Online kóruspróba

Fórumok

Van-e ötletetek olyan alkalmazásra, aminek a révén egy 80-100 fős énekkari próbát meg lehet oldani online módon?

Hozzászólások

Kizárt.

 

Pár fős zenekarnál, labor körülmények között még megoldható. Google-ben találsz rá megtörtént eseteket.

Ennyi fővel már a konferenciahívás is kihívás.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Hallasz? Hallasz? HALLASZ? VÁRJ, ÚJRA HÍVLAK! MOST JÓ? HALLASZ???

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Persze, hát szimfonikus zenekari koncerthez is végül is csak fel kell hívni az EON/TIGÁZ/UPC/VODAFONE/akármi ügyfélszolgálatát, és ingyen hallgathatod kiváló minőségben. :D

"Sose a gép a hülye."

wow érdekes ötlet. időzítésnek nagyon rendben kellene lennie. nem tudom ez megoldható e, akár elvi szinten is. bár az fps játékok is mennek online.

ahogy feljebb is írták a WebRTC meg tudja oldani bizonyos számú emberig (5-10 fő) működik, utána már akkora csúszások vannak ami egy lassabb ütemnél is zavaró a zenészeknek.

Szerkesztve: 2020. 03. 14., szo – 02:14

Igen, minden félhez direkt bérelt optikai hálózattal, ha elég közel vannak fizikailag egymáshoz (mondjuk mindenki 1000 km-en belül van a központhoz, ahol a keverés történik) meg lehetne valósítani olyan késleltetéssel, hogy ne legyen zavaró.

Szerk:
Csak mert látom, hogy többen próbálkoznak jobbnál jobb ötletekkel.

Optikán kb. 5 µsec / km a jel késleltetése (szimpla fizikai korlát, a fény üvegben való terjedési sebessége miatt).
Ha mindenki 1000 km-en belül van, akkor MINIMUM 10 ms lesz így a késleltetés.
Ezt úgy veszem, hogy sehol sincs semmi digitális feldolgozó elem, hanem analóg módon ültetik rá direkten a jelet, amit szintén analóg módon kevernek. Valamint nem veszem bele a hang levegőben való terjedésének késleltetését, amíg eljut a mikrofonig.

Mivel maximum 10-15 ms késleltetés az, ami még nem zavaró egy zenei produkció esetén, ezért láthatod hogy ennek milyen fizikai korlátai vannak.

Ha mindenkinek nagyon jó hálózata van, valamint a hangkártyáknak van ASIO drivere, hozzá megfelelő alkalmazás, az operációs rendszer minden egyéb szolgáltatása korlátozva van (minél kevesebb és rövidebb interrupt) vagy valami realtime kernel fut, akkor Budapesten belül megoldható lehet, de komplett Magyarországon szerintem akkor sem. 

Egyébként: ping www.fullers.co.nz
És meglátod mi a probléma.

Ötletem van, de a koronavírus tombolása alatt nem fogom lekódolni :-). Pláne ha elfújja a jóidő az egészet.

 

Ha egy combos szerverre tolja mindenki a streamet és ott történik a keverés és mindenki visszakapja a kevert sztreamet, és mindenki fejhallgatóval visszahangelnyomóval tolja, akkor talán működhet. Hacsak nem mérnök kórus, akkor esélytelen, hogy mindenki össze tudja rakni otthon a megfelelő setupot -> esélytelen.

A webcamera mikrofonjával? - még viccnek is rossz! 100 csatornát összekeverni úgy, hogy mindenki megfelelő jelszinten szóljon még stúdió körülmények közt is kihívás lehet! Mondjuk ez kb egy szimfonikus zenekar lemezfelvétele - bár talán ott sincsen 100 csatorna. És akkor még a hálózatból eredő csúszásokkal nem is foglalkoztunk. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Szerkesztve: 2020. 03. 11., sze – 21:25

https://en.wikipedia.org/wiki/Latency_(audio)#Live_signal_processing

Latency in digital audio equipment is most noticeable when a singer's voice is transmitted through their microphone, through digital audio mixing, processing and routing paths, then sent to their own ears via in ear monitors or headphones. In this case, the singer's vocal sound is conducted to their own ear through the bones of the head, then through the digital pathway to their ears some milliseconds later. In one study listeners found latency greater than 15ms to be noticeable.

Vagyis <15 ms latencyt kell garantálnod, mivel kórusban a feedback is számít, nem csak a saját hangod. Mindezt videóval, hogy a karnagy vezényelhessen.

Aztán ehhez jön hozzá a jitter, hogy mindenkinek megfelelő minőségű mikrofonja legyen, megfelelő akusztikai környezetben.

Egyelőre FB élőzés lett a kóruspróba vége, a karvezető zongorán kísérte a próbálandó darabot, plusz egy énekes lány ?, s ki-ki otthon énekelhetett hozzá. Zenetöri órának is nagyszerű volt. Csak hogy tudjátok az IRL végkifejletet. ☺️ 

Dobj egy email a cisconak, csinalnak valami projectet aztan meg a hiradoba is bekerultok

Eszközt sem tudok hirtelen arra ami megenged 100 résztvevős hanghívást, de ha tudna is, teljesen szétesne a dolog a random változó latency miatt.

Fentebb írták a 15ms latency kérdését, én azt tapasztalat alapján lealkudom 10ms-re. Ennyi RTT kell ahhoz, hogy kvázi valós időnek érzékeld a többieket és tudjatok egymáshoz intonálni, ütemet tartani, stb. De még mielőtt a hálózati kihívásokhoz érsz, a házi hangkártyák képességein már elvérzik az egész, mert 50-100ms-ot lazán összeszedsz mire az analóg jelből digitális lesz és egyáltalán odakerül, hogy útra kelljen, szintúgy vissza a digitálisból analógba.

Úgyhogy erre térjünk vissza majd ha működnek a kvantum hálózatok meg mindenkinek low latency ADDA konvertere lesz otthon :)

Esetleg vágóprogramot tudtok javasolni, ha vannak "virtuális kórustag-felvételek"?

Kicsit más, de hátha jól jön valakinek: egy enyhén perverz megoldás az online együtt zénésre, amely taktusokra húzza szét a lagot, de állítólag meg lehet szokni :) 

https://www.cockos.com/ninjam/

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Követelményekből:

For the lowest possible latency, FarPlay establishes peer-to-peer connections between users. Please note that some institutions have network policies that make peer-to-peer connections impossible.

Ezzel nagyjából ki is zártuk az átlag otthoni felhasználást, legalábbis IPv4-en.

Szerkesztve: 2021. 11. 25., cs – 13:18

A sok nem megy, nem lehet mellet páran beküldtek érdekes és ötletes megoldásokat.
A lényeg, hogy ha a 100 tagú kórus együtt nem is tud próbálni, de 5-10 fős csoportokban igen. Aztán majd összerakják a végén. :)

Azért a fiamnak megmutattam náhány linket, rock zenekaroknak megfelelnek.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Kérdés, hogy mi a valódi cél
  - otthonról lehessen kórusba beszállni (Nehezítés: TCP/IP, routerek késleltetése, valakinél van optika valakinél ott lehetnek az ADSL korlátai)
  - vagy csak a COVID-távolság megtartása a cél (tágasabb zárt térben távolságot tartva VAGY akár szabadtéri kabátos eseményként)

Utóbbi esetre a routerek meg a jobb-rosszabb otthoni TCP/IP vonalak sőt a teljes TCP/IP elhagyása okán könnyebb kórus hangösszegzést csinálni.
Sőt ha csak azt nézem, hogy a homogén célhardver kapcsán utóbbi esetben a jelentős hangerő eltérésekkel való bajlódással is sokkal kevesebb lenne a szívás.

Száz szónak is egy a vége: PC-re dugott otthoni cuccokkal egy 30 főt meghaladó kóruspróba eléggé sajtreszelősnek tűnik. Jobb a stúdiótechnikás, vezeték nélküli mikrofonos megoldás, amely szintén alkalmas COVID távolság megtartására.

Szerkesztve: 2022. 01. 14., p – 13:12

A kóruspróba kérdésnek felmerült most egy egyszerűsített változata, ami szintén nincs megoldva: csak a kórusvezető van távol, a kórus egy teremben együtt van.

Milyen alkalmazással érdemes megoldani a kép- és hangátvitelt? (Képátvitel elég egy irányban, de a hangnál fontos lenne a duplex.)

Zoommal (és projektorral) próbáltuk: hááát, elég bénácska lett. Folyton szakadozott. Igaz, nem viselt fülhallgatót a karvezető – ez talán segít majd.

De hátha tudtok mondani megfontolandó ötleteket.