha állandóan félbeszakítanak, akkor fárasztó és hatékonytalan.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Most raktam le a telefont, akivel beszélnem kellett volna a NAV-nál, ma HO-ban van, holnap keressem. Erről akkor ennyit szerintem

~ubuntu, raspbian, os x~

LOL

 

a valóság meg inkább az, hogy a NAV IT rendszere szimplán nincs felkészítve távoli munkavégzésre.

 

Ennek is valószínűleg több oka van:

 - az alkalmazott 'mancikák' képességbeli hiányosságok miatt alkalmatlanok a betanult gépen kívül bármilyen környezetben munkavégzésre

 - költségoptimalizálás miatt az IT eszközök eleve alkalmatlanok értelmes VPN/remote desktop megoldás létrehozására

 - ugyan ezen okok miatt az IT üzemeltetés is képtelen ezt megoldani.

 - szintén ugyan emiatt biztosan nem adnak a közalkalmazott minimálbéres fizetés mellé laptopot/telefont/internet előfizetést.

 - szarnak bele - mivel nem piaci szegmens, így semmi nem történik akkor ha az 'ügyfélnek' aszongyák hívjon minket holnap/jövő héten vagy amikor akar. 

 

szerintem.

off, egy hasonló félkatonai szervezetnél dolgozva volt nekem eddig a work-life balance, vagy mi

Reggel 7:30-kor becsipogtál, csináltad a dolgod, 16:30-kor kicsipogtál. Pénteken már kettőkor, vagy fél kettőkor, vagy már nem tudom. Utána hozzád sem szólt senki, ha meg tovább akartál bent maradni, és nem volt égető feladat, a főni saját kezűleg zavart haza. Az igaz, hogy a munkaköri leírást leszartuk, csináltuk, ami éppen a feladat volt. Soha nem éreztem ezt megalázónak, mert emberileg teljesen korrekt volt mindenki.

A csicskáztatás meg abban nyilvánult meg, hogy volt amikor el kellett menni a szomszéd boltba jégkrémet venni a csapatnak, vagy valaki elment kaját hozni környékbeli éttermekből. Szerintem ez elfogadható, nem fognak felvenni egy embert heti ~6 órában, hogy ezeket megcsinálja. Persze simán benne volt a pakliban, hogy egyszer csak bejön valaki, és szól, hogy homokzsákot kell pakolni a Dunán. :)

Mondjuk, hogy elfogadható, de akkor minek home office-ol a NAV-os kollega, ha otthon nem tudja ellátni a feladatát? Ez olyan mintha én home office cimén elmennék ázni a rudas fürdőbe és ha valaki hiv megmondom neki hogy bocs, de a laptopom sajnos nem gőzálló, hivjon holnap.

Valszeg el tudja, csak körülményesebben. Nekem sincs céges laptopom (hála Istennek!), ha otthonról akarok dolgozni, akkor RDP. (Btw bentről is így megy, nem férek hozzá fizikailag a gépemhez.) Nem is nagyon tudnám kilopni az adatokat, legfeljebb ha megjegyzem, és leírom papírra, vagy felveszem videóra, stb.

A "covid alatt" intéztem ügyet a KH bankkal, videókapcsolaton keresztül. Látszott hogy a hölgy otthonában egy sarok be volt rendezve "KH banki területnek", tehát mögötte fal volt, hogy ne látszódjon a monitor képe és egy szép céges molinó is ki volt téve. Meg lehet ezt oldani, csak akarni kell.

Na ne szórakozzunk már!

Nekem pl. a bankom telefonos ügyfélszolgálata működik HO-ban.

És (meglepetés), a dolgozó nem visz haza semmilyen adatot, egyszerűen csak hozzáfér. Látja a képernyőjén, amit kell.

Természetesen a NAV is meg tudná oldani ugyanezt, ugyanúgy, ahogy a bank megtette.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

De, hasonlóan kéne, de abba is gondolj bele, hogy melyik milyen mennyiségű információt kezel? A NAV-nál _valamennyi_ adóalany _valamennyi_ bejelentett jövedelméről, _valamennyi_ online pénztárgépet használó adóalany _összes_ forgalmáról van adat (ez ugye az adó terület), ami mellé gyakorlatilag az összes vámügyi szakrendszerben tárolt adat/információ is társul.
Egy ilyen információforrást fizikai és egyéb (pl. ki lehet jelen az adatok lekérdezésénél...) védelem nélkül hagyni... Mondjuk úgy, hogy nem biztos, hogy megfelel a "kellő gondosság" elvének.

Elég bénák azok a cégek, amelyek IT területen alkalmaznak embereket, és idő alapon akarnak kiverni belőlük bármit is. Tökmindegy, hogy mikor és mennyi időben oldja meg a feladatot a kolléga, a lényeg, hogy legyen kész, és az általa hozott pénz magasabb legyen, mint az általa vitt pénz.

Viszont nem akarnak felvenni sok pénzért új embert. Hanem ha azt látják hogy a kimutatás szerint mindenki csak nettó 5-6 órákat dolgozik effektíven (ami szellemi munkánál kb ez a reális plafon), akkor abba a "szabad" 2-3 órába ezek szerint van a parasztnak kapacitása még többet dolgozni. Nem azt nézik, hogy a rádbízott munka megvan-e csinálva, hanem az a cél h ne legyen szabad idő senkinél. Így ráraknak még annyi extra melót, ameddig az nem jön ki a papíron h. a 8 órából 8-at dolgozik mindenki, minden nap. Na, felénk most ezt vezették be.

Hanem ha azt látják hogy a kimutatás szerint mindenki csak nettó 5-6 órákat dolgozik effektíven (ami szellemi munkánál kb ez a reális plafon), akkor abba a "szabad" 2-3 órába ezek szerint van a parasztnak kapacitása még többet dolgozni.

Egy normális(!) vezető (és nem főnök) azért belátja, hogy a 8 órás munkidőben a 8 órás nettó munka fizikailag nem igazán teljesíthető. Már csak ha elszaladsz WC-re kétszer, akkor is kiesik 10 perc. Ezen felül ha megszakítanak telefonnal, mert segítséget kérnek tőled, az sem nettó munkavégzés, hanem a kolléga támogatása. Vagy ha minden sz..rt fel kell jegyezni, akkor igenis az adminisztráció is elvesz 25-30 percet minimum. Esetleg valami nagy dolgot tartaszt fejben és megzavarnak, ami után 10-15 perc újra felvenni a fonalat (nagy és komplex kód esetén azért ez előfordul).

Egyébként a legviccesebb az, hogy ez az idő alapú felmérés a volt főnököm (vezetőm) szerint csak arra jó, hogy mindenki megtanuljon nagyokat írni (akinek nincs meg a 8 óra, az is be tudja írni másfeles szorzóval az összes tevékenységét, hogy végül órában jó legyen). Szerintem azért az sokat jelent, ha egy cégvezető ilyet mond.

A lényeg lényege lényegében lényegtelen.

Ez azért vicces, mert én meg pont hogy most szeretnék időalapú logolást bevezetni, meg már vezettem be IT cégnél is párszor, igaz, legtöbbször kampányjellegűen.

Az ok egyszerű: ezzel tudod beárazni a projektet, meg ezzel látod, mit kell kiautomatizálni a nem IT-s részeken, főleg azoknál a kollegáknál, akiknél landol az “ezt még ne automatizáljuk, de lehetne” típusú robotikus A rendszerből B rendszerbe adatot átpakolós feladatkör.

csak aztán jönnek a középvezetők meg az egyéb figurák, akik azt hiszik, az a lényeg hogy a szumma az 40 legyen (leszarom, a per kopfra rá se fogok nézni, a per projektszakasz meg a per taszk érdekel), és elkezdik az adatokat meghamisítani pl a fenti hülyeségekkel.

Bármit is kezdesz a végeredménnyel igen hamar hamis adatokat fogsz kapni, mert így vagy úgy de ez az emberek teljesítményét méri.

És erre láttam számtalan példát, olyan helyen is ahol én készítettem a 'kimutatást' bárhogy csináltam amint benne van hogy ki, mit, mennyi idő alatt csinál, onnantól ha más nem maguk a dolgozók fogják egymást összemérni vele.

Innetől pedig vagy bérfeszültésg lesz, vagy egymás között megbeszélve 'kisimítják' a különbségeket.

 

A másik buktató, hogy ki mit számol a feladat részének....

Van a ki a cigiszüneteket is, van aki meg csak a valós  nettó munkát. - a valóság meg valahol a kettő között van.

Szóval ahhoz hogy ez valóban hatékony legyen ELŐRE meg kell ezt beszélni a dolgozókkal és a felsőbb vezetéssel is, tisztázni, hogy pontoan mi tartozik egy feladathoz, és mire lesz hasnálva az eredmény. Sok esetben az ellőnőrzést is be kell vezetni, mert egy idő után - tapasztalatom szerint - a számok meglesznek, csak a feladatok mögötte nem, vagy csak erős minőségromlással fognak elkészülni...

Szerintem az egész nagyon demoralizáló. Azt hogyan számolom el, amikor a fantasztikus ötlet reggel, otthon, zuhanyzás közben jut eszembe? Vagy ezzel szemben mi van akkor, amikor elindulok egy úton, majd arra a következtetésre jutok, hogy ez az út járhatatlan, másképp kell csinálni, s két napi munkám eredménye egy áthúzott A4-es lap?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

De ez nem erre van… ez arra van, hogy a grinding rész mennyi idő, meg megspóroljuk-e egy 30 napos trialban lévő technológia árát az idővel, vagy mennyi a setup költsége valaminek.

a kreativitás az profitcenter, azért hosszútávon valamire vagy van jó ötletünk, vagy nincs. Ha van, örülünk, ha nincs, akkor az adott technológiával (gondolkozásmóddal) kell számolni, ahogy eddig, ami a költség.

az óramérés arra van, hogy egyáltalán hol kéne ötletelnünk a jobbátételen, hová megy az energia.

A zuhanyozás közben jut eszedbe - ráírod a projektre azt a negyed órát :-P Viccen kívül azért _is_ fizetnek, hogy gondolkodj, és (lehetőleg) jó megoldások jussanak az eszedbe. Ha ez épp munkaidőn kívül történik, akkor sincs gond, mert az ötlet valamilyen formában való rögzítése, vagy épp átgondolása is idő, amit a heti 40 órába szépen bele lehet szuszakolni.

Az, hogy dolgozol, agyalsz két napot, és ennyi idő alatt egy rossz megoldást találsz, azzal együtt kell élni - senki sem tévedhetetlen, és ahhoz, hogy megtaláld a megfelelő utat, néha a girbegurba zsákutcákat is végig kell járni. Az a két nap az adott projektben a megoldás keresésével eltöltött két nap.

A mondandóm lényege az volt, hogy demoralizáló, teljesítménykényszert, szorongást okoz a munkavállalóban, s a munkája helyett egyfolytában azon szorong majd, hogyan számol majd el az óráival, s éppen ezért nem dolgozik, vagy alig. Legalább is rám így hatna, ezért is mondanék fel ebben az esetben. Nem megyek olyan helyre, ahol nem érzem jól magam, ahol a gyomorfekély kialakulásának valószínűsége szignifikánsan nő. Ha hagynak dolgozni, örömmel dolgozom, mert szeretem a munkám, örömet jelent az alkotás, de ehhez hagyjanak békén.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A "hogyan számol majd el az óráival" anno nem volt számomra "teljesítménykényszer" - mondjuk ahol kellett ilyen elszámolás, ott projektre maximum hat órát lehetett elszámolni - a "kieső" időket szépen szétdobálta az ember a projektekre.

"Ha hagynak dolgozni" - ott a pont. Hagyjanak dolgozni, de ne akarjanak heti 234 órányi melót rám tolni. Ehhez vagy munkaidő-elszámolás kell, vagy olyan vezető, aki fel tudja mérni, mennyi idő kell adott feladatra.

De a ki se nagyon érdekel, bár nyilván ha valamit egy ember csinál csak, akkor vissza lehet következtetni.

de nyilván ezért mentek kampányszerűen, tipikusan úgy hogy sziasztok, eddig X-szel számoltuk a projektben ezt és ezt a feladatot, de kiváncsiak volnánk, tényleg ennyi-e, mert baromira úgy tűnik, hogy nem, szóval akkor ezt és a következő projektet mérjük le lécci.

Ehhez hozzátartozik, hogy a UX-ben sok a repeatable task, tipikusan az interjú, interjúfeldolgozás (logikus kérdés: az AI legépelő cuccokkal ez gyorsabb vagy amire kikorrektúrázzuk le is gépelnénk a lényeget?), és amikor árfelülvizsgálat van, akkor néha tudunk technológia miatt rövidíteni pl.

Valahogy tudni kell becsülni az elvégzendő feladat idő- és erőforrásigényét, illetve valamilyen módon ezt az időráfordítást prezentálni kell a cégvezetés, illetve a megrendelő felé - erre jó egy nem heti 40 órát kötelezően lefedő tevékenységnapló.
Ez lehet hibajegyekre írt idő, lehet  naptár jellegű alkalmazás, amiben a futó projektekre lehet allokálni a munkaidő egyes részeit...

Igen, de ezt lehet a munkavállaló bevonása nélkül is. Például hetente megbeszélés, azon átbeszéljük, hol tartunk, mi a következő egy hétre az irány, a prioritások, teendők. Ekkor a vezető tájékozódik, de nem arról szól az egész, hogy mikor lesz kész, miért nincs kész, és így tovább.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem lehet a munkavállaló bevonása nélkül, HO-ban főleg.

Elárulok egy szörnyű titkot a UX szakmáról: a legtöbb dolognak elég jól becsülhető benne az ideje. Ha van egy képernyősorozat, abban egy képernyőben van ötlet, a többi meg “darálás”, amíg oda eljut. Mondjuk egy hírlevélküldőben a szerkesztőprogram az bonyolult, de a címzett, tárgy, stb, ezek triviálisak, de van bennük sok apró bizbsz ami idő.

namost oké hogy egy varázsló minden képernyője nagyjából konstans idő alatt lesz kész, de mennyi ez a konstans idő? Hát ezt ki kell mérni. Mennyivel komplexebb az editor képernyője mint a varázslóé? Ki kell mérni.

Félreértés ne essék: az ügyfél nem tudja, mennyi időt b.sztunk el rá, ő projektárat kap. De ahhoz, hogy én jól tudjak projektárat mondani, ahhoz tudnom kell, mennyi ilyet tudunk egy hónapban csinálni, és ki kell számolnom, hogy lesz meg mindenkinek az a fizuja, amit az elején bekiabált, hogy szeretne (meg a szoftverek, meg az adó, meg a tartalék…)

Namost ha én 1 óra alatt csinálom meg, és junior kollegának felszoroztam ugyan 3-mal, de 10-zel kéne, akkor ott fogunk állni, hogy a hónapban lezárható projektek és a fizuk negatív egyenleget fognak mutatni, mert nem jut el odáig, hogy lezárjuk, kifizessék. Egyszer-egyszer ez oké, de a harmadik hónapban csak megkérdezed, hogy miért nem vagyunk sose kész, ugyanis a te pénzed megy el.

A trükk az, hogy az ügyfél sose lássa a belső elszámolást: ő projektárat kap. Az más kérdés, hogy a következő körben az adott feladat drágább lesz ésvagy nagyobb határidővel, mert vagy én kellek rá, vagy több időt kell rászánni.

Azért azt a fizut amit a delikvens kap egy hónapban ki is kell a delikvens munkájának termelni. Nem kell minden hónapban, de jó, ha a belépéstől kilépésig az ügyfelek több pénzt adtak érte, mint amennyit odaadtunk fizunak.

Értem a manager szemléletet is. Racionális. Arról beszéltem, hogy ezek a mérések stresszt okoznak a munkavállalóban, s onnantól kezdve, ha szorongó lelki alkat, akkor nem dolgozni fog, hanem másik munkahelyet keresni, vagy belgyógyászt a gyomorfekélyére. A mérés lehet empirikus. Megvolt az input, s nézed, mikor pottyan ki az output megfelelő minőségben. Nem íratsz riportokat, semmit, de gondolom, csak észreveszitek, ha egy munka elkészült, nem pedig akkor szól a delikvens, amikor rákérdezel, s mondja, hogy ja, egyébként az már két hete elkészült. :) Ezért mondom, hogy jobb a heti megbeszélés, ahol képbe kerül mindenki a többiek munkájával is, a kapcsolódási pontokkal, rövidtávú tervek, elképzelések születnek, örülünk elkészült részfeladatokkal. Én nem UX-ben ténykedek. Firmware-t írok, meg hardware-t tervezek, bár szerintem ebből a szempontból ez mindegy.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Azért egy héten sok munkára kell ilyet csinálni, de a beszélgetés általában úgy szokott menni, hogy retrón elővesszük:

sziasztok, második alkalommal csúszunk ezzel a tipusú melóval, és emiatt nem tudtunk bevállalni egy projektet, mert nem fértünk volna bele időben. Kifizetjük, nem gond, de a most bejött és a következő ilyen típusú projekten időírás lesz, és a harmadik ügyfélnek emeljük az árat, csak ahhoz tudnom kell, hogy mennyivel. 

Utána felírjuk az időket, következő retrón egy hónap múlva átbeszéljük, átnézzük a projekt belső árstruktúráját együtt, felülírjuk, megpróbáljuk leboxolni az ügyfelekkel (minden áremelést azért ők se viselnek el), és kialakul az új árazás - ekkor az időmérés a következő hasonló paráig abbamarad, max új tool vagy feladat bevezetésekor kerül elő.

az általad mondott dolog azért nem jó, mert nem egy feladata van a delikvensnek, hanem párhuzamosan megy N projekt különböző szakaszokban és intenzitással (kutatás, tervezés, fejlesztés, tesztelés szakaszok más-más feladatokat, más-más intenzitást jelentenek), és mint ahogy írod is, nem 8-cal számol el, hanem a csapatnak van egy velocity-je, és hosszútávon azt kell hozni, mert ahhoz vannak igazítva a bérek is, meg a projektárak is.

az meg, hogy a kettő egyenlegének pozitívnak kell lennie, ezt nevezhetjük kapitalizmusnak, de szerintem a jól felfogott közgáz kategóriája.

A mérés persze csak akkor jó és valóban használható, ha nincs az egyes projektekre elvárt minimum/maximum, illetve nincs a leadott időadat még az elvárásoknak megfelelően átgyúrva, hogy az legyen kimutatva munkaidő-ráfordítás (költség) címén, amit megállapodás alapján kiszámláznak az ügyfeleknek. Sajnos ilyenhez is volt "szerencsém"...

Igen, végtelen sok aspektusa van ennek a témának... Pl.:

  • politika: lényegében az összes magyarországi projektemen fele-harmada a napidíjam a külföldi projektek napidíjának, viszont 2-3x annyi napot számlázok ki (mert a napidíj nem lehet olyan sok!!! hát az túl sok, extraprofit, brühühü!!!) - és ez látványosan mindenki szerint így van jól (szerintem nem)
  • rugalmatlanság: egy tetszőleges nemtriviális új szoftver legyártásának erőforrás igényeit egy évre előre sehogyan sem lehet jól megbecsülni, pedig az ügyfélnek az "X pénz lesz" kell, nem a valóság, ami az, hogy "0.3X és 3X közötti pénz lesz, és fél év múlva meg tudjuk mondani, hogy ezen belül hol lesz egy fele ekkora terjedelmen belül" (ha fix ár kell, akkor 2.25x-os szorzót szoktam alkalmazni az X-re)
  • scope: nemrég jött két ügyfél is, egy nem magyar és egy magyar, akik azt mondták, hogy számlavezetőt akarnak (amire van dobozos termékünk és árunk, 43. alkalomra elég jól becsülhető, hogy mennyibe kerül) - aztán kiderült, hogy nem is számlavezetőt akarnak, hanem tök mást, csak ezt nem sikerült elmondaniuk

Van egy egész régi, de tök jó Microsoft Press könyv a témában, Software Estimation a címe: https://www.microsoftpressstore.com/store/software-estimation-demystify…

"Tökmindegy, hogy mikor és mennyi időben oldja meg a feladatot a kolléga..." - Sajnos ez így nem működik. A cégvezetés pofátlanul határidőket tűz ki, és nincs tekintettel a munkavállalók lelki rezdüléseire. Én is ki vagyok bukva tőle, de szerencsére egyik kollégám felvilágosított, hogy a határidők azért vannak, hogy módosítani lehessen őket.

Szerintem nem ez volt a mondat lényege, inkább az, hogy ha határidőre elkészül a feladat (ebben szerintem nincs vita), akkor mindegy, hogy 8 órát töltött vele a dolgozó, vagy 3 óra elég volt neki. Az utóbbi esetben irodában még 5 óra munkát kell színlelni, otthon viszont szabadon rendelkezhet vele.

Debian - The "What?!" starts not!
http://nyizsa.blogspot.com

> Az utóbbi esetben irodában még 5 óra munkát kell színlelni, otthon viszont szabadon rendelkezhet vele.

Azért ez így hülyeség. Inkább arról van szó, hogy ha 3 óra alatt le tudta adni a feladatot, akkor tud más feladaattal haladni, vagy például van ideje dokumentálni a feladatot, ami általában el szokott maradni.

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

Persze, ez igaz. A mondanivalóm lényege az volt, hogy a "mindegy, mikor van kész" nem arra vonatkozik, hogy le lehet szarni a határidőt, hanem arra, hogy otthon az ember saját maga oszthatja be a feladatra fordított időt, míg bent ez nem így van.

De hogy visszakanyarodjak a példámhoz, mondjuk 15:30-kor kész vagyok az aznapi feladataimmal. A munkahelyen egy fél órát el fogok vesztegetni, mert új dolognak már nem érdemes nekikezdeni, rá se lehet hangolódni fél óra alatt, nemhogy érdemben haladni, hazamenni viszont nem lehet, mert munkaidő, ugye. Otthon ezzel szemben 15:31-kor már cisszen a sör. :))

Debian - The "What?!" starts not!
http://nyizsa.blogspot.com

Szerkesztve: 2022. 05. 18., sze – 11:50

LOL

A szerzo a Budapest Consulting Kft ugyvezeto igazgatoja.

Epp otthonrol is vegezheto munkara keresnek konyvelot:
https://www.profession.hu/allas/merlegkepes-konyvelo-akar-alvallalkozo-…

Google Maps alapjan pedig konkretan otthonrol dolgoznak:
https://bit.ly/3LqTxZH

Utolsó létszám adat: 5 fő

Biztos van fogalma a home office-rol, az egesz cegbol egy scrum csapat sem jonne ki.

Valoszinuleg Marika a konyveloje bekonyvelt meg 2-3 cegnek covid alatt es ebbol levonta ezt a kovetkeztetest :D

Látom itt mindenki élmunkás, és senki sem cseszi el az idejét otthon főzéssel/sétálással/közösségi oldalak nézegetésével/filmnézéssel/játékkal munkaidőben és csakis a munkára koncentrál mind a 8 órában. Ez szerintem nem ennyire egyértelmű és van ellenpélda is elég. Kértek már tőlem egér mozgatós appot ismerősök, hogy onlinenak mutassa őket mit tudom melyik chat, a másik ismerősöm is elmondja hogy HO ban egyik monitor munka másik FB/Aliexpress/személyes google keresések stb. és a saját tapasztalatom is az hogy otthon sokkal több minden van amivel szívesen foglalkozok, vagy épp megoldom mert otthon vagyok, mint maga a munka, vagyis sokkal több mindent lehet munka helyett csinálni. Persze munkahelyen is lehet mással is foglalkozni, de sokkal kevesebb szerintem a lehetőség. Munkatársaim is bevallják hogy HO-ban alszanak, vagy húznak-nyzúznak egy egy taskot és közben mást is csinálnak. Az is igaz hogy aki nem dolgozott mikor nem volt HO az otthonról sem fog és aki dolgozott azelőtt az most is fog, na de azt sem jön hogy elhiggyem, hogy mindenki maximális erődbedobással dolgozik HO-ban, míg mikor bejárt, azért nem volt ennyire hatékony mert non-stop megzavarta valaki. Nem vitatom a HO előnyeit, de ne tegyünk már úgy mintha az általam említett lehetőség fenn sem állna vagy hogy ez itt abszolút senkire nem vonatkozik. 

The worst or stupidest ideas are always the most popular.

 na de azt sem jön hogy elhiggyem, hogy mindenki maximális erődbedobással dolgozik HO-ban, míg mikor bejárt, azért nem volt ennyire hatékony mert non-stop megzavarta valaki.

Nézd akire nem volt szükség korábban sem az a bejárós -> HO átálláskor konkrétan tevékenység nélkül maradt =).

maximális erődbedobással dolgozik HO-ban

miért kéne minden nap "maximális" erőbedobással dolgozni? Én igyekszem a saját határaimat ismerve becsülettel végezni a munkám úgy hogy azért valami örömöm is legyen benne. Vannak olyan időszakok az évben amikor tényleg a maximumot kell beletenni, de az egyszerűen elhasználja az embert: és hosszú távon kifejezetten káros mentális és fizikai egészségre, emberi kapcsolatokra stb. egyaránt.

Szerintem a többség azon a véleményen van, hogy a HO-ban sokkal kevesebb az üresjárás, kevesebb a zavaró tényező, így nagyobb eséllyel fér bele a meló a 8 órás limitbe. Amiben benne van, hogy esetleg napközben egy órára elugrik valahova.

Ez nem jelenti azt, hogy HO=100% meló, de mindenesetre sokkal közelebb van hozzá, mint az irodába bejárósnál.

Én speciel több munkát tudok HO-ban elvégezni:

- nem megy az ökörködés a fülembe, még ha csak 10-12 fősek is max az open space méretek. Alapvetően nem zavar, de amikor igen, akkor nagyon
- megyeszékhely, de mire mindhárom gyermeket elviszem naptól függően 2-3 lokációra és beindulok a céghez, pont beáll a város és akkor 20-30 perc legalább beérni, HO-ban meg 5 perc. 8-ra kiszarva, megkávézva beülök a gép elé :)
- projektek többsége amin dolgozok pont nem az irodában ülőkkel együtt megy, így tökmindegy honnan meetingelek velük
- itthon baszó a hifi az íróasztalnál is, ez is szempont
- ugyanígy normális mikrofon van fellógatva a monitor fölött, nem rohad rám a headset, csak akkor veszem fel a fülest ha azon szeretnék zenét hallgatni
- 10 perc alatt ebédelek meg vs 40-50 perc
- el tudom vinni a kutyát napközben is, neki is jobb, hogy nem 50 haverral találkozik, csak hárommal
- el tudok menni napközben sportolni amikor úgy érzem, hogy jól esik és nem ütközik semmivel versus hazaesve fáradtan

Amikor meg majd erre ráunok akkor napközben 10 perc alatt be tudok menni, dolgozok ott pár órát és vagy a csúcsforgalom előtt vagy után hazajövök.

És a nem gép előtt töltött időt sétát, sportot stb szorgalmazza a cég, ha HO-ban vagy akkor pláne fontos.

Negatívumok:
- social distancing level 15-re fejlesztve
- könnyebben ülök vissza a gép elé azzal, hogy eszembe jutott, hogy kell megoldani, gyorsan megnézem

Milyen "mind a 8 óra"? HO esetén én speciel nem korlátozom be a melót egy 8 órás intervallumba per nap. Lehet, hogy közben szünetek vannak főzés/bevásárlás/stb. miatt, de nemhogy napi 8, de napi 10 óra is megvan úgy. És akkor még a hétvégékről nem is beszéltünk; mivel nem kell bemenni érte a céghez, ha olyanom van előveszem és folytatom az aktuális projektet. Annyival kevesebb meló legközelebb. Ezért jó a HO.

A 8 órát csak azért írtam, mert a szerződésben általában annyi van. Amúgy HO-ban én is hajlamos vagyok többet ülni a gép előtt (minimum annyit mint amiennyi a haza út lenne) vagy hétvégén is megoldani ezt azt. Nekem csak az a furcsa hogy ennek a threadnek alapján, ki lehet jelenteni hogy itt mindenki nagyon komoly hozzáállással nyomja a melót otthonról viszont míg bejárt az irodába ez el volt lehetetlenítve, és még véletlenül sem csábul el senki hogy ne csak a munkára koncentráljon. (azt hiszem első vagy aki főzést, bevásárlást említi)

The worst or stupidest ideas are always the most popular.

Tudod mi volt az utolsó melóhelyen, ahova bejártam, amíg az egészségem bírta? Odaadtak egy szétrohadt - már akkor 15 éves - pécét és azon kellett dolgoznom. Nagyon "hatékonyan" tudtam dolgozni. (Az otthoni gépem akkor még csak 5-6 éves volt.) A telepítők meg folyton beszóltak,meg panaszkodtak a főnöknek, hogy dohos a ruhám szaga (80%+ pára van a lakásban, hiába mosom őket, hiába szellőztetek), miközben mellettük megállt a bagószagban a balta, nagyon nagy élmény volt, jó hatással a munkamorálra. A bejárással elment napi három óra és havi húszezer Ft, alig maradt időm utána másra, naná, hogy úgy nem nagyon foglalkoztam munkaidőn kívül a melóval.
Ezerszer jobb a HO.

Az egész cikk olyan állításokat fogalmaz meg amire nem lehet úgy válaszolni, hogy jól gyere ki belőle. Ja otthon sok mindent lehet csinálni, de melóhelyen meg dettó. Ha a munka kivan adva akkor otthon se lehet recskázással tölteni az időt mert az vagy kész van vagy nincs. Ha nincs és senkinek nem tűnik fel az nem a munkavállaló baja.

Mióta otthonról dolgozok, sokkal egészségesebben eszek, mert van idő ebédidőben előkészíteni/megfőzni. Kevesebbet is költök, mert nem előre elkészített kaját eszek drágáért.

Ha kell, le tudok dőlni a kanapéra 5-15 perc powernapre szintén ebédidőben.

Nincs reggeli rohanva tusolás, öltözködés, stb. Sokkal kiegyensúlyozottabb a napom.

Meló után nincs rohanás haza, aztán az edzőterembe, hanem ledőlök egy kicsit a kanapéra lazítani és 1 óra múlva el tudok indulni edzeni kényelmesen.

Aki vissza akar terelni az irodába kötelezően, az tehet egy szívességet.

Még úgy is, hogy 15-20 perc sétára lakom az irodától. (Néha délutánra bemegyek, ha napos az idő. Reggel hagyjanak békén a rohanással).

megértelek, nálunk is hasonlóak a tapasztalatok. A kollégák szeretik. Ugyanezek az érvek. Több szabadidő, jobban megtudják szervezni a napjukat stb..

Nem romlott semmilyen számunk a meló ugyanúgy elvan végezve még lovét is spórol a cég.

Főleg azok a kollégák boldogok akiket amúgy beterelnek 5 - 10 személyes irodákba. Egyszerűen nem is értem ezeket ki találta ki, lehetetlen produktív munkát végezni egy alapvetően zajos, pörgős munkahelyen.