"Mi az a BitTorrent? Miért adsz meg torrent fileokat?"

Címkék

Filecserélő a jó oldalon

A címben szereplő kérdések a "Hét kérdései". Ilyen tartalmú leveleket, privát üzeneteket kaptam a héten a legtöbbet. Na lássunk akkor egy rövid gyorstalpalót (tudom, hogy sokan tudják mi az a BitTorrent, de gondoljunk azokra kik nem tudják):

A BitTorrentet egy Bram Cohen nevű úriember fejlesztette ki. A BitTorrent egy p2p (peer-to-peer) filecserélő protokoll. A BitTorrent, hogy növelje az anyagok terjesztésének hatékonyságát, felhasználja a letöltő ügyfelek feltöltési sávszélességét (séma). Azaz, minél többen töltenek egy bizonyos filet nem egyre lassabb lesz a letöltés, hanem egyre gyorsabb. Általánosságban elmondható, hogy minél gyorsabb a feltöltési sávszélességed, annál gyorsabban tudsz letölteni.

Sokan azt gondolnák, hogy "de jó, hatékonyabban lehet warezolni". Biztos, de a szempontunkból azért van egy nagy jelentősége a BitTorrentnek. Mégpedig az, hogy egy rakás szoftver disztribútor (pl. a Mandrake, Lindows, Fedora, KNOPPIX, stb.) felismerték, hogy szűkös szoftver terjesztői erőforrásaikat kibővíthetik a filecserélők használatával.
Gyakori, hogy a release-k napján az FTP szerverekről még nem érhető el egy bizonyos anyag, vagy éppen fullon vannak az FTP szerverek, de aki tudja, hogyan kell használni egy BitTorrent klienset hamar hozzájuthat a kívánt stuffhoz (például tegnap a KNOPPIX kizárólag BitTorrent-en volt elérhető kezdetekben, amíg a HUP-ról le nem lehetett tölteni :-). Készüljünk fel rá, hogy egyre több anyaghoz tudunk majd így hozzájutni!

Nem kell a letöltéshez más, mint egy torrent file (amelyet a disztribútor ad meg legtöbbször), és egy egyszerű kliens program, amelynek a beüzemelése Linuxon két perc (a letöltéssel együtt):Rengeteg BitTorrent kliens létezik. Ezek közül a BitTorrent névre hallgató a legnépszerűbb a SourceForge-on. Telepítése egyszerű, Debian alatt egy

# apt-get install bittorrent

paranccsal telepíthető és használható. A programnak csak Python függősége van. Én mégsem ezt a programot mutatnám be, hanem egy olyat amelyet szerintem könnyebb használni. Ez az Azureus névre hallgató, platformfüggetlen (Linux, Mac OS X, Windows), Java alapú anyag. Java minden desktop gépen van, így valóban két perc alatt tölthetünk vele.

Telepítése:

1) Bontsd ki a legfrissebb linuxos csomagot valahova, (válassz, hogy GTK vagy Motif alapút akarsz). Az anyagot letöltheted innen.

A kibontáshoz használd az alábbi parancsot:

# tar xvjf Azureus_x.x.x.x_linux...tar.bz2

2) Lépj be a azureus könyvtárba és futtasd az azureus futtatható állományt:

# cd azureus
# ./azureus

Ha nem indulna el a program, akkor be kell állítani a java bináris elérési útját. Ezt úgy tudod megtenni, hogy megnyitod az azureus szkriptet egy editorral, és beállítod:

# vi azureus

[...]
JAVA_PROGRAM_DIR="/usr/local/java/bin/"
[...]

Innentől kezdve használható. Használat előtt konfigurálni kell, amely 3 kérdésre való válaszolásból áll (milyen az internetes elérésed sebessége, bejövő TCP port, mi legyen a munkakönyvtár). A használatáról képernyőképek itt.

"Jó, de mi az a torrent file?"
A torrent file kell a letöltéshez. Ha meg van a torrent fileod, akkor azt meg kell nyitni az Open -> URL (vagy file, stb.) menüpontban, és már kezdődhet is a letöltés.

Bővebb infó a BitTorrent oldalán itt. Olvasd el a FAQ-t, ha valami nem világos. Hasznos olvasmányt találsz itt a BitTorrent kliensek konfigurálásáról, a tűzfalak beállításáról.

Jó letöltést!

Hozzászólások

NAT/Tűzfal BitTorrent-hez beállításával van valakinek tapasztalata? Az FAQ szerint és google találatok szerint próbálkoztam, de nem sikerült... (OpenBSD/pf nálam, de más tapasztalat is jó...)

Trey betettem a HUPWiki-be ezt a kis szösszenetet.

Remélem nem gáz. Bocsi, hogy csak utólag szólok.

Akinek van kedve az pofozgassa tovább ezt

az anyagot

(linkekkel meg egyebekkel nem foglalkoztam).

Ben

Már régóta kinéztem magamnak én is a BitTorrentet,

de munkahelyi tesztelésemnél tűzfal szívás volt;

otthon pedig modemes kapcsolattal nem szívesen töltenék

ISO-kat. Így maradok a tudatlanság sötét

mocsarában (hála az M$-nek).

Valaki hozhatna egy kis fényt ebben a témában:

tapasztalatok M$ firewall esetén? Kinek sikerült?

Doksikat még nem volt időm bogarászni.

Ben

Mukodik az tuzfal mogul, csak annyi hatranyod van, hogy lassabb lesz a letoltes, mert nem tudsz megosztani (magyarul, nem tudnak hozzad csatlakozni. Mivel MS ISA szerver mogott vagy fel kell tenni a tuzfal klienset (mspclnt - a szerveren megtalalod) es tudsz letolteni. Ahhoz, hogy ez kelloen gyors is legyen, a tuzfalon be kell forwardolni a 6881-6889 potokat a tuzfalon. Na ezt nem hiszem, hogy megkapod :-)

> Ahhoz, hogy ez kelloen gyors is legyen, a tuzfalon be kell > forwardolni a 6881-6889 potokat a tuzfalon.

Ez akkor is működik, ha egy másik helyi portra irányítom át? Azaz mondjuk a tűzfal 6881 -es portját beforwardolom a 16881 -re, stb...


Illetve még azt nem szokták elmondani, hogy ilyen BitTorrent állományokat hogyan lehet készíteni...?

Nem akarok atmenni Technet-be, de nem igazan ertem ezt az MSPCLNT progit. Szamomra nem tul kovetkezetesen mukodik.

1. ftp-zni csak akkor tudok, ha engedelyezem a tuzfal klienst, ha letiltom, akkor tudok bongeszni a bongeszo proxy-beallitasaival (tiltott kliens mellet mar nem megy az ftp, a telnet stb.)

2. A bongeszoben direkt internet kapcsolatot beallitva nem tudok bongeszni (ha a tuzfal kliens engedelyezve van, akkor sem). Proxy

beallitasokkkal muxik.

Most hogy is van ez? En mindig arra tippeltem, hogy ez a kliens direkt kapcsolatot szimulal a kulonfele progik szamara, amelyek lokal halozatnal tobbre vagynak, de ezek szerint valamilyen diszkriminacio is van. Mi alapjan? Protokoll, vagy celallomas portja? Bocsi, ha valami tok primitivet es alapvetot kerdeztem - ha igy van egy-ket linket is szivesen fogadok (lehetoleg rovid, tomor leirasra mutasson, hogy ne kelljen sokat nyalazgatni).

Elore is koszi!

Ben

Neked ez attol fugg, hogy en mit engedelyezek neked a tuzfalon :-))

>1. ftp-zni csak akkor tudok, ha engedelyezem a tuzfal klienst, ha letiltom, akkor tudok bongeszni a bongeszo proxy-beallitasaival (tiltott kliens mellet mar nem megy az ftp, a telnet stb.)

azert mert az ftp kliens ilyenkor nem tudja, hogy mi a proxy szerver. ehhez kell a proxy kliens. ilyenkor is tudsz FTP-zni, de csak bongeszon keresztul (ftp://foobar), vagy olyan ftp klienssel (vagy egyeb), ami az IE beallitasokat hasznalja

>2. A bongeszoben direkt internet kapcsolatot beallitva nem tudok bongeszni (ha a tuzfal kliens engedelyezve van, akkor sem). Proxy beallitasokkkal muxik.

ez igy van jol, a bongeszo a 8080-as porton megy ki, azert, hogy a webcache-t hasznalja