Új terméket jelentett be a Raspberry Pi projekt: 5 dolláros Raspberry Pi 4 ház ventilátor

Címkék

Az 5 dolláros hűtőborda+ventilátor kombót a Raspberry Pi 4 hivatalos házába lehet beépíteni, hogy komolyabb terheléssel járó munkafolyamatok estén is kielégítő hűtést kapjon a processzor. Részletek és válaszok a miértre itt.

Hozzászólások

Az már régen rossz ha a Raspberry hivatalosan ventilátorozni kezd. 

Nekem is ilyen van, ez tényleg jó. Azért annak a ventilátornak meghallgatnám a hangját. Anno Odroid XU4-en kivágtam a gyárit a francba akkora zajt csapott és egy nagyobb hűtőbordát raktam rá, de vissza kellett venni a frekit, mert üresjáratban is forró volt. Amit linkelsz, annál 51C-nél nem láttam többet.

Arra kíváncsi lennék miért kell ilyen hűtés egy arm mobilokkal való összevetésben belépő szintű RPi4-re? 

Nem kell. Hacsak nem 100%-ban akarod tolni anélkül, hogy throttle-zon. Hacsak nem akarod jóval magasabb környezeti hőmérsékleten komolyabb terheléssel tolni.

Ugye nem akarod azt mondani, hogy a mobilok nem throttle-nak, ha túlmelegednek?

trey @ gépház

Én meg egy kukázott VGA-ról leműtöttem a ventit és azt tettem a Pi fölé.
Ezzel van fordulatszám szabályzás és mérés is! Ahogy nézem a hivatalost, az csak szabályozni tudja. 

Ezzel van fordulatszám szabályzás és mérés is! Ahogy nézem a hivatalost, az csak szabályozni tudja.

Ha tudja szabályozni a fordulatot, akkor mérnie is kell azt, mert visszavezetett jel nélkül nincs szabályozás :)

A méres nem feltétlenül jelenti azt, hogy ki is jelzed, el is tárolod stb. a mért értéket.

A mérés lehet összehasonlító is, amikor csak arra vagyok kíváncsi pl., hogy két dolog közül melyik a nehezebb, a hosszabb stb. Ilyenkor nem kell tudnom a tényleges értékeket.

A hőmérséklet alapján állíthatja a pwm-et. Ehhez nem kell ismernie, hogy mennyit pörög. Ha meleg, akkor rákapcsol. Ha nem a hivatalos ventivel használod, akkor nem annyit pörög, mint várja.
Ahogy neten látom,
föld, táp, pwm bemenet a hivatalos megoldás. A fordulatszám méréshez egy negyedik is kéne. Biztos lehet ilyet is impementálni még egy gpio használatával, de per pill úgy tűnik, hogy a hivatalos nem tartalmazza ezt.

Igen, de ő azt írta, hogy van fordulatszám-szabályozás :)

Ahhoz kell alapjel is, visszavezetett jel is :)

Tehát valójában semmilyen igazi szabályozás nincs, csak annyi történik, hogy megpróbálja a ventilátor segítségével a rendszer elérni azt, hogy nem menjen a hőmérséklet egy adott érték fölé :) Itt csak fordulatszám-vezérlés történik :)

A gépek BIOS-ában is látni a ventik fordulatszámát (ha olyan ventit kötsz rá), de gyakorlati haszna nincs. De a legtöbb VGA kártya ventijeit is lehet monitorozni.

Hogy hány RPM-en pörög a venti az csak érdekesség kép "kell".
Nekem rengeteg dolog (beleértve a rendszer infókat is) Homeassistant alatt jelenik meg, így a venti sebessége is.
 

abszolut nem ertek a hw-hez, de ha egy ilyen pici teljesen zart hazba/video/ rak egy ventillatort azzal mit nyer? marmint az utan, hogy az elso x perc utan felmelegitette a bennt rekedt valamennyi levegot maga korul? vagy en neztem be nagyon vmit?

de ha egy ilyen pici teljesen zart hazba 

It draws air in over the USB and Ethernet connectors, passes it over a small finned heatsink attached to the processor, and exhausts it through the SD card slot.

  azzal mit nyer?

Elég jól elmagyarázzák a linkelt blogbejegyzésben egy Linux kernel fordításon, annak idején keresztül. Grafikonokkal.

trey @ gépház

üres board, ráhajítva a propeller... nyilván sok értelme van tesztelni ebben a kontextusban...

"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

Szerkesztve: 2020. 12. 01., k – 16:51

Fejlődés™

ekkora szart

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Az esetek túlnyomó részében teljesen felesleges rá az aktív hűtés. Miért kellene nagyobbra csinálni? Ez egy szűk réteg igényeit elégíti ki. Emiatt miért kellene nagyobbra csinálni, amikor az egyik előnye a hackelhetőség szempontjából pont a mérete?

trey @ gépház

Megvan ennek is a felhasználása, pl nekem tök felesleges lenne itthon egy nagyobb gép.

Ez a "szerverem" itthon: Lóg rajta egy nyomtató, egy külső winyó, amire a rendes NAS-om menti magát, fut rajta egy saját hobbi projekt: otthon automatizálás, kotlinban, mqtt szerver, react.js, stb... Megy rajta egy plex, és szépen transzkódolja a videókat (egy stream megy egyszerre). Egy Grafana, stb... Fut rajta egy transmission. kb 8-10 konténerben dockerben.

Egy másik RPI-n Octoprint megy, nem is lenne jó rá más.

Egy harmadik RPI a C64-re van kötve 1541 emuláció miatt.

Most szeretnék egy Retropie-t RPI 4-el, egyszer kipróbáltuk, a gyerekek azóta nyaggatnak vele (nem a PS4 grafikája a fontos nekik).

Ezekre nem lenne jó egy nagyobb gép.

Szerkesztve: 2020. 12. 03., cs – 20:55

Argon One, a többi szar. Sima borda nem elég, fel tud melegedni 50-60° fölé huzamosabb terhelésnél. Baja nem lesz, de nem jó úgy fogdosni. Argon One szokásai meg scriptelhetôk.

(a vélemény 4 rpi4 és kb. 2x ennyi case alapján. 2.1 GHz-en ..)