Mi lett a torrenttel?

Retro HUP cikk: "Mi az a BitTorrent? Miért adsz meg torrent fileokat?"

Alapvetően a torrent nem egy "warez- és filmletöltő izé", de mégis e szerepben ismeri az utca népe leginkább. A streaming szolgáltatók hazai elterjedésével a torrent vajon vesztett régi fényéből?

Semmi. Napi szinten használom.
41% (574 szavazat)
Valamelyes vesztett számomra a jelentőségéből, de azért még használatban van.
28% (387 szavazat)
Szinte alig van használatban.
16% (225 szavazat)
Azt sem tudom mikor indítottam utoljára. Gyakorlatilag nem használom.
12% (166 szavazat)
Egyáltalán nem használom / Sosem használtam.
4% (53 szavazat)
Összes szavazat: 1405

Hozzászólások

Ironikus, hogy mig regen arra hasznaltak a P2P networkoket, hogy elkeruljek a szerzoi jogot / tulajdonjogot, most arra probaljak hasznalni, hogy aramszunetig azt szamolgassa, hogy kinek mi pontosan a tulajdona. :)

Ez ilyen hullámzó. Volt egy aranykor, amikor a Netflixen minden ott volt gombokért, amit akartál. Aztán rájöttek a stúdiók, hogy ez a streaming izé pénzt hoz, és megcsinálta mindenki a sajátját a saját exkluzívaival. Na azóta szerintem megint egy nagy trágya az egész, de én szerencsére már leszoktam a sorozatozásról.

És akkor még nem is beszéltünk arról, amikor a Netflix beharangoz valamilyen szuper filmet / sorozatot, amiről kiderül, hogy "az ön országában nem elérhető". Persze még ezt sem mondja, egyszerűen a főoldalra dob, amikor rákattintasz a linkre.

Na ilyenkor nyúlok lelkiismeretfurdalás nélkül a torrenthez. 

En HBO GO-t mondtam le,
azert mert allandoan emlekeztettt ra hogy nem igazan hasznalom "Game of Thrones" ota.

Ha veletelenul TV -ben az HBO -GO -ra tevedtem, ujra kellett activalni.
Ha nem foglalkoztak volna basztatassommal, lehet meg mindig perkalnek nekik.
 

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

2-3helyre van video elofizetesem, van ami konkretan a nevemre szol, megis sokkal egyszerubb ncorerol letolteni, mert minden egy helyen van.

Nagyon ritkán töltök le, de van online gépem ami streamel.

Régen heti több film volt onnan, de netflix óta sokat csökkent a népszerűsége. (Tv, főleg kereskedelmi _teljesen_ kilőve, nem vagyok hajlandó IQ5 reklámokat nézni). A sokat nézős filmeket a NAS-ra torr-ból szerzem be, mert ott lehet válogatni: 1080p, x264, audio, stb.

Amit lehet inkább megveszek fizikai adathordozón. Amit nem lehet, mert nem forgalmazzák, arra marad a torrent. Streamingre nem vagyok hajlandó fizetni.

Vegyes, filmeket már nem nagyon töltök le hosszú évek óta, ha windows alá kell valami warez (adobe cuccok stb) akkor használom de ez kb azt jelenti egy évben ha 2x-3xor és ennyi, szerintem már vége van a régi torrentezős világnak, kb. ott tartunk mint anno a dc++ végnapjai.

De hát a torrent illegális! :D

    ID   Done       Have  ETA           Up    Down  Ratio  Status       Name
     1   100%    1.19 GB  Done         0.0     0.0   15.2  Idle         tails-amd64-4.23-img
     2   100%    2.09 GB  Done         0.0     0.0   25.5  Idle         AlmaLinux-8.5-x86_64
     3   100%    1.87 GB  Done         0.0     0.0   42.8  Seeding      MX-21_x64.iso
Sum:             5.15 GB

Netflixet és társaikat meg nem támogatom, mer' minek.

A torrent nem illegális. Magyarországon letölteni nyugodtan letölthetsz bármilyen filmet és zenét, azért fizetjük a plusz közterhet minden egyes dolog után, amiben adathordozó van.

Feltölteni, az már illegális. Játszi könnyedséggel feltöltésmentessé teheted a torrent kliensedet.

Ha nem felejtem el, holnap megkeresem, de ugy emlekszem, van birosagi itelet, ami kimondta, hogy a letoltes kozbeni feltoltes a protokoll sajatossaga, ezert az is ok.

Ellenben a jogtulajdonos maganuton perelhet azert, mert engedely nelkul lehivasra elerhetove tetted az altala gyartott tartalmat, es ilyenkor bizony igen vastagon fog a ceruza az okozott kart illetoen, egy-egy filmert annyit kernek, amennyiert az online vod szolgaltatoknak adjak.

Szerk: nem találom, de a btk. 385. § (5) alapján nem bűncselekmény.

385. § (1) Aki másnak vagy másoknak a szerzői jogról szóló törvény alapján fennálló szerzői vagy ahhoz kapcsolódó jogát vagy jogait vagyoni hátrányt okozva megsérti, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) Az (1) bekezdés szerint büntetendő, aki a szerzői jogról szóló törvény szerint a magáncélú másolásra tekintettel a szerzőt, illetve a kapcsolódó jogi jogosultat megillető üreshordozó díj, illetve reprográfiai díj megfizetését elmulasztja.

(3) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértését nagyobb vagyoni hátrányt okozva követik el.

(4) Ha a szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértését

a) jelentős vagyoni hátrányt okozva követik el, a büntetés bűntett miatt egy évtől öt évig,

b) különösen nagy vagyoni hátrányt okozva követik el, a büntetés két évtől nyolc évig,

c) különösen jelentős vagyoni hátrányt okozva követik el, a büntetés öt évtől tíz évig

terjedő szabadságvesztés.

(5) Nem valósítja meg az (1) bekezdés szerinti bűncselekményt, aki másnak vagy másoknak a szerzői jogról szóló törvény alapján fennálló szerzői vagy ahhoz kapcsolódó jogát vagy jogait többszörözéssel vagy lehívásra történő hozzáférhetővé tétellel sérti meg, feltéve, hogy a cselekmény jövedelemszerzés célját közvetve sem szolgálja.

Forrás: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1200100.tv

+még: https://itcafe.hu/hir/kuria_torrent.html

Köszi, király.

"feltéve, hogy a cselekmény jövedelemszerzés célját közvetve sem szolgálja."

Szőrszálhasogatás vajon ha közvetetett jövedelemszerzésnek titulálom ha a seedemet olyan random ember tölti le, aki cd-t ir a pincében és eladja a faluban? Vagy az már tényleg nem rám tartozik? :)

A kultúrához való szabadságjog előbbre való, mint az állampolgári jogon járó alapjövedelem, mégsem tűzték zászlóra sehol??? - Erkölcstelen az, hogy a kultúrát elzárják, vagy az elérhetőségét megnehezítik és ráadásul diszkriminatív módon a művelődni akarók elöl.

Nem vagyok kimondottan mérvadó a témában, számomra csak a torrent létezik. :)

Másfelől az technikailag nem ugyanaz a mű, hiszen új jelenetek, kommentár, hasonló van mellette, így a kettő akár párhuzamosan is futhatna, az eredeti akár kifutva a 20 évből, míg az új változatnál az most kezdődne.

na de melyik az 'eredeti'? Például a moziban bemutatott változat, a TV-be bemutatott változat, a DVD-re került változat, a Blu-Rayen kiadott változatok között mind-mind van általában különbség. Melyik az eredeti, honnan számít a 20 év, melyik kiadásokra vonatkozik? Amit te letöltesz DVD Ripet az például nem ugyanaz, mint ami a moziban ment (eleve újra van kódolva), szóval ha azt nézed, akkor törvénysértést követsz el, hiszen nem ugyanaz a mű, mint amit bemutattak a mozikban.

Szarom le. Ha tobb, mint 20 eve forgattak, nezhessem buntetlenul. Ne jogaszokkal kelljen vitatkoznom, hogy megnezhetem-e. Van a jogaszoknak is egy tele backlogjuk fontosabb megoldando problemakbol.

Az, hogy ne nezzek meg valamit ingyen / lemasolva, amit 2 hete vetitettek eloszor USA-ban az oke, azt elfogadom. De hogy ne nezhessek meg egy filmet, amire az imdb azt irja, hogy 1996, hat lofaszt.

nem a jogászokkal vitatkozol, hanem a szerzőkkel, akik meg pénzt akarnak látni abból, hogy a művük érdekes, nézni akarják az emberek.

én sem tagadom, hogy a szerzői jogi szabályokon van csiszolnivaló, de mindkét oldalnak vannak érdekei, amiből az egyik oldal az, hogy vannak kulturális közkincsek, a másik meg az, hogy mindenki pénzt szeretne látni a munkájáért.

Az egész a XIX. századból ered, a berni egyezményből, ott halál+50 év volt előírva. Meghaladott ez a dolog a XXI. században már, sokkal több médiatartalom áll elő most, sokkal gyorsabban kopik az, hogy mit tekintenek használandó műnek. A XIX. században még teljesen alap dolog volt 17-ik századbeli művekből tanulni - nyilván ezen valakik pénzt akartak keresni.

Megváltozott a világ, de a jog nem követte le.

A torrent nem illegális.

Egyrészt ott van a mondatom végén a ":D", másrészt a kimenetben szabadon terjeszthető anyagok vannak, szóval ott még az esetleges lopás sem jön szóba. =) ("Nem lopnál ruhát.... Nem lopnál táskát... Nem lopnál autót.... A lopás.... BŰŰŰN!" :D)

Sajnos sok olyan tartalom van ami Magyarországon máshogy nem elérhető, vagy akár olyan tartalom, ami _már_ nem elérhető. Hello Paramount és új Star Trek sorozatok.

Torrent nemcsak filmek és sorozatok letöltéséről szól. Nagy méretű adat hibatűrő átvitelére a legjobb technológia. Használom gépek közötti szinkronra és arra is jó. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Ha valamilyen szinten vesztett a jelentosegebol nalam, akkor az a steam miatt van, de az szerintem nem szamit streaming szolgaltatasnak. Az az evi 1-2 film amit meg szoktam nezni, azert totalis penzkibaszas barmire elofizetni.

I hate myself, because I'm not open-source.

Napi szinten használom: Resilio sync. Család telefonjairól hozzám kerül az összes backup nas-ra, illetve sokan használják sima syncnek is.

Amúgy ha találok valahol torrent letöltési lehetőséget (ISO fájlok többnyire) http vagy ftp helyett akkor alapból azt használom mert sima szervernél bele lehet szaladni egy lassabba, torrenten csutkán fog jönni.

Ha a klasszikus értelemben vett pájritbély bithu enkór vonalat nézzük akkor az részemről érdeklődés hiányában kihalt.

Ha a klasszikus értelemben vett pájritbély bithu enkór vonalat nézzük akkor az részemről érdeklődés hiányában kihalt.

+1

Ami nincs a moziban, azt megnézem Netflixen. Ami nincs Netflixen, megnézem HBO-n. Ami nincs HBO-n sem, azt megnézem iTunes-on. Ami nincs iTunes-on, azt hagyom a pékbe.

Zenére Apple Music, ha ott nincs, akkor a kiadótól be lehet szerezni közvetlenül, onnan meg sync az Apple Music-ra.

Szoftvert meg megveszi a cég, ha munkára kell, vagy megveszem én, ha hobbi. Egy Lightroom havonta annyiba kerül nagyságrendileg, mint az irodai ebédem, és az a legdrágább, ami magáncélra eddig kellett.

En meg nem fizetek ki azert a havi 1-2 filmert, amit megnezek 3 helyre elofizetesi dijat.

Hát annyiért én sem, de nálunk több ember nézi. Illetve csak kettő hely az a három, az iTunes nem előfizetéses, hanem megvásárlós, esetleg pay per view online videotéka. Fejenként kb. kétezer forintra jön ki az átlag filmes-sorozatos költés havonta, ennyiért nem vagyok hajlandó torrentezni, meg NAS-ra másolgatni, stb. a filmeket.

Apple Music most levelezős hallgatóként havi 700 (hétszáz, nem typo) forint, ennyiért nincs az az Isten, hogy kézzel rendszerezzem a zenéket, meg szinkronizálgassam az eszközeim között. Tudom, kényelmeskedés. :)

"azt hagyom a pékbe" - De ez nem ilyen egyszerű, mert a filmek iránti érdeklődésemet az alkotók és a benne játszó színészek irányítják. Tehát a fogyasztásuk iránti igény nem elliminálható ennyivel.

Csak úgy beleakadtam, ez egy rendkívűli film, amely megtekintése közben egyfolytában a "most" jár az ember fejében. (Nem is hittem el, hogy 2000-ben készült.)

Veszélyes jövő - (On the Beach)

ausztrál-amerikai katasztrófa film, 195 perc, 2000

Jóval kevesebb filmet nézek, nincs időm rá, meg tartalom se nagyon van, amit érdemes lenne nézni. Ritkán veszem elő a torrentet, de a streaming szolgáltatásokat is.

Szerkesztve: 2021. 11. 22., h – 12:34

Rendszeresen hasznalom. Sokszor, mondjuk, indirekten, mert van elofizetesem egy oldalra, ami eleg olcso es eleg sok torrentet cachel. Igy csak megadom neki a magnetet es huzom is le par perc alatt, amit szeretnek. Ezt fokepp public trackeren levo filmeknel, sorozatoknal alkalmazom, mert igy nem veszem el a savszelt azoktol, akik olyanoknak seedelnek, akik utana folytatnak azt. A qBitorrentbe pedig private trackereken levo dolgok vannak legfokeppen es azokat seedelem is rendesen.

En oszinten anno megprobaltam ezt a streaming services "dolgot", de feladtam. Ha azt akarom, hogy mindent is tudjak nezni akkor 10-15k (!!!) is lehet havonta, mert 3-5 kulonbozo szolgaltatasra kell elofizetni, pedig meg igy osszesitve sincs fent rajtuk minden. Kapasbol ott a Netflix, HBO Go, Hulu, Amazon, Disney. Van amelyikhez VPN is kell, mert MO-n belul nem erheto el.

A fentebbiekhez hozza jon meg az az egyedi use case is, hogy sokszor en regebbi sorozatokat nezek ujra, ott a streaming service necces tud lenni. Raadasul eleg rendszertelenul, valamikor majdnem egy hetig nem nezek semmit. Torrenten viszont minden ott van: streaming servicekrol a ripek, egyeb release-ek, stb. Nincs sok ertelme mast hasznalom, max. utazashoz latom az ertelmet egy elofizetesnek. Az en use casemel igy nagyon nem eri meg.

Szerkesztve: 2021. 11. 22., h – 13:00

A Popcornt néha haználom. Mostanában az Inváziót nézem rajta, ilyen tempóban lenne belőle 30 évad. :D

Nem napi szinten, de használom. Időnként keresek régi zenéket, amelyek régen megvoltak ósdi adathordozón és minőségben, hátha előfordul. Ezek többségéért nem éri meg előfizetni, főleg, ha esetleg nincsenek is meg. Mióta a Vodafone új boxa van, nem tudom felvenni a Forma1 futamokat, így ha nem vagyok otthon, marad a torrentről letöltés (általában elég hamar megjelenik). Esetleg egy-két film letöltésére is használom, de azt még ritkábban.

A streaming szolgáltatók hazai elterjedésével a torrent vajon vesztett régi fényéből?

Ha lenne egy vagy max. 2-3 streaming szolgaltatas, ami lefedne az igenyeket (pl. eletkor v. tematika szerint) akkor kevesbe lenne ertelme a nem (tul) legalis letolteseknek. Amig a szolgaltatok kinalata ugy mukodik, hogy egy film hol megjelenik, hol eltunik addig nem hasonlithato ossze azzal amit letoltesz es barmikor elerheto (ujranezni vagy megmutatni valakinek) olyan nyelven/felirattal/hanggal amilyennel szeretned. Pl. holland netflixen nem valaszthato magyar felirat, mennyibe kerulne melle tenni? Gondolom a magyar netflixen sincs holland felirat lehetoseg.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Sokba. Főleg a fordítás szerzői jogai miatt.

"Recently, Netflix has closed a multi-project Knives Out deal worth $469 million (or $234.5 million per film, with two films in the works), which was well above the $160 million Netflix spent on Martin Scorsese’s The Irishman..."
(forras: https://fictionhorizon.com/how-much-does-netflix-pay-for-movies-tv-show…)

"Miller argues it would not cost much for Netflix and other major production companies to invest in high-quality translations — “less than 10,000 euros ($11,585)” for the dubbing script and subtitles to be professionally translated."
(forras: https://www.hollywoodreporter.com/business/business-news/why-are-netfli…)

Ilyen koltsegek mellett fel millio dollarbol 50 nyelvre lehet profi felirat, sok nyelvre olcsobban is kihozhato mint $11k/film. Nem hiszem, hogy sokak altal beszelt (angol/nemet/francia/spanyol) nyelvrol magyarra 3.5 millio ft-ert keszitenek feliratot egy-egy filmhez. Szerintem ennyibol le is lehet szinkronizalni :) (csak tipp)

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

10E euró, az ugyebár olyan 3.6 millió forint.

Egy sima fordításon, ahol nem fontos a szöveghossz, hanem a tartalom a lényeg, ott kb. 2 forint/karaktert kérnek el Magyarországon.

Egy ilyen speckó fordításon, ahol fontos az, hogy amíg képernyőn van a szöveg, el is lehessen olvasni (emiatt alaposan át van fogalmazva mindegyik, nem csak szöveghű fordítás), simán megvan ez 4-5 forint / karakter.

Nyugati árakon mindez olyan 10-15 forint karakterenként. És ez csak a munkadíj, ebben szerzői jogdíjak nincsenek is benne.

 

Egy két órás film szövegkönyve kb. 140e karakter.

15 forint / karakterrel számolva ez 2.5 millió forint.

Nem olyan elvadult dolog 3.6 milliót kérni egy film szövegkönyvének felirat-szintű, minőségű lefordításáért kérni Nyugaton.

raadasul 'dubbing script'-rol (is) beszel ami a szinkronhoz kell, ott meg a szajmozgasra is kell valamennyire figyelni, egyaltalan nem egyszeru (nemreg lattam egy riportot az egyik ismert magyar forditoval, beszelt a melo nehezsegeirol)

de meg a siman felirat is izgi ha mondjuk tobben beszelnek egyszerre, a szlengekrol meg a kulturalis kulonbsegekrol (pl. egy mondas tok maskepp van nalunk mint usa-ban) nem is beszelve

Volt a Netflixnek egy probalkozasa hogy szabaduszo forditokat alkalmazzon, de ezt a projektet lezartak egy even belul. Ott 1-1 felirat valami $300-600 korul jott ki, joval alacsonyabban voltak fizetve a forditok es gondolom kevesbe voltak profik. (google kulcsszavak: netflix hermes)

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Hiába a szabadúszó, meg pocsolyában fuldokló fordító, ha a fordítás csak egy konkrét országban érhető el. Mondjuk nekem nem probléma, mert felirat nélkül nézek mindent, nem angol nyelvű anyagokat meg angol felirattal, az meg mindenhol elérhető. De nem egy ismerősöm mondta, hogy ő külföldi streamekre azért nem fizet elő, mert egy csomó mindenhez nincs magyar felirat, amihez van, az is csak Magyarországról elérhető. Az a baj, hogy ezt a problémát a streamszolgáltatók lenézik, pedig jelentősebb bevételkiesés, mint gondolnák. Megérné az a felirat 600 dollárnak a többszörösét is.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Sok esetben a 2 szöveg között csak nyomokban lehet felfedezni a kapcsolatot.

Igen, ennek oka van.

Feliratot az eredeti szövegkönyv fordításából állítasz elő. Ugyanis itt két dolgot kell mérlegelned: olyan rövidnek kell lennie a szövegnek, hogy el tudja olvasni a néző, de átadjon minden fontos információt, stílust, amit a szövegkönyv ki akarna fejezni.

Ezt a feliratok csak úgy tudják megoldani, hogy ha kihagynak részeket, átfogalmaznak dolgokat, nem szó szerinti egy feliratozás. És amikor kihagynak részeket, akkor azt úgy teszik meg, hogy tudják, aki olvasni fogja, milyen kontextuális információkkal rendelkezik, mit lehet számára rövidíteni. Mást kell benthagyni a szövegben egy angol számára, mint egy magyar számára egy angol, kulturális utalásokkal teli, szlenggel teli filmben.

Azaz a magyar feliratok nem az angol feliratok fordításai, ez általában balfasz fordításokat eredményez (mint pl. a P2P szcéna borzalmai, de mozikban is vannak csodák....). Ugyanis az angol felirat is hagy ki az eredeti szövegkönyből részeket, az angol befogadóknak megfelelően.

Ahhoz, hogy jó magyar feliratot tudj csinálni, az eredeti nyelvű szövegkönyvet kell ismerned, fordítanod, átfogalmaznod.

Lehet triviálisnak tűnik, de tényleg próbálj meg jól fordítani egy művet. Ez nem egy gépi dolog.

En hasznalom a streaminget, napi szinten, jobbara Netflix es HBOgo de ha ugy van akkor ha van valami amazonon ami erdekel, akkor elofizetek ra egy honapra. 

En akkor szoktam torrentezni, ha valami olyan kontentet keresek, amit lehetetlen mashogy elerni. Mittomen, Woody Allen filmek Kern Andras szinkronnal, vagy ha egy filmbol csak egy jelenetre vagyok kivancsi, mert eszembe jut, idezet kell, es nincs meg DVD-n. 

Ha valami kijon moziban, es nem ott nezem meg, akkor megvarom, mire streamelhetem. 

Napi szinten hasznalom, egyedul zenere van Spotify, minden masra ott a torrent. Nagyon messze meg a vege, szoba sem jonnek a videostreaming szolgaltatok.

Félreérted. Ez arról szól, hogy Adele nem szeretnée, ha lehetőség lenne a shuffle-re. A shuffle nem egy kötelező dolog, opció, hogy nem akarod sorrendben végighallgatni a lejátszási listát.

Ő azt szeretné, ha ennél az albumánál ez ne legyen elérhető, hogy aki hallgatja, mindenképpen sorrendben hallgassa végig a számokat.

A művészek már csak ilyenek. Koncept albumokat készítenek, aminek története van, és végig kell hallgatni egészben. Besötétíted a szobát, lefekeszel vagy leülsz, beállítod a HIFI-t, iszol egy pohár bort, elindítod és meghallgatod _AZ ALBUMOT_.

Nekem van egy zenész barátom, aki megsértődött, mikor mondtam neki, hogy a kocsiban szoktam hallgatni a CD-jét. "Azt nem ott kell."

Shuffle? Még mit nem!

Senkit nem érdekel hogy Adele vagy bárki más mit óhajt. Eladták a terméküket, kifizetik őket. Megvettem (a jogot a fogyasztásra), kifizettem. Olyan sorrendben hallgatom, ahogyan szeretném.

Neked beleférne, hogy a zöldséges szortírozza ki neked az almákat? És még azt is megszabja, milyen sorrendben fogyaszthatod el azokat?

echo crash > /dev/kmem

A megfizethető audió/videó streamekkel (Spotify, Tidal, Qobuz, Apple Music, Amazon, Netflix, HBO, stb.) és az akciós online játékplatformok játékaival (Steam, GOG, stb.), csökkent a jelentősége nálam a torrentnek, de nem nagyon. Kevesebbet torrentezek, mint előtte, de azért nem ritkán. Azért húzok le publik és nMag-os torrentekről, meg néha OS-ek .iso-ját is, szóval annyira nem kopott ki, de messze nem is olyan gyakori, mint előtte, mikor ez volt mindenhez az fő beszerzési forrásom, meg nagy tételben seedeltem is. Főleg olyan anyagokat húzok le, amik online nem elérhetők valami regionális szerzői jogi korlátozás miatt, vagy mert ritkák, vagy csak próbából töltöm, mert nem tudom tetszeni fog-e, és emiatt megvenni nem akarom. Igazából egyik letöltőplatform se halt ki, emberek mai napig DC++-oznak hubokon, meg használnak eMule-t (EDK), Limewire-t, KaZaA-t, stb.-t, igaz ezek rétegigénnyé szorultak vissza. Igen, nem tévedés, vannak, akik még KaZaA-znak, annak ellenére, hogy 2006 óta nincs új kliens, és 2012-ben a trackereket is lekapcsolták, de a peer-ek még mindig egymásra találnak és töltögetnek egymástól, erről pár napja olvastam. Én is röhögtem rajta, mert utoljára 2004 környékén használtam, nálam már akkor felváltotta fokozatosan a torrent.

Tapasztalatom szerint az átlag emberek viszont nem torrenteznek, náluk a stream hatására szinte teljesen kikopott. Egyébként erről a témáról egy hülye hwsw.hu-s cikk jut eszembe, még a 2010-ev években írta az egyik közgazdász cikkírójuk, hogy kihal a warez. Meg kihalnak a PC-k, mert a Gartner felmérései nem tévednek. Ja, brutálisan kihalt mind a kettő, beleállt a földbe, a PC meg a warez is, belem röhög, akárhányszor eszembe jut, igazi aranyköpés.

Egy dolog halt ki szerintem, az FTP. Az összes többi formája a warezolásnak, p2p letöltésnek él, legfeljebb egy-két régi formája nem virul úgy, mint anno fénykorában.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Egyrészt kevesebbet használom a torrentet, mióta van Netflix. Nem tudom megmondani mi volt az utolsó torrentem. Ja, de. Egy Tails, azelőtt pedig egy Linux Mint. 

A Netflix egy felemás érzést hozott ki belőlem: a stand-up és dokumentum szekciót szeretem, de egy darab jó filmet nem láttam itt. Tele vagyok megkezdett, de végig nem nézett filmekkel.

A Netflix indulásával erőteljesen visszaszorult a torrent használatom.

A streaming szolgáltatások szaporodásával ismét felfutott. ¯\_(ツ)_/¯

A Star Trek: Discovery körüli bénázás miatt tüntetőleg azt már csak torrenten fogom megtekinteni, akkor is, ha lesz legális alternatíva, mert a kurva anyjukat!

"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Sosem torrenteztem sokat, de mostanra tökéletesen érdektelenné vált minden új tartalom. Utoljára a Joker-t akartam volna megnézni, most meg a James Bondot, de ezeket sem a szórakozás kedvéért, hanem csak hogy kövessem a nyugat alkonyát a kultúra tükrében is.

Van nCore, keveset használom. De tfh. hogy naiv 1.0-s user vagyok. Ránézésre legális történet is lehet éppenséggel.

A netes tartalom ugye azért nem olyan mint pl. az alkohol vásárlás. Ott ha nincs zárjegy, akkor seftes (illetve nem teljesen van így ez se). Honnan kellene nekem tudnom, hogy az nCore kínálata, vagy épp a CsodaFrissHirek.com-on, vagy a facebón a beágyazott videók warez stuff, vagy sem?

(Régen Debiant seedeltem, és warez. Másra nem használtam a torrentet.)

echo crash > /dev/kmem

Maga a torrentezés önmagában nem warez, meg mint írtad is, free OS-ek iso-ját is lehet megosztani rajta. Viszont az nMag full warez, ezt onnan tudhatod, hogy a szabályzatában benne van, hogy free anyagot nem lehet rá feltölteni, magyarán az összes tartalom fizetős. Nem kell ehhez jogi diploma.

Nálam egyébként a torrentezés több oldalról is visszaszorult. Az előző hozzászólásomban írtam az audió/videó-streameket, meg az online játékterjesztőket, de még eszembe jutott az is, hogy eleinte progikat is töltöttem torrentről, míg használtam warez szoftvereket Windows alatt. De már Windows alatt is egy olyan 10 éve elkezdtem azt, hogy egyre inkább átálltam multiplatformos FOSS szoftverekre, fokozatosan hagytam el a warez, fizetős, Windows only megoldásokat, hogy majd az eljövendő Linuxra váltás simább legyen, meg elkerüljem a vírusveszélyeket, meg meguntam, minden Windows reinstall után újra kellett telepíteni és törni az összes szoftvert, míg a FOSS szoftverek nagy része megy portable módban is. Így a torrent fokozatosan már akkor kezdett ritkulni, és csak videót, játékokat, e-könyvet torrenteztem, egyéb szoftvert már nem. Majd mikor 7 éve Linuxra váltottam, onnantól egy deka szoftvert se, mert minden progiból elvi okokból csak a tárolókban lévő FOSS szoftvereket használom, semmi zárt forráskód (kivéve driverek, codec-ekk, ha ilyenre igény van).

A másik, ami miatt a letorrentezett videók is szorulnak vissza, az az, hogy az évek során az ízlésem, igényem is váltlozik. Eleinte a mozifilmek nézését hagytam abba, és átálltam 2004-tól sorozatokra, majd most pár éve a sorozatok is kezdenek egyre jobban kikopni (a régieket lassan mind láttam, az új sorik meg egyre szarabbak), és helyette YouTube, Odysee, stb. angol nyelvű csatornákat, videókat nézek (Linux, BSD, programozás, hardver, retró gépek, elektronika, matek, fizika, csillagászat, tudomány, PC gaming tárgykörökben), mert ezek ma már jobban lekötnek, sorozatot is alig nézek emiatt, mozifilmet meg kb. évente 2-3-at, ebből 2-őt karácsonyi-szilveszteri időszakban, hagyományból. E-könyvek torrentezése is szorul vissza, mióta egyre több publikáció meg könyvrészlet elérhető a Google-ből és Google booksból (ez arra jó, ha csak egy részt kell belőle olvasni), ami nem elérhető szakkönyv, kotta, stb., azokat meg a genesis library-nak valami proxy-s mirrorjából vagy archive.org-ról húzom le. Régen még ritka könyveket töltöttem le eMule-lal, de ma már olyat nem használnék.

Így csak minden oldalról csökken a torrentezés igénye, de sose fog nálam megszűnni. Mivel mindig is lesz olyan, amiért nem éri meg fizetni, vagy máshol nem elérhető, azokat meg bizony továbbra is le fogom tölteni, akármilyen gyarlóság. Nem vagyok olyan gazdag, mint a pénzt szaró amcsik, hogy mindent meg tudjak venni, ami szem-szájnak ingere, fizessek 30 streamszolgáltatásért, ahol az összes amerikai-kanadai tartalom is, meg meglegyen az összes játék, stb., így bizony mindig is rá leszek szorulva valamilyen szinten a torrentre. Próbálok persze minél kevesebbet hagyatkozni rá, de ez sem a becsület és a törvényesség nevében, hanem egyszerűen csak nem akarok egy bizonyos megoldástól függeni, mert ha túlzottan lock-in-be szorítom magam valamiből, az később visszaüthet, ha nem lesz elérhető.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)