Firefox / Chromium teljesítmény optimalizálás

Sziasztok,

A problémám, hogy a napi munkához nyitva kell legyen a firefox / chromium / virtualbox egyszerre és a gépem 16GB rammal ezt nem bírja..

Gyakran a firefox és a chromium pörgeti feleslegesen és foglalja a memóriát.

Valaki el tudná magyarázni, hogy egy böngészőben mi foglalja a memóriát és eszi a CPU időt folyamatosan?

Feltételezem minden képet folyamatosan betöltve tart és a háttérben futó javascript pörgeti a CPU-t. Erre vannak esetleg bevált pluginok, ahol például whitelistelhető, hogy mely oldalakon legyen ez engedélyezve? Például a gmail-on OK, de egy átlag hírportálon, stb ne mehessen háttérben javascript, illetve a legtöltött képeket is esetleg kicsinyítse le vagy dobja el. Esetleg az egész tabot egy idő után dobja el és csak akkor töltse be, ha újra odaklikkelek..

Az about:performance szerint egyébként a firefox pluginek is eszik a memóriát illetve CPU időt, ami tényleg érthetetlen, mert elég egyszerű dolgokat használok (https everywhere és hasonlók).

Próbálkoztam cgrouppal is, egy adott memória korlátozás esetén a firefox egyszerűen dump-ol, a chromium jobban viseli.

Egyéb tippek?

Rendszer ubuntu 18.04, 16GB ram, i5 CPU

Hozzászólások

Nekem Win 10 alatt szintén i5, 16G. Nyitva 3 böngésző (2 Chrome + Edge), Virtualbox, Word, Excel, és egészen elvan a gép.

Mondjuk nincs sok lapom nyitva, max 5-8.

Lehet, hogy jobban jársz, ha becsukod a hírportálokat:) .

> Gyakran a firefox és a chromium pörgeti feleslegesen és foglalja a memóriát.

Ha felesleges, akkor csukd be.

> legtöltött képeket is esetleg kicsinyítse

Az porgetne csak igazan!

> Esetleg az egész tabot egy idő után dobja el és csak akkor töltse be, ha újra odaklikkelek..

https://add0n.com/tab-discard.html

Volt, de 4GB-nál többet nem szánok rá az SSD-ből, az pedig sokat nem ért. Alapvetően azt szeretném elérni, hogy a böngésző magától használjon kevesebb RAM-t és optimalizálja az erőforrásokat, ne pedig különböző külső mechanizmusokkal segítsem vagy korlátozzam.

Javaslom ismet legyen. (Sokan mondjak, hogy nem kell ha sok a fizikai memoria: ez szerintem hibas. De ebbe nem mennek bele most.)

Probald meg letiltani a javascriptet, bar nem tudom mennyire lehet meglenni nelkule manapsag. Azt hiszem, minket bongeszo baromi sok debug infot gyujt es tarol. Ezt is le lehet tiltani. Valahol megvan a link ami leirja pontosan mit is gyujt es hogyan lehet letiltani.

Adblocker hasznalata.

Ne csomagbol rakd fel, hanem forditsd a gepeden. Bar ez a mai vilagban nem tudom mennyire "kenyelmes".

En eloszor magat az oprendszert "tuningolnam" es csak utanna magat az alkalmazast.

Adblocker és társai már vannak. Természetesen a tabok számának csökkentésével csökken a memória, csak napközben nem szeretnék ezzel foglalkozni, hogy állandóan csukogassak mindenfélét, ugyanis a munkámra szeretnék koncentrálni.

Szerencsére az alább említett auto tab discard elég jónak tűnik, érezhetően visszavett a gép erőforráshasználatából, mióta használom!

A Linux egyébként (a fejlesztők saját bevallása szerint is) nagyon rosszul kezeli a memóriatelítődéssel járó állapotot, LKML-en több thread volt erről és az újabb kernel verziókban próbálkoztak is javítani ezen. Természetesen az se segít,ha egy böngésző magát operációs rendszernek képzelve 2-8GB-okat befoglal és folyamatosan pörgeti a CPUt olyan háttérben futó folyamatok futtatásával, amit nem is nézegetek. Értem, hogy a swap erre ad egy workaroundot, de az csak ideig óráig javít és nem végleges megoldás.

Ettől függetlenül köszönöm szépen a tippeket!

Amit Te csinalsz, az a workaound. Ha tobb memoriara van szukseged arra a tobb memoria a megoldas. (<feligszarkazmus> ha a munkad nem termeli ki a tobb memoria arat, akkor hagyd abba amit csinalsz)
Ha egyebkent sem hasznalnad, at kell szervezned a munkamodszered. :) Tudod, ha nem tartozkodsz valahol, lekapcsolod a villanyt. Ez itt is ervenyes.

Nekem az a tapasztalatom, hogy a sokszor szarul megírt JS, és feleslegesen betöltött adatok viszik a memóriat.

Ilyen még a pdf beillesztes is.

Ha nem szükséges a munkádhoz, akkor ublockOrigin + uMatrix.

Ez a kiöli a webretket, és tisztességes web1.0-ra degradálja az oldalak nagy többségét. (valamit meg simán fehér lappá csinál az umatrix, de lehet sejteni hogy az okozza, és ki lehet kapcsolni az adott oldalon)

Szerkesztve: 2020. 03. 26., cs – 17:29

zard be a feszbukot es tarsait :)
firefox: ratenyereltem a FB-n a pgdownra 15 secig: 833-rol 1400MB-ra nott a FF RAM felhasznalasa.

uBlock nelkul ki sem merem probalni mennyi lenne...

szerk: bezartam a tabot, vissza is ment 730 MB-ra :)

Szerkesztve: 2020. 03. 27., p – 10:52

Indult egyszer egy kezdeményezés, amely azt tűzte ki célul, hogy egy kis méretű, kevés memóriát és processzor használó, nagyon gyors böngészőt készítsenek: Így született meg a Chrome :)

 

Bár én chromium alapú edgét használok, 7 nyitott fülnél csak 860 megát eszik. ( 64 Gbyte RAM van egyébként munkaállomásban)