Kezdő PLC programozó szoftverfejlesztői háttérrel

Fórumok

Sziasztok!

Mérnökinformatikus BSc végzettséggel és 6+ év szakmai tapasztalattal rendelkező mérnök vagyok, viszont a szoftverfejlesztés/sysadmin/devops útról szeretnék letérni, és ipari automatizálással foglalkozni. Az okait most inkább ne firtassuk, akit nagyon érdekel, annak elmesélem privátban.

Elvégeztem egy PLC programozói tanfolyamot, ami nem volt különösebben nagy kihívás (digitális technikát, villamosságtant, irányítástechnikát a főiskolán is tanultam), viszont az ebben elhelyezkedésnél már problémáim adódtak. Majdnem mindegyik állás, amit néztem eddig, villamosmérnöki és/vagy gépészmérnöki diplomát ír elő, nekem egyik sincs, így még nem pályáztam meg egyiket sem.

Szerintetek mitévő legyek?

Hozzászólások

Palyazz, semmit sem veszithetsz. En pont a PLC, uC vonalat hagytam ott az IT uzemeltetes miatt. Akkor meg nem volt diplomam, es ertelemszeruen nem is a gepesz/villanyos papir fele mozdultam.

Nem gondolom hogy MO-n nagy karrier lenne az ipari automatizalasban, vagy sok ember kellene oda. Jurgenek majd hozzak a megoldast dojcslandbol.

echo crash > /dev/kmem

MO.-n vagy külföldön képzeled el a dolgot?

Keress privátban, tudok pár dolgot.

Csak nem a Vaultban végeztél?

Nagy Péter

a mostani műszaki munkaerőpiacon a tapasztalatod, a soft-skilljeid és a nyelvtudásod sokkal többet nyom a latba, mint az, hogy pontosan melyik részterületből van diplomád. A villamosmérnök-informatikus-gépészmérnök elég sokszor felcserélhető (részben a területek konvergenciája miatt). Pályázz nyugodtan bármelyik szimpatikus állásra!

Köszönöm a válaszokat mindenkinek.

Jelentkeztem a kinézett állásokra, és tőletek is kaptam egy-két lehetőséget. Reménykedem a pozitív folytatásban.

Szerkesztve: 2020. 03. 13., p – 00:33

Miben van gyakorlatod? Én is ipari automatizálásban dolgozom, és ellentétben a fent leírtaktól meg lehet belőle élni. Arra azért készülj fel, hogy csak PLC programozás az kevés lesz, szinte minden projekt más és más kihívásokkal lesz tele és nem lesz minden területre egy szakértő delegálva.

Ha nincs tapasztalatod, akkor legjobb hely a fejlődésre közepes méretű multi. Ha van már tapasztalatod de a vállalkozói lét bizonytalan, akkor egy rendszerintegrátor cégnél érdemes elhelyezkedni. A projektek változatosak, sok mindent megismerhetsz.

Érdemes egy-egy adott gyártó termékeiben elmélyülni, és szakértővé fejlődni. Siemens, Omron, Schneider Electric, ABB, Kuka, Fanuc, Keyence, Beckhoff, Rexroth ezek a húzó nevek. Aztán lehet egy adott technológia területre specializálódni, pl. lézerhegesztés: LPKF; fröccsöntés: Wittman, Moretto, Demag; ellenállás hegesztés: Miyachi; öntéstechnológia: Rampf, Scheugenpflug; mérésautomatizálás: Labview, Keysight stb. a teljesség igénye nélkül. Munka van bőven alkalmazottként és vállalkozóként is. A 'műanyagosoknak' most pl. nagyon fut a szekér.

Ne plczz. Nem lesz kihívás.

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.