Buderus gázkazán tapasztalatok

Fórumok

Sziasztok,

nyáron költöztünk egy kertes házba, ahol egy Buderus Logano G124 kazánt örököltünk meg.
Utánaolvasva egy német cucc, állítólag örök élet +1 nap, így nem voltak nagy félelmeim.
Mostanáig tette a dolgát korrektül, most egohiba erroral random időként nem tudja újragyújtani.
1. szerelő nem akart kijönni, jelezte, hogy ez azért van mert a szezon hirtelen indulása miatt alacsony a gáznyomás a szolgáltató miatt, tekerjem le a kimenő vizet 70-ről 50-55-re. OK, megtettem, ideig óráig jó volt.
Újra előjött pár nap múlva, kihívtam az ominózus céget, kijött egy jóember aki igazándiból nem akart semmit mondani, csinálni, kb 5-10p foglalkozott vele összesen (ami alatt ki is takarította állítólag), és mondta hogy égő hiba, ennél többet nem tud elmondani, majd keres ha tud alkatrészt, mindezt 25 000Huf-ért.
Felhívtam egy másik céget, ők megmondták hogy ilyet már nem javítanak, vegyek egy új kondenzációst csilliárdért.
Most elvileg sikerült előkeríteni aki ezt anno 10-xx éve beszerelte, ő jelezte mi lehet a gond, holnap megnézi személyesen, kb 50k az anyag + valamennyi a munkadíj.

A hozzártőktől az lenne a kérdésem, hogy ez valóban ilyen nehézkes, vagy csak nehéz emberekkel hozott össze a sors, csináltassam meg ennyiért és reménykedjek hogy sokáig jó lesz?
Nyilván nem vicces fűtés nélkül maradni télre...
Van a rendszerre kötve egy vegyestüzelésű kazán is, arra gondoltam rendelek 1 m3 fát ha nagy a fuck, vagy veszek 3 elektromos konvektort tartalék szerepre.

Bocs a lúzer kérdésekért, egy panel után nagyon sok hiányzó info/tapasztalat van.
Ismerősök azt mondták, hogy csak a fa, nem is értik minek a gáz... 

Kösznöm, Andris

Hozzászólások

Szerkesztve: 2019. 12. 04., sze – 19:56

1 m3 fa = 1 hét  Ha spórolsz.. És sajnos nehézkes, mióta Lőrinc is mással foglalkozik már.

Volt telephelyünkön örököltem egy bunderust. Egy évig szívtam vele. Amúgy ez egy kb 5 millás kazán volt. Egy év után bekerült 3 db cirko kaszkádba kötve a helyére. Lett nagy boldogság és jelentős megtakarítás. Egyszerűen itthon nem volt meg akkor a szakértelem hozzá, pedig az egyik legmenőbb márka.  Az egész kb 10 éve volt.

Az a hihetlen nekem, hogy mindenki elmondja hogy nincs ennél jobb, ne cseréljem, örök élet stb, de az alkatrész már szívás mert megvette a bosch...

Kicsit tanácstalan vagyok :(

Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Haha Buderus, az istenverte kazánom nekem is. Társasházban gyűjtőkéményes esetben már lassan 1,5 éve (nem) halad a cseréje. Mióta a bosch megvette őket, gennyesre szopatják az összes átvett ügyfelüket alkatrész aranyárban. Remélem a bosch-nál is a leghosszabb gyötrelmes rákban pusztul el mindenki akinek köze volt ehhez.

Nem, nem a szervízek akarnak leszopatni, nekik is ennyiért adja a moslék bosch. Egyik szervíz bediktálta nekem a feltöltő csap cikkszámát, "ha találok bárhol olcsóbban mint 100 ezer nyugodtan vegyem meg onnan" felkiáltással.

Igen, mert a rothadék Buderus egybeépítette egy blokkba a feltöltőcsapot + ha jól fejtettem meg a HMV indítás vízáramlásérzékelő kapcsolóját. Ez annyit jelent, hogy szószerint egy kiálló laposfejű csavart kell csavarhúzóval kinyitni, majd a feltöltés végén visszacsavarni. A sok utántöltögetésnek hála a csavar feje elnyíródott, azóta kombináltfogóval rászorítva lehet csak nagy keservesen nyitni zárni  A töltőcsap cseréje meg azt jelentené, hogy az egész blokkot kivágni a kazánban futó csőrendszerből, az új blokkot meg beheggeszeni. Rémálmomban se jöjjön elő, mi baszódhatna el a kazánban ettől a műtéttől.

Csak egy okoskodás:

Muszáj azt a rendszert a kazánon keresztül tölteni?

Hiszen egy zárt rendszerben a nyomás minden pontján azonos, vagyis fogsz egy radiátort, letekered a légtelenítőjét, betekersz egy golyóscsapot, oszt töltöd onnan.

Nojó, kulturált megoldás: elhelyezni valahol a kazán mellett a visszatérő ágon egy leágazást, rajta egy mofém golyóscsappal, egy örök életre szól.

!! Azért inkább bízd szerelőre, mintsem az én hülye ötleteimre hivatkozzál, ha valami balul sül el !!

 

(de nem ismerem a rendszeredet)

 

Ez a fajta kazántöltés pont az a fölösleges extra, amivel csak lehúzni lehet az embereket, mert kazánból már nem tudnak mit eladni.

Az még egy jobb eset, hogyha a fent említett gépben ez a csap legalább fémből készült, de nálunk, az olcsó márkánál már műanyagból.
Szerinted hányszor fogom én azt kinyitni?...
Éppen ezért kértem a szerelőtől két csapot a csövekre, és töltöm slaggal, ha kell.

Fát ilyenkor már nehogy rendelj, vizes lesz, csak füstöl majd. Ráadásul vágni, szárítani, pakolni, hamuzni egy őrület. Főleg a hamuzás. Ráadásul mikor raksz a tűzre akkor is folyton mocskolódsz.

Nézd meg ezt: https://www.kemenyfabrikett.hu/

[nem állok velük kapcsolatban, nincsen jutalék]

Én is idén vásároltam kertes házat, itt csak gázkazán van. Ha lenne vegyeskazán, akkor innen rendeltem volna.

Szakemberekről: a 25k kicsit sok volt, kivéve ha budapesti agglomerációban történt. A legrosszabb, hogy aki beszerelte ő is bármit mondhat, nem tudod ellenőrizni. Egy kertes ház tulajdonosának mindenhez IS kell egy kicsit érteni sajnos.

gödöllőről jött a jóember, inkább az egész hozzállás volt botrány, szarrátekergette a kazánt, be se lehetett gyújtani, péntek este én állítgattam vissza arra amin volt eddig, miután jelezte hogy hiába nem megy a fűtés (10p ment el), nem jön vissza segíteni, hogy az eddigi állapotot elérjem...

Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Az ilyennek írd ki a nevét, cégnevet, telefonszámát hogy senki még csak véletlenül se adjon neki pénzt a jövőben, és dögöljön éhen az egész pereputtyával együtt.

Az ilyen gázszerelő patkányok lógnának az összes főút mellett, a maradék életben maradt talán máshogy állna a klienturájához.

Szerkesztve: 2019. 12. 04., sze – 21:15

Van egy 20 éves kazánom, mostanában minden évben van valami baja. Bár a legnagyobb összeg amit fizettem a javításért az idén volt 30k körül. Az elmúlt pár éveben ahányszor kihívom a céget aki beüzemelés óta szereli mindig azzal kezdik, hogy ezt már ki kell dobni, mert nincs hozzá alkatrész.  A csere viszont egy tortúra. Röviden:
A beüzemelést (garancia pecsételés) csak akkor végzik el, ha van egyszerűsített kazáncsereréről papír. Egyszerűsített kazáncserét csak a gázszolgáltatónál regisztrált szerelő csinálhat, de neki kell papír a katasztrófavédelemtől, hogy a kéményt átvették. A katasztrófavédelemnek kell papír a kémény kivitelezőjétől és kell egy tetőkibúvó is. Azt már nem tudom, hogy a kémény kivitelezőjének kell egy gáz áramlástani terv vagy az is a katasztrófavédelemnek kell, de szükség van egy ilyen papírra is. Ezt így vagy végigzongorázod vagy megbízol egy a gázszolgáltató által regisztrált szerelőt aki mindent egyben elintéz neked egy nap alatt, hiszen nekik az "egy napos kazáncsere az egy kiemelt szolgáltatás". Az egy napos kazáncsere ára mifelénk 1M körűl van. Érdekes módon nem jön ki hatóság csak 3 ember egy fél napra és van garancia.
Én két árajánlatot kértem egyikből sem derült ki pontosan milyen kazánt is kapnék ezért az összegért. Egyébként a kazán amiről beszéltek az kb 250k a kémény átalakítása egy csak ezzel foglalkozó szakinál 120k. Sztem ez azért 1M-os javítás mert ha nem velük intézem akkor esélyem sincs arra, hogy garancia legyen a kazánon. Ja és a gázosok azt mondták, hogy ha lecserélem papír nélkül akkor az illegális kazáncsere, ha kijön a katasztrófavédelem leszereli a gázórát.

Sok sikert, kíváncsi leszek mi lesz a vége. És csak reménykedni tudok, hogy az én kazánom kihúzza még egy darabig.

Ha már műteni is lehet youtube alapján akkor egy próbát ez is megér:
https://www.youtube.com/watch?v=PHmY7EkeRs4

Ez az EU baromsága, hogy újat csak kondenzációst tehetsz fel. Nem baj, ha cseréltetheted az alig 10 éves kéményt, a gázmegtakarításod meg lesz 5% egy jó turbóshoz képest. Ahelyett, hogy abból az 1 millából, amit erre kéne költeni, beszigetelnéd a házat, amivel meg 40% megtakarítást érhetsz el.

És ráadásul ezzel az ERP-vel is meghülyültek, modulációs szivattyú kell, ami 120.000, ha bedöglik, olyan a hőcserélő bennük, hogy külön vízkezelő vegyületet kell betölteni, iszapleválasztó, anyámkínja, még +1%-ért. Kb. oda jutott ez is, mint az autóipar, hogy 2g CO2 csökkentésért a legkisebb hiba is gazdasági totálkár.

Sajnos ez a gazkazan tema elegge korbe van veve olyanokkal, akik nagyon lehuzosok, es jol kihasznaljak az informaciofolenyt, vagy a torvenyi kereteket. Egyfelol a kemenyedet is engedelyeztetni kell illetve a kazancseret is le kell papirozni valami sohivatalban. Valoszinuleg akkor jarsz jol, ha egy olyan vallalkozoval csinaltatod meg a cseret, amelyik az egesz folyamatot kezben tartja.

En 12. keruletben laktam alberletben, kazancsere kemenybelelessel egyutt 1 nap alatt tortent meg a megfelelo vallalkozot valasztva. Az arak sokmindentol fuggnek kondenzacios kazant 250k-1M kozott talalsz mindenfelet, a kemenybeleles (felteve, hogy lehetseges) saccra olyan 30k/meter (ha alul laksz egy sokemeletes hazban az szopas). Plusz lesz meg papirmunka, kenopenz, stb. En azt mondom, hogy 700-750k kornyeken meg szerencses csillagzat (felso szint, no komplikacio a kemennyel, olcso kazan, egyszerusitett gazkeszulekcsere) alatt is nehez lehet meguszni.

Valoban vannak matuzsalemi kort megelo Buderus, Wiesmann, Vaillant, ... kazanok, de arra fel kell keszulni, hogyha megis dob a cucc egy hatast, egyszeruen nem lehet hozzajuk alkatreszt keresni talalni gyorsan. Nem csak Magyarorszagon hanem seholsem, mert a gyartok mar nem tamogatjak, a kereskedok meg minek tartanak raktaron....

A matek viszonylag egyszeru: az a mondas, hogy a kondenzacios kazan kb. 20-30%-al csokkenti a fogyasztast. Ha ez igaz, akkor eleg konnyen ki tudod szamolni, hogy mennyi ido alatt terul meg a befektetesed. Vannak meg egyeb szempontok is: a kondenzacios kazan valoszinuleg csendesebb lesz es kulturaltabban jar majd, mint a regi cuccok, viszont a karbantartasi igenye nagyobb. Mivel neked a Buderus mar problemazik, ezert en nem gondolkodnek. En az a fajta vagyok, aki 1 napig sem szeret futes es melegviz nelkul lenni, plane atallni fatuzelesre. Masnak masok az elvarasai.

Sajnos szakit/vallalkozot talalni nehez, plane az evnek ebben a szakaban, mindenkinel ilyenkor bukik ki a kazanok osszes problemaja. Szoval lehet, hogy egy csomo ember azt mondja, hogyha felhivod, hogy majd tud jonni aprilisban, de azert erdemes probalkozni. Az en ominozus esetemnel szoltunk december 20 kornyeken a foberlonek, hogy elszarodott a regi kazan, es sikerult szereznie egy jo csapatot, akik talan januar 6 kornyeken szepen meg is csinaltak mindent egy nap alatt.

Nekem egy 7 emeletes társasházban Pest belvárosban 2,3 és 2,7 millió között mondtak múlt héten kéménybélelésre árat, attól függően h. 5 v. 7 kazán lesz 1 strangon. A 30 ezer/méter ahhoz képest kb. ingyen van.

Az meg baromság kondenzációs kazán 20-30%-al jobb hatásfokú, mivel max 110%-ot szoktak rá mondani. Ami az elméleti 100%-on csak azért megy följebb, mert a füstgázból még visszahűtéssel kinyernek max 10%-ot.

Ezzel kell szembeállítani h. a meglevő kéményhez szinte minden esetben hozzá kell nyúlni ami nettó ordasszopás: minden patkány -kezdve a főkétüsz-el, katasztrófavédelmesek, kazánszerelő, gázművek, kazángyártó- rajtad akar megmeggazdagodni. Azért a 10% (elméleti maximum, a valóságban inkább csak kevesebb) megtakarításért kell annyival többet rákölteni, ami a kb. 10 éves élettartam alatt vissza se hozza az árát.

1. A 2.7 millio 7 lakasra nem annyira veszes, mert 400k/lakas jon ki a vegen. Az en esetemben nem gyujtokemeny volt, tehat "cso a csoben" tortent a beleles. Nalam az jelentette a problemat, hogy meg ugy is, hogy a felso szinten lakom, meg ugy is 10 meter volt a tetoig (nagy belmagassag + padlas). A 300k vs. 400k beleles eseten nem "ingyen van", az egesz csere szempontjabol is csak egy jelentos, de nem feltetlenul "go/no-go" tema.

2. Igen, a kondenzacios kazan hatasfoka 110% korul van, de a hagyomanyos kazane legjobb esetben 86%, a turbos kazan 90-93%, ha jol emlekszem (de mar az is zart egesteru, es speci kemenye van). Es az a 86% egy uj keszulek eseteben igaz, egy ezereves FEG kazan tuti, hogy nem tud annyit, ezt garantalom. 110/86 = 1.27. Szoval kijon a matek. Amugy en osszehasonlitottam a lakasomban es nekem is 25% volt a kulonbseg a gazfogyasztasban. Azt mar nem is ecsetelem, hogy a melegvizkomfortja mennyivel jobb a modern cuccoknak, de ez mas lapra tartozik.

Az en szamitasom (nem vagyok szakember, ezt hozzateszem) az volt, hogy a FEG kazanok es vizmelegitok kidobasa es egy viszonylag jokepessegu kazan beszerelese (Wiessmann Vitodens 111-W) kb. 9 ev alatt terul meg. De ez azt jelenti, hogy kazanra 650k-t koltottem, viszont igy van egy csendes, beepitett viztarolos, kovacsolt acel egesteru (nem valami horganyzott szutyok) cuccom, ami kb. rogton adja a melegvizet, ha megnyitom a csapot es nem egeti szet a kezem a forro viz, ha egy picit melegebbre probalom venni.

Nem olcso dolog gazfutest kiepiteni/modernizalni (es tenyleg irtoztatu mennyisegu adminisztracioval van terhelve), sajnos itthon sokak el vannak tole vagva ilyen-olyan okokbol (nem tudja osszerakni a penzt a modernizaciora, valaki keresztbefekszik a tarsashazban, nem talal szakembert...). Eshat megint sajnos sokan leptek vissza a fafutesre, foleg videken, emiatt telen a levego sajnos eleg pocsek Magyarorszagon.

Vannak alternativ lehetosegek (pl. elektromos padlofutes + villanybojler). Ezt egyszerubb meglepni (csak egy szolgaltatoval kell harcolni), gondolom olcsobb is a telepites, cserebe magasabb a futeszszamla.

Levego - viz hoszivattyu, es nincs ilyen problema. 130 nm2 siman kifutheto itt olvasott bekerulesi koltsegu szerkezettel.

Elony, klimasok telen raerosebbek. Jobb cuccok -25 C fok ig tudnak futeni, termeszetesen romlik az energia/ho nyereseg arany, de ez total mas tema.

Hatrany, kell neki vastagon delej, tehat legalabb 32A bejovo legyen.

Van vegyesed, akkor ha nem felsz, lomtalanitaskor lehet butort talalni boven, de azt tudni kell, hogy kb. EU csatlakozas vagyis 15 eve ez tilos. Videken kutyat nem erdekli, amikor ellatogatok rokonokhoz erdekes latni mi omlik nehany kemenybol, szagrol nem beszelve. Buntetni meg sosem senkit. Budapesten ez kicsit mas fekves.

Ezt bemutatnam egyebkent mindenkinek, aki szarozza a panelt, meg a fotavot. Eletben ilyen uri dolgom nem volt.

Amit tapasztalsz, az meg nagyon nem egyedi, es leginkabb jellemzo, vagyis a korrekt es egyenes hozzaallas az ami nincs.

Szakmunkasok tagabb erteelmeezett csaladi korben, ugy 90 evek ota nem dolgoznak itthon, vagy ha igen, akkor ugyanazon arakon mint kint. Jeleznem, ha itthon is vannak is teli a naptar igy is, mert egyenesek es amit mondanak az ugy van. Feleves elojegyzes az sima mindnel, teljesen mindegy, hogy asztalos, csoszerelo, vagy burkolo, komuves reszt nezzuk. Szoktak nevetni, hogy az en keresetemert, ok biztos nem dolgoznanak, az, meg, hogy annyit tanuljanak az annyira kizart, mint a piros ciganygyerek hullasa az egbol.

Szoval lenyeg, hogy nagyon nagy coresz ha tenyleg bekakkant.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Szerkesztve: 2019. 12. 05., cs – 07:04

Én már 2 éve tolom a különböző szakikkal való interakciót (hasonló okból mint Te)....nem akarlak elkeseríteni, se minden bajomat rád zúdítani, de a szopóroller még nagyon el sem kapott.

Nálam a sugártani intézettől kezdve az egyszerű sittpakoló gyerekig mindenki megfordult már, talán 2 főt tudok mondani akire nem mondanék rosszat, persze hibát tudnék mutatni a munkájukon, de azokat már a "belefér" kategóriába teszem, annyi fekália után amit letoltak a torkomon.

Előleg nélkül semmit, a triviális/egyszerű feladatot meghaladó munkára már menekülnek, kizárólag aranyáron vállalják, ennek ellenére az anyagon is megpróbálnak húzni, a leírt speckót újragondolják és leszarják mit beszéltetek meg 3 perce, de ha valóban gondolkodni kellett volna, azt tuti nem teszik, a tervrajzot vagy azért nem használják mert túl sematikus, vagy azért mert nem megy le IKEA szintre, károkozás kb garantált, mindig valaki más miatt nem jó/ideális, időpont/határidő ismeretlen fogalom. Olyanok mint a hobbitok: napi 8 étkezés, 10 cigiszünet, 5xfél óra élettörténet mesélés. 

Sajnos nem fért bele a költségvetésbe a hőszivattyú (föld-víz), pedig a gázműveket és a kéményseprőket boldogan dobtam volna ki a házból....húzhatod még vhogy, de úgyis csere lesz belőle mert nekik ez a buli.

"poén faktor": Nagynénémék 1 éves készülékén meghalt a hőcserélő, 5 év gari van rá...kivéve a hőcserélőre, apróbetűsen. 50k.

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Ariston...a pontos típust nem tudom, mert ugye nem azonos a háztartás, de valami alap kombi modell. 2 perc keresésre most nem is találtam a garifeltételeiket...pedig pontosan be akartam idézni.

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

félig OFF

"Utánaolvasva egy német cucc, állítólag örök élet +1 nap, így nem voltak nagy félelmeim."

 

Ideje lenne már elengedni ezt a "ami német az csak jó lehet" mítoszt. Én egyszerűen már frászt kapok a kurva germán-mániától.

<befőttesüveg>
meggy
</befőttesüveg>

Ebben igazat adok. Annak ellenere, hogy tobbnyire en is nemet cuccoknal kotok ki egesz mas okokbol.

Sajnos az van, hogy a nemetek nagyon gyakran egyszeruen nem gyartanak beleposzintu cuccokat (vagy ordas dragan, amit aztan senki nem vesz meg). Tehat ennel a peldanal maradva: nemigen talalsz nemet kazant 200-300k kozott (esetleg par olcsobb Bosch cuccot, de az igazabol talan atcimkezett Junkers kazan eshat nem a "legelesebb kes a fiokban"). Nyilvan az olcso cuccok gyakrabban romlanak el, mivel a gyartasnal az olcsobb technologia fele mennek el (pl. rozsdamentes acel tartaly vs. horganyzott acel tartaly, olcsobb elektronika, kevesbe robosztus gyujtoszerkezet). Tehat azt fogod latni, hogy a sok meghibasodott kazan az francia (Ariston, Saunier-Duvall) vagy olasz (Ferolli, Beretta, Immergas) gyartmany. 

Az meg, hogy egy 500k-s nemet kazan neadjisten atlagban kevesebbet szopat, mint egy 250k-s Ariston, az meg nem fair osszehasonlitas. Es meg az is hozzatartozik a dologhoz, hogy a karbantartasi koltsegek is jo esetben a nemet kazanoknal nagyobbak.

Eshat hallani olyanrol is, hogy a "premium" nemet gyartok termekeiben is feltunedezett az utobbi idoben 1-2 hajmeresztoen szar vezerlopanel...

Én 1 olyan kazán gyártót nem tudnék mondani, aminek az 500 ezres vagy 700 ezres kondenzációs szarja ne döglene meg 10 év után. Ha 1 millióért adná, ugyanúgy szar lenne az is. Egyszerűen 10 évnél többet nem bír ki 1 kondenz kazán, lehet az német japán vagy piréz gyártmány. Keress utána az osztersanyi csodakazánja sztorinak tavalyról, egyik fórumban írták mekkora trágya az a milliós kazán is, az 1 hónapos készülékeknek már elszaródik a vezérlőpanelja, optikaikábelt kell benne cserélni és hasonló kutyafasza.

Hiedelem #1: a fűtésszezon előtt vizsgáltasd át a kazánodat, ne fűtésszezon közepén dögöljön meg.

Ez a legordasabb faszság, amit a hülye média meg a kazánszerelők országos szövetsége maffiaszervezet nyomat! A hülye kazánszerelő csak a lamellák porszívózását csinálja meg 12 ezer + kiszállás áron, mást ezek a sarlatán kontár barmok nem képesek elvégezni. Ha a kazán abban a kibaszott órában, amikor a szerelő előtte áll, nem produkál semmilyen hibajelenséget vagy tünetet, ezek a hülyék nem ellenőriznek rajta semmit proaktívan. Ettől még lehet hogy mindenféle lerakódások vanna benne amik időzített bombaként bármikor eltömíthetik bármelyik részét, a kontárjai semmilyen checklistet nem tartanak amin végigmennének, mint egy autószerelőnél a garanciális átvizsgálás során.

Én még egy hülye kazánszerelőnél sem láttam paneldiagnosztikát futtatni, vagy áramlási paramétereket mérni, vagy száloptikás kamerát amit bedugott volna a hőcserélőbe hogy kiderűljön mennyire van elvízkövesedve. Röviden: ha a kazán éppen működik, a hülye szerelő már írja is a nyugtát és húzza a retkes belét a következő címre. Amint elkotródott és 5 perccel később beszarik a kazán, arra már nem vállalnak garanciát, lehet kihívni megint. Ha megfenyegeted telefonon h. húzza vissza a tetves pofáját ingyen és fejezze be amit félbehagyott, akkor szimplán nem jöm oda többet.

Pár éve?

Nagynénéméknek Junkers Radson kazánjuk van, amit 1995-ben szereltek be, már azon ott áll, hogy "Junkers by BOSCH".

Na de nem ez a lényeg, hanem, hogy tavaly kellett benne cserélni a szivattyút,  3. alkalommal élete során, pedig 24 éve folyamatosan megy, a melegvizet is az csinálja.

Ki is jött a szerelő, az, aki anno még beszerelte, hümmögött is, hogy "ennek már nem kéne mennie..." rögtön ajánlotta is, hogy cseréli kondenzációsra, de miután megvizsgálta, s kiderült, hogy rozsda is alig van rajta, a szivattyúcsere után szép csendesen távozott...
 

Egyetlen baja, hogy a ~70%-os hatásfoka miatt ki* sok gázt fogyaszt, a havi gázszámlájuk kb 1.2-1.5 szorosa miénknek**, holott mi vagy 50nm2-rel nagyobb területet fűtünk.

Tudom, hogy a mai kondenzációsok sehol sincsenek ehhez az élettartamhoz, de azért továbbra is érdekelne a tapasztalata valakinek.
Eddig még egyetlen emberrel sem találkoztam, aki fenti gyártó kondenzációs kazánjaival rendelkezne, viszont az alternatív gyártóktól már szinte tele van az internet.

**a miénk se kondenzációs

Van fejlemeny azóta, kijött a helyi úr, aki ezt üzembehelyezte anno, megerősítette amit telefonon mondott, elmondta hogy ha holnap megyek pestre, akkor ha megveszem a cserealkatrészt akkor délután ki is cseréli ha nekem jó, egy átnézés + cseréért 15k-t kért, a mai ingyen volt, számomra az előző negatív tapasztalatok alapján több mint korrektnek minősül, így megegyeztem vele.
Már a skillbeli különbségeket is ott észrevettem, hogy valóban ismerte a kazánt, megmutatta mit hova érdemes, mit hogyan lehet, stb, stb.
Reménykedek a valós megjavításban holnap :)

Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Ezt a kazánt nem ismerem, de valószínüleg itt is van egy láng érzékelő. Ez egy egyszerű drót darab, ami benyúlik az égő fölé (van két másik is, de azok a begyújtást intézik, köztük ugrik át a szikra). Na ezt az érzékelőt kell megkapirgálni, mert mikroamper nagyságú jelet érzékelnek, és ha oxidált akkor ez nem mindig megy. Nálam (Vailant) ez volt már hiba.

Vannak fejlemények, tegnap megvettem a linkelt vezérlőt, kicserélte a szerelő (azonnal jött, készségesen segített, elmagyarázott mindent, a programozását is megmutatta a kazánnak.), kitisztította, majd a gázszűkítőt (vagymit.. :)) is át kellett takarítani, egész pontosan tűvel a lerakodott dzsuvát kiszedni bellőle, így a gyújtóláng is határozottan nagyobb..

Összesen az egészért kért 15k munkadíjat, azóta működik megfelelően (kop-kop-kop).

Ha valakinek van szüksége aszód-gödöllő- de akár észak, északkelet pesten szerelőre, őt tudom ajánlani, privátban szívesen megadom a számát.

Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

A szerelő elmondása szerint többször találkozott már hasonló égőrelé hibával, és ez a 40k tétel orvosolta, én nem szerettem volna/szeretnék kisérletezni egy ilyen eszközzel, meg javíthatni a relét, hátha jó lesz alapon..

Ha meg éppen nem jó akkor repül a ház a levegőbe? (velünk.)
 

Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Szerkesztve: 2019. 12. 09., h – 07:55

Még nyáron próbáltam 2 szakit kihívni a szokásos éves takarításra. Egyik, aki már ~10 éve csinálja nálunk, fel sem vette, állandóan csak kicsörgött. A másik, aki a muternál csinálja ~10 éve, az felvette, és mondta, h visszahív időponttal. Ezt 3x eljátszotta.

Ezek után úgy gondoltam, hogy átcsúsztatom a 20 ezrest a bal zsebemből a jobba, és kényelmesen, 1 óra alatt kitakarítottam magamnak a kazánt. Pipec lett, elötte már néha nem akart gyújtani, azóta mint a svájci óra. Majd télen újra kitakarítom, mert miért ne?

Ha meg lerohad a kazán, akkor ezerszer inkább napelemet tetetek fel a tetőre, és veszek egy levegő-víz hőszivattyút, ami megcsinálja a hmv-t is. Drágább, de megéri.

Hát ja, pont ilyeneket olvastam én anno 2010-ben is, ezzel dőlt el hogy hőszivattyúm lesz. Na azóta pont nulla forintot költöttem szervízre. És persze kéményseprési díj sincs :)

Gábriel Ákos

Szívem szerint az lenne itt is, de ez volt adva a kecóhoz, örültem hogy beköltöztünk ebbe, + ilyen kialakítás áram átszereléssel, amit mondjuk amúgyis kötelező lesz szerintem 1-2 éven belül még jópár misivel nyomták volna meg az amúgy se olcsó költözés projectet :)
Szépen lassan egyébként ez is felvan írva a listára , de előtte egy villamossági felújítás, dryvit, kertrendezés - kerítés építés, minimum előtte áll :)

Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Érdekes hogy sokan a megtérülést szóbahozzák. Én azt hittem azért fűtünk hogy legyen melegvíz meg ne fagyjunk meg télen, de lehet azóta van valami illiberális cél is csak nekem nem szóltak. :)

Pedig nincs benne nagy mágia:

bedöglik a kazán, javításra és platinaárban vett alkatrészre időközben elment már 1 új ára eddig is, ideje lenne lecserélni. A kondenzkazán nevű mélytorkos szopás vége az h. 6-7-800 ezer pénzzel könnyebb lettél. Aztán ha szerencséd van, 10 év múlva megint bedöglik. Mert reálisan ennyi egy ilyen szar konstrukció élettartama. Jobb esetben. Gyors fejszámolással az kb. 60-70-80 ezer ft / év csak h. kazánod van.

(Ehhez jön meg a gázdíj, kéményseprő vegzál 2 évente ha nem tetszik a tetű fajtájának valami jól megzsarolgat és a többi járulékos költség.)

Ha ehhez képest találsz olcsóbb fűtési módszert, (pl. akinél játszik ez a hőszivattyús megoldás) aminél meglepó módon ugyanúgy csak az az eredmény, h. télen nem fagyott ki a pics@d, akkor a 2 különbözetét illiberálisan felfoghatod egyfajta megtérülésként.