Te melyiket tartanád meg: a nyári vagy a téli időszámítást?

Címkék

Vitaindító:

Az Európai Unió 2019 márciusában határozott az évenként kétszer esedékes óraátállítás 2021-es eltörléséről, arról azonban már a tagállamok dönthetnek, hogy melyik időszámítást, a nyárit vagy a télit követik.

Részletek itt.

Legyen nyári, mert azzal több napfényes órát nyerhetek.
64% (793 szavazat)
Legyen téli, mert szeretem a világosabb reggeleket.
36% (449 szavazat)
Összes szavazat: 1242

Hozzászólások

Annyi idő legyen itt is, mint Ausztriában, ne annyi, mint Romániában. Az melyik?

trey @ gépház

Nem. Lásd: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/88/World_Time_Zones_Ma…

Magyarország, Ausztria és egész Nyugat-Európa +1. Nyugatabbra haladva hosszabbnak tűnnek a nappalok (kivéve a pékeknek, akik hajnalban kelnek), mert később kel és nyugszik a nap. A legkeletibb +1-es országok szívnak, pl. Magyarország. Románia +2, ők a +2-es zóna legnyugatibb részét adják, tehát náluk kb. pont olyan jó, mint a spanyoloknak.

Ha mi azt akarjuk, hogy osztrákokkal egyező időnk legyen, az +1, tehát téli, és marad a szívás. Ha a románokhoz sorolunk +2-vel, az a nyári, és akkor lesznek világosabbak a téli esték. Amúgy Ausztria is jól járna a +2-vel. Románoknak +3 már overkill lenne szerintem.

Amikor délután videotelefonálunk családdal (Svájc és Magyarország kb. ~13° eltérés), eléggé szembetűnő, hogy Svájcban még világos van, mikor otthon már sötét.

Tegyük fel axiómának, hogy az emberek többsége szeret világosban élni. Most hagyjuk ki az éjjeliőröket, vámpírokat... Ez egy kölcsönös megegyezés. Hagyjuk ki azokat is, akik pl. pékek és hajnal 3-kor ébrednek, mert nekik kb. tök mindegy a dolog.

A világ érzésem szerint arrafelé tart, hogy egyre később ébredünk. Nekem pl. 7-8-ra kellett iskolába menni, manapság már sok helyen 9. A szüleim mindig korán jártak be dolgozni, még ma is 7-8 között van a csúcsidő, nekem otthon elég volt 9-re beérni, most meg 10-11-12 ahogy tetszik.

Ilyen eltolódás mellett a többség akkor kap több fényt, ha napkeltekor és napnyugtakor többet mutat az óra. Tehát +2 > +1.

A szívás az, hogy egész Európa +1-be van korlátozva, tehát nyugaton több fényt kapnak este (legnyugatabbra a spanyolok a nyerők), keleten meg kevesebbet (legkeletebbre a magyarok a lúzerek).

Pék vagy? :)

Pl. ha munka után 17-kor ki akarsz menni gyerekkel focizni a parkba, akkor az sötétben nem olyan móka. A másik lehetőség szerint meg kimehetsz reggel 6-kor, csak a gyerek kevésbé fog örülni. Alapvetően tök szubjektív, hogy kinek melyik jön be jobban.

Azt lehet vizsgálni, hogy hány embernek jobb az egyik meg a másik, és rendszerint a délutáni világosra többen szavaznak. Az meg tény, hogy egy adott időzóna keleti felén nekik pont rosszabb.

Akkor neked a téli a jó,

Igen, én is erre jutottam. És asszem' a télivel teljesül ez is:

https://hup.hu/comment/2539639#comment-2539639

Nem beszélve arról, hogy a Magyar Alvás Sszövetség, az OMSZ és más szervezetek is ezt javasolják.

trey @ gépház

Teljesen egy oldalon állok veled most, úgy néz ki. Egyértelműen a télire szavazok én is. Igaz most nem Magyarországon élek, de ki tudja mit hoz a jövő... Az biztos, utálok sötétben kelni, és teljesen természetellenes is, mert az ősember se kelt soha mielőtt kivirradt volna. A téli van a legközelebb a csillagászatilag igaz állapothoz is.

A jelenlegi természeti népek is nappal vadásznak.

Ami amúgy logikus is. Nappal jobban működik a térlátásunk is, a színlátásunk pedig ( ami ha nem is a legjobb az állatvilágban de a legjobbak közt van) pláne. Kár lett volna lemondani erről az előnyről ugye. Hogy mást ne is mondjak, a sötétben igen nehéz észrevenni a kígyót, és megkülönböztetni egy liántól, ami pedig adott esetben azt a vékonyka különbséget jelenti ami az életet a haláltól elválasztja...

Ja, logikusnak tűnik, de az is, hogy mivel már ismerték a tüzet ami előnybe hozta őket az állatvilággal szemben, éjszaka vagy hajnalban is vadásztak vagy gyűjtögettek, arról nem beszélve, hogy farkasok és egyéb ragadozók miatt őrködni is kellett, meg rakni a tűzre.

A kétszeri alvás is érdekes.

"utána lehetne nézni" :-)
 

"Alapítói: Fusion Vital, Global Innovation, Budapesti Alvásközpont/Benyovszky Orvosi Központ. Elnökei: Dr. Vida Zsuzsanna, szomnológus, neurológus, G. Németh György igazgató (Budapesti Alvásközpont/Benyovszky Orvosi Központ). Alapító elnökségi tagok: Vada Gergely igazgató (Fusion Vital), Kovács Attila igazgató (Global Innovation)."

És ezzel ki is derült, hogy nem az időzónával van baj, hanem a munkával és az iskolával. A legjobb megoldás az lenne, ha éjjel lenne az iskola és a munka, és akkor világosban mindenki azt csinálna amit csak akar. Vagy ha nem is lenne iskola és munka, csak FNA (Feltétel nélküli alapjövedelem.)

Nem feltétlen. Ideálisan én általában napkelte után feküdnék és kora délután kelnék. Késői fekvés - korán kelés is elviselhető lenne, ha a kora délutáni 1-2-3 órás sziesztám garantálva lenne. Sajnos a társadalmi normák az átlagra vannak kitalálva, úgyhogy folyamatosan kialvatlan vagyok hétköznaponként.

"Sajnos a társadalmi normák az átlagra vannak kitalálva, úgyhogy folyamatosan kialvatlan vagyok hétköznaponként."

Ez kicsit fordított megfogalmazás, a normák az mag az átlag. Olyan, mint hogy az evolúció az erősebbeknek kedvez, pedig valójában az erősebbek túlélése maga az evolúció. És ebben nincs sajnálnivaló, maximum azt lehet sajnálni, aki kilóg az átlagból, és nem tudja elfogadni, hogy kisebbségben van.

De akár úgy is szervezhetnénk a társadalmat, hogy nem akarnánk mindenkit belegyömöszkölni egy darab kategóriába.
 

Ez a fajta, mindenki egy időben, ekkor, ezt és ezt csinálja, leginkább az iparosodással terjedt el. Ekkoriban kezdtek az emberre is "egyen gépként" gondolni, nem pedig személyre, akinek megvannak a saját preferenciái, és az ipar érdekeinek (költség, hatékonyság) alárendelni az embert.

Régebben sokkal emberibb volt az alvás is. Sajnos az ipari forradalom óta az embert is elkezdték "standardizálni", úgy hogy az a termelésnek és ne az embernek legyen jó. 2-400+ éve még máshogy aludtak az emberek, sokkal diverzebb, személyesebb volt, mint a mai "egyen robot" alvás.

Ld.:

https://en.wikipedia.org/wiki/Biphasic_and_polyphasic_sleep#As_historic…

vagy

We analyzed 3787 subjects with average stay-at-home of 65 ± 9 days. The most significant changes in sleep occurred during the first ten days when the difference between weekdays and weekends disappeared and changes occurred in napping habits. The majority of the participants (66.8%) shifted toward eveningness when the self-selected sleep was possible and 1869 volunteers appeared to be owls (49.4%), 823 (21.7%) exercised “typical” sleep, 478 (12.6%) were larks, and 617 (16.3%) participants were completely desynchronized to the end of stay-at-home. 
 

Conclusion

In self-selected sleep conditions, the timing of sleep and sleep habits significantly differ from those of socially and economically fixed daily routine conditions.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7490238/

Lehet érdemes lenne újragondolnod, hogy ki is az "átlag", és ki és miért szabja a "normákat". Csak nehogy véletlenül az derüljön ki, hogy az "átlagos normális" van kisebbségben...

Szerintem abban kb. mindenki egyetért, hogy éjszaka aludni kell.

Miért nem írsz ki szavazást?

Én pl. világ életemben (OK, kb. 14 éves korom előtt nem) sokkal jobban szerettem éjszaka csinálni bármit, munkát, hobbit, akármit, mert csend van és nem zavar semmi.

Manapság azért 3 óra körül már el szoktam álmosodni, szóval sokszor ilyen tájban már lefekszem aludni.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Hétköznapokon 7:20-kor, aztán reggelizés és elkészülés után viszem a gyerekeket iskolába. Hétvégén 8-9

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Igen, jellemzően a napi alvásokból heti átlagot számolva 4 és 5 óra között van. Ha kb. 2 órát alszom csak, akkor ébredés után azért elég kába vagyok egy ideig és nem érzem úgy, hogy kialudtam magam, szóval ilyen rövid alvás (mondjuk 5-kor menni aludni) csak ritkán van, mondjuk hetente egyszer.

Emlékszem, hogy amikor még a szüleim házában laktam, tizenévesként, megfigyeltem, hogy 4:30-kor kezdett a horizont láthatóvá válni, és ekkor kezdtek a madarak csicseregni. Akkoriban ez volt a jel, hogy most már akkor elég volt.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Románia +2, ők a +2-es zóna legnyugatibb részét adják, tehát náluk kb. pont olyan jó, mint a spanyoloknak.

A spanyolok szerintem itt elég rossz példa, mivel ők egyel későbbi zónában lennének, és még annak is a nyugati részén. Románia a földrajzilag megfelelő időzónában van (annak a nyugati szélén).

Ha mi azt akarjuk, hogy osztrákokkal egyező időnk legyen, az +1, tehát téli

Ez akkor igaz, ha azt feltételezed, hogy Ausztria a téli időszámítást választja.

A jelenlegi megoldásnak az egyik nagy előnye, hogy Európa nagy részében ugyanannyit mutatnak az órák. Remélem nem lesz az, hogy ahogy végigmegyek mondjuk Magyarországról Franciaországba, össze-vissza kell állítgatni, mert mondjuk H téli, A nyári, D téli, NL nyári, F téli. Elég nagy ostobaság lenne.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nekem mindegy, csak legyen már vége! 
Egy átállítás után mindig 1 hétig tropa vagyok miatta :S
Gyűlölöm ezt a lefekvés-kelés ide-oda csúsztatását. Hetek kellenek mire átállok. 

Se a tengerentúli nyaralás. Milyen szar lehet megérkezni valahová, aztán egy héten keresztül szenvedni az időeltérés miatt, aztán amikor hozzászokott, visszautazhat és szenvedhet még egy hétig.

Mondjuk egyszer nekem is volt olyan, hogy korán reggel indultunk, elrepültünk Brazíliába, béreltünk a reptéren egy autót, elmentünk egy esküvőre, és amikor jött a lagzi, az evés után azért már nagyon megálmosodtam. Mondjuk összetoltam két széket, ledőltem egy órára, aztán a lagzi után aludtam egy rendeset, másnap már nem volt gond este sem.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Én nem nagyon érzem, mondjuk műszakos beosztásban vagyok amióta az eszemet tudom, HA ki tudom aludni magam akkor egészen könnyű az átállás, viszont ha nem akkor egy nap zombi és utána "normális".

Ontopicnak meg: Tökmindegy, legyen egy és kész. A legnagyobb kihívás ilyenkor a kocsi órájának átállítása volt amit most már magától csinál :)

Mikrót-sütőt már évek óta elengedtük, nem feltűnő, van másik óra amin látom az időt, ha nem villog már boldogok vagyunk. Használati utasítás természetesen mindkettőnek elásva a pince legaljára, PDF keresésig pedig nem ugrott ki az ingerküszöb.

Pedig értelmes mikrón/sütőn az óra átállítása nem űrtechnólógia: A set, meg a fel/le gombok nyomogatásából áll, mint minden "rendes" nyomkodós digitális órán.
Bezzeg a konyhai rádión... Ha valamelyik kretén adónál az RDS-es idő nyomi, és azt hallgatják a lányok a konyhában, akkor utána "tekerhetem vissza" kézzel a helyes időpontra. (Kikapcsolt állapotban megfelelő gombmegfelelő ideig történő nyomva tartásával indítható művelet...)
Legutóbb pl. 2068-ból kellett visszahúznom a jelenbe. Igaz, mint kiderült, a hét napjait valahol sikerült rosszul számolnia, mert a dátumhoz kötve két napos csúszásban van. (Mindegy, a dátum úgysem jelenik meg alapból a kijelzőn, csak a nap meg az idő.) Bár mutatott már hét óra hatvannyolc percet is, úgyhogy nagyon nem csodálkozom rajta, hogy ilyen...
A régi autórádió volt ilyen, hogy csak előrefelé lehetett tekerni az időt (egy nyomás - egy perc, hosszan nyomva 10 perc, folyamatosan nyomva tartva másodpercenként 2-3-szór 10másodperces lépésekben) - na azt nem nagyon állítgattam... Mert előretekerésnél egy órányit még csak-csak, de visszafelé esetben 23-at az már nagyon perverz...

Igen, nem állna sokból, de a fényerejük kicsi, nem bántja a szemet, nappal fel se tűnik, este meg kimondottan jó hogy nem kell a retinab.szó nagylámpát felnyomni. Kb ennyi a céljuk, időt ezer másik helyről meg tudom nézni, este meg kb nem igazán érdekel.

szerk: beállítottam őket, várom a kötelező félperces évente 2x előforduló áramszünetet :D 

[x] Legyen vége az időszámításnak.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Szerkesztve: 2020. 10. 26., h – 08:24

Szerintem az óraállítgatás egy hülyeség. Legyen a világon mindenhol UTC, rengeteg félreértés és programozói kapacitás megspórolható lenne vele (egyébként a tőzsde UTC-t használ nem véletlenül).

Az, hogy szavazunk a, hogy téli vagy a nyári lenne jobb Magyarországnak, azt jelenti, hogy Kárpát medence továbbra is ott van mint ezelőtt 1000 éve: nyugat és kelet határán. Ha következetesek akarunk maradni, akkor az az időzóna kell, amit a nyugati kereszténység fog használni: a nyári időszámítás szerinti.

Az az EU-s döntés, hogy nem lesz óraállítás, de minden ország belügye, hogy melyiket használja egy olyan szintű baromság, hogy megfelelő hasonlat nem is jut eszembe. Mi célból is jött létre az EU, ha nem egy ilyen helyzet standardizálására? Képzeljük el azt a szitut, hogy az osztrákok a téli időzónát választják, a magyarok pedig a nyárit. Megyek nyugati irányba és korábban érek Nickelsdorfba, mint amikor elindultam. Agyrém!

> Sol omnibus lucet.

Ez gyakorlatilag annyit tenne, hogy nem a "mennyi az idő"-t állítjuk a helynek megfelelően, hanem "mikor kezdődik a nap"-ot, azaz lenne, ahol a "reggel" 6:00UTC-t jelentene, máshol meg 15:00UTC-t, vagy bármit is. Ezzel mondjuk a "mikor van újév" kérdése is eldőlne: XXXX.01.01. 00:00UTC-kor, ami helyileg reggeli, déli, esti, vagy épp éjszakai időszakra is eshetne.
Az általános életvitel terén azért ebből rettenetes felfordulás lenne: Egy kiemelt időzóna kivételével mindenütt át kéne írni az összes időpontra vonatkozó szabályozást, a nyitvatartásokat, a menetrendeket, mindent, amiben óra:perc szerepel, mint információ - és ehhez hozzá is kéne szokni, ami az UTC-től (jelenleg) kevésbé eltérő területeken talán nem lenne akkora probléma (bár az időinformációk UTC-re történő konvertálása és megjelenítése okozhatna galibát, meg csillió olyna kérdést/félreértést, hogy azt hittem utc, de még nem és viszont), de gondolj bele az USA helyzetébe, ahol azért jóval nagyobb különbségek vannak számok szintjén az UTC meg a helyi idő között. Nekik még a yd/ft/inch kontra méter témában is sikerült khm. rontani... (NASA)...

Megyek nyugati irányba és korábban érek Nickelsdorfba, mint amikor elindultam. Agyrém!

 Amíg volt Concorde Londonból felszállva előbb értél New Yorkba mint amikor elindultál. Szóval ez most egy ilyen Concorde életérzés lehet négy keréken. 

:D

Nem tudom, kövezzetek meg, de én sosem voltam kába óraátállítás környékén. Nekem bejött ez, hogy  csaknem az egész EU területén egy 1-2 időzóna van.

Nem egy plusz információt, hanem az időpontot adod meg pontosan. Ha azt mondom, hogy a  test hőmérséklete 37.8 fok, akkor te bólogatsz, hogy rendben - miközben 21°C-ra hűlt hulláról beszélünk - csak első esetben Fahrenheit-ben... Az időpont esetében is fontos megadni azt, hogy milyen skálán értelmezett - nem véletlenül van az a mondás, hogy időpontot illendően UTC-ben, vagy hasonló, egyértelmű módon kell tárolni, és a helyi időt azt abból kell a megjelenítéskor számolni.

Ugyanez műszakváltáskor: veszem a gépen, hogy ki mikor lép műszakba és a váltó kolléga hamarabb lép be, mint amikor az előző kolléga ki. A másik oldalon, meg egy órányit nem dolgozik senki. És akkor ezt iso9xxx-szel kövesd le, hogy amikor van valami zűr, ki hibázott. Nem azt mondom, hogy megoldhatatlan, de irracionális. Azt mondtam erre, hogy UTC-ben dokumentálunk. Elfogadták, mert ésszerű javaslat volt.

Vagy egy repülőgép menetidejének számítása a helyi indulási és a helyi érkezési időből. Na, mindegy...

> Sol omnibus lucet.

Oké, ezt magyarázd el egy főnöknek, aki kb 15 mp-et fog a kérdésre szentelni, hogy az úgy van, hogy vissza/előre lett állítva az óra pont akkor, amikor ez_meg_ez történt és különben is DST. Lehet ezen rugózni, de azt nem tudjátok velem elfogadtatni, hogy az óraátállítás nem bonyolítja a helyzetet, mert szerintem de.

> Sol omnibus lucet.

A kérdés feltevése se tetszik.

Van a normál időszámítás, meg az elcsúsztatott nyári.

Célszerű lenne azokhoz az országokhoz szinkronizálni az óráinkat, akikkel szorosabb gazdasági kapcsolatban vagyunk (pl. németekhez).

Azok nem fejlesztők, hanem újságírók. Egyértelműen a téli időszámítás a normális, mert annak az időzónának valahol Linz és Sankt Pölten között van a közepe, a következőnek pedig valahol Odessza környékén. Persze csak ha azt akarjuk, hogy a nap délben deleljen. A bulizóknak nyilván egy délután három körüli delelés is korán volna.

Miért lenne annyira egyertélmű, hogy melyik a helyes? Budapest pl a 19 hosszúsági körön van, 19 fokot a nap 1:16 perc alatt tesz meg. Az ország keleti csücske majdnem a 23-on van, az 1:31 perc. A nyugati csücsök pedig pedig kb 16-on van, ami pedig 1:04 perc. Ez alapján mondhatnánk, hogy akkor UTC+1 a tuti, de akár rá is lehetne bízni az emberekre, hogy eldöntsék, hogy melyik a szimpatikusabb számukra, a UTC+1 vagy a UTC+2.

Egyébként a téli és a nyári időszámításnak az volt a koncepciója, hogy az átlag ember több időt tölthessen a világosban (alacsonyabb energia fogyasztással indokolták). Ebből a szempontból teljesen irreleváns, hogy mikor delel a nap. Ha mondjuk az átlagot úgy közelítjük meg, hogy 06:00-tól 22:00-ig van ébren, akkor 14:00-kor kellene delelnie a napnak, ami kb a UTC+3.

én sem értem, hogy miért mi akarjuk eldönteni, hogy mikor van dél, mikor annak természeti oka van. akkor legyen dél amikor delel a nap. mindenki más meg úgy osztja be az idejét ahogy akarja. ennyi erővel azt is megszavaztathatnák a néppel, hogy akkor most milyen évet írjunk. annak mondjuk tényleg lenne értelme, mert az tényleg csak egy megegyezés, de amiatt nem rí senki.

mindenki addig lát ebben az idő kérdésben, ameddig neki kényelmes. mindegy is. de nem mindegy, a dél legyen délben aztán kész. nem is volna baj, ha az intézmények meg kényük kedvük szerint bevezetnének téli meg nyári kezdést.. akár sulikban kicsit lehetne is tompítani a dugót, ha középiskola, gimi máskor kezdene, mint az általános iskola..

Nevezzük át, nem delel a nap, hanem egyórázik ;) Ezt emberek találták ki valamikor, ha nekünk már nem felel meg, akkor változtassunk rajta! Számomra nem túl meggyőző érv, hogy a megszokás mit diktál.

Semmi nem indokolja, hogy a dél a nap fele legyen, ahogy azt se, hogy mindenkinek kilenckor kezdődjön a munkaideje... miért kell ebbe a játékba belevonni azt, hogy a nap legmagasabb pontján van 12 óra?

Ok, ez is egy érv, de miért is kell összehasonlítani egy hülye kérdésre adott választ? 

Eredeti helyen feltevőknek maximum annyi fogalma van erről hogy órát állítunk, meg talán még nagy eséllyel egy hétig tudja honnan hova, de elég nagy sansz van rá hogy így is meg lehet kavarni a fejüket.

- nem értik a gazdasági vonzatokat maximum hallottak pár érvet

- fogalmuk nincs arról, hogy pár régióban nincs ilyen már, pár helyen meg nem ugyanakkor van (Australia, US, Canada, EU) ezért még nagyobb a katyvasz

Ezért lepkefingot ejtenek be a kérdésbe-

Vessetek a vérmókusok elé, de szerintem nem kellene eltörölni. Igaz, okoz némi gondot az átállás, de most az lesz gond, hogy ha a "nyári"-t választjuk, akkor télen reggel 8 után fog a nap kelni és tök sötétben kell munkába járni hónapokig, ha meg a "télit", akkor nyárom már reggel 3-kor pirkadni fog, de este a mostaninál korábban sötétedik. Az óraállítás eltörlése bizonyos gondokat enyhít, de az általa okozottak jelentősebbek lesznek.

De ha a kép opció közül kell választani, akkor én a "téli"-re szavazok. A téli reggeli sötétséget jobban utálnám, mint a nyári korai napkeltét.

"okoz némi gondot az átállás, de"

Pont ez a legnagyobb baj, ne söpörd félre.

"akkor télen reggel 8 után fog a nap kelni és tök sötétben kell munkába járni"

Tudok neked akármilyen szakmát és N=0..23 órát választani, akik akkor mennek munkába és nekik egyik/másik megoldás szar/nem szar. Van sok tevékenység, amihez a világos praktikus okokból hasznos, de a munkába járás szerintem pont nem ez.

"akkor nyárom már reggel 3-kor pirkadni fog"

Mit számít csukott szemmel és lehúzott redőnnyel? :)

"de este a mostaninál korábban sötétedik"

Ezért jó a nyár, a fent említett világosban végezhető tevékenységek miatt.

Amúgy meg ezek a dolgok eléggé szubjektívek, de abban a többség egyet ért, hogy az átállás maga szar. Én nyári pártiként kiegyeznék a fix télivel is.

Ezt a sötétben nehéz fölébredni dolgot sosem értettem. Itt, ahol lakom Finnországban télen 10 körül kel fel a nap, kicsit északabbra meg egyáltalán nem. Szóval erre itt árulnak olyan napfénylámpát, ami a megfelelő időpontban "fölvirrad", 30 perc alatt erősíti a fényét nulláról a beállított maximumig, a megfelelő időpontban. Nekem ez tutira bejött, minden nap kb a kezdet után 10 perccel, kellemes hajnali derengésben ébredek, nem kell hozzá hangos ébresztő, kipihent vagyok, stb. Azért ez nem akkora rakétatudomány, hogy más országokban ne lehetne alkalmazni azoknak, akinek gondot okoz a sütétben kelés. Kicsit olyan műproblémának tűnik az egész, gondolom viszonylag kevesen alusznak rendszeresen a szabad ég alatt.

Csaba

"Tudok neked akármilyen szakmát és N=0..23 órát választani, akik akkor mennek munkába és nekik egyik/másik megoldás szar/nem szar. Van sok tevékenység, amihez a világos praktikus okokból hasznos, de a munkába járás szerintem pont nem ez."

Nem rólam, hanem a tömegekről van szó. A 8 órakori sötétség a lakosság nagy részét érinteni fogja. Ők ezt fogják megszenvedni. Pl. iskolába járni tök sötétben...

Ahogy írtam: az óraállítás megszüntetése egy problémát eltüntet, másokat előhoz. Nekem magamnak igaziból mindegy, mert akkor kelek/fekszem, amikor kell. De szerintem többeknek és hosszabb ideig fog problémát okozni pl. az esetleges téli reggeli sötétben való felkelés, mint az az 1-2 nap évente, ami az átállással jár.

 A 8 órakori sötétség a lakosság nagy részét érinteni fogja. Ők ezt fogják megszenvedni. Pl. iskolába járni tök sötétben...

Nehogymár 2020-ban probléma legyen a munkakezdést/iskolakezdést úgy leszabályozni, hogy ne kelljen sötétben munkába menni, ha ez szempont. (Eleve a 8-as iskolai kezdnés nem univerzális egy csomó helyen, az én gyerekeim 8 és 10 között eléggé random kezdik a suliban a napot. Most direkt megnéztem, a három iskolás gyerekem heti órarendjében 6x van 8-as kezdés, 7x 9-es, és 2x még későbbi.) 

Szóval iskola ügyekben (diákok, tanárok) nem valódia probléma, a műszakozóknál meg rugalmasság kérdése. Amúgy is, szerintem a munkaerő egyre növekvő részének rugalmas a munkaideje, lásd még hómofisz.

Csaba

"akkor télen reggel 8 után fog a nap kelni és tök sötétben kell munkába járni hónapokig,"

Eddig is sötétben jártam reggel telente (6ra járok dolgozni), ez nagyjából mindegy. Nekem fontosabb, hogy délután egy órával tovább ki lehessen mozdulni úgy, hogy még világos van.

Elsonek a :45 :15 es :30 (neminteger) offseteket szuntetnem meg a Foldgolyon. (Nehogy valaki belinkelje a time falsehoodot, nem segit a legacy kod karbantartasakor, ha az mar el van baszva).

Amugy nyarira szavaztam. Leginkabb ne legyen atallitgatas. Meg mindig van 3 eszkozom, amit kezzel allitottam at tegnap, es akkor a sutomon meg nincs is ora.

Az oroszok kipróbálták már mind kettőt.

A nyárit választva télen megugrott az öngyilkosságok száma.

Aztán áttértek a téli / földrajzi időre.

Télire szavasztam, de nem azért, ami indoknak fel lett tüntetve. Egyrészt az az eredeti :) Másrészt inkább nyáron legyen hamarabb "buli" az este, mint télen legyen az, hogy tartósan sötétben indulsz el munkába, sőt sötétben fogsz dolgozni (mert lesz mikor fél 9-kor fog világosodni), délután meg ismét sötétben fogsz hazaérni, mert annyit nem fog jelenteni az az egy óra, főleg, ha 5-ig dolgozol.

(Sőt, van orosz példa is, hogy élettanilag nem biztos, hogy jó ötlet lenne a nyárit megtartani: https://telex.hu/tudomany/2020/10/24/oraatallitas-teli-idoszamitas-eltorles

Most biztos megkapom, hogy milért pont onnan linkeltem, ez jött szembe. Pár éve már olvastam a jelenségről, most rákerestem, kugli sosem volt barátom, ezt kaptam. Biztos megvan valahol az eredeti is)

GMT+1

A Föld kb 24 óra alatt tesz egy fordulatot, azaz egy óra alatt 15°-ot fordul.

A GMT+0 a -7.5 és a +7.5 hosszúsági kör között legideálisabb.

A GMT+1 a +7.5 és a +22.5 hosszúsági kör között legideálisabb. Magyarország a +16 és +23 között van.

Az már egyéni (céges) döntés, hogy hol mikor kezdődik a munkaidő. Vannak akik reggel 6-ra járnak, az iskola 8-kor kezdődik. 'pesten 9 előtt nem nagyon szokás dolgozni, van aki 3 műszakos rendben dolgozik. Nem mindegy mennyit mutat az óra?

[Falu.Me]==>[-][][X]

[x] Tök mindegy nekem, csak döntsék már el

[ ] Ne töröljék el az óraátállítást

Csaba

Szerkesztve: 2020. 10. 26., h – 10:35

Anno irtam:

Ez alapjan megszerkesztettem a mostani, a csak nyari es csak teli beallitas napkelte-napnyugta grafikonokat.
Es bejeloltem rajta a reggel 6-8 illetve este 6-8 orak vonalait.

https://imgur.com/a/dA8qOZn

ez alapjan eldontheti mindenki hogy melyik a jobb: telen sotetben indulni* munkaba/iskolaba (csak nyari) vagy nyaron koran bezarni a kertipartyt mert sotet van (csak teli)

* ami legrosszabb esetben is max 3-4 honapot jelent 7oras indulassal nezve

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

a nap a csillagászati délhez képes szimmetrikusan mozog, de az ember nem szimmetrikusan él

5 órával a csillagászati dél előtt /reggel 7 körül/ még épp csak felkeltél

5 órával utánna /17 óra körül/ még krva messze vagy a lefekvéstől

vagyis az időzónát úgy érdemes beállítani, hogy a csillagászati dékor 12 utáni időpontot mutasson az óra

a téli időszámmításkor akár 11:35-öt is mutathat, inkább mutasson 12:35-öt, ami a nyári

A kettő között, fél órát tekerjünk rajta és hagyjuk úgy :)

Nekem csak annyi szamit hogy Integer legyen az offset. A tobbi mindegy. Ne :30-cal terjunk el egy szomszedos orszaggal. Mas keresem nincs.

(Fogalmad sincs milyen nemzetkozi IT termekek lennenek, amik egyedul a magyar piacon, meg egy ezer lakosu Uj Zelandi szigeten meg egy kanadai szigetcsoporton bugzananak)

Csak az után írjanak ki szavazást, miután minden hülye felfogta, hogy az "a téli az eredeti" egy teljesen értelmetlen érv a 21. században, vagy inkább mióta átálltunk a napóráról mechanikusra. 

A biológiánk még mindig a napórát "követi", azt kicsit nehéz átállítani mechanikusra, vagy elektronikusra. Még nem telt el annyi idő az emberi evolúcióban, hogy a hormonális működésünk másképp működjön, és nem hiszem, hogy megéri pre-alfa-tesztelőnek lenni.

Extrém eseteket nyilván nem tudunk könnyen leküzdeni, de most 60 percről beszélünk. Egyébként ha már a biológiai óránkról beszélünk, én délután sokkal éberebb és aktívabb vagyok, más meg már hajnali hétkor pattog, mint a kőszáli kecske. Szóval ne általánosítsunk. 

Szerkesztve: 2020. 10. 26., h – 11:00

Vicces lesz, amikor egy, a mostani közép-európai időzónában nyugatra lévő államban egy órával előbb lesz dél, mint egy keletiben. 

Arról is kell szavazás, hogy akkor a Nap nyugaton keljen-e ezek után vagy maradjon a keleti napfelkelte. :D

Szerintem az lenne az evidens ha mindenhol az az időzóna lenne ami volt a nyári időszámítás bevezetése előtt. Ez nálunk UTC+1 a télinek mondott, de valójában normális időszámítás. Ezen a földrajzi időzónákat ábrázoló képen is látható, hogy Magyarország az ország legkeletibb kis részét leszámítva teljes egészben az UTC+1 földrajzi időzónán belül van. 

A zembereket megkérdezni szvsz teljesen felesleges. A többség azért szavazna a nyári időszámításra mert nyáron meleg van meg nyaralás, az akkor biztosan jobb. 

Népszerűtlen vélemény, és késő bánat:

A nyári időszámítás télen hónapokon keresztül folyamatosan szívás.

A téli időszámítás nyáron hónapokon keresztül folyamatosan szívás.

Én az évente kétszeri rövid szívásra szavazok.

Ez miből jött? Bulizni tipikusan este szoktunk, tehát aki előbb akar sötétet, az épp, hogy világosban kelést akar. Viszont ha sötétben kell kelni, több energiád marad a nap végére és a konditerem, tanulás, vásárlás, hobbi, házi munka, stb. nem marad el, mert sötétben már az ember csak be akar vágódni a tévé vagy számítógép elé, értelmes dolgok helyett. Egyszerűen elfogy a kedv, ha munka után besötétedik. Az kinek jó? 

Szerkesztve: 2020. 10. 26., h – 12:03

Ez most komoly? Nem volt képes az EU egységes szabályozást alkotni és előfordulhat, hogy egy Budapest - Franciaország úton háromszor kell oda - vissza időt állítani?

Remélem rosszul értem, de ha mégsem, akkor ez briliáns példája a "Nemzetek Európája" utópiának. :) 

Szerkesztve: 2020. 10. 26., h – 12:09

(x): Én arra szavazok, hogy legyen a CET (és hívjuk rögtön ET-nek), de legyen itthon téli/nyári iskolakezdés, téli/nyári buszmenetrend, téli-nyári munkaidő/nyitvatartás. (Az tök mindegy, hogy más országban van-e ilyen.)

Ez a mostanihoz képest azzal járna, hogy az évi 2 nap anomáliái megszűnnek, de, évente 2x le kell cserélni az összes buszmenetrendet (ami nem okoz anomáliákat!) és az üzleteknek/hivataloknak a nyitvatartás táblát a bejáraton.

Ez talán egy hajszálnyival jobb a jelenlegi helyzetnél, meg annál is, hogy az iskolaidő nagyon sokat csúszkáljon; de sokkal azért nem. Pláne, hogy az angolok valószínűleg megint külön időbe esnek (de a Spanyoloktól a Románokig simán egységes lehetne az EU ideje). 

Persze a mostani rendszerben az emberek nagy része észre sem veszi (és döntő többsége meg kb nem veszi észre) hogy átálltak az órák, ebben a másik rendszerben meg konkrétan mindenkinek egy órával korábbra manuálisan át kéne állítania az ébresztőjét (pláne, ha a hét különböző napjain eltérő időkben kel). :|

Szerkesztve: 2020. 10. 26., h – 12:18

Megtartanám ami most van. Nekünk se a nyári se a téli nem jó egész évben.

Sose értettem a nyavalygókat. Politikát csináltak ebből is, pedig totál szakmai kérdés. Ma is onnan jöttem rá, hogy órát állítottunk, hogy a kocsimban nem állt át magától.

Az oroszok kipróbálták a nyárit, aminek az orosz átlaghoz képest súlyosabb depresszió és motiválatlanság, valamint több reggeli autós baleset lett a vége.

Ezt aztán Putyin egyetlen huszárvágással a télire módosította.

"Legyen nyári, mert azzal több napfényes órát nyerhetek."

Erre szavaztam, de az indoklást nem értem, mert a napfényes órák száma attól nem fog változni, hogy éppen mit mutat az óra.

nyaron 14-16 orat (~05-21h CET) van vilagos, telen 8-10 orat (~07-16h CET). a tologatast azert talaltak ki hogy a vilag nagyatlag eletvitele nagyjabol beleessen ebbe a tartomanyba (8kor melo, 16 utan esti kikapcsolodas). a teli idoszamitas kb fedi, a gond a nyari van: tokre felesleges hajnali 4kor vilagosnak lennie (kiveve a reggeli baglyoknak), amikor a tobbseg csak 6-7 fele kel. ugyanakkor jo lenne melo utani dolgokat vilagosba csinalni. ezert van a nyari +1 ora eltolas.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Én azt szeretném ami a legközelebb van a valósághoz. Ha a kb középen lévő BP-.t nézzük akkor a delelés a téli időszámítás szerint 11.26-és 11.57 között van. Ha a nyári lenne akkor logikusan ez 12.26-12.57 ig változik. Szóval a valósághoz a téli van közelebb.

Az hogy a tél szívás...?, hát ez van, egyenesítsétek ki a föld tengelyét, ha jól emlékszem valami görög mondott olyat "adjatok egy szilárd pont és kimozdítom .....

nem lehetne az egész országot nyáron egy kicsit északabbra, télen meg egy kicsit délebre vinni, hogy mindig jó strandidő legyen :)

amikor ez már kész, akkor már ráérünk vitatkozni azon mikor hány óra, vagy hogy hétfő után milyen nap legyen:)

Erre nyomtam: "Legyen téli, mert szeretem a világosabb reggeleket."

De fordítva se zavarna (hosszabb nyári esték). Megmondom őszintén, ezt a szám fétist se értem. Nem mindegy hogy papíron 06-22h tart a nap, vagy 21-13h-ig? Azaz pl. óra szerint 21h-kor van a rendes reggeli ébresztő (mint most reggel 06-kor, csak épp 21-et mutat az óra 06 helyett). Nekem az se fájna ha UTC lenne mindenhol. Sőt!

echo crash > /dev/kmem

Attól, hogy UTC lenne, még mindenütt meg kéne határozni azt, hogy mikor kezdődik mondjuk a "business day", milyen "eltolással" működik az adott ország az UTC-hez képest - és máris feltaláltuk a zónaidőhöz kapcsolódó UTC+/-x óra megjelölést :-) amit tudni kéne ahhoz, hogy az adott országhoz kapcsolódóan tudj az időpontokkal tervezni.

A téliben délben van legdélebbre a Nap. Nagyjából. Ez AZ idő.

Aztán tőlem mindenki akkor kel fel, amikor akar. Pont ugyanott van.

Ha a nyári lenne egész évben, akkor télen végig sötétben járnának dolgozni/iskolába az emberek nagy része, akik 8-ra mennek be. Oroszországban kipróbálták ezt, kimutathatóan megugrott a depressziósok aránya. 

Ha a téli lenne egész évben, akkor nyáron hajnali fél négykor már világosodna, annak meg megint nincs semmi értelme. 

Ezért az egyetlen értelmes megoldás, ha marad mindkettő. Azt értem, hogy 1-2 hétig sokaknak kellemetlen és ez az egészségügyi statisztikákon is meglátszik, de ha eltöröljük, simán lehet hogy nem csak 1-2 hétig fog megemelkedni mondjuk az érrendszeri problémák száma, hanem egy fél éven keresztül magasabb marad. 

Időnként szokta mesélni a nagypapám, hogy régen egyetlen időszámítás volt, aztán bevezették a téli/nyári óraátállítást, aztán eltörölték, aztán megint bevezették. Most megint eltörlik, pár évtized múlva meg rájönnek hogy mégis inkább állítsuk vissza. 

Alternatív megoldás, bár nyilván megvalósíthatatlan: Az év első felében álljon a nap 23 óra 59 perc 50 másodpercból, az év második felében pedig 24 óra 10 másodpercből. Így akkor megmaradnának a téli és a nyári időszámítás előnyei is, de az átállítás hátrányai megszűnnének, mert folytonossá válna az átállás. Persze ehhez akkor hozzá kell illeszteni az összes elektronikus eszközt amiben van óra, de mondjuk a régi órákon lehetett is állítani a sebességet, így akkor csak azt kéne megpiszkálni egy kicsit évente 2-szer, nem pedig az időt egy egész órával rángatni. 

> Alternatív megoldás, bár nyilván megvalósíthatatlan: Az év első felében álljon a nap 23 óra 59 perc 50 másodpercból, az év második felében pedig 24 óra 10 másodpercből. Így akkor megmaradnának a téli és a nyári időszámítás előnyei is, de az átállítás hátrányai megszűnnének, mert folytonossá válna az átállás. Persze ehhez akkor hozzá kell illeszteni az összes elektronikus eszközt amiben van óra, de mondjuk a régi órákon lehetett is állítani a sebességet, így akkor csak azt kéne megpiszkálni egy kicsit évente 2-szer, nem pedig az időt egy egész órával rángatni. 

Ez a megoldás zseniális, és kicsitse megvalsíthatatlan! Sőt! Mivel minden (humán használatra szánt) időmérőt le kell cserélni miatta, ezért igazából még ipari lobbiérdeket is lehetne találni hozzá!

A keményebb alakok lobbizhatnának az 1984-féle tizenkettő helyett tíz órás időszámításért is!

(Bár mondok egy tippet: az _igazán régi_ órákon a járás sebességét lehetett kalibrálni, azokat simán évente kétszer át lehetne hangolni gyorsabb és lassabb másodpercekre, és nem kellene új ingaórát venni a kandalló mellé.)

Szerkesztve: 2020. 10. 26., h – 19:57

.

Szerkesztve: 2020. 10. 26., h – 22:11

Inkább legyen sötét nyáron este 8-kor 9 helyett, minthogy télen 9-kor jöjjön fel a nap 8 helyett. Tehát a téli.

Inkább legyen sötét nyáron este 8-kor 9 helyett,

és télen jobb a délután 4-kor sötétedés, mint a du. 5?

minthogy télen 9-kor jöjjön fel a nap 8 helyett.

és nyáron keljen a nap 4-kor 5 helyett?

 

(No offense, én sem tudom a tutit, és a télire hajlok, de inkább azért, hogy "közelebb" legyünk Európához, ill. mert földrajzilag ez van, és kész  :), de az általad írt kérdéseket szerintem érdemes megvizsgálni a másol oldalról is.)

Majd meglátjátok milyen "jó lesz" télen a nyárit használni, főleg reggel.

A nyárival az a baj, hogy nyáron sem jó, túl sokáig van világos. Miért jó, hogy este 9-kor még nem megy le a nap?

Azt nem értem, ha egyet kell választani, akkor miért nem azt választanánk, amiben vagyunk? Mert ehhez alkalmazkodtunk már régóta, az életünket állítottuk mindig az időhöz. Két műszakosok ezért kezdenek 6 órakor.

Sokszor hallani, hogy 9 órás iskolakezdést akarnak. Az épp a téli időszámítás 8 órakor.

Pár fok már sokat számít? Budapest kb. 47,5 fok, Párizs majdnem 49, London kb. 51,5.

Párizsban nyáron éjjel 10-kor még épp csak szürkület van. Mindig úgy gondoltam, hogy inkább azért van ez, mert az időzónának az átellenes végén van Budapesthez képest.

Érdekesség: Londonban nyáron nincs éjszaka, az esti szürkület a hajnali pirkadatnak adja át a helyét. Persze azért elég sötét lesz közben.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Majd meglátjátok milyen "jó lesz" télen a nyárit használni, főleg reggel.

Ezt nem tudom, ide akartad-e, de én direkt leírtam, hogy a télit preferálnám, két ok miatt.

Azt nem értem, ha egyet kell választani, akkor miért nem azt választanánk, amiben vagyunk?

Pl. ez volt a második indokom, miért választanám a télit :).

Más is jelezte, elég érdekesen szedted szét a kérdést, de szerintem igen! :)

Pontosabban esetemben (és szerintem sok már ember esetében is, csak lehet, hogy még nem gondoltak bele) nem oszt nem szoroz, hogy télen du 4-kor vagy 5-kor van sötét, mert úgyis 5 után érek haza sötétben, és akkor már teljesen mindegy, hogy mióta van sötét, addigra már megette a fene az egészet :) - és ha ehhez hozzávesszük, hogy pluszban még reggel is tök sötétben kell dolgozni, akkor az úgy már nekem sok.  A téli időszámítással elvileg nem fordul elő, hogy full sötétben kezd és végez az ember a normál munkaidőbeosztás esetén, míg a nyárival igen.

E mellé simán "elviselem" ha nyárom már 4 kor kiveri a szemem a nap, főleg, hogy van redőny, függöny, szemhéj :) - de ez csak privát vélemény.

Más is jelezte, elég érdekesen szedted szét a kérdést, de szerintem igen! :)

Más is? Én nem láttam. És nem tudom, mi az érdekes a bontásban, szerintem tök egyszerű probléma felbontás.

nem oszt nem szoroz, hogy télen du 4-kor vagy 5-kor van sötét, mert úgyis 5 után érek haza sötétben

Ez az, amit nem tudunk megítélni, hogy mennyit számít másnál. A legtöbb IT-ban dolgozó nem 6-kor kezd, és nem du. 2-kor végez (csak példa volt). Ha 4-re otthon lennél, és lenne még egy órád napfénynél (kerti teendők - tudom, hogy télen nincs túl sok, van kertem :)), másképp értékelnéd ezt a kérdést.

A téli időszámítással elvileg nem fordul elő, hogy full sötétben kezd és végez az ember a normál munkaidőbeosztás esetén, míg a nyárival igen.

De ez nem az időzóna kérdése :). Kezdj korábban, vagy kezdj később. Van, aki 6-ra jár, és 2-kor végez, neki nem mindegy.

E mellé simán "elviselem" ha nyárom már 4 kor kiveri a szemem a nap

Nekem ez az egyik (sőt, talán az egyetlen) ellenérvem az állandó téli időszámítással szemben: kertvárosban élünk, nyáron 6-kor már megy a fűnyíró meg a flex (és ez nem közhely).

"Más is? Én nem láttam. És nem tudom, mi az érdekes a bontásban, szerintem tök egyszerű probléma felbontás."

Bocs, picit benéztem, mert nem néztem meg mire válaszoltál, illetve valahol félreértelmeztem krychek hozzászólását is.  A többiben meg igazad van, sajnos nincs mindenkinek jó megoldás (illetve a jelenlegi pont megszünteti az állandó téli és nyári ellen felhozott ellenérveket :) csak ezzel meg más a problémája sokaknak )  Ha pld. mindenki eldönthetné "fájdalommentesen" hogy mikortól szeretne dolgozni, és erre lenne működő modell is, akkor talán kevésbé lenne probléma, hogy éppen mennyi az idő és ehhez mennyire süt a nap :) . (kivéve a flexes szomszéd probléma, sajnos más kategória... )

Egyébként nekem nincs bajom a jelenlegi rendszerrel, csak hát már nem ez a kérdés.

A nyárira szavaztam, mert az a szimpatikus nekem, de a racionális döntés a téli.

legyen a Duna egyik oldalan teli, a masikon nyari, aztan mindenki oda koltozik ahova akar :)

mint az USA-ban, lenne keleti parti meg nyugati parti idozonank :)

szűnjön már meg ez az emberkínzás.

egyébként a románokkal való kampány fogja eldönteni :)

Szvsz téli, de amúgy nekem teljesen mindegy, megszokom, csak döntsük már el és hagyjuk ezt a faszom előre-hátra állítgatást.

"Sose a gép a hülye."

teli a normalis ido, summer az extra . teli megtartasa egyszerubb.

Nepfenyes csusztatas minek kellett , nem az oratol fugg mennyit sut a nap ..

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Nem tudom mi koze van az oranak a munka elott, utanhoz es a villagoshoz ;-P

Munka utan sotetben szeretek bulizni, nem vakito napfenyben.

Es a hajnli setaimon nem szeretek fanak menni vagy zseblampat fogyasztani,
tehat  jobb mar vilagasobban menni..

Munka ido kezdetet/veget meg beszeld meg munkaltatoddal,
az ora atallitasnak nem tudom mi koze van ehhez ;-)

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Hogy jutott eszükbe a választás lehetősége? Ha eltörlik, akkor ez számomra azt jelen(tené), hogy visszaáll minden arra az időre, amikor még nem volt óraátállítás. Azaz a télinek megfelelőre. De ha már választani meg szavazni lehet, akkor miért nem lehet azt választani, hogy az egész Földön egységes legyen az idő, azaz töröljék el az időzónákat. Tehát mutassa minden óra pl. a Greenwich-i időt.

minnél több órát legyen az ember világosban ébren és minnél többet aludjon sötétben. ez a természetes, erre fejlődött rá a szervezetünk. eröltetni az éjszakai ébrenlétet csak ront a fizikumon és a psychén. mondom én ezt krónikus későnkelőként. a fénymérgezés ez valós jelenség.

lol mégsem lapos a föld:)

"ha valakire rá kiabálunk, hogy rendszergazda akkor az is - szerződés, fizetés csak az átkos időkben kellett" 

és 100 éve még boszorkányt is égettek 

Legyen téli. Azért az, mert az az „eredeti”, az van a legközelebb a csillagászati értelemben vett időtartamhoz (azaz amikor az óra szerint dél van akkor van dél (vagy ahhoz legközelebbi állapot) csillagászatilag is.

Emellett bizonyított tény, hogy a sötétben kelés baromi rossz hatással van az emberre egészségileg, a bioritmusunk megerőszakolása.

Egyáltalán, az ősember se kelt fel hajnalhasadás előtt, szóval én már elvi/ideológiai okokból se szavazhatok másra.

Én pl. a trópusokon lakva utáltam, hogy minden nap korán sötétedik, mindegy, hogy melyik hónap van. Míg Párizsban élve élveztem, hogy 22 órakor még világos volt nyáron, az egyenlítőnél meg 18 órakor már sötétedik.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Az a vicc, hogy nyilván nem az a kérdés, hogy hány óra van, hanem hogy az életnek mi a rendszere. Ami gondolom főképp a meló/suli kötelező dolgok köré szerveződik, de kulturálisan is meghatározott, ugye van ahol van szieszta meg ilyenek, illetve ahol baromi meleg van, ott naplemente után felbolydul a város.

Tökmindegy mi van az egyenlítőn, a lényeg hogy akárhol is élt az ősember, nem volt neki mesterséges világítása, maximum egy tábortűz a barlang előtt. Azaz ő akkor ment vadászni, amikor már világos volt, vagy legalábbis elkezdett világos lenni. Neki a vadászat volt az, ami nekünk a „munkába járás”. És tuti nem szeretett a tök sötétben botorkálni az erdőben, mert még ha nem is futott össze egy nála erősebb ragadozóval de könnyen beüthette a lábujjacskáit valamibe ami fájdalmas, vagy beleeshetett egy gödörbe vagy akármi. A tábortűzből ugyan vihetett magával egy égő gallyat, de sok ideig az nem volt elég, s különben is elriasztotta volna annak fényével az összes potenciális prédát.

Szóval a lényeg az, hogy az ősember világosban indult „munkába”.

Ennek fényében nekünk olyan időzónát helyes választani, ahol világosban indulhatunk munkába, még akkor is, ha emiatt előbb sötétedik be délután.

Te voltál már éjszakai túrán erdőben? Én voltam, és elárulom, hogy ha fenn van a Hold, akkor nem kell zseblámpát gyújtani a haladáshoz. Egy csomó állatot lepipálunk éjszakai látásban. (Egy csomót meg nem, az is igaz...) Simán lehetséges éjszaka ezt-azt csinálni mesterséges fény nélkül is. Ha ellenséges törzsekről van szó, akkor előnyt is lehet ebből kovácsolni. Úgyhogy csak óvatosan az állításokkal, hogy mit csinált az ősember!

Én általában utálom, hogy az emberek ahelyett, hogy megvárnák, amíg a szemük hozzászokik a sötéthez, a lámpájukkal világítva csörtetnek végig mindenhol, az én éjjel látásomat is tönkretéve pár percre.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ez mind igaz, de én nem törzsi háborúról beszéltem, hanem VADÁSZATRÓL.

A háború egy rendkívüli élethelyzet, olyankor sok mindent megtesz az ember amit máskor esze ágában sincs. Ezzel szemben a vadászat az ősemberek szokásos tevékenysége volt, nyilván a fajunk számára legalkalmasabb időben művelték. Ami nyilván a nappal. Amúgy te tudsz olyan jelenleg élő vagy nemrég még élt „természeti népről”, ami sötétben vadászott volna, ráadásul __rendszeresen__? Mert én nem.

Én voltam már éjszaka erdőben. A tisztáson nincs gond, csak amikor az ösvény a tisztás után a fák között folytatja. Akkor jön az, hogy az ember baromi lassan halad, és karnyújtásnál közelebb veszi csak észre, hogy ág vagy fatörzs van elötte. A talajt persze nem lehet látni. Nem mondom, hogy lehetetlen így haladni, de lassú és nem veszélytelen. Egy konkrét esetben azt az utat, amit az erdei ösvényen minden nap számos alkalommal megtettem kb. 2-3 perc alatt (nyári tábor), egy éjszaka kb. fél óra alatt sikerült. Persze nem sikerült az ösvényen maradni, de megtaláltam a célomat (leginkább a fa épületek hangját követve).

De amúgy igen. Háborúskodás esetén az éjszakai rajtaütés (vagy éjszaka helyzetbe kerülés és hajnali rajtaütés) alap. Mondjuk feltételezem, hogy nem holdtalan felhős éjszaka a sűrű erdőben vonultak a népek. Teliholdas éjszakán egy tisztáson/mezőn még színeket is lehet látni egy kicsit, és holdtalan csillagfényes éjszaka színeket ugyan nem, de fekete-fehérben azért minden fűszálat ki lehet venni, ha az ember lehajol.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Svédországban egy csodásan holdvilágos éjszakai minitúrán haladtunk hol a tó mellett, hol a tisztáson, de néha erdőben. A helyi kolléga mondta, hogy az erdei szakaszon inkább világítsunk, mert lehet, hogy az nem egy kisebb bokor, hanem egy borz, és bizony karatéznak, harapnak, ha megzavarjuk őket.

Szerkesztve: 2020. 10. 27., k – 17:30

Függetlenül attól, hogy nyári vagy téli, nálunk földrajzi és fizikai alapokon alapvetően a GMT+01 lenne jó, ez az az időzóna, amikor nagyjából 12 óra körül a legmagasabban van a nap. Régen azért tették a delet a delelő nap idejére, mert könnyű volt mérni, illetve a főképp mezőgazdasági munkaszervezés alapján reggel dolgoztak és este, délben, amikor meleg volt, akkor pihentek, függetlenül attól, hogy mennyi volt az idő, mert nem igazán mérték pontosan. Szóval át lehetne állni arra is, hogy nem az órát állítgatjuk, hanem a munkaszervezésünket igazítjuk az éghajlathoz és az évszakokhoz.

Nyilván a probléma az, hogy ebben a GMT+01 időzónában nyáron a leghosszabb nappalon kb. 3:45-19:45 között van világos, télen meg kb. 7:30-16:00 között a legrövidebb nappalon. Az igazi kérdés az, hogy a delelő naphoz képest hova tegyük a nappali világosság felét. Az, hogy melyik szomszédunk melyikben van, az manapság már irreleváns.

Az az időszámítás lenne a legjobb, ami az egész téli/nyári külön kutyulásos rendszer előtti rendszerben volt. Tudomásom szerint az a téli, de lehet rosszul tudom.

Annak örülök, hogy az óraállítgatást eltörlik, de azt rossz ötletnek tartom, hogy ezt a tagállamok maguk kutyulják tovább melyiket tartják meg. Ezt egységes alapon kéne szabályozni. Tőlem jó lenne a nyári is, de csak akkor, ha minden EU-s ország erre áll át. Annak semmi értelme nincs, hogy összevisszaság legyen ebből is, annál már az óraállítgatás is jobb lenne.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Tőlem jó lenne a nyári is, de csak akkor, ha minden EU-s ország erre áll át.

Miért kellene ugyanannak az időzónának lennie Portugália/Írország legnyugatibb csücskén és Finnország/Románia legkeletibb csücskén, ha közöttük 3 óra különbség van a delelő nap között?

Szerintem vannak erre védhető érvek, pl számomra elég jó lenne, ha az EUs ügyfelekkel egy időzónában lennénk, mert a Portugálokhoz képest a 2 óra eltérés azt jelenti, hogy csak a nap közepén van 4 óra, amikor mindkettőnknek business hours van, és ez időnként létező probléma nagyobb meetingek szervezésénél. 

Amúgy a CET (CEST) és az EET (EEST) határ Észtország/Lengyelországnál nekem az utazásnál is gondot okoz, nem egyszer hajszál híján lekéstem miatta Tallinnban a kompot, mert elfelejtettem, hogy Lengyelországból érkezve veszítek egy órát.

Persze megértem, hogy ezek minor issuek, de nekem határozottan kényelmesebb lenne, ha az egész EUban (esetleg + UK) ugyanaz az időzóna lenne. Ahogy elnézem a világ folyását, erre kicsi az esély.

Csaba

Szerintem vannak erre védhető érvek, pl számomra elég jó lenne, ha az EUs ügyfelekkel egy időzónában lennénk, mert a Portugálokhoz képest a 2 óra eltérés azt jelenti, hogy csak a nap közepén van 4 óra, amikor mindkettőnknek business hours van, és ez időnként létező probléma nagyobb meetingek szervezésénél. 

Miből gondolod, hogy ugyanabban az időzónába kényszerítve a Portugálok és a Finnek azonosan 9-17 között dolgoznának és nem 2-3 órával elcsúszva?

Amúgy a CET (CEST) és az EET (EEST) határ Észtország/Lengyelországnál nekem az utazásnál is gondot okoz, nem egyszer hajszál híján lekéstem miatta Tallinnban a kompot, mert elfelejtettem, hogy Lengyelországból érkezve veszítek egy órát.

Oszt? Legközelebb emlékezni fogsz rá.

Persze megértem, hogy ezek minor issuek, de nekem határozottan kényelmesebb lenne, ha az egész EUban (esetleg + UK) ugyanaz az időzóna lenne. Ahogy elnézem a világ folyását, erre kicsi az esély.

Sőt, legyen mindenhol GMT, nem?

Miből gondolod, hogy ugyanabban az időzónába kényszerítve a Portugálok és a Finnek azonosan 9-17 között dolgoznának és nem 2-3 órával elcsúszva?

Ez mondjuk jogos. Nem látok más megoldást, mint hogy laposföld.

Sőt, legyen mindenhol GMT, nem?

Ha engem kérdezel, de :)

Csaba

Félreérted. Nem azt írtam, hogy egész Európa egy időzóna legyen. Aki eddig is külön időzónában volt az óraátállítgatós rendszer előtt, az továbbra is abban maradjon. Időzónán belül ne legyen játszadozás, hogy egyik ország nyári időszámítást, a szomszédja télit követ, mert a hirtelen jött nagy szabadságban épp máshogy fingották el magukat. Mondom, nekem igazából nagy ellenérvem a nyári időszámítás ellen se lenne, ha nem rúgja fel teljesen az időzónákat, azok egységesek maradnak. A télit csak azért támogatnám jobban, mert az egy olyan régi rendszer, ami már hosszútávon bevált az egész átállítgatós mánia előtt, és ehhez képest én nem látom a nyárinak azt az előnyét, ami miatt megérné kockáztatni egy újabb rendszerrel.

Azt is érteni kell, hogy mindegy milyen rendszer vezetnek be időszámításra, az mindig valakiknek nem lesz jó, kompromisszumot fog igényelni. Ez ilyen, nemzetközi kapcsolatok, kereskedelem, stb. van, igazodnia kell az országoknak egymáshoz, mivel nem vákuumban léteznek. Az időzóna túlsó szélén lévőknek eddig sem volt jó, azzal, hogy további kavarás lesz random örök nyári/téli időszámítással, az nem lesz már jobb senkinek, csak további problémákat szül. Ugyanez van az óraállítgatással, van, akinek jól jön, az támogatja, megint mások ellenzik. Mindegy mit találsz ki, olyan megoldás sose lesz, ami mindenkinek jó lesz.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Volt olyan elemzés is, hogy gazdasági alapú megegyezés is születhet, hogy nyugat egy "munkaidőbe" tereli magát ls akkor nekünk ahhoz kell igazodni.

Azt magyarázza már meg valaki, hogy miért van az, hogy ha a lakosságnak mondjuk 10%-a nem bírja az óraátállítást, akkor a nehézségeket (téli reggeli sötétség vagy nyári 3:45-ös napkelte) miért a maradék 90%-nak akarjuk? Aki nehezen áll át, az a tavaszi átállításkor feküdjön le egy hónapon keresztül minden nap 5 perccel korábban mint előző nap, az őszi után meg egy hónapig naponta szintén pár percet csúsztatva, és meg van oldva a probléma, nincs hirtelen ugrás. 

"ha a lakosságnak mondjuk 10%-a nem bírja az óraátállítást"

Itt a hupon is volt szavazas arrol, hogy ez joval tobb, mint 10%.

Amugy a lakossag szemszogebol soha semmi jot nem hozott a DST valtas tenye. (Masik kerdes, hogy Magyarorszag foldrajzilag helyesebben tette volna mindigis, ha GMT+2-be tartozik, de most a globalis atallitas a vita targya.) Az egesz arra lett kitalalva, hogy a munkahelyeknek legyen olcsobb a villanyszamlaja telen (es a lakossag fizesse maganak hogy otthon vilagit).

Magyarorszag foldrajzilag helyesebben tette volna mindigis, ha GMT+2-be tartozik

Ezt kifejtenéd?

Ha a hosszúsági elhelyezkedést nézed (19.503304 K), akkor az szerintem GMT+1 (360/24 = 15, Greenwich a 0, az van a GMT közepén, 15.0 K lesz a GMT+1 közepe, és 15+7.5 = 22.5 K lesz a GMT+1 keleti széle).

Vagy mit értesz a földrajzilag alatt?

Helyesbitek: tarsadalmilag

Hát ezt meg a társadalomnak kellene eldöntenie, de (szerény véleményem szerint) ez is egy olyan kérdés, amit a társadalom nem igazán tud eldönteni. A 8-16 vs 9-17 elég szélsőséges eset, ahogy a 03:45-19:45 vs 04:45-20:45 is. Nyilván kevésbé depresszívebb az utóbbi (mindkét esetben), mondjuk neked (amúgy nekem is). Az is depresszív lenne, ha minden reggel 1 órát kellene várni mondjuk egy megbeszélésre valamelyik nyugat-európai partnerrel, vagy mondjuk te már hazamennél, de ők még kérik, hogy mindenki ott van, így leszel szíves te is egy órával tovább maradni. (Nyilván ez is szélsőséges eset.)

Értem, hogy az időzóna "választás" egy olyan dolog, amiről dönthetünk, de én spec úgy vagyok vele, hogy ezt dobta a gép, mi itt élünk, akkor legyen ez (tehát a téli). (Amúgy szerintem is DST használatával lehet a legjobban kivédeni ezt a mikor-legyen-világos-télen-és-nyáron nyavalyát.)

+1, abban egyetértek, hogy tényleg simán megtehette volna eddig is akárki, hogy 5 percenként áll át, és nem lett volna semmi baja. Azt mondani, hogy az óraátállítás miatt fáj a fejem, az pont olyan mint amikor december elején a közútkezelő meglepődik, hogy leesett a hó: lehetett számítani rá és fel lehetett készülni rá. Ha nem sikerült, akkor nem az esemény a hibás, hanem a user.

Szerkesztve: 2020. 10. 31., szo – 16:19

Én az óraátállítást tartanám meg, pláne hogy az elmúlt 2-3 évben minden jöttment elkezdte az egészségügyi és mentális problémáit az óraáltállításra rákenni, a valódi okok (pl. okostelefonfüggőség, fogyasztási kényszer, médiaerőszak, marketinghadjáratok, FUD-propaganda) keresése helyett.

Cserébe szinte már politikai propagandához hasonló felfújt lufi lett ez a kérdés, mindeközben a legfontosabbról nem beszélünk, hogy a magyar birka az erőművekkel vígan elpöfögtettetne napi +1 óra világítási energiát, csakhogy illuzionálisan rendben legyen az óramutató által meghatározott lelkecskéje.

Mindezt persze azzal indokolva, hogy megváltoztak az energiafelhasználási szokások. Igen, megváltoztak, mert Tapicskoló Tamáséknál egész nap ég a villany, megy a klíma nyáron, és mennek a standby eszközök, hogy a csecsemőlogikás "mindent azonnal akaró" családtagok bármikor be tudják kapcsolni az okostévén a Netflix-gépsort, meg orrba-szájba töltögetik az okostelefonokat, nehogy lemaradjanak a legújabb Insta-sztoriról, vagy TikTok videóról. Mert megérdemlik megtehetik, a hatósági áras olcsó árammal.

Inkább az energiafelhasználási szokásokat kéne a pazarlásból a tudatos felhasználásba átállítani úgy, hogy minél többet számítson a megspórolt energia.

A magyar erőművek maximum 32-35, legjobb esetben is 40 percnyi fogyasztást szolgálnak ki - a többi import, bónuszként a "pöfögtetés" döntő hányada Pakson kerül megtermelésre, tehát nem "pöfögtetve", szenes-lignites vagy épp gázos erőműben.
Egyébként pont a takarékossági rész az, ami gyakorlatilag teljesen minimálisra csökkent - a világításra fordított energia mennyisége irdatlan mértékben csökkent az elmúlt években, úgyhogy azzal a spórolás is jelentősen csökkent - és az átálláshoz kapcsolódó egyéb költségek már magasabbak össztársadalmi szinten, mint amit meg lehet ezzel spórolni.

Ja, a "hatósági áras olcsó áram" témában kérdezd meg a németeket - nem olcsó - nagyon nem. Pedig nagyonzöldek (akartak lenni...). És náluk _sem_ éri meg fenntartani a nyári/téli időszámítást...

tehát nem "pöfögtetve", szenes-lignites vagy épp gázos erőműben.

De igen, pöfögtetve, mert pl. a nyári időszámítás megtartásakor a télen 8:30-kor felkelő nap előtti közvilágítás pont a reggeli csúcsba esik, ezért szenes vagy gázos pöfékeldékben termelik meg a hozzá szükséges energiát, tehát hiába megy Paks 100%-on, a többletenergia extra környezetszennyezéssel lesz előállítva.

a világításra fordított energia mennyisége irdatlan mértékben csökkent az elmúlt években, úgyhogy azzal a spórolás is jelentősen csökkent

Arányosan csökkent úgy, hogy minden más növekedett mellette. Amit az olcsó energia rendszerszintű pocsékolásának köszönhetünk.

Ja, a "hatósági áras olcsó áram" témában kérdezd meg a németeket - nem olcsó - nagyon nem. Pedig nagyonzöldek (akartak lenni...). És náluk _sem_ éri meg fenntartani a nyári/téli időszámítást...

De igen, az, egy német pénztárcának. Ahogy a magyar is olcsó egy magyar pénztárcának. A zöldezésről meg annyit, hogy egy kicsit több innováció és akarat kellett volna és át tudták volna állítani a gazdaságot megújulókra. Kár, hogy Fukusimával kibukott, hogy több politikai füstje van a történetnek, és elkezdték bezárogatni az atomerőműveket, ami hosszú távon oké, de rövidtávon annyit értek el vele, hogy még jobban szennyezik a környezetet a pöfékeldéik - amiket már rég ki kellett volna váltani megújulókkal, csak ahhoz ugye innoválni is kellett volna (megújulók miatti nagy kilengéseket toleráló hálózatfejlesztések), még nagyobb állami beruházásokkal, vagy akár újonnan létrehozott cégekkel, a nemzeti unicumnak számító diesel-botrányos csaló multik útjainak egyengetése helyett.

Mint írtam, csúcsidőben a fogyasztás jelentős része import, a maradék meg döntően Paks. Az import nem itt pöfög (ha pöfög...).

"Arányosan csökkent úgy, hogy minden más növekedett mellette. Amit az olcsó energia rendszerszintű pocsékolásának köszönhetünk." - Például a sok éves, a korszerűkhöz képest legalább dupla fogyasztású pécékkel, vagy a dimmelt 100W-os izzóval? Az óratologatással elsődlegesen a világítási célú energiafelhasználás optimalizálása volt a cél - na ez a tologatásból származó megtakarítás csökkent le annyira, hogy össz társadalmi szinten több vele a költség, mint amennyi energiát meg lehet spórolni.

"De igen, az, egy német pénztárcának. Ahogy a magyar is olcsó egy magyar pénztárcának. " [németeknél a villamosenergia] Vásárlóerő-paritáson is drágább, jóval drágább, mint máshol. És ne csak az €/kWh árat nézzük, hanem azt is, hogy mennyit költenek a németek az adóbevételekből a villamosenergia-termelés támogatására? Azzal együtt meg pláne irgalmatlanul borsos az ár - miközben a szolgáltatás minősége, rendelkezésre állása nem igazán van a top-on...

"megújulók miatti nagy kilengéseket toleráló hálózatfejlesztések" - Ahhoz nem hálózatfejlesztés, hanem GWh nagyságrendű tárolókapacitásokra lenne szükség - de az meg nincs a fasorba' se... Oké, Szingapúrnak az ausztrálok csinálnak egyet Darwin mellett - egyrészt van az a pénz, másrészt meg az északi területeken a napsütésen kívül nem nagyon van semmi, ami eladható - így aztán eladják villanyáram formájában olyannak, aki megveszi, és hajlandó finanszírozni a ~4500km-es kábelt is - ez jelen esetben Szingapúr, de Európának ilyen termelésre alkalmas helyszíne nem nagyon van (vagy inkább nagyon nincs) - Észak-afrika meg a Szahara ugyan közel van, de geopolitikailag nem igazán sorolható a megbízható területek közé.

Mint írtam, csúcsidőben a fogyasztás jelentős része import, a maradék meg döntően Paks. Az import nem itt pöfög (ha pöfög...).

Aham, ezen a héten az volt, hogy ~1900 MW nukleáris, ~ 1100-1900 MW fosszilis, a napot kivéve elenyésző megújuló, ha volt napsütés, akkor a napelemmel termelt energia miatt a fosszilist nem kellett csúcsra járatni, ilyenkor ~400 MW letörés vagy horpadás van a fosszilis energián, az import meg általában lengyel szénerőművektől érkezik. Nagyjából úgy néz ki a magyarországi termelés, hogy a völgyet átvészeli saját termelésből, ~2000 MW paksi és ~1500 MW fosszilis, a csúcs meg úgy néz ki, hogy ~2000 MW paksi, ~1500-1900 MW fosszilis vagy 400-0MW napenergia és ~2500 MW import (jellemzően lengyel szén, de ezt már írtam).

És ne csak az €/kWh árat nézzük, hanem azt is, hogy mennyit költenek a németek az adóbevételekből a villamosenergia-termelés támogatására?

Mennyit költenek?

miközben a szolgáltatás minősége, rendelkezésre állása nem igazán van a top-on...

Erről linkelhetnél valamit...

Az import nem itt pöfög (ha pöfög...).

Az is pöfög valahol, persze nyilván neked ez már nem számít. Boldogan megveszed a távol-keleti rabszolgák által összeszerelt új™ okostelefont, laptopot, miközben engem gyalázol a jó fényminőségű izzószálas lámpám és a 12 éve működőképes laptopom miatt úgy, hogy az átlag háztartás egy főre jutó energiafelhasználásához képest kevesebb áramot fogyasztok, miközben az átlag utána hajigált kínai szar LED-ekkel világít és 2 évente új okostelefont vesz.

És ne csak az €/kWh árat nézzük, hanem azt is, hogy mennyit költenek a németek az adóbevételekből a villamosenergia-termelés támogatására?

Remélem, az egészségügyi kiadásokat is beleszámoltad, amit azokra fordít az állam, akiket megbetegített a szénerőművek által okozott környezetszennyezés.

Ahhoz nem hálózatfejlesztés, hanem GWh nagyságrendű tárolókapacitásokra lenne szükség

Igen, pont így gondolkodnak azok a fafejűek is, akik innováció nélkül szeretnék megoldani ezt a problémát. Mert tárolóval triviális workaroundolni (tehát nem megoldani, csak elkerülni). Viszont ahhoz, hogy közel 100%-ra át lehessen állítani az energiatermelést napelemekre, szélerőművekre, hullámerőművekre, ahhoz a kiépítendő tárolókapacitás kicsit nagy és mint utaltál rá, kicsit drága. Tehát, inkább a helyben megtermelt energia helyben felhasználását kéne támogatni, de mivel az időjárás miatt nem egyformán süt a nap egy egész országban, így szükség van arra, hogy az elektromos hálózatok fel legyenek készítve akár 80%-os hirtelen kilengésekre, a kiesések kompenzálására anélkül, hogy instabillá válnak. Ehhez kell egy jól összehangolt, dinamikus szabályozási rendszer összeboronálva a mostaniaknál pontosabb időjárás-előrejelzéssel. Ez az, aminek az innovációját állami szinten elspúrkodták, a magánszektorban meg senki nem akart vele foglalkozni, mert az olaj, meg az IT (mások adatai és tudata fölötti zsarnokoskodás korszerű törvények híján) még mindig nagyobb biznisz.

~4500km-es kábelt is - ez jelen esetben Szingapúr, de Európának ilyen termelésre alkalmas helyszíne nem nagyon van (vagy inkább nagyon nincs)

De igen, van, csak kötelezően le kéne fedetni minden város minden épületének tetejét napelemmel. Az pedig, hogy a Szaharában nem épül európai naperőmű, megint csak annak köszönhető, hogy nincs sem állami sem magánbefektetői szándék a megújulókra való átállásra, csak a marketingasztalon és a politikai propaganda zöldpárti kampányhasábjain.

A laptop-omnak tavaly járt le a gyári 3 éves garija, úgy vettem meg, hogy a hazai használtgépes cégtől van rá 3 év garanciám - kellően sok pénzért - de még így is olcsóbban, mint egy hasonló tudáú/kategóriájú új eszköz került volna, úgyhogy ez most mellé ment. A CPU egy 6. generációs i5, 15W TDP-vel, a háttértás M2 SSD, és nagyjából a "világból kimegy" akkuidőt tekintve - ami ennél kevesebbet fogyaszt, az már termeli a villanyt, ahogy mondani szoktam :-D
LED-ekkel világítok, és a fene essen belé, tényleg kínában gyártják, mert ott van erre gyártókapacitás - viszont válogatott eszközök, és a dimmelt 100W-os izzódnál kevesebbet fogyasztanak, és a színvisszaadásuk is jobb. Oké, fűteni kevesebbet fűtenek -de ez volt a cél :-D
A telefonom a jó ég tudja, mikori, az elődjének voltak hardveres problémái, azért lett lecserélve elsődlegesen - másodsorban meg azért, mert a gyártó ígéretétől eltérően mégsem kapott Androidból újabb verziót - a régi meg lukas, mit a rosta sajnos.

"Tehát, inkább a helyben megtermelt energia helyben felhasználását kéne támogatni, de mivel az időjárás miatt nem egyformán süt a nap egy egész országban, így szükség van arra, hogy az elektromos hálózatok fel legyenek készítve akár 80%-os hirtelen kilengésekre, a kiesések kompenzálására anélkül, hogy instabillá válnak. "
ne csak lakossági fogyasztásban gondolkodj - nézd meg, hány vonat (tehervonatok is) közlekedik a nappaki időszakon kívül, és az milyen fogyasztást jelent, hány és milyen folyamatos (7x24-ben működő) gyár/termelő üzem van, amit szintén nem lehet fogyasztás oldalon szabályozni, de ott vannak a közüzemi szolgáltatások, a tömegközlekedés, liftek... Ezek mind olyanok, hogy garantálni kell az energiaellátást.
Javasolnék neked némi szabályozástechnika elméleti alapozást, mert egyébként a "80% kilengést elviselje"-vel akkora baromságot írtál, hogy ülve nyalja a Hodlat...

"kötelezően le kéne fedetni minden város minden épületének tetejét napelemmel" - tosz/6, ha nem tudod _tárolni_.

"Az pedig, hogy a Szaharában nem épül európai naperőmű, megint csak annak köszönhető, hogy nincs sem állami sem magánbefektetői szándék a megújulókra való átállásra" - Azért ennek a geopolitikai okai sokkal markánsabbak... És oké, épülne ott 100GW-nyi beépített kapacitás (az Ausztrália-Szingapúr éldának a tízszerese). És? Szerinted mekkora Európa átlagos villamosenergia-fogyasztása? És ebből mennyi az, amit ki kéne, illetve ki lehet első körben váltani megújulókkal - mondjuk egy ilyen, 100GW-os napelem+akkupakk+tenger alatti kábele megoldással? És hogyan biztosítanád mondjuk Líbiában a rendszer védelmét?

Ez nem igaz. Van róla tanulmány, hogy az óraállítgatás sok tekintetben nem hogy megtakarítás, hanem pazarlás. Ezért is szüntette meg az EU, meg tervezik Usákiában is beszüntetni. Pl. nyáron, mikor hosszabbak a nappalok, a nyári időszámítással kitolják a nappalt, az emberek nagy hőségben nagyságrendekkel több energiát pöfékelnek el légkondikkal, mint az a +1 óra világítás lenne. Plusz zavart okoz egy csomó közlekedési és ipari üzemben, emberek biológiai óráját is bezavarja.

Ez az egész +/- 1 óra világítás még a 20. század elejéről való, mikor még nem nagyon volt tévé, rádió, és a legjelentősebb elektromos fogyasztási tételt a világítás adta. De ma már ez a legelenyészőbb.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

+1 erre: > az egészségügyi és mentális problémáit az óraáltállításra rákenni, a valódi okok (pl. okostelefonfüggőség, fogyasztási kényszer, médiaerőszak, marketinghadjáratok, FUD-propaganda) keresése helyett.

Pontosan így van. Én is utáltam mindig amikor "elveszítek" egy órát, de pontosan tudtam, hogy a baj gyökere a krónikus kialvatlanságom, és nem az, hogy egy órával előbb kell kelni. A krónikus kialvatlanságomat pedig csakis a saját hülyeségemnek köszönhetem. Na, megyek is aludni.

Akkor most elmondom ugy, hogy te is ertsd:

Az oraatallitast annak idejen a fosodratu szelsoseges vadkapitalista multiek talaltak ki, es fosodratu idealista celok neveben hamisitottak a statisztikakat, hogy ez mennyire kornyezetvedo. Holott csak annyit akartak elerni, hogy az o gyaraikban kevesebb orat kelljen vilagitani, es oket nem zavarta, hogy a modernkori rabszolgaik villanyszamlaja egy oranyival magasabb lesz, csak legyen az o ceguk villanyszamlaja napi egy oranyival alacsonyabb. Es ezt kilobbiztak.

Szerkesztve: 2020. 11. 04., sze – 07:03

Az egész ország a saját időzónánk keleti felé van, Szatmár még egy kicsit át is lóg a következőbe.

A spanyolok nem problémáznak. Az ország nagy része a greenwichi délkörtől nyugatra van, mégis ugyanabba a közép-európai időzónába tartoznak, mint mi. Sokkal jobb, ha este sötétedik később, mint hogy reggel hamar van világos.

A helyi dél, amikor a Nap a legmagasabb ponton van, amúgy is elég nagyot (összességében, azt hiszem, 1 órát is) mozog év közben, így nyilván ehhez képest a világos-sötét időszakok is.

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

A Maps-en ellenőrizheted.

Legnyugatibb pont: 46°52'09.0"N 16°06'47.9"E (ez olyan 1 méterre keletre a Hármashatár kőtől).

Legkeletibb pont: 47°57'10.8"N 22°53'47.4"E.

A saját időzónánk közepe 15°-nál van, keleti széle 22,5°-nál.

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

A helyi dél, amikor a Nap a legmagasabb ponton van, amúgy is elég nagyot (összességében, azt hiszem, 1 órát is) mozog év közben, így nyilván ehhez képest a világos-sötét időszakok is.

Ezt hivjak nalunk teli-nyari idonek. Egyebkent ugyanakkor lenne. A magassaga valtozik, hogy hany fokos szogben latod telen es nyaron. Meg persze ennek megfeleloen az valtozik, hogy hol kel es nyugszik (napejegyenlosegnel pont keleten es nyugaton).

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Koszi! Nem gondoltam, hogy ez ennyit szamit. Mondjuk utobbi link +-15 percet ir, elobbin is kozelebb van a minimum es maximum kulonbsege fel orahoz.

Egy erdekesseg a regeszeti feltarasokrol: a siroknal az volt a szokas, hogy a nap aktualis pozicioja (ahol aznap reggel felkelt) mutatta a keletet, es arra nezett az illeto feje. Ez telen es nyaron ugye mas volt, igy a sir pontos evet sokszor nem tudjak megmondani a regeszek, de azt igen, hogy az ev nagyjabol melyik szakaban temettek el (a tavasz es osz persze nem megkulonboztetheto).

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Szerkesztve: 2020. 12. 01., k – 21:03

-