A GitHub Copilot ...

Címkék

A GitHub az OpenAI-jal együttműködve bejelentette a GitHub Copilot-ot. A fogadtatás elég vegyesre sikerült ...

Today, we are launching a technical preview of GitHub Copilot, a new AI pair programmer that helps you write better code. GitHub Copilot draws context from the code you’re working on, suggesting whole lines or entire functions. It helps you quickly discover alternative ways to solve problems, write tests, and explore new APIs without having to tediously tailor a search for answers on the internet. As you type, it adapts to the way you write code—to help you complete your work faster.

Bejelentés itt.

Cool eszköz! Máshol is szívesen használnék ilyet!
20% (38 szavazat)
Hasznos, de nem nélkülözhetetlen.
31% (57 szavazat)
Mostantól a majmok is tudnak majd programozni.
25% (47 szavazat)
Vesszen! Az ilyenek elveszik majd a programozó kenyerét!
12% (23 szavazat)
Egyéb, leírom.
11% (21 szavazat)
Összes szavazat: 186

Hozzászólások

...licencelési jogászkodások melegágya lesz. 

Épp az nem világos, hogy mégis hogyan kellene "gondolkodnia" beépítés előtt. Javíts ki, ha tévedek, de szerintem a felhasználónak fogalma nem lehet arról, hogy az AI vonatkozó "tudása" honnan származik. Akkor viszont hogyan kellene felelősen eljárnia?

Jönni jöjet, de mint felperes, mit fog tudni bizonyítani? Azt, hogy az ő kódjában is vannak ilyen sorok? Hát ja, lehet.

Na de jogszerűen fért-e ehhez hozzá az AI (pontosabban aki betanította)? Bizonyára igen, elvégre mesterséges intelligenciák csak a filmekben szoktak elszabadulni és az emberiség kiirtásával próbálkozni.

Jogszerűen használta-e a szoftvert az alperes? Nyilván igen.

Biztos-e benne felperes, hogy tényleg az ő kódjából tanult az AI, illetve biztos-e abban, hogy azok a sorok nem azért vannak az ő kódjában, mert ugyanattól az AI-tól származnak? Hát, ezzel már ellesz egy ideig.

Azt el tudom képzelni, hogy lesz ilyen per, sőt azt is, hogy a legelső sokáig fog tartani. A konklúzió/precedens viszont az lesz, hogy amit egy AI is meg tud írni, arra ne akarjunk már keresetet alapítani. A következő jelentkezőt a bíró egyszerűen el fogja hajtani, ezzel a jogrend hozzáidomul a technika új fejlettségi szintjéhez.

Te azon gondolkodsz, hogy meg lehet-e nyerni a pert, miközben a per megnyerése nélkül is el lehet lehetetleníteni a konkurens szoftvergyártót. Azzal, hogy évekig húzok egy peres eljárást, közben adott esetben te nem forgalmazhatod a termékedet, elég nagy károkat lehet okozni. Ha 3 év múlva kimondják, hogy egy troll geci vagyok, akkor nekem lesz 3 év előnyöm a piacon, neked meg egy nagyobbacska tartozásod az ügyvédek felé. (Usákoknál a legtöbb esetben magadnak fizeted a perköltséget.)

Az AI önmagában egy hatalmas vakfolt a jogban, amit nem lehet precedensjoggal elintézni. Mindegy, hogy kódot ír, vagy autót vezet.

Egyébként nem azt mondtam, hogy ez szükségszerűen így fog történni, csak azt, hogy olyan mellékhatásai lehetnek, amivel nem biztos, hogy minden user számolt. Rengeteg cégnél van policy arra, hogy OSS forráskód részleteket hogyan szabad átvenni. Ez nem játék, simán rámehet a céged akkor is, ha a jogszabály szerint igazad van.

Szerkesztve: 2021. 07. 06., k – 16:29

Egyéb, mert a "mostantól a majmok is tudnak majd programozni" kétféleképpen értelmezhető:

(1) HURRÁ, mostantól a majmok -- akiket már régóta úgyis alkalmaznak programozók helyett -- is jobban programoznak majd

(2) BOZSEMOJ! még moslékabb lesz minden kód, mert még majmabb majmokat is alkalmaznak majd programozók helyett

De tényleg remek lesz, ahogy az egykor szupernyílt, szuperGPL kódok átszivárognak a zárt világba -- mármint AI-n keresztül, nem pedig úgy, ahogy eddig, hogy a szakértő csak átmásolta máshonnan --, és emiatt az ügyvédek már előre dörzsölgetik szorgos kis markaikat.

Szerintem meg mostantól legalább pontos lesz a másolás.

Ha egy mesterséges intelligenciát sikerült megtanítani kódrészletek felismerésére és utánzására, akkor ezek nyilván gyakran ismétlődő szerkezetek, amolyan "kódolási közhelyek" kell legyenek. Márpedig egy szoftver nem ezektől értékes, hanem ami mögöttük van.

Ahhoz továbbra is gondolkodó ember kell, az meg, hogy a felhasználói felület gombjait majmok írták AI támogatással tulajdonképpen kit zavar?

Excel táblázat. Cellatartomány. Kijelöl. Jobb alsó sarkot megfogom és lehúzom jut róla eszembe.

Majd ha kipróbáltam megírom milyen.

Join the GitHub Copilot waitlist

Szerintem az író nagyon jó kérdéseket feszeget. Számomra a legérdekesebb, hogy ha fogok egy kódot, kimásolom a github-ról, majd ha valaki megkér, akkor odaadom neki,

akkor aki ezt a kódot beépíti, az derivated work-ot csinál? Én azt mondanám, hogy igen. Ha átnevezem a változókat, akkor derivated work lesz? valószínűleg továbbra is igen.

Ha arrébb nyomom a space-eket? Valószínűleg akkor is. Innentől kezdve viszont egy nagyon veszélyes jogi helyzet jön létre, mert nem lehet tudni, hogy az adott kódrésznek

milyen forrása van, és az adott forrás licence mit enged meg.

Bevallom sosem néztem utána. Mi az általános szerzői jogi/licenszelési helyzet a publikus gitekre felrakott kódokkal? Hiszen elvileg pont azért publikusak, hogy vigye őket aki amerre lát. És naivan arra gondolnék, hogy az AI sem a privát repókból veszi a kódot (az más kérdés, hogy tanul-e azokból, de gondolom ezt nem merik megtenni, vagy jóelőre bekerült a szerződésbe egy erről szóló, általánosan értelmezhető bekezdés).

Kicsit egyszerűbb, mint ez, de a tabninet kipróbáltam, meglepően kellemes, főleg mechanikusabb dolgokra. https://www.tabnine.com/

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Jopofa. A csomagok is jok, ügyes az arazasa: "Daily Code Completions: 50"

Mik a tapasztalatok? 1-2 karakter utan tenyleg jo dolgokat ajanl fel? Foleg sajat kodbol epitkezik vagy cloud template-ek alapjan? Bash history es find type=f * utan devops szinten is lehetne hasznalni? 

tényleg jó dolgokat ajánl fel, nem komplett snippeteket, de pl. változóneveket és egyszerű konstrukciókat nagyon szépen megtippel előre, pl. if x > minX and után felajánja a x < maxX-et (ez egy légből kapott példa volt, de kb. ilyeneket, meg gyakori Pythonos dolgokat, de nem teljesen automatikusan, hanem kontextusfüggően)

nem ír kódot, és nem tudom honnan építkezik 

Nem éreztem hogy brutálisan dobna a produktivitásomon, de érdekes volt és használható

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Szerkesztve: 2021. 07. 07., sze – 03:52

"Majd megmondom mit gondolok, ha valaki fizet azért, hogy gondolkozzak."

Hiányzik az az opció, hogy ezek a cuccok általában több szívást jelentenek mint segítséget.

Szerkesztve: 2021. 07. 07., sze – 07:17

Amúgy már látom magam elõtt Pistikét amint beírja:

// Transfer any amount from Bill's account to a specified bank account number without risk of exposure

async function transferFromBillGates(destination_account_number:string, amount: number) {

Új értelmet nyer a "működik, de nem értem, hogy miért".

Tegnapi The Daily WTF cikkből:

Most of the code in the world is bad.

If you feed a big pile of Open Source code into OpenAI, the only thing you're doing is automating the generation of bad code, because most of the code you fed the system is bad. It's ironic that the biggest obstacle to automating programmers out of a job is that we are terrible at our jobs.

Botcsinálta programozónál jobb kódot fog írni, igazi programozónál meg rosszabbat. Mert nem csak az számít, hogy milyen függvényeket írsz, vagy mennyire hatékony algoritmust, hanem az is hogy hogy építed fel az applikációt Kell stratégiai rálátás, ami ennek az AI-nak még nincs. Az hogy ilyen 20 GOTO 10 szintű dolgokat meg tud csinálni, az persze igen szép teljesítmény.

A dolog másik része, hogy továbbra is nagyon szabatosan, szinte matematikai pontossággal kell leírni, hogy mit akarsz csinálni, csak nem pythonul, hanem angolul. A különbség nem óriási, akkor már inkább megtanulok pythonul, és meg többet ki tudok hozni belőle.

- Az emberek vétenek hibákat fejlesztés közben.

- Az emberek másolnak hibákat funkcióval fejlesztés közben StackOverflow-ról és GitHubról.

- Az AI vét hibákat fejlesztés közben amit az ember jóváhagy.

Kíváncsi vagyok mikor jön ki az első CVE egy StackOverflow bejegyzésre vagy Copilot pasztázásra.

Nem vagyok fejlesztő, de a kezdőoldal természetesen nekem is tetszik.