Azzal vádolják a Microsoft Edge-t, hogy titokban importálja a Firefox adatait Windows 10-en

Egyes felhasználók azt figyelték meg, hogy a Microsoft Edge böngésző egyes esetekben akkor is átemeli a Mozilla Firefox adatait, amikor arra nem kapott engedélyt. Ezt azután figyelték meg, hogy a Microsoft elkezdte a Windows Update-en keresztül automatikusan leteríteni új, Chromium-alapú böngészőjét. Nem mindenki örül ennek csendes adatátemelés viselkedésnek.

Részletek itt.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 06. 24., sze – 10:30

Ezt én is megfigyeltem, de nekem úgy tűnt, hogy amikor első alkalommal elindult a böngésző akkor alapból behúzta az adatokat (talán mert a Firefox a default böngésző), amit aztán a first start wizardban le lehet tiltani. Ha nem csinálod végig a wizardot akkor nyilván úgy fog maradni. Vajon ha a Chrome a default böngésző akkor annak az adatait húzza be?

Ha így működik (mivel nálam már pár hete települt nem biztos, hogy pontosan emlékszem) akkor az joggal hozható fel, hogy miért húz be bármit a felhasználó hozzájárulása nélkül. Tovabb ront a helyzeten, hogy a telepítés után automatikusan elindul a böngésző.

Szerkesztve: 2020. 06. 24., sze – 11:05

Gusztustalan nyomulás a rendszer alapértelmezett böngészői státuszáért! - Mert nem látnak mást, csak a G 70 % feletti részesedését, - és azt, hogy mivel gőgből, erőből megtehetik, - mindenáron el kell venni tőle. (v. valakitől, - nemecsekéknél ugye ez volt az "einstand"!!!) - Lehet sokkal többen kipróbálták, esetleg még le is cserélték volna önként a G.Chrome-ot, ha tisztességes ajánlattal indítottak volna egy használható alternatívával. - De ez így csak, felbosszant és ellenállást szül mindenkinél, akinek megvan a tudása a böngészőválasztáshoz. - Mert rögtön kialakul a lesújtó vélemény, az egyik erőszakos "19" a másik egy híján "húsz". - Bár még az is lehet, régóta unja már a Chrome böngészőjét és szívesen cserélné valamilyen, adathalászat szempontjából kevésbé "sáros" böngészőre, de próba nélkül küldi az ember a rendszer mélyére, örök szendergésbe, esélyt sem adva neki a továbbiakban.

Mikor ismerik végre fel már a szoftverfejlesztők, hogy a felhasználók többsége emberszámba vételt, és tisztességet vár el tőlük? - (Ráadásul az elmúlt 10 évben sokat tanultak rendszerhasználatból, még akkor is, ha az még mindig és folyamatosan kevés...)

Kedvelem ezeket a történeteket a jóságos, de együgyű Programozóról és a misztikus, ámde annál gonoszabb Managerről.

Ha tippelném kéne, a valóságban úgy nézett ki a fejlesztés, hogy a Manager megfogalmazott egy homályos fejlesztési igényt mindenféle konkrétum nélkül ("Józsi, tegyetek már Firefox import funkciót a cuccba, tudod, első indításkor ahogy a többiek csinálják"), a Programozó pedig egy éjszakányi xbox-ozás után útba ejtette a földszinti ingyenes starbucks pultot, és három espresso shottal megtámogatva felment kalapálni egy kicsit a kódon.

Most akkor ki a hibás?

Pedig kellene. Jól látszik a struktúrák átrndeződése a háttérben.
A G mindent visz, innentől alárendelt szerepre ítéltetett a MS.
Persze megérdemlik, de a felhasználók csak tovább szívnak.

Remélem Trump papa szénné darabolja a G-t, mint múltkor az AT&T-t.

http://plazmauniverzum.hu <> A látható anyag 99.999%-a plazma <>

Szerintem a MS-nak el kellene engednie a böngészőtémát, ahogy a telefonokét is. Sajnos még nem jöttek rá, hogy ami nem megy, azt nem kell erőltetni.

Kérdés hogy ez baj-e. Chromium mint alap mindkettőnél jó, innentől kezdve meg kb annyi a kérdés hogy az ms vagy a gugli felé mennek első körben az adataid. A gugli vállaltan a profilodból él, az MS állítólag csak diagnosztikára használja (fixme nyugodtan ha hülyeséget írok, windows diagnosztikából indulok ki), gyakorlatilag ki bízik már ezekben a szoftveróriásokban hogy nem élnek vissza az adataiddal.

fixme nyugodtan ha hülyeséget írok, windows diagnosztikából indulok ki

M$ ugyanúgy profitál a telemetria adataidból ezért by default küld minden szart :).

Azért építenek chromium alapokra böngészőt, hogy a google hozzáadott cuccai helyett a saját szarjaikat rakják bele és persze feléjük menjen rólad onnan is a telemetria...

Önmagában a Windows-os átlag-felhasználóknak biztosan jó dolog lesz egy rendszerrel együtt érkező, korszerű böngésző, - ha majd összeomlások nélkül, helyesen fogja tenni a dolgát. -- (De a "rozsdás bökőt" ide, hogy újonnan használatba vett Win-es rendszerek nagy többségénél, még egy hónap sem kell, és hogy-hogy hogy nem, már a G.Chrome is ott figyel majd a desktop-on mindenkinél, mert valami kattintás valamilyen alkalmazáson behúzza a gépükre. A jó kis, erőszakolt telepítések elfogadása helyett, nem kéne ezt a "rossz szokást" is felvenni a büntetendő "hack" törvényi tényállás sorai közé? -- Mert hát valaki..., akaratod ellenére behatolt a gépedre... Vagy nem?

Szerkesztve: 2020. 06. 24., sze – 17:14

Két Windows 10 1909-es közül az új Edge egyiken már hetekkel ezelőtt települt az automatikus frissítésen keresztül, a másikon a mai napig nem.  Újraindítás után azt tapasztaltam, hogy nem volt automatikus importálás. Az Edge első indítása után kérdezett rá, de a régi verzióból úgy emlékszem, hogy nem tudta átvinni az adatokat, pedig az is ott volt a választási lehetőségek között, nemcsak a Firefox. A Chrome-ot viszont nem lehetett opcionálisan választani.

Edge Developert szikronizáltam MS fiókkal, aztán az új Edge-nek is megadtam ugyanezt a fiókot. Így áthúzta az adatokat, kivéve az előzményeket, plusz a kiegészítőket iúgyhogy volt ami duplán megvolt mindkét áruházból. Inkább azt nem értem, hogy automatikus frissítésen miért nem jön le, ha egyszer a másik  ugyanolyan Windows példányon már hetekkel ezelőtt települt.

Erre nosztalogva gondolok a Fox utolsó "papis" (52-es) verziójára, ahol a FEBE-nek nem volt gondja az előzményekkel sem. Faék egyszerűséggel megoldotta. Miért nem volt ez elég jó megoldás a fejlesztőknek? Minden böngészőnek magától kéne tartalmaznia a teljes back-up helyi lehetőségét, - én az EU helyében jogszabállyal kötelezném a fejlesztőket a biztonsági helyi back-up lehetőség beépítésére is. Aki akarja tudja az adatait saját magának menteni helyileg is. Mi az hogy kötelező felhős szinkronban megszabadulnom minden jogosultságomtól a böngészési adataimat illetően? - Szerintem megillet minden felhasználót a saját böngészési adataival kapcsolatos önrendelkezési jog! (Oda teszi ahová akarja, nem ahova megmondják neki.)

Lehet, hogy velem van a baj, de en erre mar fel sem emelem a fejemet.

Meglepo modon visszaelnek az erejukkel. Nohat.

Nagyjabol erre lehet szamitani a fizetos zart platformokon es az igyenes szolgaltatasokat kinalo nagy cegek termekeit hasznalva.

De ez mar evek ota igy van, szoval ennek nem kene meglepnie senkit.

+1, hát ja. Pl. Az nvidia control panel is már csak a Microsoft store-ból  lenne telepíthető, -ha működne. (Gondolom azért ntem megy, mert nem vagyok bejelentkezve semmilyen mikrofos-fiókba). Az EU igazán meg-analizálhatná őket megint, csak a rend kedvéért... 

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Benne van, csak nem a DCH verziót kell letölteni (URL átírás is játszik).

Egyébként a DCH verzióban is benne van. Legalábbis az állomány, amit letöltesz, tartalmazza (most néztem meg a 451.48-at, amit ma adtak ki).

Szánalmas, de ez van.

:)

Igen, én is olvastam, ugyanakkor végigszoptam a sikertelen driver töltögetés, cserélgetés folyamatát. A v436.30-ban még benne van, majd utána nincs -  ha kimentem a régi, telepített állományból a control panel client alkatrészeit, akkor azt tudom használni a későbbi dílereknél is, de magával a driverrel már nem települ (nem csak a dch-verzióval, hanem a normállal sem.)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Szerkesztve: 2020. 06. 25., cs – 06:54

Őszintén szólva, nekem a tele van a tököm azzal, hogy nincs egy közös böngésző adatbázis a könyvjelzőkre, mentett jelszavakra, előzményekre, sütikre, stb. Általában firefoxot használok, leginkább a kiegészítők miatt, ugyanakkor használnom kell a Chrome-ot is, mert egy rakás dolog csak ezzel megy - ugyanúgy, mint anno az Internet Explorerrel volt a régi szép időkben... Ráadásul nálam a Chrome kicsit instabil is, és ha beledöglik valamibe, akkor úgy kell kilőni a beragadt darabjait a Task Managerben... Szóval, van két böngészőm párhuzamosan, és nem kicsit van tele a tököm a tamagocsizással, hogy hol itt van meg egy-egy könyvjelző vagy jelszó, hol ott. Nekem bizony az kellene, hogy minden böngésző folyamatosan tartsa szinkronban ezeket a dolgokat a háttérben. Még jobb lenne, ha lenne egy lokális böngészési adat szolgáltatás amibe minden böngésző akit erre felhatalmazok be tud lépni, és használnának erre egy közös adatbázist.

Amúgy ezt már ezer éve meg kellett volna lépniük a gyártóknak, ha nem a kis hülye háborúzásukkal lennének elfoglalva, hanem azt tennék ami a dolguk, azaz a felhasználók igényeit szolgálnák ki. Amúgy pedig azon túl, hogy a FF-ban vannak pluginek, a Chrome pedig az enterprise szinten támogatott, igazából nem nagyon látok olyan különbséget köztük, hogy életem és vérem adjam az egyikért vagy a másikért. Amúgy pedig a MS pont most veszítette el a böngészőháborút az Edge-dzsel azzal, hogy ő is a Chrome motorját használja. Mert igazából a böngészős dologban a hatalom az a motor, és nem a felette lévő UI.

Adatvédelmi szempontból elég sántikálva jönne ki az a dolog, hogy a Mozilla és a Google account egymás közt szinkronizál. A Vivaldi is pont azért húzta a szinkronizáció bevezetését olyan sokáig, mert nem akarták a Google rendszerét használni adatvédelmi okokból. A Google meg biztos nem fogja a Chrome adatait odaadni szinkronizációra másnak.

Most indítottam el. Semmit nem importált sehonnan.

Viszont.

Tíz perc keresgélés után sem találtam, hogy hol a pékfaszába kell beállítani a Google-t alapértelmezett keresőnek.

Firefox-ban kikerestem:

És felröhögtem.

https://support.microsoft.com/hu-hu/help/4556712/change-your-default-search-engine-in-microsoft-edge

Seldon-t idézve - Melyik rendezési elvnek felel ez meg? - És melyik párhuzamos univerzumban?

Az adressz bár a privaci alatt. Miért???

Nincs itt semmi látnivaló, oszoljanak, kérem.

-s-

nem csak a firefox-ét, nekem a crome-ból húzta át kérdezés nélkül

I have your source code, should I open it?