Android újrahasznosítás ötletek - Negyedmillió 3G-s mobil mehet rövidesen darálóba

Fórumok

Negyedmillió 3G-s mobil mehet rövidesen darálóba

Mire lehetne újrahasznosítani egy Android mobilt? 

- Házi NAS

- LAMP server

- Nextcloud

- Minecraft server

- Biztonsági kamera

- Router, főleg mint wifi ap

- TV okosító (ehhez USB-C port mellett HDMI Alt Mode-ot is tudnia kell a mobilnak)

- Otthonautomatizálás

- Desktop gép (Samsung DeX és Huawei EMUI desktop, esetleg arm Linux ha van támogatott mobil)

További ötleteket illetve már megvalósított és sikeres projektekhez linket a hozzászólásokban várok. 

Hozzászólások

Csak annyit gonoszan, Hajbi felkészül .................... . :-)

Csak annyit gonoszan, hogy képzeld el, hogy holnaptól csak legális, aktivált Windows-zal és Mac OS-sel lehet Internetre kapcsolódni. Linux, BSD stb. kilőve. Cserébe az állam minden hardver- és szoftverlicenc-költségből 20%-ot átvállal.

Na, ez történik most a 3G-okostelefonok felhasználóival.

Az, hogy egy technológia felhasználói bázisa kisebbségben van, nem jelenti azt, hogy az igényei ne lennének valósak és azt sem, hogy a többség oltárán kéne feláldozni.

A kárörvendésedet meg külön köszönöm. Elárulom, hogy én személy szerint semmivel sem leszek szegényebb a 3G lekapcsolás által, mert a 10 éves Nokia C2-01 telefonom továbbra is működőképes lesz 2G-n. Az ország lesz szegényebb több százezer, hosszú élettartamú, működő készülékkel és több százezer, 4G-cserekészülékekkel netfüggővé tett ember által morálisan és szellemileg.

Megint csak félre vagy. 3G egy mindenki tulajdonában lévő véges erőforrás (használható frekvencia). Ennek hatékony felhasználása mindenki érdeke.

A jó alternatíva itt, csak képzeld el hogy 20 év múlva semmi sem fog működni ami ipv4-al akar internetet használni, azért mert a protokollt senki nem fogja támogatni. De természetesen használhatod az eszközt tovább is a lokális hálózatodon, illetve ha tud valami más network stack-et azt is.  

Na ez történik most a 3G felhasználóval, akik számára a 2g még mindig opció ha nem akarja a telefonját kidobni. 

Értsd jól. Vannak olyan technológiák, amik tartósabbak, és vannak, amik emberi időn belül mennek a kukába. Ha hálózatos oldalról közelítem, akkor az Arcnet és rajta IPX/SPX, vagy épp a thick Ethernet (AUI csatlakozót láttál hálókártyán? Mióta nincs ilyen a kártyákon...?) de mondhatnám a Token Ring, vagy épp az FDDI-t, mint gyakorlatilag kihalt technológiát...
Ha meg a rádiós vonalról közelítem, akkor a TV-nél első körben az OIRT frekvenciák, utána az analóg TV adások lettek "kukázva" - illetve az azok által használt erőforrások (frekvenciatartományok) lettek más célra felhasználva.
De ha mobilkommunikációt nézem, ott is volt már ilyen szintű technológiai EOL: a 450-es (NMT) rendszertől is elköszöntünk...

Az internet szolgáltatás kb 27 éve kezdődött Magyarországon én itt a mához képesti 20 évet írtam ami ezzel összemérhető. Szóval, ez egy racionális elavulási érték egy 10 év múlva legyártott SOHO eszköz avulására, illetve a most legyártott közvetlen internet elérésre szánt ipari eszközök technológiai avulására. A jelenlegi helyzet az, hogy mindenki tud még IPv4 alapon tartalmat elérni, és 20 év múlva is fog tudni tartalmat elérni, IPv4 forrásról megfelelő átjáró használatával mivel már a  cél nem biztos hogy IPv4-lesz.

Egyébként, ha kicsit utána keresel itt elég sok írást találhatsz tőlem amivel kritizálom az IPv6 bevezetésnek a módját és a kezdeti álmokat(le is lettem hurrogva). Illetve lerántottam azokat a talajra akik szerint az IPv6 egy holnap mindent átvevő dolog, mivel akkor még a szolgáltató oldali eszközök alapszintű támogatása is problémás volt. Ezzel szemben a mai helyzet az, hogy a többsége az eszközöknek alapszinten támogatja a technológiát és fogy az IPv4 előnyeként elkönyvelhető ismérv. 

https://hup.hu/comment/1380545#comment-1380545

A problémán az azóta létrejött NAT megoldások mellett még mindig megy a törpölés, hogy a NAT funkcionalitását felhasználó megoldásokat kiváltsák, és e makacssággal kidobtak pár évet az ablakon

https://www.rfc-editor.org/rfc/rfc6296

A NAT mellett legalább ennyire fontos a VLSM, ez utóbbi miatt nem következett be a hangzatos ipcalypsis. 

"Google Wave? Chromebook? HP WebOS? Motomagix? Ezeket is csinaltak, de mint kiderult: nincs ra szukseg"

Ezzel a vitapartnered érvelt. Nos Chromebook azóta meghódította az amerikai oktatást és uralja. Már oktatási szférán kívül is terjed rendesen csak nem nálunk. WebOS az LG hivatalos okostévé rendszere. Az egyik major os tévéknél. Valamiért minden másképp alakult. 

Ennek hatékony felhasználása mindenki érdeke.

Ahogy a Windows-használat is mindenki™ érdeke™, hiszen soha többet nem kell majd senkinek Linux alatt Libreoffice-szal szenvednie Word doksikon. Komolyra fogva: Nem, ez nem mindenki érdeke. Csak a mobilszolgáltatóké és a cloud-multiké, akiknek az appjai majd függővé teszik a 4G-cserekészülékek tulajdonosait. Ez nem mindenki érdeke, hanem egy felhasználói kisebbség érdekeinek lábbal tiprása, a többség számára elenyésző haszonért cserébe.

Az ipv4-es hasonlatod már ott megbukott, hogy attól még, hogy senki nem fogja használni, ugyanúgy lesznek ipv4 címek, tehát maga a teljes átállás is totál felesleges. Míg a 3G frekvenciákra behúznak 4G, 5G csatornákat. Egy ipv4-es cím megléte semmilyen módon nem zárja ki egy másik ipv6-os cím meglétét.

Az ipv4-es hasonlatod nem csak megbukott, de ritkaszar és érvénytelen ott, hogy 3G bázisállomást senki nem építhet magának otthon az engedélyköteles frekvenciákon.

Na ez történik most a 3G felhasználóval, akik számára a 2g még mindig opció ha nem akarja a telefonját kidobni. 

Köszönjük, Captain Obvious. Amire válaszoltál most, pont abban a kommentben írtam le ugyanezt. Én azonban 3G-okostelefonfelhasználókról beszéltem, de látom, nem zavar.

"egy felhasználói kisebbség érdekeinek lábbal tiprása" - Nomostan mi a fontosabb: a többség, a teljes közösség érdeke, vagy egy kisebbségé? Nem azt kérdeztem, hogy mi a fontos, hanem azto, hogy mi a fontosabb. Lényeges a különbség.

"Az ipv4-es hasonlatod már ott megbukott, hogy attól még, hogy senki nem fogja használni, ugyanúgy lesznek ipv4 címek, tehát maga a teljes átállás is totál felesleges. " - csak épp a teljes infrastruktúrának dual stack kell működnie, ami azért fejlesztésben, üzemvitelben dupla munka, mert az IPv4 nem csak annyi, hogy "van olyan címe is" az adott interfésznek. De persze te ezt is jobban tudod...

Nem az a kérdés, hogy mi a fontosabb, hanem az, hogy a mérleg két serpenyőjében mi van, tehát mit veszítenek a 3G-okostelefon-felhasználók a 3G-lekapcsolással, illetőleg mit veszít a többség azzal, hogy a 3G életben marad.

Mit veszítünk, ha a 3G életben marad?

  • A 3G-okostelefon-felhasználók: Semmit.
  • A 4G-s okostelefon-felhasználók: 5 MHz csatornasávszélességet a 900 MHz-es sávban a jövőre nézve, ami eddig sem volt sehol használatban LTE-n Magyarországon. Tehát, a jelenlegi szolgáltatásminőség nem hogy nem romlana, csak javulhatna a 2100 MHz-es 3G sávok felszabadításával.

5 MHz. Ennyit kell fenntartani a 900 MHz-es sávban, hogy a 3G hálózat működni tudjon. 5 MHz 4G-n a legtöbb okostelefon és kliens állomás által támogatott moduláción (64QAM + 2x2 MIMO) mindössze 31 Mbit/s sávszélesség-többletet ad (73-42=31). Ha LTE-A gondolkodunk (256QAM + 4x4 MIMO) és feltételezzük, hogy minden készülék támogatja is ezt (ami nem jellemző), akkor 55 Mbit/s többletet (97-42=31). 4G-n, egy 3G-felszabadítást követően mindkettőt rövid időn belül behúzza a Youtube-ozgatók, Netflix-ezgetők, Facebook-videózgatók adaptív DASH streamingje, ami a nagyobb rendelkezésre álló kapacitást, az így felszabadított sávszélességet azonnal felzabálja. Tehát, végső soron, az okostelefonokon amúgy is nehezen észrevehető különbséggel, hangyányival élesebb kép miatt dobassunk ki több százezer készüléket és csináljunk több százezer emberből okostelefon-függőt, hogy aztán még szűkösebb legyen a 4G sávszélesség.

Mit veszítünk, ha a 3G-t lekapcsolják?

  • A 3G-okostelefon-felhasználók: Minden okos funkciót elveszítenek, ami nem működik használható sebességgel GPRS-en. Cserébe kapnak 20 ezer Ft-ot, amihez még jócskán hozzá kell tenni 4x-5x ennyit, hogy egy olyan időtálló okostelefon kijöjjön belőle, mint amilyen most a 3G-telefonjuk és amit nem véletlen használtak ilyen sokáig.
  • A 4G-s, nem VoLTE-képes okostelefon-felhasználók: Mindennemű mobilinternetes adatforgalmazási lehetőséget elveszítenek hívás közben.
  • A 4G-s, VoLTE-képes okostelefon-felhasználók: Semmit.

Ha a 3G életben marad, akkor a komplett - egyébként a leginkább energiazabáló - 3G-s infrastruktúrát tovább kell üzemeltetni, a berendezéseket karban kell tartani, javítani, vagy épp cserélni kell. Rengeteg erőforrást kellene fenntartani/fogyasztani (elpöfögtetni) azért, hogy a 3G-only készülékek tulajdonosait ne érje hátrány.
Van az az ügyfélszám/ügyféligény, aminél megéri fenntartani az adott szolgáltatást, és van, aminél annak a kivezetése és az ügyfél új technológiára alkalmas berendezéssel történő ellátása gazdaságosabb.

 

3G-s infrastruktúrát tovább kell üzemeltetni, a berendezéseket karban kell tartani, javítani, vagy épp cserélni kell.

Nagyrészt ugyanazokról az eszközökről beszélünk, amik a 2G-t és a 4G-t is fenntartják.

Van az az ügyfélszám/ügyféligény, aminél megéri fenntartani az adott szolgáltatást, és van, aminél annak a kivezetése és az ügyfél új technológiára alkalmas berendezéssel történő ellátása gazdaságosabb.

Kérdés, hogy kinek. A mobilszolgáltatóknál ez konkrétan extraprofitként jelenik meg, még ugye (szerinted) a 3G-n is sok üzemeltetési költséget spórolnak, és még extra készülékvásárlásokon is nyernek, plusz az állami támogatás miatt még árat is ráemelhetnek. Az államnak ráfizetés. A 3G-telefonok előfizetőinek ráfizetés. Biztos, hogy mindenkinek az érdekét figyelembe vetted?

"Nagyrészt ugyanazokról az eszközökről beszélünk, amik a 2G-t és a 4G-t is fenntartják."

Kérlek nekem mint érdeklődőnek mutasd be hogy a 2G, 3G és 4G üzemeltetése hogy néz ki? Milyen eszközök vannak, hány darab, mennyit fogyaszt? Mi történik ezekkel a számokkal ha kivesszük a 3G-t?

Ha ilyesmit állítasz, biztos szakértő vagy.

Ezzel most jól leszűkítetted a kört! :) De én "csúcskészülékre" emlékszem. Az N9 után én is mindent hulladéknak érzek (főleg az eltelt idő tekintetében), de cserébe úgy tekintek rájuk mint egy vizespohárra..darab, darab.

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Engem egyáltalán nem zavar hogy bármilyen telefonja is van, de állításokat teszünk alátámasztás nélkül. Vagyis fantáziálunk. Azt meg könnyű.

Triggerelődik benne a "nagytőke elnyomja szegény kisembert és a környezetet és a mindent is", aztán ész nélkül vagdalózik. Ne vita közben próbáljuk meg kitalálni hogy mivel is támasszuk alá a mondanivalónkat, annak már eleve meg kéne lennie. Ha meg nincs meg, ne vitázzunk..

Miért dolgoztatsz? Időt nyersz vele? :D

https://hup.hu/comment/2736758#comment-2736758

Állításod az, hogy felesleges vagy kevés megtakaritás érhető el a 3G infra kikapcsolásával, mert ugyanaz szolgálja ki nagyrészt mint a megmaradó 2G -t és 4G-t. Erre kérnék adatokat, mert ez csak egy óvatos felvetés igy. Vagy fantázia. Mi van ha nem igy van? Honnan tudod hogy igy van? Láttad? Olvastál róla? Mesélték neked? Ha tudsz róla valamit, akkor hány krumplinyi egység a mostani rendszer fenntartása és hány krumpli lesz ha lekapcsoljuk a 3G -t?

Gondolom nem baj, ha dolgok lekapcsolásával kapcsolatban inkább azt hiszem el vakon, hogy kevesebb energia fogy majd, mint a tovább üzemeltetése kapcsán.

Szerencsére segitesz nekem hiszen állításod van arról, hogy ugyanannyi akár kikapcsoljuk akár nem. Szóval el is mesélheted, hogy miért gondolod ezt.

Játsszunk inkább olyat, hogy bebizonyítod, hogy a 3G infra fenntartása havonta drágább, mint 1 milliárd forint.

Gondolom nem baj, ha dolgok lekapcsolásával kapcsolatban inkább azt hiszem el vakon, hogy kevesebb energia fogy majd, mint a tovább üzemeltetése kapcsán.

Ezzel nincsen semmi baj, de a következményeit is vedd figyelembe. A több százezer új cserekészüléket, az idepöfögtetésüket, a régi készülékek bedarálását, a nyersanyagok kiolvasztását belőlük stb. Ez mind-mind energia. A cserekészülékek pedig több adatot fognak forgalmazni a 4G-5G hálózaton = több energia. Legtöbbjük nemzetközi internetforgalmat bonyolít majd és sokkal többet, mint 3G-s elődeik = mind mind plusz energia.

Szerencsére segitesz nekem hiszen állításod van arról, hogy ugyanannyi akár kikapcsoljuk akár nem. Szóval el is mesélheted, hogy miért gondolod ezt.

Hogy ugyanannyi-e, nem tudom biztosra, ebben vakon hittem wlaszi kollégának. [1]

Mert meglepő módon már nem az eredeti "gen1" batárok szolgálják ki a gsm-et, hanem azok is le lettek cserélve n(!) alkalommal. Kezdetben csak fizikailag lehetett a kapacitást/fogyasztást szabályozni, szóval a jómunkásmber kiballagott, kirántotta a trx egységet, a másik meg távolról átparaméterezte az állomást+a "központot" (bsc). Ez így kiszállással, logisztikával mindennel együtt olcsóbb volt mint hagyni fogyasztani a cuccot pár hónapig. (Tipikus balatoni móka volt, szezonra be, szezon végén ki) Szerinted mennyit fogyaszthatott?

Én csupán annyit állítottam, hogy a jelenlegi 3G használat fedezi a 3G fenntartásának költségeit. Ez pedig szimpla nagyságrendi kérdés.

Azért van némi igazság abban amit hajbi ír! https://www.hwsw.hu/hirek/64328/att-wireless-amerikai-egyesult-allamok-…

A február 22-i dátumot követően ugyanis a roamingszolgáltatás keretén belül a Vodafone Magyarország, a Magyar Telekom és a Telenor (Yettel) előfizetőinek készülékei - amennyiben automatikusan az AT&T hálózatára csatlakoznak - kizárólag 4G- (vagy 5G) alapú szolgáltatást kaphatnak, ám mivel roamingkörnyezetben a VoLTE-hívások nem támogatottak, ezért a beszédhívás- és SMS-küldés ebben az esetben nem lesz elérhető az ügyfelek számára.

Amerikában meggondolatlan módon lekapcsolták a 2G mobilszolgáltatást is. Így az sem jelent megoldást. Az új 4G és 5G technológiák átgondolatlan tervezésének sajnos ékes bizonyítéka, hogy elfelejtettek arra gondolni, hogyan fognak működni a roaming mobilhívások ha már lekapcsolják a régi generációs mobilszolgáltatásokat. 

Az usában semmi sem garantálja, hogy működjön az európai telefon készüléked. Más frekvenciákat használhatnak, gsm helyett sok szolgáltató cmda-t használ. 
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_United_States_wireless_communicat…

Ehhez képet nem nagy hír, hogy az at&t nem támogatja az elavult telefonokat, pláne nem a másik kontinensre szánt változatokat.
Utazás előtt mindig alaposan utána kell nézni a célországbeli viszonyoknak. 

Olvastam, de nem értem. Nekem nem csak roamingban, hanem itthon sincs VoLTE-m, a készülékem miatt.
Az én értelmezésemben kétféleképpen tudsz 4G-n beszédhívást lefolytatni: ,,natívan" vagy VoLTE.
Vagy ha nincs VoLTE-m, akkor a hívás valójában GSM-en megy, és az LTE csak adat? Ha ez így van, az nagyon láma.

Bocs a boomer kérdésért, nekem ez nem egyértelmű.

Köszi. Ez nekem nem volt meg.
Tanulság: VoLTE-aktivált telefonnal kell tolni.

Arról mondj még valamit, hogy VoWIFI mennyire enged roaminggal trükközni.
Pl. távoli országban vagyok, de van jó wifis netem, és be van kapcsolva a VoWIFI. Meg lehet így trükközni, hogy igazából nem is roamingolok? Hiszen nem kell vele foglalkoznia honnan kapcsolódok. Gondolom kiépül egy IPSec tunnel, vagy valami hasonló.

A fent idézettekkel azt szerettem volna érzékeltetni, hogy a hálózat egyetlen eleme sem olyan konstans, hogy csak létezik magától. A 3g alatt is többször ki lett cserélve minden, max ezt te nem érzékelted. De kitermelni ki kellett.

Valamint nincs olyan, hogy "mennyit fogyaszt a háromgé?" Kinél, mikor milyen felállasban? De ha felteszed most ezt a kérdést, akkor én meg a jövőheti lottószámokat kérdezem meg :)

Van 4 operátor, legalább 3 vendorral, mind éppen most cserél le mindent, full átmeneti állapot van. Projekciók meg vágyálmok biztos léteznek, de a valóság majd 2-3 év múlva mutatja magát.

Ilyesmi adat birtokában kb 10 ember lehet az országban, de ők is max a saját hálózatukra tudnának mondani valamit. Valamint tutibiztos, hogy nem nyilvános fórumokra fogják beirogatni :)

Ja, mégvalami: a vendorok sokszor userre/cellára/bázisállomásra/stb kérnek licenc díjat. Nem kétforintok...  

Egyébként az only2g/3g készülékeddel hogyan van negatív volte tapasztalatod?

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Tegyük fel, hogy fenntartanak egy 5MHz-es blokkot a retrósoknak. Miből gondolod ezt fenntartani? Évente egyszer feltötltött prepaid csomagokból?  Mennyit lennél hajlandó havonta fizetni, hogy fennmaradjon a hobbid, a 3g szolgáltatás?

180 MHz-nyi frekvenciát 150,2 milliárd forintért osztot ki a hatóság nemgér megújításkor. 
https://nmhh.hu/cikk/217525/1502_milliard_forintert_keltek_el_a_2022ben…

Ez MHz-enként 834,4 millió forint, 5MHz 4,1722 milliárd. Igaz, 15 évre. Szóval évente 278,1 millió. 34,77 millió havonta. 
Csak a létezésének lehetősége, úgy hogy nincsen semmi infrastukúra, munkaerő alatta. Az ezen felül még sok pénz az országos lefedettségre.
 

Évente egyszer feltötltött prepaid csomagokból?

Nyilván alaposan utána néztél, hogy a több százezer 3G telefon előfizetői között csak ilyenek vannak. Ja nem. Én például 3G butatelefont használok és előfizetéses vagyok a Telekomnál, céges flottában.

Mennyit lennél hajlandó havonta fizetni, hogy fennmaradjon a hobbid, a 3g szolgáltatás?

Nem a hobbim a 3G szolgáltatás. Mindennemű mobil kapcsolattartásra, céges, üzleti hívásokra is ezt használom.

Elmondom, mi a hobbi: A 4G-n 5G-n Youtube-ozgatás, Netflix-ezgetés, Spotify-ozgatás, Tiktok-ozgatás, Facebook-ozgatás (magáncéllal) és mindennemű szórakoztató tartalomfogyasztás.

Szóval évente 278,1 millió. 34,77 millió havonta. 

Emlékeztetnélek, hogy a frekvenciaengedélyt akkor is fizetni kell, ha 4G-n vagy 5G-n hasznosítják.

5,8 millió aktív internetforgalmat bonyolító post paid (tehát előfizetéses) SIM kártya van Magyarországon (2021 Q2). Ennek 5,1%-a használ 3G-t, ami átlagosan 300 476, tehát háromszázezer mobilinternet-előfizetés, ami közel ennyi készüléket is feltételez (dual SIM-esben lehet kettő is, ugyebár). Egy post-paid SIM-kártyáról átlagosan 8,1 GB-ot forgalmaznak. Tegyük fel, hogy Azbest Mérnök Úrnak itt megint teszünk egy kis engedményt és feltételezzük, hogy 3G-hálózaton ennél kevesebbet forgalmaznak, mondjuk 1 GB-ot. Ennek havidíja 1090 Ft/hó (Telenor), 1490 Ft/hó (Telekom, Vodafone). Átlagosan 1290 Ft/hó. Ha csak 1 GB-ot forgalmaznak 3G-n (ami erős alulbecslés), akkor is 1290x300476 = 387 614 040 Ft-ja, tehát háromszáznyolcvan-millió forintja jön be szolgáltatóéknak havonta, amit ha elosztunk hárommal (Digit nem számolva, mert nincs 3G-jük), az még mindig háromszorosa egy frekvenciaengedély havidíjának. És ez csak a mobilinternet.

Összesen 6,7 millió hívásforgalmat post paid SIM kártya van Magyarországon. A 6,7 millió post paid SIM kártyáról átlagosan 341,4 percet beszélnek havonta. Az összes hívásforgalom 31,6%-át 3G-hálózatról bonyolítotják. Tehát közel 2,3 millió készülék használ 3G-t telefonhívásra (dual SIM-esben lehet kettő is, ugyebár). Ami reális is azt figyelembe véve, hogy a használatban lévő 4G-készülékek legalább fele nem VoLTE-kompatíbilis (értsd: vagy nem támogatja a VoLTE-t, vagy támogatná, de a szolgáltató tiltja, mert a szabadosan értelmezett szabvány miatt szarul-húgyul elkövetett implementáció nem kompatíbilis a szolgáltató VoLTE-kiszolgálójával).

Ha 20 Ft-os percdíjjal számolunk (ami bizonyos lakossági post paid csomagokéhoz képest igen alacsony), akkor is 6738079 x 0,316 x 20 x 341,4 / 3 = 4 846 134 226 Ft, azaz nem kevesebb, mint négymilliárd-nyolcszáznegyvenhatmillió-százharmincnégyezer-kétszázhuszonhat forint bevétele van szolgáltatóéknak a 3G-re eső hívásforgalomból, havonta. Ami szolgáltatókra szétosztva legalább egymilliárd forint bevétel.

Forrás: NMHH mobilpiaci jelentés (Tárgyidőszak: 2017. III. – 2021. II. negyedév)

Szóval azt mondod, hogy havi több, mint egymilliárd forint ráeső bevétel mellett veszteséges fenntartani a 3G-infrastruktúrát. Kérlek, mesélj még...

Lényegében arról van szó, hogy mobilszolgáltatóék semmilyen szempontból nem lennének veszteségesek, ha fenntartanák a 3G-t, csupán a fejlődés illúzióját keltve tripla extraprofitot akarnak a 3G lekapcsolásával.

  1. 4G-re, 5G-re újrahasznosított 3G-sávokon többet forgalmazók után több mobilnet-költséget szednek be.
  2. Több százezer előfizetőt tesznek okostelefonfüggővé, állami támogatással, ami így még több internetforgalmat jelent majd, hiszen lesznek köztük olyanok, akik csomagban veszik az okostelefont, mobilinternettel, onnantól pedig a függőségi spirál elindul.
  3. A legtöbb előfizető a szolgáltatótól veszi majd meg a 4G-cserekészüléket, aminek az árrésén is nyernek.

"Az összes hívásforgalom 31,6%-át 3G-hálózatról bonyolítotják. Tehát közel 2,3 millió készülék használ 3G-t telefonhívásra (dual SIM-esben lehet kettő is, ugyebár)"

Bár több ponton hibás a kijelentés, de azok a telefonok szépen el fognak menni 2g-n is. 

A voice forgalmat/használatot _ne_ számold a 3G-hez, mert annak a működéséhez nem kell a 3G (voice-hoz nincs igény a 3G-re - az, hogy a telefon default beállításban 3G-n "csücsül" a hálózaton, az a hanghívások szempontjából irreleváns), csak és kizárólag az adatforgalmat nézd. Az meg a teljes ügyfélkör igényeihez, használatához képest lóf... Szóval lófütty. És nem csak a frekvencia költségét kell kitermelnie az adott szolgáltatásnak, hanem a teljes ráfordítást (eszközök beszerzése, javítása, karbantartása, üzemeltetése, felügyeleti és nyilvántartó rendszerek költségének adott szolgáltatásra eső része, stb.).

Hany mernokora az a havi 1 milliard forint? Hogyan oszlik el az a szolgaltato, az alvallalkozoik es a berendezesgyartok kozt? Mennyi potalkatresz jon ki belole?

Az megvan, hogy 20 evvel ezelott a hanghivas volt a huzoagazat, ma mar csak odadobjak az adatkapcsolat melle? Miert torne magat a szolgaltato, hogy egy hangra kihegyezett, de eleg bonyolult technologiat tartson lelegeztetogepen?

Azért megy annyi hanghívás 3G-n, mert az a default a telefonokban, ahol nincs 4G/VoLTE, nem a 2G/GSM. Tehát ez _semmit_ nem jelent abból a szempontból, hogy mi lesz a 3G lekapcsolása után. Igen, aki "Csak 3G"-re állította a telefonján a hanghívásokat is, az addig nem fog tudni telefonálni, amíg ezt át nem billenti automata/2G beállításra. Úgyhogy _nem_ 3G hanghívás az igény, hanem az, hogy tudjanak hívást indítani és fogadni.
Az adatforgalom 5% körüli része simán belefér abba a sávba, ahol a teljes 3G infrastruktúrát már nem érdemes fenntartani. Hasonló sztori egy vidéki kábeltévé-szolgáltató: évek óta megy a szolgáltatás, eleinte csak analóg csatornákat adtak, aztán egy rövid átmeneti időszakban volt analóg+DVB-C is, aztán az analógot lekapcsolták, miután minden olyan előfizetőhöz leraktak egy DVB-C dobozt, akinél nem volt DVB-C képes vevőkészülék.

Azért megy annyi hanghívás 3G-n, mert az a default a telefonokban, ahol nincs 4G/VoLTE

Vagy azért, mert a szarul-húgyul implementált VoLTE még nem áll készen a hanghívások megfelelő lebonyolítására az előfizetők készülékeiről.

Tehát ez _semmit_ nem jelent abból a szempontból, hogy mi lesz a 3G lekapcsolása után.

De igen, jelent. Ezeken a telefonokon nem lehet többet hívás közben adatforgalmazni. Loop.

Igen, aki "Csak 3G"-re állította a telefonján a hanghívásokat is, az addig nem fog tudni telefonálni, amíg ezt át nem billenti automata/2G beállításra.

Érdekes, erről valahogy az NMHH és a szolgálató multik kartellje is mélyen kussol. Nehogy véletlenül ne higgye a nem telefonguru 3G-felhasználó, hogy nem kell kidobnia a készülékét és újravásárolnia okostelefonra, lehetőleg mobilnettel.

Úgyhogy _nem_ 3G hanghívás az igény, hanem az, hogy tudjanak hívást indítani és fogadni.

De igen, a 3G hanghívás is igény, 31,6%-ban. Ja hogy a butatelefonokra gondolsz? Ott is igény, csak nem feltéltenül szükséges igény. Minden más telefonon feltétlenül szükséges igény. A 3G okostelefonokon feltétlenül szükséges igény. A működésképtelen VoLTE-vel rendelkező 4G-telefonokon feltétlenül szükséges igény ahhoz, hogy ne történjen funkcióvesztés.

"Vagy azért, mert a szarul-húgyul implementált VoLTE még nem áll készen a hanghívások megfelelő lebonyolítására az előfizetők készülékeiről."  Az alapbeállításban LTE/3G/2G lépésekben megy "lefelé" a készülék hanghívás esetén, azaz a 3G a preferált, ha VoLTE/4G nincs/nem működik. és 2G-re csak akkor megy le, ha 3G sincs.

"Érdekes, erről valahogy az NMHH és a szolgálató multik kartellje is mélyen kussol. Nehogy véletlenül ne higgye a nem telefonguru 3G-felhasználó, hogy nem kell kidobnia a készülékét és újravásárolnia okostelefonra, lehetőleg mobilnettel."  - Ha egy telefont valaki 3G-only beállítással használ, azt szándékosan átállítva teszi, úgyhogy aki ebbe a problémába beleütközik, az jó eséllyel tudja, hogy mit állított át.

"De igen, a 3G hanghívás is igény, 31,6%-ban. " - hanyadszor írjam már le neked, te vadbarom, hogy azért megy annyi hívás 3G-n, mert a telefon 4-3-2 lépésekben vált lefelé, és ha van alatta 3G-s hálózat, akkor ott fogja a hívást felépíteni, nem pedig 4G-n. Ez a 31% szépen át fog csorogni 2G-re, és ennyi. De tippelem, hogy nem mind, mert lesz bőven olyan hang forgalom, ami VoLTE/4G irányba fog tolódni.
"A 3G okostelefonokon feltétlenül szükséges igény." - Miért lenne az? hanghívás idején lemegy 2G-re, és annyi, adatátvitelben 5%-ot tesznek ki a 3G-s eszközök, a t. ügyfélnek bőven van ideje döntést hozni arról, hogy a szolgáltatás kivezetését hogyan kezeli. Elfogadja a funkcióvesztést, vagy elfogadja a támogatott készülékcserét, vagy támogatás nélkül cserél eszközt. 5%-nyi adatforgalomért nem igazán gazdaságos fenntartani egy komplett infrastruktúrát. (Megéri-e mondjuk egy 40Gbit-es portokkal felvértezett core switchet üzemeltetni/üzemben tartani, amikor a mondjuk négy darab 40Gbit-es lábon összesen 8 darab gigabites berendezés lóg?)
 

Az alapbeállításban LTE/3G/2G lépésekben megy "lefelé" a készülék hanghívás esetén, azaz a 3G a preferált, ha VoLTE/4G nincs/nem működik. és 2G-re csak akkor megy le, ha 3G sincs.

Köszönjük, Captain Obvious. Persze, ez cseppet sem változtat azon, hogy az okostelefonok egyharmada funkcionalitást veszít a 3G lekapcsolása miatt.

Ha egy telefont valaki 3G-only beállítással használ, azt szándékosan átállítva teszi, úgyhogy aki ebbe a problémába beleütközik, az jó eséllyel tudja, hogy mit állított át.

Vagy nem, mert használtan vette és így volt beállítva, netán a szolgáltató konfigurációs SMS-ében így volt. Elég merész dolgokat beállítgatnak az automata konfigurációk által a szolgáltatók. Például pár éve a Telekom minden hívásértesítősnek levitte 15 másodpercre az "átirányít ha nem veszi fel" beállítást, amiről egyébként még hívásértesítő sem érkezett, mivel a funkció nem támogatott erre az esetre, de azért a Telekom beállította, hogy így jusson egy kis extraprofithoz az időben fel nem vett hívások utáni visszahívásokból. Úgy 50 céges készülékből ütöttem ki ezt a beállítást. Ami ugye hálózaton tárolódik, nem a készüléken.

azért megy annyi hívás 3G-n, mert a telefon 4-3-2 lépésekben vált lefelé, és ha van alatta 3G-s hálózat

Nem azért megy. Amit írsz egy működési elvből adódó következmény, nem az eredeti ok. Az eredeti ok az, hogy bár több 4G-képes készülék van a hálózaton, mint csak 2G- vagy 3G-képes készülék, ezeknek egyharmada szarul-húgyul implementált VoLTE-vel rendelkezik, ami inkompatíbilis a szolgáltató infrastruktúrájával. Persze, én is leírhatom neked akárhányszor, a korporatokrata szemellenződ kitakarja.

Elfogadja a funkcióvesztést, vagy elfogadja a támogatott készülékcserét, vagy támogatás nélkül cserél eszközt.

Köszönik szépen a szolgáltató multik és az NMHH nagylelkűségét. Ez igazán jó™ választási™ lehetőség™.

5%-nyi adatforgalomért nem igazán gazdaságos fenntartani egy komplett infrastruktúrát.

Akkor nem lenne gazdaságos, ha a 3G-t használó eszközök előfizetői ingyen neteznének vagy telefonálnak. Jelenleg azonban a havi egymilliárd feletti bevétellel bőven fedezik a 3G extra fenntartási költségeit (már ha a közös eszközöket tekintve egyáltalán létezik ilyen és nem csak a marketingasztalon).

"az okostelefonok egyharmada funkcionalitást veszít" - Nem. Az, hogy a hanghívások 31%-a 3G-n zajlik, az nem jelenti azt, hogy az eszközök harmada. Ugyanis a hívások nem egyenletesen oszlanak el a készülékeken.

"Az eredeti ok az, hogy bár több 4G-képes készülék van a hálózaton, mint csak 2G- vagy 3G-képes készülék, ezeknek egyharmada szarul-húgyul implementált VoLTE-vel rendelkezik, ami inkompatíbilis a szolgáltató infrastruktúrájával." - A VoLTE alapértelmezetten _kikapcsolt_ állapotban volt azokon a  készülékeken, amik a kezem ügyébe kerültek, de bekapcsolható volt _mindegyiken_. Szolgáltatótól vett készülékhez a napokban talán lesz szerencsém, majd megnézem, hogy milyenek az alapbeállítások.

"Akkor nem lenne gazdaságos, ha a 3G-t használó eszközök előfizetői ingyen neteznének vagy telefonálnak." - A teljes előfizetési díjat ne számold a 3G üzemvitelére (Egyébként meg nyugodtan - sajnos retek drágák a berendezések, az üzemeltetők sem gombért-pitykéért gályáznak, hogy a berendezések energiafogyasztásáról ne is beszéljünk...), annak egy része a 2G/2.5G infrastruktúrára megy. De ezt a pénzt, amit most egy erősen szuboptimális megoldásra költenek, értelmesebben, optimálisabban is el lehetne költeni azzal, hogy a 3G-t kivezetik, és a 4G/VoLTE/5G területen fejlesztenek belőle.

 

Ugyanis a hívások nem egyenletesen oszlanak el a készülékeken.

Vegyük úgy, hogy nem egyenletes az eloszlás. Ettől még fennáll az, hogy az egy negyedévben összesen bonyolított hívások időtartama 3,8 + 2,7 + 0,3 + 0,1 = 6,9 milliárd perc, aminek a 31,6%-a 2,1 milliárd perc. Ennyi percet beszéltek le 3G-n, amit ha átlagos 20 Ft percdíjjal számolunk, akkor 42 milliárd forintot kapunk. Amit ha elosztunk 3-mal (mert három szolgáltatónk van), akkor 14 milliárd forintot kapunk. Amit ha elosztunk megint 3-mal (mert negyedévről beszélünk), akkor 4,6 milliárd forintot kapunk, ami nem veszteség™, hanem bevétel. Nagyjából. Azért nagyjából, mert a szolgáltatók részesedése sem egyenletes, a 3G-lekapcsolásban élenjáró Telekom például biztosan többet kaszál a 3G-hívásokon is, mivel 45% náluk telefonál.

A VoLTE alapértelmezetten _kikapcsolt_ állapotban volt azokon a  készülékeken, amik a kezem ügyébe kerültek, de bekapcsolható volt _mindegyiken_.

Vagy éppen esélyed sem volt bekapcsolni, a szogláltatói feketelisták miatt. Nem, nem csak a Diginél vannak. Vannak a Telekomnál és a Telenornál is, sőt a Vodafone-nál is preferált készülékek, csak utóbbi multi annyira optimista, hogy a listát is baszik közkinccsé tenni. Persze, azért a tech-lakájmédiát nem felejtette el értesíteni. Az is megérne egy külön mesét, hogy a hálózatsemlegesség (vagy a gyártósemlegesség, ez által a szabad piaci verseny) elvét mennyire sértik ezek a szelektálgatások készülékek között. Mert szerintem kurvára. Persze, a jogalkotás majd 10-15 év múlva majd ezt is utoléri.

az üzemeltetők sem gombért-pitykéért gályáznak, hogy a berendezések energiafogyasztásáról ne is beszéljünk...

Macilaciék ugyanúgy üzemeltetik a 2G, 2.5G, 2.75G, 4G, 5G infrastruktúrát is. Nehogy már a 3G miatt törjön le a kezük.

Nem rossz ez a Unihertz Titan. Bár nem az egyetlen qwerty billentyűzetes mobil. A másik a Gemini PDA / Cosmo. Az pont a másik, psion / nokia communicator stílusú nagyobb billentyűzetes design. Remélem életben tudnak maradni a jövőben is. 

Arra emlékszem, hogy nem elsődleges telefonnak használta. Inkább csak netet osztott meg róla tetheringgel.
Többször nekiálltam már Rpi Zero 2W alapon, 3D nyomtatott házzal, a Psion eredeti billentyűzetét megőrizve egy modern változat megtervezésének. A netet kutatva többen próbálkoztak már ilyesmivel, részeredményeket elérve. De több ponton el tud bukni a mutatvány.
Végül úgy döntöttem, hogy hobbi projektnek ez most nem fér bele, épp elég más dolgot csinálunk és azoktól venné el az időt.

Az eredeti PSION-ban a battery üzemidőt szerettem a legjobban, és hogy nincs benne semmi disctracting dolog. Terepen máig használom az egyiket, feljegyzések készítésére.

Hogy irigyeltem a metrón a PSION-osokat meg a Jornada-sokat! :-)
A PSION talán annyiban időt állóbb, hogy az EPOC rendszere és a bele integrált appok elég jól használhatók ma is.
Soros porton keresztül még a doksik szinkronizációja is megoldott.
A hosszú battery idő teszi egyértelműen különlegessé.

Productivity eszköznek semmiképp nem mondanám, de terepen írogatni szeretem, mert nem kell állandóan töltögetni.
Nyári estéken a Solun nevű csillagász progit is szoktuk rajta használni.

Én használatam egy ideig a HP-t a soros kábelével MikroTik-ek soros termináljaként, kezdő konfig, ha kizárod magad helyzetre. Már nincs a táskában. 
Akkor indítottam rajta valami bootloaderrel linuxot is. Ahogy néztem van aki feltunningolja 128MB-ra a RAM-ot benne. A flash-t lenne jó valahogy írni, hogy legalább az induláshoz szükséges dolgok oda kerüljenek. Főleg lemerülve az a kezdeti varázslón is túl kell menni a WinCE-ben és utána lehet majd indítani a loadert pár "kattintással". 
Mondjuk a WinCE-ben eredetileg van Excel :D Majd egyszer kiakasztok vele valami Excel varázslót. :)

Az említett use-case akkor és csak akkor probléma, ha a telefon nem alkalmas adott szolgáltatónál VoLTE-re. Igen, Digiéknél kevés készülék van beengedve a VoLTE szolgáltatásra, a másik három szolgáltatónál meg egy jó ideje már csak az alsó kategóriás készülékek azok, amiken nem megy a VoLTE.

Igény van rá, de vajon _fizetőképes_ és a szolgáltatást eltartani tudó kereslet van-e rá? A másik, hogy a 3G kivezetésével megtakarított összeget 4G/VoLTE/5g fejlesztésekre lehet fordítani - ahelyett, hogy egy technológiáját tekintve khm. szuboptimális rendszert tartanának életben.

Az említett use-case akkor és csak akkor probléma, ha a telefon nem alkalmas adott szolgáltatónál VoLTE-re.

Erről beszéltünk végig, semmi baj. Úgy nyilván nehéz, hogy csak minden ötödik mondatot olvasod el, mert túl kényelmetlen lenne elismerned most az egyszer, hogy a multik és az NMHH arrogáns módon viselkednek.

Igény van rá, de vajon _fizetőképes_ és a szolgáltatást eltartani tudó kereslet van-e rá?

Mivel a szolgáltatók jól titkolják az üzemeltetési költségeket, így ezt pontosan nem tudjuk. Azt tudjuk, hogy havi egymilliárd forint bevételt biztosan hoz a 3G-n bonyolított adatforgalom és a hanghívások.

ahelyett, hogy egy technológiáját tekintve khm. szuboptimális rendszert tartanának életben.

Ebben az értelemben a szuboptimális relatív. A szarul-húgyul implementált VoLTE-vel rendelkező okostelefonok is szuboptimálisak. Lényegében mindent kikiálthatunk szuboptimálisnak, ami nem 5G-telefon, mert az átkozott befektetőlogikád szerint ezek nem használnak elég mély modulációkat, tehát szuboptimálisan használják a rádiófrekvenciát, mint véges™ erőforrást. Csakhogy az előfizetői oldalt magasról leszarod, hogy mondjuk több millió készüléket kéne újravásárolni ahhoz, hogy tényleg optimális legyen.

A 3G-t lehetne optimalizálni, le is írtam, hogy hogyan. Le kéne kapcsolni a sűrűn fedett részeken (főleg városokban) a 2100 MHz-et és azt nyugodtan át lehetne csoportosítani LTE B1-re. 900 MHz B8-on pedig meghagyni egy 5 MHz-es szeletet a 3G-nek. Win-win lenne mindenkinek, nem kéne bedarálni negyedmillió készüléket és 10 éven belül ígyis-úgyis 1% alá menne a felhasználása, amikor is meg már le lehetne kapcsolni úgy, hogy a megmaradt 3G-okostelefonokat, amiken volt mobilnet előfizetés X hónapig előtte, a szolgáltató ingyen kicseréli az előfizetőknek 4G-5G-képes okostelefonra. A régebbi butatelefonok pedig maradhatnának, azok úgyis bírni fogják akár 20 évet is, tönkremenés nélkül. Így lenne a korrekt.

Ehelyett mit csinálnak? A felhasználók megkérdezése nélkül önkényesen lekapcsolgatják a 3G-t, elektronikai hulladékot csinálnak negyedmillió működő készülékből, akiknek pedig a legjobban fog fájni a lekapcsolás (3G-okostelefonosok), azoknak meg kitörlik a seggét holmi 20 ezer forinttal, hadd vegyenek a kevésbé pénzesek ebből is kínai szar, már a legyártáskor is elektronikai hulladék státuszban lévő, szuboptimális okostelefont. Vagy költsenek rá még 2x-3x ennyit, hogy legyen egy minimum azonos funkcionalitású és megbízhatóságú okostelefonjuk.

"A 3G-t lehetne optimalizálni, le is írtam, hogy hogyan. Le kéne kapcsolni a sűrűn fedett részeken (főleg városokban) a 2100 MHz-et és azt nyugodtan át lehetne csoportosítani LTE B1-re. 900 MHz B8-on pedig meghagyni egy 5 MHz-es szeletet a 3G-nek." - Azaz konzerválni a régi sz@rt, ugyanúgy fenntartva az infrastruktúrát - és kidobva rengeteg jól működő 3G-s rádiót...

"10 éven belül ígyis-úgyis 1% alá menne a felhasználása" Miért épp 1%? Miért nem 0.1%? vagy miért nem kihalásos alapon, az utolsó 3G-n kommunikáló előfizetői készülékig?

A vezetékes telefonoknál is szórják ki a még megmaradt réz érpáron lógó vonalakat, és rakják ki az optikát. Funkcióvesztéssel, hiszen áramszünet esetén telefonálni sem lehet. Pedig a rezes vonal is tökéletes volt arra,a mire kellett, és mégis erőszakolják át az ügyfeleket optikára... Plusz eszközük, plusz energiafogyasztás... Közben a régi, működőképes telefonközpontokat is szétverik... Skandallum!

Azaz konzerválni a régi sz@rt, ugyanúgy fenntartva az infrastruktúrát - és kidobva rengeteg jól működő 3G-s rádiót...

Mert a 3G teljes lekapcsolásával nem™ kell™ semmit™ kidobni™. Azt gondolom, hogy a jelenlegi hibrid infrastruktúrában viszonylag kevés eszközt kéne kidobni a szolgáltatói oldalon, ha a 3G egy szűkebb sávval, de fennmaradna. A lakoksságnak pedig semmit nem kéne kidobnia. Így meg negyedmillió készüléket kell potenciálisan kidobnia. Vagy, ha létszükséglet volt a hívás közbeni netezés akkor ennél is többet.

Miért épp 1%? Miért nem 0.1%? vagy miért nem kihalásos alapon, az utolsó 3G-n kommunikáló előfizetői készülékig?

Annyi százalék, amennyitől a szolgáltatónak már megéri átvállalni az előfizetői készülékek cseréjének költségeit. Ahogy egyébként etikus lenne. Ahogy korrekt volt a Telenortól, mikor a P-GSM sávról lekapcsolta a 2G-t és teljes kártalanításban részesítette az előfizetőit. A szolgáltatók jelenleg az ég világon semmit nem vállalnak át a lekapcsolás költségeiből. Azt arrogáns módon az előfizetőktől és az adófizetőktől várják az NMHH húszezres támogatásából (ami önmagában csak kínai szar e-hulladékra elegendő, értékes helyettesítő termékre nem).

A vezetékes telefonoknál is szórják ki a még megmaradt réz érpáron lógó vonalakat, és rakják ki az optikát. Funkcióvesztéssel, hiszen áramszünet esetén telefonálni sem lehet.

Kicsit azért többször fordul elő egy okostelefon-felhasználónál, hogy hívás közben szeretne internetezni, mint hogy áramszünet közben szeretne vezetékes telefonról telefonálni. 12 millió SIM kártya országában pedig totál invalid ez a szarhasonlatos, párhuzamos érvelésed. Mobilról bármikor tud telefonálni áramszünetben. Persze, kivéve, ha túl sokat tapicskolt aznap, és lemerült.

Pedig a rezes vonal is tökéletes volt arra,a mire kellett, és mégis erőszakolják át az ügyfeleket optikára...

Aha és meg is vetetik veled tízezrekért a modemet, meg az optikai kábelt, meg a bekötés munkadíját is kifizettetik, benzinköltséggel együtt? Ja nem. Csak megint szar hasonlatot hoztál.

Plusz eszközük, plusz energiafogyasztás...

Igen, ez az egyetlen szempont, ami még jogos is (havi 200-300 Ft plusz villanyszámla, ha 0-24 járatod, de ugye azt nem kötelező), de messze nem hasonlítható össze azzal, ami most a 3G-lekapcsolásnál történik, a költségek és a károkozás nagyságrendjében.

"Mert a 3G teljes lekapcsolásával nem™ kell™ semmit™ kidobni™. Azt gondolom, hogy a jelenlegi hibrid infrastruktúrában viszonylag kevés eszközt kéne kidobni a szolgáltatói oldalon"

 

Ez az amikor gondolod, de közel se vagy az igazsághoz. A szolgáltatónak az OPEX költség a fontos, és az jelentősen csökken. 

Amúgy miért? A mobiltelefon, mobiladat kapcsolat tudtommal még nem közüzem. Kissé cinikusan nézve a szolgáltató nem vállalja, hogy változatlan formában a végtelenségig fog neked nyújtani egy adott szolgáltatást. Ha nem tetszik, fel lehet mondani a szerződést, át lehet menni máshoz. Ha nincs alternatíva, az azért valahol mutatja, hogy üzletileg nem éri meg kiszolgálni az igényed.

A mobiltelefon, mobiladat kapcsolat tudtommal még nem közüzem.

Igen és ha felrobbantok egy gerincátjátszót, akkor "nem" zavartam meg közüzemet. Mesélj még.

Ha nem tetszik, fel lehet mondani a szerződést, át lehet menni máshoz.

Igen, persze, pláne a hűségnyilatkozatosoknál biztos megéri felmondani. Egyébként nem ennek a lehetőségét vitattam, hanem a tisztességességét. Változatlanul tisztességtelen és igazságtalan a mobilszolgáltatók 3G-lekapcsolgatása, a jelenlegi igények mellett.

Ha nem tetszik, fel lehet mondani a szerződést, át lehet menni máshoz.

Nem pont ezt mutatja, hanem egy arrogáns kartell profitéhségét mutatja. Most meg jöhet a "szabad piac van, alapíthatsz saját mobilszolgáltatót" duma. Láttuk a frekvenciatenderen, hogyan nem tűrnek meg maguk között náluk valamivel tisztességesebb, negyedik szereplőt, az NMHH meg hogyan asszisztál hozzá.

Eh, valóban igazad van, definíció szerint közműnek számít, rosszul mondtam. Ami viszont a lényeg: kötelező-e biztosítani a szolgáltatást?

"egy arrogáns kartell profitéhségét mutatja"

Tja', ez egy ilyen dolog, a szolgáltató nem jótékonysági intézmény, hanem a lehető legnagyobb hasznot szeretné elérni.

Tja', ez egy ilyen dolog, a szolgáltató nem jótékonysági intézmény, hanem a lehető legnagyobb hasznot szeretné elérni.

Igen, eddig is sejtettem, hogy te is az a szemellenzős vagy, aki számára a jótékonysági intézmény és egy arrogáns, vadkapitalista multi között nincs középút.

Az a baj, hogy valojaban nem latom, hogy miert kellene kozeputnak lennie. En sem mondom azt a munkaltatomnak, hogy "figyelj mar, szerintem tul sokat fizetsz nekem, par szazalekot visszaadnek belole".

Termeszetesen vannak olyan agazatok, amik eseteben nem szabad mindent a profiterdekeknek alarendelni, ezek mukodeset mar most is szigoru allami szabalyozas hatarozza meg. Az okostelefonon mobilnetezest viszont barmennyire sajnalom, nem tudom ilyennek tekinteni.

Neked szemellenzo, nekem realis gondolkodas.

Amugy miert, szerinted a mobilnetezes lehetosege letszukseglet? Biztos, hogy aki a szolgaltatas lekapcsolasa utan nem azt mondja, hogy jo, akkor nem erdekel, hanem inkabb elmegy vasarolni egy uj keszuleket, azt kenyszeritik az "ujravasarlasra"?

"Annyi százalék, amennyitől a szolgáltatónak már megéri átvállalni az előfizetői készülékek cseréjének költségeit. Ahogy egyébként etikus lenne. Ahogy korrekt volt a Telenortól, mikor a P-GSM sávról lekapcsolta a 2G-t és teljes kártalanításban részesítette az előfizetőit. " - Apró, de lényeges különbség hogy az adott esetben az érintett készülékek teljesen használhatatlanná váltak - jelen esetben viszont tovább használhatóak, csak 3G adatátvitelre lesznek alkalmatlanok.

"Mobilról bármikor tud telefonálni áramszünetben." - ha van neki. De képzeld el, hogy nincs neki. És nem is szeretne mobilt. Mert idős, nagyon idős, és csak arra kell neki a telefon, hogy baj esetén orvost/mentőt/családtagot tudjon értesíteni.
Most menjek a telekomhoz verni az asztalt, hogy adjanak egy UPS-t, mert a régi rezes előfizetésnél a központ szünetmentes tápellátása biztosította a 7*24-ben, áramszünet esetén is működő szolgáltatást...?

"Aha és meg is vetetik veled tízezrekért a modemet, meg az optikai kábelt, meg a bekötés munkadíját is kifizettetik, benzinköltséggel együtt? Ja nem." - Hűségidővel köthettem új szerződést (nagyjából a régi áron, n+1 "speciális" kedvezménnyel)... Szóval de, gyakorlatilag kifizettetik, csak nem egyben, hanem x hónap alatt...

"havi 200-300 Ft plusz villanyszámla, ha 0-24 járatod, de ugye azt nem kötelező" - A rezes vonal ezt 0Ft plusz költséggel tudta, az meg nagyon nem életszerű, hogy az ATA-t is játszó eszközt csak akkor kapcsolják be, amikor telefonálni akarnak (és megvárják, hogy a motyó összeszedje magát...), meg ugye a ki/be kapcsolósdi esetén amikor ki van kapcsolva az ATA-t is játszó dobozka, akkor nem lehet hívni az adott számot...

 

Apró, de lényeges különbség hogy az adott esetben az érintett készülékek teljesen használhatatlanná váltak - jelen esetben viszont tovább használhatóak, csak 3G adatátvitelre lesznek alkalmatlanok.

Nem, mert nyugodtan átmehetsz velük másik szolgáltatóhoz, ahol még van P-GSM-en 2G (Telekom, Vodafone) és használhatod tovább. A 3G lekapcsolása esetén minden szolgáltató hálózatán elveszítik az okostelefonok az okos funkcióikat. Nem tudsz átmenni másikhoz, hogy tovább működjenek.

Most menjek a telekomhoz verni az asztalt, hogy adjanak egy UPS-t, mert a régi rezes előfizetésnél a központ szünetmentes tápellátása biztosította a 7*24-ben, áramszünet esetén is működő szolgáltatást...?

Menj, és valószínűleg találkozol majd egy ott dolgozó, korporatokrata Zeller Mérnök Úrral, aki megmagyarázza, hogy hát senki nem is beszélt 100%-os rendelkezésre állásról, meg áramszünet esetén működő telefonról. Sőt régen se vállalt senki ilyet, meg mivan, ha a telefonközpont alól megy el az áram.

Szóval de, gyakorlatilag kifizettetik, csak nem egyben, hanem x hónap alatt...

Értsd: Nem a saját készülékedet kell odatenned, amit a saját pénzeden vettél. Majd akkor lesz valid ez az érvelés, amikor az okostelefon a szolgáltató tulajdona marad és az előfizetők csak bérlik.

A rezes vonal ezt 0Ft plusz költséggel tudta, az meg nagyon nem életszerű, hogy az ATA-t is játszó eszközt csak akkor kapcsolják be, amikor telefonálni akarnak

Az viszont életszerű, hogy lekapcsolják, amikor nem akarnak telefonálni. Például, amikor alszanak. Én erről beszéltem. Persze, tudom, a te 0-24 online csüngő-lógó világodban, a menedzsermódban élt kis életedben ez is irreális™.

"Az viszont életszerű, hogy lekapcsolják, amikor nem akarnak telefonálni. Például, amikor alszanak. " - Ja, csak az nem mindegy, hogy egy rosszullét esetén mennyi idő, míg telefonálni tudnak. (Nagyon nem mindegy...)

"Értsd: Nem a saját készülékedet kell odatenned, amit a saját pénzeden vettél." - De a technológiaváltás költségét az ügyféllel fizettetik ki, mert a réz nem maradhat, a régi díjcsomag nem maradhat, és az új vagy k.drága a régihez képest (listaáron, hűségidő nélkül), vagy hűségnyalatkozatos, a régivel közel azonos áron. (Apropo, ilyen gyakorlatilag VoIP kapcsolaton vajon működik egy betárcsázós-modemes kapcsolat...? )

Ha arra lenne igenye, tovabb szolgaltatnak. Latom, jobban tudod a szolgaltatoknal, hogy a customer miert fizet. Lehet, hogy talatal egy piaci rest...

Mellesleg, a "fizet is erte" eleg naiv megallapitas. A perc- es forgalmi dijak erosen csokkennek. A legtobb szolgaltatonak ketszer is meg kell gondolnia, hogy milyen halozatot uzemeltet, hogy az nyereseges legyen. Elhiheted, hogy nem hulyek, nem a sajat penztarcajuk ellensegei.

Elhiszem, hogy nem hülyék. Sőt, azt is elhiszem, hogy háromszoros extraprofitot szeretnének realizálni a lekapcsoláson és az átterelgetésen.

  1. 4G-re, 5G-re újrahasznosított 3G-sávokon többet forgalmazók után több mobilnet-költséget szednek be.
  2. Több százezer előfizetőt tesznek okostelefonfüggővé, állami támogatással, ami így még több internetforgalmat jelent majd, hiszen lesznek köztük olyanok, akik csomagban veszik az okostelefont, mobilinternettel, onnantól pedig a függőségi spirál elindul.
  3. A legtöbb előfizető a szolgáltatótól veszi majd meg a 4G-cserekészüléket, aminek az árrésén is nyernek.

Ami így gyakorlatilag piactorzítás és káronszerzés. Persze védd csak nyugodtan multiékat.

Végre először leírtad, hogy az újrahasznosított sávokon többet és többen tudnak forgalmazni a váltás eredményeként. Ez az értelme. Az hogy te azt látod belőle, hogy ez tovább mérgezi a társadalmat, az nem a társadalom problémája, és nem is azzal lehet ellene védekezni, hogy protestálsz valami elavult dolog mellett, hanem azzal, ha az emberek tudtára hozod, hogy ha túlságosan sok időt töltenek felesleges dolgokkal (egy jó példa, pl. a 3G technológia védelme) egy idő után mániákussá válnak ami káros lehet a mentalitásukra. 

De arra kíváncsi lennék, hogy ha az 1 pontban leírod, hogy mindenki nyer vele hogy fér bele a piactorzítás. A káron szerzés pedig még érdekesebb, kit tekintünk károsultnak a 3G felhasználókat? Ők szerzenének hasznot a káron? Vagy a multi szolgáltató lenne a károsult és ő szerez valami módon hasznot a káron? 

Lehetőség az nem szükségszerűség, a forgalom bizonyos része megy 3G és nem pedig a készülékek bizonyos része használja a 3G-t. Hang tekintetében nincs jelentős különbség. A data tekintetében pedig ez pár százalék alá megy. 

A nagy 3G hang felhasználásnak az az oka, hogy a 4G telefonok esetén nem mindenhol van engedélyezve a VoLTE profil, ez szolgáltatói/gyártói kompetencia, egy részét lehet orvosolni. 

A harmadik tétel, hogy ugye ahogy a topic mondja jelentős része a 3G only telefonoknak meg fog szűnni. Innentől pedig értelme nincs semmilyen számolgatásnak.

Az, hogy mit mivel lehet helyettesíteni, a tények félremagyarázása. A tények azt mutatják, hogy a 3G-t használják, a hanghívások egyharmada is még arról megy. Az, hogy lehet bizonyos esetekben 2G-vel, VoLTE-vel helyettesíteni, nem ad létjogosultságot a lekapcsolásának és annak sem, hogy a szolgáltatók magasról tojjanak az előfizetők valódi igényeire.

Jelenleg államilag finanszírozott piactorzítás folyik a mobilszektorban, a szolgáltató multik profitérdekében, a valódi igények (ami a 3G további használata) figyelmen kívül hagyásával.

Egyébként meg, legyünk őszinték. Jelenlegi fogyasztási tendenciák mellett, adtak volna 5 max. 10 évet a 3G-nek, 1% alá csökkent volna magától is az okostelefonok általi kihasználtsága és így nem kéne senkit áterőltetni. Nem értem, hova ez a nagy rohanás.

Azért megy arról, mert a telefonnak az a default-ja. Ha nem lesz 3G, akkor simán menni fog 2G-n a hanghívás/sms. A 3G-s készülékek esetén a felhasználóknak az igénye, hogy menjen a hanghívás, az sms (ez menni fog 2G-n minden további nélkül) - ha ennyi az igény, akkor nem kell készüléket cserélni, illetve az az igánye, hogy legyen adatátvitel. Ez utóbbi esetet ketté kell választani: ha elég a 2.5G, akkor nincs tennivaló, az eszköz 3G helyett a 2.5G-t fogja adatátvitelre használni. Ha ennél nagyobb kapacitású adatátvitelre van igény, akkor a 4G felé kell továbblépni.

"Nem értem, hova ez a nagy rohanás." - nem rohanás, csak gazdasági racionalitás: a 3G életben tartása neméri meg a meglévő forgalmi adatok alapján.

Ahogy más is írta, mivel ez nem tudatos használat, hanem alapértelmezett beállítás és 4g / 2g mód tökéletesen helyettesítheti hanghíváskor, így nem a legjobb érv.

Sokkal jobb érv lehetne a 3g későbbi kivezetése mellett, hogy némelyik szolgáltatónál mennyire botrányosan ment / megy a volte bevezetése. És sokkal érdekesebb kérdés az, hogy elegendő 2g kapacitás van-e arra, hogy a régi / szolgáltatók által nem támogatott voltés készülékek leváltanak 2g-re majd hanghoz. A szolgáltatók tudnának pontos készüléktípus bontást adni imei alapján, hogy valójában hány készülék vált le 2g-re majd, nem tudom ilyen statisztika készült e. De mivel nem visszafejlődés a cél, így 4g volte képes készülékekre adnak támogatást. 

Ugyanazon a blokkon sokkal több hívást tud kezelni a 4g, mint a 3 vagy 2g mód. Természetesen nem a pazarló megoldást választják a szolgáltatók, csak azért, mert egy szűk kör mindig sír, ha valami változik. 

hanem alapértelmezett beállítás és 4g / 2g mód tökéletesen helyettesítheti hanghíváskor, így nem a legjobb érv.

Tökéletesen? Lófaszt! Hívás közben nem lehet adatforgalmat bonyolítani 2G-n, ha nem VoLTE kompatíbilis a telefonod.

némelyik szolgáltatónál mennyire botrányosan ment / megy a volte bevezetése

Mindegyik szolgáltatónál botrányosan megy. Persze, egyes csúcskészülékek tulajdonosai ezt kevésbé érzik, mert az ő készülékükkel éppen 99% kompatíbilis a szolgáltatói infrastruktúra.

A szolgáltatók tudnának pontos készüléktípus bontást adni imei alapján, hogy valójában hány készülék vált le 2g-re majd

De nem adnak semmilyen statisztikát, mert abból kiderülne, hogy a 3G lekapcsolása korai és erőltetett. A 3G kivezetés után jelentkező VoLTE-problémáról sem beszél az ég világon sehol senki, semmilyen hivatalos csatornán.

Ugyanazon a blokkon sokkal több hívást tud kezelni a 4g, mint a 3 vagy 2g mód.

Ez kizárólag a szolgáltató profitérdeke.

A 2G/GSM-et a kompatíbilitás és a fenntarthatóság miatt kéne törvénybe iktatva kötelezően fenntartani. Alapvetően az elmúlt 20 évből bármilyen vele kompatíbilis készülékkel képes vagy használni a hálózatot teljes funkcionalitással. Ehhez képest a VoLTE egy implementációs szemétdomb, egy demóprojekt, egy PoC, egy összecsapott szakdoga. Visszafejlődés, még akkor is, ha sznobéknak az iPhone-jaikról HD hangjuk van.

Természetesen nem a pazarló megoldást választják a szolgáltatók, csak azért, mert egy szűk kör mindig sír, ha valami változik. 

Nem egy szűk kör sír. A hívások egyharmada 3G-n megy, a gyártói és szolgáltatói VoLTE-bénázásnak köszönhetően.

"A 2G/GSM-et a kompatíbilitás és a fenntarthatóság miatt kéne törvénybe iktatva kötelezően fenntartani. " - Keresztkérdés. Miért van a Digi-nek 2G-je _is_? mert kötelezően szolgáltatnia kell 2G-n.

Megnéztem a szolgáltatók által kínált készülékeket. A legolcsóbb készülékek kivételével van VoLTE támogatás - listaáron 50E Ft alatt is. Vannak drágább készülékek is VoLTE nélkül, de _szolgáltatótól_ vett telefon esetében alaposan bele kell választani, hogy olyat találj.

 

Miért van a Digi-nek 2G-je _is_? mert kötelezően szolgáltatnia kell 2G-n.

Mert ők is tudják, hogy a VoLTE egy szarul-húgyul implementált technológia és akkor sem fog normálisan működni minden készülékkel, ha nem tiltogatják le a hálózatról a nem csúcstelefonokat, mint a Telenor. Ellenkező esetben tudnád idézni, vagy linkelni ezt a konkrét törvényt ami a kötelező 2G/GSM szolgáltatást írja elő?

A legolcsóbb készülékek kivételével van VoLTE támogatás - listaáron 50E Ft alatt is.

Kár, hogy ezeket nem minden szolgáltató engedi VoLTE-ezni. Kár, hogy ezek 2 év múlva elektronikai hulladékok lesznek és nem fogják azt az időtállóságot hozni, mint egy 8 éve vásárolt 3G csúcstelefon, ami mondjuk a mai napig működik.

"Mert ők is tudják, hogy a VoLTE egy szarul-húgyul implementált technológia" - Nem azért, te nagyonhülye, hanem azért mert kötelező 2G-n szolgáltatni (szerintem ugyanott kell keresgélni, ahol a "segélyhívásra minden telefont be kell engedni a hálózatra" elő van írva - ezt egyébként 2G-n lehet garantáltan teljesíteni)

"nem tiltogatják le a hálózatról a nem csúcstelefonokat, mint a Telenor" - erre példát tudnál hozni? Tételesen, telefon tipussal, miegyébbel.

"Kár, hogy ezeket nem minden szolgáltató engedi VoLTE-ezni." - Ja. Azért adja el a szolgáltató a készüléket VoLTE támogatással, hogy ne engedje VoLTE-t használni. Nem a sarki sufnigéesemben kapható, távol-keleti piacra szánt "global" verziós mobilokról beszélek, hanem a szolgáltatók kínálatában megvehető készülékekről.

"Kár, hogy ezek 2 év múlva elektronikai hulladékok lesznek és nem fogják azt az időtállóságot hozni, mint egy 8 éve vásárolt 3G csúcstelefon, ami mondjuk a mai napig működik." - Honnan veszed, hogy egy 8 éves, a 3G-only időszak végén vett 3G-only csúcstelefon mit tud? Mert a te nokiád a piacra dobásakor belépő szintre lett pozicionálva...
 

ezt egyébként 2G-n lehet garantáltan teljesíteni

Miért is?

Tán nem azért, mert a VoLTE egy eredendően túl lazán specifikált, szarul-húgyul implementált szabvány?

Tán nem azért, mert mégis csak kellene egy vonalkapcsolt beszédcsatorna egy hívás megbízható fenntartásához?

erre példát tudnál hozni? Tételesen, telefon tipussal, miegyébbel.

Gyakorlatilag minden VoLTE-képes mobiltelefon, ami a Telenor listájában nincs benne.

Honnan veszed, hogy egy 8 éves, a 3G-only időszak végén vett 3G-only csúcstelefon mit tud? Mert a te nokiád a piacra dobásakor belépő szintre lett pozicionálva...

Számos ilyen telefont osztottunk ki a cégnél az elmúlt évtized első felében és bőven volt velük dolgom. Sokadszorra vagyok kénytelen emlékeztetni mérnök uraságodat arra, hogy attól még, hogy én nem használok okoskütyüket, ismerem őket annyira, hogy legalább azt tudom, miért nem akarom őket használni.

VoLTE = Voice over LTE.

Ha nincs ilyen támogatása a készülékednek (akár hw, akár operátori szinten), akkor az LTE-t csak adatra tudod használni, a hanghívás a 2G/3G-n történik. 

Ennek híján ha hívás közben neteznél, akkor simán bontod a saját kapcsolatodat.

Leegyszerűsítve 3G-n ezt CS+PS -nek nevezik, 4G-n meg LTE+VoLTE-nek. Ha hiányzik az egyik láb, nyilván hiányzik a funkció is.

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Pedig egyébként nem olyan ritka ez, elég agyfasz néha, ha nincs. Random példák:

  • baszhatod a waze updatet a forgalomról, ha hosszabban telefonálsz a kocsiból
  • nincsenek push notificationök, amíg pofázol
  • ennek minősített esete, mikor random supportal beszélgetsz (mondjuk bank), és kéne közben mondjuk egy 2FA, hogy be tudj lépni, meg esetleg egy működő netbank, hogy tudjuk miről beszélünk.
  • vagy csak simán néznél valamit a weben, miközben beszélsz a másik oldallal, mert mondjuk meg kéne guglizni anyádnak, hogy hova kell kattintani a windowsban, vagy csak átdobnál mondjuk egy képet, ami feljött a beszélgetés közben.

Nem azt mondom, hogy nem lehet együtt élni a hiányával, de azért messze nem obskúrus. 

Nekem dual simmel van ilyen élmény, mivel hang közben a másik sim nem tud aktív adatforgalmat bonyolítani. (nem dual active / duplikált hw a legtöbb dual sim telefon.) Nem is tudom, hogy erre fel van-e készítve bármelyik telefon. Hogy vowifi-hez hasonlóan, de másik aktív mobilnetről menjen a hang a másik szolgáltatónál.  

Az egyiken csak voice van, a másik pedig data only :D 

A xiaomi mi a2 -vel biztosan nem ment, de majd legközelebb, ha telefonálok a samsung a52s-sel, akkor megnézem weben betölt-e a whatsup wifire lépés nélkül. A xiaominál nem ment az volte, a samuval megy. Vowofi logót még nem vettem észre. Ha menne, akkor ezek a 4g hang módok lefaraghatnák a nem aktív dual simes hátrányát a dual activehez képest. Bár ha jól látom a telenor/Yettel és voda még lehet pont nem támogatja a vowifit.

Az egyiken csak voice van, a másik pedig data only :D 

Hát, az IJ. :)

Majd megtesztelem, kissé kaotikus, hogy éppen mi hol van, de nekem a samumon megy a volte is, meg a wifi call is (legalábbis a T-s simmel. és amiért egyébként valahol hugyozzanak ám véreset, hogy még marketing faszommal is jöttek ahhoz, hogy tudjuk használni az otthoni hálózatod. remek, használd, ha másképp nem megy, egyébként meg leszelkedves....) 

A magam részéről egy csepp könnyet nem hullatok a 3G után. Magyarország jó részén azóta van tisztességes mobil internet kapcsolat, amióta a 800 MHz LTE elterjedt. Nincs bohóckodás, hogy hova álljak a telefonnal a lakásban, vagy esetleg menjek ki az udvarra, mert csak ott van értékelhető sászélesség.

Te most épp azzal érvelsz, hogy mekkora gáz, hogy kivezetnek egy elavult technológiát. 

Ezt nem azért csinálják, hogy veled kicsesszenek, hanem azért mert szükséges. Számomra 5 éve sem volt elég a 3G és azóta is 4G-t használok ahol lehet, tehát a kérdés nem nekem szól. Azóta ez a helyzet sokat változott azóta, még nagyobb sávszélesség igényű egy általános hálózati kapcsolat.  A 3G a jelenleg elérhető dolgokra már kevés, aki ezt használja annak valószínűleg ez nem fontos (ez látszik azon a statisztikán is hogy 4% alatt van a használata)

Térjünk vissza a kérdésedre ami a fentiek tekintetében elméleti csak, ha nekem elég lenne most a 3G és nem szeretnék új telefont (mert ugye támogatják) akkor használnám a 2G-t mivel láthatólag csak annyi kell, hogy legyen valami net. Ha hiányozna a különbség kihasználnám a támogatást és vennék valami 4G készüléket. 

Tehát akkor aki eddig nem netezett az egyébként 3G képes telefonján, mert eddig is telefonálásra és mondjuk SMS-re használta, az majd most rohanni fog érintőképernyős telefonért, hogy olyan szolgáltatásokat használjon, amiknek eddig valószínűleg a létezéséről sem tudott, pusztán azért, mert a 3G-t kivezetik. 

Tudom, hogy szémalomharc, mert a valóságképedbe nem fér bele, de nevetségessé teszed magad ezzel az egésszel :)

Ez csak ebben a pipafust orszagban. Mennyi akkor egy rendesben...

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Engem érdekelne emellé egy másik szám, amiből megtudjuk, hogy teljesen top-of-line, minden kurrens technológiát támogató, hibátlan eszközből mennyi kerül a kukába azért, mert jött az új modell, ami már pirosban is van az előző ezüstje helyett. Látatlanba durván nagyobb mennyiség lehet, mint ezek a régről itt maradt, 8. tulajnál csak telefonálásra használt 3G-only cuccok...

Más megközelítésben érdekel lenne az az összehasonlítás is, hogy az ezekből kinyerhető értékes alapanyagok kinyerése olcsóbb és/vagy környezet kímélőbb, vagy ugyan ilyen mennyigés frissen bányászása/előállítása.

Az én provát véleményem az, hogy ez a dolog sokkal nagyobb média visszhangot kap, mint kellene/érdemelne.
Vagy megfordítva, ennél sokkal súlyosabb pocsékolásokkal miért nem foglalkozik ennyit a média? (tipp: azoknál nem ad az állam 20 ezret databonként).

Ha lenne rá telepíthető alternatív OS akkor talán használható maradhatna. 
Egy részéhez a dolgoknak nem is kellene Android, elég lenne valami minimál linux megoldás is.
Ezek a telefonok 2-3-4 éveseknél idősebbek. Ha nem frissíted rajta az Androidt akkor azért nem mennek rajta a dolgok. Ha pedig frissíted, vagy akár csak részeit pl G-Apps (Play, Youtube, stb...), akkor pedig megesz minden helyet rajta, majd azért nem működik.

Próbáltam ilyen telefont feléleszteni 1-1 dolgora jó lesz címszóval. Lényegében nem érdemes vele pazarolni időt. 
Van egy régebbi tabletem, amin a gyári Android használhatatlan lett idővel. Erre tettem valami alternatív Androidot, az a mai napig működik, teszi azt az 1-2 dolgot amire használva van.

Apple termékeknél nem ismerem a történetet. De tudomásom szerint amíg a gyártó támogatja a típust addig nyerő vagy, utána pedig vagy működik vagy nem. 

"Próbáltam ilyen telefont feléleszteni 1-1 dolgora jó lesz címszóval. Lényegében nem érdemes vele pazarolni időt"

Mi volt a probléma? 

"Ha lenne rá telepíthető alternatív OS akkor talán használható maradhatna."

Szerintem az a járható út, hogy Linux van rajta alapból és az Android többi részére nincs szükség. Lehet root nélkül is Termux-ot telepíteni. De ha már úgysem lesz mobilként használva akkor szerintem nyugodtan lehet rootolni. Továbbá érdemes ma is karbantartott LineageOS-re cserélni a gyári Androidot a frissebb Linux kernel miatt. A chroot Gnu/Linux megoldások egyedül ezt a kulcselemet nem tudják maguk karbantartani. 8 éve megjelent Samsung Galaxy S3-ra is van LineageOS-Android11 ill az 2013-ban megjelent SGS4-re is, bár ez utóbbit nem érinti a 3Gcalypse.

Az iPhone szerintem kevésbé újrahasználható mobil, mert gyári támogatás elengedése után nincs semmilyen LineageiOS alternatív karbatartott rendszer, zárt forráskódú és heavy-mod közösség is jóval kisebb. 

Lényegében nem mindegy mi az a telefon amit újrahsznosítani akarsz.

Első körben bootloader probléma van, hogy ki tudod-e nyitni valahogy. Ha ezt csak ilyen olyan varázslatokkal akkor már ezzel órákat pazarolsz el. Majd jön, hogy valaki csinált-e rá ROM-ot, ami hardverfüggő, még adott típuson belül is akár, pl. kétféle kijelzővel szállították. Esetleg egy régi "gyári" rendszer. Ezt még reszelgeted meg ilyesmi. Majd rájössz, hogy nem éri meg az időt.

Azok a telefonok talán újrahasznosíthatóak, amik életükben is átalakíthatóak voltak alternativ ROM-al, pl. Cynogen, vagy Lineage-ra, vagy hasonlóra.

Saját ROM-ot gyártani 1 telefon miatt. Még nem néztem utána, de szerinem biztosan nem éri meg a vesződséget. Ha pedig ilyet csinálnék akkor leginkább valami Android nélküli csak minimál linuxot raknék össze pl. mert fali konzol lett belőle, vagy távirányító.
A telefonoknak megannyi és 1000 féle hardvere van, mindegyikben más és más. Még a kijelző részénél sincs egy olyan irány, mint a PC-k esetében. Az pedig, hogy egy kamera vagy töltésvezérlő is használható legyen, nagyon sok idő is lehet megcsinálni.

Tehát ha van alternativ rom és gyorsan telepíthető akkor van értelme annak a pár órának, hogy újrahsznosítsd.

Igaz, régi mondás mobilt venni tudni kell! 

Ha egy új mobilt vásárolok az első dolog, hogy megnézem a LineageOS devices oldalát, ahol ugyan a múltat látom de lehet következtetni a jövőre. Amelyik gyártó szinte mindegyik korábbi mobilja úgy 8-9 évre visszamenőleg ma is ott szerepel friss kiadású lineageos-sel az szóba jöhet. És igen gyártón belül is meg kell különböztetni a termékvonalakat. SGS például sokáig támogatott egyes budget modell sorozatok már nem. Xiaomi mobilok közül a Mi és Redmi is elég jól kap Lineageos támogatást. Nálam ez már fontosabb szempont mint a képernyőfelbontás, kamera, vagy jack. Ez utóbbiról már lemondtam. 

Teljesen egyet értek veled, ha tudsz választani vásárláskor, akkor érdemes ezt is megnézni. Gondolni kell a jövőre is. Amúgy egy nem is tudom hány éves One+X-et E1003-t használok. Lineage OS-el.

A tapasztalatom abból ered, hogy kezembe került egy régebbi 1G RAM stb... (általános kínai) telefon, amiből gondoltam csinálok "kütyüt" (adatgyüjtő). Végülis 1-2 adatbeviteli funkcióra milyen jó is lesz. Majd sok sok óra utána, sőt nap után rájöttem, hogy a Google lomokat és egyebeket nem bírom értelmesen kigyilkolni belőle, az meg ha kell ha nem frissít valamiért, megeszi ezzel a telefont. 

Mellette ott volt a célnak megfelelő Zebra TC20. Jópár nap után már nem találtam drágának a Zebrát. Az más kérdés, hogy pár év múlva mi lesz a 200k-s adatgyüjtővel. 

Az okos telefonokat célzó (Alpine Linux alapú) postmarketOS is jó lehet, de itt is elég korlátos a támogatott mobilok száma.
* További infók: https://postmarketos.org/
* postmarketOS demo (Martijn Braam) - https://www.youtube.com/watch?v=npKwMWr1F_0
* pmbootstrap: the Swiss Army knife of postmarketOS development (Oliver Smith) - https://www.youtube.com/watch?v=WH0SU0eRSb
--
Légy derűs, tégy mindent örömmel!

Ez elég jó, ha a mobil típuson valóban mainline Linux kernellel működik. Az elsődleges cél, hogy mobilos alternatíva legyen úgy látom. Mennyire lehet desktop linuxra használni? Nyilván ez akkor releváns ha a mobil hardveresen tud HDMI Alt Mode-ot az usb-c kábelen. 

Gyereknek teljesen jó, telefonálni tud, ha gond van, netezni csak wifivel.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Szerkesztve: 2022. 01. 29., szo – 11:29

2g-n telefonálásra? 

"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Én '74-ben születtem... az én időmben nem volt 2G,3G,4G sokG, maximum, ha esernyővel leugrottam a háztetőről, akkor volt sok G, meg, mikor megkaptam a pofont.

Nem tudták a szüleim, percre pontosan, merre jártam, cserébe ha elkolbászoltam, kaptam sokG-t.

Mobiltelefon... telefonnak jó, Wifi megy.

Tudom, igen, aljas húzás szerintem is, hogy kilövik alólunk a mobilnetet, de ez van.

( •̀ᴗ•́)╭∩╮

"speciel a blockchain igenis hogy jó megoldás, ezért nagy erőkkel keressük hozzá a problémát"

"A picsat, az internet a porno es a macskas kepek tarolorandszere! : HJ"

NSF, Samba, Nginx szervertől MySQL-ig szinte minden Servers Ultimate Pro android appban. Ehhez Gnu/Linuxot sem kell telepíteni, bár az szerintem jobb móka. 

Szerkesztve: 2022. 01. 30., v – 13:02

Megnéztem már, hogy hánnyal korábbi telefonom nem tud 4g-t... nos, úgy látom a 9 éves ZTE V967S készülékemet érinti a 3G lekapcsolás. 
A Vernee Thor tud 4G-t, nem azért került a fiókba 4 éve. 
A Xiaomi mi a2 is tud 4G-t, az sem azért került a fiókba 3 éves kora után, pár hónappal ezelőtt.
Azért kerültek a fiókba, mert már nem tudták teljesíteni azt, ami számomra a céljuk. Mert kevés a hardveres erőforrásuk és mert szoftveresen elavultak vagy megbízhatatlanná vált a működésük.

Szóval jó hobbi a telefon necromancerkedés. Poénból elő lehet ásni régi telefonokat és valami célt keresni számukra. De ennek semmi köze a 3G lekapcsoláshoz. 

Amelyik 3 éves telefon még nem tud 4G-t, ott vásárláskor is minimális igények merültek csak fel. Telefonálni pedig továbbra is lehet velük, még lassú net is lehet megy rajtuk.

Van egy chuwi hi8 tabletem. 7 éves. Inteles. 3 éves kora körül úgy gondoltam, mivel androidból már csak nagyon elavult fut rajta, ezért majd teszek rá ubuntut. Az első pár évben még azért nem sikerül, mert nem volt hozzá kellő támogatás. Múlt évben már kb minden ment volna (forgatás, touch, wifi) de használhatatlanul lassan futott rajta a linux. Win 8 és (korai) 10 is futna rajta, de az is túl lassú. Persze futtathatnék rajta valami egyszerű linux hálózati szolgáltatást vagy esetleg csinálhatnék belőle valami állapot kijelző képernyőt. De ezen kívül gyakorlatilag semmire sem jó már. Egy időben win alól vezeték nélküli kijelzőnek is próbáltam használni, csak addigra a win eldobta a támogatását ennek. Azóta már androidról is kb eldobták ezt. Ez van. Semmi sem tart örökké. A még régebbi armos android tabletem pedig szó szerint semmire sem jó ma már. Legfeljebb alkatrésznek lehetne kannibalizálni, de arra is harmatos.

Szerkesztve: 2022. 01. 31., h – 11:17

Mindig megy a szájkarate kinek mekkora a karbonlábnyoma. Meg a telkó már 2025-re eléri vagy Voda (a nullát de lehet már vissza is termelnek). Nyomják majom reklámaikat emberek kint a természetben boldogan osztják meg egymással a pillangós képet amit az új SuperPhone 25-el lőttek. 

Közben meg látjuk mi van. Csak a szemetet termelik mert a természet elbírja. Undorító az emberiség. A sok hülye meg még csápol is hozzá. Hogy hűű de príma meg fejlődik a technika és hasonló bullshitek. 

Biz isten többre nézném őket ha az igazat mondanák. Kevés a lovénk és sokkal többet akarunk ezért most kivezetjük a 3G-et.

Szerkesztve: 2022. 01. 31., h – 11:48

A felsorolt dolgok 90%ához nem elég erős a vas. Az a telefon ami nem tud 4G-t az valahol a Nexus4 környékén jelent meg (vagy még korábban).

Biztonsági kamerának még jó lehet, de alapvetően nem erre tervezték a telefont, igy stabilitási, hőháztartási gondjai lehetnek. Ugyanemiatt az otthonautomatizálásra sem használnám.

Használtam korábban én is több telefont kamerának, modell és körülmény függű hogy stabilan tud-e menni (pl. hogy ahova teszed, milyen meleg van :)

A 3G kepes mobilok gondolom wifi-n is mukodnek, az nem fog megszunni.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Van egy összetört LG Nexus 5-öm meg egy teljesen jó Samsung Galaxy Note 4-em, csak az a baj, hogy a 3g-s verzió (tre3gxx). Felraktam rá az LTE verzióhoz (treltexx) való lineageos-t. Át lehet kapcsolni 4g-re, csak nyilván nem működik. Nem lehetne átrakni a Nexus 5-ből azt a chipet ami a mobil kommunikációt intézi? Mennyire szerelhetőek ezek a dolgok? Talán a lineageos-be a nexus 5 driver berakása sem túl bonyolult. Azért kérdezem, hátha valaki próbálkozott ilyennel és azt mondja felejtsem el, rossz ötlet...

Nem vagyok szakértő de a telefonok között nem cserélhetők ezek az alkatrészek. Minden lényeges elem, beleértve a procit, ramot, gpu -t, wifi és bt chipet, GSM chipet egy lapkára van integrálva (SoC). Az meg egy olyan nyákra van téve ami spec a telefon házához van méretezve. Nem lehet csak úgy átrakni semmit.

GPS és autós fedélzeti számítógép (OBD2)

Az eredeti hozzászólásban említettek közül semmire.

Online rádiót lehet vele hallgatni pl, nem kell sajnálni, meg lehet fogni mocskos kézzel is. Nyilván WiFi kell, de az már lassan mindenhol van.

Ismerősöm kitette az előszobában a fogas mellé. Amíg öltözik, látja az órát, várható időjárást, bejövő levelek tárgyát.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Vegye egy kis darabka "detektivtukrot", keretezze be es tegye moge a telefont. Ime, kesz az "okostukor". Ha van egy kis fejlesztoi venaja, akkor elegge jo funkcionalitast lehet neki adni. A toltocsatlakozon at egy RS232 adapterrel radrotozva egy mikrovezerlot, amire van mozgaserzekelo meg vilagossagmero szenzor van kotve, maris megcsinalhato, hogy az eszkoz a tukor mogott is be tudja allitani a megfelelo fenyerot, plussz, csak akkor vilagit, ha tenyleg van mozgas elotte. Ez az "okostukor" dolog szerintem a legjobb dolog, ami egy ilyen eszkozzel tortenhet.

Az ilyen hasznosítással az a gond, hogy nagyon kevés portja van. Bár a kamera, amit mások is írtak, az jó lehet. Főleg, ha az akksija is használható időt bír még. A környéken nemrég úgy törtek be, hogy előtte lenyomták a villanyórát. Ott jól jöttek volna az ilyen saját áramforrással rendelkező eszközök (kamerák, routerek).

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Be lehet úgy programozni, hogy ha valaki járt a villanyóránál majd n percen belül megszakad az áramszolgáltatás akkor az riasztási esemény. Persze ha a villanyóra olyan helyen van ahol normál esetben nem járkál senki. 

Ettől magam is tartok. Most azon gondolkodom, hogy backelem a kazánház mellett a teljes hálózati infrastruktúrát, PoE switch-estől, kamerástól.
Bár nem gyakoriak felénk a betörések és nincs is nagyon mit elvinni. Készpénz sosincs itthon, értékes ékszereink nincsenek, van 1 db 43"-os Samsung tévé, ami szerintem manapság már nem képvisel különösebben magas értéket, egy csicska 2.1-es hangrendszer. Nem is tudom innen egy betörő mit vihetne el. Talán a négyütemű Honda fűkasza a legértékesebb mozdítható ingóság.

Ezeket a 3G-s telefonokat miért nem lehet telefonálásra és a ház körül (ahol van wifi) netezésre használni? Több rokonom már most is így csinálja.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Modell vasúthoz vagy bármi játékhoz kontrollert lehet csinálni belőle. Régen csináltam a G szenzorra épülő távirányítót, meglepően finoman lehetett irányítani vele egy kis játékautót. Ilyenekre nagyon jó lesz. Persze ha mindenkinek van úgyis telefonja, akkor miért ne azon futtatnánk ezeket? Hmmmm.

Fixen falra szerelt kontrollert is lehet csinálni belőle mindenféle automatizáláshoz.

Előbb utóbb baj lehet az is, hogy nem lesz rájuk új oprendszer, és ha megjelenik csak 1 peccselhetetlen biztonsági hiba a WiFi-ben, akkor az is problémássá válik.

De amennyiszer ilyet csinál az ember, ez azt jelenti, hogy nagyon sokat fognak a fiókban csücsülni mielőtt bármi értelmes lesz belőlük.

Elvben USB OTG B-device tudja tölteni a mobilt, miközben usb-a portjára egy ethernet eszközt csatlakoztatsz. Talán kapható ilyen adapter egybeépítve is. Ebben az esetben a biztonság problémája egy szinttel csökken. Azért is előnyösebb így, mert ha már beépítettünk sok ilyen falra szerelt kontrollert a régi mobilokból, akkor francnak van kedve hetente biztonsági sérülékenységekről szóló híreket csekkolni azért, vajon érintett-e valamelyik fali kontroller(mobilunk).