Milyen telefont, LineageOS ?

Telefont kell vennem és látom, hogy viszonylag megfizethető árú készülékekre is van LineageOS támogatás, pl.:Xiaomi Mi A2.
https://download.lineageos.org/jasmine_sprout 
Ebből van is a családban 2 darab is de nem akarnak tőle megválni (újonnan már nem kapható) . Ha újat veszek akkor viszont jó lenne ha NFC lenne benne. A lélektani határ amit egy új készülékért hajlandó vagyok kifizetni az 50-55k.

Most ezt találtam, Redmi Note 8T -t :
https://www.getdroidtips.com/lineage-os-17-redmi-note-8t/
https://androidfilehost.com/?w=files&flid=303893&sort_by=date&sort_dir=DESC

Viszont azt nem tudom mennyire megbízhatóak ezek az alternatív források ?

Tehát milyen telefont vegyek, ha LineageOS-t szeretnék használni ?

Hozzászólások

Én olyat választanék elsősorban, amit a Lineage hivatalosan is támogat. Ezekkel a reszelt romokkal akadhat gond, plusz manuálisan kell frissítgetni, etc.

Köszi.

Én is ettől tartok. A MI A2 -hoz van hivatalos rom. Viszont nem lehet kapni és nincs benne NFC.  

Hiába rövid a hivatalosan támogatott telefonok listája, mégis túl hosszú ahhoz, hogy egyesével végignézzem melyiket lehet kapni és mit tud ...

Küldtem PÜ-t. Én láttam még pirosat és feketét is árulni.

Igen, az NFC hiánya lehet probléma. Amúgy egyetértek Zellerrel, ha valahol mégis kapsz, akkor amíg a gyártó ad ki hozzá frissítést, akkor használd a gyári Android One-nal, aztán amikor már hivatalosan is elengedik a kezét, akkor bőven ráérsz "tovább" lépni.

Én is láttam ezt a kitételt, de ha rokonságból a használtat akartad hadra fogni, akkor talán egy bemutató darab se akkora gáz. De nyilván látatlanban nem lehet róla semmit mondani.

(Majdnem ennyiért láttam új A2 Lite-ot is - a legegyszerűbb felismerni a töltőcsatlakozónál: micro-USB - Lite, Type-C USB pedig a normál A2. Amúgy ha pont ezt a típust nézed, azért a különböző használtcuccos oldalak is hemzsegnek. Jóf, Vat, stb. De tényleg a fenti érné meg legjobban, ha sikerül összehozni.)

Én olyat választanék elsősorban, amit a Lineage hivatalosan is támogat.

Az a link a valaha tamogatott telefonok listaja, pl. a Nexus 5-ot kivalasztva ezt latod:

"Warning: The Google Nexus 5 is no longer maintained. A build guide is available for developers that would like to make private builds, or even restart official support. "

[szerk.]: Inkabb itt nezz szet a bal oldali menuben, amelyik szerepel ahhoz van ROM is.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Egy Redmi4-ex használok LOS 16-al, ilyet sem veszel már.
Amúgy szerintem a legfontosabb hogy hogy ki tudd nyitni a boot-loader-ét, mert tudtommal néhány Huawei például már felejtős..

Nálam egy SGS2 (i9100) volt LaOS 16-tal, amíg egyik pillanatról a másikra kihullott a supportja, meg egy Moto G2 (vagy G 2014, lánykori nevén titan). Nem hivatalosan még 17-es LaOS is van rá, de azt már nem raktam rá, hanem elküldtem nyugdíjba. Mondjuk jobban csípi a csőrőmet az S II-re levő unoff Android 10, de az már szerintem perverzió lenne.

Ez a lineage OS egy android fork amiből ki van takarítva a google, ugye?

Mennyire sikerült belőle kiszedni? Ha nem rakok fel google gapps-t akkor is látni fog mindent a google?

Teljesen. Ha nem teszed fel, akkor sehogy nem lát. Amúgy szerintem kicsit fontosabb, hogy sok még használható hardverhez (meg néhány használhatatlanhoz, lásd az másik megjegyzésben említetteket) kapsz viszonylag korrekten frissített közel naprakész Androidot. Nekem pl. fontosabb volt, hogy az SGS2 ne 4-es Androiddal menjen, ha már egyszer használva volt. Vagy hogy a titan ne álljon meg 6.0.1-nél, hanem szépen eljutott 9-esig, és a Mapfactor Navigator kivételével minden általam használni kívánt szoftver működött vele teljesen vállalhatóan.

Nincs mit kiszedni alapvetően az AOSP kódból ugyanis abba nincs semmi Google related stuff. Magadnak is fordíthatsz egyet ha nagyon szeretnél. A GApps pedig külön license alatt fut ezért nem is lehet beépíteni ilyen otthon fordított kódokba.

Ezért van pl a Huaweies mizéria GMS nélkül, hisz a Google nélküli AOSP kódot bárki hasznélhatja.

return resolveUser("zeletrik").map { it.sign }

a banking app-ok nem működnek általában ezekkel a rom-okkal... a raiffeisen-em legalábbis nem megy.

Szerintem nem :

Hogyan helyezhető el pénz a bankszámlán?
Bármilyen más bankszámláról átutalással és készpénzbefizetéssel a Központi Fiókunkban.

Tehát besétálok a központi fiókba,  és számlán lesz a pénzem.

Fedora 38, Thinkpad x280

Nem a custom rom / gyári rom a kérdés hanem hogy van-e root. Ami egy teljesen másik kérdés: gyári romot is lehet rootolni, és custom rom nem feltétlenül rootolt.

(ha a safetynet már előbbre jár és ezt is üldözi akkor elnézést)

A kérdezőnek meg üzenem hogy ha nem talál tuti telefont újonnan a support listából akkor Android One -os telefont vegyen.

Nekem OnePlus 3T-n tökéletesen megy a LineageOS, telepíteni is egyszerű volt, az aktuális leírások elsőre működtek. Nem tudom mi az az NFC, és hogy van-e benne. Nekem teljesen elég ez a telefon, ha kicsit kisebb lenne és főzni is tudna, akkor elvenném második feleségnek.

Android esetén az NFC fizetés történhet direkt módon a saját bankod alkalmazásával, ha tud ilyet (magyar banki appok tudnak afaik). Ha attól félsz, hogy plusz szolgáltatót kéne bevonni (pl. Apple Pay, Google Pay), akkor nem kell. Amikor Bp-n éjszakánként futni jártam és néha elfutottam annyira messzire, hogy visszasétálni már nem volt erőm, akkor jól jött hogy a BKK automatából a telefonnal tudtam jegyet venni, mert a (nyári) futóruhámnak nincsenek zsebei, így nem viszek magammal bankkártyát sem :)

és az irataid ilyenkor hol vannak?

ahol a személyi vagy jogsi elfér ott egy bankkártya is nem? nem csak azért kell hogy legyen nálad igazolvány, mert mondjuk Mo-on kötelező, hogy igazolni tudd magad (spec, ismereteim szerint külföldön is), de mi van ha történik veled valami...

A helyzet távolról sem olyan rossz mint közelről...

Azon kívül, hogy a hivatalos procedúra ilyenkor az előállítás (amikor egy szép cellában eltöltesz pár órát amíg valaki hitelt érdemlő módon igazolja a személyazonosságodat) valóban semmi extra.

De valóban (szerencsére) ez a kevésbé jellemző.

De mi van ha rosszul leszel, elájulsz (sport közben azért ez gyakrabban előfordulhat, mint egy igazoltatás)? Addig OK, hogy ha szerencséd van akkor valaki észrevesz és hív mentőt. De Ők sose fogják megtudni, hogy éppen kit szállítottak el ha nincs nálad irat (és nem, a mentősök nem nyúlnak a telefonodhoz és nem kezdik el hívogatni az ICE néven felvett telefonszámokat! de még a rendőrök se). A családodat, rokonaidat se tudják értesíteni és Ők se fognak megtalálni akár hetekig. Ez a része is megvan?

 

Félreértés ne essen, nekem aztán teljesen mindegy, hogy kinél van irat vagy nincs, de fentiekbe belegondolva én nem is engednék ilyen "okos" reklámokat futni, hogy ne legyen nálad semmi, mert elég az okostelefon...

A helyzet távolról sem olyan rossz mint közelről...

végülis, ha Neked így is jó :)

Ebben az esetben csak az azonosítás időtartama lehet kérdés (amit az NCIS-ben vagy CSI-ban látsz azért ne hidd el ;)).

Mondjuk én nem a legrosszabb forgatókönyvre gondoltam, de szerintem a család számára már pár napos keresés is elég megterhelő lehet, akkor is ha csak ájultan fekszel egy kórházban.

 

Azonosítónak viszont inkább a tetkót javasolnám, mert a karkötőt, ékszereket, egyebeket el/leveszik és külön zacskózzák kórházba szállításkor ;)

A helyzet távolról sem olyan rossz mint közelről...

Minden papírom a feleségemnél van évek óta (gyakorlatilag mióta "okos" telefonom van) papírok nélkül közlekedek belföldön. 

Gyalogos igazoltatásnál elfogadták a fényképeket az igazolványokról a telefonomon. Annyit mondtak, hogy ez így nem az igazi és hordjam magamnál. Közúti ellenőrzést mikor kaptam akkor pont ott volt a feleségem és így azt nem tudtam tesztelni.

Egyszer a 90-es években egy közúti ellenőrzésnél nem volt nálam a jogsim. Az adatokat bediktáltam és elengedtek azzal, hogy itt lesznek vigyem oda nekik. Visszavittem és kaptam büntetést talán 5k-t mert nem volt nálam először. 

Az adatbiztonság jutott eszembe, hogy mondjuk tegyük fel android telefonod van. rajta a fénykép az igazolványoddal, a google photosban is mentve, mert backup. Tehát a google pontosan tudja hogy ki az, aki erre-arra járkál és ezt csinálja és ezek a jelszavai.

De egy családi rendezvénynél mindenki fényképezgesse be az összes jelenlévő családtagja igazolványait, és a google meg oldja meg :)

 

Aztán majd kiírja nekik a gép hogy melyik nagyinak hány bitcoinja van a következő private key elérhetőségű addresseken, miközben neked van :)

Szerkesztve: 2020. 07. 16., cs – 13:42

Ha nem számít, hogy új legyen, akkor a régebbi oneplus modellek meglepően alacsony áron kaphatók. A fiamnak pár hete vettem egy 3T-t 26 ezerért, dobozzal, töltővel, kifogástalan állapotban, crDroid tökéletesen megy rajta.

A tudomány és a hit vitája akkor eldőlt, amikor villámhárítót szereltek a templomokra.

Szerkesztve: 2020. 07. 16., cs – 14:53

Off

Azt meg tudjátok mondani, hogy régebbi telefonra telepített 8-as LOS-on hogy kell egyesével kitörölni a hiváslistából számokat?

Csak az összeset engedi.A régi 7es verzióban nyomva tartva a szémon, engedte egyesével

törölni.

Ez mindig visszatérő kérdés bennem egy-egy telefonvásárlás környékén...

A LOS esetében mindig végigmegyek a preferált gyártókon és azt tapasztalom, hogy nincs olyan telefon ami még kapható...

Sajnos ugye ezek a ROM-ok csak a megjelent telefonokhoz elérhetők... viszont a telefonok életciklusának az a része amikor kapható igen rövid... tehát marad az, hogy veszel valamit és reménykedsz, hogy lesz rá LOS...

Szóval szerintem olyat amire van LOS leginkább csak használtan lehet kapni...

Kollégám most vett egy Xiaomi MI8-at. Egész jó kis telefon, hivatalosan támogatott. Amire figyelni kellett, hogy LineageOS telepítés előtt fel kellett frissíteni a telefont a legújabb elérhető gyári ROM-ra, és csak ezután ment föl rá a nem gyári. Továbbá a gyári ROM legyalulja a custom recovery-ket is, így a TWRP-t is csak a végén érdemes rátenni.

Most látom, hogy a Xiaomi Redmi Note 8 / 8T -re van támogatás:
https://download.lineageos.org/
Egy baja van, nincs értesítés jelző led rajta. Még gondolkozok rajta egy pár napot, de azt hiszem megtaláltam amit kerestem.

Mindenkinek köszönöm.