Otthoni vezetékes hálózat kiépítésére milyen kábel és aljzat ajánlott?

Végre folyamatban van a házunk elektromos vezetékeinek felújítása. És gondoltam ha már úgyis szétvéssük a falat, minden szobába vezetnék pár utp kábelt, rendes fali aljzattal.

Kérdés:
- Milyen kábelt érdemes? cat6a? Pontosan milyen márka az ajánlott? (esetleg egyéb kitétel, paraméter?)
- Aljzatokra a keystone aljzatot ajánlották és majd rá borítás. Pontosan milyen ajánlott, honnan tudom megrendelni? (dupla aljzatokat tervezek, azaz egy aljzatba két vezeték menne)
- Borítás rájuk? Lenne vagy 8 db dupla aljzat, szóval azért nem feltétlenül a legdrágábbat szeretném, de egyszerű, korrekt minőséget igen.

Ha webshopot is tudnátok hozzá ajánlani, ahonnan ezeket megrendelhetem, külön örömteli lenne. Mert már keresgéltem, de a vélaszték is nagy, meg nem is feltétlen van minden egy helyen és így, hogy nem ismerem a márkákat elég bajos megtalálni a legmegfelelőbbet...

ui.: azt már többen mondták, hogy elektromos vezetékekkel párhozamosan, közvetlen mellette a falban mehet az utp, kötődobozoknál is, csak legyen másik (egyszerű) csatornában. De ha lenne itt ellenvélemény, akkor azt is sziívesen fogadom!

Hozzászólások

Ha már az UTP-t csillagpontosra szereled, akkor lehet érdemes az elektromos rendszert is annak.
 

/off

Ha mar amugy is nagy a projekt, es belefer anyagilag, akkor meg egy esetleges hangrendszernek is epitenek valamit. Sose baj, ha nem szanaszet huzgalt kabelek mennek a hangszorokhoz.

/on

Szerkesztve: 2022. 01. 26., sze – 17:11

Én Cat7 STP-t húzattam az árnyékolás miatt, a végén Legrand Cat6 aljzatok vannak. 

Én mindenkép árnyékolt kábelt húznék, főleg ha áram is megy mellette.

Cat6 esetén arra is kell figyelni, hogy megfelelően negy ívben 'kanyarodjon', mert maga a kébel is sokkal merevebb mint egy szokásos cat5e

És ahogy egy átlag villanyszerő húzná a csöveket, úgy  már a behúzásnsál is gondjaid lennének, a csatlakozóknál meg egyenesen lehetelen bekötni, egy átlagos villamos kiállás esetében.

Kábel márka: Excel (https://excel-networking.com/catalogue/c/structured-cabling/copper-cabl…). Van katalógusuk is, amiből össze tudod válogatni a cikkszámokat.

A falban futó kábelcsatornák mindenképp síkfalúak legyenek belülről és megfelelő keresztmetszetűek, hajlásszögűek! Így megkönnyíted az esetleges későbbi kábelcserét és/vagy optikai kábel behúzását.

Az erősáram és gyengeáram SOHA ne fusson azonos kábelcsatornában, kötődobozban!

Hááát... a tervem az volt, hogy a villanyszerlő úgyis hoz majd az elektromos vezetékeknek csatornát, és szólok neki, hogy akkor dupla szélességben véssünk, amibe két ugyanolyan csatornát helyezzünk el, egyikben megy az áram, másikban meg a Cat6a (talán) F/FTP... Ennyi elkülönítés ugye elég? Kötődobozoknál meg valószínű egy kis ívvel el is távolodik majd a kötődobozoktól, hogy ne törjön meg a kábel.

Húzhatsz mellé optikát is, úgyis dupla hely van lesz aljzaton :)

A villanyhergelő valszeg a legkisebb/legolcsóbb gégecsövet hozná magától, szóval ezt előre egyeztessétek szerintem, mert abba utólag semmit nem húzol be...

Az aljzat mögött a pogácsa a mélyített legyen, hogy a külső merev szigetelést lebontva és szigszalaggal helyettesítve tudj kellő tartalékot mögétekerni (kicsit kókány, de otthoni körülmények között, szerintem életmentő tud lenni ha újra kellene kötni később)

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Szerkesztve: 2022. 01. 26., sze – 20:28

a kabelen ne sporolj, mert kesobb nem vagy nagyon nehez lesz cserelni. (hiaba van csobe, ha sok a kanyar)

az aljzaton lehet sporolni, az egyszeruen cserelheto ha tulhaladja a technika, es ugyis az a draga.

ja es arra NAGYON figyelj, hogy a kabel tenyleg rezbol legyen, ne futtatott aluminium (CCA):

http://www.struki.hu/nem-minden-arany-rez-ami-fenylik-cca-kabelek/

en is huznek be optikat is melle (monot/SM-et), meg ha most nem is vegeled fel csak betekered a dobozba...

cat6 ala nem mennek, cat7/8 meg tulzas talan, arnyekolt cat6a (s/ftp) sztem boven jo lesz meg 10+ evre, es az bekotheto a kommersz aljzatokba, szemben a vastagabb cat7-el.

es mivel a vilag nagyon a wifi fele megy (lehagyjak az rj45-ot mar a laptopokrol is), epittess ki wifi ap-knek uplinket, valahova magasra, falra vagy mennyezetre. ne mesh-el kelljen szopni, ha nagy a haz.

Igen, arra figyelj hogy tömör réz legyen a kábelben. A sodrott rézkábel túl  vékony, ha poe-s dolgokat is akarsz jobb a tömör , kisebb jóval az ellenállása. Ha netán optikát is akarsz akkor talán  multimódusú kábelt tennék, ( két üvegszál az üvegszál:  Rx és  Tx vezeték) de csak ha belátható időn belül akarnál ilyesmit. Vagy csak kizárólag a "fő" nyomvonalra.

Az erősáramnál gondolj arra ,ha iOT dolgok is lesznek majd, kábelcsatornát kiépíteni  az "IOT wifihez , zigbee hub-hoz stb. Fali kapcsolokhoz ha nem is lesz még használva,  kihuzható legyen a fázis és a null vezeték is, vagy akár legyen ott már most. Néhány IOT cuccnak kell a 220 volt fázis és  nulla. A dobozok se a legminibbek legyenek, inkább mélyebb, ha van ilyen terved.

én is eljátszottam a gondolattal, hogy optikát húzzak be, de ahhoz nem értek és rémlik, hogy valami elég erős műszerezettség kell a beméréshez, ha a csatlékokat házilag akarnám szerelni.

De ha valaki felhomályosít, hogy hogy csinálják ezt a nagyok házilag, az érdekelne. (ennek hiányában rézkábeleztem :) )

Optika jel ügyileg mindenképpen jobb, mint a réz. Az elmehet 220-as kábel mellett is, nem tud össze szedni semmi elektromágneses zajt.

Talisker Single Malt Scotch Whisky aged 10 years - o.k. Yamazaki is playing as well :)

a nagyok nyilvan heggesztik, felmilliotol indul egy keszlet...

hazilag meg siman raraknak gyorscsatlakozot, van valasztek (ehhez is kell egy szaltoro, 10-50k):

https://www.agendaage.hu/tudasbazis/optika/lc---sm-mm-gyorscsatlakozo

https://www.agendaage.hu/:csatlakozo-toldo?f=termek-kategoria-web:csatl…

vagy lehet ragasztani is, ahhoz is kell ragaszto+szerszamok, de joval olcsobb.

de azert irtam hogy max a kabelt huzza be, vegelni raer akkor ha szukseg lesz ra, addigra a szerszamok ara is csokken...

(5 eve meg tobbmillio volt egy heggeszto, es 200k+ egy teljesitmenymero is, most a toredeke)

En meg mindig azt latom hogy egy 100G-SR4 kb 4x olcsobb mint egy LR4, persze mondhatjuk hogy nem kell 100G otthonra, ami igaz, de ha 10G eleg akkor arra meg nem kell optika.
Persze a telekhataron levo atadopontod es a hazban levo rackszerkeny koze menjen SM az internet miatt (1 jo vastag sima belseju csoben), de a hazban maradhat MM.

Jó a 10 G  ha van rá keret és van mihez használni,  de  le kellene írni egy nagyon szerény 8-as switch árát is, amiből  lehet hogy kell több is.

Száltörő, mechahanikus splice, gyors csatlakozó  olcsó, házilag megcsinálod a kábelezést. Aztán 20 ezernél kezdődik  egy valamire való hálókártya ami használt, újonnan még több, rezes kártya  még több. DAC kábel  is 5-10 ezer, És ezekből se egy kell. 

Az más kérdés hogy egy jó  10G csak  töredéke a köműves+segédje béréhez képest. :-}

Az még csak-csak. De amikor a kompaktfénycső energiatakarékos izzó volt, a LED meg nemes egyszerűséggel LED izzó, az azért betesz. Újabban az a divat, hogy a LED-es ,,körtékre" is ráírják, hogy ,,60 W". Mert a néni azt szokta meg. Látná, hogy 4,5 W, még azt hinné gagyit akarnak rásózni.

Ha már kábelezel, akkor szerintem Cat7, annak ellenére, hogy nem feltétlen használod ki most.
Én egy 2 éve húztam be Cat5 helyére Cat7 falkábelt (mikor beköltöztünk - családi ház). Szerencsére nem kellett kanyarogni vele, padlásról voltak lefelé kábelcsatornák. A cat5-tel húztam be a helyére a Cat7-et. Meg volt olyan is, hogy szerencsére tartaléknak berakott csatornába dugdostam a dolgot. Padláson dobozba switch (https://ipon.hu/shop/termek/ubiquiti-unifi-switch-flex-mini/1819530  épp koppra elég volt, garázsból poe+LAN fel, 4 porton meg 4 szobába fent szét)) 

ilyen kábelt vettem 100 métert:
https://www.kabelfutar.hu/7/181/falkabelek-10g-40g/cat-6a,-cat-7-%C3%A9…

Aljzatnak Cat6 Legrand Valena Life sorozatból raktam (mondjuk itt ilyen 3-4 kiállásos aljzatok voltak, szóval koax, meg 220V dugaljak is ebből a szériából lettek cserélve, de az egyik szobában egy olyan dual aljzat került, ahol egik pici modul koax, a másik UTP). Ezt a legrand cuccost baromi jól lehet modularizálni.
En direktben rendeltem a legrand webáruházból: 
https://legrandaruhaz.hu/legrand-valena-life-tv-csatlakozoaljzat-rj45-c…-
https://legrandaruhaz.hu/Legrand_Valena_Life_1xRJ45_Cat_6A_STP_csatlako…
https://legrandaruhaz.hu/Legrand_Valena_Life_2xRJ45_Cat_6_STP_csatlakoz…

Nyáron céges irodában is kábeleztünk. Új kábelek Cat7-esek lettek itt is. Aljzatok Legrand Mosaic (Cat6A) sorozat. Ehhez van minden kábelcsatorna stb - bár ez inkább irodába való. Moduláris, 2,4,6,8 modulos kiállások is vannak (szerverszobába pl.)

Aljzatok:
https://legrandaruhaz.hu/program-mosaic-szamitogep-es-telefonaljzatok-u…
Kábel:
https://lan.hu/cat7-falkabel-lszh-3-600mhz-digitus-42awg261-305mdrum-22…

A keystone modulokat szerszám nélkül lehet szerelni (+ csípőfogó, amivel levágod a kilógó érvégeket), és újrakötni is lehet párszor, ha esetleg szükséges, mert elbénázza esetleg az ember :)

Arra ügyelni kell, hogy flexicsőbe nem fogsz tudni falkábelt húzni, max 1 sarokkal (ívvel), mert sokkal merevebb, mint a patch.

Talisker Single Malt Scotch Whisky aged 10 years - o.k. Yamazaki is playing as well :)

Nálam sima Schneider Asfora-ba ment a fibrain keystone...bár az új moduláris típus azért nem túl stabil benne :/

Amúgy úgyis olyan lesz a "borítása" amelyiknek a kapcsolóját esztétikailag kiválasztotta a párod :D (másképpen a sorolható aljzatot elbuktad)

Amelyik cat7 nem 900MHz < az semmivel nem több mint a cat6... Sajna úgy tűnik nekem, hogy a cat8 lesz a long term verzió...mert a csatlakozásilag ha jól tudom visszafelé kompatibilis + ha jól rémlik vékonyabb....de bevallom még nem volt a kezemben. 

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Hát, én Cat5e-t húztam mindenhova. A padláson megy körbe csövekben, és leágazok a helyiségekbe, a központ pedig egy 16-os switch. Egy kompromisszum lett: a kazánházba nem húztam külön csillagpontot, hanem a bütykölős helyiségben van egy switch és onnan megy vissza a padlásra egy link, tovább a kazánházba (ahol egy AP-n smart relék lógnak meg pár szenzor).
Elég szar húzni ezeket a kábeleket, tekerednek a mocskok, oda kell figyelni.

Nem gondoltam túl; sok házban nincs is kiépítve vezetékes hálózat aztán mégis megvannak. Lassan már úgyis minden végpont wifis. Végül a tévét sem dugtam rá (pedig kiálltam neki), hanem megy szépen wifin.

Wifivel két plafonra szerelt Ubiquity AP hivatott lefedni a házat, PoE táplálással.

Ki van építve egy csomó végpont a házban, de gyakorlatilag alig vannak használva. Ritka, hogy nem elég a wifi és be kell dugni valamit. Optikát meg pláne feleslegesnek tartom. Otthoni körülmények között nehezen szerelhető, és semmi pluszt nem fog adni. Hacsak nem vagy valami nagyon hardcore felhasználó.
Nem tudom, ki mire használja otthon a hálózatát; nekem sok kollégám megvan úgy, hogy nulla méter UTP kábel van a házban. Egy családi ház mégsem iroda vagy üzem, ahol mindenféle végpontok között állandóan cikázik az adat. A legdurvább, amire használod, hogy 4K filmet streamelsz a NAS-ról a tévére. Max. éjjelente lemegy egy időzített backup. Ami általában úgyis inkrementális, így mocskosnagy adatmennyiségek ritkán mozognak az egyszerű földi halandónál. Szerintem.
Persze biztos lesznek itt, akik majd opponálnak, hogy márpedig nekik kell a fiber a klaszternak a pincében. (De jellemzően nem ők szoktak tanácsot kérni, hogy mit húzzanak be.)

Szóval ha az a cél, hogy ki tudd rá verni, akkor vedd mindenből a legdrágábbat. Ha nem erre gyúrsz, akkor bőven elég szerintem a Cat6, de akár a Cat5e is. Árnyékolt vagy árnyékolatlan ízlés szerint. (Nekünk csak indokoltnak vélt szakaszokra került árnyékolt.)
(Cat6-ot egyébként már érezhetően nehezebb fűzni, mint a Cat5e-t, és tuti, hogy adódik majd olyan helyzet, amikor keresztmetszet szűkébe kerülsz.)

Ha épületen kívül vagy épületek között is vezetsz (műhelybe vagy kamerának), használj kültéri kábelt (a beltériben lekondenzál a pára, és a külsejét megeheti az UV - nekünk mindig baj volt vele). Ahol az épületbe beér, ott én tettem rá mindenhol túlfeszvédőket. Ezek a földhöz képesti és az erek közötti feszültségre is megszólalnak. Villámcsapástól valószínű nem véd meg, de sztatikus feltöltődés ellen jó.

Többen írtátok, hogy húzzak optikai kábelt is... Jelenleg elképzelni nem tudom, hogy mire tudnám kihasználni, és ezért kérdés, hogy hova is lenne érdemes húzni...

Hálószobába TV-hez? Lesz akkora adatforgalom, hogy optikai kábel kell hozzá?

Gyerekszobába, ha nagyobb lesz a gyerek, hátha valahogy ki fogja tudni használni?

No meg sima utp-t kötöttem már be kismilliót, de az optika az totál vakfolt. Fogalma sincs melyik tipust kéne választani...

Ne feltétlenül a sebességben gondolkozz, hanem zavartűrésben. Illetve ne a mában, hanem a köv 30 évben. Maga a kábel nem egy összeg már... ideális esetben elég lenne csak a cső, de ha utólag kiderül, hogy behúzhatatlan, akkor nem leszel boldog + jobban fog fájni mint a most kiadott összeg.

Kérdezted a boltot is: én az accesspointtól szoktam....

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Az én véleményem:

Cat6a mindenre elég lesz otthoni környezetben. Ha abból indulunk ki, hogy a gigabitnél gyorsabb sebességek is mennyire nem terjednek még jelenleg sem, akkor nagyon sokáig. Cat6a átlagos otthoni távolságokon 10 gigára alkalmas. Ha ennél többre lesz szükség, ahhoz már Cat8 kell.

A vezetékezés egyébként simán áthúzható később, ha azt megfelelően kivitelezik. Pár alapszabály: egyenes szakaszon 12 m-enként doboz, egy hajlat esetén 9 m, két hajlat esetén 6 m, kettőnél több hajlat nem lehet egy szakaszon. Illetve a cső vastagságát megfelelően méretezni a vezetékek keresztmetszetéhez. Erről európai szabványt én nem ismerek, de az amerikai fent van mindenhol, az jó irányadó: egy vezeték/kábel esetén 53%, kettő esetén 31%, három vagy több esetén 40%-ban lehet kitöltve a védőcső keresztmetszete.

Otthonra még az árnyékoltat sem tartanám indokoltnak. Minek? Nincsenek akkora zavarok. Az otthoni használatra szánt berendezések zavarkibocsátási határértékei alacsonyabbak, mint amit ipari környezetbe szánnak. Zavar szempontjából jobb, ha van min. 0.5 m távolság a 230 V és az Ethernet között, de otthoni környezetben a gyakorlatban ez nem szokott gondot okozni. Ezért írom, hogy még az árnyékolt sem indokolt. Ugyanakkor az árnyékolatlan vastagabb, merevebb, mert van benne egy műanyag szeparátor, emiatt lehet érdemes mégis az árnyékoltat választani.

Azzal mindenképp egyetértek, hogy a tartalék csövekkel nem szabad spórolni.

230 V-os áramköröktől kettős szigetelést kell tartani, tehát egy dobozban nem szerelhetők. Az UTP kábel szigetelése nem elégséges sem alap, sem kiegészítő szigetelésnek a 230 V-on, ezért csupaszon nem mehet át sem ugyanabban a dobozban.

Én nem tökölnék az optikával, mert annak a lakossági használatától nagyon messze vagyunk. Sokkal fontosabb a megfelelően kivitelezett csövezés/dobozolás, hogy később áthúzható legyen, bármilyen célból.

Annyit jegyeznék meg, hogy szépek ezek a max. csőkitöltési értékek, de amikor be kell húznod még valamit, piszkosul nem fogod nézegetni hány százaléknál tartasz egy adott csőszakaszon. Örülsz, hogy van még hely öszt' már tolod is a fűzőszalagot.
(Mert mindig van olyan, amire előre nem gondoltál, hanem később jut csak eszedbe.)

Nekem jóval sűrűbben vannak a padláson dobozok 12 méternél, és ezt sem éreztem túlzásnak, amikor fűztem.
A kanyarokat meg különösen nem szereti ez a buzi kábel.

Az árnyékolt szerintem is fölösleges otthonra. És vastagabb, nehezebben hajlik, kényesebb.

Utólag szükség törvényt bont, de a csőkitöltést legalább most a felújításkor tartsák be, és emellett is legyen tartalék cső. Egyébként nem csak a behúzás nehézsége miatt, de az erősáramú vezetékek melegednek is, ha túl sok van benne, és egyszerre mind max. terhelést kapna, akkor a szigetelés leolvadhat, tüzet is okozhat.

Én mondjuk először szoktam csinálni kapcsolási rajzot, azon bejelölöm hogy melyik vezeték melyik nyomvonalon fog elmenni, és nem ér meglepetés. De nem is újítok fel sűrűn :)

Nos, én hiába terveztem meg előre. Egy-két dolog azért előjött, ami miatt fűzhettem végig az egész padlást.

Konnektorokhoz mindenhova 2,5-es vezetéket húztam, illetve a ház hátuljába kiálltam négyessel (vagy hatossal? már nem is tudom) és onnan egy külön dobozról osztottam tovább. Kazánháznak szintén külön doboza van.
A vezetéknek nagy a felülete, így le tudja adni a hőt, ha melegszik is. Durva túlterhelésnek kell lennie ott, hogy leolvadjanak.

Hiába van körbecsövezve a padlás, megfelelően sűrűn dobozolva, miután rá lett téve a hőszigetelés, már nem olyan egyszerű utólag hozzányúlni. Ezért a szigetelés lerakása előtt még gyorsan végiggondoltam, mire lehet szükség, és gyorsan behúzogattam.

Könnyű tanács, hogy legyen elég cső meg elég vastagok. Ez valahol könnyen megy (pl. padlás vagy falon kívüli szerelésnél pl. kazánházban), valahol viszont adódhat szűk keresztmetszet.

Amit utólag picit bánok, hogy a padláson fut össze minden, és ott fent van a switch. Olyan szempontból jó, hogy nem kell idelent sehol nézegetnem, de nem tudom, nyaranta nincs-e melege.

Szerkesztve: 2022. 01. 27., cs – 08:47

Én még CAT5e-t húztam csillagpontosan mindenfelé 10 éve. Az összes WiFi AP gigabiten van bekötve, innentől amit mérek iperf3-mal, az a rádiófrekvenciás varázslatokon és azok gyakorlati korlátain múlik.
Azért motoszkál bennem a kisördög, egyszer lemérem mennyire stabilak az egyes viszonylatok 10 Gbps-es végberendezésekkel. Ugyebár még CAT5e, de csak 20 méteres rövid szakaszok.

Szerkesztve: 2022. 01. 27., cs – 09:47

Nekem cat5e van behúzva mindkét telken (egymás mellett van). Optika bejön a nappaliba, onnan T-s eszközből megy a lakás egy 1043nd-n keresztül kábelen és wifin, illetve egy ág a szerverszobába, ahol a szervereken kívül a garázsba, a szomszéd telken lévő irodába és műhelybe föld alatt  KPE csőben. a fali aljzatok szintén cat5e, sebességgel megvagyok elégedve stabilan megy a gigabit mindenhol, amit most, hogy optikám van gigás nettel, ki is tudok használni.

Ezenkívül szintén cat5e van kihúzva a kameráknak, de ezt nem írnám le, hogy hol és hogy megy. :)

Kültéren én nem KPE csöveztem, mert át kell mennie egy út alatt is és nem akartuk felvágni. Van egy póznánk a kertben másegyébnek, arra ment egy kampó és ezen ,,megpördítve" megy a másik épületbe a kültéri Cat5e shielded (,,villámvédővel" a végein).

A kamerákhoz azért nincs olyan sok variáció: ha épületre vannak szerelve nyilván a padlásról vagy a födémből leágazol. Ha fán vagy oszlopon van, akkor vagy légkábel, vagy a földből jössz fel csővel. Mindkettőt meg lehet nyekkenteni. Hacsak nem napelem+wifi kombóval mennek. Esetleg powerline. De ott is látszik a vezeték.

Nekünk egyébként a kamerák még nincsenek felszerelve. Kintre két Dahuát szeretnék, bentre meg egy dómkamerát a nappali és az étkező közé a plafonra (lett neki csinálva egy doboz).
Rögzíteni én annyira nem akarok, elég, ha tudok élőképet nézni, illetve mozgáskor küldjön 3-4 fotót egy erre fenntartott email fiókra.