Műholdas internet

Olyan helyen leszek nyáron, ahol gyenge a telefonom internetje. Látok két szolgáltatót, egy pécsi magyar céget és egy németet, akik műholdas internetet kínálnak. Van ezekrről valami tapasztalatotok?

Hozzászólások

Vannet nincsen, bigblue van helyette, a legszimpatikusabb csomaggal, legalábbis a hirdetésük szerint az "aktiválás", akármit is jelentsen, 16 eFt, a havi díja 13 eFt. és ezért a csomagra 30 Mbps-t írnak, de hogy ebből garantált-e bármennyi, arról a honlapon egy hangot nem találtam. 

Latency fontos? Ha igen akkor műholdasból egyedül Starlink.

Mennyire gyenge a térerő egyébként? Mobilinternethez létezik célhardver amivel lényegesen távolabbról is stabilan be tudsz csatlakozni, pl. Mikrotik LHG LTE18 kit.

Ez a mikrotik cucc jónak tűnik, 55 eFt-ért kapható, mondjuk kell hozzá még egy router 20 eFt körül és pl. a Vodafone korlátlan internetje kb havi 10 eFt. Kérdés, hogy a mikrotik cucc mit szól egy Vodafone SIM kártyához és kérdés, hogy a valóságban mi jön le belőle a tetőről, mert ez csak akkor fog kiderülni, ha megveszem és kipróbálom.

Akkor sem router kell neked, hanem egy WiFi AP, amire gondolsz.

De vaéóban, a WAP LTE-ben van 4G is, meg WiFi is - csak annek meg az LTE vétele gyengébb - kérdés, mi a cél, milyenek a körülmények, a megfelelő eszközt kell/lehet megvenni.

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

ismét: a wAP LTE-ben a kártyán van 2db UFL csatlakozó, és 2db minimális nyereségű patch antenna. Ezt párezer HUFból meg tudod oldalni. Külső antennaként
tudsz használni akár 2.4GHz-re tervezett mágneses 5-10dB antennát (hidd el, a fog működni) vagy speciális irányított antenná(ka)t.

Ez végül is igaz, az LtAP Light-omat is így használom kitelepülős, meg autós net-forrásnak, de egy kevésbé hozzáértő user számára azért egyszerűbb és üzembiztosabb egy +pár-10e Ft-os eszköz és közéjük "sima" UTP kábel, mint uFl csatival, pigtail-ekkel, meg esetleg hosszabb antennakábelekkel és csillapításokkal bűvészkedni.

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Szerkesztve: 2022. 05. 14., szo – 14:27

A mikrotik 4g cuccai jok, ahol telon van 2-4 mbit ott hoz stabil 10-20 mbitet. Függ a cella terhelestol, fontos hogy a legkozelebbi toronyra allitsd ra kezzel, a leheto legmagasabbra tedd, meg lehetoseg szerint lombkorona se legyen elotte.

Regebben lehetett állítani "telefon"  oszlopot es arra rakni, manapsag, nem tudom milyen ara lenne. (Tanya sarkaban volt ralatas pont pont kapcsolatra mikros net)

Mobilnetre "kedvezo uzleti flottat" (facebookon keress ra) javaslom nem natolt halozatot kapsz, legalabbis az elmult 5-6 evben tuti igy volt. Kb 5800ft (telenor a szolgaltatojuk)

A kartyat egy huawei b535 ben ki is tudod probalni ha tudszvegyet szerezni. Haveromnal dunantul eldugott reszen betettek a tv ala vasbeton nyaralo. Epp piszmogott, kiprobaltuk az osszes ablakban tobb oran at, vegul a konyhai ablak nyert,de felsobb ukaszra a 2. Legjobb hely lett kivalasztva. (elotte 1-5 mbit utana 5-18mbit, b535)

ahol a jelszint miatt alacsony a sebesség - ott tényleg tudhat pár modulációs szinttel jobbat.
ahol a hálózati terhelés miatt alacsony a sebesség, na, ott ezzel sem fogsz hasítani.

telefonoszlop: új faoszlop kb kifogyott, használtat tudsz venni vaterán/jófogáson - ha mázlid van, akkor a közelben. Találhatsz vasbeton villanyoszlopot is, 6-12m méretben, esetleg nagyobban.

Nekem legutóbb a használt 12m oszlop állítása ~150e volt egy kis ásással együtt, de ennél olcsóbban is ki lehet fogni mind oszlopot, mind daruzást.
 

Oké, marad a bigblu. Van ezzel valakinek tapasztalata?

Hát lehet hogy ezzel nincs az idén szerencséd. :-(

A MikroTik disztribútorok listája ennyi, ha náluk nincs akkor kb a szürkeimport marad, és én nem láttam most náluk:

https://mikrotik.com/buy/europe/hungary

Alzán van LHG LTE kit, ez jelerősségben is kevesebbet tud és sebességben is csak Cat 3 (150/50 Mbps max) de lehet hogy ez a legjobb LTE modem amihez most azonnal hozzájuthatsz.

nekem nemreg az egyik nagy beszallito azt mondta, halozati eszkozokbol egyedul a huawai tud kb barmit es barmilyen mennyisegben szallitani kb azonnal, az amerikai gyartok (ubiquity, hp/aruba, cisco stb) mind sok honapos, vagy 1 eves hataridovel szamolnak mar most a chiphiany miatt.

en ez alapjan korulneznek, hatha van a huaweinek is ilyesmi LTE cucca, eleg erosek amugy is mobil halozati eszkozokben...

A Vodafone a Huawei B535-öt kínálja, 21 eFt-ért, de sajnos készlethiányos. Senki nem tudja, mikor lesz, lesz-e még egyáltalán.

Komolyan mondom, ez az egész mostani világ kezd a hetvenes évekre hasonlítani, külön beszerzőt fogok szerződtetni, aki megpróbálja a hiánycikkeket a szocialista összeköttetései révén majd okosan beszerezni.

Igen, pont ezt nézem, de egyrészt a TP-Linkben nem nagyon bízom, másrészt ha már külön modemet veszek, akkor lehet inkább olyat kellene, aminek van szabványos antennabemenete.  Pl. https://antennacentrum.hu/mimo_4g_lte_antenna 10-11 dBi lehet, hogy számít. A problémám ui. nem az, hogy nincs WiFi elérésem, hanem az, hogy gyenge az LTE jel.

Vessetek a mókusok elé, de a Skynet, a Mikrotik és ezer más közül még mindig ez tűnik a legracionálisabbnak off-the-grid internet elérésre...

 https://www.alza.hu/tenda-4g180-wifi-mobile-4g-lte-hotspot-modem-d6438743.htm?o=6

A terasz előtt van egy jó nagy fa, egy madzaggal felhúzom kurva magasra és ragasztószalaggal kötök rá egy powerbankot. 

Elon Musk, a kínai pandémia és Kornai a hiánygazdasággal együtt mind elmehetnek a pitchába.

Ezekkel az a baj hogy nincs bennük jobb antenna mint a telefonodban. Nekem is van amúgy 2 hasonló szappantartó és szeretem őket, de a jelerősségük olyan vagy gyengébb mint a telefonodnak.

Mássz fel a fára, nézd meg milyen gyors a net a tetején. Ha megfelelő, akkor nyert ügyed van, vegyél egy ilyet. :-D

Sajnos nekem a fáramászás bonyolult lenne. Viszont van egy komoly mérnöki tervem.

Nos, ha egy madzagra ügyesen rákötök egy követ, a madzagot még fel tudom hajítani egy villás ágra, hogy a másik oldalon leessen. Egy alkalmas eszközzel (csúzli a neve) egy könnyű damilt egész magasra fel tudok lőni. Ha jó magasan fennakad a madzag és a kő a fa másik oldalán leesik, akkor egy olyan emelőszerkezet birtokába jutok, amely jó közelítéssel könnyedén megbirkózik az olcsó Tenda modem kellő magasságba juttatásával, ahol könnyen elképzelhető, hogy akár 10 dBi nyereséget is elérhetek.

Ennyi erővel egy régi telefont is felkötözhetnél a meggyfa tetejére, annak van beépített akkuja és wifi hotspot módja. Ezek a kis mobil szappantartók lényegében lebutított, képernyő nélküli telefonok. Egyszerre csak egy wifi sávban tudják osztani a mobilnetet.

Gyorsan el is jutottunk az eredeti igénytől a valós helyzetig :D
https://i.redd.it/7dcz5131wak01.png

Konkrétan ha lenne LTE képes telefon a környezetemben, akkor nyilván azt is felhúzhatnám egy fára. De nincsen. Egyébként a valós helyzet nem a fára húzott LTE WiFi modem, hanem az, hogy csiphiány van, ami miatt elképesztő események történnek. Az én antenna+modemigényem a legkevesebb. Az egész helyzet röhejes, elszoktunk attól, hogy alapdolgokat nem lehet beszerezni.

Nincs MikroTik, nincs Ubi, nincs semmi értelmesebb mikrovezérlő, DC/DC kontoroller, gyakori alkatrészek. Jelenleg nincsenek olyan dolgok, amiket máskor szinte azonnal megvehett az ember, sőtt válogathatott, hogy éppen hol olcsóbb. Ha van is éppen amit venni akarsz, akkor készülj fel rá, hogy akor 150% - 200%-os áron kapod meg a pár hónappal ezelőttihez képest.
Amelyik webáruházban, ott az ár, hogy annyi, az nem annyi. Mert nem tudják mennyi az új ára. Az majd akkor derül ki ha megérkezik.

Most ez a világ van.

MikroTik-ból ha tudsz vadászni wap-LTE-t akkor az jó lehet neked. UTP-n távtáplálhatod és ott ki is veheted belőle a hálózatot is. Pl. dugsz rá switchet, gépet, vagy egy másik AP-t. 
Ez önmagában lehet router és wifi AP is neked, az LTE kapcsolódási lehetőségen kívül.
Jó lehet még neked a wap-R + LTE modem + antenna. 
A beállítása egy pontig varázslóval megoldható, viszont ha azon túl akarsz lépni akkor belépsz hamar a "szar a MikroTik klubba". Igen, pilótavizsgás. Lehet egy DHCP szervert nem tudsz majd megcsinálni rajta, ha nem ismered, hogyan is kell és miért vannak a hogyanok. Ilyen esetben célszerű valakivel készen megcsináltatni neked az eszközt, majd használtba venni.
Nem tudom, hogy varázslóval eljutnál-e addig, hogy LTE kapcsolat, routing, wifi úgy ahogy akarod, stb... Én sosem használtam még a varázslót benne.

Alza, iPon, AQUA, stb... de még nagykeres cégek sem fognak segíteni, hogy hogyan kell beállítani. Nem a dolguk. Iránymutatást az utóbbiak adnak. Az előbbiek azt sem.

wAP LTE-t múlt héten még láttam készleten, mostmár nem... Ebben gyárilag belül van két kis UFL-es lap antenna, ezt ki tudod cserélni SMA kivezetésre (még annak is megvan a helye a házban) 

R11e-LTE kártyák még kaphatók, meg olyan lap is, amibe bele tudod tenni (SIM foglalattal).

Ilyen esetben célszerű valakivel készen megcsináltatni neked az eszközt, majd használtba venni.

Ezt aláírom, de szerintem ha nem a legolcsóbb doboztologató helyről rendelsz, akkor ezt a 3 kattintásnyi energiát (amivel LTE interface lesz a WAN, és NAT-ol) akár grátisz beleteszik. Legalábbis mi felár nélkül megcsináljuk az alapkonfigot.

Ez amúgy meglepő, mert majdnem mindenki zsebében van 4g képes telefon és a többségnek már az előző telefonja is 4g képes volt, ami lehet ott lapul a fiókban. 

Egyébként amennyire láttam, főleg arról volt szó, hogy telekom térerő gyenge ott. A többi szolgáltatóval mi a helyzet? Lehet csak egy prepaid sim + nagyobb adatcsomag kéne ideiglenesen neked?

Én 2014-ben vettem egy ASUS-t magamnak, amivel elvoltam 2021-ig simán. Nem volt benne 4G. Amikor először nem bírta egy napig az akksija, bevittem egy szakrétő szervízbe, azt mondták, ebben nem lehet akksit cserélni, bele van építve fixen. Onnantól kezdve háromnszor cseréltem benne akksit, fillérekért kaptam az eBayen bele. Negyedszerre már nem találtam és ment az elektronikai hulladékba. 

Akkor vettem egy Samsung S20FE-t, most az van, ez tud 4G.t de ha a zsebemben van és nem mászok fel a fára, nyárra sajnos nem elég. Tudom, a jó felhasználó tud fára mászni, aki nem tud, az meg így járt itt.

A helyen, ahol nyáron vagyok lófasz sincsen, telekom sincs, telenor sincs, hja igen, yettel sincs csak a piros van. Meg madárfütty, szarásig. Felhúzom a fára a cuccot, elmegy a pitchába a mikrotik. Majd jelzek vissza, hogy hogy sikerült.

Csak a hajónapló kedvéért. 

Volt olyan itthon, hogy HDT. Leánykori nevén HungaroDigitel/ majd Antenna Hungária/mostanában 4iG ha jól látom. Ők már több mint 10 éve is szolgáltattak cégeknek műholdas netet és ha jól tudom később magánszemélyeknek is. Jelenleg nem tudom mi a helyzet velük.

Csak eszembe jutott, nekem anno meglepetés volt, hogy van ilyen hazai cég. 

Szerkesztve: 2022. 05. 16., h – 08:24

Van egy ilyenem, ha meg tudod oldani hogy megkapd akkor egy 10-es kaució ellenében viheted kipróbálásra. 1 hét múlva elutazom jun 12-én jövök haza.
kuwfi Budapesten tudom odaadni.
Csak itt a polcon nem használom, addig kellett amíg lett normálisabb igen már tavaly is volt készlethiány.
Ne dobáld! :)
Felét se tudja mint egy mikrotik, de arra jó hogy felrakd a padlásra és addig boldogulj amíg megjön valami márkás cucc. Gyakorlatilag a padláson huawei 5785 jobb volt, viszont ezen van LAN port így át lehetett vinni a jelet messzebbre még ezek a kis MIFI-k Wifije elég gyenge teljesítményű haver se tudod volna a padláson odaülni mellé. Emlékeim szerint Hawei 15-37mbit, a kínai cucc 8-19mbit, gondolom azért is mert ez CAT4-es a huawei pedig már CAT6-os, de a 8 a házban lévő 2-4 mbithez képest álom volt.

Ja igen ilyet te id tudsz építeni, fogsz egy bármilyen kapható raspberry pi-t amin van LAN port (ne a 4-est, mert az már eléggé melegszik), belenyomsz egy USB 4G LTE modem-et és a padláson nézed hol a legjobb a speedtest eredménye. ;)

Most látom a YETTEL pedig ezerrel tolja és ad modemet is!!!
https://www.yettel.hu/otthoni-internet
"* Az akár 1000 Mbit/s-es sebesség 5G hálózati lefedettséggel rendelkező területen, megfelelő vételi adottságok mellett, ZTE MC7010 típusú kültéri modem használatával, a modem belső tápegységére CAT6 UTP kábellel csatlakoztatott, 2.5 GbE LAN interfésszel rendelkező számítógép igénybevételével érhető el."

Köszönöm a konstruktív segítséget. Most még lelkesen hiszek a csúzlis megoldásban, a fedett teraszon az asztalról pont rálátok a fa tetejére és az legalább 10 m magasan van. Egy kó a damilra és fellövöm. Aztán felhúzok egy olcsó 4G-s kis habverőt és meglátom mi történik. A telek legmagasabb pontjáról ez a kis habverő pont plusz 10 dBi-t produkál a terasz asztalhoz képest. Ha másképp nem megy, akkor kedvelem a kifinomult mérnöki megoldásokat. De mégegyszer kösz.

Gondoltam, ideteszem az eredményt. Kerestem egy olyan fát, amely a cella adó irányában van és amelyre rálát a laptopom a teraszról. Rákötöttem a kis 4G modemet egy 10k-s powerboxra és felhúztam a fára kb 10 m magasra. 

Az eredmény:

bobo@vivo:~$ speedtest
Retrieving speedtest.net configuration...
Testing from Vodafone Hungary (94.44.247.184)...
Retrieving speedtest.net server list...
Selecting best server based on ping...
Hosted by Timewarp IT Consulting GmbH (Vienna) [215.17 km]: 65.235 ms
Testing download speed................................................................................
Download: 10.24 Mbit/s
Testing upload speed......................................................................................................
Upload: 8.36 Mbit/s

Nagyságrendlieg 10-szeres a javulás. Ez úgy látszik rendben van.
 

Wow, ez a yettel csomag nem is rossz. Mármint, ott ahol 5g is van.

Szegeden tán 5ezeré' adna 2 év hűséggel 5G netet, korlátlan. A nyűgje csak az, hogy fix telpeítésű szakemberes felszerelésű. 
Falun már kevésbé jó, de az sem olyan rossz: 500+500-as csomag 8 ezerért egy év hűséggel.

Más kérdés, hogy ettől még nem csábulok el a régi fajta hipernet home 100GB-os csomagommal (100+100 + hbo go + második sim, nem helyhez kötött) ~5900 -ért. 5G-vel a telefonon valóban mértem 700/100 értékeket a konyhából :D