A legnevetsegesebb femondas indoklas, amivel talalkoztal

 ( carlcolt | 2017. június 10., szombat - 20:55 )

Gyujtsuk ossze oket.

Lehet nem IT is.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Egyszer felvettek valahova PHP fejlesztőnek. Backend munkát nem is láttam, viszont mást sem csináltam, mint ie7 kompatibilis sitebuildeket csináltam. Kifolyt az agyam tőle. Az egyik oldalba, HTML kommentbe (tehát nem látható helyre) beírtam, hogy ie sux. Valaki (nem kolléga, hanem kívülről valaki) szólt a főnöknek és az meg kirúgott érte. Még meg is fenyegetett, hogy örüljek, hogy csak ennyi, mert "lehetett volna bonyolultabb is". Hogy ez alatt mit értett, azt nem tudom. Vagy, hogy mire számított...

- Bíró úr kérem, a vádlott beírta a HTML kódba kommentnek, hogy íesuksz!
- A vádlottat aknavetős tarkólövés általi kivégzésre ítélem.

Ja, természetesen minimálbérre bejelentős móka volt. Az még pluszba külön vicces lett volna, ha a törvény elé kerül a dolog.

legközelebb azt írd, hogy ue six.

:D
------------------------
{0} ok boto
boto ?

így szólj igazat...

HTML komment siman lathato kliens oldalrol, PHP kommentre gondoltal?

Egyebkent iszonyuan unprofesszionalis ilyen irni mas kodjaba, vulgaris, gyerekes, nagyon rossz fenyt vet munkaltatodra es esetleg ugyfelre is. Ha pl. egy nepszerubb, komoly ceg oldalanak forrasaba kerul es valaki ratalal, par bulvar oldal cikkezik rola, komoly csorbat szenved a ceg presztizse, amiert bizony kovetelhetnek karteritest.

Okolszabaly: kodban, irott kommunikacioban ceges kornyezetben ne probalj jopofizni, maradj amennyire lehet formalis, mert ami neked jo viccnek tunik, masok szemszogebol teged negativan minosit, esetleg masok is bajba kerulnek miatta.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Muhahaha. Ezt kérlek, közöld a Linux kernel dev lista tagjaival. Én addig hozok popcornt :)

ROFLMAO, az egy masik vilag. xD

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Eléggé... :D

Viszont azért akkora főbenjáró bűnt nem követett el a kollega, hogy ezért tényleg ki kelljen rúgni. Egy alapos fejmosás ilyenkor megteszi. Tényleg nem szép dolog beleanyázni a forrásba, főleg nem a külvilág felé is látható módon, de nem tudok elképzelni olyan esetet, hogy valami önérzetes end-user véletlenül tényleg belekotor egy website forrásába, és úgy megsértődik, hogy emiatt a cégnek komoly presztízsvesztesége támadna.

Ha end-juzer nem is, a ceg ugyfele valoszinuleg kivert egy hisztit, sugallva, hogy mashova viszi a penzet, ha a ceg nem erett a feladatra, ekkor a fonok reszerol korrekt valasz, hogy mi bizony nagyon komolyan kezeljuk a ugyet, a bena kollegat kirugtuk a verbe, a jovoben code review alatt is jobban figyelunk az ilyenre.

En is hajlok a szobeli megrovasra, kifejtve alaposan, hogy hogyan keverheti bajba a ceget, de nem ismerem a kontextust, es az itteni par kommentbol itelve egyesek gondolatvilagatol nagyon idegenek az ilyen jellegu konfliktusok, hogy egyaltalan felfoghassak, mi forog kockan, ilyenkor hatekonyabb elhajtani a parasztot, meg peldat statualni is jo, csak ekkor legalabb meg kellett volna magyarazni neki a helyzetet...

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

ebből így látatlanban a példa statuálás a leggyanúsabb valódi ok

amúgy meg szvsz túl önérzetesek vagyunk úgy kollektíve, főleg ha megnézzük, hogy egy p*csányi kősziklán élő 70% vízből álló, kocsonyaszerű félmajmok vagyunk, akik mást sem tudnak, mint egymást baszlatni, és rövid regnálásunk ideje alatt máris sikerült majdnem elpusztítanunk a saját bolygónkat.

%s/elpusztitatnunk/magunk szamara lakhatatlanna tennunk/
A bolygo koszoni szepen jol megvan emberek nelkul is.

s/emberek/élőlények/

s/élőlények/élőlények egy része/

Gondolod bármi kínja lenne egy bolygónak attól, ha nem lenne rajta egy fikarcnyi élet se?! Sztem tök mindegy neki...

Valóban nem lenne kínja a bolygónak, én csak arra próbáltam utani, hogy az emberi tevékenység nyilván nem minden élőlényt irt ki.

Bőven elég, ha csak magunkat irtjuk ki/magunk számára tesszük élhetetlenné a bolygót. :/

Ez pontosan így van.

Ahhoz (még) szerencsére kevesek vagyunk, hogy minden életet képesek legyünk kiírtani a Földön.

Hat ha mindent nem is azert egy jo kis jegkorszakot ami kozel nullara redukalja a jelenlegi allat es novenyvilagot szerintem elo tudnank idezni. Szoval egy hard reset siman menne ha elpukkantjuk az osszes atomfegyvert es par vulkant belerobbantunk a legkorbe :D

jaja, amikor par eve Izlandon elfingotta magat egy vulkan, kb. leallt az Eszak-Atlanti oceanon/folotte valo kozlekedes...

--
Allitsuk meg Andorrat!

Nem az ügyfél volt, aki kiverte a hisztit, ők azt se tudták, hogy mi a HTML kód. Egy túlbuzgó msfan írt levelet a cégnek, legalábbis a főnök is ezt mondta, meg a vezető programozó is. (Utóbbi az egyetlen értelmes ember volt a cégnél, illetve volt még egy jó fej kopasz grafikus is.)

Nalatod, van ilyen. Attol fuggetlenul, hogy aki elinditja a konfliktust, mennyire tulbuzgo/autista/perverz/idiota, a ceg szamara gondot okozhat, es a ceg szemszogebol egy alkalmazott, aki miatt ilyen szituba kerulhet, egy kockazat, amit kezelni kell.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

"egy kockazat, amit kezelni kell" - valóban, pl. egy policyvel és figyelmeztetéssel a jövőre nézve. Egyébként szerintem teljesen korrekt az ie sux olyan js meg css kódba, ahol workaroundolni kell. Gyakorlatilag egy valid comment a workaround szükségességének alátámasztására. Így megközelítve ez egyáltalán nem egy állásfoglalás. Ahol ilyenért kirúgják az embert, ott nyilván nem is érdemes dolgozni.

Szerintem neki az a baja, hogy szerinte egy profi az ilyesmit fapofával állja és nem kommentálja a munkakörülményeket. Ezen szerintem lehet vitatkozni.

Egyébként szerintem teljesen korrekt az ie sux olyan js meg css kódba, ahol workaroundolni kell

Semennyire nem az, hozzátartozik a munkához.

Ahol ilyenért kirúgják az embert, ott nyilván nem is érdemes dolgozni.

Ebben viszont egyetértünk, itt egy ejnye-bejnyével el kellett volna intézni a dolgot.

Mit lehet ezen ejnyebejnyezni?
A legostobabb cegeknel is van ennyi humor. A legeslegostobabbnal butabbaknal lehet, h nincs.
Kiveve, ha az MS-rol van szo, ott megertenem, ha ez kiveri a biztositekot:)

Lehet humor, csak azt okos cegek otthon tartjak.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Bullshit.
IE SUX.

Kit sertettem meg v. rontottam a uzletet?

Bocs, te vagod, hogy en nem a "ie sux" kijelentes valosagtartalmat vitatom?

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Igen.
Ezert kerdem, kinek leptem a lelkebe, v. rontottam az uzletet?
Tegyuk fel, h kiraktam ezt a kommentet a vatikan weboldalara, meg a giganagy bank oldalara es, ezen kivul egy vezeto EU-s orszag kormanyanak az oldalan van.

Plz vezesse le vki, hogy mekkora sertest v. uzleti karositast vegeztem. En nem latom.
Kizarolag az MS-nek faj. Esakkormivan?

"Plz vezesse le vki, hogy mekkora sertest v. uzleti karositast vegeztem. En nem latom."

Olvastad a szalindito sztorijat, hogy bizony akadt egy ember, akinek fajt, es az allasaba kerult? Alkalmazottkent az ilyeneket ne akard megerteni, valoszinuleg nem is lenne ralatasod, a felsomenedzsmentnek mar tobb van, eleg annyit tudnod, hogy amit te a magad neveben kijelentesz, az vegul ugy tunhet, hogy a ceg allaspontja, amiert oket szopathatjak.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Mondjuk a mai napig nem vagyok meggyőződve róla, hogy ez nem csak ürügy volt, mert már amúgy is ki akart dobni. Nem voltunk jóba'. A próbaidőn már túl voltunk, nem dobhatott volna csak úgy ki, mert a munkámba másutt nem tudott belekötni, viszont lehet, hogy tartott tőle, hogy ha csak úgy kitesz, akkor felnyomom a minimálbéres trükközés és az elmaradt túlórák miatt. (Nem tettem volna meg.) Így viszont hite szerint neki is volt "ütőkártya" a kezében.
De az is lehet, hogy nem így van. Mindenesetre én már amúgy is menni akartam és már fel is voltam véve egy másik céghez; két heti bérem ugrott, de legalább volt két heti szabim.

"akkor felnyomom a minimálbéres trükközés és az elmaradt túlórák miatt. "

Mondjuk erre épp ma hallottam egy HR-estől, hogy ebben az a szép, hogy azzal meg kvázi elismered, hogy adót csaltál és hivatalból köteles a NAV ellened adócsalásért eljárást indítani. Ugyanis a magyar jogrendszer nem nagyon ismeri a vádalku fogalmát, csak néhány speciális esetben (pl. nemzetbiztonság, terrorcselekmény, ilyesmik).

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Na ja. De feljelenteni lehet, mert nyilván mások is így vannak ott. Amikor meg téged hívnak be tanúskodni, elmondod, hogy te pont annyit is kaptál, és nem csaltál sehol. Valaki úgyis fog hülyeséget mondani tanúként, és akkor beszopja + a cég is. #watchtheworldburn :)

"Amikor meg téged hívnak be tanúskodni, elmondod, hogy te pont annyit is kaptál, és nem csaltál sehol. "

A NAV azert ennyire nem hulye, egy akkora osszeg, amekkorat jellemzoen zsebbe nyomnak, meglatszik a koltekezeseden, peldaul feltuno, hogy a szamladra erkezo lovehoz szinte alig nyulsz, na ilyenkor radbasszak a buntit, vagy kifizetet, vagy bizonyitod, hogy tevednek, szoval cumi neked is lehet.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Kézbe kaptam az egészet, nincs bankszámla.

mondjuk van elévülési idő is, szóval ha azután nyomod fel a céget, hogy a tied már elévült, tied a világ

Csakhogy nekem eszemben sem volt felnyomni, ahogy azt fentebb írtam is. Nem éri meg az egész.

Nem értem, hogy az ilyeneket miért nem vizsgálja a nav hivatalból, csak feltűnik nekik, mekkora fizetéskülnbség van cégek között.

Két oka lehet:
1. "haveri cég" - ne mondd azt, hogy azt az ipari áfacsalást amit a cukor/olaj/stb. témában csinálnak, azt kormányzati szándék nélkül lehetne csinálni. De hasonló a helyzet a biztonsági őr/takarító outsource témában is
2. leszarják - kis pénz kis foci, amit nagyon kell azt megcsinálják, a többit meg leszarják. Kb. mint a rendőrök, közteresek, stb. Este 8-kor az Üllőin a kocsik 80%-a félszemű, helyzetjelzős, reflektoros, ködfényszórós, barkács xenon, barkács LED, apámfasza bármi, de nem felel meg a kresz előírásainak. Szóval leszarják, mert ha nem szarnák le akkor nem lenne ez a helyzet.

Én mostanában ráálltam arra, hogy ha rendőrt látok a közelben (autóban vagy gyalog az mindegy), akkor is átfutokk az utca túloldalára szabálytalanul ha semmi dolgom sincs ott, jellemzően 4-6 sávos utakon. Ha zebra van akkor piroson, ha nincs akkor az úton keresztbe, persze azért arra ügyelve hogy engem se üssön el senki és a sofőröknek se okozzak problémát. De pár tucat kísérletből 0, azaz nulla reakciót sikerült kiváltanom a kékekből. Mert még ha arra lusta, h kiszálljon, mondjuk OK. De le se húzza az ablakot hogy rámszóljón, rám se dudál, semmi ilyesmi.

"apámfasza bármi"

szinten zenesz? :D

2. Ugyanez a helyzet gyakorlatilag mindenhol. Autopalyan, 4-edrendu uton Aszod es Hatvan kozott, barhol. Fosnak bele.

tehat igen, udv :D

A NAV a láncos kutya. Mennek körbe és kérik a védelmi pénzt (= meg kell rendelni egy kamutanulmányt valamelyik kormányközeli cégtől), ha ezt nem teszed meg, akkor jönnek és adják egymásnak a kilincset... és akadályozzák az üzletmenetet akkor is, ha semmit nem találnak, csak azzal, hogy pár embert lefoglalnak a hülye kérdéseikkel. Ha pedig még ekkor se fizetsz, akkor jön a taktikai atomtöltet, amit például a Gattyán is kapott... szóval, ha befizetted a védelmi pénzt, akkor elég tág határok között lehetsz törvénykerülő.

State capture.

Volt, hogy állást kerestem.

Egyik cég ajánlott valami 60 ezer forint körüli bruttó fizetést. Másik cég kb. bruttó 300-at. Harmadik cég valami 80-at bejelentve, és még 100-at zsebbe.

Ha a NAV nézi a számokat, nem jön rá, hogy az első cég és a harmadik cég nem ugyanabban a környezetben játszik.

Ha minden cég csak a második vagy a harmadik kategóriában dolgozna, akkor egyszerű dolguk lenne.

Dolgoztam valamikor az előző évezredben egy cégnek (nem alkalmazottként). Ezen a helyen voltak eladó srácok is, akik a pultban álltak egész nap, és valahogy feketén/szürkén kapták a fizetésüket.

Valami rosszakaró vagy konkurens felnyomta a céget, jött az ellenőrzés, és a pultban álló srácok simán elmondták, hogy hát igen, valójában többet kapok, mint ami a papíron van, stb.

> Egy túlbuzgó msfan írt levelet a cégnek

Szoval uzletileg kit karosithatott?
Egy elmeleti, de azert foldhoz ragadt pelda is megteszi.

Fogalmam sincs, mit takar a "túlbuzgó msfan". Az sem erdekes, hogy jogos-e a felhaborodasa, vagy nem, tenyleg megkarositottak ot, vagy nem, a lenyeg, hogy a ceg szivhat ilyen esetekben.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Akkor nincs egy epkezlab indok:).

Well, fuck. :^)

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

> Gyakorlatilag egy valid comment a workaround szükségességének alátámasztására.

lol

Olyan helyen se érdemes dolgozni, ahol felvesznek egy feladatkörbe és tök mást csináltatnak veled, de közben még rendes code review sincs.

Nem, HTML komment. A forrásban látható, de az oldalon nem volt.

Amúgy borítékoltam, hogy lesz, akinek ugyan gőze sincs arról, hogy mi folyt ott, nem tud a dologról többet, minthogy el lett hintve egy hülye komment a forrásba, de azért jobban akarja tudni, hogy de, a főnöknek volt igaza.

Akkor csak pár dolog:

- Unprofesszinális: az a cég minden volt, csak professzionális nem.
Az ukáz az volt, hogy leszarják, hogy mit hogy oldok meg, de működjön ie7-ben, mert a kuncsaft vezérigazgatói azt használnak és nekik kell azt látni, hogy működik, a látogatók és a normális böngészők, amit használtak, másodlagosak voltak. A backend is kb. egy nulla CMS volt, amit egy nap alatt kellett nulláról összehányni, mindegy csak ie7-ben működjön a frontend. Ez professzionális?
Aztán volt olyan is, hogy egy bréjnsztormszessilyön alatt a grafikusok felpanaszolták, hogy a tökömtudja milyen futó projektben (szórólap, étlap, whatever) használt fontkészlet "1"-es karakterének a felső szára túl rövid és "l" betűnek néz ki. És ott vakarták a fejüket, hogy most mi legyen. Azt hittem beszarok. Mondtam nekik, hogy szerkesszék át a rohadt fontkészletet. Mi, hogy olyat is lehet? Utána én kerestem meg a grafikus Mac-jén a fontkészletet és én szerkesztettem neki át a fontot, pedig akkor láttam először fontszerkesztőt. Ez professzionális? (És még csak nem is az én munkaköröm volt.)
Az egyik kulcsprojekt, amit két hétig gányoltattak velem (az se programozói munka volt, hanem favágó, tkp. adatkitöltögetés és tesztelés), az is az volt, hogy az ügyfél konkurrenciájának az ugyanolyan projektjét lekoppintattatták velem valami ingyenes alternatívát felhasználtatva. Ez professzionális?

- Ügyfél: Az ügyfélről csak annyit, hogy egyike a közutálatnak örvendő nemzetközi cégeknek. (A nevüket nem írom le, nem vagyok hülye.) Itt is minden szarba belekötöttek. Népszerűségről szó sincs.

- Kártérítés: Azt inkább én követelhettem volna az elmaradt túlórapénzek után (bezzeg, ha késtem 10 percet, akkor le lettem baszva, de ha több órával tovább bennt voltam, az nem baj), meg a minimálbérre bejelentős trükközés után. És akkor kerestem 180 nettót, amiből 20 rögtön elment a bérletre. A munkának köze nem volt ahhoz, amire felvettek, meg ami a szakmám, de azért értsek mindenhez. (Ld. sitebuild, fontszerkesztés.) A góré egyszer még azt is mondta, hogyha azt mondja, hogy mossam le a kocsiját, akkor azt is le kell.

Szerintem baromi nagy kár határozott véleményt formálni azzal kapcsolatban, amiről nincs elég információja az embernek.

van az a strici hozzáállás: a programozó olyan mint az örömlány. pénzért bármit bevállal.

Főleg, ha enni is akar, ugyebár.

A rossz programozo igen. Ha *jo* vagy, te valogatsz a munkaltato/ugyfel/projektek kozul.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Hogy jó vagyok-e, azt döntsd el te: tud egy pancser 6502 emulátort, vagy assemblert írni?

Az, hogy a jó programozó válogathat a "munkaltato/ugyfel/projektek" között, az egy vicc, úgyhogy most engedelmeddel röhögök... :(

"Hogy jó vagyok-e, azt döntsd el te: tud egy pancser 6502 emulátort, vagy assemblert írni?"

Tud.

Mau

Szerintem hozzá sem tudna kezdeni, de legyen neked igazad: legyek pancser.

Nem a te érdemeidet akarom kisebbíteni, de tud. Semmi nem kell hozzá, mint némi google, meg kitartás. Nulla tudással le lehet ülni, és megcsinálni, ha legalább annyi háttere van az embernek, ami a "pancser programozó" szintet megüti.

Hát nem tudom. Én nem a google-ből szedtem hozzá az anyagot, hanem manualokból, leírásokból, az 1541 emuban meg balagesz segített, mert ő betéve tudta a VIA-k, meg úgy az egész 1541 működését. A kugliban szinte semmi anyagot nem találtam, ezért is volt nagy mákom, hogy összefutottunk.

Mondjuk olyan howto-t nem is találtam sose, hogy "how to write an assembler". :P

Mondjuk olyan howto-t nem is találtam sose, hogy "how to write an assembler". :P

https://stackoverflow.com/questions/2478142/how-do-you-make-an-assembler

:)

Interneten mindent megtalálni. Ha amit keresel nem találod meg, akkor megtalálod azt, aki megmondja hol találod meg. Túl egyszerű lett hozzáférni az információhoz, ami végül is nem nagy baj.

Hát ez lol. :D

Mondjuk az én 65xx/6800 assemblerem nem guide alapján készült, hanem csak úgy.

nem is kell. en is irtam 12 evesen c64-en assemblert basicben. nem volt nagy cucc.

Nice. Grat. Makrós volt?

Bár mondjuk példát mutathatnál...

Poliverzum?

Nem emlékszem rá, hogy foglalkozott volna 6502-vel. De mégha igen is, miből gondolod, hogy olyan vagyok, mint ő?

Semmi ilyet nem gondolok rólad, szerintem más se.

Hát _Franko_ egyszavas odabökéséből nekem az jött le, hogy pancsernak tart, azt hittem te is ezért mondod poliverzumot.

Nézd, a szoftverfejlesztés, mint szakma, eléggé szerteágazó tudást igényel és nem csak az IT szűken vett területéből... elég sok ifjú titánt láttam már, akik végletekig képesek voltak egy-két dologgal igen nagy mélységben foglalkozni, de csak azzal akartak foglalkozni és értékelhető piacképes tudásuk egyszerűen nem volt. Amikor meg egy cégnél előjött, hogy mennyi, de mennyi (szakmai és soft skill) hiányosságuk van, akkor nagyjából azt adták elő, amit ebben a szálban előadtál... erős a déjà vu... persze, tévedhetek is, szeretnék már tévedni. :)

"Beszélek" C-t, Pascalt, Java-t, PHP-t, pár SQL-t, JS-t, egyéb webes szarokat, UNIX shell-t és többféle assemblyt. (Persze nem azonos szinten, van amire jobban rágyúrtam, van amire kevésbé.) Nem hinném, hogy pancser vagyok. Ifjú titán meg pláne nem; a 90-es évek vége óta tolom aktívan. (A legelső programomat még a 80-as évek végén írtam CBM BASIC-ben.) De nem meggyőzni akarlak, csak úgy nézem, itt baromi gyorsan mondanak ítéletet bárki felett, anélkül, hogy ismernék...

Amúgy tényleg ekkora főbenjáró bűn volt, hogy sok-sok sitebuild szívás után beírtam egy szaros kommentbe, hogy ie sux?

Nem, nem az "ie sux" a főbenjáró bűn, hanem a körítés és a magyarázkodás... ez is, hogy mennyi mindenhez (is) értesz és mégis olyan helyen kellett dolgoznod valamikor az utóbbi 5-6 évben, ahol IE7 kompatibilis HTML kódot kellett írnod, mert gondolom nem találtál jobb helyet. Ez az utóbbi 5-6 év piaci viszonyait tekintve több mint furcsa, amikor már majdnem ott vannak a cégek, hogy "az se baj, ha nyúl, csak röfögjön".

Az ifjú titán pedig nem életkorhoz kötődik, hanem egy életfelfogás: "ti tán tudtok vele valamit kezdeni".

Ez egyébként őszintén érdekelne, hogy 20 évvel a háta mögött miért megy el az ember ie kompatibilitást reszelni, ha nem érdekli kifejezetten?

--
blogom

Ld. lejjebb.

Mert ugye olyan nincs, hogy az ember ért a szakmájához és mégis tróger melók jutnak neki, ugye?

Ez nem magyarázkodás, baromi sokan nehezen találnak munkát az országban, ezzel én is így voltam, elmeséltem egy sztorit és máris meg vagyok bélyegezve pancsernek, mert állítólag a cégek már bárkit felvesznek. Rajtam kívül még sok másik embernek rohadtul nem ez a tapasztalata.

Amúgy több oka is van, hogy ennyit kellett kínlódnom. Az egyik, hogy nincs diplomám, így azok akik azt kérnek, alapból ugrottak. A másik, hogy a legtöbbször fejvadász cégeken keresztül intézik a cégek, azokkal meg pár befürdés után abbahagytam a kísérletezést; úgy akarnak emberileg és szakmailag felmérni, hogy se a szakmához, se az emberekhez nem értenek. A harmadik a referenciahiány; még diákmunkásként felvettek webezni egy-két helyre, így aztán csak webes referenciáim voltak, csak ezen a területen tudtam később elhelyezkedni. A negyedik, hogy windows-zal nem akartam foglalkozni, így azok a melók is kiestek. (Ezt mondjuk most nem úsztam meg, de hála a Lazarusnak, csak leforgatni kell a programot win alatt, amúgy fejleszthetem Linux alatt.)

A mostani munkahelyemmel is csak szerencsém volt, mert megint webes céghez dobtam önéletrajzot, de az ottani főnök továbbpasszolt a bátyjának, aki felvett, úgyhogy most itt dolgozom és itt van mindenféle fejlesztés, van beágyazott, van desktop alkalmazás, webes alkalmazás, szerverprogram, whatever. Megkérdezheted a mostani főnökömet, hogy mekkora pancser vagyok.

Szerintem ez, hogy Magyarországon egy programozónak könnyű jó melót találnia, ez egy nagy kamu.

Hol kérdeztem én olyat, hogy ti tudtok valamivel valamit kezdeni?

"Szerintem ez, hogy Magyarországon egy programozónak könnyű jó melót találnia, ez egy nagy kamu."

Szerintem vagy párhuzamos univerzumban élünk... bár pontosan azokat a "meg nem értett zseni" kifogásokat hozod, amelyeket már jól ismerek és ez az attitűd eléggé megnehezíti a helyzetedet. :/

Ha jól látom a kolléga PHP közegben mozog, itthon a PHP piac elég cigány. Ha hozzávesszük hogy egy az egyben leírta a fejvadász réteget és nem áll egyikükkel sem kapcsolatban, számomra reálisan hangzik hogy nehézkes számára megfelelőt találni.

Nagyszerű... de akkor szerinted ki a pancser? ;)

Senki. Egyénenként eltérőek a lehetőségek (lásd ki merre lakik az országban), kapcsolatrendszerek, ismeretségek satöbbi. Legjobb állásokat kapcsolatrendszeren/ismeretségeken keresztül lehet találni. Van hogy a tudás kevés, de van, hogy első körre sem hívják be az embert, mert például nem tudnák megfizetni. Konkrét példának ott van egy reklámszakember ismerős, többoldalnyi referenciával, több diplomával, 20 év szakmai tapasztalattal a háta mögött, van 5 közép illetve felsőfokú nyelvvizsgája és őt be sem hívják interjúra az önéletrajza láttán, merthogy túlképzett, nem tudnák megfizetni. Pedig nem vágyik milliókra, csak dolgozni szeretne, tisztességes bérért, 45 évesen, hogy a családját eltartsa. Akkor Ő is pancser? Nem hiszem...

Értem, de itt most nem egy reklámszakemberről van szó, hanem egy közel 20 éves szakmai tapasztalattal rendelkező fejlesztőről, aki elvileg látott már elég sok nyelvet, platformot és környezetet, aztán valahogy nem tud jó munkahelyet szerezni... mindegy, szerintem túltárgyaltuk.

Ad 1. Már sikerült szerezni, de ez csak a szerencsén múlott.
Ad 2. Ld. feljebb.

"őt be sem hívják interjúra az önéletrajza láttán, merthogy túlképzett, nem tudnák megfizetni. "

Szomorúbb amikor azt sem akarják megfizetni, aki nem túlképzett, pont annyit tudna, ami kell, csak egy ésszerű árat akar elkérni a tudásáért.

Na, ez kimaradt a felsorolásból. Sajnos gőzöm nem volt, hogy mennyit kérhettem volna.

Ez nettó maszlag amit írsz!

Engem tavaly úgy vettek fel az Amazonhoz SysDE-nek, hogy semmi kapcsolatrendszerem, meg semmim nem volt.
Főleg nem országon kívül.
Volt egy normálisan kitöltött linkedin profilom, ahol az ismerőseim endorse-oltak azokban a témákban, amikben szerintük is jó vagyok.
Persze nem árt, ha van egy "értelmes" ismeretségi köröd.
De Amazon előtt volt KETTŐ darab munkahelyem:
#1. Közalkalmazotti rabszolga voltam 14 éven keresztül, majd
#2. 2 év Balabit!

Meg persze közben rengeteg maszekolás!

HA jó vagy, annak híre megy és MEGTALÁLNAK, nem neked kell keresni!

Illetve, amikor a kedves sourcer úr Dublinból megtalált, akkor még csak 1,5 év volt a versenyszféra-tapasztalatom.

Ha meg gyenge a nyelvtudása, otthon még akkor is kapkodnak az épkézláb emberekért.
Engem most a napokban szerecsenjátékos melóra talált be valaki otthonról.

Egyszer volt már köröm vele. Pont amikor tele volt a rabszolgabérből, akkor Doclerhez akart betolni.
Anyagilag talán jobban jártam volna velük.
Összességében, életem egyik legjobb döntése volt, hogy a Balabithez mentem.

Most rákérdeztem, hogy 9 hónap Amazonos network teambeli fejlesztői tapasztalattal, illetve épp aktuálisan bankszektor... Tényleg fejlődési lehetőség -nek látja-e, hogy hazamenjek dolgozni.
CV-t kért, hogy meg tudja mondani.

Átküldtem neki a linkedin profilom, ahol CV-t is talál, referenciákat, github profilt, etwas.
Még most várom a válaszát. Hagyok neki egy kis időt, pénteken melóból hazaérve küldtem el neki a friss update-t!
Kíváncsi vagyok, hogy mit tudhat ez a szerencsejáték, ha a fenti előjáték után még értelmét látta elkérni a CV-met. Bár, meg kell hagyni, kissé szkeptikus vagyok.

Az a gyanúm, hogy ez a történet kicsit a sourcerek inkompetenciáját is alátámasztja.

De ez még, önmagában nem indok/ nem magyarázza, hogy miért alakultak úgy a dolgai, ahogyan.
Még _Franko_ magyarázatában látok racionalitást.

Sorcerből ismerek egy jót itt Dublinban! ;-)
Mondom: Egyet. Mondhatni európában, szumma az, aki szakmailag jó sourcert ismerek.
Volt már dolgom párral.

Amúgy egy másik otthoni példát is tudnék mondani. Kb. hasonló időben találtak be SAP-tól, illetve 1-2 hónappal korábban, mint az Amazontól.
Azt a fejetlen-szervezetlen-szakmaiatlan tutyimutyiságot, ami ott ment, nehéz szavakba önteni.
Első kör. Kb. minden rendben. Odamentem. Meghallgattuk, felmértük egymást.
Időpontot egyeztettünk, hogy akkor találkozok a csapattal.
Két emberrel kellett volna találkoznom.
Ehelyett, amikor először odamegyek, találkoztam EGY értelmes emberrel. Ő már azonnal felvett volna a csapatába.
De... és ezért használtam, a szakmaiatlan-szervezetlen tutyimutyi káosz jelzőt: Ő már örült, hogy az ő csapatába akarnak engem tenni. De nem. Nekik még kvótájuk se volt rá.
Aztán jött az ú, jaj, bocs, elszúrtuk.
Találka akkor már a "cél"csapatból a KÉT emberrel.
Hosszan beszélgetés, egymás méricskélése, stb.
Végül a sourcer hívott, hogy hát, jó voltam, de nem eléggé, és ha netán Ruby-ban is tudnék... Akkor talán lenne pozijuk nekem, de most így az a csapat, ahová akartak...
és onnantól már nem is tudtam figyelni, mert
#1 érezhetően akkora hasbaakasztás volt, mint amekkorát Bogomil levágott a főnökének a Beverly Hills-i zsaru első részének a végén, amikor ott volt a rommá-lőtt villa, és a nagyfőnök beállított tajtékozva, hogy mit keres még itt Axel Foley szabad lábon, meg a többi hőbörgése...
#2 akkor már folyamatban volt a történet az Amazonnal, ésss... pont leszartam

BTW.: a fentieket még alátámasztandó még egy sztori, a dolgozni, letenni az asztalra, utána csapkodni témára:
Amikor az egyetemi rabszolgasorsból elegem lett, még '13 végén. Beregisztráltam a linkedin-re. AKKOR regisztráltam be a linkedinre, mert volt egy olyan pont, ami az a bizonyos utolsó csepp volt.
Meglepődve tapasztaltam, hogy mennyi ismerős van ott.
Nosza, kitöltöttem a profilom az adataimmal, meg hogy mikkel, milyen technológiákkal foglalkoztam.
Előtte már, amikor még nem volt utolsó csepp, akkor azért már igyekeztem azért NÉHA kidobálni a github-ra azokat a kódjaimat, amik se az egyetemhez, se senkihez nem kötődtek, mert ÉN írtam, szabadidőmben. GPL/generálleszarom licenc alatt feltoltam. Főleg, hogy volt közte jópár olyan, amit használtam a maszekolós melóimhoz is, később az egyetemen is...
Ezt + kompetenciákat megjelölni linedin-en.
Ismerősöket megjelölni: Gyorsan megjött pár endorsment, minden témához jött valakitől, mert előbb utóbb, úgyis találkozol még emberekkel a témában, ha foglalkozol vele.
Levlistázol (erről jut eszembe: lassan regelnem kéne redditre), szakmai konferenciára elmégy, összedugjátok a fejeteket, war storyk amikből tanulni lehet (szigorúan a konferenciák kávészüneteiben, vagy inkább kávészünetelsz az ismerősökkel az előadások helyett, mert ezekből többet tanulsz, mint egy-egy előadásból), etwas.
Ennek megfelelően tök gyorsan jött minden területről linedin-en a +1-ezés, azoknak minden olyan technológiai eleméről, amivel dolgom volt.
Ha pl. storage-el foglalkoztál, akkor érdemes megjelölni, mindent amivel kísérleteztél legalább, amivel meg dolgoztál, bármilyen alapnak hangzik, jelöld meg. Szóval felsoroltam iscsi-tól, nfs-en át fcoe-ig mindent amivel ezen a területen volt dolgom.
Ugyanezt a többi területre is.
+1-ek halommal.

2013-ban, a linkedin-es regisztrációm után 2 hétbe és 1-2 napba tellett a google-nek, hogy megtaláljon.
Szokásos körök.
Egész odáig elment a dolog, hogy interjú itt Dublinban. (A várost megszeretni egy pillanat műve volt! Pestet sose kedveltem, sokáig ez is távol tartott attól, hogy pattogjak. Szegeden nem volt sok lehetőség még akkoriban. EPAM csak később lett ott. Illetve kb. akkor kezdtek még ők is beindulni, amikor én dobbantottam a Balához.)
Noss... Akkor még csak a 14 év közalkalmazotti rabszolgasors volt a hátam mögött.
Olyasmikről hogy Code Review, Test Driven Developement, agile, stb. még csak hírből sem hallottam.
A standup meeting-ről se tudtam mi fán terem. Balabitnél az első nap után leesett: Ha az egyetemen 10 embernek körbe kellett volna állnia, és ebből 8 elmondja hogyan verte a f...t, ketten meg Gábor kollégámmal megbeszéljük, hogy merre van az előre... Még mi lettünk volna baszogatva! Márminthogy, még ezért is...
Szóval, '13-ban a Google-el sajnos nem jött össze. Túl nagy ugrás lett volna! Utólag már megértem miért döntöttek akkor így.

De... A lényeg: Ha dolgozni akarsz, akkor dolgozz! Lehet, akár egy GPL-es projektbe is belevágni, olyan területen, ami érdekel!
Feltolod githubra, építesz egy értelmes profilt linkedin-en.
Előbb utóbb az interjúzásba is bele lehet jönni, és megtanulni kiszűrni a csődtömeg sourcereket, akik csak az idődet vesztegetik. Meg felismerni, ha valami értelmes van mögöttük, és átjutni a pre-filter részen.
Na jó. Ez így hülyeség. Még én sem ismerem fel, hogy van-e értelmes mögöttük. Visszagondolva, még most legutoljára is, kb. "brute-force"-szerűen végig, elmentem minden interjúra, ami jött.
Amit csinálni kell, és igaziból... fogalmam sincs hogy kell, de egy pont után, ha olyan a kisugárzásod, már nem is számít: Amit írtam is: A pre-filter részen csusszanj át! Period.

Ami a fontos: Az interjú is kétoldalú! Ma annyira szakemberhiány van VILÁG-szinten, hogy nem csak ők interjúztatnak téged! De te is válogatsz! Sőtt, kifejezetten értékelik ők is interjún, ha vannak kérdéseid! BTW.: A kérdéseid is rengeteget elárulnak rólad!
Pl. a mostani helyemen a legutolsó munkakereső-körömben ez volt az egyetlen olyan hely, ahol vették a fáradságot és belenéztek a github profilomba. Pár helyen itt is kaptam, (bár az otthoni SAP-s-hez képest jóval tompítottabb) hasbaakasztásokat, hogy tartanak tőle, hogy mégsincs meg minden szükséges területen a kompetenciám.
Meg kell tanulni értelmezni az ilyet: HASBAAKASZTÁS!

Ha az Amazonos 9 hónapom alatt képes voltam az ottani munkához szükséges szakmai kompetenciákat felszedni, akkor... Neeeem kell az esti mese!

Ha egy munkahelyen azt várják, hogy 100%-ban mindent tudj, ami a munkádhoz kell, akkor...
az pont az a hely, ahonnan már amúgy is elfelé kellene jönnöd, mert már ott nem tudsz sehová fejlődni!
Ezt az életbölcsességet amúgy pont az Amazonnál tanultam meg.
Az ottani kultúra egy kifejezetten pozitív eleme, és talán valahol még a céges értékeik közt is írnak róla összeszedettebben. A lényeg: Ott a felvételi döntésben pont kitétel, hogy a jelentkezőnek legyen tere fejlődni.
Ha már mindent tud ami kell, akkor csak unatkozna. Nem lesz motivált a munkájában.
Ez egyik oldalnak sem jó!

Visszatérve a sorucerekre: Az meg külön egyszerűsíti a helyzetet, ha ilyenkor ők jönnek a fal-dumával!
Ahogy letetted a telefont, már eggyel kevesebb helyen vesztegetik a TE idődet!

"Főleg nem országon kívül."

Az hol releváns a magyar helyzethez?

"maszekolás"
"HA jó vagy, annak híre megy és MEGTALÁLNAK, nem neked kell keresni!"

OMG, miről beszélsz... Ez mi, ha nem ismerősi kör?

A felénél meguntam. Hablaty az egész.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

"Ez nettó maszlag amit írsz!"

Őőőőő, aha. olvasd már vissza mit vetettél billentyűzetre, szerinted amit leírtál mennyire releváns magyarországon? Kb semennyire. "Ez nettó maszlag amit írsz!" ez inkább az általad leírtakra igaz.
Álláskeresésről részemről annyit, hogy sosem kellett keresnem, sokan tudták mihez értek és mindig engem kerestek meg ajánlatokkal kapcsolatrendszeren keresztül. Nem fékbúkon és nem is linkdin-en. Linkdinen keresztül napi szinten kapok fejvadászoktól ajánlatokat félig kitöltött, jópár éve updatelt profillal. És akkor mi van? Köszönöm jól érzem magam a jelenlegi munkahelyemen, lassan 10 éve. Fejlődni mindenhol lehet, csak akarni kell. Fejlődés miatt nem fogok évente/félévente más-más munkahelyre ugrálni. CV-ben nyilván jól mutat amikor a HR-es azt látja, 1-2 év alatt volt 3-4 munkahelyed.

"Álláskeresésről részemről annyit, hogy sosem kellett keresnem, sokan tudták mihez értek és mindig engem kerestek meg ajánlatokkal kapcsolatrendszeren keresztül."

Csak aztán kérdés, hogy a te tapasztalatod, és látszólag szerencséd mennyire illik be az átlagba. Nekem pl nincs ilyen szerencsém. Nem sikerült kapcsolatrendszert kialakítanom, és referenciának sem igazán használhatom amit csinálok épp. Pedig van jó sok tapasztalat és gyakorlat mögöttem, ennek ellenére ha oda kerülök, nagyon szívás lesz állást keresni.

Első munkahelyem (1997-ben) egy Olasz-Amerikai elektronikai multi volt. Ott rengeteg embert megismertem, idehaza és Olaszországban egyaránt. Amikor a cég keletebbre költözött, egyből hívtak máshová. Az eddigi 20 éves munkaviszonyom alatt összesen volt 3 munkahelyem, sehonnan sem jöttem el rossz szájízzel, és mindig ügyeltem a kapcsolatrendszerem ápolására bővítésére. Ők tudják, hogy számíthatnak rám, ha pedig nekem van szükségem információra, vagy bármi másra, én is tudom, hogy kihez fordulhatok bizalommal. Rengeteg embernek tudtam már segíteni álláskeresésben is pont emiatt.
Lehet, hogy tényleg szerencsésebb vagyok a nagy átlagnál. Nem tudom kinek milyen a szerencséje.

"Nem sikerült kapcsolatrendszert kialakítanom"

Hát... Néha ki kellett volna nézni a monitor mögül és kommunikálni emberekkel.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Amit te nyilván tényszerűen tudsz, hogy csak ez lehet az oka :)

Nem en állítom, hogy nincs ismerősi köröm.

Egyébként többször találkoztam olyannal, hogy egyesek vélten vagy valósan értettem a szakmájukhoz, csak elhanyagolták a mindenféle egyéb skilleket, aztán csodálkoznak, hogy az átlagos jobban érvényesül, mert mindenben fel tud mutatni valamit. Specialista csak speciális terepen tud érvényesülni.

Amúgy ha nem hiszed, nézd meg az ember, mint faj kiemelkedését az állatvilágból: van/kialakult néhány előnyös tulajdonsága, de sok mindenben átlagos vagy rossz a többi állathoz képest. Azonban nem annyira, hogy ne tudjon alkalmazkodni a legtöbb szituhoz valamennyire.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Attól viszont ez még nem lesz jobb, ha az orra alá dörgölöd valakinek. Nem mindenkinek megy könnyen az ismerkedés. Én sem megyek oda kéretlenül senkihez azzal, hogy hello, hogy ityeg a fityeg, így aztán szerintem az átlagosnál kevesebb ismerősöm van. Külön probléma a privacy, mivel a mai technológiák olyanok, hogy a szabadságodért cserébe lehetnek ismerőseid, s nekem a szabadság a fontosabb.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem kell kéretlenül odamenni, de például hetente több szakmai minikonferencia is van általában (lásd meetup.com), ingyenesek - sőt, szokott lenni pogácsa, lónyál, sör is, az ember dedikált havonta egy estét, hogy ilyenre elmegy, olyan kapcsolati hálót lehet építeni, ami bármilyen helyzetben fenntart.

Esküszöm nem értem ezt a kapcsolati háló dolgot. Értesz valamihez, váltani akarsz, elmész interjúzni, és ha win-win akkor elszegődsz. Soha nem mennék olyan helyre ahol bármilyen ismerős bármilyen szintű protekciója (ajánlás is az) segít bejutni.
Nyilván piacképesnek kell lenni ehhez, de hát amúgy is ez a cél, nem? :)

____________________
echo crash > /dev/kmem

Egyik barátom munkahelyén éppen mostanában van egy nagyszabású tisztogatás. Egy magasan levő vezetőt elég nagyösszegű, régóta tartó, folyamatos visszaélésen kaptak. A fószert kirúgták, most küldik el azokat az ismerőseit-haverjait, akiket bevitt a céghez dolgozni maga alá, nem kevesen vannak.

Ne protekcióra vagy visszaélésre gondolj, a kapcsolati háló nem protekciót jelent, hanem lehetőségeket.

Sokszor nem hirdetik meg a jó állásokat, hanem megkérdezik a jobb melósokat, hogy tudnak-e valakit, aki alkalmas lenne a feladatra, mert ezzel egy csomó szívástól meg tudja kímélni magát a cég. És akkor van az, hogy az ember szól a többet panaszkodó ismerőseinek, hogy figyelj, van itt egy lehetőség, érdekel-e. A másik előnye ennek a kapcsolati hálónak, hogy ha kell hirtelen egy probléma miatt egy ember, akkor tudod, hogy kit kell megkeresni.

Azért nem érted a kapcsolati háló dolgot, mert sikerült a politikának, és a politika közeli dolgoknak erodálni a szó jelentését arra, hogy az protekciót jelent, és a haver kapja az állást.

Holott nem erről van szó, hanem gyakorlatilag arról, hogy az első körös HR szűrést megúszva lehet beszélgetni emberekkel, mert van valaki a cégben, aki már tudja ki vagy. Nagyobb cégek még bónuszt is adnak, ha nyitott pozira hozol valakit, egyszerű talpasként. És a legtöbb esetben nem nagyon szokott senki gyökereket ajánlani, mert se arra nem vágyik, hogy megkapja, hogy "te ajánlottad", se arra, hogy gyökerekkel kelljen dolgoznia.

És ja, egy idő után bizony van olyan is, ahol már nem annyira írnak ki egy állást, vagy ha látják, hogy olyannak viszket a segge, akit érdemes megfogni, akkor megnézik, hogy nem-e kéne mégiscsak valahova :)

általában nem az a nehéz, hogy találj okos mérnököt, mert azzal dunát lehet rekeszteni, sokkal nehezebb olyan embert találni, akiben megvan a cultural fit - egy nem sokszaz fős cégnél nem mindegy, hogy kikkel dolgozol egy légtérben. Lehet felőlem valaki a legokosabb mérnök, ha közben egy kellemetlen, kínos, tudálékos, szexista, rasszista alak (lehet folytatni a sort) akkor nem akarok vele dolgozni. Ezen sokat segít az, ha van egy olyan előszűrés, hogy ismerek olyan embert, aki szerint ő jól illeszkedhet.
És igen, az tényleg nagyon gáz lenne, ha valakit csak azért vennének fel, de szerintem emiatt nem baj, ha először a cégek a ház körül, a dolgozók kapcsolati hálójában néznek szét.
(És igen, van egy olyan nyereség is a dolgon, hogy pl. én se ajánlanék a cégnek egy olyan embert, aki miatt nekem kellemetlenül kéne éreznem magam.)

Attól, hogy önmagadat győzködöd, hogy de nem is kell dolgozni a szociális skilleken, attól meg végképp nem lesz jobb.

Privacyn való ilyen szintű akadékoskodás meg végképp wtf. Nem technológiáról meg egyoldalú stalkolásról van szó, hanem, hogy vannak ismerőseid, akivel ismeritek _egymást_.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Technológiáknak és a privacynek mi köze van az ismeretséghez? Ismeretség mögött emberi kapcsolatok is vannak. Én sem úgy szereztem az ismeretségi körömet, hogy leszólítottam embereket.
"a mai technológiák olyanok, hogy a szabadságodért cserébe lehetnek ismerőseid" Hogy mi van???? Ezt fejtsd ki kérlek bővebben, nehogy hülyén kelljen meghalnom.

Ismerkedésekre pedig számtalan lehetőség adódik: Szakmai konferenciák, fórumok, céges rendezvények, ügyfelek ésatöbbi ésatöbbi. Csak nyitottnak kell lenni és odafigyelni a másikra.

EDIT: kösz a kielégítő választ.

Nem tartok 24 órás fórum ügyeletet, ezen felül nem érzem kötelezettségemnek mindenre reagálni.

Az összefüggés abban rejlik, hogy a kapcsolatépítésnek manapság gyakran online felülete van, s ha az ember nem fogadja el az adatkezelési gyakorlatot, úgy ezekből kiszorul. Akkor is, ha hiányos a nyelvismerete. Szakmai konferenciára online a regisztráció, a LinkedIn egy online közösségi háló, a Facebook szintén, nem mellesleg mindkettő USA székhellyel. Ezen felül létezhet olyan is, hogy valaki nem a szakmájában dolgozik jelenleg, neki mit ajánlasz? Teszem azt, Erendis42 elmegy bolti eladónak, majd szeretne mondjuk programozói vagy üzemeltetői állást magának. Sokra megy az ügyfelekkel, akik azt kérdezgetik tőle, hogyan kell kikapcsolni a kenyérpirítót.

Szóval jó a szöveg, csak amolyan szűklátókörű. Hasonlóképp várom javaslataid az 50 fölötti korosztály számára, mert noha furcsa lehet, de léteznek ilyen emberek is, s még van kb. 15 évük nyugdíjig.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nézd, ez magad állod el az útját annak, hogy jobb legyen az életed, akkor sok segítséget valóban nem lehet adni: keseregj egyedül, hogy mennyire rossz.

Szűk látokörű? El is olvastad amit bepögyögtél? Linkdin nem ismerkedésre van kitalálva. Fékbúkról már jóideje töröltem magam, de addig sem ismerkedésre használtam. És mi bajod a szakmai konferenciára online jelentkezéssel? Megadod a neved és az e-mail címed kb. Mi ezzel a baj? Kissé paranoidnak tartom az ilyen hozzáállást. Ilyen introvertált személyiséggel nem csodálkozom, ha nehezen megy az ismerkedés/kapcsolatépítés.
Erendis42-t tárt karokkal várjuk ha ért a .netes fejlesztéshez, papírokat pont leszarjuk, azzal semmit sem lehet kezdeni.
50 feletti korosztály? Hidd el, mai világban amikor irtózat szakember hiány van, el lehet helyezkedni. IT szakmában pedig pláne, no azért nem 10 éve elavult szaktudással. Mi például simán alkalmaznánk fejlesztőnek 50 feletti embert is, kkv-ként. Csak értsen hozzá.
Anyám 65 éves, mai napig is aktívan dolgozik bérszámfejő + TB ügyintézőként. Egyrészt mert unatkozna nyugdíjasként, másrészt mert nem találnak a helyére megfelelően szakképzett munkaerőt.

PS: Nem szemrehányás, ne vedd annak, nem várok el senkitől 24 órás fórumfelügyeletet, nem azért írtam. Engem úgy neveltek, ha kérdeznek, megszólítanak akkor válaszolok. De mindenki más háttérrel rendelkezik.

Válaszoltam, csak nem érek rá mindig. Most is alig.

Ami az introvertáltságot illeti, az is egy emberi tulajdonság. Tehát akkor őket kidobta a kapitalizmus a kukába? Hidd el, nem mindenkinek olyan könnyű ez. Aki tud algoritmizálni, legalább hobby szinten programozni, annak eléggé elképzelhetetlen, hogy léteznek olyan emberek, akik nem tudnak programozni, s ha agyonütöd, akkor sem fognak tudni.

Csak azt akartam mondani, hogy ezek valamelyest emberi tulajdonságok, van, akinek egyes dolgok könnyen mennek, mások meg nagyon nehezen. Van, akire tapadnak a nők/férfiak, s van, aki alig tud megismerkedni valakivel, s hosszan folytathatnám a sort.

Értem, hogy sokaknak könnyen megy ez, de teljesen megértem azokat, akiknek gondjaik vannak, s nehezen találják meg a megfelelő helyet. Nem azért, mert hülyék, hanem azért, mert nincsenek ismerőseik, nem tudják, merre induljanak, nem találják a megfelelő hirdetést, a megfelelő fórumot. A marhacsontozás Hollandiában nem az. :)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Tehát akkor őket kidobta a kapitalizmus a kukába?"
Dehogy, ilyen nekem például eszembe sem jutott. Van jónéhány introvertált személyiséggel rendelkező ismerősöm, egyiket sem tartom kevesebbre, mint a nyitottab/nyitott személyiségűeket.
Hobbiszinten én is tudok programozni, de nem akarok, nem szeretek. Nekem totálisan más beállítottságú az agyam. Maradok win, linux, unix rendszergazda illetve üzemeltető.
Az tény, ismerkedéshez kapcsolatteremtéshez jó beszélőke kell. De arra például én is képtelen lennék, hogy kiálljak emberek elé és pl előadásokat tartsak.

"Az tény, ismerkedéshez kapcsolatteremtéshez jó beszélőke kell."

Még nem igaz.

Beszéd (meg az írásbeli kommunikáció) egyébként szerintem egy túlértékelt dolog.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Aha, a beszéd és az írásbeli kommunikáció túlértékelt. Ok, akkor innentől kezdve majd morzekódokkal kommunikálok.

Picit szakadj már ki a mindenféle mesterségesen alkotott kommunikációs formák kereteiből. Morze kód lényegében ugyanúgy írásos kommunikáció, csak a kódolás és a sebesség más.

Egy introvertált is ugyanannyit kommunikál kifele a kiállásával, öltözködésével, megjelenésével, mozdulataival, viselkedésével, mint egy extrovertált. Ráadásul egy extrovertált sem a beszélőkéjével nyeri meg a másikat, hanem jellemzően a határozott kiállásával, ami megint csak metakommunikáció.

Illetve szerintem tipikus stratégiai hiba a kommunikáció során (nem feltétlen munka, inkább eleve szocializálódás vagy párválasztás során), hogy olyan terepen próbálnak meg sokan erősködni, amiben egyszerűen nem jó. Ahelyett, hogy inkább felmérnék, hogy miben jó vagy valamennyi energiabefektetéssel nagyon jók lenni. Persze, minden terület fejleszthető valamennyire, de kérdés, hogy kinél miben hol a határ.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

"Aki tud algoritmizálni, legalább hobby szinten programozni, annak eléggé elképzelhetetlen, hogy léteznek olyan emberek, akik nem tudnak programozni, s ha agyonütöd, akkor sem fognak tudni."

Erre van egy nagyon jó mémkép.

" nem tudják, merre induljanak"

Mert szerinted az extrovertáltak a Titkos Tudás birtokában születtek? Fenéket, csak jobban tudtak alkalmazkodni (az amúgy felszínen valóban extrovertált-centrikus) világhoz. De ez nem jelenti azt, hogy introvertáltként ne lehetne érvényesülni, kapcsolati hálót fenntartani.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

> Mert szerinted az extrovertáltak a Titkos Tudás birtokában születtek? Fenéket, csak jobban tudtak alkalmazkodni
Exték jobban el tudják adni magukat (az alkalmazkodás helyett én így mondanám). Ez egy idő után -imho- az eladásra helyezi a hangsúlyt. Belőlük lesznek a sales-esek, managerek, project emberek, tárgyaló emberek stb.

> De ez nem jelenti azt, hogy introvertáltként ne lehetne érvényesülni, kapcsolati hálót fenntartani.
Hála az égnek ez tényleg egyre inkább így van, akár kapcsolati háló nélkül is. Legalábbis én úgy látom hogy kezd felértékelődni a csendes specialisták szerepe. Csomó jó kollégát láttam el- vagy tönkre menni mert nem volt elég visible (nem tolta a supervisor képébe hogy milyen problémákat oldott meg), meg nem volt elég nyitott (nem könyörgött maintenance window-ért pl.). Ez a trend megfordulni látszik, legalábbis úgy tűnik.

Csináld amiben jó vagy, hosszú távon az a tuti, nincs azzal baj ha a dmesg olvasgatás tesz boldoggá a meetingek helyett ;-)
____________________
echo crash > /dev/kmem

Van bőven még egy egész világ a Facebookon és a LinkedIn-en kívül.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

True dat bro, szerencsére :)
____________________
echo crash > /dev/kmem

"Nem mindenkinek megy könnyen az ismerkedés."

Még csak nem is erről van szó, egyszerűen kis helyen dolgozom és nem nagyon van embermozgás. De okoskodni lehet :) A gond nem is az, tényleg jogos a felvetés, miszerint kell keresni a lehetőséget a kapcsolatok kiépítésére, meg miegymás. Csak már megint a stílus :)

Jogos az észrevételed. Aki multinál dolgozik, az el nem tudja képzelni, hogy kis cégeknél alig fordul meg ember, ők is mindig ugyanazok.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Kis cégnél nem merül fel soha szakmai konferencia?

Nem. Hosszabban: nem igazán.

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

Tele vagyunk ingyenes minikonferenciákkal, leginkább munkaidő után. Mi akadályoz meg benne, hogy havonta egy napot rászánj arra, hogy tágítsd a szakmai ismereteidet és közben építs egy szakmai hálót, ami akkor is jó, ha csak elakadtál valamiben, de tudsz valakit megkérdezni, hogy szívott-e már azzal a problémával.

Köszönöm, örülök, hogy van, aki érti. Bár szerencsére már múltidő a dolog, a mostani melóhelyemmel és főnökömmel megfogtam az isten lábát és megszabadultam a webtől.

Látod erről beszéltem. Ugyan gőzöd nincs róla, hogy miért voltam abban a helyzetben, amiben, de az ítélet már kész, pancser vagyok és kész és ha megpróbálom magam megvédeni, akkor az magyarázkodás, hencegés, whatever. Szép lehetek, okos nem.

Ennyi erővel én is kérdezhetném, hogyha te olyan jó vagy, akkor miért tanítottál 7 évig egy suliban, ahelyett, hogy a sokszorosát kerested volna meg aktív szakemberként. A te analógiád mintájára én is mondhatnám, hogy szinte csak olyan számtechtanárral találkoztam, akinek gőze nem volt az egészhez.

Egy munkakapcsolat nem csak szakmai skillekről szól, hanem sokszor arról, hogy mennyire lehet egy embert beilleszteni a csapatba. Ebbe beletartozik az is, hogy hogy viseli a kritikát.

Ha nem érted, hogy az "ie sux" attitűd miért gond vagy az, hogy egyből támadóba mész át azért, mert valaki mert kritikát megfogalmazni feléd, akkor lehet, hogy ezeken kellene fejlesztened. Ugyanígy a rugalmasságon: Lazarus, PHP, C, stb. ezek javarészt múlt századi technológiák, nem ezeket keresik most. Vagy csak olyan helyre, amilyenre.

Egyébként azt sem értem, hogy ha már speciálisabb témakörbe akarod beleásni magad, akkor miért nem olyan munkahelyet keresel, ahova speciálisabb tudás kell. Legtöbb helyre ennél generikusabb tudás kell.

És leginkább: rugalmasság.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Azert mar a MS sajat IE reklamjaba is beletettek a legtobb vele kapcsolatos memet:
https://www.youtube.com/watch?v=lD9FAOPBiDk
(csak arra jo, hogy normalis bongeszot letolts vele, meg hogy IE SUCKS!)

--
A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess? - Wargames

Nem konkrétan az IE-ről van szó most, hanem a hozzáállásról.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

"Szerintem ez, hogy Magyarországon egy programozónak könnyű jó melót találnia, ez egy nagy kamu."

Nem kamu, lehet csak simán rosszul manageled magad (linkedin, fejvadászok), vagy olyan területtel foglalkozol, ami kevésbé keresett. Nekem sincs diplomám, mégis vakarom le magamról a megkereséseket, aminek már több mint fele külföldi.

+1 Töröltem is magam linkedinről mert már inkább zavaró volt, mint hasznos.

Ja, ami most pörög, az kb a Java EE / .NET / embedded C (kb. kizárólag autóiparba), jobbára multikhoz, minden más meg csak úgy ímmel-ámmal.

Amennyire innen én látom, a magyar IT szektor maradékja a helyi vállalkozások IT igényeinek kiszolgálására szakosodott, kb statisztikai hibahatáron belül, ami meg jórészt a weboldal / webshop / ügyvitel( / esetleg beléptető rendszer) körül forog. Ha ebben valaki jó, akkor van megrendelés dögivel, csak sajnos sok a hulladék is melóból is meg ügyfélből is. Ha viszont egy kis emberismerettel ki tudja válogatni, hogy kiben érdemes bízni, akkor utána egész jól mehet a szekér.

Van valami elenyésző mennyiségű KKV amik R&D-vel, termékfejlesztéssel (értsd: elektronika, orvosdiagnosztika, stb) foglalkoznak, oda szoktak még C++-ost, C#-ost (WinApi), embedded C-st, mikrokontrollerest, meg egyéb, még egzotikusabb tudású emberkéket felvenni.

Pest környékén talán változatosabb a helyzet, de itt lenn vidéken (Debrecen) mindenképp ilyen az összkép.

Egyébként egyre több ismerősömtől hallom, hogy külföldi kapcsolatokon keresztül szerez munkát és szabadúszóként korrektül éldegél belőle.

Amúgy ha a fejvadásznál bevágódsz, már jó eséllyel be fog tolni az állásra (hacsak nem kamuztál ordasat, ami az interjún kiderül úgyis).

Pörög minden, ami külföldi céggel bármilyen kapcsolatban van. A magyarországi belső piac az bizony majdnem döglött, nagyrészt se fizetőképes kereslet nincs, se minőségi munkára igény nincs... a szakembereket meg folyamatosan szívja el a külföld vagy a belföldi külföld. Ez van. :)

"belföldi külföld" :D Ez találó :)

Hát, gyakorlatilag egy burokban élünk, amiből néha kilépünk a magyar valóságba...

Mondjuk az ilyen helyi, pénztelen vállalkozások kiszolgálása az a szitu, amikor a tróger főnök audijára jut csak pénz, de felszerelésre, megfelelő létszámra és bejelentett fizetésre már nem. Az ilyen helyek termelik ki azokat az IT-seket, akik a magyaros mikrokozmosz alapján azt hiszik, hogy csak ilyen suttyó-tróger lehet egy munkahely.

Miért mindenki az Audit veszi elő, ha a suttyó, pénzéhes magyar vállalkozót akarja jellemezni? :D (én detto)

(mondjuk személyesen egy vállalkozót ismerek audival, az pont korrekt)

A zöldséges merci és a köcsög bmw után most az audi a menő :D

áh, a zöldséges merci örök. Csak az egy másik vállalkozói réteg, ők sokkal inkább kintlévőség-menedzsmenttel, jövedékitermék-kereskedelemmel, escort szolgáltatásokkal és testtömeg-növeléssel foglalkoznak.

> Az ilyen helyek termelik ki azokat az IT-seket
Azokat a munkavállalókat. Amit írtál az kb. minden magyar cégre igaz. Tisztelet a kivételnek, de az meg mérési hiba.
____________________
echo crash > /dev/kmem

Viszont mivel nagyjabol senki nem akar veluk foglalkozni a kinalat hianya is arfelhajto tenyezo.
Amint betalalsz nehanyat az "ertelmesebb" hulladek listarol a megelhetesed siman megoldott.

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.

ha betalálsz, akkor valasz valamilyen eu pályázati pénz al-al-al.... alvállalkozója vagy :)

Gondolkodtam, hogy minden szervezetbe kéne valaki, aki névváltoztatással felveszi a Mészáros Lőrinc nevet...

> Nem kamu, lehet csak simán rosszul manageled magad

Az lehet. Sőt, biztos. De a manageléshez nem értek.

"Amúgy több oka is van, hogy ennyit kellett kínlódnom. Az egyik, hogy nincs diplomám"

Nekem sincs, tapasztalatbol mondom, hogy nem szamit.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Nekem sajnos más tapasztalataim vannak. Nem tudom, hogy a szerencsén múlott-e, vagy - ahogy lejjebb megjegyezték - a managementen.

Jah, IT szakmában a diploma nem lényeges, csak a tudás számít.
Kollégámmal beszélgettünk erről egy pár hónapja, idézem: "Ez a szektor nem olyan, mint egy társkereső oldal, ahol mindenkinek felsőfokú végzettsége van."

Akkor miért írják oda egy csomó álláshirdetésnél, hogy "Követelmény: Felsőfokú, szakirányú végzettség"?

Előszűrés. Simán lehet jelentkezni diploma nélkül is.

Próbáltam pár helyen; ahol egyáltalán válaszoltak, ott visszaírták, hogy diplomára gondoltak felsőfokú végzettség alatt, nem OKJ-s papírra.

Direktben a céghez jelentkeztél, vagy valami fejlvadász cégen keresztül?

Mindkettőre volt példa. Bár a fejvadászokkal diplomát nem kérő munkáknál is csak a szívás volt, így a végén már inkább csak direkt jelentkezésket adtam be. Mondjuk túl sokáig nem erőltettem a diplomás állásokat, az első N elutasítás után helyretettem magam és tudomásul vettem, hogy ilyen helyekre nem kellek. Ez van.

Te most munkat keresel v. mivan?

Nem, már van melóm. Csak válaszoltam flatline kérdéseire.

Az nem válasz a kérdésre, hogy van melód :D

Dehát azt nem is neked válaszoltam. A neked írt válasz itt van.

Most komolyan? :D Ne légy lusta végigolvasni a nicket, de azért anélkül is leeshetne.

Sorry, ezt benéztem. Mentségemre szóljon, hogy egész éjjel dolgoztam, hatkor estem ágyba és alig aludtam.

akkor lehet ideje uj munkat keresni

Miért? Ez nem tipikus, most vészhelyzet volt az egyik kuncsaftnál. Amúgy normál munkaidő van.

Hát... Van az a pénz, amivel lehet kompenzálni az oncall-t.
A kérdés, hogy a munkáltatód is korrektül kompenzál-e?
Kiderült-e az interjú folyamán, hogy részükről van ilyen elvárás?

Rengeteg negatív példát hallottam suttyó magyar cégekről.
Ebben a fórumtémábana volt egy másik hosszabb megjegyzésem:
Ott pont leírtam, hogy Magyarországon hol dolgoztam versenyszférában.
Nem akarom még egyszer leírni. Még reklám lenne! :)
Sőtt, én magam hallottam olyan pletykákat is, hogy volt annak a cégnek is "sötétebb" időszaka bizonyos kompenzációk rendezésének módja terén. (Mondhatni, ami még máig nagyon sok cégnél otthon a "szokásos")

Annyit mindenesetre el tudok mondani, hogy amikor 2014-ben elkezdtem ott dolozni. Addigra ezeknek a nem-profi dolgoknak nyoma sem volt!
A Support csapatnál természetes volt, hogy van oncall. Ez az interjún előre tisztázva volt.
De már azt is korrektül kompenzálták, hogy azokon az estéken amikor oncall voltam, egyszer sem mertem 6 korsó sörnél többet inni.
(Egyszer meg is esett, hogy már a 7 korsó közepén voltam. Mentségemre szóljon, pont a cég fizette a sört és így nekünk kvázi ingyen volt, és akkor meg ki számolja... és aztán 7 közepén átnyújtottam Tomi kollégámnak, hogy lesz szíves ő befejezni, mert ki nem öntöm, viszont oncall alatt azt már felelősséggel nem tudom felvállalni.)
Meg azt is korrektül sőtt, kifejezetten jól kompenzálják, ha mégis felriaszt valamelyik pro-csomagos ügyfél az éjszaka közepén.

Szóval, amire szerintem NagyZ célozni próbált: hogy ha ilyesmivel mentegetőznöd kell, akkor lehet, hogy a work-life balance-odra nem annyira vannak a munkahelyednél tekintettel.

Említett cégnél pl. tipikusan az volt, hogy ha valaki oncall-ban beriasztott, akkor eszedbe se jusson másnap hajnali fél 10-es a standupra besietni! Pihend ki magad! Ha fáradt vagy az neked se jó, nekik se jó!
(Meg persze ne ragadjon be nálad infó, úgyhogy dokumentálj le mindent, még akkor frissen! Ha másra nem is gondolsz, akkor legalább erre az egyre: Ameddig azt megcsinálod, az is még a "szorzóval" számolt időből megy! ;-) )

Ha meg vészhelyzet korrektül elhárítva, dokumentáció elkészítve...
Akkor ne huppogj, hanem ALUDJ és pihenj! ;-)

> A kérdés, hogy a munkáltatód is korrektül kompenzál-e?

Igen. Kaptam egy szabadnapot. A mostani főnököm a legkorrektebb és a legrugalmasabb, akivel eddig találkoztam.

> Kiderült-e az interjú folyamán, hogy részükről van ilyen elvárás?

Telefonon intéztük az elején, mert már órák óta ott szenvedett vele és én kínáltam fel neki, hogy bemegyek segíteni, nem ő kérte. Az meg előre nem látható volt, hogy ennyit fogunk aznap este szívni.

> Szóval, amire szerintem NagyZ célozni próbált: hogy ha ilyesmivel mentegetőznöd kell, akkor lehet, hogy a work-life balance-odra nem
> annyira vannak a munkahelyednél tekintettel.

Én meg leírtam, hogy ez nem egy tipikus dolog.

> Említett cégnél pl. tipikusan az volt, hogy ha valaki oncall-ban beriasztott, akkor eszedbe se jusson másnap hajnali fél 10-es a
> standupra besietni! Pihend ki magad! Ha fáradt vagy az neked se jó, nekik se jó!

Nem siettem be sehova, egyrészt most otthonról melózok, másfelől meg az volt az ukáz, hogy nyugodtan aludjak délig; én keltem fel másfél órával korábban, mert csak vergődtem, nem bírok rendesen aludni napközben. Meg ha alszok délutánig, akkor utána meg éjszaka nem fogok.

Meg tudom erősíteni. Pl. hozzánk sem vennének fel diploma nélkül. A multiknál sok helyen így van, de gondolom az állami szektorban is.

pl. a mostani munkahelyemen ha nincs diplomád, akkor az életrajzod nem jut túl az előszűrésen. Egyszerűen nem hívnak be interjúra. Szóval lehet jelentkezni diploma nélkül, csak épp nem érdemes.

Kivéve ha végzős egyetemista vagy és gyakornoki helyre pályázol...

Melyik cég, meg milyen munkakör?

Ez már egy ideje inkább ciki, mint nem. Mostanában úgy szokott elhangozni (normális helyeken), hogy diploma, vagy azzal egyenrangú tapasztalat - ami ez esetben 8-10 évet szokott jelenteni.

Az a 8-10 év inkább 3-5. de manapság inkább 1-2...

" diploma, vagy azzal egyenrangú"
" 8-10 évet szokott jelenteni."

Szeretném megtapsolni azt, aki szerint egy diploma megszerezése egyenértékű nyolc-tíz év tapasztalattal.

Sokallod, vagy kevesled? :D
En amugy arra gondolok, hogy a HR szamara ez szokott lenni az atvaltasi arany.
Az baj, hogy a felsooktatasban rengeteg felesleges es irrevelans dolgot tanitanak, cserebe rettenetesen elavult rengeteg mas sok esetben.
Remek villamosmernokoket tud a BME kepezni, akik valoban sokat tudnak arrol, hogy milyen droton miert erdemes attolni a biteket, csak az a baj, hogy jellemzoen nagyon keves helyen van erre szukseg.
Ahogy az is igaz, hogy bar a Szamalknal is, meg a foiskolan is tanultam adatbazis kezeleset, az a helyzet, hogy konkretan semmi erteke nem volt annak amit ott tanultam, ellentetben azzal, amit az utan szedtem fel magamtol (DBA vagyok.)

Nem felesleges és nem irreleváns, csak hiányzik egy szoftvermérnök szak a felsőoktatásból, míg az iparnak sokszor szoftvermérnökre lenne szüksége. ;)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ez mondjuk nagyon igaz.

Ahja... azt is mondhatnám, hogy egy friss diplomás a munkahelyén az első három hónapban azzal foglalkozik, hogy elfelejti a felesleges dolgokat, aztán három hónapig tanulja a hasznos dolgokat. De ennek az az oka, hogy a legtöbb képzés még mindig azon alapul, hogy egyedül dolgozva segédeszközök használatát mellőzve kell egy feladatot a tanultaknak megfelelően megoldani. A munkahelyeken pedig csoportban kell bármilyen segédeszközt használva megoldani olyan feladatot, amely esetén általában nincs kikövezett út a megoldás felé vezető úton.

Igen, erről beszéltem egy tanárral nem olyan rég. A probléma az oktatás szempontjából az, hogy nekik muszáj valahogy értékelni az egyént és az alapján eldönteni, hogy kaphat-e papírt vagy sem.

Másrészt meg ha csoportoknak adnak ki feladatot, akkor abból sokszor az lesz, hogy egy ember megcsinálja az egészet (lekesedésből vagy kényszerűségből), a többi meg végez valami alibi-feladatot. És az sem teljesen megoldás, hogy akkora feladatot adsz, amit egy ember már képtelen megoldani, mert úgy is lesz olyan, aki "nem tudja, hogy lehetetlen".

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Nyugatabbra azért gyakoribb a csoportmunka, aztán mégis tudják értékelni a diákot.

Csoportmunka témában pedig lehet kisebb csoportokat csinálni, és akár a feladatból tanultakat is számonkérni. De 5 perc alatt eldönthető, hogy az illető aktívan részt vett-e a témában: 2 perc alatt mondja el h mit csinált, a következő 3 percben pedig belekérdez a témába, ez alapján elég jól le lehet szűrni, hogy az illető vajon mit tett hozzá a témához.

Csak a tanár nem érdekelt ebben, mert jó volt ez így 30 évig akkor most is jó lesz...

+1

Valahogy a főnököm képes értékelni, pedig mi is csapatban dolgozunk. Jah, hogy ez nem megy az évekkel ezelőtti diasorból, tavalyi hallgatók által végzett ingyen zh javításból, meg heti 3 óra kontaktórából? Igazán sajnálom, ott lehet hagyni.

Ha jól sejtem, az otthagyás hallgatói oldalról megindult.
--
blogom

Persze, tény és való, hogy egész más mennyiségű figyelem kellene az emberek felé az egyetemen (is). Csak ahhoz meg kellene elég tanár is. (Vagy kevesebb embert felvenni, azokat viszont alaposabban képezni, de akkor meg más fog sírni, hogy jajajaj, elveszik a lehetőséget, stb.)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ez egy eleg buta szokas, bar mostansag mar oda szoktak azt is irni, hogy "(vagy ennek megfelelo szakmai tapasztalat)". Legtobb helyen ahol megfordultam (~20 ev alatt mind, egy kivetellel) magasrol tett rola, hogy erettsegin kivul nincs masom, csak tapasztalatom. Se egyetem, se OKJ, se semmi. Es megfordultam par helyen...

Az allashirdeteseket tipikusan olyan emberek irjak, vagy veglegesitik, akiknek a szavak fele mit sem mond. Igy nem kell azokat komolyan venni annyira, akad azert nemi rugalmassag a cegeknel.

--
|8]

Sajnos én ezzel a rugalmassággal nem találkoztam, amikre én dobtam cv-t, azok mind komolyan vették.

Hint: Az megfordult a fejedben, hogy esetleg valami más nem stimmelt a CV-ddel/ előéleteddel?
Magyarán, esetleg valami más villantotta fel nekik a red flag-et, de a diploma egy jó kis kitétel (lásd még: kibúvó) volt, amit mivel odaírtak, így később extra magyarázkodás nélkül tudtak rá hivatkozni?

Az agyvelő kivételével szinte minden megfordult már a fejemben, többek között ez is, de választ nem tudok rá adni.

muhaha. pár éve keresett x cégtől valami fejvadász csajszi. kérdezte, hogy van-e diplomám, mert ez egy "prémium állás" (== szeniort kerestek vidékre nettó 300 körülért, nem értem, mi ebben a prémium), és hogy nagyon fontos a diploma. mivel én félbehagytam a tanulmányokat anno, és csak pár év meló után mentem vissza az egyetemre befejezni a szakot, így a tanulmányok kezdete meg a diplomaszerzés közt eltelt jópár év (5-6 kb, standard 3 helyett). na ezen a nő annyira fennakadt, elkezdett hebegni-habogni, hogy dehát ebben a szakmában komoly szakember ilyet nem csinál, hogy kb a röhögéstől fulldokolva kérdeztem meg, hogy amúgy mennyire ismeri az IT ipart. aztán megköszöntem a telefonos beszélgetést, és ennyi. azért még elküldtem neki a cv-m, hogy sírjon picit (akkorra már volt rendesen szakmai tapasztalat, kb sokkal több, mint amit ők elvártak volna)

Nekem egy fejvadász csaj azt játszotta be, hogy megkérdezte, tudok-e angolul, majd az angolul feltett kérdéseire érkező választ egyszerűen nem értette, pedig a végén már tőmondatokban mondtam neki, hogy mi volt az eddigi cégeknél a "daily routine".

Akkor lehet egy kiados tajszolasod :D

Nehogy azt hidd. Láttam/hallottam már csodákat, magyaroktól és külföldiektől(nem angol anyanyelvűektől) egyaránt.
Egy cseh fejlesztőcég vezető fejlesztőmérnöke járt nálunk tárgyalni, olyan pazar angolsággal "beszélt", hogy inkább tolmácsot hívtunk, mert 3 perc után azt hittem sírva fakadok. Egy összefüggő mondatot nem tudott elmondani, hibátlanul pláne , az meg külön activity mutatványt igényelt, hogy megértse amit én akarok. Az már más sztori, hogy a szoftverük dbjében minden elnevezés cseh volt, még véletlenül sem angol, nehogymár a magyarországi forgalmazó és fejlesztőpartner bármit is megértsen belőle.

Akkora nincs. :) Nem oxfordi, de nem is redneck. Az itt élő mexikói, ill. ukrajnai magyar haverommal is angolul szoktunk beszélgetni (mivel spanyolul, meg oroszul csak makogni tudok) és megértjük egymást.
Egyszerűen a hölgyemény úgy akart angoltudást felmérni, hogy nem tudott tisztességesen angolul.

Voice Recognition Elevator in Scotland
https://www.youtube.com/watch?v=sAz_UvnUeuU

Jaj, ez kurvanagy volt :D

helló, nem feltétlenül neked írom, csak úgy szőrmentén itt jutott eszembe, hogy ha valaki ért a szakmájához az IT-n belül tényleg, illetve nem jelentkezik olyan melókra, amikhez nem ért, akkor ott egy ok marad csak, ami miatt nehezen talál munkát az az, hogy ha az emberi oldal nem igazán kompatibilis.
És sajnos egy csomószor az van, hogy az a kollega, aki már a tizenötödik szar munkahelyéről jön el, és belülről rosszul érzi magát, mert csak "tróger munkákat kapott" vagy "hülyékkel volt körülvéve" vagy "senki nem értette meg" stb. azt nem akarod felvenni. Nem akarod, mert kompenzál, jön és bizonygatja, hogy ő többre hivatott/többet érdemelne, és nem lesz tőle szimpatikus, aki meg nem szimpatikus, azzal nem akarsz dolgozni, még ha tényleg remek szakember is, mert napi nyolc órán keresztül el kell viselni éveken át.
Továbbmegyek, ha választanom kéne egy szakmailag gyengébb (de a mércét azért megüti) de szimpatikus kollega, és egy vérprofi ám de f.szul viselkedő között, nulla (0) percig gondolkodnék.
Ha valaki folyamatosan ilyen rossz szitukba kerül, annak érdemes utánamenni, hogy miért van ez így.

Én nem kompenzáltam, csak védekeztem. Azért, hogy nulla infóval az akkori helyzetemről, rögtön azzal nyissanak többen is, hogy balfasz vagyok, azért nincs munkám, az nem fair.
Csak a főnökkel nem jöttem ki jól, a vezető programozóval tök jól megvoltam. A többiekkel nem gyakorlatilag semmi kommunikáció nem volt. Az ie7 kompatibilis sitebuild meg tényleg tróger meló. Főleg, hogy nem is arra vettek fel.

Esetleg egy idézet, hogy hol viselkedtem én itt faszul? Vagy azt csak általánosságban írtad?

nem-nem, direkt írtam az elején, hogy ez nem neked szól, csak szőrmentén jutott az eszembe a dolog

Lehetek kicsit troll? :D

Pl. (nem ebben a topikban) picsogsz a vi-ra, miközben mondhatni ipari standard ismerni, és amúgy meg, ha az ember mélyebben rászánja az időt, akkor hosszútávon exponenciálisan meghálálja?! ;-)

PS.: Bocs, magaslabda volt! Nem lehetett kihagyni! ;-)

A vi kapcsán nekem a telepítőmédiákra pakolt alternatívák hiánya volt a bajom, nem maga a vi létezése. Mivel a kódjaimat GUI-s programmal írom, nekem parancssorban csak egy-két alkalommal kell szöveget szerkeszteni és akkor is csak sima szövegfájlok átírása a cél, azaz nekem még mindig egyszerűbb azt egy hagyományos szövegszerkesztővel megcsinálni. De amúgy azt a pár parancsot, ami kellett, megtanultam, csak pl. FreeBSD ARM-on még be is bugzott nekem a vi.

Lehetek kicsit én is troll?

Mert picsogni amúgy te picsogtál - extrém butthurt módon - hogy valaki rosszat mert szólni a szent vi-re. Elhordtál engem minden szarnak, aki nem tett le semmit az asztalra, csak benyalta magát a munkahelyére, továbbá összehazudoztál olyanokat, hogy én beszóltam Zahy-nak (hozzá sem szóltam), meg arra vertem magam, hogy hányezer fős cégnél dolgozom (lehetetlen állítás, kb. 5 fős cégnél vagyok alkalmazva), meg mekkora ász vagyok (pláne nem mondtam ilyet) és amikor idézetet kértem, nagyvonalúan eltűntél a fárasba. Külön fail volt, hogy szerinted az tett le valamit az asztalra, akinek te ismered a nevét.

PS.: Bocs, magaslabda volt, nem lehetett kihagyni. Lol, szmájli, izé, ikszdé, stb...

Bocs, lehet nem te voltál, aki beszólt Zahynak. Egy pont után már nálam is előjött a vörös köd.
Lehet, hogy SchTamas volt. Vagy valaki más. Annyira nem is érdekel már.

Zahy-t ismerem. Van szerencsém személyesen is ismerni. Az ott akkor annyira kiverte a biztosítékot, hogy nagyon nem foglalkoztam vele, ki kivel van.

A "bugzott a vi"-al kapcsolatban még mindig fenntartom magamnak, hogy esetleg történt valami olyasmi a terminálodon, amit nem értesz, ezért a vi-ra fogod.
Pl. mentél valami olyan fajta terminálról, aminek a termcap supportja még nem volt tökéletes a platformon, inkább hihetőnek hangzik, mint hogy maga a vi hibázzon egy ilyenben.

Ettől még nem "szent", csak helyén kezelem amit látok.
És rengeteg olyat látok, amikor valaki küzd mint malac a jégen egy "vélt" problémával, és közben tök más a root cause.
Vannak ilyen technikák, pl. a 5why. Magam nem tartom sokra, mert rendszerint ránézek egy problémára, és már az első kérdéssel a lényegre tapintok.
De az "átlag"-nak aki nem látja a fától az erdőt, bizony nagyon hasznos.
Egyszer FB-on láttam ezt a videót, és nagyon megkapott a mondanivalója:
https://youtu.be/BsR6sIsoWgU
Hasznos gondolat, ha magadévá tudod tenni! ;-)

Hát az elég szomorú, hogy ha egy szövegszerkesztő kritikája, vagy egy barátod becsmérlése képes kihozni belőled azt, hogy vakon nekiállj kollektíven mocskolni és rágalmazni véletlenszerűen kiválasztott embereket...

Nincs kizárva, hogy a glitch a terminál miatt volt, de normál szövegszerkesztőben nem történt ilyen.

Lóf***t ipari standard.

"Beszélek" C-t, Pascalt, Java-t, PHP-t, pár SQL-t, JS-t, egyéb webes szarokat, UNIX shell-t és többféle assemblyt. (Persze nem azonos szinten, van amire jobban rágyúrtam, van amire kevésbé.) Nem hinném, hogy pancser vagyok."

Java-n es PHP-n belul milyen keretrendszerekkel van tapasztalatod, Spring, JPA, EJB, Laravel, Yii, ezek ismerosok? GoF tervezesi mintak megvannak? Clean code? Unit testing?

"pár SQL-t"

Ez mit jelent, hagy RDBMS-t ismersz olyan szinten, hogy bonyolultabb lekerdezesek teljesitmenyet tudd elemezni es optimalizalni?

"egyéb webes szarokat"

Selenium? Angular? react?

Angollal hogy allsz?

Szerk: maven, gradle, grunt, bower ismerosek?

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

> Java-n es PHP-n belul milyen keretrendszerekkel van tapasztalatod, Spring, JPA, EJB, Laravel, Yii, ezek ismerosok? GoF tervezesi mintak
> megvannak? Clean code? Unit testing?

Java-n belül nem nagyon ismerek keretrendszereket, csak magát a nyelvet ismerem. PHP-nál Wordpress-szel, Joomla-val, Symfonyval, CodeIgniterrel foglalkoztam, de egyik se nyerte el túlságosan a tetszésemet. Írtam saját keretrendszert is, de szerintem ezzel nagyon sokan vannak így.

> Ez mit jelent, hagy RDBMS-t ismersz olyan szinten, hogy bonyolultabb lekerdezesek teljesitmenyet tudd elemezni es optimalizalni?

Nem tudom mennyire bonyolultra gondolsz. Nyilván van olyan bonyolult, ami már sok volna. Én inkább arra gondoltam, hogy csináltam már portálokat MySQL-el, PgSQL-lel és Oracle DB-vel is. (Ez utóbbi a Coca Cola-nak ilyen kupakfeltöltő promói alatt futott 2012/2013-ban. Maguk a lekérdezések nem voltak túl bonyolultak, de nagyon sok adattal dolgoztak és sokan töltögettek fel rá. Maga az Oracle cucca viszont nagyon nem tetszett.)

> Selenium? Angular? react?

Hallottam róluk, de nem találkoztam velük, csak JQueryvel, Prototype-pal, ilyenekkel.

> Angollal hogy allsz?

Elég jól.

> Szerk: maven, gradle, grunt, bower ismerosek?

Nem.

Ez így webesként 2017-ben nem tűnik túlzottan piacképesnek, de lehet, hogy csak nem tudod eladni magad.

Azokat a technológiákat ismerem, amiket a cégeknél kértek. Ha nekik jó volt... Azt már sokan mondták, hogy nem tudom eladni magam, de ezzel sajnos nem tudok mit kezdeni.

Amúgy szerencsére már megszabadultam a webtől, a mostani melóhelyemen a web csak másodlagos, itt desktop, meg embedded fejlesztések vannak.

"de ezzel sajnos nem tudok mit kezdeni"

Miben különbözik más dolgok megtanulásától?

:)

Miért, a festészet, vagy a zenészet miben különbözik más dolgok megtanulásától? Nem csak szorgalom kell egy adott dolog elsajátításához, hanem érzék is. Bizonyos fokig tuti meg lehet tanulni a legtöbb dolgot, de ha valakinek nincs valamihez érzéke, akkor azt jobb, ha nem erőlteti. Vannak botfülű/botkezű emberek. Én ezen a téren vagyok az.

+1
ismétlés a tudás.. ..a többit tudjátok..
Elsőre meglepődtem mikor valaki mondta hogy ő folyamatosan interjúkra jár attól függetlenül hogy jól érzi-e magát az adott helyén/elégedett-e vagy sem: neki ez a hobbija kb és pár év alatt elég jó lett a fellépése&beszélőkéje :)

Én egy kezdő srácnak intéztem állást és mondtam neki, hogy készüljön rá, hogy 1-2-3 év múlva hová tud tovább menni.
Nem azért, mert kirúgják - hanem mert ide kezdőként vették fel és ez nem fog változni.
Járjon állás interjúkra, ismerje meg a piacot legyen felkészült, hogy milyen területre keresnek embereket és az ideje 10% -át
fordítsa erre. Mert mindig van jobb állás , több fizetés , érdekesebb munka és kevésbé hülye főnök...

Évente két-háromszor érdemes elmenni interjúra, akkor is, ha egyébként meg vagy elégedve a helyeddel, mert azért csak-csak szembejön egy-egy jó ajánlat... így mindig tudod, hogy mennyit érsz a piacon és ez milyen viszonyban van azzal, ahol épp vagy.

Csak ajánlani tudom ezt a hozzáállást, nekem is ez a 'hobbim'. Eleinte elég rosszul szerepeltem az interjúkon, de mostanában mindíg kapok ajánlatot. Plusz bónusz hogy ha úgy sikerül elutasítani az ajánlatokat hogy jó viszonyban maradtok, akkor ha olyan a helyzet, akár pár napon belül el tudsz helyezkedni azoknál a cégeknél ahol megfordultál. Ez hatalmas biztonságérzetet tud adni akkor is, ha amúgy meg sem fordul a fejedben hogy elhagyd jelenlegi helyedet, ami pl. bértárgyaláson, teljesítményértékeléseken nagyon jól jön. Másik előnye hogy sokkal könnyebben alakítasz ki közvetlen kapcsolatot vadidegenekkel, amit általában a menedzsment észre vesz és megbecsül.

ja legyen húszévesreaktnatív meg tízévesangulárkettő tapasztalatod. És lehetőleg assamblyt portolj typescriptre a nap 90 órájában. Nehogy már olyan gyíkarc legyen minden "webesként 2017-ben" felvételiztető hogy a latest&greatest buzzwordok fröcsögéséből álljon egy portfólió..

Ugyanitt min 25 év C# tapasztalattal juniort felveszünk.

aélet napirajz

Túlzásba se essünk, 2017-ben build toolok nem ismerete és a "Java-n belül nem nagyon ismerek keretrendszereket, csak magát a nyelvet ismerem" kijelentés azt jelenti, hogy jobban jár, ha a java-t inkább kihúzza az ismert nyelvek listájáról.

A Java-t csak megemlítettem, mert játékot már írtam benne, de amúgy sosem jelentkeztem Java-s állásra.

Attól még ha egy olyan interjúztatóval kerülsz szembe, aki jól ismeri, és belekérdez, vonhat le ez alapján következtetéseket a cv-ben szereplő többi dologra is, amihez esetleg nem ért, ezért abba nem kérdez bele. Jó, kivenni nem kell, csak úgy helyezd el az önéletrajzban, hogy látszik, keveset használtad.

Sose állítottam, hogy Java-ból annyira jó lennék. Szó szerint leírtam a nyelvek után, hogy "nem azonos szinten, van amire jobban rágyúrtam, van amire kevésbé". A Java amúgy nem is szerepel a cv-mben, mert sose pályáztam Java-s állásra. Csak volt, amikor úgy gondoltam, hogy átnyergelek rá, mert elegem volt a webből, akkor összedobtam egy tetris klónt benne, gondolván, hogy juniornak már annyival is felvesznek. De végül felvettek máshova, a Java-t meg jegeltem. Nem volt túl szimpatikus nyelv. Persze a PHP sem az. :P

*assembly

Nalatod, idenyogsz par technologiat, jol nez ki a hosszu lista, hogy ezt meg ezt "beszeled", de kiderul, hogy egyiket sem ismered komolyan, ez igy nem piackepes.

Ha angollal "Elég jól" allsz, miert nem kerestel tavmunkat eddig, kulfoldi ugyfeleknek? Ha osszejott volna, megbukott volna az "ebbe' a orszagba'" nem lehet mentseged, de ahhoz mar kellett volna komoly tudas, hogy osszejojjon. Nem eleg a programozasi nyelvet ismerni, kell tapasztalat a korulotte levo okoszisztemaban, ismerni kell a best practice-eket is.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Ez is egy vélemény. Szerintem még beletartozik az alkalmazkodóképesség és a problémamegoldás is. A legtöbb helyen pont azt értékelték, hogy tök mindegy mit varrnak a nyakamba, meg fogom oldani. Pl. pont a Coca Cola kapcsán; azelőtt sose láttam Oracle DB-t, csomó dolog hiányzott belőle, ami a PgSQL-ben és a MySQL-ben megvolt és két hét múlva mégis futottak a promók. Azért egy sokszázezres userbázissal bíró projekt csak piacképes. Persze lehet, hogy tévedek, a gazdasághoz egyáltalán nem értek.

Mert nem ismerek túl sok embert, nem tudom hova lehetne ilyesmivel fordulni. Eddig egy ember (az XForms X11 toolkitet karbantartó Jens Thoms Toerring) kérdezte, hogy nem akarok-e külföldre menni, mert szerinte volna értelme, de külföldre menni nem szeretnék. De legalább értékelte a ShellView-et, meg a TreeView-et, amiken most dolgozom az XFormshoz, mert ilyen widgetek nem voltak benne eddig. Meg is dobott egy RPi-vel, köszönetképpen.

"Szerintem még beletartozik az alkalmazkodóképesség és a problémamegoldás is."

Ha nem ismersz az adott projekten hasznalt technologiakhoz legalabb hasonlokat, amelyek ugyanazokra a paradigmakra epultek, felo, hogy az a problemamegoldas max ganyolas lesz, ha osszejon is. (Pl. lattam mar MVC-s keretrendszerben megirt oldalt, ahol a paraszt az oldal tartalmat a kontrollerben string-kent osszeragasztotta, majd a view-ban az egeszet kiirta.)

"kérdezte, hogy nem akarok-e külföldre menni, mert szerinte volna értelme, de külföldre menni nem szeretnék."

Dolgozz tavmunkaban kulfoldieknek, weworkremotely.com, upwork.com, guru.com, angellist.com, toptal.com, stackoverflow jobs remote filter, stbstb, a lehetosegek vegtelenek.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Elismerem, volt rá példa, hogy a nagyon rövid idő miatt gányolásra kényszerültem (pl. a tescomobile.hu egy hétvége alatt készült el, mert a megbízott külsős Symfony-s csapat a kapott egy hónap alatt a keretrendszer feltelepítéséig jutott és hétfőre a Tesco eredményt akart), de alapvetően nem ez a jellemző. Ha van elég idő, akkor tisztességesen utánaolvasok a technológiának, a megoldásoknak és aztán használom őket. Az meg igazán nem az én saram, ha azzal jön a főnök vagy a projektvezető, hogy tegnapra kell.

Köszi a tippeket, de jelenleg asszem megtaláltam a helyemet. Jó a meló, jól fizet és a főnök is elégedett, egyelőre jól vagyok.

+sok

A rák része vagy.

He?

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Te se vagy oda a keretrendszerekért? :)

Ez marha jó. :D

Szvsz. ez az írás arról szól leginkább, hogy ne akarj _saját_ keretrendszert, ha valamire van kész megoldás és nagyjából jó.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

"elég sok ifjú titánt láttam már, akik végletekig képesek voltak egy-két dologgal igen nagy mélységben foglalkozni, de csak azzal akartak foglalkozni és értékelhető piacképes tudásuk egyszerűen nem volt"

Ezzel szemben mennyivel jobb, amikor valaki elég sok dologhoz ért, de csak felületesen, és leülteted egy feladat elé, és nem tudja végigvinni a felületes tudásával?

Az se jobb, az a másik véglet.

Pedig a legnagyobb értéket szerintem pont a specialisták tudják hozzátenni egy-egy dologhoz.
Erős példa, de talán jól mutatja a lényeget: Ha Józsibácsi aki egész életében egyetlen autó típushoz értett, megoldja a kocsim problémáját, akkor örülök. Ha elmegyek egy szervizbe, ahol sokféle autót szerelnek, de elb@sszák, cserébe viszont elmond nekem a szerlelő egy szép Ady verset, akkor sem örülök, hiába műveltebb... Érthető?

Ez így teljesen rendben van. A baj akkor van, hogy Józsibácsinak azért nem jut munka, mert évek óta nincs már az utakon az a kocsi, amihez értett és persze akkor se tudott bármit javítani, mert mindig is csak a jobb első indexet tudta kicserélni, de azt tényleg jól. A piacképes specialistákat annyi idő alatt szétkapják, hogy pislantani nincs ideje, nemhogy fórumokban panaszkodni, hogy mennyire nincs jó munkahely...

Érthetőbben nem tudom leírni, hogy mik voltak a gondjaim a jelenlegi munkahelyem előtt, mint ahogy fentebb leírtam.

Mondjuk attól függ, mekkora a csapat, és kinek mennyi munka jut. Lehet csinálni több száz fős céget és akkor jut hely specialistáknak, de nem jó, ha egy-két ember hiánya meg tud állítani egy projektet

"elég sok ifjú titánt láttam már, akik végletekig képesek voltak egy-két dologgal igen nagy mélységben foglalkozni, de csak azzal akartak foglalkozni és értékelhető piacképes tudásuk egyszerűen nem volt"

Ez itthon nagyjából igaz, ahol jellemzően generic IT-s feladatok vannak.

Vannak viszont piacok, ahol pont ezeket az embereket szénné fizetik, mert más nem ért az adott területhez olyan mélyen, hogy az adott problémát képes legyen megoldani.

+1, itthon mindenhez is kell érteni. Attól függően, hogy kitől sikerül pénzt és feladatot szerezni 2-3 évente teljesen új szakmai területekre kell tévedni, persze végig junior fizetésért :)

Van olyan terület, amiből az országban van talán egy maréknyi ember, de egyébként éhen lehetne halni belőle. Közben az ex kollégák a világ különböző pontjaira költözve jól megélének belőle nevesebb cégeknél (pl Samsung, Adobe, Nokia, esetleg Apple ...)
Vicces is amikor az alvállalkozói lánc végén havi 500-1000 dolcsiért dolgozó magyar kolléga és a 10ezer dolláros óradíjért megbízott szakértő egyenrangú partner egy megbeszélésen. Főleg, amikor a kollégának több fogalma van róla, hogy mi a megoldás, mint a szakértőnek.

na ehhez kell a self-management, hogy ne a lánc végén csücsülj havi 500 dollárnak megfelelő királyi valutáért meg egy kösziszépenért.

amúgy ez a típus szerintem kihaló állatfaj, legalábbis én látom magam körül az ébredést, ennek megfelelően lassan de biztosan kúsznak felfelé az árak is, de az még sok idő, mire elérjük a "hanyatló nyugatot"

"Az, hogy a jó programozó válogathat a "munkaltato/ugyfel/projektek" között, az egy vicc, úgyhogy most engedelmeddel röhögök... :("

Itthon nehéz ügy, külföldön nem lehetetlen. De tényleg jónak kell lenned és céltudatosan kell felépítened magad. Amúgy területfüggő nagyon.

"Hogy jó vagyok-e, azt döntsd el te: tud egy pancser 6502 emulátort, vagy assemblert írni?"

Tud, nem fog működni! :)
Nem az írásnál vannak a gondok. Amíg írja addig még nincs gond probléma.... ;)

Ja, hát úgy könnyű. :D

"Akkor csak pár dolog:"

Ezek irrelevansak, vagy azzal akarsz mentegetozni, hogy "bezzeg egyszer en is leereszkedek a szintjukre, azonnal kirugnak"? Ne a kornyezeted legyen az etalon, mindig legy igenyes onmagaddal szemben. Masfelol, amig nem allsz at a fasz masik vegere, vagy masik, de valamivel enyhebb fasz rossz vegere, fogadd el, hogy vannak dolgok, ami a munkaltatodnak szabad, neked nem.

"Szerintem baromi nagy kár határozott véleményt formálni azzal kapcsolatban, amiről nincs elég információja az embernek."

Amit csinaltal, butasag, es kontextustol fuggetlenul az. Megtetted, ez eleg informacio. Nagyon sulyos dolog, es ugy tunik, az eset utan sem ertetted ezt meg.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Nem irrelevánsak. Unprofesszionális viselkedéssel vádoltál, csak leírtam, hogy a cég is az volt. Kártérítést emlegettél, csak felhomályosítottalak, hogy az nekem is járna ennyi erővel. Mi az irreleváns?
A munkáltatónak szabad? Na, ez a "Quod licet Iovi" mentalitás a munkáltató/munkavállaló kapcsolatnál, na ez vezetett oda, hogy idehaza munkát vállalni agyfasz, mert a cégek azt tesznek az emberekkel, amit akarnak.

Menjek mindjárt életfogytiglan WC-t pucolni ezért az orbitális kommentes bűnért, ugye?

"Nagyon sulyos dolog"

Azért erről vitatkozhatnánk. Persze ne tegyük, nem az a lényeg, hogy kinek van igaza, szerintem nincs abszolút igazság a kérdésben. Azon múlik, hogy a cég, és azok, akikkel együtt dolgozol mennyire lazák, és hogy állnak hozzá a dolgokhoz.

Lásd az interneten a kismillió topicot, ami arról szól, hogy milyen vicces komment részleteket találtak emberek más kódjában.

"Amit csinaltal, butasag, es kontextustol fuggetlenul az. Megtetted, ez eleg informacio. Nagyon sulyos dolog, es ugy tunik, az eset utan sem ertetted ezt meg."

Ez egy eleg buta, es felfuvalkodott hozzaallas. Mondjuk olyan helyen nem is akarnek dolgozni, ahol olyan holyagok vannak, akik egy elbaltazott komment miatt nemhogy ki akarnanak rugni, de meg egyaltalan ugyet kanyaritananak belole csak azert, hogy a sajat fontossagukat bizonygassak.

Elbaltázásról nem nagyon beszélhetünk, szándékosan csináltam. :) Mondjuk azt én sem gondoltam, hogy ebből a marhaságból bármi lesz, eléggé meglepett, amikor ezzel az indokkal basztak ki...

Az elbaltazottat ugy ertettem, hogy szerintem se a legjobb otlet vicceskedni a kodban, mert minel kevesebb dolog van benne, annal jobb, de tenyleg nem szeretnek olyan helyen dolgozni, ahol olyan arcok vannak, akik ugyet csinalnak belole.
Nem lehet, hogy amugy is meg akartak szabadulni toled, de nem volt jobb otletuk?

Amugy meg: https://xkcd.com/1296/

Nem is szoktam vicceskedni, de itt már tényleg annyira tele volt a tököm az exploderrel, hogy beírtam kommentbe, hogy mi a véleményem erről a böngészőnek csúfolt tákolmányról. Azért az milyen már, hogy ahhoz, hogy rendesen értelmezze, hogy hány pixeles fontot szeretnék, ahhoz először 0 pixelre kell beállítani a fontméretet... És ez csak egy a sok közül. A munka 10%-át tette ki a backend, kb. újabb 10-15%-át a sima frontend, a maradék 75-80% volt az ie7 kompatibilis frontend, azaz majd az egész meló abból állt, hogy az ie7 szarságait kerülgetem, fixelgetem.
Minden további nélkül lehet, hogy csak ki akart dobni a főnök, ezt itt is írtam, de ez csak lehetőség, az is lehet, hogy tényleg ezért vágott ki.

Ez jópofa. :)

Végig teljesen igazad van, de megjegyezném:
180-ért szivesen mosom le bárki kocsiját, azért az jó pénz,
ugyanakkor ha ilyenek a körülmények akkor nem fogok megoldást mondani egy megbeszélésen egy a területemet nem érintő problémára.
Ezzel a kirúgással az a legnagyobb probléma, hogy nem te hagytad őket ott előbb :)

> 180-ért szivesen mosom le bárki kocsiját, azért az jó pénz,

Én is ezt mondtam neki, hogyha ekkora órabért fizet egy kocsimosásért, az az ő baja. :)
Azt igazából csak azért mondtam, hogy érzékeltessem, hogy hogy, hol és minek kezelt a főnök.

> ugyanakkor ha ilyenek a körülmények akkor nem fogok megoldást mondani egy megbeszélésen egy a területemet nem érintő problémára.
Van igazság abban, amit mondasz, de engem nagyon bosszant a butaság és az, ha leragadunk a sárba. Nagyon sokszor volt olyan (nem csak itt), hogy én oldottam meg másnak a feladatát is, egyszerűen mert bosszantott.

> Ezzel a kirúgással az a legnagyobb probléma, hogy nem te hagytad őket ott előbb :)
Hát, majdnem... Igazság szerint, amikor kirúgtak, akkor már fel voltam véve egy másik céghez, a következő hónaptól. (Menetközben úgy tele lett a tököm, hogy keresni kezdtem és ezúttal szerencsém is volt.) Úgy volt, hogy két héttel később már én mondok fel, de megelőztek. Így volt két hét szabim, persze két hét fizut meg buktam.

T csoport egyik oldalan repult ilyenert fejleszto. Csak ott eppen a deven beirt marhasagokat postolta valaki az eles kornyezetbe...

Kedvencem a HR körlevél, amelyben mosolygó kollegák láthatók egy képen.
Az img alt tagje pedig: "faszok".

:D majdnem felébresztettem a gyereket a kitörő röhögésemmel...
------------------------
{0} ok boto
boto ?

:D Azért ilyet nem engedek meg magamnak. Az ie sux nem trágár.

Anno T-nel volt ez is lehet erre emlekszel meg te is hogy vmi imagestock kepet hasznaltak mikor az egyik Callcenteres ertekesitesi versenyrol belso cikkeztek. Hat milyen gaz mar? Arra nem voltak hajlandoak, hogy kimenjenek a cc-be es lojenek egy kepet vagy legalabb kerjenek meg egy kollegat hogy Jozsi faszom ajfonoddal kattintsad mar le a pistieket...

Amatőrök... a fehér alapon fehér betűk, az valami... az veszi észre, aki véletlenül kijelöli a szöveget... :)

aha... ezt egyik kollégám eljátszotta, email válaszba fehér betűkkel beírta, hogy "f*sz", majd elküldte.
Én meg mutattam neki a telefonomon, hogy simán látszik, mert én nem fehér, hanem világosbarna háttérbeállítással használtam a mailklienst :) kicsit leizzadt :)
Szerencséjére a címzett valszínűleg alap fehér hátteret használt, így nem lett belőle balhé :)

"lehetett volna bonyolultabb is": pont a minimálbér bejelentés miatt csak az utalóst kapod meg. Sok cég ezzel fenyít. De a root jelszóval vissza lehet őket fenyíteni :)

Szerintem jogi következményekre gondolt, mivel egyfelől kézbe kaptam a pénzt, másfelől meg a fél hónap miatt csak 90 járt. Bár ki tudja, másik cégnél volt rá példa, hogy beígérte a 320-at a főnök, aztán csak azt adta oda, amire be is voltam jelentve...
A root jelszóval sajnos nem rendelkeztem. :) De ha rendelkeztem is volna, csak a vezető programozót szívattam volna meg elsősorban, őt meg nem akartam, mert ő rendes volt.

Es akkor igy szepen bele is csusztal volna a buntetojogi kategoriaba.

--
L

Az meg a másik.

sub

+1

Nem velem történt meg, nem is mostanában. Szóval a főnök előadta hogy nagyon szarul megy a cégnek, hogy mindenféle hiteleket kellett felvenni, még a saját házát is elzálogosította hogy a céget életben tudja tartani.
Közben a valóságban ez egyáltalán nem volt igaz, a kirúgott dolgozó ezt pontosan tudta, és azt is sejtette hogy mi volt a valós ok, és hát nem ez.

Nekem meg sosem mondtak fel. En leptem ki.

A legjobb. Szerintem az "Én most elmegyek kifliért." lehet varjak azota is, hogy mikor erek vissza. :D

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.

> Szerintem az "Én most elmegyek kifliért." lehet varjak azota is, hogy mikor erek vissza. :D

Jó, jó, de kimaradt a lényeg: fizut azóta is utalják? :D

Bar nem derult ki a nyitombol, de az alkalmazottak felmondasara gondoltam. Es ez a kiflis ez nagyon jo.

Erről egy régi mondás jutott eszembe: Elment hugy0zni és sz@rik visszajönni.

Egy korabbi cegnel ahol meg alkalmazott voltam kicsi volt a programozok irodaja, es 3 programozo a hangosan csicsergo ugyfelszolgalatos (sok esetben dekorativ) lanyok mellett dolgozott. Vegul uj iroda, lett a programozoknak eleg hely. Oda elszigetelve beraktak ezt a 3-at is. Egy het mulva fel is mondott az egyikuk, hogy o depresszios miota ebben a csendes irodaban van. Meg azt is felkinaltak neki, hogy visszamehet az ugyfelszolgalatos baratnoi melle, de az se volt neki jo, mert akkor meg a tobbi fejleszto fog ra furcsan nezni, meg igy nem tud veluk csapatban sem dolgozni rendesen.

Off: Egyik kollega szeretett elegans ruhaban bejarni, a szobatarsai meg mindig kerdeztek tole, hogy szinhazba megy-e. Neki erre az volt a sablonvalasza, hogy allasinterjuzni volt. Aztan egyszer tenyleg. :)

--
A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess? - Wargames

Ezt igy most pull requestelnem is az "Igy Irtok Ti"-be. ;)

:D

Amikor valaki mindig viccel, akkor élete legnagyobb vicce az lesz, amikor nem viccel.

Egyik helyen a "kivizsgálásra megyek" indok volt az állásinterjú esetén... volt, hogy majdnem mentünk csoportterápiára is, nem sok hiányzott, hogy feltegyünk egy álláshirdetést, hogy összeszokott fejlesztő csapat munkát keres... :)

"összeszokott fejlesztő csapat munkát keres"

Lol de ismeros :)

Volt már, hogy üzemeltetés is örömmel csatlakozott volna...

3 éven keresztül volt egy profi java fejlesztő csapatunk (6fő). Egy nagy cégnek dolgoztak be. A nagy cégért választások után bejelentkeztek a választást nyert cég strómanjai. A cégtulaj inkább bezárta a céget (350ember ment az utcára). Sajnos fel kellett mondanunk az egész csapatnak. Jelenleg a komplett brigád kint él svájcban családostul és ugyanannál a svájci cégnél dolgoznak java fejlesztőként. Nem magyar bérezésért, nem hazai körülmények között.

de szép

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

sajnos tipikus magyar "sikertörténet". És valahol azt a tulajt is megértem, aki inkább bezárja a boltot, mint hogy ezeknek odaadja a sok év munkájával felépített vállalkozást. És a szép az egészben, hogy az embereivel lehet, hogy így tett jobbat, hogy mindenkinek felmondott.

18 év munkája volt benne. Egy jelképes 1 forintért vették volna át a céget és húzzon a vérbe. Azt mondták neki, ha nem adja önként, tönkreteszik (nav és egyéb nyalánkságok) mind egzisztenciálisan mind emberileg. Mindezt úgy, hogy politikailag támogatta a most is hatalmon lévő pártot, ergo a saját holdudvarukhoz tartozott.
Szóval inkább felszámolta az egészet, embereinek kifizette amit ki kellett, majd ingatlanait eladta és kiköltözött Norvégiába. Ott most egy sikeres java fejlesztő cége van 250 alkalmazottal, akik közül azért vannak bőven magyarok is.
És hány meg hány ilyen történet van.
Ebben személyesen is érintett voltam, ismerem a cég akkori tulajdonosát, java fejlesztőink is általam kerültek hozzájuk.

Ez azért masszívan a hűbazdmeg kategória.

sajnos nem annyira. bevett tipikus forgatókönyv ezeknél, ha sikeres vállalkozásod van, és valamelyik Orange County "lakosnak" megtetszik. Ismerős ingatlanberuházással foglalkozik, számtalan ilyen szotrit mesélt.

Pontosan, ez a bevett forgatókönyv. És a leggusztustalanabb az, hogy az őket támogatókkal is simán megcsinálják. Építőipar meg ilyen szempontból jolly joker nekik. Nem véletlenül kell a sok mega és gigaberuházás. Olyan túlárazások vannak, hogy belegondolni is felesleges. Ha te haveri cég vagy, a projekt 50% megy vissza annak akitől a munkát kaptad. Állami beruházás esetén meg ugye nem kell mondani hova.

Jó, ezeket mindenki tudta. Viszont az, hogy valakinek lényegében elvesszük a jól felépített cégét, mert megtehetjük, ez annyira Balkán,
hogy az elképesztő.

azért ott volt más is

De a koncepció ugyanaz volt.

...bizonyos cégméret felett kopogtatnak a védelmi pénzért... és nem mindenki tudja megtenni, hogy nem fizeti be a védelmi pénzt... state capture.

így jártak jobban - minden változást egy lehetőség.

Én 26 évnyi munka alatt 98%-ban én mentem tovább. Egyre emlékszem, amikor telefonban felmondtak és annak is örülök, hogy csak 2 hónapig voltam a cégnél :-)

Telefonon felmondani? Az legalább akkora bunkóság, mint sms-ben szakítani.

Nem írtam le pontosan, mert nem rólam szólt a szál..

A lényeg egy bizonyos feladatra szerződtem volna, de közben ajánlott mást is, hogy még az be nem indul...

A projekt pályázatos volt és utána néztem, hogy mit kell tudnom az újhoz stb..
Jeleztem, hogy nekem nincs olyan végzettségem (építőipari) és kell szakember, mert nem tudom vállalni egyedül.

Ekkor mondta, hogy így nem tud alkalmazni - én vissza se kérdeztem, hogy csak az újra vonatkozik-e - inkább mondtam, hogy
holnap leadom a céges telefont. Az ott töltött 2 hónap alatt elment a kedvem az egésztől - örültem, hogy vége lett és amit/ahogy csinál
nem lesz közöm hozzá. Másnap írtam egy szűkszavú udvarias email-t a beszállítóknak, hogy nem én vagyok a projekt vezetője stb..

A projektben 6-8 milliós többletköltségek merültek fel (amiről akkor konkrétan tudtam) - mert másként döntött - ő pénze volt és 100 milliós
pályázati pénz. A pályázat miatt csak fel kellett vennie-e valakit, hogy le tudja zárni - rengeteg halasztási kérelem után.

Egy ilyen tulajdonos/ügyvezetőnek belefér, hogy telefonon rúg ki..

Nem a gerinces élőlények csoportjába tartozott.

+1 sajnos már velem is előfordult.

--
Debian GNU/Linux

És azt hogyan is?
Felmondani írásban lehet. Már ha van ugye munkaszerződésed ami írásban köttetett, nem?

A 2 honap meg probaido-gyanus. (mondjuk papirokert akkor is be kell menni, vagy kipostazzak)

--
A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess? - Wargames

Ha az volt, az csak annyit jelent, hogy nincs felmondási idő.

Probaido alatt van olyan hely, ahol lenne? Nem tudok ilyesmirol.

--
A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess? - Wargames

Nem, felmondani telefonon is lehet, nézz utána. (nekem is új volt)

--
Debian GNU/Linux

Ehehe igen...

Emléxem. :)
--
Gábriel Ákos

Most ugyanazzal a szemelyel dolgoztunk egyutt, vagy egy helyen dolgoztunk ?

Ez szerintem annyira uniq, hogy kizart, hogy tobbekre is passzoljon. :D

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.

NNG-nel meselte valaki, de nem emlekszem mar, hogy olyan kollegarol, aki onnan tavozott, vagy olyan cegtol, ahol kozosen dolgoztak vele. Azert a tortenet megmaradt bennem.

--
A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess? - Wargames

Ez nálunk annyiban más, hogy ha normálisabban felöltözve mész be dolgozni, mint megszokták (póló helyett mondjuk ing van rajtad), akkor a kollégák kapásból azzal indítanak, hogy hogy sikerült az állásinterejú? :)

Ez nalunk is volt, es ironikusan sosem volt igaz.
Ha interjura mentem, szabadsagot vettem ki es ennyi.

Nalunk egy srac az egyik fizuemelesi idoszak kornyeken nyomasgyakorlaskent kezdett elegansba oltozve jarni. Ugy remlik, bejott. :)
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Indok: Kiköltözöm Új-Zélandra. Céges búcsúbuli, ajándékok, majd másnap a konkurenciánál folytatja.

:) <- magamon nevetek.

hát, legalább Új-Zélandon volt a konkurencia?:)


// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Nem. Pár utcával arrébb.
2003-ban történt meg az eset és még egy DV kamerát is adtunk neki ajándékba, hogy küldjön majd videót.... :)

Nagyon röviden részletezve:

Felvettek, mert kreatív voltam. A kreativitást többször is kiemelték az interjún, hogy fontos. És persze tudjon az ember önállóan dolgozni. Az volt a belépő feladat, hogy írjak egy táblázatkezelő rendszert (php, html, javascript, ajax stb). Nagyon lelkesen összedobtam egyet pár nap alatt, nem is lett rossz. Kreatív voltam és lelkes. Fel is vettek.

A kb 2 év alatt többször is kibaxtak velem, pl csak 3x szóltam a vezető fejlesztőnek, h kész vagyok a feladattal, de újat nem kaptam. Végül a nagyfőnök baxott le, hogy mit csináltam egész nap. (Megalázó volt utána, hogy mindig sírni kellett új feladatért, nehogy baj legyen újra). Amikor szerettem volna szép, jól működő kódot alkotni egy kisebb rendszernél a régi ótvar továbbgörgetése helyett, akkor lebaxott a vezető fejlesztő is, hogy "úgy csináld ahogy mondom". Nem foglalkoztak velem eléggé, de a kezemet nem engedték el rendesen.
Nos, szó mi szó, a végén nem dolgoztam túl szivesen és nem is voltam már túl kreatív, nem is nagyon haladtam már semmivel ilyen közegben. Még hónapokig húztam anélkül, hogy bárki foglalkozott volna velem. Abba is beleszartak, hogy egy 1 órás feladatot egész nap csináltam. (volt még más érdekesség is bőven)
Végül amikor elhívott a nagyfőnök, már tudtam mi lesz, ki lettem baxva. Az indok: nem vagyok elég motivált, kreatív, jah és van aki kreatívabb, motiváltabb és kevesebbért is dolgozik mint én. (akkor se voltam már túlfizetve).

Akkor szarul esett (ez volt kb 8-9 éve), de visszanézve, jó, hogy így történt, pár hónapon belül sztem én mondtam volna fel)

A vicc, hogy a mostani melóhelyemen (kb 100+ fő, 2 éve kezdtem) visszatalálkoztam a volt munkaadó cégemmel. Külsősként bedolgoztak nekünk (még azelőtt, hogy én beléptem), végül be lett zárva velük az adott bizniszág mert nem úgy alakult a téma üzleti oldalon ahogy kellett volna. A volt nagyfőnökkel egyszer találkoztam a folyosón, már meg se ismert. A kódjukat elnézve pedig, annyira nem bánom, hogy nem kellett vele foglalkoznom :)

Éppen munka nélkül voltam hatalmas devizahitellel és pár hónapos gyerekkel. Végül felvettek a pár fős káeftéhez, mert valami közbeszerzési pályázathoz kellett a papírom. Minimálbér + kieg zsebből, szakmailag pimf munka. Pár hónap múlva felmondtak, mivel nem nyerték el az állami megbízást, már nem kell a papír... Némi kihagyás után találtam rendes munkát (ez is megérne egy külön történetet, az illetékes részleg vezetője jelezte, hogy nagyon kell nekik egy ember, de a HR-es 4 hónapig "elfelejtett" foglakozni vele, én meg 4 hónapig jártam a munkaügyi központba). Fél évre rá a káefté felhívott, hogy megint kellenék...

indoklas: valsag van
hasznalhato: kb 2008 ota

persze bullshit az egesz. engem meg sosem rugtak ki sehonnan de jopar embertol megvaltak ezzel az indokkal. mondom ezt ugy, hogy kozben pontosan ismertem a ceg es a felsovezetes anyagi hatteret. sose ment olyan jol nekik.

Első hivatalos meló egyetem után, mikor is 7 hónap után közli a főnök, hogy annyira nem megy a cégnek, jövő hónaptól minimálbér és zsebbe fizetnének.
Kérdeztem mi van, ha nem megyek bele?
Válasz: Akkor elválnak útjaink.
Én: Szia!

Nah azért a felmondási időmet még letöltöttem rendes fizuért...

"Sajnos nem tudjuk meghosszabbítani a határozott idejű szerződést, mert egy másik tanárnak nem jutna elég óra."

Háttér történet: Napi 4 órában voltam rendszergazda és infó tanár. Következő tanévben 8 órára volt felvéve rendszergazda, plusz a tanár is tanított ugye pár órában. Szóval amit én megoldottam 4 órában azt utánam hány órában is csinálták? :'D
Szomorú csak az volt hogy pont kijött ebből a fizuból a fősulim finanszírozása.

budapesti (elit)gimnázium - amikor 2012-ben megemléték az áfa-t 25-ről 27-re nekünk csak májusban tűnt fel, hogy ott a nettót és a bruttót valahogy nem jól számolja a leltár progi. májusban volt az évben az első, hogy vehettünk valamit. és nem azért, mert nem lett volna szükségünk rá :D
8 óráról le voltam véve 6-ra, mert "az kérte az önkormányzat", de amióta eljöttem az én munkámat ketten végzik. 8 órában. iskolával nem illik példálozni az ilyen kit mennyire szopatott be a munkahelye, mert mindig lesz néhány nyerő kártyád :D

Részemről emelt fővel jöttem el. A munkámat csak dicsérni tudták.

Néhány indoklás amikhez nekem vagy ismerőseimnek szerencséje volt (értelemszerűen különböző cégekben):

- A te tudásod hasonlít egy Ferrarihoz. Gyorsan, precízen szállítod a legjobb megoldásokat. Sajnos a cégnek nem telik Ferrárira...

- Minden előzetes visszajelzés nélkül: Sajnos nem vagy kompatibilis a [cégnév] 2.0-val. Jól csinálod a munkát, nincs vele gond, csak másra van szükségünk.

- A főnököd vagyok. Nem jövünk jól ki egymással. Valakinek el kell mennie. Én maradok.

- Előléptetés után:
Kérdés HR felé: Előreláthatólag mikor tudjuk írásba foglalni amit a felettesemmel megbeszéltünk az előléptetésemet illetően?
Válasz: Az a helyzet, hogy a felettesed már nem dolgozik a cégnél (reggel óta), így a vele folytatott egyeztetések semmisek amennyiben nem kerültek rögzítésre írásban. Ha már itt vagy: Mivel a részleg megszűnik, így a te munkádra sem tartunk igényt a holnapi naptól kezdve.

ezt a legutobbit eleg nehez lehetett azert feldolgozni

Sok éve, valamikor a 2000-es évek elején elmentem interjúzni egy céghez. A cég tetszett, lelkes voltam, szívesen csináltam volna, pedig területi képviselőt kerestek. Az interjú elég érdekes volt, CV alapján kiválogattak 4 embert, és beültettek minket egyszere a nagyfőnökhöz. Elég "érdekes" helyzet volt, de különösebben nem izgatott. Végül ketten maradtunk, tudtam, ki volt a másik.
Aztán telefonon közölték, hogy habár én tetszettem a főnökségnek legjobban, de a másik jelöltet választják. Ezzel eddig semmi gond nincs, kérdeztem, hogy miért mégis, mit csináltam rosszul? Erre nem kaptam választ.
De utólag összeállt, hogy az egész csak parasztvakítás volt, az egész arra ment, ki, hogy ki hajlandó a legkevesebb pénzért a belét kihajtani. És nem én voltam az. Akkor nagyon bántott a dolog, de aztán találtam mást, és el is felejetettem ezt a céget. Az is fura volt, hogy habár egy német cég magyar leánycége volt, a magyar leánycég Bt.-ként volt bejegyezve. Mikor erre rákérdeztem a miértre, akkor csak mellébeszélés volt, tehát valami nem volt kerek.

Eltelt 3 hónap, csörögött a telefonom. A vonal túl végén a főnök titkárnője, hogy akkor örömmel értesítenek, hogy engem válaszottak. WTF?!?!? 3 hónapja beszéltünk, de ezt a titkárnő nyilván elfelejtette. Mondta menjek be, szeretettel várnak hogy megbeszéljük a részleteket. ööööö...
Csókolom, és mi van azzal, hogy 3 hónapja nem engem választottak? Hátöööö... Sajnos nem vált be a másik jelölt, ezért rám esett a választásuk.
Ekkor elmosolyodtam, megköszöntem, hogy gondoltak rám, és közöltem, hogy a jelenlegi helyemen már a véglegesítésemet tervezik. És közben azt gondoltam magamban, hogy "elmentek ti a szerelmi szabadfoglalkozást folytató édesanyátokba!!!" (nem IT-s cég volt, hanem építőipari termékeket forgalmaztak)

Ez olyan fura mikor utólag hónapokkal később megkeresnek hogy téged választottak.

Velem is megesett már. Azt hiszik hogy azért mert nem vesznek fel valakit annak a valakinek megáll az élete. :D

Engem egy év után kerestek (volna) :)

Velem már volt olyan, hogy visszahívtak, hogy akit először választottak nem jött be nekik, "ezért és ezért", és mivel én "emezért meg amazért" lettem csak a másodig választott, úgy gondolták, megkérdezik, aktuális-e még.
Szerintem ez korrekt dolog volt.

Velem volt, hogy kiválasztottak, elkezdtem bejárni, aztán még a harmadik napon se volt számítógépem, viszont a főnököm megmutatta, hogy hogyan is dolgoznak.
Gondolkodtam egy kicsit, majd hétfőn mondtam, hogy akkor köszönöm a lehetőséget, nem jött be, élnék a próbaidő lehetőségével és akkor felmondok.

A főnök meg ott tajtékzott, hogy ők bezzeg a többi jelentkezőnek szóltak, hogy nem kellenek.

Szerintem ilyen helyzetben vannak, akik örülnének, ha újra felhívná őket a cég és megkérdezné, aktuális-e még.
Ugyanakkor ha hónapok múlva keres, az már hülyeség.

Egyszer egy jelentkezésemre 9 hónap után válaszolt egy cég, hogy "hatalmas verseny volt a jelentkezők között, de végül nem Önt választottuk.."

Én épp egy buliból hazatérve, nem túl tiszta állapotban olvastam a válasz emilt... Nem kellett volna.
Első felindulásomban válaszoltam Nekik ilyesmiket, hogy "Hatalmas büszkeséggel tölt el, hogy ekkora versenyben maradtam alul.. " Meg ilyeneket. :) Biztosan örökre elvágtam magam, de nagyon nem sajnálom. :)

Már rég volt új melóm.

Nalunk a multi leepitett egy reszleget, foleg a nyugati reszt, mert azon tobbet lehet sporolni. Viszont "szolidaritasbol" a reszleg magyar reszebol is kiraktak nehay embert. A kirugas persze csak a reszleg head count csokkentesere vonatkozott, volt akit egy masik reszleg szinte azonnal ujra felvett.

Haverral történt, kb 5 - 7 éve tudni kell az emberről, hogy egy egész jó programozó és egy egész jó üzemeltető volt. Ezért is vették fel, mert sok mindenhez hozzá tudott szólni. Programozóként alkalmazták.

Na telt, múlt az idő, majd behívta a főnök, meg a főnöknő (az ipse húga) azzal, hogy a cég profilt vált és fejlesztés helyett így inkább az üzemeltetésre helyezik a hangsúlyt, így az ő munkaköre megszűnik. Na az király, jót fog tenni egy kis változatosság mondta emberünk. Mire a főnöknő, akkor üzemeltetni sem fogunk, értsd meg menned kell!

Emberünk ment is a bíróságra, de nem ez a poén.

A bíróság elmarasztalta a céget ezért a tulajok úgy döntöttek, nem kell nekik ez a léhűtő társaság becsukják a céget és cca 20 embernek mondtak fel úgy hogy ezt köszönjétek meg X Y -nak aki programozó volt a cégnél, Ő tehet arról, hogy most fel kell oszlatnunk a céget.

----
올드보이

Nehány gondolat a szerszám másik oldaláról:

1. Ügyes munkavállalót kurva nehéz kirúgni. Ha tisztességgel elvégzi a munkáját és nem szarik soha az asztalra, a törvény védi.
2. Ügyes munkavállalót nem is szoktak kirúgni, csak ha tényleg nagyon muszáj. Különösen mostanában, az ügyes munkavállaló értelmes IT-s képzettséggel ~0 idő alatt talál állást. Igen, jobbat is. Sokan mozognak is mostanában.
3. Az ostoba munkavállalót könnyű kirúgni. Nem elég, hogy alkalmatlan legyen, ostobának is kell lennie ahhoz, hogy a munkaügyi pert ne nyerje meg. Ha nagyon ostoba, bele se kezd.
4. A munkavállaló könnyen kiboszhat a munkáltatójával. Nincs az az ellenőrzés, amit ne lehetne kikerülni. Az ügyes munkáltató megvédi magát a rosszindulatú munkavállaló ellen. Ezt csak az ostoba és alkalmatlan munkavállaló veszi rossz néven. Ezeket a fölháborodásuk mértékéből lehet fölismerni.
5. A dolog 90%-ban a HR résznél (a felvételnél) eldől. Ha ott mellényúl a munkáltató, jó kis pöröket veszít majd a munkaügyi bíróságon. Ha jól választ, akkor létrejön a deal és mindketten jól járhatnak.
6. Az ostoba munkáltató tönkremegy. Viszonylag gyorsan. Kivételek vannak.

mindennel szoszerint egyetertek, kiveve az elso ponttal. no persze szoszerint tenyleg nem konnyu kirugni valakit, de szivatni lehet ezerrel, pl ilyen-olyan telephelyekre kuldeni ami jo messzevan a lakhelyetol, stb. egy ido utan ugyis megunja es felmond.

2. pont: csak ha nagyon muszáj

Bárkit ki lehet rúgni. 30 nap felmondási idő, aztán ennyi.
Nincs olyan, hogy bebetonozott munkahely.

Meg hát ki akarna olyan helyen dolgozni, ahol nem látják őt szívesen.

Eltelt évek számával növekszik.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

tudtommal a szerződésedben rögzített, de tutira nem növekszik magától, a végkielégítés növekszik

Én úgy tudom, hogy ha a munkáltató mond fel akkor növekszik az ott töltött évek számától függően, de az alap a 30 nap.

?
Egyrészt ezt nem kell szerződésben rögzíteni. Lehet, maximum 6 hónapot, de ha nem, akkor az MT az irányadó, ami szerint alapból harminc nap, de ha a munkáltató mond fel, akkor az bizony növekszik az évek számával, a vége +2 hónap.

És természetesen megállapodni csak többen lehet, még mielőtt :)

De le lehet szerződni fix időre is és ha előtte felmondanak, akkor a szerződésben megszabott összeget még ki kell csengetniük. Csak szerződés kérdése.

A szál onnan indult, hogy bárkit, meg hogy felmondási idő, amiből én mondjuk deriváltam, hogy az egyébként messze legjellemzőbb határozatlan idejű szerződésekről van szó :) És nyilván, nem véletlen trükköznek erősen mondjuk gyárak a határozott idejűekkel.

Attól függ. Ha te mondasz fel, akkor törvényileg lehetősége van 180 napig ott tartani a munkáltatónak. Persze, ez jellemzően 30-60 nap szokott lenni és szerződésben ki van kötve, hogy mennyi az annyi. Ez a munkáltató/munkaadó érdeke, hogy tudjanak keresni másik embert a helyedre és át tudd adni a munkád, folyamatban lévő ügyeid, stb.

Ha a munkáltató mond fel neked, akkor 30 nap az alap, utána növekszik az eltelt évek számával. Viszont az idő felében köteles a munkáltató felmentenie a munkavégzés alól. Ez a munkavállaló érdeke, hogy legyen ideje másik munkahelyet keresni.

Aztán persze, hogy mikor még miben egyeztek meg (pl. felment-e végig a munkavégzés alól, maradék szabadságot kiadja-e a munkáltató _vagy_ pénzben megváltja, stb.) az már más kérdés.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

"Ha te mondasz fel, akkor törvényileg lehetősége van 180 napig ott tartani a munkáltatónak."
Mármint ha erről előzetesen megállapodtatok, és benne van a szerződésben. Különben nincs.

Igen, ugy ertem, hogy ez a maximum. Jellemző a 30 nap, esetleg 60. A 180 mar elég extrém, szerintem csak nagyon speciális esetekben alkalmazzak.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Nem csak a munkáltatónak van joga ilyenkor, hanem a 180 nap (vagy ami ki van kötve), az mindkét irányba él. Ha nem akarja addig ott látni, felmentheti a munkavégzés alól, de akkor is ki kell fizetnie a teljes bérét.

Nonono, teljesen külön kezelt eset az, hogy ha a munkáltató mond fel. Akkor 30 nap + valamennyi az eltelt évek számával, és a feléről kötelező jelleggel fel kell mentenie a munkavégzés alól.

Persze van még a rendkívüli felmondás, de az megint speciálisabb eset.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ettől még a kollégának igaza van. Az alap az, hogy ha te mondasz fel, akkor 30, ha ő, akkor 30 plusz valami, és a kötelező felmentés félidőben. Viszont 180 csak akkor lehet, ha ebben megállapodtok. És akkor bizony az 180 lesz mindkét esetben, vagyis téged is véd, mert 6 havi pénz lesz. És persze az egyéb szabályokról nem lehet eltérni, szóval a fele alól fel kell mentsen.

Mondjuk talán meg lehet úgy is egyezni hogy külön állapotok meg az egyik ill másik esetről (bár ezt már megnézném bíróságon), de ki az a hülye aki olyat aláír?

Mondjuk nem tudom melyik munkáltató akar 180 napot, ha ő mond fel.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Az, amelyik 180 napot akar magának, ha te :)

Mert különben nem tudom, melyik az a munkavállaló, aki 180 napot akar, ha ő.

Arra gondoltam most, hogy emberünk akar valamit csinálni három hónap múlva (külföld, sabbatical, bármi), ezért felmond, de le akarja tölteni a felmondási idejét, hogy addig is legyen fizetése. Ekkor a 3 hónaptól (vagy ami ki van kötve a szerződésben) csak közös megegyezéssel lehet eltérni, vagy a munkáltató felmenti a munkavégzés alól, és tovább fizeti. Persze a cégek szeretnek úgy tenni, mintha ez nem így lenne, és az esetek többségében úgysem ismeri a munkavállaló a jogait. Nálunk is eljátszották egy Angliába távozó kollégával, hogy akkor pár héttel előbb kellene lelépni, ekkor olvastam utána, hogy hogy is van ez..

180 nap az a direkt kibszás kategória.

Nehány gondolat a szerszám másik oldaláról:

1. Ügyes munkavállalót kurva nehéz kirúgni. Ha tisztességgel elvégzi a munkáját és nem szarik soha az asztalra, a törvény védi.
2. Ügyes munkavállalót nem is szoktak kirúgni, csak ha tényleg nagyon muszáj. Különösen mostanában, az ügyes munkavállaló értelmes IT-s képzettséggel ~0 idő alatt talál állást. Igen, jobbat is. Sokan mozognak is mostanában.
3. Az ostoba munkavállalót könnyű kirúgni. Nem elég, hogy alkalmatlan legyen, ostobának is kell lennie ahhoz, hogy a munkaügyi pert ne nyerje meg. Ha nagyon ostoba, bele se kezd.
4. A munkavállaló könnyen kiboszhat a munkáltatójával. Nincs az az ellenőrzés, amit ne lehetne kikerülni. Az ügyes munkáltató megvédi magát a rosszindulatú munkavállaló ellen. Ezt csak az ostoba és alkalmatlan munkavállaló veszi rossz néven. Ezeket a fölháborodásuk mértékéből lehet fölismerni.
5. A dolog 90%-ban a HR résznél (a felvételnél) eldől. Ha ott mellényúl a munkáltató, jó kis pöröket veszít majd a munkaügyi bíróságon. Ha jól választ, akkor létrejön a deal és mindketten jól járhatnak.
6. Az ostoba munkáltató tönkremegy. Viszonylag gyorsan. Kivételek vannak.

Na ez nem egészen így van. Multiknál legalábbis nem. Ott a felső vezetés nem ismeri a dolgozót, nem ismeri a munkáját, azt sem tudja, hogy mivel foglalkozik a cég (kis túlzással). Egyszer csak a nyereség csökken az előző évihez képest, erre kiadják az utasítást, hogy x %-ot le kell építeni. Kiadják a regionális vezetésnek, az lebontja részlegekre, aztán x számú dolgozó mehet. És mivel elsősorban a sales hozza a bevételet, nem pedig a fejlesztés, üzemeltetés, ügyfélszolgálat, gondolni lehet, hogy kik mennek elsőnek.

+1
Láttam ilyet. Kirúgták a legjobb emberüket, mert annak volt a legnagyobb bére.
Pár hét múlva könyörögtek, hogy legalább külsősként segítsen, mondjon akármennyit...
Az ismerősöm csak mosolygott rajtuk. Már volt más melója.

Ó, egy ilyesmi történetet én is láttam. Szép volt.

Volt egy külföldi srác, aki nagyon penge volt egy konkrét rendszer optimalizációjában. De kb. világklasszist képzeljetek el.
Egy multi magyar irodájában dolgozott, kontraktorként.
A multi külföldi főhadiszállásán kiadták az ukázt, hogy mivel a utilisation valami szint alatt van, vagyis vannak emberek a benchen, ezért a kontraktoroknak menniük kell és majd a benchen levő kapacitással töltsék fel a pozíciókat az irodák.

A magyar iroda vezére ment magyarázkodni, hogy de itt nem azért kontraktorok az emberek, mert felvették őket projektre vagy ilyesmi, hanem igazából kvázi alkalmazottak, csak így több pénzt tudnak hazavinni, és ráadásul nincs másik ember a benchen, aki helyettesíthetné ezeket, főleg ezt a konkrét srácot, akihez hasonló tudású embert valószínű egész Magyarországon nem találnának, stb.

A külföldi nagy fejes valószínű nem is figyelt oda, hogy a sok leány sok helyi vezetője épp mivel indokolja, hogy kivételt és speciális elbánást kér, elutasította mind.

A srác persze alkalmazotti fizetésért nem akart maradni, a cég dupla annyi pénzt nem volt képes ajánlani neki, így lépett. Persze két kézzel kaptak érte más cégek.
Az üres pozíció maradt betöltetlen, a utilisation maradt ugyanaz, mint addig, csak cserébe az ő feladatát onnantól nem látta el senki.

Így megy ez.

A tulajdonosi kör néha tényleg nagyon furcsa tud lenni.
Látok én is olyan példát, hogy találtak keletebbről sokkal olcsóbb munkaerőt és tucatjával indítottak ottani csapatokat. A meglévő, több év alatt projekten dolgozó csapatoknak pedig viszlát. Kíváncsi leszek a kimenetelére, főleg, hogy már a megbízó emberei közt is volt annyi rotáció, hogy talán 1-2 az akinek még van bármi fogalma az egész működéséről.
Nem becsülöm le az új kollégákat, vannak köztük jó szakemberek is, de sokan teljesen fogalmatlanok. Na meg érződik némi kultúrális különbség is a feladatok kezelése kapcsán. Nem kérdeznek vissza, vakon követik az utasítást, akkor is ha nincs értelme, mert valaki benézett valamit. Aztán persze néha nincs is valós megoldás valós problémákra, de jobbak adminisztrációban, mint mi :)

Félig a témába vág: https://www.bleepingcomputer.com/news/security/ex-admin-deletes-all-customer-data-and-wipes-servers-of-dutch-hosting-provider/

"Verelox, a provider of dedicated KVM and VPS servers based in The Hague, Netherlands, suffered a catastrophic outage after a former administrator deleted all customer data and wiped most of the company's servers."

Ahogy nezem nem vegzett alapos munkat. Megertem, hogy kirugtak, ha meg egy normalis fullwipeot sem tud megcsinalni rendesen.

Poénnak egy rendszergazda felmondólevele

Tisztelt XY!

Mint felsőoktatási intézményt végzett ember, minimálisak az alap elvárásaim. Ezek között első helyen áll, hogy feletteseim intellektuális képességei meghaladják a mezei mókusét. Kollégáim és személyem munkája közbeni folyamatos és idegesítő zaklatása alapján levonható a következtetés, hogy Ön korunk ritka genetikai szemete. Kifaggatni engem minden alkalommal, amikor az irodába sétál, minden egyes apró részletről amit csinálok, nem csak időm, hanem drága oxigén pazarlás is. Azért vettek fel, mert járatos vagyok a számítógéphálózatokban, Önt pedig látszólag azért, hogy elszórakoztassa az alkalmazottakat, valamint személyemet, ahogy a századik alkalommal próbálja megérteni a "kivág-beilleszt" fogalmát. Soha nem fogja megérteni a számítógépeket. Egy olyan egyszerű fogalom, mint a bináris még mindig túl sok lehetőséget nyújt Önnek. Azt sem fogja soha megérteni, hogy miért utálják az emberek, de megpróbálom elmegyarázni, bár annyira fogja megérteni, mint azt, hogy mi az az IP cím. Csillogó új számítógépének több személyisége van, mint Önnek. Egész nap a házban járkál, hibákat keresve másokban. Jólöltözött oktalan kinézete hasznos volt amikor jelentkezett az állásra, de most, hogy felelősséget kellene vállalnia valamiért, áthárítja túldolgoztatott beosztottakra, reménykedve, hogy tudásuk fedezi az Ön alkalmatlanságát. Az igazgatói fejlődés világában Ön a kékes-zöld alga, amit mindenki felzabál és kinevet. Mivel valószínűtlen, hogy a helyzet egy teljes homloklebeny-metszés nélkül megváltozna, kénytelen vagyok benyújtani felmondásomat. Lenne azonban néhány búcsú gondolatom.
1. Ha egy munkaadó felhívja ajánlólevelet kérve, a törvény tiltja, hogy lejárasson. A legártóbb amit mondhat, hogy "Nem nyilatkoznék". Az elkövetkező évek során barátaim ellenőrizni fogják véletlenszerű hívásokkal, mert tudom, hogy magától képtelen lenne őszinte emberként viselkedni.
2. Ismerem a rendszer összes kódját, jelszavát, s tudom, hogy milyen jelszavakat használt az elmúlt öt évben. Ha megpróbál okoskodni, publikálom a "kedvencek listáját", melyet elmentettem a többi "hasznos" állományával. Úgy gondolom, hogy a cégvezetés nem tekint jó szemmel a "homo", "szex" és hasonló szavakra.
3. Amikor kölcsönkérte a digitális kamerát, hogy "lefotózza az anyukáját", elfelejtett szólni, hogy közben lefényképezi önmagát is meztelenül a tükörben. Aztán, hűen műszaki-idióta személyiségéhez, elfelejtette letörölni őket. Legyen elég annyi, hogy még soha nem láttam ilyen különös tetteket ketchupos üvegekkel, de biztosíthatom, hogy egy csodálatos ajánlólevél elkészültéig biztonságos helyen kerültek tárolásra. Az ajánlólevélben kérem használjon helyesírásellenőrzőt; utálom kijavítani a hibáit.
Köszönöm figyelmét, s az ajánlólevelet kérem az asztalomra holnap reggel 8 óráig. Ha egy szót szól erről bárkinek, az összes visszataszító, eltorzult mániája nyilvánosságra kerül. Soha ne próbálj kibaszni a rendszergazdával. Miért? Mert ő tudja, hogy mivel töltöd azt a sok szabadidőd!
Nagyszerű és dicső napot Önnek

Ha ez vicc, akkor jó, de ha igazi, akkor elég szomorú, hogy ilyen emberek kerülhetnek vezető pozícióba.

Ha ez igazi, az elég szomorú mindkét fél részéről.

1000 éves és vicc...

Jaja, 1000 éves vicc. Viszont ilyen kompetenciákkal megáldott vezetők, felsővezetők attól még sajnos léteznek.

Nyilván vicc, csak hangsúlyozni akartam, hogy a bohózatban nem csak a főnök hozzáállásában található kivetnivaló.

A körülményekről annyit, hogy a cégben 2 fejlesztő volt, az egyik én. A másik a főnök. :D Tehát pici cég, nemzetközi piacra készült saját termék volt a profil már több éve.
Elég szokatlan volt az elküldés. Egy januári reggel azzal indult, hogy beszélni kellene...Arról, hogy én mit csinálok... Mert, hogy olyan lassan valósulnak meg az új funkciók, meg mintha lelassultam volna. Aztán kérdés formájában meg lettem vádolva, hogy maszekolok... Ami egyébként nem volt igaz. Ráadásul ez a beszélgetés kitartott egész délelőtt. Nagyon kellemetlen volt. Gyakorlatilag azt képet festette fel rólam, hogy alig csinálok valamit... Mi történt valójában az azt megelőző közel 2 évben? Kezdetben egy termék első felét fejlesztettem tovább, majd hozzá csapódott a másik fele is. Ezzel párhuzamosan kitaláltunk egy új terméket amit sikerült útjára indítani és 0-ról teljesen én írtam. Illetve be lett üzemelve egy support oldal ahová az ügyfelek dobták be a ticeketeket... Akikkel tartottam a kapcsolatot, kivizsgáltam a hibát és javítás után új verzió..stb Szóval az elejétől a végéig gondoztam a két terméket és még egyetemista gyakornokokat is pátyolgatni kellett. Akik egyébként nem láttak túl a másnaposságon és a facebookon... Nem hivatalosan 55 órám ragadt bent... De nem volt hajlandó ezt elismerni és megérteni, hogy sok a feladat egy embernek.
Az igazi probléma az volt, hogy rosszul ment a cégnek. Volt egy hosszabb hullámvölgy és nem igazán jött bevétel. Ezt nem tagadták. A felesége aki szintén benne volt a cégben meg hát igényelte a sok pénzt... Így megtartották a sales-es gyakornokot meg az aktutális fejésztő gyakornokot heti néhány órában és engem lőttek ki. A diákmunka sokkal olcsóbb az igaz. Még az irodát is felmondták.

Az oltás végén megkérdezte, hogy kerestem-e mostanában munkát. Mivel nem érzékeltem, hogy probéma van, ezért mondtam, hogy nem... Aztán azt javasolta, hogy jó lenne akkor ha nekilátnék. Még be is ajánlott egy helyre, de nem oda mentem végül. Még kb 1 hónapot voltam mire mindent elrendeztem és egyik nap aláírtuk a papírokat, másik nap már kezdtem az új helyen. Amivel sokkal jobban jártam, mert minden szempontból jobb volt. Szóval alapvetően jól jártam, de a rossz szájíz ami megmaradt az nagyon zavar.

Így olvasva hogy megpróbált segíteni bedugni egy új helyre azért nem rossz.

Szerintem a taunlság az, hogy még a jószándék mellett is lehet bántó, ha a másik félnek fogalma sincs róla, hogy mit jelent a jól végzett lelkiismeretes munka. Fura, legtöbbször azokat érik ilyen vádak, akik után kevés probléma van, mert a munka el van végezve. Egy év múlva a gyakornokokkal dolgoztatás után talán ott is megtanulták utólag értékelni a munkát. (csak tipp)

marha szar és normális ember számára visszatetsző dolog ez, de az is képesség hogy -nem tudok rá jobb kifejezést-: láttassa valaki a munkáját.

Tényleg nem nooormális dolog, de nekünk már ‘98-ban javasolta egy Linux rendszerekkel dolgozó oktatónk, hogy néha csak bele kell tenni egy-két hibát a rendszerbe, mert ha tökéletesen megy hónapokig, akkor te feleslegessé válsz :-(

Ennel mar csak az a cifrabb, amikor evek ota adjak el a cuccot, majd egy nemfizeto ugyfelnel jonnek ra, hogy az utolso pillanatban kellene modositani a kodot ugy (persze tesztelesre nincs ido), hogy valahogy 3 honap utan megalljon a cucc.
Persze internet, RTC nincs a rendszerben. Igy ha 2 hetig ki van kapcsolva azt programbol meg nem mondod...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Eleinte én is ezt gondoltam, hogy legalább rendes... Igazából csak gyorsan meg akart szabadulni tőlem, hogy ne kelljen sokáig fizetnie.

Lehet, hogy az asszony írta a szöveget :D a férjura meg azért csak rendes akart lenni valahol :)

Hany ilyen van...

Nekem eddig 3 munkahelyem volt. Az előző kettőn én mondtam föl.
Az elsőn unatkozás volt az indok próbaidőn belül, és tényleg: 21napig semmit nem kellett csinálnom.
A második helyen azt mondtam 5 év után: elég volt, és tényleg: hányingerem lett, mikor beléptem
az ajtón reggel. Kijöttem, elmúlt. Visszamentem a táskámért, hazamentem és felmondtam levélben.

1989 óta vagyok a jelenlegi helyemen, innen megyek nyugdíjba, még néhány év, nagyon várom!

> Sol omnibus lucet.

" 21napig semmit nem kellett csinálnom."

Igy indult az elso munkahelyem, szerencsere nem mondtam fel, rengeteget fejlodtem naluk szakmailag az elkovetkezo 2.3 evben.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Ugy erted hihetetlen profin tudsz tollat porgetni? Vagy kepes vagy 6-7 oran at kavezni sziv-kipukkadas nelkul? Vagy mar a plafon bamulas EB-re gyursz? :)

IT-s kockakent azert ne legyen mar kihivas elfoglalnod magad egy szamitogep elott. :^)

Most jut eszembe, hogy a masodik munkahelyem is egy teljesen tetlen hettel indult, azon pl. OCJP-re keszultem fel.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Ha valakit azert fizetnek, hogy ne csinaljon semmit, minek adnak neki szamitogepet? :) (Erted. Vicc akart lenni...)

+1
Nekem volt olyan munkahelyem, ahol az első kb. két hétben gépem sem volt, mert késett a rendelés.

Egyik ismerős a munkahelyén a komplett próbaideje alatt nem kezdődött el az a tréning, ami ahhoz kellett volna hogy elkezdhessen dolgozni. Gépet azt kapott.

Én az egyik helyemen 90 napig nem csináltam semmit, jobban mondva már önszántamból kezdtem el másik részlegeknél tennivalót keresni, hogy ne unatkozzak, olyan is volt, hogy udvart söpörtem. Aztán 3 hónap után váltottam egy új ajánlatra, nagyon jól tettem!

"Az elsőn unatkozás volt az indok próbaidőn belül, és tényleg: 21napig semmit nem kellett csinálnom."

De szeretnék egy ilyen munkahelyet. Nem mint ha ott teljesednék ki, de adna elég időt megtanulni egy csomó dolgot, amit szeretnék, csak nem jutott rá még időm

Voltak ilyen időszakaim, de munkahelyen valahogy sosem tudtam erre koncentrálni..

Ott a pont. :-) Az egyik haver mesélte, hogy az EPAM-nál épp benchen volt és semmi, de tényleg semmi feladat nem volt. Na akkor ugrott neki a Ruby+Angular kombónak.

Egyik munkahelyemen nem éreztem jól magam, nem passzolt a társaság és a hangulat se, a fizetéstől se voltam hasra esve. Már amugy is másfelé tekingettem... végül egyik hétvégén megnéztem a Hivatali patkányok c. filmet. A film nagy hatással volt rám, hétfőn beteget jelentettem, aztán egy hét múlva felmondtam :)

A film címe után kíváncsi voltam, mi lesz a mondat vége. :D

+1

Az indok ugyan nem volt nevetséges, a környezet annál inkább.
Itt helyben egy fejlesztő céghez kerültem mint sysadmin. Pár kör alatt el is jutottunk az első napig, amikor is leültettek egy törött háttámlájú ócska székhez, és egy átjáróba ledobott kiszuperált számítógéphez, hogy oldjak meg egy dokumentálatlan exim levelezés anomáliát. A főnök amint kitette a lábát a dolgozók elkezdték bömböltetni a minősíthetetlen konditerem "zenét". A főnök visszajött mindenki mint a kis angyal vetette rá magát a munkára, zene off. Ezen a ponton úgy gondoltam, hogy ez nekem nem biztos, hogy kell.

Az első munkahelyemen ment a fusizás, zsebbe fizetés, kiskirály főnök aki megkritizálja a munkádat, stb.
2 évig húztam havi 10E ft-os diákmunkára bejelentve (az összes többi mind csak zsebbe!), aztán egyszer behívott a főnök, hogy ő nagyon sokat gondolkozott ezen, meg ingyombingyom tálibe...váljanak el az útjaink.
Azt azért hozzá kell tenni, hogy rengeteg konfliktusunk volt a főnök és én köztem, már fél évvel előtte le akartam lépni, mert minden nap egy idegbaj volt bemenni. Én szerettem volna, ha fejlődünk, képezzük magunkat, minőségibb kódot írunk - mindent meghallgatott aztán megígérte, hogy oké, lesz, de soha nem volt semmi változás, de engem email-ben sikerült trágár módon anyázni is, ha olyan kedve volt, hogyha valami nem úgy működött, vagy bogár maradt a kódban (természetesen nem volt tesztelő sem, mert spórolni kell).
Szóval ott elköszöntünk békében egymástól, még ajánlólevelet is adott lányos zavarában. :)

Aztán két hét múlva már ezen az új helyen dolgoztam. :)
Amikor 1-2 hónapra rá a postán találkoztam a régi főnökkel kérdezte mivan úgy, mintha én még mindig munkanélküli lennék én meg mondtam hogy hova kerültem - hát rendesen kidülledt a szeme.

Szóval most egy középvállalatnál vagyok, nevesebb szakmai sikereket is tudhatok már magam mögött, csak az a marha nagy baj, hogy manapság egyre gyakrabban unatkozom. Nem azért, mert nem lenne feladat - egyszerűen csak unalmas. És mivel nem is vagyok túlságosan motivált így tartok a naptól amikor behívnak és szembesítenek a ténnyel, hogy ideje inkább búcsút inteni egymásnak.

Tudom, marha nagy úri hóbort Mo-n azon rinyálni, hogy unalmas a munka, sőt amúgy át is akarnak éppen csábítani egy másik céghez, csak az a baj, hogy teljesen más terület, ismét junior szintről indulnék. És lehet azt is unnám.
Nem tudom - egyelőre várok hátha megjön a kedvem a mostani melóhoz. :( Ha pedig nem jön meg akkor már tanulva a múlt hibájából megpróbálok elköszönni még én idejében...

Nálam előfordult, hogy untam, amit csinálnom kellett.

Váltottam. Nem bántam meg.