Online kóruspróba

Fórumok

Van-e ötletetek olyan alkalmazásra, aminek a révén egy 80-100 fős énekkari próbát meg lehet oldani online módon?

Hozzászólások

Kizárt.

 

Pár fős zenekarnál, labor körülmények között még megoldható. Google-ben találsz rá megtörtént eseteket.

Ennyi fővel már a konferenciahívás is kihívás.

“May have been the losing side. Still not convinced it was the wrong one.”
"The clitoris has 8,000 nerve endings and still isn't as sensitive as a conservative man on the Internet"

Hallasz? Hallasz? HALLASZ? VÁRJ, ÚJRA HÍVLAK! MOST JÓ? HALLASZ???

„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Persze, hát szimfonikus zenekari koncerthez is végül is csak fel kell hívni az EON/TIGÁZ/UPC/VODAFONE/akármi ügyfélszolgálatát, és ingyen hallgathatod kiváló minőségben. :D

"Sose a gép a hülye."

wow érdekes ötlet. időzítésnek nagyon rendben kellene lennie. nem tudom ez megoldható e, akár elvi szinten is. bár az fps játékok is mennek online.

ahogy feljebb is írták a WebRTC meg tudja oldani bizonyos számú emberig (5-10 fő) működik, utána már akkora csúszások vannak ami egy lassabb ütemnél is zavaró a zenészeknek.

Discord

Hivatásos pitiáner
neut @

Szerkesztve: 2020. 03. 14., szo - 02:14

Igen, minden félhez direkt bérelt optikai hálózattal, ha elég közel vannak fizikailag egymáshoz (mondjuk mindenki 1000 km-en belül van a központhoz, ahol a keverés történik) meg lehetne valósítani olyan késleltetéssel, hogy ne legyen zavaró.

Szerk:
Csak mert látom, hogy többen próbálkoznak jobbnál jobb ötletekkel.

Optikán kb. 5 µsec / km a jel késleltetése (szimpla fizikai korlát, a fény üvegben való terjedési sebessége miatt).
Ha mindenki 1000 km-en belül van, akkor MINIMUM 10 ms lesz így a késleltetés.
Ezt úgy veszem, hogy sehol sincs semmi digitális feldolgozó elem, hanem analóg módon ültetik rá direkten a jelet, amit szintén analóg módon kevernek. Valamint nem veszem bele a hang levegőben való terjedésének késleltetését, amíg eljut a mikrofonig.

Mivel maximum 10-15 ms késleltetés az, ami még nem zavaró egy zenei produkció esetén, ezért láthatod hogy ennek milyen fizikai korlátai vannak.

Ha mindenkinek nagyon jó hálózata van, valamint a hangkártyáknak van ASIO drivere, hozzá megfelelő alkalmazás, az operációs rendszer minden egyéb szolgáltatása korlátozva van (minél kevesebb és rövidebb interrupt) vagy valami realtime kernel fut, akkor Budapesten belül megoldható lehet, de komplett Magyarországon szerintem akkor sem. 

Egyébként: ping www.fullers.co.nz
És meglátod mi a probléma.

Ötletem van, de a koronavírus tombolása alatt nem fogom lekódolni :-). Pláne ha elfújja a jóidő az egészet.

 

Ha egy combos szerverre tolja mindenki a streamet és ott történik a keverés és mindenki visszakapja a kevert sztreamet, és mindenki fejhallgatóval visszahangelnyomóval tolja, akkor talán működhet. Hacsak nem mérnök kórus, akkor esélytelen, hogy mindenki össze tudja rakni otthon a megfelelő setupot -> esélytelen.

A webcamera mikrofonjával? - még viccnek is rossz! 100 csatornát összekeverni úgy, hogy mindenki megfelelő jelszinten szóljon még stúdió körülmények közt is kihívás lehet! Mondjuk ez kb egy szimfonikus zenekar lemezfelvétele - bár talán ott sincsen 100 csatorna. És akkor még a hálózatból eredő csúszásokkal nem is foglalkoztunk. 

Szerkesztve: 2020. 03. 11., sze - 21:25

https://en.wikipedia.org/wiki/Latency_(audio)#Live_signal_processing

Latency in digital audio equipment is most noticeable when a singer's voice is transmitted through their microphone, through digital audio mixing, processing and routing paths, then sent to their own ears via in ear monitors or headphones. In this case, the singer's vocal sound is conducted to their own ear through the bones of the head, then through the digital pathway to their ears some milliseconds later. In one study listeners found latency greater than 15ms to be noticeable.

Vagyis <15 ms latencyt kell garantálnod, mivel kórusban a feedback is számít, nem csak a saját hangod. Mindezt videóval, hogy a karnagy vezényelhessen.

Aztán ehhez jön hozzá a jitter, hogy mindenkinek megfelelő minőségű mikrofonja legyen, megfelelő akusztikai környezetben.

Egyelőre FB élőzés lett a kóruspróba vége, a karvezető zongorán kísérte a próbálandó darabot, plusz egy énekes lány ?, s ki-ki otthon énekelhetett hozzá. Zenetöri órának is nagyszerű volt. Csak hogy tudjátok az IRL végkifejletet. ☺️ 

Dobj egy email a cisconak, csinalnak valami projectet aztan meg a hiradoba is bekerultok

Eszközt sem tudok hirtelen arra ami megenged 100 résztvevős hanghívást, de ha tudna is, teljesen szétesne a dolog a random változó latency miatt.

Fentebb írták a 15ms latency kérdését, én azt tapasztalat alapján lealkudom 10ms-re. Ennyi RTT kell ahhoz, hogy kvázi valós időnek érzékeld a többieket és tudjatok egymáshoz intonálni, ütemet tartani, stb. De még mielőtt a hálózati kihívásokhoz érsz, a házi hangkártyák képességein már elvérzik az egész, mert 50-100ms-ot lazán összeszedsz mire az analóg jelből digitális lesz és egyáltalán odakerül, hogy útra kelljen, szintúgy vissza a digitálisból analógba.

Úgyhogy erre térjünk vissza majd ha működnek a kvantum hálózatok meg mindenkinek low latency ADDA konvertere lesz otthon :)

Esetleg vágóprogramot tudtok javasolni, ha vannak "virtuális kórustag-felvételek"?

Kicsit más, de hátha jól jön valakinek: egy enyhén perverz megoldás az online együtt zénésre, amely taktusokra húzza szét a lagot, de állítólag meg lehet szokni :) 

https://www.cockos.com/ninjam/

“May have been the losing side. Still not convinced it was the wrong one.”
"The clitoris has 8,000 nerve endings and still isn't as sensitive as a conservative man on the Internet"