Tényleg a blackPanthertől lopott a Microsoft?

Fórumok

A HVG-n egy hónapja megjelent egy cikk, amiben a windows 11 azon újításáról írnak, hogy a Start menüben ugyan ott vannak az elérhető alkalmazások ikonjai, de telepíteni csak akkor telepíti őket, amikor a felhasználó először rákattint. A blackPanther azonban azt állítja, hogy ez az ő ötletük volt, ami már cca. 10 éve létezik és le is van védve. Van itt olyan, aki mind a két rendszert ismeri és meg tudja erősíteni a sztorit?

Hozzászólások

vigyázz, nehogy pert kapj a nyakadba amiért meg merted kérdőjelezni amit állítanak. :D

Ha jól emlékszem, már az MS Office 97-ben alapból egy csomó feature "install on first use"-ra volt állítva telepítéskor…

De, ugyanaz. Itt is hiába kattintgatsz a Start menüben, ha nincs neted. Ha az Office-t hálózatról telepítetted, akkor nem kért semmit on demand installnál sem, ha a szerver a helyén volt. (A CD más kérdés, hogy rohadjon meg, mit szívtam egyszer azzal, hogy a D-ben kellett volna neki a lemez, de install óta a CD-olvasó átkerült az E-re…)

Ők írták a cikkben:

Az AppHelper programunk esetében csak az a súlyos hiba, hogy NEM szabad fejlesztés volt, nem adtuk ki soha GPL licenc alatt, hiszen ez a funkció a blackPanther OS egyedi védjegye is, így jogi lépéseket fogunk tenni a Microsoft ellen!

Én meg erre lennék kíváncsi, hogy vajon volt-e prior art az ms részéről. Ez az Office-os cucc nem ugyanaz, viszont lentebb írták, hogy a windows 8-ban is van hasonló. Ha tényleg van és ez az AppHelper 2012 augusztusa után jött ki, akkor van az ms-nél prior art.

Levédetni nevet lehet, egy név mögött még semmi funkcionalitás nincs.

Funkcionalitásra szabadalom van.

Hogy értsd: sokféle jogi forma van, ami védelmet ad. Lehet ez védjegy (ez csak egy név, vagy grafika, vagy akár hang is), lehet ez szabadalom, lehet ez mintaoltalom, lehet ez sokminden.

Az, hogy levédették, az általában védjegyet takar. Azaz egy nevet, semmi mást. Akkor perelhetnének, ha Magyarországon a Microsoft ezt a nevet használja. De nem ezt teszi.

Szerkesztve: 2021. 10. 25., h – 21:44

Ha jól emlékszem, ilyen a Windows 8-ban is volt már, ami közel 10 éves...

Szerk: mi az a blackPanther amúgy?

nem az érdekel, hogy tudnak-e perelni

Ha nem a per miatt írták a cikket, akkor meg tökmindegy, hogy kié volt előbb.

Egyébként egy ekkora feature-et csak a hülye nem védet le azonnal mindenhol. Ha másért nem, akkor azért, hogy 10+ év múlva szarrá lehessen perelni érte egy multit.

Kicsit életszerűtlennek érzem, hogy Redmondban van egy gép a latest bP -vel telepítve és figyelik, mit lehet ellopni. Nem azt zárom ki, hogy vannak ilyen gépek népszerű OS-ekkel, hanem azt, hogy pont lenne egy bP-s gép is.

Nem mindegy, mert engem az elméleti rész érdekelt, az volt a kérdés, hogy igaz-e egyáltalán, vagy sem, nem az, hogy sikerrel tudnak-e perelni.

Az, hogy ki hülye és ki mit (nem) védet le, az egy másik lapra tartozik.

Nem az első eset lett volna, hogy az ms lop valahonnan, ezért csináltam a topicot. 50% volt az esélye, hogy baromság, 50%, hogy nem. Én meg egyik rendszert sem ismerem, így fingom nem volt róla, de érdekelni érdekelt.

hogy igaz-e egyáltalán, vagy sem, nem az, hogy sikerrel tudnak-e perelni. [...] Nem az első eset lett volna, hogy az ms lop valahonnan, ezért csináltam a topicot.

Biztos vagyok benne, hogy itt a többség csinált már az elmúlt 10-15 évben legalább egy olyan scriptet v. toolt vagy bármit, amit megtartott magának és utána bármelyik nagy tech cég valami nagyon hasonló feature-et jelentett be újításként. Mégsem kapott senki rohamot, hogy ellopták az ötletét.

Szoftvert fejleszteni úgy kell, hogy ne legyen értelme ellopni. Lopni meg úgy kell, hogy ne lehessen miatta perelni.

Továbbra is kizártnak tartom, hogy az MS csak akkor csapott a homlokára, hogy "hú ez mekkora feature" amikor meglátta a bP-ben, majd gyorsan ellopta.

Azt az 50-50%-ot eltolnám inkább 100% baromság 0% esély irányba.

Asszem nem érted. Nem az a kérdés, hogy a bP tud-e bármit csinálni, követelhetnek-e bármit, vagy joggal kaptak-e idegrohamot, vagy sem. A kérdés az, hogy vajon az ötletet az ms tényleg tőlük csórta-e, vagy sem? A mástól csórta, ill. ugyanaz jutott nekik is az eszükbe ugyanúgy a "nem" választ jelenti.

Ki mondta, hogy az ms-nek kell megvédenie magát??? Hol olvastál ilyet? Én a bP állításait szeretném tudni, hogy valósak-e. Függetlenül attól, hogy marketing, vagy, hogy tudnak-e jogilag tenni bármit. Ők leközöltek egy cikket, amivel az állításaikat bizonyítottnak mondják, én meg nem ismerem egyik rendszert sem, így megkérdeztem itt, hogy ezek a bizonyítékok valósak-e, vagy sem. (Nem, nem a jogi rész.)

Mondjuk például bemutathatnák a bizonyítékokat. Például azt, hogy előttük nem volt senki, aki ilyen funkciót készített, ők találták ki, védjegyezték, majd bizonyítsák be, hogy a Microsoft ezt másolta tudatosan, például belső dokumentumokkal, ahol az MS a bP-re hivatkozik stb. Vagdalkozni könnyen lehet, meg hasonlóságokat találni, de ezt bizonyítani is kell tudni.

Álláspont vs. bizonyítható állítások messze nem ugyanaz.

Az előbbit megtették a belinkelt cikkükben (hogy tényleg a bP-ben volt előbb ilyen startmenürebökésre-telepítős, mint a windowsban, az kérdéses), az utóbbira dokumentumokat hozni meg nem tudnak, anélkül, hogy hozzáférnének az ms belső levelezéséhez és egyéb dolgaihoz.

az utóbbira dokumentumokat hozni meg nem tudnak, anélkül, hogy hozzáférnének az ms belső levelezéséhez és egyéb dolgaihoz.

Pedig valami miatt mégis azt állítják, hogy az MS a bP-ről másolt. Kell, hogy legyen rá bizonyítékuk, különben csak üres vádaskodás az egész.

> csinált már az elmúlt 10-15 évben legalább egy olyan scriptet v. toolt vagy bármit, amit megtartott magának és utána bármelyik nagy tech cég valami nagyon hasonló

2000-ben irtam egy elosztott service es halozat monitorozo toolt, tok jo volt. aztan par evvel kesobb egy linux konferencian egy eloadason bemutattak a nagiost. kb 1:1-be ugyanugy mukodott, mint az enyem. de nem valoszinu hogy elloptak, mert nem terjesztettem, rajtam kivul nem is nagyon latta vagy hasznalta mas.

csak nagyon hasonlo eredmenyre jutottak az ugyanolyan igenyek alapjan...

szerintem az MS sem latta a BP linuxot sose, csak ugyanugy oldottak meg ugyanazt a problemat...

Ha nem is onnan vettek, de hasonlit ra. Jogosan nehez levedetni tul altalanos dolgokat. Ha reszletesen leirod, akkor meg csak arra fog vonatkozni. Peldaul BP megoldasa kesobb telepiti egy mappabol, MS megoldasa pedig webrol tolti le. 

Szerkesztve: 2021. 10. 25., h – 22:43

nem irjak, hogy le lenne vedve. ezt irjak: "ez a funkció a blackPanther OS egyedi védjegye"

de a vedjegy az nem szabadalom (levedett funkcio leirasa) hanem csak egy levedett nev (ha valoban az jogi ertelemben is, es nem csak mint egyedi dolog nevezik maguk vedjegynek). esetleg a neve lehet bejegyzett vedjegy, de azzal csak akkor mennek barmire ha a MS is igy hivja a funkciot (vagy barmi mast). szoval ez valoszinu buko lesz, de sok sikert :)

ha nyernek, gyorsan pereljek be az apple-t is, mert az IOS is tud ilyet evek ota...

A kereső kérdés: Keresés a összes oltalmi formában
bárhol (együttes keresés a mezőkben) megtalálható a(z) AppHelper kifejezés

A keresési feltétel szerinti adat(ok) nem található(ak) a nyilvános adatbázisban!

pedig az angol oldalon is trademark-rol beszel, nem patent-rol...  ez igy kb eselytelen :)  max mint prior art allna meg, ha megall, mert erosen ketlem hogy ok talaltak fel a spanyolviaszt. ha viszont nem, akkor meg az MS fogja oket megbaxni ragalmazasert :)

raadasul ha raguglizol az AppHelper szora, kiderul hogy eleg sok ceg sokmindenre hasznalja mar legalabb 2 evtizede... pl. van ilyen nevu class java-ban es C#-ban is, de ilyen DLL is 2001-bol:

https://www.dlldownloader.com/apphelper-dll/

Ha nem áll meg a prior art, mert volt előttük valaki, akkor még mindig bejátszhatják, hogy az ms azoktól lopta. :)

Itt inkább a működésre voltam kíváncsi, hogy igaz-e, amit állítanak. Nem az első lett volna, hogy az ms lenyúl valamit valahonnan.

Dehogy másolta, csak a bP akar megint okoskodni. A semmire. Keverik az oltalmi jogi formákat is (védjegy vs. szabadalom), bízva abban, hogy akik nem ismerik a különbségeket, bedőlnek neki. De még ebben is hazudnak, mert védjegyoltalmuk sincs arra, hogy AppHelper.

Nem a fórumolvasók tiszte eldönteni. Mivel érdemi döntés itt ebben a kérdésben nem várható (jogi kérdés -> bíróság), max. flamelni lehet rajta. Tehát:

Microsoft Windows -> Flame

trey @ gépház

Kezembe vettem egy 5L-es popcorn, de mindent egybeveve hatarozottan a BlackPanthernek drukkolok. (De csak penzt nyerjen, ne kelljen az MS-nek semmit megvaltoztatni).

Jogi tudasom a helyzet tovabbi elemzesehez hianyos.

mindent egybeveve hatarozottan a BlackPanthernek drukkolok.

Őszintén nem értem, miért kell itt bárkinek drukkolni? A BP nekiment az MS-nek? Béreltek ügyvédeket? A tech világ izgatottan rágja a körmét, mert az ítélet ki fog hatni a következő 10-20 év technikai fejlődésére?

Itt csak egyik hülye habzik a másik hülye ellen úgy, hogy a másik hülye azt se tudja, hogy az egyik hülye habzik. Főleg, hogy ellene. Nettó marketing az egész a bP részéről, hogy a felhasználóik érezzék az innovációt.

Na... Akkor... 2-3 Google keresés eredményeként (amit a bP OS tagok nem tettek meg) tegyük tisztába a dolgokat...

 

bP oldalról:

 

2012 óta elérhető az AppHelper, 2015 óta a rendszer része. Az hogy 2012 előtt mikor kezdték a fejlesztését, volt-e kommunikáció róla, nem tudni...

 

Windows oldalról:

 

A Microsoft 2004-ben indította a Windows Marketplace-t, amit 2008-ban váltott a Microsoft Store.

2011. szeptember 13-án a Build konferencián jelentették be, hogy a Store hivatalos része lesz a Windows 8-nak mint szoftver disztribúciós központ.

Bár már a Developer Preview-ra ígérték, csak a Consumer Preview verzióban mutatkozott be először élesben, 2012 februárjában.

A Consumer Preview-ról nem tudok nyilatkozni 100%-ig, de a Windows 8 végleges kiadásában (2012. október 26.) már biztos, hogy több olyan app is jelen volt a csempék között, amiket első kattintásra töltött le és telepített a rendszer. Szerintem, ahogy nézegetem a dolgokat, már a CP-ben is jelen voltak ilyen appok.

 

Tehát ha szigorúan vesszük az időpontokat, akkor a bP mikor kiadta a világmegváltó AppHelper-t, akkor már a Microsoft bejelentette a sajátját.

 

Viszont érdekes, hogy csak most kezdenek pattogni ezen, mikor egy nagyobb olvasottsággal rendelkező oldal hozza fel ezt az "újítást", ami 3 Windows kiadással korábban is jelen volt.

 

Plusz poén:

Az Ubuntu 10.10-el debütált (2010. október 10.) Unity, már kereséskor felajánlotta a nem telepített alkalmazásokat és ugyanúgy megjelentek az ikonokként, hiába nem voltak még telepítve.

"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

tényleg létezik valahol ilyen bestiális hülyeség, hogy kerülgetnem kell olyan appok indítóit, amikre nincs szükségem (ráadásul ha véletlenül rányomok egyre, akkor újfent olyan dolog történik, amit nem szerettem volna)? erre nem büszkének kell lenni, hanem javítást kiadni rá